Egy napig nem vagyok gép előtt, és fél órát olvasok vissza
UH utáni csajok
Szülés előtti mamik hajrá
Alena
Jujj, de rossz volt olvasni. Én is mindig arra próbálok gondolni ilyenkor, amit Virág írt, hogy egy nagyobb balesetet kerültünk el. Nem igazi vigasz, de kicsikét.
Soraya
Martin milyen nagy fiú. Édes nagyon.
Cat
Háát a te srácaidat már annyit dícsértem, de most sem bírom kihagyni.
Orsi
Sajnos nekem Bálint a több mint 9 hónap alatt még egyszer sem aludt el úgy, hogy leteszem a kiságyba és alvás. Vagy cicin, vagy babakocsiban illetve egy hete tartó próbálkozásaim hatására karban ringatva. Úgyhogy adnék tanácsot, de nekem is szükségem lenne rá inkább
Hiszti: Háát, nem is tudom hogy írjam, hogy ne tűnjek okoskodónak, mivel először is ugye az én babám még nincs ebben a korban, úgyhogy alapvetően milyen jogon dumálok én, hiszen csak elméleteket tudok (ebből pedig biztos van mindenkinek millió és tuti ezer könyvet olvastatok), másodszor pedig amit tudok, azt nem tudom jó-e, hiszen mástól hallottam.
Na mindegy leírom, aztán vagy plusz info valakinek vagy mindenki tudja és volt néhány sor, amit figyelmen kívül kell hagyni.
Szóval, én jártam egy kreatív baba-mama tanfolyamra, ahol sok más témán kívül a hiszti korszakot, mint olyat is érintettük. Mivel másfél órán keresztül volt szó róla, így csak nagyon dióhéjban összefoglalom, ami nekem megragadt és amit jó lenne majd akkor, mikor szükség lesz rá betartani, persze, simán lehet, hogy bekrepálok és verem a fejem a falba, hiszen könnyű a partvonalról kiabálni és megint más berúgni a gólt. Mindenesetre úgy gondolom, jó ha van néhány követendő vagy betartandó elv.
Hiszti: szükséges a gyerek egészséges fejlődéséhez. Az estek nagy részében a gyermek maga sem tudja mi a baja, tehát konkrétan nem megfogható dolog miatt kezdi el, ezért ne próbáljuk mi sem megérteni és megfejteni és főleg ne érezzük azt, hogy rosszul csinálunk valamit, hiszen a nevelési módszereinkhez semmi köze.
Minden gyermeknél másképp jelentkezik, valaki összvissz 1-2 alkalommal, szinte alig észrevehető módon, mások naponta 10x nagyon erőteljesen végzik ezt.
Ha elfojtjuk benne és letörjük, sose fog rájönni hogyan tudja saját maga túltenni magát rajta és ezért felnőttkorában is elő fog jönni, amikor "hiszti"-zik, de maga sem tudja mi a baja. Ez a felnőtt korban is hisztizés, kiborulás sajnos a mi korosztályunkra erősen jellemző, hiszen a poroszos nevelés dívott anyáink idején, tehát ha a gyerek hisztizett, kinevelték belőle.
Amit tenni érdemes: hagyni a gyereket mindaddig, amíg nem önveszélyes (erősen veri a fejét a falba, fuldoklik lila fejjel, valami olyan eszközzel csapkod ami megsértheti stb). Amit az irodalom még nem tart önveszélyesnek: összehányja magát, veri a hátát a földre stb. Ha az önveszélyes kategória van, akkor nekünk kell segíteni kijönni a manónak a hisztiből. Ilyenkor jöhet a hideg zuhany és társai.
Amit az anya tehet, bár sejtem ez a legnehezebb. Megőrizni a nyugalmát, nyugodt hangon beszélni hozzá, mégha nem is hallja és érti a jelen helyzetben akkor is eljut hozzá. Mikor még nem durvult el a hiszti, megpróbálni elterelni figyelmét. Amit sose tegyünk, leszídni érte, azt a tudomására adni, hogy a hiszti rossz és nem szabad csinálni. Amit viszont mindenképp mondjunk meg neki, hogy mi mit érzünk. Pl.: anya nagyon dühös, hogy most azért mert hisztizel, nem tudunk elindulni vagy pl mikor befejezte: örülök, hogy abbahagytad, mert rosszul éreztem tőle magam, hogy a bolt közepén vergődtél a földön.
Amit nehéz lehet legyőzni, ha ezt nyilvános helyen csinálja, hiszen mindannyian tudjuk, hogy mindenki más okosabb a gyereknevelésben és mint a véres rongyra néznek az emberre ha a baba sír, hát még gondolom ha hisztizik. Az emberek hajlamosak azonnal a világ legrosszabb szülőjének kikiáltani valakit és bezzeg ő....
Amit sose tegyünk, magára hagyjuk a gyereket hiszti közben. Legyünk mellette 1-1,5 méternél távolabb ne menjünk. Ami jó megoldás lehet, ott lenni, néha próbálni hozzá beszélni, de közben valami mással lekötni a figyelmünket. A tanfolyam vezető elmondott egy személyes példát:
Kisfiával ment az utcán, ő gyalog, fia motorral. Egyszer csak gyerek leugrott és elkezdett hisztizni, hogy anyja cipelje őt is motort is. Odáig fajult, hogy gyerek rugdosta motort, földre dobálta sapkát és megtapostta és a földön fetrengett. Anya nyugtatta, de elővette a magánál tartott újságot és el kezdte olvasni, közben mindig kitekintett megkérdezte hogy mehetnek-e már vagy még olvasson meg hogy szóljon ha befejezte. Persze járókelők jöttek/mentek, feltettek 5x gyerek fejére sapkát, felháborodott megjegyzéseket tettek stb. Több mint 20 percig hisztizett a lurkó, amikor is megszólalt, hogy anya befejeztem, mehetünk.
Hirtelen csak ennyi, aztán majd meglátjuk mit tudok belőle hasznosítani, mindenesetre nekem jó, hogy van egy ilyen mankóm és elhiszem és nem fogok parázni, hogy úristen azért hisztis a gyerekem, mert rosszul nevelem.
Éngem hideg zuhanyoztak és sajnos a mai napig hisztis vagyok
Ennyi, na puszi
Edit