Új privát üzeneted érkezett!

KépEmma
Az én férjem is bent volt eddig mindenen még az elején a terhesgondozóban is,csak valamiért volt benne egy ellenérzés,vagy nem tudta vagy nem akarta megmondani miért,de közbe puhítottam,meg tegnap olyan kis lelkesen bólogatott mindenre,elhatározta magát és ennek én nagyon örülök.Kép
Szülés után egyből megkatétereznek,hogy könnyebben leváljon a méhlepény,utána meg a két órás őrzés után kéne egyet pisili,ami senkinek sem megy,ezért mégegy katéterezés.Soha nem voltam még kórházba csak látogatni,már előre félek ezektől a dolgoktól.Szülés után 2 óráig őrzőben leszek a baba pedig inkúbátorba az újszülöttosztályon,és ha nincs ott a gyerekorvos akkor addig nem kapom meg.Már előre látom magam,ahogy hisztizem,hogy kérem a babámat!!!
Hétfőn veszek,olyan tesztet.

Timurr
Vendég

Sziasztok
Nem tudom, hogy mennyi időm lesz írni, úgyhogy próbálok gyors lenni. Szóval 7-én reggel fél kilenckor elment a magzatvíz. Írány a kórház. Két újjnyira nyitva voltam. A szülésznőm szerencsére műszakban volt, így nem kellett érte menni, a férjem viszont Kecskeméten volt. Nagyon izgultam, hogy beérjem míre jönnek a rendszeres fájások. Az alternatív szobába mentem. Úgy terveztük, hogy természetes szülés lesz, fájdalomcsillapító nélkül. Helyet foglaltam a franciaágyon és még elég jól éreztem magam, fájások semmi. Közben védőnő hallgatók próbálgatták rajtam a különböző fogásokat, amivel a babákat ki lehet tapogatni. A szülésznővel alkudoztam, hogy a beöntés minél később kapjam meg, mert nem szerettem volna, hogy beinduljanak a fájások, mielőtt a férjem beér. Azt hittem, hogy gyors szülésem lesz, kb. 3-ra túl leszek rajta. Déli 12 óra, fájások még sehol, tágulás úgyanúgy 2 újjnyi. A doki azt mondta, hogy ha 3-ig nem lesz semmi, akkor oxitocin infúzió. Hála az égnek a férjem fél egyre beért. Megnyugodtam, hogy most már jöhetnek a fájások. Zuhanyozhattam a vajudó kádba, de nem ülhettem bele vízbe, mert magzatvíz elfolyásnál nem lehet. A fájások csak nem jöttek és a méhszáj ugyanúgy két újjnyi még 3-kor is. Bekötötték az oxitocin infúziót. Fájás még mindig semmi. Este hat óra fájás alig, rendszertelen, méhszáj még mindig két újjnyi. Ekkor a doki megnézett és megállapította, hogy a burok csak éppen megrepedt és a magzatvíz ezért reggel csal szivárgott egy kicsit, de nem folyt el teljesen. Megrepesztette a burkot. Rögtön bő kétújjnyira tágultam és a fájások is beindultak. Na ezek után már nagyon durvák voltak. A férjem és a szülésznőm felváltva masszirozták a hátam és melegvizes borogatást tettek rá. Már kértem volna a fájdalomcsillapítót de nem lehetett. Úgy kb. 8 óra körül a szülőszéken meg kellett fordulnom és mondták, hogy szülünk. 8 óra 15 perckor megszületett Horváth Hajnalka (változott a név) 3270 g és 46 cm-mel, gátvédelemmel. Ami érdekes volt, hogy nem volt szabad nyomnom, csak akkor amikor nem volt fájás. A kislányomon semmi megnyomódás nem látszott, kék sem volt a nyomásoktól. Sajnos be kell fejeznem, mert felébredt és nagyon sír, folyamatosan szopizni akar. Ezzel kapcsolatban még írok majd, úgy látszik még sem jó az igény szerinti szoptatás, mert teljesen össze-vissza van minden. A kisfiam teljesen készen van, hogy egy "betolakodó" mindig anyú cicijén van és vele abszolút nem tud foglalkozni. A szülésről még teszek fel képeket, de nem tudom, hogy mikor lesz rá időm.
MonikaKép
monazsu

Timurr, Emma!

A katéterezéstől ne féljetek, észre sem fogjátok venni. Egy nagy levegővétel, és már jönni is fog a pisi. Úgy mint a fiúknak... A párom nagyon "élvezte", mert előtte mondtam, hogy nem kell pisilni, aztán mégis annyi jött, hogy csak na!!!

Sajna nálunk is úgy volt, hogy (mivel éjszaka szültem) Jázmint csak másnap délelőtt kaptam meg, mert először a gyerekorvosnak kellett megvizsgálni, de annyiban örültem neki, hogy tudtam egy icipicit pihenni, és letudtam az első wc látogatást.

Egyébként én is végig attól paráztam, hogy nem fogom tudni, hogy magzatvíz szivárog-e vagy sem, és ezért venni akartam ilyen betétet, de Egerben sem a dm-ben, sem a Rossmann-ban, sem a gyógyszertárakban nem hallottak ilyenről!
És be is igazolódott a "félelmem", mert tényleg elkezdett szivárogni a magzatvíz. Én onnan sejtettem, hogy ez az, hogy az always hamar megtelt, viszont tudtam, hogy annyi folyadékot nem ittam, hogy ennyi vizelet távozzon. Persze amikor felhívtam a szülésznőt, még nem voltam biztos benne, de amikor a kórház előtt kiszálltam a kocsiból, és elkezdett folyni a lábszáramon (bocs), na akkor már 99%-ban tudtam, hogy ez csak az lehet. És nekem fent volt a burok megrepedve, ezért mindig csak akkor jött a víz, amikor felálltam. Ha ültem vagy feküdtem nem volt semmi.

Mónika!

Gratulálok a kislányodhoz! Úgy látom, hogy a szülőszék neked is bejött!!

Brigó

Kép

Kép
brigó

Monazsu
Nagyon édes a kis hajasbabád.Sokat égett a gyomrod?Kép

Brigó
Remélem tényleg megsem érzem,bár mindenre azt mondják (vágás,varrás stb.),de azért hallottam jópár kismamától,hogy a varrás nagyon fájt.
Megpróbálok venni ilyen betétet,de akartam hálósbugyit venni több helyen erre mindenhol úgy néztek rám,mintha ufó lennék,lehet itt sem kapható,de megnézem.
Pici lányod Képhogy van?

Timurr
Vendég

Mónika, nagyon cuki a kis hajasbaba!!

Brigó, nekem nem mondta a szülésznő, hogy lesz katéterezés, hétfőn találkozunk, majd rákérdezek.

Timurr, én már megvettem a hálós bugyit (tenafix, rendkívül szexi darab. Egyébként ez a szivárgás indikátor tényleg nincs mindenhol csak a nagyobb patikákban vagy DM-ben. Azért remélem fogsz kapni.

