Heszter!
A cicim nekem sem durrant be azonnal, igaz engem is császároztak
. Mindenki azt mondta, akkor lesz tejem, ha olyan kemény lesz a mellem mint a beton. Nekem ugyan nagyobb lett, de nem keményedett be, lehet hogy azért, mert másnap már el is kezdtem fejni. Kb. 3 hét kellett, mire először éreztem a "betont". Egyébként azt is észrevettem, (amit korábban soha nem igazán hittem), hogy lelekileg is mennyit jelentenek a tejtermelésben a dolgok. Én már otthon voltam a kórházból, mikor a picikék még ben toltak. Nappal velük voltam, de este 9-kor eljöttem, utána 9-kor és éjfélkor otthon fejtem és reggel vittem be. Egyszer már épp lefejtem, mikor kezdődött a Spektrumon egy film a koraszülöttekről. Néztem a TV-ben a pici babaákat (bőgtem, mert az enyémek nincsenek velem
), és éreztem, hogy indul a tejcsi. És még egy csomót le tudtam fejni!!
Kézi fejés: a csecsemősök nálunk sem sokat segítettek, pontosabban akit megkértem , mindenki mást mondott-mutatott. Úgyhogy én magamnak tapasztaltam ki. 1., A meleg víz tényleg használ, fejés előtt érdemes jó meleg vízzel letusolni. 2., Utána átmasszíroztam mind a két mellet. Alulról ez egyik kezemmel megtámasztottam, a másik kéz mutató és középső ujjával körkörösen masszíroztam. 3., Utána mintha szilvából próbálnál egy kézzel magot kinyomni, elkeztem fejni. (hülye hasonlat, de jobb nem jutott eszembe...) A bimbót ne nyomd meg, csak az udvart. És ne aggódj, eleinte csak cseppekben jön, az is alig! Aztán napról napra jobb lesz. Ahol csomót érzel, ott külön is masszírozd át. Ja, és mindkét mellet fejd mindig. 2 óránál gyakrabban szerintem nem érdemes, de ha nem elég amit 3 óránként fejsz, akkor lehet mondjuk 2,5 óránként. Persze majd csak ha beindult a tejed. Császár után van akinak csak 4-5 napra indul, ne izgulj, az ifdegeskedés csak ront a helyzeten. Az első napokban az enyimek is táposak voltak, nincs abból semmi baj.
Az éjszakai fejés szerintem is fontos, amikor abbahagytam, nekem is csökkent a tejem. Meg akkor, mikor megjött, de aztán ahogy elmúlt, a tejcsi is visszatért.
Szerintem eléggé kiveséztem a dolgot, de ha még részletezzek valamit, szólj!
Virág!
Az estével könnyebb dolgom van, mert akkor mindketten álmosak. De nappal nem egyszerre álmosodnak el, Csenge tovább bírja. Hogy csinálod? Egyszerre leteszed őket a kiágyba, lköszönsz, kimész, aztán 1-3-5 stb. percenként be, mint az éjszakai elalvásnál? Én is próbáltam, de ha nagy ordítás után végre elalszanak, nagyon hamar ébrednek. Ráadásul Petra régen mindig vidáman ébredt, észre sem vettem mikor kelt fel mert eljátszott az ágyában, viszont mikor sírva alszik el, utána sírva is ébred. Nálatok nem volt ilyen?
Egyébként ma éjjel egész jó volt, Csenge egystzer felsírt, de csak bementem, szóltam két szót és visszaaludt, aztán mindketten aludtak negyed 5-ig. Nekem ez már jónak számít. Akkor szopi, visszaalvás, 6-kor kelés.
Ditke
Ditke