Új privát üzeneted érkezett!

Doki,
Tegnap ota Marci mintha tobbet kancsalitana, mint eddig. Korabban csak egyszer-egyszer vettuk eszre, tegnap pedig szopi kozben is felfigyeltem ra, hogy mintha a boromon, kozvetlenul a szeme elott nezne valamit. Ma is, pl. pelenkazas kozben, talan a pelenkazo szivacs felhajlo szelen nezte a mintat, de ma mar ugy is eszrevettuk a kancsalitast, hogy nem volt semmi kozvetlenul az orra elott. Persze nem folyamatosan nez igy, az ido 99%-aban nincs semmi gond vele. De mi ugye nagyon figyeljuk a szemet... Van okunk aggodni? (Most 7 hetes mult.)
Elore is koszi:

Leszter
leszter

Sziasztok,
A kisfokú kancsalítás közelre nézéskor normál estben is fennállhat. Amit láttok, az jelentheti azt, hogy Marci elkezdte figyelni a világot.
Agynyomásfokozódáskor a szemgolyó lefelé fordulása alakulhat ki. A kancsalság nem jellemző. Kicsi gyerekek gyakran kancsalítanak, ha ez nem múlik el később műtéttel korrigálható. A Streptococcus B szepszis inkább sírás, aluszékonyság, láz, hányás, etetési nehezítettség formájában jelentkezik.
Üdv Doki
lilka

Doki,
Koszonom!

Leszter
leszter

Sziasztok!

Bocsanat, amiert egyaltalan nem reagaltam eddig. Mas dolgom volt…
Mindenkinek koszonom a segitseget es az infokat. Elolvastam, amit csak tudtam. Nagyon hasznos volt, igazan.
Azert irok, mert szeretnem idecsatolni a mi kis tortenetunket azoknak, akik esetleg nagyon felnek a Streptol. Szoval en olvastam mindenfelet, itt a forumon is akadekoskodtam, ertetlenkedtem, tobb babaval es orvossal is konzultaltam es a kovetkezo az eredmeny:
Tisztitokura (kivul-belul) utan 36. heti strep leletem negativ volt – ennek borzaszto mod orultem, mert szerintem enyhe tulzas az a rengeteg antibiotikum, ami a poz lelet eseten kinezett volna, ez a maganvelemenyem (felmersek szerint az igy szuletett gyerekek 10%-a penicillin erzekeny lesz, mint pl az en elso gyerekem, plusz mas antibiotikumra mar rezisztenciat alakit ki a baci maga, stb, stb, mi lesz majd azokkal kesobb, akik nem kaphatnak penicillint, viszont mas antibiotikumra meg futyul majd a baci?).
Szoval ennek tudataban es a kis kuram folytatasaval szultunk. Minden problema es komplikacio nelkul persze. Baba tok jol van (igen, latta gyerekorvos, tobbszor is), semmi baja az eg vilagon. Ugy szopik, mint az orult, le se irom, mennyit hizott – nemhogy fogyott volna a szuletese utan, ellenkezoleg… Mellesleg pedig en egy hangyanyi normal aggodast leszamitva teljesen nyugodt voltam affelol, hogy a baba nem lesz beteg. Nem hany, nem lazas, nem sir (csak ha a tesoja meghuzza a fulet, vagy a hajat), etetesi nehezsegrol pedig vegkepp szo sincs. Aluszekonynak sem mondanam.
Azaz koszonhetoen a ti infoitoknak, az egyesek szerint hajmereszto dontesemnek a szules korulmenyeit illetoen, sikerult egeszseges babat szulni, en is kivaloan vagyok, baba kitunoen szopik, es ha nem tevedek, olyan rettenetes nagy bajra ezutan sem szamithatunk, merthogy az anyatejben levo laktoferrin megkoti azt a vasat, ami kell a bacik szaporodasahoz. Vagyis nem valoszinu, hogy barmi kitorne ezutan meg rajtunk. Ezt persze csak ovatosan irom ide.
Ja, es azt meg nem allhatom meg, hogy ne osszam meg azt a tapasztalatot, ami az otthonszulesre vonatkozik. Az elso gyerekkel se volt semmi baj, de o korhazban szuletett, megpedig abszolut orvosmentes korulmenyek kozott. Azt hittem, milyen marha jo volt, ennel mar nem is lehet jobb. De lehet. A babanak, es a szuloknek is. Valoban szinte ossze sem lehet hasonlitani a ket elmenyt. Ugyhogy en el is nemulok, szerencsere nincs tobb hozzatennivalom ehhez a topikhoz.
Elore az informacios sztradakon!
Gaboca
gaboca

Halihó!
Ha van még valaki a topicban, aki nem sértődött meg, és esetleg még válaszolna, hálás lennékKép!
A mi kórházunkban nincs strepto-szűrés, ellenben automatikusan írnak minden anyának a terhesség utolsó heteiben egy antibiotikum-kúrát. Olcsób a kúra, mint a szűrés. Kissé abszurd. Azt szeretném megtudni, szerintetek valóban hatékony-e ez így, vaktában, vagy fölöslegesen bombázza antibiotikummal magát és a gyereket az ember.A választ előre is köszönöm!
atkin

Atkin,
en nem sertodtem meg.Kép Csak epp nem tudom a valaszt.
Szerintem a semminel azert jobb, ha legalabb az anyat kezelik, de lehet, hogy nem eleg. (En pl. kaptam a vajudas alatt is antibiotikumot 4 orankent, es Marcit is kezeltek.)

