Sziasztok, jó reggelt kívánok!
Este csak olvasgattalak Benneteket, nem volt erőm írni.
Nagyon hiányzik vmi. torna...
Kedves Topikindítók!
Írjatok, nem akarunk kitúrni Bennetek, hanem tanácsokat, jó sztorikat stb. szeretnénk hallani, ha egyáltalán beszélhetek a többiek nevében.
Oktatás:
szóképes olvasás nagyon rossz. Beigazolódott, h. sok negatív következménye van...
A módszerekben nem hiszek, a tanítóban-tanárban igen. Kitalálhatnak bármi újat, ha a pedagógus alkalmatlan. Amelyik meg alkalmas, az egyszál krétával is élvezetes, eredményes tanítást művel.
Én is sokat szörnyülködtem, kikből lesz tanár. (Koleszos voltam fősulin, így még közelebbről láthattam a "felhozatalt".)
És igen: nem azért mennek tanárnak sokan, mert megszállottan azok akarnak lenni, hanem mert oda elég a vitt pont, v. abból a tantárgyból ötöse volt, amit felvételinek választ...
A tanítóknál pedig még sz.rabb a helyzet. "Diploma kéne, lány vagyok, elmegyek tanítóképzőbe."
Pedig az alsós évek a legmeghatározóbbak sok szempontból.
6-tól 18 évesig tanítottam minden korosztályt, látom, mi van...
Módszertant a fősulin jobban tanítják, meg a ped. és pszich. tárgyak is gyakorlatiasabbak. Ilyen szempontból örülök, h. egytemre fősuli után mentem, s addigra már volt tanítási tapasztalatom is.
Nagyon a szakmai oldalt nyomják a felsőoktatásban, de azt is haszontalanul, ész nélkül.
Pl. nyelvtan: se a gyerek, se a szülő, se a tanárok jó nagy hányada nem észmunkát vár...
Az irodalomoktatás folyamán pedig csak magával az irodalommal nem találkoznak a középiskolai tanulmányok során. Persze most nem vagyok a reformokkal teljesen képben, de amit hallok, nem nagyon biztató.
Öncélú az egész.
Én pl. állandóan vívódtam: ott volt az érettségi követelmény - amellyel nem értettem egyet - és a tanulást nem igazán kedvelő, olvasást kerülő gyerekek (akik nem tehetnek róla, sok oka van, h. így alakult...).
Na és a számonkérés, az osztályzás megér egy újabb misét.
Teljesítménykényszer, nem az információért, sa jegyért tanulnak. Jól megtanulják a munka örömét...
Na, most itt félbehagyom, mert nagyon belehergeltem magam...
Szép napot, és bocs, hogy OFF voltam, és hosszú:
vAdri
Ui.: ha kuszák a mondataim, bocsi, de itt nyüzsög mellettem a 2 pasi...
, visszaolvasni, meg nincs időm.