Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Ágnes!

Hasonló jókat kívánok én is Önnek és a családjának.
Azt szeretném megkérdezni, hogy kik a gyermekorvosok.

Köszönettel
Klára
Klára

Kedves Ágnes!
Apás szüléssel kapcsolatban szertnék kérdezni. Ha minden rendben zajlik egy spontán szülésnél van-e lehetõség arra hogy az apuka vágja el a köldökzsinort? Gondolom hogy ez függ a az adott orvostól illetve a szülésznõtõl?
Névtelen

Sziasztok!

Mindenkinek nagyon boldog új esztendõt kívánok.

Eszter
Eszter

BUÉK MINDENKINEK!!!!!!!!!!!!!

Antoncsi
antoncsi

Kedves Ágnes!

Elõször is Boldog Új Évet Kívánok!

Január végén "tervezek" szülni, és szeretném megkérdezni, van -e esély arra, hogy addigra elkészül a simogatós-szoba?

Elõre is köszönöm a választ:

Miczkó
Miczko

Kedves Ágnes!
Köszönöm szépen, a koraszülötekkel kapcsolatos válaszod! Megnyugtattál, mert úgy tûnik ez is mind a gyermek mind az anyuka számára lehetõségekhez mérten legideálisabban történik.
Persze remélem, hogy koraszülésrõl szó sem lesz!
További jó munkát,
Valéria
Névtelen

Kedves Klára!
Gyermekorvosaink: Dr Pétsch Endre és Dr Tóth Ildikó.
Õk felváltva dolgoznak a hét különbözõ napjain, így mindkettõjükkel fogsz találkozni. A távozás napján a kismamáknak tanácsadást tartanak, külön az elsõ gyermekes mamáknak és külön azoknak akik már többedszer tapasztalják meg az anyaság "intézményét". De a kórházi tartózkodás során is mindig segítõkészek és válaszolnak az anyukák kérdéseire. Mivel ketten nem tudnak a hónap minden napján készeletét teljesíteni (a napi munkaidõ utáni készenléti ügyelet) ezért más kórházak gyermekorvosai is részt vesznek ebben. Õket általában akkor hívják be, ha például egy szülés bonyolultabbá válik, esetleg császármetszésre kerül sor vagy egy már megszületett babával van valamilyen probléma. Remélhetõleg Velük nem fogsz találkozni!
Szülés után az újszülött köldökzsinórját a vállalkozó kedvû édesapák elvághatják. Természetesen abban az esetben, ha a szülés problémamentesen zajlott és nincs semmi ok a sietségre és a baba gyors ellátására az újszülött ellátó helységben. Sokszor a szülésznõk maguk is megkérdezik, hogy szeretnék-e, de persze az a legjobb, ha az apuka elõre "bejelenti" igényét.Nehogy a nagy örömben csak utólag derüljön ki mit is szeretett volna az édesapa. Egyébként is tessék kérdezni, kérni! Azért vagyunk, hogy segítsünk a különbözõ igényeket kiszolgálni!
Kedves Miczkó!
Sajnos az ünnepek egy kicsit elcsúztatták a tervek megvalósítását. Nem merek dátumot ígérni, csak azt, hogy ha kész lesz azonnal megírom.
Köszönöm a jókívánságokat, remélem ebben az évben is sikerül néhány dologgal barátságosabbá tenni osztályunkat és szívesen jönnek hozzánk a várandós párok.
Üdvözlettel: Ágnes
Rákóczi

Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, tudja-e valaki közületek, hogy a Vida doktor úr ebben a hónapban rendel-e, nincs-e szabin
köszi
Ancsi
Ancsi

Másfél éve én is a Kútvölgyiben szültem, de a 2.terhességemmel messzirõl elkerülöm még a környékét is. Fenyegetõ koraszülés után senki nem szólt, hogy a hátralévõ idõ veszélyeztetett terhességnek számít, és ehhez mérten éljek és figyeljek a dolgokra,meg is született a lányom 4 héttel korábban egy figyelmen kívûl hagyott toxémia miatt. Úgy vették el tõlem, mintha bármi baja lett volna, pedig csak 300 g-mal volt a súlyhatár alatt.Rögtön fel is sírt,9-es apgarja volt. Mégse adták oda, levitték a Jánosba, amirõl inkább nem is szólnék, mert az kultúráltan nem sikerülne. Úgyhogy a Kútvölgyiben tényleg szép a környezet, de abban a pillanatban, ha nem panaszmentes a terhesség, jobb, ha egy kevésbé kirakatkórházat választ az ember,ahol valaki oda is figyel az emberre és a babájára.
rjuli

Ezzel én is egyetértek Juli! Én is a szépsége miatt választottam és majdnem ott maradtam a babámmal együtt. Rengeteg félresikerült terhesség befejezésrõl hallottam az ismerettségi körömben. Sõt van egy volt kútvölgyis nõvér ismerõsöm, na õ is mesélt...
Iza
Iza

Sziasztok!

