2005.08.26 20:53
Szerző: ditke62
Sziasztok!
Látom, hogy mindenkit foglalkoztat ez az agyhártyagyulladás elleni védőoltás, nem tudom mennyire ismeritek. Hangsúlyozom, ez az én véleményem, csak ha már úgysem alszom, töltöm itt az időt, nem akarok túl tudálékos lenni.
Az agyhártyagyuszit többféle baci meg vírus is okozhatja, pl. a Haemophylus baci, ami ellen minden baba megkapja az oltást 2 hónaposan (ha jól emlékszem). Az általatok emlegetett oltás, amit 1 éves kor előtt kedvezményesen felírhat a gyerekorvos a Neisseria meningitidis baci elleni oltóanyag, annak is csak néhány törzse ellen okoz védettséget (egyébként van neki jó sok). (A vírusok és más bacik ellen nem jó. )Járványt leggyakrabban azt hiszem az A és B típus okoz, ez utóbbi ellen pont nem jó (A, C, Y, W ellen hat). Egy csomó ember torkában egyébként is benne él ez a baci, és semmi bajuk tőle, lehet hogy nálatok is "laknak", és akkor a gyerkőcök már találkoztak is vele, és eddig sem lett semmi bajuk tőle, akkor meg ezután sem lesz. Járvány leggyakrabban zsúfolt közösségekben fordul elő, ahol a higiénia sem igazán tökéletes (lásd katonaság, rossz szociális körülmények közt élők, stb.) Egyébként az oltásnak az a lényege, hogy a baci tokján található egyik bigyót, ami jellemző a bacikra, beadják az oltással a gyereknek, erre az immunrendszerének reagálni kell, így alakul ki a védettség. A többi oltás, amit kötelezően kapnak, élő (legyengített) vagy halott bacikat tartalmaz, ezek olyan antigének, amikre könnyen reagál a még fiatal, éretlen immunrendszer is, ez az oltóanyag viszont csak a baci egy olyan részét tartalmazza, amire a 2 év alatti gyerekek szervezete nem biztos, hogy rendes immunválaszt tud adni, ennek megfelelően nem biztos, hogy kialakul megfelelő védettség.
Na, ezzel az egésszel csak azt akartam mondani, hogy attól, hogy beoltják a gyereket, még kaphat agyhártyagyulladást, az oltás csak kis százalékban véd a betegség ellen. Persze az is igaz, hogy a semminél viszont több. De ilyen alapon bárányhimlő ellen is be lehet oltatni a gyereket, mert abba is bele lehet halni, meg nagyon súlyos idegrendszeri meg egyéb szövődményeket okozhat. Attól mégsem fél úgy senki, mert ilyen esetet nem fújt fel az utóbbi években a media. Nem beszélve arról, hogy ma már mindenki arra utazik a világban, amerre akar, és honnan tudjuk, hogy a gyerek ovis barátja nem nyaralt-e olyan helyen, ahol mondjuk malária, tífusz vagy hasonló terjeng? Vagy ha tudjuk, akkor azonnal beoltatjuk a gyereket, mert mi van ha hazahoz a kis barát valamit? (Nem minden ferőzött területre kötelező a kiutazáskor védőoltás, csak oda, ahol magas a ferőzöttség aránya).
Szóval én nem oltatom be a gyerekeket, mert mint minden oltásnak, ennek is van veszélye, nem beszélve arról, hogy sajnálom szegénykéket annyit szúratni...
Na, azt hiszem most már elég sokat zagyváltam itt össze és biztosan sokan nem értetek velem egyet, nem is kell, csak le akartam írni, mert a környezetemben élő anyukákkal ha beszélgetek, sokan nem tudják ezeket a dolgokat, persze attól bocs, aki ezt tudta vagy akit ez nem érdekelt.
Ja, és nem vagyok gyerekorvos, úgyhogy a legjobb erről őket megkérdezni.
Más:
Folytatom az "átaludni az éjszakát" projektet...
Szerencsére eddig még nem volt sírás, megyek teregetni, aztán megpróbálok aludni. (Na, akkor fognak rákezdeni)
Ditke