Kép
emma8

Emma
Megpróbálom majd,de attól tartok ebbe a nagyvárosban nem lesz.Bugyi ügyön már nem is strapálom magam azt mondta a szülésznő,hogy bugyi nélkül legyek amikor fekszem,elég nehéz elképzelnemKép,majd meglátjuk,mindenesetre van 10 extra sexi dédibugyim.Kép

Timurr
Vendég

Timurr!

Szerintem mindenből készülj fel a legrosszabbra, és akkor csak pozitív csalódás érhet. Én is így voltam ezzel.
Pl. magas volt a vérnyomásom szülés előtt (annyira azért nem, 140/100), és így kaptam a nyelvem alá valamilyen spray-t. Mondja a szülésznőm, hogy ez nagyon rossz lesz, mert bár ő még nem "kóstolta", de más kismamák mindig panaszkodnak. És szerintem tök jó volt, a régi tutti-frutti karamella ízére hasonlított. Akkor ott elgondolkoztam, hogy jézusom, vannak, akik még ilyen miatt is paráznak, hogy valaminek rossz az íze??? Vagy ott van pl. a beöntés. Be voltam sz.rva, hogy majd hogyan élem ezt túl, és szinte meg sem éreztem. Még utána mondtam is a férjemnek, hogy elgondolkodom az anális szexen....
A fájásoknál pedig egy a lényeg, hogy ne harcolj ellenük. Próbáld magad átadni ennek az érzésnek, és csak az járjon az eszedben, hogy milyen jó "eredménye" lesz. És nekem sokat segített az orron beszív-szájon kifúj a fájások alatt.
Vagy ott van a varrás. Ha nem is az, hogy nagyon fájt, de igen kellemetlen volt. Mindig felszisszentem és a fenekem is megemeltem ezzel együtt. Erre mondta a doki, hogy mondogassam, hogy nem emelem fel a fenekem, nem emelem fel a fenekem... Nem mintha ez sokat segített volna, de itt vagyok, túléltem.
Na, tudom, hogy ez csak én vagyok, és más másképp éli meg a dolgokat, de csak biztatni szeretnélek.

A hálós bugyit (tena bugyi)nekem sikerült a gyógyszertárban megvennem a tena betéttel együtt.

Amúgy köszi, Jázmin jól van, csak éppen nem akar a cumiról lemondani. Amíg nem esik ki a szájából, tök jól elvan, de amint kipottyan neki, elkezd sírni. Úgy, mint most is. Viszont inkább ez, mint az ujja. Szóval, nincs valakinek valami tippje ez ellen?

Emma!
Nekem sem mondta a szülésznő előre a katéterezést. Mondjuk nekem csak egyszer volt, mielőtt felvittek a szobámba. Csak annyit mondott, hogy próbáljak meg pisilni, mert ha nem sikerül, akkor megkatéterez. (Amúgy azt mondta, hogy azért van erre szükség, hogy üres legyen a húgyhólyag, mert ha tele van, akkor jobban nyomódik a méh, és egyszerre sok vér fog távozni, ami ugye nem jó - legalábbis ez rémlik, hogy ezzel magyarázta meg.)Gondolod, hogy próbálkoztam, mert nagyon féltem a katéterezéstől is, de csak nem jött össze. Amikor meg megcsinálta, nem is fájt. Jobban fájt az, amikor Jázi először úgy istenigazából megszívta a mellem!!! (Na, azért nem akarlak rémizgetni!!!)

Jaj, és még egy kérdés babásokhoz. Ilyen jó időben(legalábbis nálunk az van) milyen ruhában viszitek kocsikáztatni a babákat? Mert én egy plüss rugira adok egy polár overallt, és még be is takarom egy polár pléddel. Szerintetek ez sok egy 3 hetes babának?

Brigó

Kép

Kép
brigó

Brigó
Hasonlítunk a vérnyomás nálam is mindig kb. annyi,még lehet akkor én is kapok tutti-frutti ízű sprayt.Kép
Hát úgyis vagyok vele,hogy felkészülk a legrosszabbra lesz ami lesz,elfutni úgy sem fogok.Köszi a biztatástKép,
Jajj már úgy szeretnék babázni.
Ja még persze a cicit is féltem soha nem bírtam ,ha piszkálják,pedig most rendesen edzve lesz.
A suttogó című könyvben az van,hogy a cumit maga nyugtatására használja,de jobb ha az újját szopizza (természetesebb,és mindig nála van),ez egyfajta látásmód.

Timurr
Vendég

Brigó!

Kösz a szorítást! Panni szeme alatt nincs karika és az utánaolvasásaim során sem olvastam ilyenről. A dokim tuti tudja, mit csinál. Általában nincs jó tapasztalatom az orvosokkal kapcsolatban (sajnálom, de elég okom van rá), ő az egyetlen, akiben 100 %-ig megbízom. Egyébként annyiban már változott is a helyzet, hogy már a nyomásra nagggyon-naggggyon kevés, átlátszó folyadék jön. Lehet, hogy a dokinak sikerült kilyukasztani a hártyát?! Jajjj, csak így lenne!!!! Szegénykém, amikor leteszem és az orra felé nyúlok (az orr oldalát kell nagy erővel megnyomni adott helyen), már ordítani kezd! Olyan rossz! Ha alszik, kevésbé sír és legalább előtte nem sír, de fölébred a csöpögtetésre persze. Így alváskor nem akarom, hiszen alig alszik. Ha fönt van és nézeget, jó a kedve, nem akarom elrontani az idillt. Ha sír, akkor meg az okot keresem és próbálom megoldani. Közben meg mégis időre kell csinálni. Szóval kínlódom... Kép

Szerintem már kicsit rétegesebben kéne öltöztetni. Nálunk ha elmegy a nap, nagyon hideg van, ha süt, dög meleg. Hol erős a szél,hol gyenge, hol nincs is. Az overall helyett tán több gatya és több fölső kéne, amit percenként cserélhetsz Kép A szülésfelkészítő egyik előadásán az csecsemőosztályt vezető doki azt mondta, hogy igaz, hogy a babáknak rosszabb a hőleadásuk és érzékenyebbek, de mindig elég rájuk 1 réteggel több, mint rád. Ha bizonytalan vagy, dugd be a kezed a nyakánál a ruha alá és nézd meg a mellkasa hőmérsékletét. Ha elvileg otthon 22 fok nekik az ideális, lassan kint is van annyi, csak a szélre kell figyelni.

Kata
panni2005

Sziasztok Lányok!

Annyira szeretnék Lizusról feltenni nektek képet, de nem tudom, hogy hogy kell lecsökkenteni a méretet. Valaki esetleg tudna ebben segíteni. Vagy instrukciókkal, vagy úgy, hogy elküldöm mail-ben és ő megcsinálja. Mintha régebben Borbolya ajánlotta volna fel vkinek ilyenformán a segítségét.

Na előre is köszönöm!

Muki

Muki
KépKép
KépKép
mukika

Szia Mukika! Én nagyon szívesen segítek! Ha akarod átküldheted a képeket, de el is magyarázhatom hogy kell kicsinyíteni. Milyen képnézegető programotok van (ACD stb.)?

