Gömbölyű
Nekem is ez volt, hogy egyszer magasabb vérnyomást mértek, mint neked. Aztán közölte a védőnő, hogy ebből akár koraszülés is lehet. Teljesen bepánikoltam, így mikor legközelebb mentem olyan magas volt. Aztán már 145/90-re is felment, de érdekes módon, mindig csak a dokinál. Jól rám is ijesztettek, hogy toxémia, miegymás. Na, ezt mond egy hipohondernek...! Fogtam, elkértem az anyósomtól a vérnyomásmérőt, azóta mindig megmérem, naponta kb. 3-4-szer. Teljesen normális, 125/69 és ehhez hasonló értékek születnek. Utána olvastam, hogy mitől kell megijedni valójában. A rendszeres 140/90 fölötti érték mondható magasvérnyomásnak, ami terhesség ideje alatt a vese rossz működése következtében jön létre. Ilyenkor gyakrabban kell vizeletet nézni, mert ha megemelkedik a fehérje szám, akkor alakulhat ki a toxémia. De ezt most nem ijesztgetésként írtam, hanem mert te ettől nagyon messze vagy. Mozogj sokat, ami nem megterhelő. Próbálj sétálni, terhestorna, ha lehetőséged van úszni, bátran, ha a dokid is engedi és nincs valamilyen fertőzésed. De ilyen méhszájjal bajod nem lehet belőle, de akkor is egyeztess vele. Nekem a kajánál mondták figyeljem a szénhidrát bevitelt. Egy cukros kismama napi 150 g szénhidrátot ehet. Ne vonj meg magadtól semmit, egyél nyugodtan, csak figyelj a mennyiségre. Persze te ne csökkentsd le 150 g-ra, esetleg megközelítőleg. Jó kis táblázatokat találsz itt:
http://diabetes.freeweb.hu/kaja/ertekek.html Én van, hogy tartom a napi 150 g-ot, van, hogy túllépem. Amióta erre odafigyelek, nem híztam egy kilót sem, a vérnyomásom is jó. Próbálok kevesebb sóval főzni, bár eddig sem használtam sokat. A cukrot inkább Glukononnal helyettesítem, észre sem lehet venni. A finom liszt helyett is inkább vagy szójalisztet, vagy teljeskiőrlésűt használok. Nekem a pajzsmirigyem, hogy alulműködik, nagyon oda kell figyelnem, mert ez a betegség csak úgy nyomja a súlyt fölfelé.
Remélem, tudtam segíteni. De lényeg, hogy ne izgulj. Különben bevittem a védőnőhöz a vérnyomásmérőt, csináltunk egy próbamérést, és azóta nekem kell itthon mérni, a dokim nem méri, mert csak pánikolok. Állítólag gyakori az ilyen.
Gratulálok a fejvégű babához és csak nyugi, nyugi!!
Sygnum
Na látod! Egyáltalán nem biztos, hogy a te kórházadról van szó. Sőt! Az meg, hogy a párod bent lesz melletted - még ha megszeppenve is - megnyugtatás lesz számodra, és nem leszel kiszolgáltatva a szemét személyzetnek.
Ancsipancsi
Ilyet én is érzek, szerintem ahogy a baba súllya nehezedik a méhszáj és a többi dologra. Néha még olyan nyilalást is érzek. Ha éppen megyek, meg is kell állnom, mert kicsit kellemetlen tud lenni.
Wica
Megnéztem a honlapot. Tényleg nagyon jó. Mindent leírt. Igazából én azért szoktam azt a magyar honlapot nézegetni, amit Hanee-nek megadtam, mert ott még arról is ír, hogy éppen milye fejlődik a babónak.
Johanna
Akkor én veled örvendek a jó időnek, hogy ne legyél egyedül!!!
Banett