Gaboca,
Orulok, hogy minden rendben ment. En azt mondom, szerencsetek volt. Ennyi. A velemenyem a kerdesrol (es mar bocs,de Rolad) nem valtozott.

Udv mindenkinek:

Leszter
leszter

Atkin,
A baktérium csíraszámát az antibiotikus kezelés csökkenti. Így sokkal kisebb az esélye a betegség kialakulásának. Kérdés, hogy a kezelést mikortól és meddig folytatják. A szülés alatt a szülőanyának adott intravénás antibiotikum kezelés esetén legkisebb az újszülöttkori streptococcus fertőzés előfordulásának a gyakorisága. Ilyenkor 0,2 ezrelék. A probléma szerintem az, hogy ha terhesség alatt kapja hetekkel a szülés előtt a gyógyszert, a hüvelyváladék ill. a vizelet a szülésig visszafertőződhet.
Így a betegség kialakulhat. De azért ez jobb, mintha semmi sem történne.
A kezelésnek egyébként nincs mellékhatása, és inkább egy felesleges antibiotikus kúra, mint egy betegség.
Hatékony-e ? A betegség kialakulásának esélyét csökkenti.
Vaktában ? Ha a gyógyszert jól választják meg, a baktériumra hat, ha az jelen van.
Én azt javaslom, hogy ilyen gyógyszeres kezelés esetén is kell antibiotikum szülés alatt, ha koraszülés, korai burokrepedés történik, illetve ha a babán éretlenség jelei vannak. Reflexek hiánya, nem tud szopni, hypotonia, azaz izomgyengeség ( nem tartja meg a fejét rövid ideig sem ).
Ha egy terhesség során a streptococcus tenyésztés pozitív, a baba is kap gyógszert, míg ebben a kórházban ez nem biztos, mert nem tudják, hogy van-e baktérium, ami betegséget okozhat.
Üdv
Doki

Gabóca,
Örülünk, hogy minden OK a szülés körül.
Néhány pontosítás ahhoz amit írtál.
1.A terhesség során ez a baktérium magától jön és megy. Persze a tisztítókúra jó dolog.
2. Nem ismert magzati korban kapott antibiotikum miatt kialakult penicillin érzékenység.
3. A streptococcus agalatiae érzékenysége az ellene folyó több évtizedes antibiotikus kezelés ellenére sem változott.
4. Mint írtuk, nem minden hordozó gyermeke betegszik meg. 1000 szülésből kb 3 esetben alakul ki súlyos betegség. De ezeket a babákat antibiotikus kezeléssel meg lehetne menteni.
5. Persze sokkal több baba lenne beteg, ha nem kapna annyi anya és baba gyógyszert.
6. Az otthon szülés mindaddig jó, amig nincs baj, vagy 5-15 percen belül kórházba lehet jutni. Budapesten a forgalmi viszonyokat ismerve ez lehetetlen.
6. Az anyatej jó a bacik ellen, mert ellenanyagokat tartalmaz. A vashiányos bacikihalás teóriát még nem hallottam.
7. A betegség kb 3 hónapos korig alakulhat ki.

8. Esetedben a baktérium tenyésztés a 36. héten negatív volt, remélhetően nem kapott bacit a baba.

Sok sikert
Doki
lilka

Doki!
Én közben egy kis infogyűjtögetés után elkezdtem a Semmicilin-kúrát (36. héten). Remélem, bacimentes vagyok, de sosem lehet tudni, az első terhességemnél pedig elfolyt a magzatvíz a szülés előtt jóval. Köszönöm a válaszod, minden jót :
Atkin
atkin

Szia Doki!
A 2. lurkómmal töltöm be lassan a 38. hetet. Sem most, sem az elsőnél nem volt hüvelyváladék-tenyészet. Ennél a babánál az orvos nem is vizsgált meg hüvelyen keresztül egyszer sem.
Ha bármilyen fertőzésem van, annak lennének látható, érezhető jelei?
Vendég

Szia 2_gyerek!
A streptococcus fertőzés főleg koraszülötteken fordul elő, akik betöltött 37. hét előtt születnek. De időre született babánál is lehet igen súlyos fertőzés. Szerintem a szülés előtt vagy alatt jó lenne tenyésztést venni. Ha ez pozitív akkor antibiotikumot kell adni.
Ha semmilyen folyás, (bővebb hüvelyváladék) nincs, a gyermek erős és jól szopik, reflexei rendben vannak és jól alkalmazkodik a szülés pillanatában, akkor a fertőzés esélye kicsi.
A mi kisfiunk egyébként 10/10 apgár pontot kapott...
Üdv, Doki
lilka

Szia Doki!

