Szülőként biztos nehéz lehet a megfelelő óvodát, óvónőt kiválasztani.
Az óvoda kiválasztásánál szeretnék pár támpontot adni nektek ami esetleg segíthet.Óvónőt már nehezebb...
Az óvoda kiválasztásánál sokan adnak a külsőségre, hogy milyen szép az óvoda, a környezet, az udvar, a bútorok..... Ez mind nagyon fontos, viszont lehet szép egy óvoda ha a nevelséi célok, a gondozás, a gyermekek fejlesztése nem megfelelő.
Sokan nem is igazán értenek ahhoz,hogy milyen kérdéseket kellene feltenni, az adott intézmény vezetőjéhez amiből ki lehet valamennyire szűrni, hogy a megfelelő helyen járunk e.
- figyelmetekben ajánlom AZ ÓVODAI NEVELÉS PROGRAMJÁT, szerintem ezt könyvesboltokban is be tudtok szerezni.
Most leírom,hogy véleményem szerint mire figyeljetek oda:
-fontos a gyermeklétszám az ideális 20 fő.
-van e sérült gyermek a csoportban? ha igen a létszám kb. 10-15 fő lehet.
-a személyzet, hány felnőtt, pedagógus van a gyermekekkel? államioviban általában válltják egymást délelőttös-délutános+egy dajka segíti a munkát. Magánovikban ezt intézmény válogatja.
-milyen a csoport összetétele? vegyes vagy tiszta.(tehát csak kiscsoport, csak középső vagy vegyesen vannak kicsik-nagyok)
Mind a kettőnek van előnye, hátránya. Én a vegyes csoportokoat annyira nem kedvelem.
-milyen óvodai nevelési program alapján dolgoznak(ezeket a programokat tudjátok tanulmányozni itt:
http://ovoda.lapozz.hu/
http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc. ... 600137.KOR
-milyen a napirend, a hetirend- ezekről tudok neketk küldeni át saját, mintát amit eddigi csoportjaimban használtam.
-kérjetek lehetőséget egy-egy foglalkozás megtekintésére.
-az étkeztetésre kérdezzetek rá, ott főznek e, vagy rendelik valahonnan,kapnak e napi rendszerességgel zöldséget-gyümölcsöt.a gyermekek "itatására" mennyire figyelnek oda(saját tapasztalatom szerint ez sok helyen hiány.Pedig a gyerekekenek napi1-1,5 liter fogyadékot kellene inni, és gondolom azt ti is tudjátok, hogy maguktól ritkán jut eszükbe,hogy igyanak. Tehát naponta többször kínálják e őket, mennyire figyelnek erre oda??
Az óvónő kiválasztása már nehezebb, ha egy-egy foglalkozást megtudtok nézni jobban van lehetőség képet kialakítani, viszont azt ne felejtsük el, hogy a legtöbb óvónő a szülő jelenláétében nem viselkedik teljes mértékben úgy,mint csak a gyerekek társaságában.
[/u][/b]