Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Kismamák!

Az epiduralis /EDA/ és a spinalis érzéstelenítést is a "gerincbe" adják, a különbség az, hogy a spinalis érzéstelenítést egy réteggel mélyebben, közvetlenül a gerinccsatornában lévõ folyadékba, míg az EDA-t a gerinccsatornát határoló két réteg közé adják. A hatásukban is van különbség: míg a spinalis érzéstelenítésnél kb. a köldöktõl lefelé teljes érzéstelenség és mozgásképtelenség áll be/ideiglenes bénulás áll be, kb 3-4 órára/, addig az EDA-nál az alsó végtagok mogásképessége megmarad, csak az érzéskiesés áll be. Ezért szokták "sétáló EDA-nak " is hívni. Egyszerûbben: EDA-ban lehet szülni és császármetszést is végezni, spinált csak a császármetszéshez lehet alkalmazni. A - módszertól függõ - 12-24 órás kötelezõ fekvõ állapot és az ezzel járó hólyagkatéter tehát csak a spinális érzéstelenítésnél kell, de ott muszáj.
H.
Névtelen

Sziasztok Babavárók!!

Én még mindig egyben..38. hét közepe. A doki szerint a héten v. húsvétra kibújik a Picurka. Nagyon beállítottam magam arra, hogy bármelyik pillanatban beindulhatnak a fájások, de persze (a körülményekhez képest, szúró jólófájásokkal néha, de) teljesen jól vagyok. Baby rengeteget mozog! köszi mindenki érdeklõdését! Kép

Liz! Ti hogy álltok?? Hajrá minden Sorstársnak így a Finish-ben!!! Ti tudjátok milyen ez a fránya várakozás...

Dóri! Gyenge pontra tapintottál az EDA-t illetõen. Én is inkább jót hallottam róla, mint rosszat -és nekem is a Kaszás a dokim, akiben nagyon megbízom és szeretek. Õ viszont nem csípi az EDA-t és a saját elmondása szerint NEM szeret adni. Ez azt jelenti, hogy könyörögni kell neki és akkor sem biztos, hogy "jóváhagyja".
Én is ettõl tartok és attól, hogy a vajúdásnak ABBAN a szakaszában már, amikor tényleg nagyon erõs a fájdalom, akkor nem lesz energiám még õt gyõzködni. Majd elmesélem mi volt.
Persze én valahogy szeretném megpróbálni EDA nélkül, de ha kérek, akkor adjanak azonnal (azt hiszem 2 ujjnyitól már lehet adni és nekem a 2 ctg óta már majd 2 ujjnyi a tágulás).

Lányok! Gondoljatok Rám és drukkoljatok!! Naagy bátorságot és erõt mindenkinek ehhez a csodálatos feladathoz! Nem fogok elfelejteni jelentkezni utána.

Liz! Eddig akartam külön szobát, de most úgy vagyok vele, hogy jó lesz nekem az ingyenes 3ágyas vagy olcsóbb 2ágyas fürdõszobás, -ha meg valami nem tetszik nagyon, akkor beruházunk egy külön szobára. (jó lenne már túl lenni az egészen).

Mindenkinek Kitartás!!Megéri!

Mummy
Névtelen

Sziasztok !

Mummy !
Most voltam CTG-n. Babóca aludt, így a berregõvel kellett mocorgásra bírni. Egy gond volt csak, hogy a vérnyomásom 150/100 volt, ami ugye jó magas...így most gyógyszert kell majd szednem.
Vasárnap a szülõszobára kell mennem újabb CTG-re.
Nálam most teljesen zár volt minden (C:3000), úgyhogy talán a húsvétot még egyben vészelem át.

Liz
Névtelen

Sziasztok!

Elöször is mindenkinek kellemes husvéti ünnepeket !

Liz: drukkolok neked, hogy mostmár hamar tul legyél rajta. Tudom milyen hosszu a várakozás ( fõleg ha tulhordod )

Érzéstelenités: én ugy érzem, hogy nekünk nincs rá szükségünk. Szültem már. Nem volt olyan kibirhatatlan. Arról nem beszélve, hogy az én gerincem körül senki ne matasson egy hatalmas nagy tüvel. Mégha érti is a dolgát.
Nem akartam senkit megbántani.
Egyébként a Jánosban nem nagyon szokták alkalmazni, ha jól tudom.

Rólunk: picurral eddig minden rendben. Túl vagyunk az afp és a taxoplasma vérvételen.
8-án meglesz az eredménye is. Akkor megyünk genetikai Uh-ra is.

MIndenkinek sok locsolot ( feltéve ha várja Õket Kép) és sok pihenést kivánok

L.
L.

Szia Mummy!
Igazán kíváncsi vagyok, milyen "élményeid" (???) lesznek a Kaszással, remélem, majd elmeséled, és csupa jót fogsz mondani. Egyébként én ma megyek hozzá, lehet, hogy már most elkezdem a "könyörgést"!

Sziasztok, kellemes Húsvétot!

Dóra
Dóra

Sziasztok!
Hát azt hiszem erre mondják, hogy ez nem jött be. Kaszás doktor, akihez egyébként 7 éve járok, kérdéseim után rövid úton megvált tõlem. Az epidurál utáni érdeklõdésemet még viszonylag jól viselte, és azt mondta, hogy ha nincs komolyabb akadálya, akkor megcsinálják, de amikor meg mertem kérdezni, hogy, hogyan is zajlik le igaziból a szülés (tehát õ mikor jön be, ott lesz-e velem, vagy csak néha benéz, feküdni kell-e, stb.), akkor teljesen kiakadt, hogy ilyet még tõle senki sem kérdezett 20 év alatt, és õ erre nem tud válaszolni, és legjobb lenne, ha más orvost választanék. De ezt nem lehetõségként ajánlotta fel, hanem közölte, hogy õ a továbbiakban nem vállal engem (27. hét). Persze tisztán az én érdekembõl. Ez elég megrázó volt azok után, hogy hét évig õ volt az egyetlen orvos, akihez örömmel jártam, pedig eléggé viszolygok az egészségügytõl.
Na fel a fejjel, végül is még nincs késõ másik orvost keresni, és nem utolsó sorban ott az ügyelet is!
Lehet, hogy tényleg extrém dolog volt elsõ szülés elõtt ennyi mindent kérdezni valakitõl, aki már több ezret levezetett.
Azt hiszem ezzel a János Kórháztól is búcsúzom, és új vadászmezõkre lépek. Ha van valakinek hasonló tapasztalata, szívesen meghallgatom, hátha tanulok belõle.
Dóra
Dóra

Szia Dóra!
Fel a fejjel. A kórház nem egyenlõ az orvossal. Ráadásul ahogy olvasgatom, szinte egyetlen orvos sem megy be csak az utolsó pár percre. Tehát kitolási szakasz + varrás. Én pont emiatt nem fogadtam orvost. Mert picit irreálisnak tartom hogy 5 perc jelenlétért, és egy olyan tevékenységért amit az ügyeletes is éppúgy elvégez, fizessek 50 rugót....
Most már kb 40 szüléstörténetet hallottam vagy olvastam el, és alig volt olyan ahol valamit is kellett volna csinálnia a dokinak. Az egy más kérdés, hogy az ügyeletes hogy áll a doki nélküli anyához. DE! Én sokat vagyok vidéken, és nem hiszem, hogyha történetesen Tatabányán jön rám a szülés, a bármelyik bp-i doki kikirándulna ezért hozzám. Szóval esetemben teljesen felesleges.

Szóval ne ess pánikba. És kérdezz csak meg mindent, mert te vagy elsõsorban és mindenek felett érdekelt abban hogy minden úgy történjen ahogy az neked a legjobb.