Szerintem, ha az ember gyermeket szeretne, akkor azt kell kiválasztania, hogy ki az, aki SZAKMAILAG felkészült arra, hogy segítse õt ebben, nem pedig az adott intézmény szépsége a lényeg. Tehát elsõsorban orvost kell választani, akiben megbízol, nem kórházat. És ha a kórház még ráadásul szép is, az már csak hab a tortán. Még annyit, hogy én három gyermekemet szültem a Kútvölgyiben, a nõvérem szintén hármat, és eddig csak pozitív tapasztalatokat szereztünk mind a ketten. Igaz, én az elsõ szülésem elõtt évekkel már ide jártam nõgyógyászatra is, tehát volt idõm megismerni az orvosomat. Szerintem sokan azt is elhibázzák, hogy csak akkor kezdenek orvost keresni mikor már terhesek, vagy amikor ott tartanak, hogy terhesek szeretnének lenni, nem pedig jóval elõtte.

Judit
JéJé

Kedves Ancsi!

Tudtommal Vida dr. ebben a hónapban dolgozik, márciusban lesz szabin.

Üdvözlettel: Miczkó
Miczko

KEdves Ágnes és leendõ kútvölgyis anyukák !

Kettõs a megszólítás, hisz egyrészt gratulálni szeretnék az osztályon végbement változásokhoz, és egypár kérdést megfogalmazni Ágnesnek; másrészt pedig megosztani a tapasztalataimat a leendõ anyukákkal.

Elsõként gratulálni szeretnék Ágnes, mert az elmúlt 14 hónap óta, amikor Önöknél szültem a kisláynomat, nagyon sok pozitív változással találkoztam most november végén, amikor a kisfiam született. Az osztály valóban sokat "csinosodott", és a szemléletben is sok változás történt.(pl. A beöntés, ha nem akarod nem kötelezõ, A csecsemõs nõvérek megkérdezik az anyukákat, hogy adhatnak-e tápszert a gyerekeknek, ha nagyon nagy szükség van rá, Pétsh doktor megkérdezi az anyukákat, hoyg hozzájárul-e a gyerek nyelvének felvágásához- ezt ezért jeygzenm meg külön mert egy-két hónapja valaki pontosan ezt vetette fel kritikaként).
Az én személyes élményeim is jórészt pozitívak voltak, hisz a szülés alkalmával maximális segítõkészséget, szakértelmet és "rámfigyelést" tapasztaltam, ennek köszönhetõen sikerült egy 5,20 kg-os babát normál úton, gátvédelemmel, minden nagyobb megrázkódtatás nélkül megszülnöm. (Köszönet érte Várnainé Horváth Gabinak és HEgedûs doktornak)

Ami a kórházzal kapcsolatosan kérdéseket vetett fel bennem, az a gyermekágyas idõszak.
A csecsemõs nõvérek szakmai és emberi helytállása kivétel nélkül csodálatra méltó. Ami számomra aggasztó volt, a nõvérek SZÁMA! Adott esetben egyetlen egy nõvér, orvos nélkül figyel 17-18 gyerekre, látja el az újszülötteket a szülõszobán (ami adott esetben több mint fél órai távollétet jelent a többi gyerektõl)és arra nem is merek gondolni, hogy mi történik akkor, ha - ahogy írta Ágnes - egy gyereket a János kórházba kell sürgõsen átszállítani, hordozható inkubátorban. Természetesen hétköznap nappal
egy fokkal jobb a helyzet, mert lehet, hogy kettõ nõvér is és gyermekorvos is van,ill. az anyukáknál vannak a babák , de az ottlétem alatt ez az "egyszemélyes szolgálat" volt a jellemzõ.

A kisfiamnak átállási nehézségei voltak a születése utáni elsõ éjszaka. Mindez a következõ reggelen derült ki, amikor nem hozták ki az etetésre, mert inkubátorban kellett maradnia. Nagyon nagy szerencsénk volt, hiszen azon az éjszakán két csecsemõs nõvér volt szolgálatban, így az egyik tudott egyedül az én gyerekem légzésére figyelni,konzultálni a Pétsch doktorral stb... De mi történik akkor, ha éppen egyedül van szolgálatban a nõvér és még 3 baba születik azon az éjszakán??

TErmészetesen nem pánikot akarok kelteni az anyukák körében, ez egy egyedi helyzet volt, de talán érdemes lenne ezt a problémát is valahogyan orvosolni, hisz a kórház választásnál az orvos/szülésznõ személyén túl talán az a legfontosabb szempont, hogy milyen kezekben lesz az újszülött.

