Sziasztok!
Nagyon régen jelentkeztem, utoljára június közepe tájékán, akkor nagy segítségemre voltak az érintett hozzászólások. Épp második babánkat terveztük, érdeklődtem kútvölgyis orvosokról, akikkel jó tapasztalataitok voltak alternatív szülési megoldások tekintetében. Kétéves kisfiamat is itt szültem Teleki doktornál, aki több, mint tíz éve az orvosom, és bár maximálisan elégedett voltam vele, egy beszélgetésünk alkalmával közösen beláttuk, hogy én most kicsit "másképp" szeretném, mint, amiben ő hisz. Lényeg, hogy a saját kis nyomozgatásaim, fantasztikus szülésznőm és nem utolsósorban az itt olvasottak miatt Tóth doktor mellett döntöttem. Bocsánat, hogy hosszúra eresztettem, de fontosak az előzmények is, ugyanis akkor még nem is sejtettem, hogy már akkor terhes voltam, és immár a 18! hétnél járok, és Tóth dokival maximálisan elégedett vagyok, mégha nehéz is egy ilyen váltás.
Most elsősorban én szeretnék támogatást nyújtani, Alízhoz szeretnék szólni, ha még nem túl késő:
Teljesen egyetértek a többiekkel; erőlködni nem szabad, és stresszeli sem, a környezetemben én is azt tapasztaltam, hogy ez az egyik legnagyobb akadálya a biztos fogantatásnak. Viszont a peteérésed megismerése kapcsán mondottakkal feltétlenül vitatkoznék, mármint, hogy nem érdemes figyelni, és ezügyben szeretnék a segítségedre lenni és talán másnak is, ha ez nem hangzik túl nagyképűen.
Nekem a kisfiam és a Pici a pocakomban is első próbálkozásra megfogant! Mondhatnánk, hogy szerencse, egészséges sejtek találkozása, a Hold állása, na meg a többi, és biztos ebből is igaz vmi. Én mégis biztos vagyok benne, hogy rengeteget számított, hogy megismertem a testem működését jó időben.
Bennem fel sem merült egyik alkalommal se, hogy elsőre összejöhet, (sőt, mindig azt gondoltam, hogy ez min. 6 hónap lesz, ahogy az lenni szokás)egyszerűen megbeszéltük, hogy nem védekezünk tovább,, ugysem sikerül egyhamar, addig meg jól érezzük magunkat. Azért kétségtelenül igyekeztem összeegyeztetni a vágyainkat a szerintem megfelelő időponttal is.
Szóval, amire ki akarok lyukadni, kvázi tudományosan: én hőmérőzéssel figyeltem a peteérésem még jóval a gyerekválallás előtt, mert más hormonális próblémák miatt erre szükség volt. Majdnem egy éves kis dokumentációm lett, amiből tisztán kiderült, hogy az esetek 99%-ban nálam a 9-11 nap közé esik a pé. Más módszert nem alkalmaztam, szerintem az ember lánya, akkor is páfrányt lát, ha nincs, hüvely váladékot vizsgálgatni meg nem éreztem hivatottnak magam.
Hőmérőzni sosem késő, érdemes a menses első napján kezdeni, minden reggel, ugyanabban az időpontban, még az ágyban (azelőtt, hogy akár pisilni szaladnál) és mindig azonos módon kell mérni, táblázatban vezetni a hőfokokat, ciklusok szerint. A baba úgyis eldönti, mikor fogan, addig pedig nem ártasz senkinek, ha ezt a kis figyelmességet megteszed magadért/egy lehetséges esélyért; lehet, hogy már az első hónapban teherbeesel amúgy is, ha meg nem, már három hónap is mutat használható görbét, hacsak, nem volt közben komolyabb, lázzal járó betegséged, vagy más fizikai, lelki gondod.
Végülis ennyi a lényeg, persze a többi is fontos: lehetőleg nyugodt körülmények, (ez a leendő papa lelkiállapotára is vonatkozik), ha megoldható, akkor nem a megszokott környezet (elutazni, vagy bárhol máshol lenni, vagy, egy különlegesen kellemesen, közösen eltöltött teljes nap), csak arra gondolni, hogy milyen klassz lesz együtt a pároddal, és persze néhány tudományosan megalapozott tény: a termékeny időszakban másnaponta lehetőleg ágybabújni (gyakrabban semmiképp!, és mondjuk az első nap legyen két nappal a várható peteérés előtt), hasznos, ha a nőnek is van orgazmusa a közösülés során, az ugyanis a megfelelő kémhatás és a hüvely izmainak mozgásával is segíti a spermiumok a helyes irányba terelését. Ebben a télire forduló időszakban érdemes terhességi vitamint is elkezdeni szedni (ha eddig még nem tetted, pl. Elevit, én mindkét esetben egy hónapja szedtem évszaktól függetlenül, de most egy db. ilyenkor még akkor sem árt, ha még hónapok vannak hátra a "gyönyörű" pozitív jelig.
Remélem, nem voltam túl hosszú, netán okoskodó, egyszerűen úgy gondolom, az nem lehet, hogy csak nekem legyen szerencsém, az mindenkinek jár!
)
Remélem, segítettem! Hajrá!