Köszönöm a választ. Hplnap találkozom az orvosommal, asszem rákérdezek a vizsgálatra. Jeleztem az orvosnak, hogy a hüvelyváladékom bővebb, s néha az állaga változik. Kérdezte, hogy más panaszom van-e. Mondtam, hogy nincs, azt mondta, ne foglalkozzak vele.
Az apgár pontot megkérdezhetjük?
Hihetetlen, hogy néha úgy érzem, hogy már többet tudok a témáról, mint amire szükségem van, néha meg roppant tájékozatlannak érzem magam.Kép
Üdv.
Adri
Vendég

Szia Adri,
A bővebb hüvelyi váladékot vaginózisnak is hívják, lehet stretococcus fertőzés tünete. Ilyen esetben a tenyésztés javasolt. Lehet kenetvizsgálatot is végezni, mikroszkóppal megnézni, van- e baktérium a kenetben. A tenyésztés a pontosabb.
Kérdés az is, hogy milyen a gyermekorvosi ellátottság. Születés után látja gyermekorvos a babát ?
Az apgár pontozás a baba első alkalmazkodása a külvilághoz. Születés után nézik. 10/10 a létező legjobb pontszám.
Üdv
Doki
lilka

Köszönöm, Doki!

Holnap megyek az orvosomhoz, érdeklődöm a vizsgálatról.

Üdv
Adri
Vendég

Szervusztok!

A vizsgálatot itt nem csinálják meg, csak ha panaszom van...

Az NST-k nagyon szépre sikerülnek. S most megkukucskáltuk ultrahangon is a kicsit. Ha BPD 91mm, FL 74mm és a THQ 89mm 8 nappal a kiírt indőpont előtt, az kb. mekkora bébit jelent súlyra?
(A kisfiam adatai a 33. héten a következők voltak: BPD:92mm, FL:61mm, THQ:90mm, a születésekor 3,67 kg és 52 cm volt...)

Üdv:
Adri
Vendég

Szia Adri,

Nem tudom pontosan megmondani mekkora lesz a baba. Egyes ultrahangleletek tartalmazzák a becsült súlyt is. Szurkolunk, hogy minden jól menjen. Vagy már gratulálunk is. Bocsánat, hogy csak most írok, de elutaztunk pár napra.
Üdv: Doki
lilka

Szia Doki!

Tegnap megjöttünk a kórházból a gyönyörű kislányunkkal, aki 9-én reggel született 2840g-mal és 49 cm-rel, 10/10-es APGAR-ral. Ha így folytatja, hétvégén 3 kg fölé megyünk.

Üdv és köszi:
Adri
Vendég

Adri!

Isten éltessen sokáig Titeket! Örülünk hogy minden rendben volt.

Sok puszit és tejcit kívánunk!

Lilka és Doki
lilka

Sziasztok!
Lilka és Doki!
Most, hogy számomra is aktuálissá vált a kérdés, végigolvastam az eddigieket és egyetértek azzal, aki szerint örülhet a kisfiatok, hogy ilyen szülei vannak. Különös tekintettel az "ismeretterjesztő" munkátokra!
Nálunk ("vidék", megyeszékhely) 36 hetesen rutinszerűen csinálnak hüvelyváladék-leoltást, ami nálam pozitív eredményt hozott. Penicillines kúpot kaptam rá és mondta a doki, hogy szüléskor is kapok vénásan antibiotikumot és a baba is néhány napon át, de azért hozzátette, hogy szóljak ám, ha ők elfelejtenék...
Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy mire figyeljek oda, hogy ne lehessen semmi baja a babánknak? Minden apróság érdekel, amit csak el tudtok mondani! Milyen gyógyszert a legcélszerűbb alkalmazni? Most a kúp elegendő? Nem kellene orálisan is alkalmazni gyógyszert? Keressem fel már most a kórházi gyermekorvost?
Előre is megköszönöm, ha választ kapok tőletek!
Üdvözlettel:
Franciska

Kép
Kép
pfranciska

Franciska,

A kúp mindenképpen csökkenti a baktériumok számát a hüvelyben, meg is szüntetheti a hordozást. De a hüvelyen kívül a "streptococcus agalatiae" baktérium a bélflórában, és esetleg a vizeletben is jelen lehet. De ne félj, a szülés alatt adott antibiotikum minimálisra csökkenti a baba fertőződésének az esélyét, és ha ő is kap antibiotikumot akkor biztosan nem betegedhet meg a szülés alatti fertőzés miatt.
Az, hogy szülés előtt szájon át szedsz-e antibiotikumot, az szinte mindegy. A fontos a szülés alatt alkalmazott antibiotikum és a babának születése után 4-5 napig adott kezelés. Kimutatták, hogy a terhesség alatt az anyának adott antibiotikum nem minden esetben védte meg a születendő magzatot. A szülés alatt anyának + születés után a babának adott antibiotikum a legjobb adható kezelés.
Így a szülészorvosod által javasolt kezelés a legjobb, ami javasolható.
A babánál minden rendellenes tünet, magas láz, hányás, sírás jellegének megváltozása, etetési nehézség, izomtónus gyengeség figyelmeztethet súlyos betegségre.
De az általad vázolt kezelés esetén a streptococcus fertőzés kialakulásának esélye nagyon-nagyon alacsony.
Jó lenne a baba torok, orr, vagy fülváladékát tenyészteni születés után. Ha ebből kimutatható fertőzés, akkor az antibiotikumot néhány nappal tovább érdemes adni.

Drukkolunk, Üdv:
Doki
lilka

Lilka és Doki!
Köszönöm a megnyugtató választ és minden jót kívánok nektek!
Franciska

Kép
Kép
pfranciska

Sziasztok!