Kép
emma8

Sziasztok!
Ezer éve nem jártam erre. Most a második babóra valahogy nem volt olyan sok időm figyelni a terhesség során, mint az elsőre. Most erre jártam és olvasgattam egy kicsi, és összeakadtam a táblázattal, ahol még pocisként szerepelek.
Szóval kisfiam Nándi március 20-án 12.17-kor megszületett. 11 nappal hamarabb érkezett a tervezettnél a drágám. 3600 grammal és 55 cm-rel rendelkezett akkor, de nem tudom, hogy azóta mennyit gyarapodott. Jövőhéten megyünk a dokinénihez, és majd nála lesz a méretkezés. De szemmel láthatóan szépen gyarapodott.
Rakok fel róla képet is.

Kép

PSzi
pszi

Pszi,

Gratulálok Nándihoz Kép

Angéla
angéla

Monazsu,

Nagyon édes a babód Kép (A tesómat is úgy hívják, hogy Horváth Hajnalka Kép )

Angéla
angéla

Sziasztok!

Látom néhányan nagyon aktívak voltatok ma Kép.

Timurr
Szerintem megúszható a katéterezés, én nem is hallottam róla, de amit indoknak írtál, az nem biztos, hogy úgy lesz. Nekem a méhlepény kicsusszant magától és pisilni is tudtam, úgyhogy van remény.
Ami a "költözést" illeti, én is maradnék a Babanetnél. Nemsokára neked sem fog úgy hiányozni a net, lesz mivel foglalkoznod. Talán még örülni is fogsz, ha nem megy a Babanet, mert az alatt az idő alatt egy csomó mindent meg tudsz csinálni otthon. (legalábbis nálam így van Kép)
Hálós bugyit szerintem gyógyszertárban vagy gyógyászati segédeszköz boltban biztos fogsz kapni. A "bugyi nélkül" dolgot soha nem értettem. Akkor mi tartja a betétet?

Brigó
Miért jobb a cumi, mint az ujja?
Öltöztetés nálunk úgy néz ki, hogy én már nem öltöztetem sétához, ha pl olyan idő van, mint ma. Alapból van rajta egy hosszú ujjú body és egy ujjatlan rugi, vagy rövid ujjú body és hosszú ujjú rugi. Sapkát is csak akkor adok rá, ha fúj a szél. Egyik nap rátettem még a babakocsi lábzsákját, de utána izzadt volt a feje és tele lett melegkiütéssel. Szoktam vinni egy vékony plédet, de általában nincs rá szükség. Én az egy réteggel többet úgy értelmeztem, hogy átmenetileg, még hozzá nem szoknak a kinti hőmérséklethez.

Pszi
Gratulálok Nándihoz Kép!

Voltunk ma a Városligetben sétálni, tök jó volt. Eszembe is jutott, hogy mehetnénk közösen is. Igaz, a találkozó a múltkor is nehezen jött össze, de azért hátha...Valaki???

Zsana + Vilmos 5+4
zsana75

Pszi
Gratula Nándihoz,nagyon édes!Kép

Zsana
Reménykedem,de mindenhol más a szokás itt ez a rutin ezek szerint,de majd megpróbálok magamtól pisilni
Bugyeszt gyógyszertárakba néztem,de nem volt.Hát ez az mi tartja a betétet?semmi.Sőt azt mondták az sem kell,hagyjam folyni csak úgy,na erre úgysem leszek képes,arra gondoltam amikor fekszem magam alá rakom majd a betétet,majd meglátjuk mi lesz.
Biztos igaz,hogy majd nem lesz időm netezni,de már nagyon várom mikor leszek igazi elfoglalt kismama.Kép

Timurr
Vendég

Sziasztok!

Minden kisbaba csodaszép!
Borbolya! Gratulálok, jó volt olvasni a szüléstörténetedet! nekünk is ilyen rugink van, imádom a bohócomat benneKép.

Nagyon rossz napunk van. Nem tudom, miért, front van, vagy mi, de Lenke sokat sírt ma nagyon. Szegénykémnek már semii nem volt jó. A hasa is kluttyog, én meg már nem tudtam mit kitalálni, beraktam a babakocsiba, mire elhallgatott.. grrrr..nem akarom, hogy hozzászokjon..

Elgyötört Dalmi
dalmi

Ja...Mukika!
Már hiányoltalak..várom a képeket!

Dalmi
dalmi

Sziasztok!

Elnézést, hogy csak most jelentkezem, de egy kissé depis lettem és nem volt kedvem semmihez
Emma tájékoztatott Benneteket, hogy megvannak a babáim
Kincső és Keve Kép
Az én szüléstörténetem kevésbé felemelő, de azért, ha valaki kéri, elküldöm e-mailbe, mert nagyon hosszú! (5 oldal).
Röviden annyi, hogy be kellett feküdnöm a fehérje miatt márc.31-én, aztán az eredményem alaposan romlott. Április 4-én reggel a nagyvizitnél meglátta a főorvos doki az eredményem és mondta, hogy lassan olimpián indulhatnék vele... Egy gyorsított vérvétel függvénye lett, hogy szülünk-e. Elfogadható eredmény, nem szülünk.
Aztán jött a CTG, az még tűrhető, de az én Drága Dokimnak gyanús! Le UH-ra, ahol is kiderült, hogy a "B" bébi flow-ja pocsék, azért indulás szülni...
Tulajdonképpen a veséim miatt kellett befejezni a terhességet a 35.héten.
Kis lurkóim még a koraszülöttön "nyaralnak" egy darabig, sajnos, de egyébként egészségesek, jól vannak, csak hízniuk kell.
Talán május elején hazahozhatjuk ŐketKép

Szép napokat Mindenkinek!!

Pussz!
Dee
dee

Sziasztok!
Timurr, Te nem a szülés alattról beszélsz? Mert úgy hangzik, mintha arról mondtad volna, hogy bugyi nélkül. Nem? Mert az ott a szülőszobán normális. Mindig cserélik alattad a lepedőt, az felszívja a vért és magzatvizet. Ott nem lehet az emberen bugyi, mert viszonylag sűrűn megvizsgálják, valamint, ha hirtelen szülni kell, akkor nem jó, ha még azt is le kell rólad rángatni.
A gyermekágyas időszakban viszont szerintem otromba dolog a kismamáknak megtiltani a bugyit!!! Megalázó és szükségtelen, hogy összeszorított lábbal tudjon csak járni. Hallottam már ilyet és rendkívül felháborít. Nálunk ez nem volt szokás, de senki sem tilthatja meg neked, hogy bugyit húzz!!! Én például nem hálóingben, hanem pizsamában éreztem magam jobban. Egy nővér egyszer rákérdezett (idősebb, tehát a beidegződés működött), hogy miért. Mondtam, mert nekem így jobb. Azt mondta, hogy befülled a gátseb. Mondtam, hogy nem. Gyakran lemostam a gátsebet, minden pisilésnél cseréltem a betétet. Ja, és bő volt a pizsamám alsó része (direkt a szüléshez vettem XL-est).
Ne hagyjátok magatokat értelmetlen dolgokkal megzsarolni. Engem a másik, ami felháborít, hogy valósággal megfenyegetik a kismamákat a katéterrel. El is mesélhetnék, hogy az nem olyan szörnyű dolog, de valóban szükséges, ha nem megy másként a pisilés 6 órával a szülés után. Hiszen senki sem a maga ellensége, mindenki szeretne tudni pisilni, de ha nem megy, akkor ne fenyegetőzzön nekem senki, hanem korrektül mondja el, erre sajnos szükség van, de nem vészes. Én meg sem éreztem a szülés után! Csak akinek még nem volt, az fél tőle és erre még ráerősít a kedves nővér vagy szülésznő a fenyegetésével.
Amúgy - úgy tudom - a férfiaknak igen kellemetlen a katéterezés. Ezt el is tudom képzelni.

