Sziasztok
Ma már jártam itt egyszer, meg is írtam a hsz-om majdnem végig, de valamiért ki kellett szaladnom és a sógorom eltűntette az egészet.
Szegény azt hitte már befejeztem amit akartam.
így most megpróbálom újraírni.
Zita
Nagyon boldog szülinapot kívánunk Rékának!
Rita
Szuper jók a fotók Liliről!
Jövő heti minitali: kitalálom melyik nap jó és majd írok.
Vera
Míra hajáról kérünk fotót!
Sütim: jaj, nagyon örülök!!! Nem vagyok egy nagy sütivarázsló.
A Te somlóidnak is nagy sikere volt itthon, szerintem jövő héten megcsinálom! Lehet, hogy mikor Ritáék jönnek.
Receptet mindjárt felteszem és még pár másik finomat is.
Linó
Nem is írtam, mennyire sajnálom, hogy ez történt! Tudom milyen utánajárás, mert a Hugomnak is 1 hónapja lopták el a táskáját egy koncert alatt.
Spenót: én is azt a krémeset szeretem, azért is gondoltam, hogy mikor magamnak csinálom, akkor kiveszek egy kicsit Gegőnek és megcsinálom Neki anyatejjel. A védőnéni szerint már tehetek bele egy kis lisztet sűrítésnek.
Andi
Örülök, hogy jobban van Dávid szája! A kertetekre piszok irígy vagyok! Azok a fák!!!
Cseresznyés piskóta.
Nyammmm
Aranyos voltál, hogy kerestél!
Nem vesztem el, csak tegnap is és ma is ezer felé mentünk.
Képzeljétek, tegnap érdekes élményem volt itt a kistarcsai kórházban. Be kellett mennem a dokimhoz gyógyszerért és Gergőt is vittem, mert Karcsi próbált. A dokival telefonon beszéltem és megbeszéltük, hogy majd szólok a nővérnek, hogy csak recept és nem kell várnom. Erre a csajszi elkezdte, hogy igen, de van itt olyan, aki 8 óra óta vár. Kérdeztem, hogy az is receptre? Nem volt a válasz, de akkor is én is várjak 3 órát kisgyerekkel egy receptre, amit kb.2 perc megírni. Az a szerencse, hogy az asszisztens csaj kijött és szóltam neki, erre rögtön behívott és 2 perc alatt megvolt a recept. Így is vártunk vagy 15 percet a 30 fokban, de nem baj, szerencsére Gergő tök jól elvolt és mindenkit levett a lábáról. Mondanom se kell, hogy csak a bunkóci nővért nem.
A nőgyógyászat után mentünk a szemészetre, mert Mókuska hajnalban csalapált álmában és beletalált a szemembe, ami elég ramatyul volt. A szemészeten meg annyira rendesek voltak az emberek is, mindenki mondta, hogy nyugodtan menjünk be és a nővér is mikor látta, hogy babával vagyok behívott. Sajna a szememen van egy seb, így most csepegtetnem kell, de mára már sokkal jobb lett.
Ma meg babaúszáson voltunk, persze Karcsi nélkül, mert ezerrel próbál a zenekar a holnapi koncertre, így Anyukám jött el velünk. Annyira szuper volt!!! Én nem is gondoltam, hogy ennyire fogom én is élvezni! És szerencsére most Gergőnek is nagyon tetszett, annyira élvezte! Kiabált, pancsizott, szóval szuper jól éreztük magunkat! Felavattam a fürdőrucimat is.
Remélem nem voltam nagyon sok!
Gyorsan elküldöm, amíg megvan!
Puszi mindenkinek
Orsi
Ja, és a receptek!
SOMLÓI:
TÉSZTA
8 tojás,20dkg kristálycukor,20dkg finomliszt,4 dkg darált dió,2dkg kakaópor.
SZIRUP
3dl víz,5 dkg cukor,10dkg mazsola,1 citrom reszelt héja,0,5 dl rum.
A sziruphoz a vizet a cukorral fölforraljuk,mazsolát beleszórjuk.Tűzről levéve citromhéjjal ízesitjük.
KRÉM
4 tojás,10dkg kristálycukor,1csomag vaniliás cuki,10dkg vaniliás pudingpor.