Már a szülésem elõtt olvastam a simogatós szobáról, így olyan szemmel is figyeltem az osztályt, hogy vajon milyenné alakul, ha már ez a lehetõség is megadatik a látogatóknak.
Az ötletet nagyon jónak és szükségesnek tartom, csak arra kérem Ágnes, hogy egy jó dolgot ne áldozzanak fel egy másik jó kedvéért. Tudom, hoyg megoszlanak a vélamények arról, hogy mennyire legyen nyitott az osztály a látogatók elõtt, de talán látogatási idõ korlátlansága kárpótlást nyújt azért a kellemetlenségért(védelemért), hogy pár napig csak üvegen keresztül láthatók a babák. A többi anyukával beszélgetve mindenki azon a véleményen volt, hogy kimondottan "jól esik" mindenkinek az a fajta intimitás, amit az "Üvegajtó" nyújt. Aki már szült, az tudja, hogy az elsõ gyermekágyas napok nem tartoznak egy nõ életében a "legfittebb", leghigiénikusabb napok közé, de ez a sortársak között ez teljesen természetes. Ha a simogatós szoba megnyílik, akkor vajon mennyire lehet a látogatókat "távol tartani" a kórtermektõl?

És még egy apró kérés, amihez nem kell sem pénz, sem paripa sem fegyver :-), csak egy kis figyelem: Az amúgy is nehézkes elsõ szoptatási napok könnyítésért megoldható lenne, hogy a gyermekágyas anyukák ne zöldborsót, kukoricát,karfiolt, rakott kelt és hasonló "bababarát" ételeket kapjanak?

Elnézést érte, hogy ilyen hosszadalmasan sikerült leírnom a kérdéseimet/tapasztalataimat, nehéz röviden és tárgyilagosan írni arról, ami az embert érzelmileg is érinti. A fenti kételyek ellenére is bátran merem ajánlani a kórházat mindenkinek, akit nem zavarnak a "hagyományos" megoldások, mert emberségbõl, figyelembõl egyik dolgozó részérõl sem volt hiány és ez az amit nem lehet parancsszóra elõírni senkinek és a hiányát nem pótolja semmilyen kép vagy narancsfa a folyosón.

További jó munkát az osztálynak, a mamáknak pedig boldog babavárást és gyors, problémamentes szülést kívánok,
Szalai Enikõ
Enci

Kedves Kismamák!
Természetes, hogy vannak jó és rossz tapasztalatok egyaránt. Ez még a "legalternatívabb" helyeken is elõfordulnak.(Megjegyzésem: vajon az a kedves volt kolléganõ miért nyilatkozik így? Én az elõzõ munkahelyeimrõl -HIETE és Telki- természetesen tudok véleményt myílvánítani, de egyiket sem szoktam pocskondiázni!) Budapesten 16 szülészeti osztály van, lehet választani.
Enikõ! Gratulálok, ismerem a szülésed történetét, valóban szép volt! És a baba nagy súlya ellenére is gyönyörû!
Sajnos a létszámmeghatározás messze felülmúlja az én vagy akár az ápolási igazgató hatáskörét. Ezekkel a problémákkal mi is fordultunk már az ápolási igazgatóhoz (minden év elején jelentést kell írnom az elõzõ év munkájáról), de státustbõvítésre nincs lehetõség. Ezzel a létszámmal kell dolgoznunk, de szerencsére elmondhatom, hogy nálunk csak szakképzett csecsemõs nõvérek és szülésznõk dolgoznak! Ha akkor kell szállítani, amikor csak egy csecsemõs van, megkérik az osztályos szülésznõt, hogy figyeljen a babákra! Hosszú évek óta soha nem volt abból probléma, ha pl. a nõvér a szülõszobán újszülöttet látott el és addig a babák a szobában maradtak. Egyébként is a nap nagy részét az anyukákkal töltik az újszülöttek és náluk jobb "örzõt" elképzelni sem lehet!
A koszt sajnos olyan - amilyen. Több alkalommal beszéltem ez ügyben a diétás nõvérrel illetve a dietetikai szolgálat vezetõjével, de azt a választ kaptam, hogy abból a napidíjból így is nehéz kihozni a napi háromszori étkezést és nem tudnak a kismamáknk külön étrendet biztosítani. De az idén újból próbálkozom!
Ha elkészül a "simogatási" lehetõség az nem jelenti azt, hogy a kórtermekbe be lehet menni. A nap bizonyos szakában (látogatási idõ a gyermekágyas osztályon) egyszerre csak korlátozott számban (köpenyek és cipõvédõk lesznek biztosítva és kúltúrált öltözési lehetõség, kézitáska elzárására lehetõség)látogathatnak lehetõleg a legközelebbi hozzátartozók. Elsõsorban az édesapa és a nagyszülõk. Kisebb gyermek a gyermekágyas osztályra nem mehet be, Õ csak a szokásos módon - ajtón keresztûl - nézheti meg a kistestvért. Biztosan lesznek kisebb fennakadások az elsõ idõben, mint minden új dolog bevezetésénél. De bízom benne, hogy ez is kialakul és így egy kicsit megint közelebb kerülünk a családbarát szülészet kialakításához.
Mindenkinek olyan szép élményeket kívánok, mint Enikõnek!
Rákóczi

Kedves JéJé!