Dee!
Örülök, hogy jelentkezel Kép Sajnálom, hogy a mogyorók még kórházban vannak. REmélem, hamarosan megtörténik a családegyesítés!

Sziasztok, Dorka
dorka

Sziasztok!
Köszönjük a gratulációkat.
Szerintem is van abban valami, hogy a második babák jobbak.

Timurr!
Lehet kapni eldobható bugyit is a kórházi időszakra. Tegnap láttam például a Coraban is, de a nagyobb bababoltokban is lehet kapni.
Ez a hagyjuk folyni azért egy kicsit érdekesen hangzik, és ha felállsz, akkor mi van?

Zsana!
Az egyréteggel többet, szerintem kb egy éves korig áll. Na jó, kánikulában nincs értelme.
Én pl. Nándit azért szokatom cumihoz, mert Bazsival néha jól jött volna a cumi.
Pl. nyűgös napokon, amikor csak szopizva volt hajlandó elaludni (jó, ilyenkor jó az ujja is)
Vagy téli sétánál, amikor üvölt a babakocsiban, és nem akarod, hogy megfázzon a bömböléstől. Ilyenkor az ujja az overallban vagy a kesztyűben, ekkor csak azt tudtam csinálni Bazsival, hogy kivettem a kocsiból és a kezemben vittem, a másik kezemmel pedig toltam a babakocsit, ami ugye egy kézzel nem egyszerű. Később már rutinosan vittem magammal kendőt, és magamra kötöttem Bazsit.
Szóval én az ilyen eseteket szeretném elkerülni.
Az ujjszopizás is okozhat gondokat, pl. a szomszéd kislánynál 18 hónapos korára már körömrágás lett belőle, amit unalmában csinált (babakocsiban, hintázás közben), erről pedig már elég nehéz leszoktatni egy gyerkőcöt.

Bocsi, kicsit hosszú lettem.
További szép hétvégét mindenkinek!
PSzi, Bazsi (2,5 éves), Nándi (4+0)
pszi

Emma!

Nagyon aranyos vagy, elfogadom a segítségedet. A képnézegetőnk ACDC. De ha egyszerűbbnek találod úgy, akkor inkább add meg az emil címed és elküldöm neked a képeket.

Előre is köszi: Muki

Muki
KépKép
KépKép
mukika

Sziasztok!
Én olyan depis vagyok,mint az állatKép,férjemék egész családdal mentek a "hegyre" dolgozni én meg itt bőgtem egy órát,legalább hétvégén szeretném az időt a párommal tölteni,Előre idegbajos vagyok,ha meg lesz a baba akkor is mennek én meg sík ideg leszek.Kisnyuszikám is be van lassulva,mondjuk most hogy írom azért meg-meg piszkál a lábacskáival.Fáj a pocakom is kicsit.Na ennyit a nyavajáimról.

Dee
Engem érdekel a szüléstörténeted,a profilomba van a címem.Gratulálok a kis lurkókhoz és drukkolok,hogy mielőbb otthon legyenek.Kép

Dorka
Nem szülés közben mondták,akkor természetes,hogy nincs bugyi,hanem utána amikor a kórházban vagyunk.Én el sem tudom képzelni,hogy csak úgy betét minden nélkül ott feküdjek,azt follyon.Nem igen hiszen,hogy azt elbírnám viselni.Nem tiltották meg a bugyit csak azt mondták felesleges.És amikor az orvosok jönnek vizitelni akkor bugyi nélkül lenni.De ezek is olyan dolgok,hogy ban aki így meséli valaki úgy,én meg viszek bugyit,aztán meglátjuk mi lesz.
A katéterre is a védőnő azt mondta csak ha nem tudok pisilni akkor lesz,a szülésznéni meg egyből kettőt modott és nem feltételesen.De hát mit tud az ember lánya csinálni???
Van 10 db nyanyabugyim az remélem elég lesz én is sok betétet vettem,nagyokat.Nem veszek hálósbugyit úgy döntöttem a kínaiban van 150 ft-ért,jó az is utána úgysem használom.

Timurr
Vendég

Sziasztok !
Köszönöm a gratulációkat. Nem égett a gyomrom. A kisfiam is ilyen nagy hajjal született. A szopizással kapcsolatban: nekem nem jött be az igény szerinti szoptatás, mert állandóan mellen volt így (ha nem tettem mellre sírt), de csak 20 g-kat szopott. A cicim meg teljesen kisebesedett, mikor szoptatni kellett már féltem a fájdalomtól. Tehát vettem egy doboz tápszert, megetettem, hogy a tej tudjon termelődni. A szokásos 40 perces szoptatás helyett, ami után kb. fél óra műlva már megint szopni akart kihúztam négy órát, akkor megszoptattam és csodák csodájára a szokásos 20 helyett 100 g-ot szopott és este 8-tól másnap reggel 7-ig aludt, majd megint szopott 80 g-ot és azóta alszik. Most kell majd lassan felkellnie. Eddig meg nem tudtam 2 óránál többet aludni éjjel. Tiszta depi voltam, hogy fáradt vagyok és nincs elég tejem sem. Remélem, hogy ez igy is marad. Vettem még Milusan szoptatós teát. S szerintem az éjszakai alvás meg talán a tea meghozta az eredményét.
A szüléssel kapcsolatban szerintem sokkal jobb, ha ülve vajúdni és szülni is. Elvileg a szüléshez nem is kellene nyomni, mert a méh összehúzódások segítik világra a babákat. Ez csak azért jött "divatba", hogy a háton fekve szülés esetén (amikor úgye nem érvényesül a gravitáció) valahogy ki tudjon jönni a baba. Ami még furcsa volt a szülésnél, hogy engem mindig fájás szünetekben vizsgáltak (kisfiamnál fájás közben volt a vizsgálat. A gátvédelem meg nagyon jó, nem is volt semmi problémám utána.

Angéla: a szülésznőm után kapta a kislányom a nevét. Nagyon sokat köszönhetek neki, hogy a szülés úgy zajlott le, ahogy én szerettem volna és mindent megtett, hogy a végén elviselhetővé tegye a fájásokat.