Sok sikert a dokikhoz! Kép
Puszi
Zsunya
(33. hét)
zsunya (zsunya)

Sziasztok,
Dóra,
Lehet, hogy annak idején engem is ezért rázott le a Kaszás?! Nekem azt mondta, hogy õ akkor épp szabin lesz, ezért nem vállal. Persze kiderült, hogy nem lesz szabin, de nem bántam meg eddig, hogy máshoz mentem. Én is szeretek elõre felkészülni, ezért sokat kérdezek.
A mostani Dr. bácsim nagyon lelkiismeretes és készséggel válaszol mindenre. Õ a Dr. Varga Antal. Tudtommal õ sem szereti nagyon az EDA-t, de elmondása szerint minden az anyán és fájdalomküszöbén múlik. Azt hallottam a Kaszásról, ami nagy elõny, hogy nem hagyja sokáig szenvedni az anyukát, amennyire lehet, gyorsítja a szülést. A dr. bácsim szerint is az a normális, ha nem 12 órát vajúdik a nõ. Nem kell, hogy riasztó élmény legyen a várt picinyke kibújása.
Ez elég szimpatikus hozzáállás.
Mummy, Líz hogy vagytok így Húsvét után?
Az EDA és Spinális érzéstelenítés elrémített, de jó a tényeket hallani. Az EDA-tól már kevésbé félek, a spináltól annál inkább. Nálunk várható a nagy baba, mert kedvesem sem picinyke és sajna a csokiról nem tudok leszokni. Ha nem tudnám simán megszülni a Babát, akkor várható a császár spinális érzéstelenítéssel. Jaj. Kép
Drukk mindenkinek.
Edina
Névtelen

Sziasztok !

Edina !
Én még mindig össze vagyok nõve a babával :-) Egyelõre minden jel arra utal, hogy még mindig jól érzi bent magát. Nincs jóslófájás, derékfájás, semmi, ami arra utalna hogy már ki szeretne jönni. A CTG-k is jók.
Egy dolog van, ami nagyon zavar...a múlt heti CTG alkalmával mértek vérnyomást is, és az én eddig tökéletes 120/80-as vérnyomásom 150/100 volt, ami miatt most 3x1 Corinfart kell szednem. A lábam is bedagadt rendesen az ünnepek alatt, de ez azért volt, mert a jó idõben nem bírtam a fenekemen ülni, és egész nap kint sétáltam. Ezért most egész napos pihenésre vagyok "ítélve" :-)
Holnap újabb CTG...

Ja, vasárnap a szülõszobán voltam CTG-n...hallottam amint egy "sorstárs" épp szült...bevallom, nem volt kellemes élmény...

Liz
Névtelen

Szia Liz,
Hogy vagy most? Állítólag serkentõleg hat a babákra meg a mamára, ha hallja a másikat vajúdni.
Nekem meg elég rossz a vérképem mostanában. Vasat kapok rá, de folyton hányingerem van tõle. Pedig még csak 29 hetes vagyok. Mi lesz még késõbb?!
Drukkolok nektek.
Üdv
Edina
Névtelen

Sziasztok

Liz, hogy vagy?

Voltam ma fent a kórházban genetikai Uhon. Úgy néz ki minden rendben van. Láttam picurt, de hogy kit rejt a pocim azt nem mutatta meg. Már 41mm a fejecskéje. Szathmáry doktor csinálta az Uhot, rendesen elmagyarázott mindent.
3 hét mulva kell megint mennem. Olyan furcsa, hogy már félidönél tartunk Kép

Legyetek jók.

Drukkolok minden finiselönek

L.
L.

Sziasztok Lányok!

Liz, Mummy!
Nagyon drukkolok a finisbe érõknek és kérlek ha tudtok akkor jelentkezzetek a nagy esemény után.
Kiváncsian várom a beszámolókat.

Zsunya!
Te is hamarosan a végéhez közeledsz, talán májusra vagy kiirva ugy emlékszem.
Hogy birod a megpróbáltatásokat igy a vége felé? Hogy vagy?

Edina!
Sajnálom, hogy nem tudtál elérni, pedig én este 10-ig mindig be vagyok kapcsolva, bár volt egy hétvége amikor elutaztunk és a töltö itthon maradt a telefonom pedig lemerült. Ha nem veszem fel akkor nem hallom a tásámban de hagyj nyugodtan üzenetet.

Mivel rég irtam magamról a következõ a helyzet:
A dokibácsi szerint 100%, hogy kislányom lesz aminek nagyon örülök. A nevét még nem döntöttük el , de van még idõ.
Én már elég nagy pocakot növesztettem és 11 kg -mal nyomok többet most a 30-dik hét vége felé.
Sokan mondják, hogy nem is látszik rajtam, mert az összes súly a pocakomra rakódott.
Estére nagyon fáj a hátam és mivel a pocakom elég fent van jó kerek labdához hasonló, ezért nyom és hátra kell dölnöm, hogy jobban kapjak levegõt. És persze vannak más 3-dik harmados nyûgök is de semmi komoly.
A vashiány nállam állandósult igy hullafehér szinû az arcom amin egy kis sminkkel segitek.
Sajnos nagyon besürüsödtek a vizsgáim igy most a tanuláson a hangsúly, ezért tüntem el egy idõre. Vészesen fogy az idõ és ha a babuci születése elött be akarom fejezni a fõsulit akkor bele kell húznom még hátra van 4 vizsgám de már csak 2 hónap a szülésig.
Elég rossz izgulni a vizsgákon és leutazni a 130 km-re lévõ suliba 2 hetenként.
A babakelengyébnek már a felét beszereztem nem kis élvezettel vásároltam, nagyon jó endorfin termelõ tudom nektek bizton ajánlani. Azért nem hagyom a végére, mert nagy hassal már nagyon kényelmetlen közlekedni és mivel mi vidéken lakunk ezért ha választékra és minõségre vágyom fel kell utazni pestre és ez most még nem okoz akkora gondot, mint késõbb. A babakocsit is megvettem már. Tök szuper, jót tesz a lelkemnek amikor néha megnézegetem.

Én most itt vidéken járok egy helyre 1x 1 héten gyógytornász tartja:
Amit nagyon tudok nektek ajánlani, ha van lehetõségetek menjetek el kismamaklubba ahol megtanulhatjátok és gyakorolhatjátok a vajúdás és szülés közbeni légzést, relaxációt, intimtornatanácsot kaptok és kicsit lehet tornázni + beszélgetni a többi sorstárssal a jelentkezõ problémákról. Nekem nagyon jót tesz. Jó barátságok is születnek akikkel majd együtt tolhatjuk a bébiket ha megszülettek.

Remélem a hosszú halgatás után nem eresztettem túl bõ lére a mondandóm.

Mindenkinek jó babavárást és várom, hogy jelentkezzetek!!!Puszi:
Virág
flower

Sziasztok !

Örömmel tudatom Veletek, hogy április 8-án 16.55-kor megszületett Eszter lányunk :-)
Ma jöttünk haza a kórházból, most éppen apukája próbálja alvásra bírni kicsi lányát.
Hétvégán mindenképen írok egy hosszabb beszámolót, de most még alig bírok ülni..
Addig kérdezzetek, mire vagytok kíváncsiak :-)

Liz
Névtelen

Virág! Tök jó hogy irtál.

Liz! Gratulálok a babához. És persze minden érdekel. Mennyi idõ alatt szöletett, milyenek voltak a tapasztalataid a szülésznõkkel, dokival? Partnerként kezeltek vagy alanyként? És fõleg itt szülnéd e a másodikat?

Én azért nem jelentkeztem mert velem semmi hir nincs. Tartom a szokásos tünetmentességemet. Semmi 3. harmados nehézségem, a saját nehéz testemen kivül nincsen. Kép Magnézium ami néha hiányzik, de azon könnyû segiteni. Irtam régebben, hogy a Jánosban viselkedés alapján egy Elekes Tibor nevü doki volt szimpatikus. De nem kerestem meg. Gondoltam ha úgy kell lennie, úgyis õ lesz ügyeletben, amikor szülök. Erre tegnap egy ismerõs lelkendezett egy csomót, hogy végre talált egy dokit aki emberséges és megbizható egyszerre. Úgy hivják, hogy Elekes Tibor. Kép

Kelengye nálunk is alakul. A nagyik nagyon rá vannak állva a témára. Egy csomó mindent megvettek nekünk. De gondosan egyeztetve velünk, hogy mit szerenénk. Annyira jó fejek. Kép

Legyetek jók. Jó babavárást. Liz neked pedig sok tejcsit! Kép

Pusz
Zsunya
(36.hét)
zsunya (zsunya)

Kedves Liz!

Gratulálok Eszterhez KépMekkora baba lett?
Mesélj milyen volt számodra a szülés? Milyennek találtad a kórházat?
A csecsemösöket? Vajon még mindig olyanok mint 5 évvel ezelött......?

Ha van idõd irj.