Én tizenéves korom óta jártam a K-ba, az orvosomat is ismertem, nincs rossz híre, sõt!(Szabó dr.), úgyhogy kár volna úgy beállítani, mintha én volnék a hibás abban, ami és ahogy történt. Egyszerûen csak magasról ... arra, hogy mi van velem és a babával. Nem neki köszönhetem, hogy nem lett egyikünknek sem semmi baja.
rjuli

Kedves Ágnes!

Már csak kb. 4 hetem van hátra a szülésig, és úgy döntöttem, hogy választok szülésznõt. Az elsõ babámat Várnai Gabival szültem és a mostani pockost is nála szeretném a világra hozni. Csak úgy odamehetek hozzá és megkérhetem, hogy segítsen a szülésemnél, vagy elõbb az orvosommal beszéljem meg? A régi szülõágyat kicserélték már? Amikor 99 elején szültem csak egy modern szülõágy volt és azt is lestoppolták elöttem. Még nem késõ most érdeklõdni az EDA-ról az orvosomnál?
köszi
Eszter
Eszter

Kedves Rjuli!

Írnál nekem bõvebben, hogy mi volt a probléma? Nekem is a Szabó dr. az orvosom és 4 hét múlva tervezem nála megszülni a második babámat. Eléggé megijedtem az írásodtól. A válaszod jöhet magánba is a szulloeszter@mailbox.hu címre. Köszi
Eszter
Eszter

Kedves Eszter!
Mivel 4 hét múlva szülsz, gondolom lassan itt az ideje a CTG vizsgálatoknak. Amikor legközelebb jössz, keresd Várnai Gabit nyugodtan, ha éppen nincs szolgálatban, kérdezd meg mikor jön és hívd fel. Szerintem örülni fog és megtiszteltetésnek veszi, hogy a második babádhoz Õt választod az elõzõ jó tapasztalatok miatt. Természetesen mond el az orvosodnak is, tudjon Õ is róla. A legtöbb orvos nem szól bele kit választ a szülõnõ, hiszen ez is szimpátia és bizalom kérdése, akárcsak az orvosválasztás.
A szülõszobai két szülõágy mindegyike új és tetszés szerint állítható. Remélem nem lesz olyan "csúcsforgalom", hogy ne lenne módod kipróbálni!
Ha EDA-t szeretnél, beszéld meg orvosoddal minnél elõbb!
Sok szerencsét kívánok és hasonló tapasztalatokat, mint a néhány nappal ezelõtt író Enci!
Ágnes
Rákóczi

Kedves Ágnes!

Köszi a választ.
Eszter
Eszter

Kedves Ágnes,
Utoljára 5-én jártam benn a kórházban és akkor sajnos még nem volt szórólap -talán mivel még az idõpontok sem voltak meg- a szüléselõkészítõ és egyéb az osztályon tartott elõadásokról. Mivel 3-4 hétig most nem járok arra nem tudnád, vagy bárki más kismama beírni ide az idõpontokat? Ha ez nagy gond akkor majd betelefonálok, hiszen még nem vagyok elkésve mert május legelején szülök, csak már szeretném betervezni pláne a férjem miatt..
Köszi,
Valéria
Névtelen

A szülésfelkészítõ ezévi idõpontjai megvannak, de sajnos nyomdai probléma miatt nincsenek kész a prospektusok. Addig is személyesen tudnak idõpontokat egyeztetni (telefonon is, bár tudom nem könnyû minket felhívni). Egy elõadássorozat kb. két hónap alatt "fut le", de érdemes minél elõbb bejelentkezni, hiszen csak így van értelme pl. a terhességrõl beszélgetni, nem az utolsó hónapban. Az elõadások mindig délután fél hatkor kezdõdnek, hogy a dolgozó kismamák és kispapák is el tudjanak jönni.
Telefon: 3551122/306 vagy 381 vagy 203 mellék.
Rákóczi

4 napos,intenzív bentlakásos Doula-képzõ a Napvilág Születésházban jan. 21-25.
Információ:www.szules.hu
Felvilágosítás és jelentkezés (éjjel-nappal) a PalackPosta telefonszámán:354-04-23
Névtelen

Kedves Eszter!

Tegnap elküldtem a mailt a megadott címre, de ma visszajött egy üzenet, hogy nem sikerült. Ma újra átküldtem, remélem, ezúttal sikerrel. Légyszíves, jelezd, hogy megkaptad-e vagy sem.
Juli
rjuli

Szia Juli!

