2000.05.22 09:32
Szerző: Anonymous
Sziasztok!
Kicsit meglepodve olvastam a temaval kapcsoltos igen heves valaszokat.
A gyerek elso eleteveben nagyon sok anyanak az a legnagyobb gondja, hogy eleget eszik-e a gyerek, jo-e amit adok neki, vagy eppen nem tomom-e tul. Hogy kene kezdeni az elvalasztast, a szilard etel bevezeteset, hogy kesobb jo evo valjek a gyermekembol?
Nagyon sok anyanak nem okoz gondot ez, de bizony sokaknal igen. Gondolom az eredeti kerdes azert vetodott fel, hogy egy kicsit segito szandekkal legyen az olyan anyaknak, akiket ez nagyon erdekel, foglalkozta. Akik nem biztosak abban, hogy eleget evett a gyerekuk, nem tudjak, hogy az adag eleg-e nekik. Vagy eppen mennyit adjon neki, hogy az ne artson. Szeretne a legjobbat adni gyermekenek, es szeretne tudni, a bebikonzerv megfelelo-e?
Nekem egy 7 honapos kislanyom van, es egy kicsit en is az aggodosabb anyak koze tartoztam. Aggodtam sokmindenert, mivel se rossz, se jo tanacsokat nem kaptam a csecsemogondozassal kapcsolatban. Nem Magyarorszagon szultem a gyermekemet, itt nem volt vedoneni, nem voltak rokonok, se baratok ( terhes voltam mar, mikor kikerultunk). Mikor kijottem a korhazbol, teljesen egyedul voltam a gyerekkel. Szoval mindent egyedul buliztam vegig.
A szilard etel megszerettetese siman ment, inkabb azt nem tudtam eldonteni, hogy nem sok-e egy kicsit, amit eszik, nem eleg-e mar neki. Jartam ugy, hogy csak nyitogatta a szajacskajat, ette a fozelek utan a finom gyumolcsot, es mikor befejeztuk az etkezest, szepen kihanyta a kezembe a gyumit. Szoval tuletettem. Akkor szerettem volna tudni, hogy mennyit adhatok neki, mennyi a befogadokepessege egy ilyen idos babanak. Persze most mar tudom, de ehhez el kellett mulnia egy kis idonek, mire kitapasztaltam.
En eleinte konzervet adtam a Dorimnak. Itt Svajcban lehet kapni 130 g-os adagokat. Eloszor persze csak a negyedet ette meg. Mikor felbontottam egy uveggel, akkor tiszta kanallal kiszedtem a kello adagot, es a tobbit kiporcioztam, es egybol tettem be a melyhutobe. Erre azert volt szukseg, mert eloszor nem fogyott el ket nap alatt egy teljes uveg. A melyhutoben pedig ket napnal tovabb is eltarthato. Kb. ot honapos volt, mikor mar egy teljes uveg gyumit egyszerre megevett, es ettol fogva nem volt szukseg a porciozasra. Szerintem a kezdetekben sokkal jobb a bebikonzerv, mert az sokkal gazdasagosabb es szerintem mindenfele szempontbol megfelel a csecsemonek. A minosege is teljesen megfelelo szerintem. Az otthon kaphato bebikonzervek kozul - szerintem - a HIPP a legjobb. A tobbi tele van cukorral, a HIPP-ben egyaltalan nincs. Es ez vonatkozik a fozelekekre is. So es tartositoszer egyikben sincs (A Kecskemetiben sem). En csak a HIPP-et adnam a gyermekemnek.
Most, mikor mar eszik fozeleket es hust is, en keszitem az eteleit. Sajnos nem kaphato sokfele bebikonzerv, egy ido utan pedig unalmas tud lenni az a sok egyforma iz. Persze mikor hosszabb utra megyunk, akkor bebikonzervet adok neki.
Es hogy kb. milyen adagok a legalkalmasabbak a babák bizonyos életkorában?
Persze minden baba mas, ugyhogy azt irom le, amit a Dori evett.
4-6 honapig: 120-130g
6-8 honapig 190-200g
Most a Dori 7 honapos, es elofordul, hogy nem eleg a 200g-os adag. Akkor felbontok egy 130 g-os gyumit es avval fejezzuk be az ebedet. Nagyon sokszor bebikonzerves gyumit eszik, mivel ebbol tobbfele van, mint az idenygyumibol.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a tiszta gyumibol eleg lenne a 120-130g-os adag. Etkezes vegen adom a Dorimnak csak. Ha peldaul uzsira csak gyumit adnek neki, mondjuk 200g-ot, az nem lenne eleg. Ugyhogy uszira gyumisrizst, vagy mas taplalobb etelt kap. Ez is kb 200g.
Tehat osszefoglalva:
4-6. honap kozott a 120-130g-os fozelek es gyumi adagok valltak be.
6. honap utan pedig a 190-200g-os fozelek es 130g-os gyumiadagok. Gyumisrizsbol is a 190g-osak.
Csak teat adok a Dorinak, vagy vizet. Es hogy mennyit iszik meg ezekbol, az nagyon valtozo.
Mas tema. Nagyon szeretnem, ha irna nekem egy olyan anyuka, akinek sok tapasztalata van az ekcema kezelesevel kapcsolatban, illetve a tejallergiaval, vagy mas etelallergiaval kapcsolatban. Orulnek, ha olyan anyuka is irna, akinek a gyermeke akkor lett ekcemas, mikor a kicsi meg szopott, es egyeb taplalekot nem kapott.
Elore is koszonom.
Eniko.