Visszaolvasni sajnos nem tudom mikor lesz időm. Így elnézést, hogy csak magamról írtam.
MónikaKépKépKép
monazsu

Mukika,
nekünk is ACDC van, szerintem ezzel nagyon egyszerű lesz a dolog. Leírom, de ha nem megy, akkor lődd át a képeket és nagyon szívesen lekicsinyítem őket!
Szóval:
1. kinyitod az intézőből vagy az ACDC-ből a képet
2. jobb egér gombbal rákattintasz
3. a módosít/modify lehetőségre rámész és rákattintasz a resize/átméretez gombra
4. ekkor jobb oldalon előjön egy ablak, ahol látod a kép jelenlegi méretét pixelben, innen több lehetőséged van:
- átállítod kevesebb pixelre a képet
- a percent/százalékot állítod át (én ezt szoktam használni, kb 30-40%-ra állítom be)
5. ezután ellenőrzés képpen az estimate new file size gombra kattintva megmutatja a program, hogy most mekkora a kép mérete
6. ha OK, akkor a done gombot megnyomod és elmented a lekicsinyített képet

Remélem nem írtam le túl szájbarágósan. Biztos menni fog, ha nem szólj!

Timurr, meg tudlak érteni...Én is rosszul viselem, ha a férjem lelép valahová én meg otthon dekkolok...Most meg megyünk a szüleinek a szülinapját ünnepelni egy japán étterembe - legalább jól bezabálok...

Pusz,
e

Kép
emma8

Sziasztok,

Timurr,
nálunk a kórházi házirendeben benne is volt h a vizitet a beteg köteles az ágyában bugyi nélkül tiszta vattával várni. Nálunk állítólag azért kellett a vatta h lássa az orvos h mennyire vérzel. De akkor minek kell lecserélni a vizitre? Szerintem tiszta röhej. Egyébként mindenki azt csinálta h a vizit előtt gyorsan letoltuk vatta be, aztán amikor elmentek bugyi fel és én betétet be. Még attól is hülyét kaptam nemhogy a vattától. Olyan mintha az embernek pelenkája lenne.
Csak érdekességként: Császár után 1-2 nap (amikor még bent volt a katéter) akkor nem lehetett rajtam bugyi. Lábam között 1 kg vatta, bugyi gyanánt egy öszzehajtott lepedő, amit elől hátul fognom kellett ha vh-va menni akartam. A katéterrel fürdés sem volt egy felemelő élmény. Nekem 1 napig volt bent - zacskó lekapcsol, csövekkel a lábam közt irány a fürdőszoba.
Egyébként még az is nagyon jó volt amikor jött a vizit a doki megvizsgálta a hasamat a nővér széthúzta a lábamat és elemelte a vattát h a doki lássa mi van a (tiszta) vattán.
Egyébként én úgy vettem észre ez ami nálunk volt nem általános és visszagondolva már nem is olyan vészes (csak eszembe jutott)

Dee,
gratulálok a babáknak. Gyors hízást nekik. Remélem a leki világod minél előbb rendbe jön. Most már kezdem elhinni a tapasztaltabbaknak h elmúlik ez a hormonváltozós időszak, én már annyit nem bőgök mint korábban (kissé szentimentális lettem az utóbbi időben)
Engem is érdekel a szüléstörténeted.

Pszi,
gratulálok a babához.

Dorka,
nagyon bírom a sztorijaidat

Na megpróbálok képeket felrakni...

AdriKépKépKépKép
hadri

A kedvencem lemaradt...
Kép
hadri

Ez még egyenlőre egy kicsit nagyra sikerült, de legközelebb megpróbálom még jobban lekicsinyíteni

De jól elbeszélgetek magamban...

Adri
hadri

Hadri
Én is elszoktam (beszélgetni magamban),
nagyon édes a kis tökös.Kép
Hát nem lehetett semmi ez a bugyi téma nálad sem.Ezek szerint császár után ez is szarabb,remélem nem kerül rá sor.,jó neked hogy már túl vagy rajta.Kép

Emma
Jó étvágyat neked(nektek)Kép,én már meg is ebédeltem.Csináltam tyúkhusilevest,tésztát,csirkepörköltet és fahéjas meg kakaós csigát,most abból beeszek és talán jobb kedvem lesz az édességtől.

Monazsu
Tök jó,hogy már ennyit alszik a pindúr,és így te is kitudod pihenni magad (jobban).
Nagyon szép kisbaba.Kép
Én is szülőszéken szeretnék majd szülni,ha szabad lesz,bár itt azt sem nagyon díjazzák,de mindenki azt monja,hogy jobb úgy szülni.
Nekem állandóan ég a gyomrom,jót röhögnék,ha kis kopi lenne.

Timurr
Vendég

Adri, nagyon édes a kislurkód! Tényleg nagyon jó a tökis képe!

Timurr, a húsleves+csirkepörkölt tésztával a kedvenc vasárnapi ebédem...azért a japán is jó volt, jól bezabáltam, de csupa egészséges dolgot!
Most meg iszogatom a málnalevél teát. Anyósom azt mondta, hogy egy kicsit leszállt már a hasam, és nekem is úgy tűnik - de ettől még lehet, hogy kivárja a kiírás szerinti 2 hetet a kismukkancs.

Kép
emma8

Nagyon édesek a babák! Úúúgye, hogy ez a legszebb babák topic?

Zsana,

én is a Városligetben sétáltatom Pannit! És már lassan nagyon unom egyedül! Jó lenne megbeszélni valamit! Sajna a hétre esőt mondanak, így épp nem tudok időpontot javasolni, de csak 2 sarokra lakunk, így alapvetőleg bármikor jó (kivéve most kedd du, mert megyek a nődokihoz a 6 hetesre és hétfő de, mert jön a dokinéni a szokásos babanézőbe). De többen is jöhetnének! Zsana, ti merre sétáltok?

Hadri, neked gond volt a pisilés csaszi után, vagy ez rutin? Mert nekem 6 óra múlva (ott ez a szokás) kivették a katétert és fölállítottak, hogy most már ugyan menjek ki a Wc-re. (Ez csak pár óra múlva sikerült, amikor már majd be... Már bocs!) Kötelező volt legalább ennyit járkálni az első nap min 2 óránként, hogy segítse a méhösszehúzódást és ne vérezzen az ember lánya annyira.

Nálunk a normálisan szültek vizitje úgy zajlott, hogy megnézték a láz eredményét és elbeszélgettek a kismamával. Csak 1-2 doki kérdezte a vérzést. Az én hasam mint császárosét általában megnyomkodták és utána beszélgettek, de semmi más vizsgálat nem volt. És olyan bugyi és akkor volt rajtad, amilyet és amikor akartál! Nem is értem, hogy van ilyen!

Kata
panni2005

Emma!
Köszi szépen az istrukciókat,most megpróbálom a képet felrakni Lizikéről.

MukiKép

Muki
KépKép
KépKép
mukika

Sikerült! Lizi egy igazi kis cukorfalat!

Kép
emma8

Muki
Nagyon drága Lizike!

Timurr
Vendég

Sziasztok!

Ideköltözünk, vagy várunk a babanetre?

Mukika!