Megkaptam a mailt. Köszi
Eszter
Eszter

Szia Eszter!
Én is Várnainénál szültem. Kép
nekem az orvosom mutatta õt be. Nagyon kedves volt, végig mellettem maradt. Kicsit elhúzódott a várakozásunk, mert elfolyt a víz és nem jöttek fájások...
Minden jót!
Niki
Niki

Megint Niki: lényeges info lehet a kismamáknak, hogy én, mivel nem ismertem a szülésznõket megkérdezetem az orvosomat kit ajánlana. Nem kötelezett vagy ilyesmi. Kép
N.
N.

Sziasztok!

Beszéltem a Várnai Gabival és nagyon kedves volt velem.Az egyetlen probléma az, hogy messze lakik és mivel nekem a második baba lesz nem biztos, hogy beér idõben.
Kérdeztem a fájdalomcsillapításról az orvosomat, aki azt mondta, hogy nincs rá szükségem és csak "elvileg" lehet kérni.
Már csak abban reménykedhetek, hogy gyorsan meglessz a baba.
sziasztok
Eszter
Eszter

Eszter!

Én is nála szültem mindkettõt, ne izgulj!- be fog érni. Ha nem az pedig nagyon jót jelent, mert villám-baba lesz Kép
Nagyon korrekten mindenkinek elmondja, hogy ez az õ "hátránya", de ahogy beszélgettünk,kiderült, hogy ilyen csak egyetlen egyszer fordult elõ vele az évek során.
Én szívesen benenveztem volna a második "lekésõs" páciens címre, de azért olyan gyorsan nem mentek a dolgok...
Sok sikert,
Enci
Enci

Kedves Iza!

Te kinél szültel és mi volt a gond?
Irhatod privát is. rjuli@gravo.hu
Túl kéne már lenni ezen, de még mindig elborul az agyam, ha rágondolok, ezért kíváncsiskodom, ha nem baj.

Juli
rjuli

Úgy látom a csecsemõ osztály 6 év alatt nem sokt változott, de legalább nem a számomra roppant antipatikus dr. Pétsch az egyetlen csecsemõorvos. Velem nagyon pökhendli volt és beképzeltnek tûnt. A szülészet talán valamivel emberibb azóta. Én a karácsony elõtti napokban szültem a Kútvölgyiben, 1995 decemberében. A szölésznõk (valami Aranka nevû, meg aztán a váltás - talán Bõsze?) kimondottan undokok voltak. A kislányom inkább a Margitban szültem és nem bántam meg! Azért látom, a topicban megjelent hozzászólások többsége elégedettségrõl tanuskodik. Mindenesetre rossz szájízzel távoztam.
seymour

Kedves Ágnes!

A málnalevél teáról vannak tapasztalataid? Állítólag elõsegíti a tágulást. Igaz-ez?
köszi
Eszter
Eszter

Sziasztok!
Régen írtam utoljára, tavaly augusztusban szültem a Kútvölgyiben (császár) dr. Mészárosnál, aki teljesen odavan a málnalevélteáért, és a kiírt idõpont elõtt egy hónappal mondta, hogy igyam literszámra, mert az ilyen meg olyan szuper gyors tágulást eredményez. Jelen volt eme beszélgetésünknél Várnainé Gabi is, aki szintén helyeselt, mondván, hogy aki úgy jön szülni, hogy elõtte rendszeresen málnalevélteát ivott, annál még nem volt szükség mûtéti befejezésre. No, nálam ez nem vált be:
Ittam literszámra egy hónapig, aztán a kiírt idõpont után 12 nappal még mindig totál zárva voltam, és valószínû úgy is maradtam volna, ha ki nem szedik gyorsan azt a gyönyörû, drága kis csöppséget a pocakomból.
fürgeujjak

Szia Fürgeujjak!

Gratula a babádhoz! Jó egészséget nektek!
Mi a 14. hétben vagyunk és uahhoz a dokibácsihoz járunk.
Ha lesz idöd írjál légyszi a címemre, van pár kérdésem a szülésröl. www.zolii@kiwwi.hu Kép köszi, zoliné
zoliné

Kedves Ágnes!

Tegnap voltunk szülõszoba látogatáson és ott elhangzott, hogy még nincs kész a simogató szoba. Mikorra tervezik, hogy kész lesz? Egyébként gratulálok a tanfolyamhoz, számunkra ez az "elõadás" nagyon hasznos volt.
Kele

Seymourhoz hasonlóan én is rossz szájízzel távoztam, és nekem is a Margitot ajánlották legközelebbre. Remélem, ott nekem is nagyobb szerencsém lesz.
Névtelen

Szia mindenkinek!
Fürgeujjak: én is ittam a teát igaz egy hetem volt rá, mert a baba megérkezett, nehezen kezdtem tágulni de aztán begyorsultak az események.