Marci jol van, lassan harom es fel honapos lesz. Hatalmas baba, rengeteget vigyorog, jol birja a novere altal vezetett kikepzest, nyugodt, jo kedelyu kis joszag. Na azert neha aggodom, de nem tulsagosan.Kép

Lilka, Doki,
Szeretnem meg egyszer megkoszonni a segitsegeteket.Kép
Minden jot kivanok:

Leszter
leszter

Leszter!

Már gondolkoztam rajta, hogy újra megkérdezlek mi újság, de lám megelőztél.

Nagyon örülünk Marci fejlődésének. Vigyázzatok továbbra is egymásra.

Sok-sok puszi.

Lilka és Doki
lilka

Sziasztok!

Nekem nem Strepto- , hanem Staphylococcust találtak a kenetemben. A dokim szerint nem kell vele foglalkozni, egy másik doki szerint is nagyon ritka, hogy az anya Staphyloja átmenjen a babára. Szerintetek?
Amúgy a napokbban szülök, holnapra vagyok kiírva Kép

Köszi, ha válaszoltok
Andi
psandi

Szia Andi!

Szerintem a babát születés után meg kell figyelni és ha gyanús tünetet észlelnének akkor lépni.

Nagyon sok sikert és jó egészséget kívánok!

Doki
lilka

Doki
köszönöm. MEgkérdezhetem, hogy mik ezek a gyanús tünetek? És akkor kell szólnom szüléskor a kórházi gyermekorvosnak erről, ugye?

Andi
psandi

Andi!

Igen. Feltétlenül szóljatok a gyerekorvosnak aki ügyeletes, lesz hogy vessen egy pillantást a gyerekre és persze mondjátok el a Staphylo-t is. Bár lehet hogy én még most születés előtt is konzultálnék egy KÓRHÁZI gyermekorvossal, nem körzetivel, hanem akinek nagyobb tapasztalata van ezügyben. Akár azzal az orvossal aki a kórházban ahol szülsz ügyel, vagy ha vele nem sikerül, akkor valamelyik kollegájával.

A gyanús jelek elsősorban a sárgaság elhúzódása, etetési nehézségek, bágyadtság legrosszabb esetben erős hányás (nem bukás), magas láz,csillapíthatatlan erős sírás, illetve párom feljebb erről írt nekem most ezek jutottak hirtelen eszembe.

Kérdezz még nyugodtan! Ja és persze tájékoztass minket légyszíves, hogy természetesen minden rendben ment, mert tudni szeretnénk.

Vigyázzatok magatokra, legyetek ügyesek.

Most Lilka, mert Doki kimenőt kapott.....
lilka

Kedves Lilka és Doki!

Örömmel értesítelek Titeket, hogy ápr. 23-án megszületett második kisfiúnk, LEvi 3500 g és 56 cm-rel, egészségesen KépKép.

Említettem a staphylococcus tényét az ügyeletes nőgyógyásznak, azt mondta, nem kell vele foglalkozni, majd később a kórházi gyermekorvosnak is, de ő is azt mondta, a babának ettől nem lehet semmi baja. Hát nagyon remélem, hogy így lesz, azért köszönöm a tünetek felsorolását, oda fogok figyelni mindenképp!

Andi
psandi

Andi!

Nagyon örülünk, hogy minden rendben zajlott és gratulálunk Nektek!!!

Vigyázzatok egymásra!

Sok puszi.
Lilka és Doki
lilka

Sziasztok!
A 35. héten vett az orvosom kenetet, amit tenyésztésre küldött. Sajna ebben STREPTOCOCCUS AGALACTIAE-t találtak. Kaptam rá antibiotikumot (Augmentint), amit be is szedtem. De azért lenne pár kérdésem:
1. Ez a baci ugyanaz, mint az általatok emlegetett streptococcus B? Ha igen, akkor:
2. Mi ez, és hogy kerülhet az emberi szervezetbe?
3. A dokim mondta, hogy ha megyek szülni ezt a leletet lobogtassam mindenképpen, mert én is fogok infúzióban antibiotikumot kapni, meg a baba is fog szülés után. Azt olvastam, hogy így minimálisra csökken a fertőzés veszélye. De azért persze nem vagyok nyugodt. Mit kell/érdemes figyelni a babán? Milyen tünetek lehetnek?
4. Ha most kaptam antibiotikumot, de a szülésnél is kapok, akkor ez azt jelenti, hogy ez a baci kiírthatatlan? lyenkor csak gyengítik a bacit, de nem írják ki?
ekka

Szia Ekka!

Férjem, Doki csak holnap tud válaszolni de addig is.

1. Igen ez a baci ugyanaz.
2. Az hogy honnan jön nem tudom illetve a vizeletben és a végbélben él és a terhes anyákban gyakran befertőzi a hüvelyt. Nem törvényszerű, hogy a baba elkapja és az sem, hogy beteg legyen tőle.
3. Úgy tűnik jó kezekben vagy, mert abszolút helyesen próbálnak eljárni az esetetben. A hüvely sajnos visszafertőződhet a húgyutakból illetve a végbélből. A baci koraszülést okozhat.
4. A babát elsősorban a kórházi orvos vizsgálja meg tüzetesen, vegyenek tőle orr-fül-torok váladékot tenyésztésre és persze megelőzésre adják addig is az antibiotikumot, mert mint már említettem nem törvényszerű, hogy Õ fertőződjön, pláne ha ennyire lelkiismeretesen járnak el. Miután hazamentek azt érdemes figyelni, hogy nem túl aluszékony-e, orvost kell hívni ill. rohanni ha SUGÁRBAN hány (nem bukik), magas láza van, megfeszíti magát úgy, hogy a tarkójánál megemelve az egész test megemelkedik, csillapíthatatlan sírás. Most ennyi jutott eszembe, de feljebb olvass még utána.
4. Ezt a kérdést nem igen tudná senki megmondani, tekintettel arra, hogy sok az álnegatív tenyésztés, amikor ugyan ott a baci, de nem tudják kimutatni.