Nagyon szép a kislányotok! Mesélj majd magatokról, ha engedi a baba.Kép

Sajns úgy néz ki, hogy Lenkénk hasfájós. Minden este van egy kis műsor, amit jó esetben megkönnyebbülés követ. Ilyenkor rámhozza a frászt, hogy nem evett eleget. Tegnap pl. 100 grammot szopizott, ami rekordmennyiség. Lenke most 3090 gramm, így az ő súlyához szerintem nem kevés. Viszont nagyon megterhelte a pocakját, sokat sírt. Előző este pedig az akkor szintén rekordnak számító 90 gramm tejciből még bukott is, pedig sosem szokott. Azt hiszem, nem akarom elkiabálni, de nálunk mőködik a kereslet kínálat elve. Mindig annyi tejem van, ami elég a gyereknek (legalábbis elégedetten köpi ki a cicit), fejni semmit nem tudok. Fejlődési ugrásoknál viszont nem a megszokott 3-3,5 órénként, hanem 1,5.2 órénként kér enni. Ilyenkor másnap mindig többet termelek. Kezdetben csak 40 gramm volt a két cicimben, aztán amikor 60-at evett, én voltam a világ legboldogabb anyukája. A 100 grammot el se akartam hinni. Szerencsére a gyermekorvosom bíztatott, hogy nem adjak tápszert a gyereknek. A védőnő még most azt emlegeti, hogy ha nemelég a tej, akkor ott a tápszer, ne izguljak. Nem izgulok, de hagyjon már békén.

Ja..Lencsike ma 4 hetes. A születési súly a korházban nagyon megcsappant, 2800 grammról 2440-ra, azóta 650 g-ot hízott. A könyvekben azt olvasom, hogy első hónapban 400 grammot kell gyarapodnia. De vajon a születési sólyhoz képest? Nekem úgy tűnik logikusnak, ha a mért legalacsonyabb értékhez képest kell ennyit hízni. Ha nem így van, nagyon ideges leszek..Szerintetek is így kell értelmezni?

Dalmi
dalmi

Na, mizu? Mindenki máshol fórumozik?
zsana75

Na bumm..most meg elküldte a hozzászólásomat? Az ideköltözős mondatot hagyjátok figyelmen kívül, próbáltam a Timurr által javasolt oldalon hozzászólni, de ott meg már foglalt volt a felhasználónevem. Na ming1, nem magyarázok...

Dalma
dalmi

Dalmi
A legalacsonyabbhoz kell nézni. Látom, a mérésről nem tudtunk lebeszélni Kép, de a lényeg, hogy működik a dolog, és megnyugodtál.

Kata
Mi messze lakunk a Városligettől (XVIII. kerületben), csak kihasználtuk, hogy apa itthon volt és el tudott vinni messzebbre, mert a környéken már minden utcát, házat, fát, stb ismerek. Én is rendszerint egyedül, tényleg unalmas.
Én piknik jelleggel gondoltam kimenni a Városligetbe mondjuk egy délutánra, mert egy óra babakocsizásért nem akarok 2-3 órát békávézni.
zsana75

Pszi, Monazsu, Adri, Mukika!

Nagggyon, nagggyon édesek a kisdedek! Kép)))

Az enyém, most alcsizik, Kép úgyhogy van időm írni egy kicsit.

Úgy látszik vannak olyan kórházak, ahol agyament szokások vannak. Kép Aki Pesten van, az szerencsés, mert válogathat a kórházak között, de vidéken ez nem nagyon van, úgyhogy vidékiek részvétem és kitartás, csak pár nap!

Ahol én szültem ott mondjuk elvileg támogatják a szülőszéket meg ilyesmit, de azért csak módjával, szóval a gátvédelem meg ezek ott is inkább második, harmadik babánál valósulnak meg, mert az elsőnél én úgy vettem észre, hogy nem bíznak a természetben, inkább vágnak, inkább az állítható szülőágy, ami ugyan félig ülő helyzet, de nem sokban különbözik a fekvéstől... Mondjuk orvosa is válogatja, de első babánál valahogy nem bíznak sem a kismamában, sem a természet erejében stb, legalábbis nekem ez volt a benyomásom.

Ilyen bugyi meg öltözék kérdésben semmi megkötés nem volt, sőt ha vizsgáltak segítettek le és fölvenni, ahogy feküdtem. Kép Vizitnél megnézték egyszer-kétszer a gátsebet meg a hasat nyomkodták, de nem minden alkalommal, volt, hogy csak megkérdezték van-e valami panasz, jól vagyok-e. Kép

Katéter pedig csak akkor van, ha nem tudsz pisilni, de előbb megvárják, míg magadtól. Nálam úgy volt, hogy szülés után betettek az ágyba, mivel edát kaptam, nem volt szabad felkelni reggelig (ez este volt), vagyishát azt mondták csak segítséggel keljek fel, max pisilni menjek ki, (én egyágyas szobát kértem így két lépésre volt a fürdőszoba), de azt is óvatosan. Nemsokára én ki is mentem, nem volt semmi gond, tartottak a lábaim Kép, aztán úgy éjfél körül bejött egy nővér (jól felébresztett) és kérdezi, hogy felkeltem-e már, mondom egyszer voltam pisilni, erre ő tisztára örömtáncot járt, hogy az jó, nagyon jó, mostmár aludjak, meg pihenjek (gondoltam magamban, eddig is azt csináltam volna ha fel nem ébreszt). Kép

Na megyek, mert a hülye postás csengetett és felébresztette Bedikét. Kép

ruz
ruzicsky

Sziasztok lányok!
Én ma voltam CTG-n, kisnyuszkó mocorgott egy keveset, szép eredményünk lett végül! A vérnyomásom is egész jó. Viszont utána, amikor a doki rápillantott a leletemre, azt mondta, hogy e szerint már 4 perces fájásaim vannak...Mondtam, hogy én ugyan nem érzek fájdalmatlan keményedéseken kívül semmit. A biztonság kedvéért megvizsgált - teljesen zárt a méhszájam. Azért megkérdezte, hogy ugye össze van már pakolva a bőröndöm?...
Legközelebb pénteken megyek (ha addig nem szülök - idézem a dokimat).
Hazafelé voltunk a leendő gyerekorvosunknál is, felvette a teljes családi anamnézist, meg megkaptuk a vényeket a patikai cuccokhoz (köldökápolás, vitaminok, fürdőkrém, olaj, stb.). Nagyon szimpi volt a dokinéni.
Puszi,
e

Kép
emma8

Emma!
Izgi, izgi!!! És már össze van pakolva a kórházi cuccos????

Dalmi!
Gratulálok Lenke baba gyarapodásához! A hasfájás nem jó dolog, de nekünk bejött a kevesebbet, de többször kajálási mód. És biztasd magad, mert elvileg csak 3 hónapos korig tart!!!

Mukika!
Nagyon drága Lizike! Ez még a kórházban készült, jól látom? Vannak már otthoni képek is???

Hadri!
Nagyon aranyos a kisfiad! Jól látom, hogy ő is szöszke??? Rég nem láttam ennyi szőke babát egy helyen!!!