Kedves Ágnes!
Tegnap a gyermekorvos megállapította, hogy a kislányunk kulcscsontja eltörött szülés közben. Azt mondta senki nem hibázott, hogy ez most derült csak ki. Semmi hátránya a babának és én is így születtem valószínûleg ezért sem izgulok annyira, de elgondolkodtam miért nem tûnt ez fel? Ha írna errõl megköszönném. Tisztelettel!
niki
Niki

Kedves Zoliné!
Írtam Neked a címedre, de visszajött azzal, hogy nincs ilyen felhasználó. Nem írtál el véletlenül valamit?
Fürgeujjak

Kedves Niki!
A kulccsonttörést "zöldgally" törésnek is szokták nevezni, mivel nem olyan mint a felnõttkori törések. A csonthártya ép marad, és ezért "összetartja" a csontot. Ezért is van az, hogy néha nem érzik azonnal a vizsgálatnál és olyan is van, amikor valakinek csak nagyobb gyermek vagy felnõtt korában kerül mellékleletként felfedésre egy más okból végzett rtg vizsgálatnál. Hajlamosít az elõfordulására pl., ha nagy a baba vagy fájásgyengeség áll fenn a kitolási szakban. Általában nincs szükség különösebb gyógymódra, kímélni kell azt az oldalt (pl. nem szabad az adott oldali karjánál fogva felemelni, megfordítani.)
A málnalevél tea (sok más gyógynövényhez, homeopátiás szerhez és gyógyszerhez is hasonlóan) nem egyformán hat mindenkire. Vannak nagyon jó tapasztalatok vele és egy biztos, nem ártalmas. Az oxytocinos fájáserõsítõ infúzióra sem egyformán reagálnak az anyukák. Az egyiknek pár csepp is borzasztó erõs fájásokat eredményez, a másik kismamának gyors cseppszám mellett sincs a szülés haladásához megfelelõ méhösszehúzódása tõle. Aki nem idegenkedik a gyógynövényektõl ajánljuk fogyasztását.
A "simogatós szoba" elkészülte sajnos pénzhiány miatt csûszik. Az árajánlatot már megkaptuk a tervekkel együtt, de még hiányzik egy kevés pénz. Sajnos ez a helyzet, mi is sajnáljuk, hogy nem tudjuk idõben teljesíteni amit szeretnénk. De a csapóajtónál is nyomhat egy gyors puszit az édesapa a baba fejére.
Rákóczi

Kedves Fürgeujjak!

Annyira vártam már a leveled de akkor ezért nem kaptam meg. Megadom a munkahelyi címem. A kiwwi állítólag csödbement lehet, hogy ezért nem ért utól a mail? A névazonosság csak véletlen, azonkivül, hogy a kismamája vagyok nincs rokoni kapcsolat köztünk. Kép bea_meszaros.hu.yr.com köszi elöre is., szia Zoliné
Zoliné

Kedves Ágnes!

Köszönöm a választ a teáról (már csak 2 hetem van hátra)

Eszter
Eszter

Sziasztok!

Én is a Kútvölgyiben szültem 2001. október 26-án, az orvosom Dr Vida, a szülésznõm Várnainé volt. Sajnos Várnainéval az utolsó pillanatban tudtam csak beszélni, de nem bántam meg, hogy Õt választottam.

Nálam elmaradt a málnalevéltea, ennek ellenére gyorsan szültem. Dr. Vidát ajánlom mindenkinek, mert úgy varrt össze, hogy közben semmit nem éreztem és nagyon hamar meggyógyult a sebem is, szerencsére felszivódó varratokat használt, aminek nagyon örültem, mert azt azért nem élveztem volna, ha pár nappal szülés után birizgálta volna a sebemet. Szerinte szebb lett, mint elõtte. Ha-ha-ha.

Ezt csak azért irtam le, mert szülés elõtt én is sok helyen kerestem véleményeket a Kútvölgyirõl, de sajnos nem találtam. Aki most téved ide, annak talán kedvet csinálok a Kútvölgyihez.

Én a következõ babámat is szeretném ott szülni a nagy távolság ellenére, merthogy idõközben Soproniak lévén férjemmel úgy döntöttünk, itt folytatjuk tovább közös életünket. A távolság nem számit, mert a soproni kórházat mindenki csak mészárszékként emlegeti. De errõl azt hiszem egy kútvölgyis orvos is mesélhetne, mert nemrég még õ is itt praktizált. Gondolom, nem hiába ment el innen. Szándékosan nem emlitem a nevét, annak ellenére, hogy róla én itt csak jót hallottam.

Sziasztok, jó szülést mindenkinek a Kútvölgyiben!