L.
L.

Sziasztok!
Nem olyan vidám igy magammal levelezni egy ideje. Kép Irjatok már valamit! Voltam a Jánosban múlt héten CTG-n. És persze kiderült, hogy nincs választott dokim. Mire jött a Márkus, aki a fõorv... és megvizsgált jól. Kérdezi nagy vigyorogva, hogy ugye második baba. Mire én, hogy nem, elsõ. Még jobban vigyorog, akkor könnyû szülés lesz. Mondta és elment.

hm. Nem mondom, nyugodtabb vagyok. Minden esetre tök jól esett, hogy csak azért megvizsgált, mert 4 hónapja nem látott doki.

Ilyenek vannak.

zsunya
zsunya (zsunya)

zsunya,
én hûségesen olvaslak.:-))

Figyelem a topikot, gyûjtöm a tapasztalatokat, de még nem döntöttem el, hogy a másodikra mikor nevezek be és hogy maradok-e Kaszás dokinál (fentieket olvasva kicsit ugyanis elbizonytalanodtam, a második szülést én is szeretném egy kicsit jobban "menedzselni" -az elsõnél nem nagyon voltak elvárásaim, hiszen nem tudtam milyen lesz. Fura, hogy ugyanez a doki engem mindig arra biztatott , hogy kérdezzek bátran bármit, szóval nem értem, hogy mi történhetett vele. Lehet, hogy én is Dóra sorsára jutok majd?) Igazából a nagy problémám a Jánossal az, hogy pont a város másik végén lakom. Úgy átlósan ... Viszont profik az újszülöttellátásban. Na szóval , én itt vagyok, olvasok, csak nincs mirõl írnom, merthogy nem vagyok terhes és még soha nem voltam a Jánosban....
Liz,
gratulálok. Én is kiváncsian várom a beszámolót. Gondolom most semmi idõd. Eszter nálam a favorit név volt, sajnos a páromnak nem annyira tetszett illetve a családban is van már. ezért le kellett róla mondanom.
M
moncaberta

Kedves Liz!

Szeretettel gratulálok a kicsikédhez és irigykedek is, mert te már láthatod és vele lehetsz.
Ha van egy kis idõd és erõd oszd meg velünk az élményeid és a babádrõl is irj, én kiváncsian várom.

Velem annyi, hogy voltam tegnap 4 domenziós UH-án a Megatoysban:
Kishiján nem sikerült a várt eredmény ugyanis a baba aludt és a kis kezét az arca elé tette igy nem látszott belõle semmi.
Kissé ideges letem, hogy kifizetek 8.000 Ft-ot a semmire. Szerencsémre nagyon rendes személyzet van, mert megengedték hogy visszamenjek még egyszer 30 perc múlva, elküldtek sétálni hogy ébresszem fel, mire én beültem a kocsiba és felhangosítottam a zenét amire a gyerek elkezdett rugosni és elvette a kezét a kis pofija elöl, hogy végre én is megláthassam az arcát. Olyan jó, hogy bármikor elõvehetem fényképet és gyönyörködhetek az arcában, nagyon jólesõ érzés, galádul felébrsztettem szegényt de azért megérte.
Poénkodtak is rajta, hogy ha megszületik akkor meg majd azon igyekezhetek, hogy el tudjam altatni mindig...

Zsunya te mikorra vagy kiirva?
Jó neked, hogy nincs semmi nyûgöd. Szerncsés vagy, ha könnyen fogsz szülni.
Timirõl nem tudtok valamit, már õ is meg kellett szüljön.

Szia Moncaberta!
Én a Kaszás dokinál fogok szülni, ha jól értettem te az elsõt nála szülted?
Milyen volt? Nekem eddig minden pozitiv volt vele kapcsolatban. (kopp, kopp, kopp)

Edina hogy vagy?

Sziasztok:
Virág (31 hét)
flower

Sziasztok!
Én négy hónapja szültem a Jánosban a Kaszás dokinál. Sajnos császár lett a vége, mivel a 7 órás vajúdás eredményeként is csak 3 ujjnyi volt a tágulás és baba szívhangjai romlottak.A mûtétet spinális érzéstelenítésben végezték. Annyira ki voltam merülve, hogy semmi nem számított, csak hogy legyen már vége, vegyék már ki a gyereket. A babát kb. negyed óra alatt kiemelték, szerencsére egészségesen, 9/10-es apgárral született.
A Kaszással maximálisan meg voltam elégedve, végig bíztatott, és amikor kiderült, hogy gond van, gyorsan és határozottan döntött. A mûtét tök jól sikerült, két nap múlva már szaladgáltam a folyosón.
Nekem mázlim volt a szobával is, mert kifogtam az egyetlen felújított, de nem fizetõs kórtermet. Ez egy háromágyas szoba volt, külön fürdõszobával.
A kórházi személyzettel kapcsolatban vegyesek az emlékeim.
A csecsemõsök nekem semmiben nem segítettek. Már második nap teljesen bedurrantak a melleim, és azt sem tudtam, hogy mit kell csinálni, a baba nem nagyon szopott, állandóan aludt. Szerencsére egy tapasztalt anyuka is volt a szobában és õ mutatta meg, hogy kell kifejni a tejcsit, de addigra már sírni tudtam volna a fájdalomtól.
Azt mindenkinek tudom tanácsolni, hogy mindenképpen vigyen be bórvizet, meg steril vattát a kórházba, mert ezeket nem adnak, viszont így megelõzhetõ a babánál a szájpenész.

A szülõszobai körülmények nem túl jók, fõleg ha többen szülnek egyszerre. Én harmadmagammal szültem. Ilyenkor kicsit kényelmetlen, hogy csak egy WC van. Viszont az is igaz, hogy ha már kezd beindulni az igazi fájdalom úgysem érdekli az embert a fal színe, vagy hogy van -e bordásfal.

További jó babavárást és gyors, könnyû szülést kívánok mindenkinek!!!!

Üdv. Szisz
Névtelen

Szia Moncabertam !
Mit ertesz az alatt, hogy a Janos profi az ujszolottellelasban? Tebyleg erdekel. En ket eve szultem ott, most 12. hetes vagyok a kistesovel. Rakospalotarol bumlizom a Janosba, illetve a Meddosegi Centrumba a dokimhoz- az elso baba nem tul romantikusan de sikeresen ott fogant, es nem volt olyan nogyogyaszom, akire sziveyen emlekeznek, ha maradtam a Meddosegiben trehesgondozason-.
Igy persze a Janosban szultem.
A tapasztalataim a csecsemos reszleges dramaiak, beleertve a titkon tapszerezest a babamnak, csak azert mert " nagy " sullyal szuletett : Azota sem ertem....
Beleertve, hogy a noverek semmit sem segitettek, mondtak. Ha a ygerekem sirt es nem akart szopni, akkor X.Y. csecsemos megtapszerezte egy pillanat alatt, pedig en azert vittem be, hogy mondja meg, mit erdemes meg kiprobalnom a szopi erdekeben, es ezt VILAGOSAN EL IS MONDTAM. Nem vagyok egy hisztis tipus, de mas topicban most azt tanulmaynozom, hogy mi a modja, hogy az 5. nap elott hazahuzzak a gyerekkel, ha minden rendben.Ezt persze majd idoben elo kell keszitenem....
Mas: Miert csak egy normalis nem fizetos korterem van? Ket eve eppen ujitottak az egeszet, akkor arrol volt szo, hogy csupa ingyenes egy es ketagyas korterem keszul. Mi lett ebbol?
Zsike
Zsike

Sziasztok
Nincs semmi, csak gondoltam küldök életjeleket a távolba. Voltam ma is szivhallgatni, meg felzavartak uh-ra is. De nincs semmi gond. Baba jól van, én is. Kicsit beparáztam hétfõn este, hogy még nincs összerakva a holmim... Aztán a férjem csinált vacsorát, ettõl persze megnyugodtam. Ne kérdezzétek meg, hogy miért. Kép
Nincs egy csomó mindenem, ami egy normális nõnek van. Pl. fürdõköpeny, hálóing.. most ezek után rohangászom. Tegnap vettem szoptatós melltartót. Legalább ez meg van.
Az asztalos meg azt mondja hogy május 13-ig kb meglesz a kiságy... Erre megint elborultam, hogy ez igazán remek, de mi van ha elõbb szülök, mint a kiirt május 13? ehh. Mindig nekem kell fenyitenem a mesterembereket. Lehet hogy nicket váltok Zsunyáról Mumusra.. Kép

Virág neked van valami kellemetlenséged?