Összefoglalva, szerintem valakinél vagy van vagy nincs baci, de ha már egyszer előfordult ezt minden terhességben úgy érdemes tekinteni, hogy van. Én Lillával a 4. hónaptól kaptam Unazynt havonta 1 hétig, majd szüléskor infúzió, Lilla születés után megelőzésre is kapott amíg az Õ tenyésztésének az eredmény meg nem jött és negatív nem lett.

Remélem minden kérdésedre sikerült válaszolnom, ha nem nyugodtan kérdezz még akárhányszor, akármennyit.

Lilka
lilka

Sziasztok!

Jövő hétfőn négyhetesek leszünk, szépen gyarapszik Nati, nagy öröm, hogy a miénk.Kép
Viszont nekem a szülés után kb. 2-3 nappal nagyon megfájdult a derekam. Az orvosom azt mondta, biztos elfeküdtem a kórházi ágyon. De még mindig fáj. Lépni is alig tudtam, így Voltarennel kentem, remélem, nem ártva ezzel a kis szopizósnak. Mi lehet szerintetek? Árt-e a Voltaren (javult tőle a helyzet vmennyire)?
A másik gondom, hogy még mindig vérzek, nem nagyon, s nem egyformán a nap minden szakában, de a tisztasági betét kevés nappal, éjszaka viszont néha szinte nincs is semmi...
A harmadik: a kicsim nem sárgult be, így időben hazajöhettünk. Ha az 5. nap minden rendben volt, később már nem lehet baj? Csak mert mindenki mondja, milyen szép kreol baba, s bennem már kezd a félelem eluralkodni, h. esetleg nem is kreol, csak besárgult. A szeme sárgás...

Bocs, ha az agyatokra mentem a kérdéseimmel. Köszönöm, üdv:
Adri
Vendég

Adri!

A derekad szerintem azért fáj mert a terhesség alatt elmozdultak csontok szallagok és "hirtelen" a súlyeloszlás ismét megváltozott. Nati születésével veszítettél kilókat és most megint idomulnia kell a szervezetnek a megváltozott körülményekhez. Szerintem még várj kicsit és ha nem javul tudok mondani csontkovácsot aki nagyon szépen helyre teszi a csontokat. Nekem mind a kétszer kellett és lekopogom, azóta nincs panaszom. A Voltarenről nem tudok semmi megbízhatót. Különben ha nagyon aggódónak akarnék tünni, azt kérdezném, hogy ugye nem a veséd fáj?

A vérzést kérdezd meg a dokidtól. Lehet még a tisztulás része.

A kreol baba nekem viszont nem tűnik túl vidámnak. Vissza kéne vinnetek a kórházba ahol született és kérjetek kontroll bilirubin mérést. A szem fehérének sárgasága tipikus ságasági tünet, viszont az is igaz, hogy sokáig elhúzódhat a sárgaság letisztulása. Egy kontrollt megér.

A házi orvosa mit mondott? Nem aluszékony? Iszik eleget?

Bocsánat, hogy én okoskodom az okosok helyett.

Lilka
lilka

szia Ekka,

A streptococcus agalatiae B csoportú streptococcus baktérium. A terhes nők kb 1/3-A válik hordozóvá terhesség alatt. Ennek oka részben a hormonháztartás változása, esetleg minimális cukorürítés a vizeletben, ill egyéb tényezők. A baktérium nagyobb gyermekekre, felnőttekre nem veszélyes. Újszülöttek és főleg koraszülöttek betegségét okozza.
A baktérium a hüvelyváladékban,hugyhólyagban és a végbélben is megtelepedhet. Az antibiotikum kezelés a terhesség alatt biztosan csökkenti a baktériumok számát, de nem biztos, hogy mindhárom helyen teljesen kiírtja. Így a maradék baktériumok visszafertőzhetik a hüvelyt, vagy szülés esetén székletből vagy vizeletből is kerülhet kórokozó a hüvelyre és babára. Emellett, ha a kiírtás sikeres is, a hordozás újra kialakulhat. Így a terhesség alatti kezelés nem elég.
A fertőzés kialakulásának akkor a legkisebb az esélye, ha szülés alatt az anya, ill. születés után a baba antibiotikumot kap. Ilyenkor gyakorlatilag nem fordul elő betegség. Ha a gyermek testváladékát (orr-, fül-, vagy garatváladék) tenyésztik és abból a baktérium kimutatható, az antibiotikumot pár nappal tovább kell adni. Ha ezt az eljárást végzik, akkor igen kevéssé valószínű betegség kialakulása.
A Streptococcus B szepszis leginkább csillapíthatatlan éles sírás, láz, etetési nehezítettség, hányás tüneteket okoz.
Üdv Doki
lilka

Szia Lilka!

