Ezt "A doktor néni könyve" c. könyvben találtam a 4-6 hós babákról(azt hiszem itt sokunknak aktuális a probléma):
'Ugyancsak ennek az időszaknak lehet jellegzetessége, hogy az addig jól alvó csecsemő egyre gyakrabban felébred,egyre többször kell bemenni hozzá,megnyugtatni,teáztatni.Ez a család számára szokatlan viselkedés is a csecsemő első szorongásából adódik.Ilyenkor már nagyon mozgalmasak a napok,rengeteget mozog,hancúrozik,egyre több ismeretlen dologgal és személlyel találkozik,ami feszültséget,félelmet vált ki belőle.Mindezt fokozza,ha az édesapa későn hazajőve be akarja pótolni azokat az órákat,amiket nem tudott együtt tölteni gyermekével.Nagyokat hancúroznak,játszanak,többnyire dobálós,harsány játékokat,hiszen az apa fáradt a türelmes,csendes játékhoz.Az egész napi és ráadásként a zajos esti élmények zaklatottá teszik a csecsemő alvását,felületesen alszik,álmában megjelennek a nappali epizódok,felriad.És ebben a helyzetben szembesül azzal,h édesanyja nincs mellette.Megijed,mert számára még csak akkor létezik anya,ha látja is,tehát sírni kezd.Ha a mama megjelenik,könnyekkel tele van még a szeme,de azonnal örömmel kacagni kezd.Jaj,de rosssz vagy-mondja az édesanyja,hiszen látja,h semmi baja,sőt nevet.Ismét kimegy a szobából,leoltja a villanyt.De a csecsemő nem tud visszaaludni,ismét sír.Villany fel,következik a teáztatás.Örömmel fogadja,lehet,h szomjas is,de a legfontosabb,h a mamija ott van mellette,megnyugtatja.A tea elfogyott,megnyugodott,tovább alszik.De már megszakadt az éjszakai pihenése,nem olyan békés az éjszaka,ismét felébred.És ez így mehet éjszakánként akár 5-10 alkalommal is."
Megoldásként javasol gyenge világítást a gyerekszobába,simogatást,pár kedves szót,és az esti nagy hancúrozások helyett csendes "foglalkozást"(
) úm. képeskönyv nézegetés,kockák egyebek rakosgatása,válogatása stb.
Bocsi,h ilyen hosszú voltam,én érdekesnek találtam,talán Ti is annak fogjátok találni.