Ezeket még az elején mentettem de ami odaátt volt a receptesbe az sokkal jobban szerkesztett volt. Tényleg kár, hogy elvesztek.
Finom sütike
Hozzávalók: 3 tojás, 25dkg liszt, 25 dkg cukor, 1 csésze tej (kb 2dl), fél csésze olaj, 1 cs. sütőpor.
Elkészítés: A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, tejet, sűtőport és az olajat. Óvatosan belekeverjük a keményre vert tojásfehérjét.
Ez az alap, és hogy mivel ízesítjük arra nagyon sok variáció van.
Alma: apró kockákra kell vágni, citromlével meglocsolni és egy kis fahéjjal, azután a tepsibe szétszórni a tésztán.
Ugyan ez az eljárás más gyümölccsel is pl. meggyel is isteni.
Én ma pl mákkal csináltam. A darált mákot bele kell keverni a tojás fehérje előtt a tészába. Én reszeltem bele egy kis narancshéjjat is. Még nem próbáltam, de szerintem darált dióval is jó lehet.
Végül 175 fokon kb 40 percig sütjük. Az első 10 percben ne nyissuk ki a sütőt, mint a piskótánál!!!
0,5 kg finomliszt ( ebből 5-10 dkg-t teljes kiörlésűvel szoktam helyettesíteni, ilyenkor egy picit több folyadékot felvesz a tészta)
2,5 dkg élesztő
10 dkg porcukor
1 cs vaníliáscukor (elhagyható)
1 ek olaj
1 cs. só
1 tojássárga
1 kis doboz tejföl (elhagyható)
2-3 dl tej (amennyit felvesz, hogy lágy, ruganyos legyen a tészta)
Ez a normál adag.
A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük. Az élesztőt kevés, kicsit cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk. Ha kész, a maradék hozzávalóval a lisztes tálba öntjük és az egészet összedolgozzuk, bedagasztjuk, majd pihentetjük, míg megkel.
Én szoktam tölteni mazsolával (előtte áztatni kell), és/vagy cukrozott kakaóporral vagy a gyerekeim ajándékba kapott csokifiguráival (mikulás, nyúl, tojás ,minden ami kakaós tejfigura, de a rendes csoki is jó).
Ha megkelt a tészta,lisztezett deszkán kinyújtom, a tetejét megszórom jó sok összedarabolt csokival, mazsival és felhengergetem. Sütőpapíros, vagy olajozott, lisztezett tepsibe teszem és még 10-15 percet pihentetem (nem szabad, hogy nagyon megnőjön). Sütés előtt egy felvert tojással megkenem a tetejét és 180-200 fokos sütőben készre sütöm (kb. 20 perc, de az én sütőm kicsit béna, így ezt nem tudom pontosan megmondani).
Fonni is lehet, a dupla adagot érdemesebb. Ilyenkor a megkelt, téglalapra nyújtott tésztát három egyforma csíkra vágom, a csíkokat egyenként töltöm, felhengergetem, a széleit bevizezem, hogy jól leragadjon, nehogy kifollyon a csoki. A három hengert egymás mellé rakom, a tetejüket összeragasztom, majd a hengereket egymásbafonom, ha kész, az alját megint vizezéssel ragasztom. Utána ugyanúgy tepsi, pihi, tojás és sütés.
Nálunk nagyon bevált, finom és nem tart egy hétig, mert már most alig van a tegnapiból.
A tésztából (feleannyi cukorral) aranygaluskát és buktát is lehet készíteni, vagy mindenfélével megtölteni. Ki mit hoz ki belőle?