Ja és a legjobb: átadtam egy mankós srácnak a helyet a villamoson, mert rajtam kivül senki más nem...
zsunya (zsunya)

Zsike!

Nem a "normál" újszülöttekre gondolok, hanem azokra, akikkkel valami baj van. A Jánosban foglalkoznak koraszülöttekkel, problémás esetekkkel. Más kórházakból például ide hozzák át a problémás babákat. Ebbõl következõen a neonatológusok nyilván tapasztaltabban, mint egy normál kórházban, ahol sima esetek vannak. Nekem ez megnyugtató. Az elsõ szülésem nekem is -mint Szizsznek- császárral végzõdött, indított szülés volt, de sajnos a finisre elfáradt a baba, meg én is , elhúzódott a szülés, romlottak a szívhangok, így mûtét lett a vége,. Ez a mai napig fájó pontom, hiányérzetem van. A doki egyébként rendes volt velem is, korrekt, és nekem sem volt mûtéti szövõdményem. (Csak a spináltól.) Emberileg is sokat segített, mert eléggé el voltam keseredve. A következõt az elõzmények miatt szeretném biztonságos helyen szülni, egyébként meg én is azt tervezem, hogy amint bírok három lépést menni (tökmindegy hogy szülök) haza fogok jönni. Második gyereknél nem is érdekel annyira a csecsemõsök hozzáállása. (Az elsõnél is -a körülmények dacára- eléggé önfejû és magabiztos voltam, nem sokat zargattam õket, szóval szerintem hallgatni kell a megérzéseinkre. Ha valamit kérdeztem, áéltalában hárman háromfélét mondtak a másik kórházban is, innentõl kezdve csináltam , ahogy gondoltam és a lányom ma is él és virul ..:-))) És most üvölt és mennem kell.
moncaberta

Szia Moncaberta!
Koszi, es egyetertek .
Zsike
zsike

Sziasztok !

Köszi a gratulációkat :-)
Ígérem, részletesen beszámolok rövidesen, de babócánkat a másik karonon próbálom álomba ringatni...persze nem sok sikerrel...

Hamarosan újra jelentkezem.

Liz
Névtelen

Sziasztok lányok!
Líz!
Elõször is gratula Eszterhez! Én is epedve várom az élménybeszámolót a szülésrõl.
Moncaberta,
Nálunk az orvos férjem méretei miatt és mert nem tudok leszokni a csokiról nagy babát jósol és császárt. Már elmagyaráztattam vele a spinális érzéstelenítés meg a császár menetét. Sajnos úgy hallottuk, hogy a spinálnak is lehetnek elég kellemetlen szövõdményei. Van valami tanácsod a szövõdmény elkerülésére? Esetleg hallottatok olyan aneszteziológusról a Jánosban aki mindig jól és jó helyre szúr?
Virág,
Találtam kismamatornát a közelben, csak még elmenni nem értem rá. Ne aggódj, én is már 12 kg felett jártok extrában. A csokiról még mindig nem tudok leszokni. Viszont ahhoz képest nem fáj semmim és vidámak vagyunk.
A zene jó gyerek ébresztõ. Azt olvastam, hogy olyan zenét kell hallgatni szülésnél, amit sokat hallgattál elõtte, az könnyíti a szülést, mert a gyerek is vidám és nyugodt lesz tõle.
Zsunya, teljesen megértelek. Én is mumusnak képzelem magam. A múltkor rosszul lettem a villamoson és két középkorú, ülõ nõ sasolta a pocakom és a sápadt fejem, de senkinek nem jutott volna eszébe átadni a helyet. Egyébként még a fiatal fiúk a legnormálisabbak. Fiatal lányok, középkorú nõk, férfiak esze ágában sincs cselekedni. Én is jót bosszankodtam utána. Egy barátnõmnek, aki még a terhesség elején van és rosszul lett az utcán, beszóltak, hogy nem kellene annyit innia! Felháborító, de reménykedjünk, hogy mi mások vagyunk és mások leszünk idõsebb korunkra is.
Üdv nektek,
Edina
Névtelen

Jár valaki a Jánosba terhesgondozásra? Van ott egy picike kedves aszisztensnõ. kb 150cm magas és van vagy 40kg. Õ mesélte hogy van két gyermeke, és a másodikkal több mint 30 kg-t szedett fel. Ami magától le is ment, amig szoptatott. Szóval õ nyugtatgatott ott egy anyukát, hogy ez alkati dolog. Nem kell fogyózni. Amit megkiván egyen csak meg mindenki, csak tartson mennyiségi mértéket. Kép annyira helyes volt. Én meg csak vigyorogtam a 8 kilómmal, és nem szóltam semmit. na de rajtam teherbe esés elõtt is volt 20 kiló...

Edina és Virág mikorra vagytok kiirva?

Pusz mindenkinek, kb kétóránként benézek. Irjatok!
Zsunya
zsunya (zsunya)

Szia Zsunya,
Mi egy nap különbséggel vagyunk kiírva Júni 18 és 19-re. Most így 32 hetesek vagyunk. Én nem izgatom magam a kilóim miatt, amíg jól érzem magam és nem fáj semmim, addig gondolom Babynek is jó. A csokiról meg nem tudok leszokni, bár próbálkozom. Azért nem mindegy mekkora gyerkõc bújik ki majd.
Azt az asszisztensnõt már én is kinéztem magamnak. Egyszer voltam nála és nagyon kedvesnek találtam. A szülésznõ ajánlások alapján a Juditról, az Annamariról és az Effirõl lehetett nagyon jókat olvasni. Az Effit nem tudom kicsoda és azt sem ki az a kedves alacsony lány.
Te hogy állsz most? Mikorra vagy kiírva? (nekem május rémlik, de lehet, hogy rosszul emlékszem)
Tegnap épp rád gondoltam, mert a villamoson egy csoport általános iskolás észre se vette magát, hogy valaki le akarna ülni és egy idõs néni akart felállni, átadni a helyet. Mikor nem hagytam, az egyik lány beszólt a másiknak, hogy nehogy hátraforduljon, mert ott áll egy kismama mögötte. Az agyvizem emelkedett. Férjem szerint ilyenkor szóljak be nyugodtam, mert amúgy csak mérgelõdöm.
Szóval bennem is mumus veszett el Kép vagy Kép
sziasztok
Edina
Névtelen

Szia Edina!
Az ifjuságnevelés közös feladatunk! Kép Kép Én május 13-ra vagyok kiirva, de szerintem jövõ hétvégén fogok szülni. Ma láttam hogy az pont anyák napja lesz. Vicces lenne. Kép Ezért is várom hogy irjanak valamit a már szültek. Mummyról azóta semmi hirt nem is hallottam. Remélem nincs semmi baj náluk.

Zsunya
zsunya (zsunya)

Zsunya,
Ha megszülsz remélem utána értesitesz minket és talán még belefér az idõmbe a szülésig, hogy valaki Liz, Mummy vagy te irtok a kórházi benyomásokról milyen volt. Nagyon jó lenne legalább lelkiekben felkészülni rá!
Drukkolok neked!!! Anyák napja nem rossz Kép))

Liz,
Te választottál szülésznõt?
Melyik szülésznõvel szültél és mi a benyomásod róla?
Milyen szobában feküdtél és milyen volt?
Ha csak ezt megirnád az nagyon sokat segitene a dilemmámban.
Hogy vagytok és hogy birjátok a megpróbáltatásokat a kicsivel?

Én most jól vagyok és lassan a vizsgák végére érek.
Hál istennek!
Edina miz újs veled?

