Angelani,
Ha ilyen vékony voltál a terhesség előtt, szerintem a szervezeted úgy véli, muszáj betartalékolnia a szülésre és a szoptatásra.
Én úgy tudom, azt olvasom, hogy átlag 10-15 kg szükséges egy egészséges terhességhez. Ha túlsúllyal kezdte a kismama, akkor valamivel kevesebb, DE még igy is kell hizni. Mindjárt megkeresem, de valahol láttam egy táblázatot, hogy hogy oszlik el az a sok kiló:
3-4 kg a baba
0,5-1 kg magzatviz
0,5-1 kg méhlepény
1-1,5 kg méhizomzat
0,5-2 kg mellek
1-2 kg megnövekedett vérháztartás
1-2 kg megnövekedett vizháztartás
2-4 kg anyai zsirtartalék szoptatáshoz
Tehát a MINIMUM 7 kg az kell.
Most beszélgettem egy amerikai fórumon egy kismamával aki ikreket várt, és azt mondta, a szülés óta pár hét alatt 25 (!!!) kg ment le róla. És egyáltalán nem úgy nézett ki, mint aki elhizott, csak HATALMAS pocakja volt.
A szülés után tuti megszabadulunk minimum a baba, magzatviz, méhlepény súlyától, és a plussz viz, vér meg a méh maga is pár hét alatt elnyeri eredeti súlyát.
Ne aggódj!
Párom ex-feleségének, aki szintén úgy látszik ilyen parázós volt mint te, Amerikában az orvosa azt javasolta, szivjon egy kis füvet, hogy lenyugodjon.
Persze nem tette meg, de tanulságként le lehet vonni, hogy nem kell állandóan aggódni, mert még lenyugtatóz az orvos.
Én tudom hogy az orvosok/védőnők szeretik a kismamákat a hizással baszogatni (már elnézést), de szerintem fontosabb az egészséges étkezés meg az hogy mozogj (de csak mértékkel). Egyébként ha túl keveset eszel, az arra ösztökéli a testedet, hogy tartalékoljon, mert azt "hiszi" éhezés van, és felkészül a legrosszabbra.
Diétázni, éhezni valóban nem szabad. Ha aggaszt, kezdd el számolgatni, miből mennyit eszel, ez nem kerül pénzbe. Sőt, ha nem eszel kenyeret, zsirosat, tésztát, cukrot, sütit, stb, az tiszta spórolás.