A házi orvos a kórházból való hazaérkezásünk után 2 nappal jött megnézni Natit. Mindent rendben talált. Jövő hét csütörtökön megyünk a 4-5 hetes kontrollra csecsemőgondozásra. Elég, ha akkor jelzek? (Visszagondolva a fiamról is mindenki azt mondta, de szép kreol - a mai napig az, pedig 2 és fél éves. De akkor nyugszom meg, ha a kicsit szakember még egyszer megnézi. A védőnő szerint is csak élettani...) Amúgy 2840-nel született (ápr. 9-én), 2870-nel jöttünk haza és most 3500 fölött van - pár napja mértük. Délelőtt aktív, a fiam délutáni altatásánál ő is lenyugszik, este megint aktív, éjszaka nyugisabb. Enni pedig min. 3-4 óránként, az aktívabb időszakban néha gyakrabban is kér...

A vérzéssel kapcsolatban más panaszom nincs, de megfogadom a tanácsod, beszélek a dokimmal.

Én nem tudom, hogyan és hol fáj, ha a vesém fáj. Enyhült a hetekkel ezelőttihez képest - nem tudom, hogy a napi egyszeri (többször nagyon nem mertem a baba miatt) Voltarennel való kenéstől, vagy magától-, de el nem múlt.
Inkább jobb oldalon érzem, a medencecsontomnál, közel a gerinchez. Eleinte éles - menni is alig bírtam, most már tompább fájdalom...

Na, tudom, hogy ez már lassan mágiaszerű távgyógyítás leszKép. Bocs, hogy ilyenekkel nyaggatlak.
Köszönöm a válaszodat:
Adri
Vendég

Adri!

Szerintem nem lesz semmi baj picurival, de azért lássa szakember minél előbb akár többször is, ez a dolga.

Most, hogy írtad, hogy kented a Venorutont, azt gondolom biztosan nem okoz gondot a kicsinél, először azt hittem kapszulát vettél be, mert van ilyen változata is. Azt gondolom ez is, az is ártalmatlan, de kenni nyugodtan kenheted.

(én nem vagyok orvos csak amit innen onnan felszedegedtem, kihallgattam, összeraktam, azt próbálom logikusan? megfogalmazni)

Különben tényleg bármilyen fájdalom kisugározhat derékba, fejbe, nyakba, tehát igen nehéz ezt megállapítani. Szerintem ha lesznek panaszaid mutasd meg magad dokinak. Azt gondolom mégis, hogy ez inkább a szüléssel, terhességgel kapcsolatos csont, izületi, mozgások, tágulások stb. számlájára írható, de ki kell zárni más komolyabb problémát is.

Nem akarok okoskodni, sőt okosnak aztán végképp nem akarok látszani, csak a józan paraszti eszemet igyekszem használni, így amit én írok (Lilka), azt ne vegyétek 100%-nak, mert laikus vagyok, csak azt fogadjátok meg amit Doki ír Õ a tudós ember.

Puszi és kérdezz nyugodtan.

Lilka
lilka

Szia Lilka!

Köszönöm a gyors választ!
Holnap bejön a védőnő, csütörtökön meg csecsemőgondozásra viszem a szépen kigömbölyödött egyhónapost.Kép
A derekam javul - a kilóim nem fogynak sajna ilyen látványosan.Kép
A vérzésről pedig egy másik anyuka írta, hogy ő még szintén, de a dokija mondta, hogy még 6 hétig is lehet.

Nagyon szép hetet kívánok nektek!
Adri
Vendég

Köszi Adri.

Puszi Neked is. Azért írdd majd meg mit mondott a doki pöttire.

Lilka
lilka

Szia Lilka!

Most volt itt a védőnő a szopimanót megnézni. Azt mondta, nincs gond. Keze-lába fehér, ill. rózsaszín, csak arcoskája meg a szeme fehérjének a külső része sárgás egy kicsit - ha alszik, az arca is halványabb.
Csütörtökön az orvos is megnézi, utána még jelentkezem. Remélem, addig csak rendkívüli öröm ér, aggódásra semmi ok nem lesz.
Ti jól vagytok? Gondolom ott is jól jönne egy kis jóidő is!

Sok vidám percet, puszi:
Adri
Vendég

Adri!

De jóóóóóóóóóó!!!!!!!!!!

Nagyon örülök!

Mi jól vagyunk, köszönöm. Bizony igen hidegecske van. Brrrrrr.

Puszi Lilka
lilka

Sziasztok!

Egy kicsit visszaolvastam. Láttam, h. már márc. végén bővebb, s változó állagú hüvelyváladékról írtam.
Nos, a kórházba azért mentem be ápr. 8-án, mert az a gyanúm támadt, hogy ez a magzatvíz. Bele se merek gondolni, h. már a 7. hónapban is tapasztaltam. Igaz csak egyszer.
Nos, valószínű, hogy a burok fent repedt meg, és szivárgott néha a víz. A helyzet az, h. a kórházban csak 2-3 napot mertem bevallani, mikor kérdezték, h. mióta észleltem. Így is nagyon letoltak, pedig nem hanyag voltam, csak tudatlan. Kaptam antibiotikumot, de aztán a vérvizsg. eredménye hamar megjött, s kiderült, h. nincs fertőzésem.
És másnap reggel meglett Nati...Kép

Gondoltam, megosztom Veletek. Ha lesz 3. babánk, már ezt is fogom tudni.Kép

Puszi, szép napot:
Adri
Vendég

Lilka, Doki!