Minden jót nektek:
Virág (32+3)
flower

Sziasztok,
Virág! mi az a 32+3??
Mi jól vagyunk. Virul a fejem, mert már csak egy hétig dolgozok és utána végre lesz idõ babacuccok nézegetésére Kép
Mivel képtelen vagyok eljutni kismamatornára, vettünk egy torna kazettát. Nagyon izgi. Fõleg, ha gyorsítottan nézi az ember Kép Viccet félretéve valamelyik nap tornázgattam és utána szörnyen görcsölt a pocakom. Ennyit a tornáról. A légzõgyakorlatokat viszont gyakorlom.
Tényleg jó lenne hallani a szülés tapasztalatairól, hogy egy kicsit lelkileg is fel lehessen készülni.
Zsunya! Vigyázzatok magatokra és tõled is várjuk ám majd az élménybeszámolót.
Csók
Edina
Névtelen

Sziasztok!
Amilyen netfüggõ vagyok talán jobb eséllyel igérem hogy jelentkezem, mint Mummyék. Kép
Én voltam terhestornán. És egy nagy nulla volt. Légzéstechnikát nem is tanitottak. Azóta sem tudom hogy hogy kell csinálni.. Kép

Ma nagyon rossz kedvem van. Valószinû az idõjárárs miatt. Teljesen kiakadtam, mert egy csomó olyasmit kell vinni a kórházba amirõl itt a babaneten azt mondják az anyák, hogy kell. Máshol mások meg azt hogy felesleges. Minden korházban mások a viszonyok, és valahogy a Jánosról semmi ilyet nem tudok. Pl hogy lehet e polóban vagy pizsamában lenni, vagy csak szigorúan felülgombolós hálóingben? Adnak e betétet a vérzésre, vagy nekem kell vigyek. Ha nekem kell vinni akkor mit? Rendes "elefánt" betétet vagy kisméretû pelenkabetétet (itt irta valaki a babaneten...) Vagy vattát és gézt vagy mit?
Vagy melltartóbetétnek meg kell e venni tényleg a 30db 1000 forintért dolgot vagy jó a sima vatta is? Már amikor szülni megy az ember vigyen a babának is ruhát, vagy kap bent és csak a hazahozáshoz kell vinni neki ruhát? Kell e pelenkát vinni neki? Ha igen mennyit? Ilyenek. És hiába olvasom itt el a vonatkozó topikokat ott is egymást szólják le mert az egyik korházban ez van a másikban amaz. És véletlenül sem szült egyik sem itt. Kép Kép

Mi van a Jánosban?

KiborultZsunya
zsunya (zsunya)

Sziasztok !
Jó sokáig halogattam ennek a hozzászólásnak a megírását, de most van egyszerre idõm és kedvem is hozzá, mert eddig valamelyik mindig ütötte a másikat.
Na akkor a szülésrõl…
Április 8-án hétfõ reggel még úgy mentünk be a kórházba, hogy csak a szokásos ultrahang és CTG vizsgálatot végzi el a doki. Nem igazán izgultam, mert szombaton is voltunk CTG-n aminek az eredménye jó volt, és fájásokat sem regisztrált a gép, gondoltam hogy hétfõn még biztosan nem szülünk, emiatt aztán a kórházi cuccomat sem vittük magunkkal.
Hétfõn aztán a doki megvizsgált, ekkor már 1 ujjnyi volt a tágulás. Megnézte ultrahanggal a babát, és akkor azt vette észre hogy kevés a magzatvíz, ami nem azt jelenti hogy elfolyt, hanem azt, hogy a szervezetem már nem termel többet, mert a baba meg akar születni. Aztán jött a CTG, a baba szívhangja teljesen rendben volt, azonban ott az látszott, hogy 3 perces fájásaim vannak. Ebbõl én mindössze annyit éreztem, hogy a hasam rendszeresen megkeményedik, de ez egyáltalán nem fájt, sõt egész kellemes érzés volt. Aztán a vérnyomásomat is megmérték, mert a 36. héttõl az addigi 120/80-as tökéletes vérnyomásom felment 150/100-ra, ami azért elég magas. Persze akkor ott hétfõ reggel már 160/100 volt, ráadásul egy gyors vizeletvizsgálat fehérjét is kimutatott, ami elég baj, mert azt jelenti hogy a vesém már nem úgy mûködött ahogy kellett volna. Szerencsére ez még nem volt terhességi toxémia (errõl az interneten elég borzalmas dolgokat olvastam), de a dolgok “együttállására” való tekintettel az orvosom úgy döntött hogy befektet a kórházba, és még aznap megszülünk.
A férjem hazament a cuccaimért, én közben elintéztem a kórházba történõ felvételemet.
10 óra körül a doki újra megvizsgált, és valami tablettát “adott”, ami a méhszáj tágulását segíti elõ. Közben visszaért a férjem, és 11 óra körül elkezdõdtek az elõkészületek. Egy újabb CTG után (rendben volt minden) kaptam egy csodás kórházi hálóinget. Aztán az orvos úgy döntött hogy burkot repeszt. Ez nem volt kellemetlenebb, mint a többi kézi vizsgálat. Szerencsére a magzatvíz kristálytiszta volt. Majd kaptam egy jó kis beöntést, amit én úgy gondoltam hogy majd nagyon rossz lesz, viszont az egészbõl semmit sem érzetem, csak azt láttam, hogy a tartály vízszintje rohamosan csökken…amúgy a “dolgot” visszatartani sem nehéz, nekem még arra is maradt idõm, hogy ne a szülõszoba WC-jén intézzem el a dolgom, hanem visszaballagjak a szobámba. Elintéztem, majd lezuhanyoztam. Ekkor a fájásokat már valójában fájásnak éreztem, leginkább a menstruációs görcsökre hasonlít. 11 óra tájban aztán bejött a szobába a szülésznõ, és mondta hogy most már menjünk be lassan a szülõszobára.
Nagy szerencsénk volt, ugyanis aznap rajtunk kívül más nem szült, így a szülésznõ csak velünk foglalkozott, nem volt nagy sürgés-forgás, és az én orvosomon kívül más nem is jött be. Így utólag nagyon örülök annak, hogy nem a kiírt idõpont szerint, 10-én szültem, mert valószínû, hogy egy hidegfrontnak köszönhetõen aznap 5-en szültek…gondolom akkor nem volt olyan nyugodt a szülõszoba légköre.
Felfeküdtem az ágyra, a CTG állandóan ment, így a baba szívhangját folyamatosan hallottuk. Majd a fájások erõsebbé és rendszeresebbé való tétele miatt oxitocin infúziót kötöttek be. Én, aki egy egyszerû vérvételtõl is rosszul vagyok, egész jól viseltem a véres dolgokat. Ilyenkor a kórházi hálóing alatt semmi sem lehet, adnak egy összehajtogatott lepedõt, ami pelenka funkciót lát el a kiszivárgó testnedvek felfogása céljából. Az oxitocin infúzió megtette hatását, és a fájásaim most már tényleg nagyon fájtak. Az adagot folyamatosan emelték, mindig duplájára, végig a vajúdás alatt. 3 ml/óra-val kezdtem, aztán amikor szültem, 96ml/óra volt az adag.
A 12-3 óra közötti idõszak volt a legrosszabb, mert a fájások folyamatosan jöttek, szünet pedig nem volt köztük. A karomból lógott az infúziós csõ, a hasamon ott volt a CTG érzékelõfeje, így a mozgás, amit produkálni tudtam az mindössze annyi volt, hogy egyik oldalamról a másikra fordultam, vagy felültem, de sehogy sem volt jó. Közben kaptam egy görcsoldó No-spa injekciót a fenekembe, de a hatását nem nagyon éreztem. Persze a szülésznõ felajánlotta hogy sétálhatok is, de arra végképp nem vállalkoztam, mert nagyon fájt mindenem. Közben Tamás simogatott, masszírozta a derekamat, de a legjobb az volt, hogy ott volt velem. Igazából beszélgetni sem volt kedvem, a mondanivalóm mindössze annyi volt, hogy “Nagyon fáj…”. Közben vizet ihattam volna, de 2 kortynál több nem kellett. 3 óra körül aztán a doki tett az infúzióba fájdalomcsillapítót, én közben leköltöztem a földre és ráültem egy hatalmas gumilabdára. Tamás mögöttem ült a széken, és tartotta a derekamat hogy el ne guruljak, én pedig közben rugóztam a labdán. A fájdalomcsillapító is hatni kezdett, a fájások “élét” elvette, így kicsit tudtam pihenni is. Persze a férjem is elég fáradt volt már, így miközben én rugóztam a labdán, álomba ringattam mindkettõnket, így egy kicsit szunyókálni is tudtunk.
Az orvos fél 5-kor újra megvizsgált, ekkor már 4 ujjnyira volt nyitva a méhszáj, ami azt jelentette hogy elérkezett a szülés ideje. Ekkor már jöttek a tolófájások is, ezért a bal oldalamra kellett fordulnom, és miközben a férjem tartotta a lábamat, 5 fájáson keresztül minden fájáskor nyomnom kellett. Ugyanezt elismételtük a jobb oldalon is. Ekkor már látszott a baba fejebúbja.
A doki ekkor azt mondta hogy 10 perc múlva anyát csinálnak belõlem. A hátamra fordultam, jött egy fájás, - kaptam egy érzéstelenítõ injekciót, és ekkor vágtak, amibõl semmit nem éreztem -, ekkor a baba feje és válla is kijött, majd egy újabb fájásra 16.55-kor kicsusszant az egész baba. Ekkor szóltak, hogy na most már kinyithatom a szemem (a nyomások alatt végig csukva kell tartani, mert különben bevérzik). Én ekkor hitetlenkedve megkérdeztem, hogy “Csak ennyi volt…?”
Ekkor olyan erõsnek éreztem magam, mintha az elmúlt 6 óra egy csepp erõmet sem vette volna el.
Közben megszületett a méhlepény is.
A baba orrát és a száját gyorsan kitisztították, majd hallottam ahogy felsír. Odatették a hasamra, megsimogattam, majd a férjem elvágta a köldökzsinórt. A babát elvitték megmérni, majd a szülõszoba végében lévõ inkubátorba tették, hogy ne hûljön le. Közben a doki és a védõnõ elõkészültek az én “rendbetételemre”. A szülésznõ nagyon figyelmes volt, a szülõágyakat elválasztó függönyöket elhúzta, így láttam ahogy a lányunk és az apukája az inkubátoron keresztül ismerkednek egymással.
Közben engem elkezdtek rendberakni, ami nem volt egy kellemes dolog, mert hiába kaptam újabb érzéstelenítõ injekciót, a varrást végig éreztem. Persze a figyelmemet inkább a terem végén lévõ kis családomra tereltem…ez volt a legjobb fájdalomcsillapító. Miután velem végeztek, a babát is felöltöztették, és mivel nekem feküdnöm kellett és az infúziót is tovább kaptam, a férjem tartotta kezében a kisasszonyt. Próbáltam még ott a szülõágyon szoptatni, de vízszintes helyzetben ez nem nagyon ment, így továbbra is az apja foglalkozott a kicsi lányával, én pedig gyönyörködtem bennük. A baba fél 7-ig velünk volt, majd õt elvitték a többi babához, mi pedig 7-ig a szülõszobán maradtunk.
Ekkor aztán bele kellett ülnöm egy tolókocsiba, amivel betoltak a szobámba. Szerintem a saját lábamon is ment volna a dolog, és az nem is lett volna annyira kellemetlen, mint beleülni a kocsiba.
Fél 9 körül behozták a babánkat, aki egy órát velünk volt, majd fél 10-kor már együtt toltuk vissza a “kis bevásárlókocsijában” a csecsemõ osztályra.
Az éjszaka egész jól telt, jól aludtam. Másnap reggel már türelmetlenül vártam a 6 órát, a babákat akkortól lehetett elhozni.
Aztán a kórházban töltött további napok is egészen kellemesen teltek. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy 1 ágyas fizetõs szobában voltam, saját fürdõszobával, tv-vel, telefonnal, hûtõvel. Egyáltalán nem unatkoztam, hiszen egész nap ott volt velem a babám. Ráadásul akkor fogadtam látogatókat, amikor akartam. Ha hajnalban olvasni támadt kedvem, akkor nem zavartam senkit, stb...stb. Szerintem nagyon megéri.

