Szisztok!
Vizimano!
Az ágyról leesést még Kristóffal játszottuk el. Nálunk annyiban volt rosszabb, hogy nagyon magas az ágy, és nem volt előtte szőnyeg. Leforgott,sírt. Felkaptam, rohangáltam, hogy mi tévő legyek. Felhívtam a gyerekorvos barátnőmet, mert a sírás közben elaludt a karomban hirtelen. De végül szerencsésen megúsztuk. Kiver a víz azóta is, ha rágondolok. Valószínűleg azért aludt el, mert annyira felizgatta a dolog, hogy önvédelemből elaludt. (nagyon érzékeny kisfiú azóta is)
Amúgy nagyon tud őrjöngeni, de a napokban beszéltem a vezetőovónővel, hogy változás állt be a családi állapotunkban, figyeljenek a fiúkra jobban. Azon túl, hogy alig akarta elhinni, aggódik Kristófért. Azt mondja (és ez nekem új), hogy az oviban, ha kicsit is nem úgy szólnak Kristófhoz, ahogy ő szeretné, akkor elsírja magát. Itthon ilyet nem csinál! Láttam már egyszer-kétszer ilyen reakciót tőle, de amúgy egy igen határozott kisember, nem egy félős, sírós fajta. Megdöbbentett és igen elgondolkoztatott a dolog.
Amúgy pedig azért kellett most beszélnem az óvónőkkel, mert a volt férjem elmondta az egyiküknek (nem beszéltük meg, hogy már elmondjuk!). Nem akartam, hogy pletykaként terjedjen, de szinte ezzel el is késtem. Délután mondta el a volt férjem, reggel rögtön a vezetőóvónőnél kezdtem, de már tudott róla
Nagymama kontra szoptatási tanácsok témához: engem most, a harmadik gyerekem születése után ért a nagy meglepetés. Anyukám közölte, hogy ne aggódjak, biztosan elég a tejem. Ez azért furcsa, mert az első fiam etetésekor folyton aggódott, hogy nem kell-e víz neki vagy jaj, nem kéne-e már hozzátáplálni stb. Most pedig bevallotta, hogy Kristóf volt az eleven példa rá, hogy belássa, valóban elég csak az anyatej az első hónapokban!!! Életem egyik nagy sikerélménye. Ráadásul meglepetésként ért, mert ő mondta, én meg sem kérdeztem volna, mert gondoltam, csak azért nem mondja a vizet Bernátnál, mert beletörődött, hogy kemény a fejem, úgysem adok, ha nem akarok.
Amúgy pedig Bernátnak két hete kezdtem el adogatni (első héten még csak néhány kanállal kóstolgatás szinten) gyümölcsöt. Õszibarackot, almát, sütőtököt, krumplit. Ezeket variálom. Azért volt rá szükség, mert 5 és fél hónaposan nem volt még 7 kiló, pedig 4 kilóval született. A gyerekorvosunkkal megbeszéltem, hogy húzom ameddig csak lehet a hozzátáplálást, de most már én is jelét láttam annak, hogy kevés a tej a manónak. Éjjel nem is tudom megszámolni, hányszor keltett fel. Most egy kicsit jobb, mióta már egy evésre egy egész bébiételes üvegnyit megeszik. Úgy szoktam, hogy délelőtt egy fél üvegnyit, délután a másik felét. Még ügyetlenkedik, de a java már a pocakjába megy. Nagyon szereti, várja, és azóta mosolygósabb, nyugodtabb lett. Pedig eddig sem volt erre igazán panasz
Tegnap vettem a Tescóban banános bébiételt (ez egy kicsit megviselte a pocakját, nehezen kakilt), és rizspépet, amit a nagyok nagyon szerettek. Kíváncsi vagyok, Bernát mit szól majd.
De érdekes, a kanalas vagy poharas evés végén már olyan türelmetlenül forgolódik, hogy alig bírom az utolsó kanállal odaadni, rögtön szopni akar
Tehát ebből is látjátok, a fő táplálék természetesen az anyatej marad
Vezso!
Bernát is úgy pancsola lábával, és valóban közben az arckifejezése egészen más. Elmerülten figyelis a pancsolás hatását. A hátára fektetem, kiemelem a fejét a vízből, ő meg iszonyú sokáig és elmerülten rúgkapál a lábaival
Az első gyerekes fiús anyukákat szeretném megnyugtatni (Angéla nem neked szól
), hogy a fiúk általában sokkal később csinálnak mindnet. Az én fiaim forogni elég hamar forogtak, de utána sokáig semmi. Járni 13-14 hónaposan kezdtek! A lányok eszméletlen hamar tudnak ilyesmiket produkálni (de az ellenkezőjét is láttam már!. Szóval a fiúk előbb fejben eltervezik, mit is fognak csinálni, jól rákészülnek, kicsit rápihennek (hiába, a férfinép mindig is lustább volt és lesz), aztán megteszik a szükséges intézkedéseket a kúszásuk, járásuk ügyében
Elalvás: Bernát is egyedül alszik el a kezdetek óta. Nálunk csak Kristóf aludt el cicin. A trükk, hogy kevés az időd ahhoz, hogy ringasd
Amúgy Bernát úgy alszik el, hogy egy pelust adok a fejéhez, ezt összegyűri, megfogja, belefúrja az arcát és már alszik is (cumival a szájában). Pelus nélkül csak babakocsiban, autóban alszik el. Bálint cumisüveggel aludt el egyedül mindig.
Beszédfejlődés: azért csodákat ne várjatok
Az átlag gyerek nem 8 hónaposan mond szótagokat!
Etetőszék: az a szétszedhetős fa szerintem azért nem túl jó, mert nagyon borulékony. Gondold el, a lábával el-elrúgja magát az asztaltól, mert mi oda szoktuk állítani, hiszen előbb-utóbb akkor eszik a baba is, mikor a család. Evés közben eteted őt is. És valóban, nem dönthető a háttámlája. Mi sem szeretünk egyenes derékkal ülve sokáig lenni. Valamint elég szűk, nem biztos, hogy másfél évesen is kényelmes. A dönthetőben el is aludhat evés után (ez nálunk nem sűrűn fordult elő). Sok etetőszék gurítható (ez nagyon kényelmes, mert közelebb tudod magadhoz húzni ülve is). Sok etetőszéknek állítható a magassága (a miénk ilyen), ami nagyon kényelmes, mert ugye nem egyforma magasak vagyunk, kinek mi kényelmes. Tehát ez is olyan, mint a babakocsi, rengeteg szempont, rengeteg fajta szék. Ja, érdemes odafigyelni a bekötési lehetőségre. 3 vagy 5 pontos övet vegyetek. Ezt utólag is lehet, ha a szék nem olyan.
Ne, eldugulok. Szép napot!
Dorka