Köszönöm a válaszokat! Nagyon megnyugtattatok, bár én egy para-anya vagyok/leszek és biztos minden rezdülésénél fel fog merülni, hogy ugye ez nem a fertőzés (és akkor majd rohanok ide hozzátok Kép ). De most legalább tudom, hogy mit is kell majd figyelni és egy kicsit felkészültebbnek érzem magam. Még egyszer nagyon köszönök mindent, aztán, ha meglesz a baba jelentkezem!

Pusz: Ekka
ekka

Adri,

Én sem tudtam semmit az első gyerkőcnél és azt hittem az a normális ha fáj a terhesség. Nos ez nem így van. A második terhességemből is sokat tanultam, például azt, hogy nagyon jó babát várni és nem kell végig rettegni, mert jól is végződhet. Nehéz és rögös út míg az ember lánya anyává érik és akkor az apákról még nem is beszéltünk.

Azóta újabb tapasztaláson vagyok túl, bár ez csak rövid ideig tartott (5 hétig). Nagyon szép volt. Furcsa, de igaz. Örülök, hogy működött a természetes szelekció.

Ekka,

Parából még sosem volt baj, az ellenkezőjéből már igen. Persze a parát sem kell tulzásba vinni, mert könnyen átfordulhat a helyzet a hülyeség kategóriájába. Érdemes az anyai megérzésekre hagyatkozni, mert van ilyen. Fontos kérdezni és kérdezni. Mi is ezért vagyunk itt.

Ha már nekünk nem segített senki legalább mi segíthessünk. Ez nem üres duma!

Hajrá csajok!

Puszi mindkettőtöknek, ja és a babáknak külön Kép.

Lilka (Doki dolgozik)
lilka

Szia Lilka!

Ma voltunk csecsemőgondozáson.
Sárga Nati. Nem vett vért a doktornő, azt mondja, lépe nem nagyobb, de írt napi 6 csepp Cebiont, és azt mondta, néha egy kis vizet adjak Natinak, hogy előbb v. jobban telítődjön. Az előzőt az emésztéshez írta, de ez utóbbit nem igazán értem. Még ha higítás miatt, de telítődés miatt? (A doktornőnek 5 lánya van.Kép)
A csípője egy kicsit kattog, azt mondta a doktornőnk, s a köv. hónapban újra megnézi. Mit jelez, ha kattog? Az mennyire súlyos?
Viszont szépen gömbölyödik: 2,84 kilóval született, 2,87-tel jöttünk haza, és egy hónaposan 4,07 kiló.
Igaz, ez nem hízlalda, soha nem mértem, mennyit szopik (se a Marcit). Néha viszont szopi után nem megnyugszik, hanem azt hiszem, túleszi magát, vagy hirtelen sokat, mert tekeredik, húzkodja a kis lábát, élesebben sírdogál, amíg egy nagy büfi v. rotyi nincs...

Szép estét kívánok Nektek!
Puszi:
Adri
Vendég

Szia Adri!

Én sem értem, hogy miért telítődést mondott. Mert elvileg a sárgaságot okozó anyagot "kimosni" kell a szervezetből, sok folyadékkal. Az is lehet, hogy amit felírt annak meg telítődnie. Passz, ezt szerintem a párom sem fogja tudni, de majd rákérdezek.

Kattog???? Édes, drága, hát azt hogyan csinálja? Gőzöm sincs az mit jelenthet, talán azt akarta ezzel kifejezni, hogy ahogy tekergette kifelé a lábát nem volt annyira laza, mint kellett volna. Ha nagy baj lenne, biztos mondta volna.

Ezt a "zabálást" Lillácskám is csinálta és pont ez volt a vége. Vagy ez, vagy azKép)

Puszi Nektek is. Majd megtámadom a kérdésekkel Dokit.

Lilka
lilka

Sziasztok!

Mi jol vagyunk tovabbra is, csak visszakukkantottam.Kép

Lilka,
Sajnalom a pici othetest.Kép Drukkolok nektek!

Mindenkinek minden jot:

Leszter
leszter

Szia Leszter!

Nagyon örülünk, hogy jól vagytok! Továbbra is hajrá! Kép

Köszönöm és puszi Nektek!

Lilka
lilka

Sziasztok!

Végigolvastam a topikot,mindenkinek gratulálok a kitartáshoz és a babákhozKép.

Nálunk 26. héten (én egy kicsit korábban mentemKép)szűrik a Streptococcust,ma telefonált a védőnőm,hogy pozitív lett az eredmény.

Először kicsit megijedtem,de most így olvasva ezt a sokmindent megnyugodtam (már amennyire lehet).