SZÓRÁSHOZ:
6-6dkg darált dió
ÖNTET
10dkg porcukor,2 tojássárgája,1 csapot kiskanál liszt,1 dl tejszín,3 dl tej,15 dkg étcsoki,0,3dl rum
A tésztához a tojások sárgáját a cukor 1/3-ával fehéredésig keverjük.tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.A két habot ezután lazán egymásba forgatjuk,miközben a lisztet is hozzáadjuk.A masszát 3 részre osztjuk,az egyikbe diót,a másikba kakaót a harmadikat fehéren hagyjuk.A 3féle tésztát külön-külön sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben ,közepes lánggal 15-18 percig sütjük(180C légkeveréses sütőben 165 C)
A tojássárgáját cukorral,vaniliás cukorral vaniliás pudingporral,1 deci hideg tejjel elkeverjük.A többi tejet felforraljuk,keveset a az előzőekhez merünk,tejbe öntjük és habverővel kevergetve 1-2 percig főzzük,így sűrű krém lesz.Tűzről levéve a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
A diós piskotalapot egy mélyebb tepsibe tesszük,meleg mazsolás sziruppal ,rummal meglocsoljuk.A kakaós tésztalapot rárakjuk,és szintén sziruppal,rummal meglocsoljuk,krém 1/3-át rákenjük,dióval megszórjuk.A világos piskótalapot tesszük felülre.A maradék szirupot,rumot ráöntjük,krémet rákenjük,kakaóport szitálunk a tetejére.
Egy napot mi állni hagyjuk,hogy összeérjen,puhuljon.
Az öntethez a cukrot a tojássárgájával,liszttel,tejszínnel összekeverjük.Tejet felforraljuk,csokit felolvasztjuk benne.A lisztes keverékkel 2-3 percig forraljuk,rummal ízesítjük,kihűtjük.
Tálaláskor evőkanállal tányérra szaggatjuk(ha nem puhult volna meg elégé,akkor kis sziruppal még meglocsoljuk)tejszínhabbal,öntettel díszítjük.
Elméletileg ez az adag 10-14 emberre elég,de nálunk 8 pillanatokon belül eltűnik
KAKAÓSCSIGA RECEPT
3 dkg elesztot felfuttatunk langyos-cukros tejben, osszedolgozzuk 60 dkg liszttel, 2 tojassargajaval, soval, szukseg szerint tejjel. Ha mar egyenletes a teszta, akkor beledolgozunk 2 evokanal olajat. Kilesztezett edenyben, tetejet liszttel megszorvalangyos helyen ketszeresere kelesztjuk.
A megkelt tesztat lisztes deszkan ujjnyi vastagra nyujtjuk. megontozzuk 5dkg olvasztott vaj és 5 dkg olvasztott margarin keverekenek felevel. Megszorjuk alaposan kakaoval, majd porcukorral(tenyleg nagtyon alaposan, vastagon), majd feltekerjuk, mint a bejglit. Eles kessel jo ujjnyi vastagsagu szeleteket vagunk belole, a tepsiben szorosan egymas melle tesszuk oket. (magas falu tepsiben jo csinalni), megontozzuk a vaj-margarin keverek megmaradt felevel, és megsutjuk. amikor mar majdnem kesz, akkor kivesszuk a sutobol és vanilias cukorral izesitett forro tejjel meontozzuk. Visszateve a sutobe keszre sutjuk.
ALMATORTA
15 dkg margarin
18 dkg cukor
16 dkg liszt
3 tojás
2 mk sütőpor
1 dl tej
2 nagy alma
3-6 dkg kókuszreszelék
2 ek zsemlemorzsa
maréknyi mandula-lapocska + 1 ek kristálycukor a tetejére
A puha vajat habosra keverem a cukorral, beleteszem a tojásokat, a lisztet, sütőport, tejet, kókuszt (elhagyható), a felkockázott almákat. A kerek sütőformát ( én üvegtálat)kivajazom, beleszórom a zsemlemorzsát, amit nem vesz fel a vaj, azt kiöntöm belőle. Belesimítom a tésztát, rászórom a mandulát, és a cukrot.
Előmelegített sütőben sütöm, tűpróbáig.
Hagyományos: 190 fok.
Légkeveréses: 175 fok
Na, most jól megkívántam mindet és fogyizok.
Ezt hívják szívásnak!
Pussssz
Orsi