Egyelõre ennyi, így is jó sokat írtam. Csak gyõzzétek olvasni :-))
A kórházzal kapcsolatos tapasztalataimról még írok...de babóca épp most ébredt fel, így most vele kell foglalkoznom :-)
Kérdezzetek !!! :-)))

Üdv.
Liz
Névtelen

Sziasztok!

Kedves Liz: gratulálok. Öröm volt olvasni soraidat. Sok régi emlék jutott eszembe Kép
Mennyibe került az egy ágyas szoba? Azért rádnéztek ott?

Zsunya

Ha jól tudom akkor a baba kap 3 pelenkát 1 napra ( ami ugyi nem nagyon sok ) én vittem pelust is és popsitörlöt is. Kenöcs és hintöpor volt.De ezeket elég ha apuka viszi be másnap hozzátok. Ruha a babának bentre nem kell adnak rá korházit csak mikor hazahozod akkor kell vinni amiben hazajön. Egy cérna kissapkát nem árt azért vinni biztos ami biztos alapon. Nálam volt még egy pár darab textil pelus is.
Betétröl neked kell gondoskodni. A gyogyszertárakban lehet kapni a tenna nevezetü betétet kimondottan szülés utáni vérzésre. Nekem elég volt a always éjszakai betétje. Jobb a háloing de nem hinném hogy szolnának a pizsiért vagy a poloért. A lényeg hogy neked kényelmes legyen. Melltartobetétnek nem jó a vatta mert beleragad a tej. lehet kapni olyat ami moshato probálj olyat venni. Nekem nem nagyon kellett használnom csak akkor folyt a tejem amikor szoptattam és az is csak a bal mellemböl.
Remélem tudtam segiteni Kép
Fel a fejjel Kép

L.
L.

Folytatom :-)

Azért hogy ne csak magamról beszéljek, hanem hû legyek a topik címéhez, most a kórházban szerzett tapasztalatokat írom le és válaszolok az eddig feltett kérdéseitekre.

Szülés, orvos, szülésznõ:
Nekem az egész egy nagyon pozitív élmény maradt. Emiatt most úgy gondolom, hogy a második baba is jöhet majd idõvel, amit szintén ebben a kórházban szeretnék megszülni.
Persze ez legnagyobb részben a férjemnek, az orvosomnak (dr. Márkus László) és a szülésznõnek (Laczik Tünde) köszönhetõ. Mindvégig partnerként kezeltek és segítettek amiben tudtak. Szülésznõt elõre nem választottam.
A szülõszoba zöld csempéje egyáltalán nem zavart, abszolút nem érdekelt hogy mi van körülöttem...még az sem, hogy világos nappal volt, pedig én a szülést mindig éjszaka képzeltem el.
Persze szerencsém volt, hogy aznap rajtam kívül más nem szült, lehet hogy ha nem így lett volna, akkor én is másképpen vélekednék a dologról.
Maga szülés elég csendesen zajlott, csak az orvosom és a szülésznõ és a férjem volt jelen, más nem zavart bennünket.
Amit javasolni tudok, hogy a gumilabdát próbáljátok ki. A szülésznõ ugyan ajánlotta korábban is, de én hülyeségnek tartottam, viszont amikor kipróbáltam, akkor jöttem rá, hogy a legkényelmesebb testhelyzetet a labdán ülve tudtam felvenni.
Egyébként nem csak a szülõszobán vannak szülésznõk, hanem az osztályon is õk "teljesítenek szolgálatot". Õk is nagyon rendesek voltak, és bármit kértem, mindenben segítettek.
Egy hölgyemény (õ nem szülésznõ titulusban volt) rótta fel nekem, hogy miért nem szóltam hogy vérnyomást is kellene mérnie...no comment :-))

Csecsemõsök:
Különösebb problémám nem volt velük, azonban az tényleg igaz, hogy elõre nem nagyon mondanak el semmit, úgy kell magadtól rájönnöd a dologkra, vagy megkérdezni.
Ami hiretelen eszembe jut, azt most leírom.
A babákat reggel 6-tól lehet elhozni (a folyosó végén balra van a csecsemõ osztály, ahová a kismamák bármikor bemehetnek, nem kell csengetni), majd 8-8.15 óra tájban vissza kell vinni, mert a gyermekorvos akkor vizitel. Ennek 8.45-9 óra körül vége, akkor újra el lehet hozni a babákat, és csak a fürdetésre kell visszavinni, ami 16 óra körül van. Ilyenkor megtisztítják a baba köldökét, új pelenkát kap, valamint átöltöztetik. A babát meg lehet várni, aki persze az egész fürdetést végigbömböli. A kórházban kék színû Johnson's babafürdetõt használnak, én azt tapasztaltam, hogy ez eléggé kiszárította az én babám bõrét.
A szoptatás tudományát senki sem magyarázta el, arra magamtól kellett rájönnöm, valamint az anyukámtól kaptam telefonon instrukciókat.
Ha Kismama és Baba-mama csomagot véletlenül nem kapnátok meg, kérjétek nyugodtam a fõnõvértõl. Túl sok minden nincs benne, de egy kis olvasnivaló és náhány termékminta azért akad benne.
A babák cukros vizet és a 3. naptól kezdve tápszert kapnak kiegészítésül. Én ha azt éreztem hogy a baba éhes, mindig szóltam a csecsemõsöknek, hogy adjanak neki valamit, mert az elsõ napokban még nem nagyon volt tejem.