Monazsu!
Gyönyőrűek a gyerkőcök!
A szülésznő pedig biztos nagy megtiszteltetésnek vette, hogy az ő nevét adtad a kislányodnak. Tök megható!!!

Brigó

Kép

Kép
brigó

Timurr!
Nálunk úgy volt, hogy nyugodtan rajtad lehetett a bugyi, és csak egyszer vizsgáltak meg vizit alatt, amikor kérdezték, hogy van e valami panaszom, és mondtam, hogy a gátseb egy picit fáj. De ahány ház, annyi szokás, tehát inkább a dokid vagy a szülésznőd tudná megmondani, hogy ott mi az elfogadott. De tudod mit? Ez legyen a legnagyobb baj, ha bugyingó nélkül kell lófrálnod!!! Legalább megtudod, milyen érzés lenne Ciccolina-nak lenni!!!

Dee!
Mégegyszer gratulálok Kincsőhöz és Kevéhez! Szorítok, hogy minél hamarabb haza tudd vinni őket, és teljes gőzzel gyakorolhasd az anyaságot!!! Ja, és engem nagyon érdekel, hogyan zajlott le a szülésed!!! briro@freemail.hu

Zsana!
Ezek szerint túlöltöztetem Jázit??? Akkor megpróbálok lazább lenni ebben az ügyben.
És én azt hallottam, hogy azért jobb a cumi, mint az ujja, mert egyrészt ebből már van fogszabályzós kivitel, másrészt a cumiról könnyebb leszoktatni, mint az ujjáról, mert az ujja mindig ott lesz. Bár, ha pirospaprikába mártanám neki...

Pszi!
Neked is gratula a nagyfiadhoz!!! Szerintem nem kellett volna már bent lennie még 11 napig! Ő már készen állt a kinti világra!

Kata!
Akkor lehet, hogy mégsem kell ez a könnycsatorna mosás??? Jaj, drukkolok, hogy a váladékozás már azt jelentse, hogy kilyukadt a hártya!
Nekünk már elfogyott a szemcsepp, és nem is váladékozik a szeme, csak a szokásos csipát látom a szeménél alvás után. Persze én a fülbevaló-lyuknál sem láttam, hogy váladékozik, tehát nem biztos, hogy már minden rendben.

Amúgy mi megvagyunk, végre anyukám is ki tudott jönni, és több mint 3 hét után a kezében tarthatta az első unokáját. Sajna felső légúti nyavalyája volt, és 39 fokos lázzal nem igazán volt ajánlatos kijönnie. Sajnáltam szegényt nagyon, mindig elpityeredett a telefonba, hogy se Jázit nem foghatta még, és nekem sem tudott semmit sem segíteni (na, ez utóbbi engem is megviselt!!!).

Nekem ma van 3 hete és 2 napja, hogy szültem, és a barnás folyásom átváltott pirosra. Van valakinek valami ötlete, mitől lehet? (bocs, hogy ilyenről kérdezek)
Egyik helyen azt olvastam, hogy azonnal dokihoz, mert lehet, hogy bent maradt valami, másik helyen azt írták, hogy, ha levesebbet pihen az ember, akkor lehet, hogy vér is jön, viszont azon is gondolkodtam, hogy mivel nem szoptatok, lehet, hogy ez már az első mensi lenne??? De a pocakom nem fáj. Mondjuk terhesség előtt sem volt jellemző.

Brigó

Kép

Kép
brigó

Dee!

Engem is érdekel ám a szüléstörténeted. Kép rozsacska@hotmail.com
és gratulálok a babákhoz, meg megy a drukk, hogy hamar hazavihesd őket! Kép

Dalmi
Nálunk is elvileg kereslet-kínálat elv van, de Bendi is elég sokszor kéri a cicit, meg nem is tudom, hogy hasfájós-e, de néha nagyon erőlködik, sokszor elég sokáig mire sikerül neki a dolog, közben egyszer-kétszer elsírja magát, ha nagyon sír, akkor is kézben megnyugszik általában és én azt tapasztaltam, hogy amikor így erőlködik, akkor ha cicire teszem sokszor attól indul el neki a dolog. Mindenesetre néha elég nehéz eltalálni, hogy mi a jó.

ruz
ruzicsky

Sziasztok!

Emma
Ez nagyon izgin hangzik,drukkolok!Kép
Én is ma egész nap keményedtem,meg fájdogált a pocak.

Brigó
Tök jót rötyögtem a Ciccolinás mondásodon.Kép

Timurr
Vendég

SziasztokKép

Csak egy gyors bejelentkezésre van időm, olvasni sajna nem futja most az időmből, csak a babás képeket futottam végig, nagyon gyönyörű minden topikbabaKép

Kristófkám minden energiámat kiszippantja, még mindig nem alszik nappal egy percet se, az éjszakákat viszont kezdi szépen átaludni, este 7-től reggel 5-6 óráig alszik egyhuzambanKép, ez igazán szép tőleKép, csak éppen én forgolódok éjszaka álmatlanul az ágyikómban, fogalmam sincs, miért nem tudok aludni, pedig aludhatnék. A kimerültségtől a tejem is jócskán megcsappant, a napi 400gr saját tejcsiből már csak 300gr körül van.

Na nem panaszkodom. Ritkán jelentkezem, akkor is csak sopánkodom itt.

Inkább én is dicsekszem már egy pár képpel, aztán majd igyekszem részletesebben is írni, na meg persze olvasgatni isKépTalán holnap. Bár mindig ezt mondom. De nem tőlem függ. Nappal babázok, este apuci ül a gépnél, én meg persze még ilyenkor eszek, mosogatok, fürdök, mindent ilyenkor csinálok, amire nappal nincs időm.

Szóval ilyen az én folyton nevetgélő 5 és fél kilós nagyfiam:

Kép

Kép

Kép

Kép

Babus

Kép
babus2005

Nagyon szép Kristóf KépKépKépKépKépKépKépKépKép

Dee,
Nekem is elküldenéd a történetet? Emailcím a profilomban.

Köszi

Angéla
angéla

Kép

Kép

Kép
angéla

Nagyon szépek ezek a nagy fiúk!!!

Timurr
Vendég

Sziasztok!

Jöttem egy kis életjelt adni magunkról.Kép
Bevallom őszintén, hogy olvasni minden nap olvaslak benneteket, csak valahogy írni mostanában nem nagyon van kedvem.
Holnap megyek a 3. NST-re, múlthéten voltam uh-on, már 2992g-ra becsülte pocakbébit.
Szombaton utolért a fészekrakó ösztönKép, azóta állandóan mosok, vasalok, takarítok. Jóslófájásaim is vannak rendesen (legalábbis úgy gondolom, hogy ezek már azokKép), már vagy 2× azt hittem, hogy itt az idő, menni kell.

Minden új babához nagy-nagy gratula.Kép

Fotókon nagyon édesek a bébik és már mennyit nőttek.

Mennem kell, a kisfiam már nagyon követel.

