Sziasztok!
Azt hittem a talajvíz csak itt akkora probléma (na jó, Göd is a Duna mellett van
).
Mi tudtuk, hogy lesz, a terv is úgy készült, hogy van, csak azt nem hitte a tervező sem, hogy 1,9 m-nél olyan talajvíz van, hogy amikor a markolós kiemelte a kanalát a földdel, akkor mint a forrás tört fel.
A tervben úgy oldotta meg a tervező, hogy csináltak egy medencét, amit belülről alaposan leszigetelték és ebbe építették a házat.
Így a talajvíz nem tudja a szigetelést "lemosni" a házfalról, hanem a víznyomás hozzápréseli a falhoz. Meg a szigetelés sem akármi, egyébként normál esetben vékony szigetelést alkalmaznak, nálunk 3-4 mm vastag szigetelést két rétegben és még a hajlatoknál egy harmadik rétegben is.
És azt hiszem, jól is jártunk, mert az utcasarkon van egy ház, ahol amikor csinálták nem volt ilyen magas a víz, és most többször is fel kellett körben ásni, mert a talajvíz még a csempét is lelökte a falról. És ugye utólag szigetelni... Állítólag több milliója elment rá, és nem is tudom, hogy mennyire sikerült végül (egy ház alá utólag szigetelni ugye nem triviális).
És nagyon hamar felgyűlik ám, kedden nézük, akkor teljesen kiszivattyúzták, erre mára megint bőven a csövek fölé ért 10-15 cm-rel.
Ha valakit érdekel, akkor erre a webhelyre folyamatsan (1-2 naponta) felrakjuk az aktuális állást, 1-2 mondattal, hogy éppen mi történik. meg mellé azt is, hogy az egyéb dolgok (belsőépítészet, színek, stb.) hogyan alakulnak, vagy fognak alakulni:
Besztiék háza Judy!
Ja, én sem ismertem ilyen fogalmakat, mint "szuterén"
. A szuterén az, amikor a pince nincs teljesen a talajba süllyesztve, azaz van föld feletti része és így ablakai is. A fenti képen a fekete részig lesz a talaj feltöltve, és felette lesznek az ablakok. Eredetileg a teljes rész föld alatt lett volna.
Csatorna van, de még az utcán nincs vízelvezetés, és még betonozva sincs.
De most már nem lesz gond a víz (a műszaki vezető szerint a mostanihoz még 0,5 m-t is emelkedhet, akkor sem okoz gondot, ill. körbecsövezték a házat, úgyhogy ha mégis kell, mert annál is magasabb lenne, akkor lehet szivattyúzni, hogy ne okozzon gondot a magas szint sem).
Ovi: Nátán teljesen beszokott. Ma jót mosolyogtam, mert amikor befutott a óvónénihez, akkor két barátja (egy kislány (Kata) és egy kisfiú (Flórián)) rögtön szabályszerűen ráugrott
és ölelgették. Ma kivételesen ott is aludt, de tudta reggel, hogy ott fog és nem tiltakozott.
Jót is tett neki az ovi, mert végre sikerült napirendet csinálni, este 8-kor már mindkét fiú alszik, és Nátán sem tiltakozik, sőt ő kéri, hogy kísérjük föl.
Nyuszi!
Mond meg neki, hogy mész haza és csinálod a dolgodat, házimunkát, takarítasz stb. Szerintem ne hazudj neki, a gyerek tudja, hogy nem vásárolsz. Persze azt mondhatod neki, hogy ott az oviban jót játszhat a gyerekekkel. Nátán is tudja, hogy én hazajövök és Hanna is. De azt is tudja (hisz nem hülye
), hogy tényleg a házimunkával próbálok birkozni, hisz máskor is volt már velem itthon.
Beszti