1 ágyas szoba: Ajánlom mindenkinek, szerintem nagyon megéri. Amiben én voltam az alapítványi szoba volt, éjszakánként 7000 Ft-ért (mivel alapítványi befizetésnek minõsül, év végén a 30%-a visszaigénylehetõ). A szobához tartozott egy fürdõszoba wc-vel, mosdóval, zuhanyzóval, tv, hûtõ, pelenkázószekrény.

Vizitek: reggel és este az ügyeletes orvos vizitel. 12 -14 óra között jön a nagyvizit, ahol szinte az össze orvos jelen van, ezt az osztályvezetõ fõorvos vezeti.

Kaja: ahhoz képest hogy szoptatós anyákkal van tele az osztály, a reggelik között volt disznósajt, tepertõkrémes kenyér, valamint ebédre zöldbab leves...
Ki-ki döntse el, hogy kell-e neki ezen felül "mellétáplálás"
:-)))

Anyakönyvi kivonat, lakcím kártya, TB kártya:
A születési anyakönyvi kivonat a lakcím kártyával együtt baba születése után kb. 1 héttel érkezik vissza az osztályra, ezért akkor vissza kell menni. A TB kártyát viszont postán küldi az OEP 1 hónapon belül. (Jó ha tudjátok, hogy az anyasági segélyt 30.1xx Ft csak akkor folyósítják, ha meg van a baba TAJ száma. Ehhez nem kell feltétlenül megvárni hogy a TAJ kártya elkészüljön, az OEP Teve u. 1-ben lévõ ügyfélszolgálati irodában adnak igazolást arról hogy mi lesz a baba TAJ száma, a munkáltatónak ez is elég ha leadjátok.)

Kilók:
Ne izguljatok, mert simán lemegy. Nekem a szülés után 7, majd az elmúlt 2 hétben itthon újabb 7 ment le, természetesen fogyókúra nélkül. A "titok" : evésre nem nagyon van idõ, étvágyam sem nagyon van, és evés helyett inkább sok folyadékot iszok.

L:
Eszter 58 cm-vel, 3850 grammal és 10/10-es Apgarral született. A kórházban 90 grammot fogyott, amit 2 hetes korára vissza is hízott.

Zsunya:

Hálóing: Én ugyan hálóingeket vittem, de szerintem senki nem szólt volna rám, ha pizsamában vagyok. A lényeg az, hogy Neked kényelmes legyen. Szerintem egy elöl gombos pizsamában sokkal kényelmesebb szoptatni, mint a hálóing kis kigombolható felsõ részébõl "kibontakozni". Én valahol azt olvastam, hogy egyes kórházakban azért követelik meg a hálóinget, hogy az orvos a vizsgálatok alkalmával könnyebben hozzáférjen a szükséges testrészhez és ne kelljen öltözni. Itt szerencsére engem a szülést követõen egyik orvos sem vizsgálgatott, mindössze azt nézte meg az orvosom, hogy a méhem megfelelõen visszahúzódott-e. De ez pizsamában is megvizsgálható.

Betét: Vinni kell. Én egy csomag (18 db) Tena Lady Extra betétet vittem magammal. Ez kb. olyan hosszúságú mint az éjszakai intim betét, csak szárnyatlan és vastagabb. Ez a mennyiség a kórházi napokra elegendõ, nekem még itthonra is maradt belõle. Igazából csak az elsõ éjszaka vészes, a többi napra igazából a sima éjszakai intim betét is megfelel, csak azt gyakrabban kell cserélgetni, mert kevesebb a nedvszívó képessége mint a Tena betétnek. A vatta+géz kombináció is nagyon jó, én azt már itthon használtam (gézzel kell betekerni a vattát, hogy ne ragadjon).

Melltartó betét: A kórházban nekem szinte alig volt rá szükségem, itthon viszont már annál inkább kell. Én indulásnak egy 30 db-os Fixies melltartóbetétet vettem, ami kb. 500 Ft-ba került. Majd vettem 2 pár Medela mosható betétet is kb. 2000 Ft-ért...itthon ez utóbbit használom.

Babának ruha, pelenka, stb.:
A babának a kórházi tartózkodás alatt adnak ruhát és egy takarót is. Ami hasznos, ha beviszel magaddal egy kis sapkát és egy plédet vagy vékony takarót a babának, mert a kórházi elég vékony volt, legalábbis amit mi kaptunk. Lehet a saját ruhájában is a baba, de szerintem felesleges.
Pár darab pelenkát és popsitörlõkendõt érdemes bevinni (a a kismama és baba-mama csomagban, amit adnak, abban ugyan van 5 db Pampers pelenka, 5 db-os Johnson's és 15 db-os Pampers popsitörlõkendõ, de én a csomagot csak utolsó nap kaptam meg, így erre nem lehet számítani). A babákat naponta kb. 2-3-szor a csecsemõsök tisztába teszik, ehhez õk biztosítják a pelenkát (Libero Mini), viszont ha a szobában tisztába akarod tenni, akkor ahhoz Neked kell vinni a pelenkát. Nem kell gyakran pelenkázni, mert ilyenkor még elég kevés végterméket produkál a baba. Azt hiszem én napi 2 pelenkát használtam. A szobában (az 1 ágyasban legalábbis) volt popsikenõcs és hintõpor a köldök ápolására. A köldök alkoholos tisztítását a csecsemõsök végzik naponta egyszer.

Huhh...azt hiszem nem voltam szûkszavú :-)
Ha tudok még valamiben segíteni, kérdezzetek.

Köszönet kicsi lányomnak, aki hamar álomba merült, és hagyta anyukáját egy kicsit szórakozni :-))

Üdv.
Liz
Névtelen

L !

Most látom, hogy Zsunyának már válaszoltál is.
Úgy látom mindenben egyetértettünk :-)))

Liz
Névtelen

Liz! Gratulákok a kicsi lányhoz. Köszi szépen a megnyugtató és aprólékos ismertetést. Nagyon sokat segitettél ezzel. Kezdek megnyugodni. Kép

Puszi
Zsunya
zsunya (zsunya)

Zsunya !

Valóban semmi ok az aggodalomra. Biztosan Nálad is minden rendben lesz majd.
A szülés kellemetlenebb perceit pedig még abban a pillanatban elfelejted, amikor a hasadra teszik a babádat.
A CTG mutat már fájásokat ?
Nem tudom, tudod-e, hogy ha esetleg úgy érzed hogy nincs minden rendben, vagy csak egyszerûen szeretnél megnyugodni, hogy minden OK, bármikor be lehet benni a szülõszobára és kérni hogy csináljanak egy CTG-t. A szülésznõk minden szó nélkül megcsinálják, még a kiskönyvet sem kérik el.

Liz
Névtelen

Köszi Liz a biztatást. CTG nem mutat fájásokat. Igazából talán még korai is lenne. De egy pár napja fáj a hasam éjjel. Nem szakaszosan, hanem folyamatosan, mintha menstruálnék. Kedden megyek CTG-re megint, majd ha van valami ott úgyis kiderül. Kaptam közben két szoptatós hálóinget, de aszem elteszem a pizsamámat, mert azt szeretem... Kép Olyan vagyok mint egy gyerek. Nem attól félek, hogy hogy fog menni a szülés, mert azt hiszem nem sok javitani vagy rontani valóm van rajta, hanem a kórházól, mint helyszintõl tartok.. Baromság nem? Nem ismerek magamra. Mindegy is. majd elmúlik.

puszi
Zsunya
zsunya (zsunya)

Zsunya !

