Sziasztok!
Pocok! Jó 5let a Profile, amint lesz egy kicsit több idöm, neki is állok vele kísérletezni én is. Megnéztem a tiédet, nagyon édes az a kép Panniról.
Mummy! Az EDA-t leghamarabb akkor "köthetik be", amikor már két ujjnyira ki van tágulva a méhszáj. Viszont (szerintem) késö akkor kérni, mert bizonyos elökészületeket igényel. Az a legjobb, ha elöre megbeszéled az orvosoddal. Persze nem mindenki ajánlja, de én pl. nagyon!
Én amikor már 1-1,5 órája kaptam az oxitocin infúziót, komolyan ott tartottam, hogy hazamegyek, vissza az egész, nem is akarok kisbabát. Lacival elöre megbeszéltük, hogy akkor megy ki, amikor akar, de ebben a stádiumban már veszettül hisztiztem, amikor jött az orvos, hogy megvizsgál, és Laci ki akart menekülni. Ha azt a fájdalmat még órákig el kell viselnem, söt, még fokozódik is, én biztosan megzizzenek. Aztán mikor végre elértük a 2 ujjnyi stádiumot, jött a megváltó anesztes a tüvel, és 10-15 perc múlva mosolyogva csevegtem az orvossal, Életem Párját elküldtem ebédelni, és kiültem a labdára, hogy a gravitáció is segítse a tágulást. Ja, elötte a hátamra fordulni is nehezemre esett, annyira görcsben volt minden porcikám a kíntól. Az nem igaz, hogy a tágulási szakaszt elnyújtaná, éppen ellenkezöleg, mivel nem rádul görcsbe az ember lánya a fájdalomtól, hanem tud lazítani, a tágulás gyorsabb. A kitolási szakaszt tényleg nyújt(hat)ja, de ez (ha nincs semmi komplikáció) direkt jó, mert így van idö a precíz gátmetszésre vagy a gátvédelemre, az egyéb elökészületekre. Nálunk pl. EDA-val elnyújtva a kitolási szakot is alig érkeztek átalakítani az ágyat, és steril textíliákba csomagolni a kritikus területet, mire vágni kellett, és már jött is kifelé az én Picikém, mint a golyó. Az a baj ugyanis, hogy még a tolófájást megelözö fájásnál se lehet tudni, hogy na, a következö már az lesz. (Akkor se, ha nincs EDA!) A méhszáj tágulási üteme se mérvadó, mert én pl. órákig nem jutottam a 2 ujjnyiról a 3-ra, aztán meg szinte percek alatt beindultak a dolgok.
Az se igaz, hogy a kitolási szakban már nem lehet EDA-val csillapítva a fájdalom. Én mindent éreztem, és együtt is tudtam müködni, csak éppen nem fájt semmi, éppen ezért tudtam igazán jól együttmüködni. Ha úgy szenvedtem volna, mint az EDA elött, biztos, hogy csak sikítoztam és hisztiztem volna együttmüködés helyett... Nekem még a varrást és a szülés utáni elsö 2-3 órát is "kifutotta" ez az áldott állapot, hogy nem fájt semmim. Rosszul is esett, mikor kezdett elmúlni...
Talán legjobban az jellemzi az EDA hatását, amit a fertötlenítö spriccninél éreztem. Minden manuális vizsgálat elött lespriccelték a legérzékenyebb pontomat valami fertötlenítövel, amit nagyon hidegnek éreztem, és csípett is egy kicsit. Az EDA bekötése után pontosan éreztem, hogy rám fújják, a nedvességet, a csöppeket, csak éppen nem volt kellemetlen. Még mondtam is a szülésznönek, hogy olyan régen nyüglödök már, hogy megmelegedett a fertötlenítöje. Jól ki is kacagott ezért a beszólásért...
A fájásokat is éreztem, csak éppen olyannak, mint korábban a pocikeményedéseket. Pont a tolófájások beindulása elött nem sokkal kaptam meg a második dózist, szóval teljes volt az EDA hatása. Így a különbséget nem éreztem a toló és a sima fájások között, de mikor mondták, hogy nini, ez már az, most nyomjak, akkor már szólni tudtam elöre, amikor közeledett a következö.
Na, szóval a jó hosszúra nyúlt áradozás vége: én nagyon ajánlom mindenkinek, szerintem tuti jó dolog az EDA, igaz, az enyém tökéletesre is sikerült, nem volt se féloldalas, se szövödményei nem jelentkeztek, szóval biztosan szerencsém is volt hozzá, de az fix, hogy ha jön a kistesó, én akkor is EDA-t fogok akarni!
BMárti