Ja! Egy kicsi problémám volt! A csecsemõs nõvéreket ha nem kérdezitek, nem válaszolnak, úgyhogy kérdezzétek õket bátran, akkor segitenek szivesen.

Ágnes!

Ha olvasod ezt a hozzászólást, légy szives beszélj a csecsemõs nõvéreknek errõl, mert sajnos aki elõször szül, az nem tudja, hogy mikor kell mérni a bébit, meddig kell szoptatni és elsõ éjjel nem tudtam pl., hogy ha sir az ember gyermeke, akkor kihozzák neki, nem is hozták ki, stb. Szerintem aki frissen szül, ahhoz az Õ kérése nélkül oda kéne menni és elmondani neki mindent, nem csak azt a tájékoztatót kellene odaadni, mert ugyan az nagyon jó volt, de mégsem annyira jó, mintha szóban mondják el az anyukának, hogy mit tegyen, ha sir a gyermeke, mert éhes, hogyan tegye mellre, stb.. Mindezek ellenére elégedett vagyok, bár sajnos alig van anyatejem, ami természetesen nem az ottani dolgozók hibája, de talán ha az elsõ napokban több lett volna a spontán segitség, akkor jobban ment volna a dolog.

üdv: Walacky
Névtelen

Sziasztok !

Csak meg szeretném osztani veletek a kórházzal kapcsolatos pozitív tapasztalataimat.
Ennek a topicnak a hatására most - a második Kútvölgyis szülésemnél - fogadtam szülésznõt. Hosszas töprengés után Várnainé Gabira esett a választásom. A személyes találkozás után úgy éreztem együtt fog velem mûködni és igazam lett.
Amit elszerettem volna mondani, amiért fontos volt az együttmûködési készség: homeopátiás szereket használtam, hogy úgymond könyebben menjen ami esetleg nem akar menni.(Hogy mikor mit, azt megbeszéltem egy homeopátiás orvossal.)
Nekem meggyõzõdésem, hogy ezek a szerek segítettek. De a lényeg nem ez hanem a hozzáállás volt. Teljes mértékben támogattak, holott éreztem és tudtam, hogy õ és a jelenlévõ másik szülésznõ kételkednek a golyócskáimban. Mégsem kaptam elutasítást, hanem csak és kizárólag bátorítást. Amiért még most, így a szülés után 4 hónappal is nagyon hálás vagyok.
A másik csoda a gátvédelem volt. Tudtam ülni szülés után könnyedén. ( Bár bevallom akkor és ott, már azt mondtam volna - ahogy egy szobatársam fogalmazott - ,hogy csillagot is vághatnak, de utólag persze büszke voltam magamra és a kitartásomra.)
Olyan jó visszagondolni a szülésre. Azt kívánom mindenkinek, hogy legalább ilyen kellemes tapasztalatai legyenek.

Kedves Várnainé Gabi!
Itt írok, mert talán itt eljut Önhöz. Még egyszer meg szeretném köszönni, hogy támogatott engem. Talán még emlékszik a fekete kávéra ami végül nem került bevetésre.
(Mi mindenesetre a férjemmel, még szoktuk emlegetni.)
Azóta sikerült-e kipróbálni?
Minden jót kívánok és nem gyõzöm elégszer megköszönni.
vali

Sziasztok még egyszer!
Elfelejtettem aláírni:
Aláírás: Vali
Vali

Kedves Vali!

Egy hónap múlva fogok szülni. Elmentünk a férjemmel az elõkészítõ elõadásokra. Ott mesélték a fekete kávés gátvédelmet. Azóta kipróbálták ezt a módszert és nagyon is bejött. Csak azért írom meg ezt neked, mivel én is rendszeresen olvasgatom a kórházi élet dolgait, legyen valami visszajelzésed.

Egyébként, ha minden igaz én is nagyon szeretnék majd a Várnainé Gabival szülni.

Piri
Piri

Sziasztok!

Piri, Vali!

Milyen gátvédelem az a fekete kávé?
Vali, neked az elsõ babádat sikerült gátvédelemmel szülnöd?

Kele
Kele

Kedves Walacky!
Holnap csecsemõs osztályértekezlet lesz, megemlítem a hozzászólásodat. Egyébként várom a hasonló "kritikákat", kéréseket, kérdéseket, mert mi is így tudjuk meg a mamaák igényeit és csak így tudunk változtatni. Ha nincs semmilyen visszajelzés, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minden jó ahogy van. Köszi: Ágnes
Ui: a homeopátiás szereket már többen kipróbálták,akárcsk a málnalevél teát és a feketekávés gátvédelmet. De nagyon tudom ajánlani az intim tornát is, melyrõl bõvebb tájékoztatás a szülésfelkészítõn hangzik el, vagy a pulton lévõ szórólapon lehet információhoz jutni!
Rákóczi

Kedves Ágnes!

Köszönöm a választ!