Én is így voltam vele, és az utolsó napokban folyamatosan azon járt az eszem, hogy majd azon a bizonyos napon hogy fognak alakulni a dolgok. Aztán hirtelen, váratlanul jött minden, és rögtön be a mély vízbe...
A kórházról nekem az ott töltött napok után teljesen pozitív a véleményem, úgy tapasztaltam, hogy mindenki jóindulatú. Pl. az orvosok a vizitek alkalmával mindig mosolyogva jöttek be és kedvesen szóltak hozzám, még az osztályvezetõ fõorvos is gratulált a babához, stb.stb....

Úgyhogy nincs mitõl tartanod :-)

Liz
Névtelen

Köszi Liz, mégegyszer. Amint valami történt irok. Kép

Zsunya
zsunya (zsunya)

Sziasztok,
Líz,
Annyira pozitívan írtál a szülésrõl, hogy szinte kedvem támadt hozzá Kép Jó olvasni, legalább egy kicsit lélekben fel lehet készülni.
Voltunk dr. bácsinál. 34 hetesek vagyunk és még mindig nem fordult be a baby, így a nemét sem tudjuk. Ez nem is gond, de ha nem fog hamarosan megfordulni, akkor császár lesz belõle. Állítólag elég sok a víz, még meg tud fordulni. Apja szerint határozottan okos gyerekre vall a viselkedés, neki se lenne kedve fejjel lefelé utazgatni hónapokon keresztül Kép
Zsunya,
Ti hogy vagytok? Még mindig anyáknapi ajándékra számítasz?
Üdv nektek,
Edina
Névtelen

Edina, köszi jól. Tegnap voltak elég massziv jóslófájásaim. Férjemmel jókat vigyorogtunk rajta. Igazából ha itthon van egyáltalán nem izgulok. Ja aztán kiültem a napra és erre elmúlt minden fájdalom. Hehe. Hát lehet hogy szombat lesz az a vasárnap, vagy ha jön egy front akkor más is. Nem tudom, de jól vagyunk. Azt tudom, hogy ha elkezd fájni eszem egy jót, biztos ami biztos. Tegnap indonéz csirkét csináltam a fájásoknak hála. Kép

Szóval szép az élet.

Puszi
Zsunya
zsunya (zsunya)

Szia Zsunya!

Kezd izgalmas lenni a dolog, lehet hogy a héten megszülsz...
Milyenek a joslófájásaid? Érzel fájdalmat valahol, vagy csak megkeményedik a pocid?
Azért kérdezem, mert nekünk egyik este elég izgalmasan telt, ahhoz képest, hogy akkor még csak a 32. héten jártam volt egy elég heves 10 perces hasgörcsöm.
Nekem nagyon fájt.
Meg is ilyedtem, de a férjem hál istennek a jelenlétével és a nyugalmával átsegitett a dolgon. Azóta nem volt semmi.
Elõvettem a könyveket de minimális van bennük a joslófájásokról.

Szia Edina!
Hogy vagy rég nem hallottam felõled...
pl-ul 32+3 az 32 hét és 3 napot jelent, legutóbb kérdezted...
Örülök hogy Liz szinte minden téren jókat irt a helyzetrõl, ez számomra nagyon megnyugtató.
Már csak 1 vizsgám van és végre végleg befejezem a sulit :-)
A nagy pocak terhét leszámítva jól érzem magam és múlt héten 3 napig nagyon éreztem a savat a torkomban, aztán elmúlt. Nem tudod mit lehet ellene tenni?

Puszi mindenkinek aki egyben van és aki már kettóben(a szerencsések)!
Virág (33 hét)
flower

Szia Virág!
A hasam keményedik sokszor. Ez olyan volt inkább mint egy durvább menstruációs görcs. De ez is relativ, mert én sosem görcsöltem menstruáláskor. Nem volt vészes, de jól is birom az ilyen jellegû fájdalmakat. Szóval folyamatosan fájt kb 5 óra hosszat, benne 2-3 percenként egy erõsebb hullámmal. De semmi mérhetõ szabályossága nem volt. Aztán a meleg napocska elmúlasztotta. Elõbb is eszembe juthatott volna. Kép

De azóta semmi nem volt. Nagyon jó kedvem van, és elmúlt minden félsz belõlem, ami nem hátrány persze. Kép

Mummyról azóta sincs senkinek hire?

Szép napot mindenkinek.
Pusz
Zsunya
zsunya (zsunya)

Kedves Zsunya!
Hú 5 órán keresztül tartott? Az nem lehetett valami kellemes...
Köszönöm, hogy leritad milyen, mert ha velem is megtörténik akkor legalább tudjam mirõl is van szó.
Jó ötlet ez napocska-kúra, a meleg jót tesz a fájdalom enyhitésében, én is alkalmazni fogom.
Remélem júniusban is ilyen szép napos idõk lesznek, mint mostanában.
Ciao:
Virág
flower

Sziasztok !

Csak hogy irigykedjetek...a férjemtõl ma kaptam egy csokor virágot anyáknapjára :-)

Edina !
Bízom benne, hogy a Te számodra is ilyen pozitív emlékként marad meg az a nap. A hátralévõ hetek már hamar eltelnek.

Zsunya !
Már nagyon várom hogy én is olvassam a Te beszámolódat ! :-) Beszéld meg babucival hogy akkor érkezzen amikor Te szeretnéd.

Virág !
Vettetek már babakocsit ? Mi ezt eddig halogattuk, de remélem hogy holnap sikerül olyat találnunk ami minden szempontból megfelel.

Puszi,
Liz
Névtelen

Liz, Köszi. Azon vagyok.
Anyám jelezte hogy vasárnap jön, hoz máktortát. Mondtam is neki, hogy úgy készüljön, hogy vihet is be. Kép Viszont szerda óta nem fájt semmim. A hasam ugyn sokszor keményedik, de nem fáj. hmhm. Akár mi is lehet ebbõl.

Zsunya
zsunya (zsunya)

Jelentem még egyben vagyok.
Pedig már azzal kelek és fekszem, hogy talán ma.
Zsunya
zsunya (zsunya)

HAJRÁ ZSUNYAAAA!!! (Rossz lehet a várakozás.)

Szia Edina!

Nagyon Örülök, hogy felhívtál és jót beszélgettünk.
Nekem május 22-én (szerdán reggel)kell elõször a kórházba CTG-re menni, után pedig mindig hétfõi napokon, most is csak azért szerda, mert pünkösdre esik a hétfõ és az ünnep én akkor leszek 36 hetes.
Majd elötte megbeszéljük, mikor tudunk ott összefutni.
Holnap után leteszem az utolsó vizsgám (remélem sikerrel!!) és talán utána jobban ráérek majd, jelentkezni.
Drukkolok, hogy célegyenesbe forduljon a kisbabád, talán hallgatni fog a jó szóra csak szugeráld folyamatosan.
Neked van otthon neted? azért kérdezem, hogy itt üzenjek v. inkább mobilon keresztül?

Kedves Liz!
Igen mi már megvettük a babakocsit a kis babynek és nekem az megnyugtató volt amikor meglett, mert olyan amit akartam.
1,5 hónap múlva megirom milyen érzés tolni benne a picurkát.
Nálad minden okés a leányzóval?
Van tejed? Kiváncsi vagyok mennyit fognak bent segiteni szoptatásügyben...
flower

Virág !
Mi is sikerrel jártunk hétvégén babakocsi vásárlás ügyben. Csak most épp az idõ nem jó, így tologatni még csak bent tudtam.
Igen, minden okés, mindössze a pocakja rendetlenkedik néha és emiatt vannak néha nehéz perceink, de ha a fájdalmakért felelõs buborékok eltávoznak, akkor minden renben van. Úgy vettem észre, hogy most már kezd tudatosan mosolyogni. Egyre több idõt tölt el az ágyában úgy, hogy közben nézelõdik és érdeklõdik az õt körül vevõ macik, csörgõk, stb. iránt.
Szerencsére a tej mennyiségével is minden renben, igaz, sokkal több nincs, mint amennyire szüksége van, de az a lényeg hogy jóllakik mindig. A kórházban én szoptatás ügyben túl sok segítséget nem kaptam...
Literszámra ittam a Laktoherb teát és a leányzó majdnem egész nap "fel volt csatlakozva" :-)...talán ennek köszönhetõen a 3. napon már annyit tudott enni, amennyi kellett neki.

Zsunya !
Kívánom, hogy Te is hasonló pozitív érzésekkel éld meg azt a napot...remélem hamarosan eljön.

Liz
Névtelen

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?