Panka(37+3)

panka

Sziasztok!
Kép Már nyomdában van a szakdolgozatom!!! Kép

Amíg dolgoztam, találtam néhány pszichológiajegyzetemet, amiben a csecsemőkorról van szó. Bemásolom, hátha érdekel benneteket. (szerintem érthető a szakszavakkal együtt is):

A 0-2 éves korig tartó szenzomotoros szakasz alfajai:
* 0-1,5 hónap: reflexsémák gyakorlása. Az akaratlan keresés szájjal , a szopás, a fogás, a nézés. Veleszületett reflexek, melyek begyakorlódnak.
* 1,5-4 hónap: elsődleges cirkuláris reakciók. Az önmagukban élvezetes cselekvések ismételgetései. Gurgulázás, kéznézegetés.
* 4-8 hónap: másodlagos cirkuláris reakciók. A saját cselekedet és a környezet kapcsolatának felismerése. Kiterjesztett akciókról beszélünk, amelyek változást eredményeznek a környezetben pl. válaszolunk a babának viszontgügyögéssel, viszontmosollyal.
* 8-12 hónap: másodlagos cirkuláris reakció koordinációja. A sémákat kombinálja. Ez a problémamegoldás legkorábbi, elemi formája.
* 12-18 hónap: harmadlagos cirkuláris reakció. A problémamegoldás eszközeinek változtatását jelenti. Ezek elemi kísérletezések, hogy kipróbálja a következményét.
* 18-24 hónap: szimbolikus reprezentáció kezdete. Rájön, hogy a képek, a szavak ismerős tárgyakra vonatkoznak. Ezért a problémamegoldás új eszközét fedezi fel.

Csecsemőkori és kisgyermekkori érzelmek (részlet):
Fontosak a negatív emóciók (érzelmek) pl. félelem, szorongás, feszültség.
Félelem: két nagy csoportja van:
1. reális, konkrét félelmek
- szokatlantól való félelem (6 hónapos kortól)
- szerparációs félelem (7-8 hónap) Ez az anyától való távolságtól való félelmet jelenti, azaz nem akar az anyától távol lenni.
- fájdalomtól való félelem
2. szimbolikus félelmek
pl. sötétségtől való félelem, amikoris a félelmeket kivetíti egy-egy tárgyra pl. a kabát vagy árnyék a sötétben mumussá válhat. Ahogy a kognitív ismeretei bővülnek, úgy csökkennek a félelmei kb. óvodás korra.

Nem tudom, ismeritek-e Mérei-Binet: Gyermeklélektan című könyvét, de mindenkinek ajánlom. Nagyon kevés szakszó van benne, talán mindent el is magyaráz. Laikusoknak is készült, és akit érdekel, hogy éppen mi zajlik a babája, majd a gyereke fejében, annak érdemes olvasgatni. Azért is szeretem, mert ellenőrizhetően szakemberek írták (nem is akármilyenek), nem olyan könyv, mint amiket gyakran látok, amiket ellenőrizhetetlen szerzőtől adnak ki. Főleg amerikai kiadású vackokat látok.
Szóval ez a Gyermeklélektan c. könyv egy alapmű, ami tényleg nagyon érdekes. Elmondja, hogy melyik korban mit miért csinálnak a gyerekek úgy, ahogy csinálják. Mi a normális, mi a kóros. Egészen a kisiskolás korig. Van benne gyerekrajzelemzés is, ami engem most nagyon foglalkoztat, mert Kristóf végre rajzol (négy és fél évesen kezdett egyáltalán rajzolni!) és nem is akármilyeneket Kép

És még beillesztek ide néhány sort. A szakdolgozatom bevezetőjéből való, a gyermekre váró sógornőm gondolatindítónak tartotta, hátha érdekel Benneteket is:
A természeti népek, törzsi társadalmak szertartásai, rítusai az emberélet egy-egy állandóan visszatérő, egyetemes érvényű helyzete, problémája köré épültek. Ezek a helyzetek és problémák más módon ugyan, de a modern ember bonyolultabbá vált életében is jelen vannak, így a mai emberek, kultúrák, civilizációk életét is szervezik bizonyos szertartások. Eligazodást, támpontot adnak a rohanó világban élő, egységes létértelmezést kereső embernek.
Létünk minden percében magunkban hordozzuk őseinket. A mi életünk része az is, ahogy ők éltek, ahogy születtek, szerettek, gyűlöltek, küzdöttek, és ahogy meghaltak. Az elődök tapasztalatai fontosak számunkra, mikor a magunk biztonságát keressük. A kapcsolatot az ősökkel ősi eredetű rítusaink segítségével találhatjuk meg. Erőt meríthetünk az ő valamikori létezésükből. Az ő rítusaik mentén vezet a mi életutunk is. Az ő rítusaik alakultak át a mi rítusainkká, majd alakulnak tovább és örökítődnek át a gyerekeink rítusaivá. Vissza-visszatérő motívum a boldogságkeresés, az emberi létben való kielégülés, beteljesülés, majd a méltóságteljes, a maga helyén kezelt halál.
Nem találhatja meg a boldogságát az ember anélkül, hogy megtalálná helyét a világban. A különböző korok társadalmai nagyon változatosak voltak, de mindegyikben kapaszkodót jelenthetett minden generáció számára az elődöktől átöröklődött szokás. Minden emberközösség valamiféle rend köré szerveződik. Lehet a társadalmi forma akár demokrácia, akár diktatúra, a közösségben mindenkinek megvan a többi emberhez képest való helye, viszonyul valamiféle módon a közösséghez.
Életünk a születés misztériumával kezdődik, amely talán az egyik legnagyobb titok, amit ember átélhet, megtapasztalhat. A gyermek születése egyszerre forrása fájdalomnak és boldogságnak. Nem csak fizikai értelemben fájdalmas, hiszen az anya hasában növekvő magzat a biztonságos, melegséget adó anyából hirtelen kiszakad, megszűnik vele egy lenni – ez a lelki élmény legalább akkora fájdalmat jelent, mint amekkora maga a testi kín. Az újszülött önálló életre kényszerül, amelyben ezernyi veszély, küzdelem várja. A születése pillanatában átesik élete első beavatásán: magzatból emberré lesz (ahogy ezzel egy időben az anya is egy más létállapotba lép: nőből szülőanyává, szülővé válik). Védtelen emberré lesz, eggyé a milliónyi emberből – megszűnik egyetlen lenni. Az anya méhében növekedő gyermeknek még nem kell más emberekhez alkalmazkodnia. A születés órái alatt megküzd az emberi létért, a társadalomban helyet kér és kap. Ez a hely feljogosítja, hogy emberek közt éljen emberként, de ezzel együtt kötelezi is, hogy emberként viselkedjen, alkalmazkodjon a társadalom többi tagjához, megtalálja helyét a világban, a társadalmi hierarchiákban.

Na, eldugulok. Bocs, ha valakit a fenti sorok hidegen hagynak! Nem akarok fontoskodni, csak talán Ti is egy más létállapotban vagytok (a terhesség és a szülés valamint az első néhány hónap alatt), így fogékonyabbak vagytok, vagyunk a létről való elmélkedésre.

Szép napot, Dorka
dorka

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?