Kedves Piri és Vali!

Mivel még szándékomban áll szülni, ezért legyetek szivesek részletezni a feketekávés gátvédelmet, mert a gátsebem ugyan gyorsan gyógyult és szerencsére nem fájt olyan borzalmasan (sokkal inkább az aranyerem), de azért megspórolnám magamnak azt a fájdalmat.

Elõre is köszi:
Walacky
walacky

Kedves Walacky!

Sajnos nem tudok neked segíteni ebben a témában. Csak példaként említették meg elõadáson, hogy már elég nyitottak mindenre a szülõ nõ igényeinek megfelelõen.
Nem is nagyon kérdeztem utána, hiszen azt is mondták, hogy elsõ szülõknél nehezebben megoldható, és ráadásul orvosfüggõ is.
Az egész gátvédelem nagyfokú együttmûködést feltételez az orvostól, a szülésznõtõl, és a szülõ nõtõl is. Türelem kell hozzá. Nem minden orvos van még teljesen mellette.
Az én orvosom említésére is mondta a szülésznõ, hogy egy pici vágás biztos lesz.
A jó hír azonban neked, hogy második szülésnél ez a dolog, mármint a gátvédelem, nagyon szépen mûködhet.
Szerintem szülésznõhöz is már így koncentrálódj. Úgy hallottam, hogy Várnainé Gabi igazán jó ebben.

Szia

Piri
Piri

Sziasztok!

ÉN is a "feketekávéval" szülõk közé tartozom. Fentebb olvashattátok az én beszámolómat is, Azt hiszem nem kell jobb reklám a kávénak, mint az, hogy én egy 5.20 dkg-os babát szültem gátvédelemmel. Igaz, hogy egy kicsit berepedtem, de ez összehasonlíthatatlanul "kellemesebb" volt és gyorsabban gyógyult, mint az elõzõ szülésemnél a vágás. Természetesen nem azt akarom mondani, hogy a feketekávé önmagában csodát tesz, mert "Jó kezekben kell, hogy legyen" - és ez a jó kéz Várnainé Gabié volt.
Én is ittam a málénalevél teát, és vittem a homeopátiás golyócskákat is- a tágulásban nem voltak nálam mindenhatóak, így tehát maradt a klasszikus oxitocin- de a gyermekágyas idõszakban szedtem Arnicat, ami biztosan sokat segített a regenerálódásban.

Tudjátok, nem vagyunk egyformák,minden szer,legyen ez klasszikus medicina, homeopátiás golyócska vagy éppen fekete kávé- mindannyiunknál másképp hat. Biztos vagyok benne, hogy a "belé vetett hit" nagymértékben befolyásolja a hatását. A tapasztalatom, akárcsak Valinak az volt, hogy a szülõszobán tiszteletben tartották az én "hitemet" és nem akartak meggyõzni arról,hogy az alternatív módszerek feltétlenül elvetendõk.
Talán még két jó tanács(?),tapasztalat (?): A gátvédelemhez elsõsorban a jó szülésznõ kell, de - ahogy Ágnes is írta valamikor régebben - a türelemes orvos is elengedhetetlen. Esetleg szülés elõtt említsétek meg az orvosnak, hoyg gátvédelemmel szeretnétek szülni. A szeretnétek szót használtam, mert a másik "tapasztalatom" az volt, hogy miután minden "extra" kívánságomat (gátvédelem ,homeopátia stb) megbeszéltük Gabival a szülés elõtt, úgy indultunk neki a szülésnek, hogy mindent "csak a józan ész határain belül".Teljesen rá mertem bízni magamat, és azt kértem tõle, hogy tudván az én szándékaimat, mindig mindent úgy csináljon a szülés alatt, ahogy a babának a legjobb. Tehát pl. gátvédelmet akkor, ha ezt a körülmények lehetõvé teszik.

Azt hiszem ez a tudat segített abban, hogy biztonságban tudtam mindkettõnket- nem tartottam attól, hogy kórházi rutin beavatkozásokat minden körülmények között megkapom - de tudtam, ha szükség lesz rá, minden mesterséges segítség a háttérben van.

Mindenkinek legalább olyan jó élményeket kívánok (persze azért fájt!!:-) fekete kávéval vagy anélkül, mint nekem volt,
sziasztok
Enci
Enci

Szia Enci!

Gratulalok a babaidhoz! Azert nem semmi egy ilyen
nagy babat gatvedelemmel szulni!De tenyleg nagyon sok mulik
az orvos es a szuleszno hozzaallasan is.Te melyik dokinal szultel?
En haromszor szultem a Kutvolgyiben.
Bar nem tudom,hogy lesz-e meg alkalmam "kiprobalni"
de engem is erdekelne a "feketekaves gatvedelem".
Irnal errol bovebben?

Szia:
Antoncsi
antoncsi

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?