Amennyire kivettem a sok információból,ez a baci akkor tud igazán elszaporodni,ha az immunrendszer csökkent működésű,mint terhesség idején.
Előző tehességemnél nem volt ilyen probléma,elég jól vettem az akadályokat,most viszont 6 hétig igen gyenge voltam az elején,minden nap hányás,aztán egy jó kis megfázás,amiből egy nehezen múló(majd' 2 hónap) fülgyulladás lett lassan ürülő váladékkal.Aztán alig hogy kihevertem,ismét egy csúnya megfázás,ami megint a fülemet vette célba.Még most is szenvedem egy kicsit.A lényeg,hogy arra következtetek,most jóval gyengébb lehetett az immunrendszerem,ezért "talált" rám a baci...
Ráadásul egyszer jelzett a teszt,hogy cukor van a vizeletemben,de pár nap múlva már nem volt semmi gond.Nyilván édeset ettem előzőleg,ezt is mondták,de ha jól olvastam,ez a baci szereti a cukrot a vizeletben(előző terhességemnél is volt ilyen cukoráteresztési probléma,de külön diabetológiai teendőt nem igényel),akkor együttesen ezek lehettek rizikófaktorok,hogy kialakult a fertőzés?

Lehetséges?

Nem,mintha számítana az elkövetkezendőkben,csak úgy kiváncsiságból...

Másik kérdésem:talán Gyuri írta az elején,hogy a normál hüvelyflóra visszaállításával is vissza lehetne szorítani ezt a bacit.Viszont ilyenkor nem lehet pl. irrigálni.Van más lehetőség?Van egyáltalán értelme?Tudom,hogy teljesen eltüntetni nem lehet,de ha van még plussz lehetőség,mód,amit megtehetek,hogy minél kisebb legyen az esélye a fertőzésnek,akkor megteszem,az antibiotikum mellett.
Persze tudom,hogy ettől még a vizeletből,székletből kerülhet szülés közben oda baci,de ha legalább egy tényezőt bhogy ki tudok iktatni,vagy csökkenteni,akkor már örülnék...

Bocsi,hogy hosszú lettem,de most hajt a kiváncsiság....Kép

Üdv,Anyapoc

anyapoc

Szia Anyapoc!

Most olvastam az üzenetedet. Dokit megkérem majd, hogy amint lesz egy kis ideje válaszoljon a kérdéseidre, mert ezekre a kérdésekre tudományosan Õ ismeri a válaszokat. Mindenesetre az már nagyon jó, hogy felismerésre került a hordozás, így bizonyosan nem lesz baja a babónak.

Én amikor terhes lettem lányunkkal, úgy tekintettek, mint hordozót, így én az 5. hónaptól minden hónapban 1 hétig Unazynt szedtem. Ezt annak a nőgyógyásznak a tanácsára tettem aki mellesleg mikrobiológus is. Ezzel a speciális bacival is sokat foglalkozott és Õ úgy találta, hogy ez a megfelelő módja a védekezésnek ezzel a "döggel" szemben. Szüléskor antibiotikumot kaptam vénásan és születés után lányunk addig amíg a tenyésztése negatív nem lett Õ is kapott antibiotikumot megelőzésre.

A többit majd Doki.

Szia és ne izgulj!

Lilka
lilka

Anyapoc,

Ha a terhesség szövődménymentes lesz végig, akkor csak annyi a teendő, hogy szülés alatt az anyának vénásan, illetve születés után a babának antibiotikumot kell adni. Így a baba nem lesz beteg. Az immunrendszer gyengeségén lehet gondolkodni, de ez a baci a terhasségek alatt jön-megy, illetve sokszor nem kerül felismerésre.
Egy dolog biztos, antibiotikumot mindenképpen kell adni az előbb leírt módon, még akkor is, ha később negatív a tenyésztés.
Igen, a baci szereti a cukrot, talán pont emiatt van a hugyhólyagban és a vizeletben.
Én a terhesség alatt antibiotikumot akkor javasolnék, ha bármilyen szövődmény gyanúja fennáll.
Ilyenek: gyulladás, kóros méhösszehúzódás, vagy feszesség, fenyegető koraszülés.
De a legfontosabb a szülés alatti és utáni kezelés.

Üdv Doki
lilka

DokiKép

Köszi a választ.Nagyjából ezeket olvastam itt,amikről írtatok anno.Most éppen hallottam olyat egyik ismerősömtől,hogy az ő babája(uott szült) nem kapott automatikusan ,sőt egyáltalán nem,pedig ő pozitív volt.A második terhesség alatt negatív volt,mégsem kezelték automatikusan pozitívnak(mint ahogy ezt olvastam több helyen.

Végül is a kérdés az,hogy ragaszkodjak ahhoz,hogy a baba mindenképp kapjon antibiot a szülés után azonnal,még tenyésztés előtt?vagy azt csak akkor adnak,ha a fül/orr ... mintában van baci?

Egyébként én is automatikusan kaptam most, Augmentint,valószínűleg nagyon helyesen,emrt azóta a normálisnak hitt hüvelyi folyásom erőteljesen lecsökkentKép.Amit ezek szt a baci okozott.Sőt,azóta mintha a méhösszehúzódások is csökkentek volna,bár azt sem ítéltem kórosnak(én, a nőgyógyászKép),mert naponta csak néhányszor volt,de azóta van,hogy egyáltalán nincs.

Arról azért nem mesélek,hogyan kapott el a mellékhatások kellemetlenebbik része az első két napban...Kép
Viszont utána elkezdem a bélflóra helyreállítástKép.Tényleg,erre vonatkozólag van ötleted?Kép

Anyapoc

anyapoc

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?