Új privát üzeneted érkezett!

Babus!
Hát nagyon édi ez a kis fütyisKép

Muki

Muki
KépKép
KépKép
mukika

Zsisske,

Néhány napja egészen másképp mozog a kislányom, mint addig. Csütörtökön pl. egész nap azt érezném, mintha nyomakodna, furakodna, helyezkedni próbálna. A dokim mondta, hogy ilyenkor próbál fordulni. Ezen kívül szoktam néhány rúgást is érezni, ezek egész mások, mint a nyomakodás. Milyen tornagyakorlatokról hallottál, ami segít nekik fordulni? Megosztanád velem is?

Zsu
32+4
tothzsuzsi

Sziasztok

Cicmerák
Nagyon-nagyon édi a fiacskád,zabálnivaló!!!

Babus
Kristóf is még minig ugyanolyan cuki,csak egyre szebb.

Tamesz
Várom a beszámolód,ha lesz maj időd.És a képeket persze.

Dalmi
Én is félek a toxémiától,mert otthon nekem alacsony a vérnyomásom,de ha hivatalos ember méri,hatalmasat ugrik.Előre rettegek,hogy bemegyek majd a cukorral a kórházba és felmegy a vérnyomásom az egekbe.És majd mindjárt megkapom a toxémiát is a homlokomra.Amúgy amikor megméri a védőnő először mindig magas 150/95 volt a múltkor,hát azt mondta beszélgessünk kicsit aztán megméri újból,dumáltunk 10 percet és láss csodát lement 135/valamennyire.Amíg nincs a vizeletedbe fehérje addig szerintem (legalábbis bízom benne) nincs baj.Van ismerősöm nemrég szült az arca totál bevizesedett 30 hét körül,de más jele nem volt a toxémiának,úgyhogy szerintem egy arra utaló jegy még előfordulhat.Vedd te is óvatósságnak a vizsgálódást szerintem.

Én is annak veszem be ezt a cukormizériát,bár rohadtul bosszant,ha másik kórházba lettem volna nem lenne semmi,így meg mehetek be és élvezhetem a kórház szeretetét.És stresszek az esetleges rossz eredmények miatt,meg hogy a vérnyomásom se menjel majd fel.Tényleg nem tudtok valamilyen vérnyomás csökkentő szert?
Jajj lányok olyan dobos torta éhségem van (pedig eddig nem is szerettem)!

Timurr
Vendég

Angéla
Nekem a táblázatba elcsúszott egy nap,tudom nem sok ,de ha kijavítanád nagyon megköszönném.
Kép
Én ma vagyok 28+1.Én most a harmadik trimeszterbe nléptem?

Monazsu
Annyira félek,hogy az én babám is pici lesz,persze nem akarom hogy 5 kg-os legyen,deazért...Aki régen látott mindenki azt mondja fogyott az arcom,és a poci méretemmel sem vagyok kibékülve.Két hét múlva lesz uh,alig várom már és akkor elvileg megbecsülik a súlyát,remélem nem lesz nagyon picúr.

Timurr
Vendég

Timurr!

Kép Az a legrosszabb, amikor várakozom, és azon görcsölök, hogy fel ne menjen a vérnyomim. A végére teljesen kiakadok, hogy ezen nem kellene idegeskedni, de akkor már késő, addigra felmegy. Szerencsére a dokim tudja, hogy ez amolyan "fehérköpenyes magas vérnyomás", bár elvárja, hogy mérjem itthon, és vigyem akis cetlimet a mért értékekkel.
dalmi

Most találtam egy hasznos linket: http://babanet.hu/bababonusz/ Minden 2005-ben született baba részt vehet a programban, ingyenesen lehet jelentkezni a DM-ben, és akár 25000 Ft-ot is meg lehet spórolni. Azt hallottam, hogy a DM saját márkájú babaápolási kellékei hihetetlen jó minőségűek.
dalmi

Zsu!

Hát hallottam több félét is, de általában mindegyiknek az a lényege, hogy egy ideig a popód feljebb legyen mint a fejed.
Ezért ajánlgatják a négykézlább mászást, a térd-könyök állást, meg valami indiai hid nevezetű: "...a gyakorlatnál az anyának a földön fekve medencéjét olyan magasra kell helyeznie, amennyire csak tudja, miközben a comb alsó részét lehetőség szerint lefelé lógatja. ... Ez az extrém, átlósan háton fekvő helyzet erős légszomjhoz vezethet...", ezért csak ameddig birjuk (bár szerintem eléggé kivitelezhetetlen, meg nem is nagyon értem, mert rajz nincs mellette).
Az Enkin torna:"Enkin módszerének sikerét több száz eset bizonyítja. Kivitelezése roppant egyszerű: a kismamának ébren töltött ideje minden második órájában tizenöt percet térd-könyök helyzetben kell töltenie. Közben akár olvasni, rejtvényt fejteni vagy zenét hallgatni is lehet. Így kilencvenöt százalékos az esélye annak, hogy a faros magzat két héten belül megfordul."
A legegyszerűbb (nem is torna), amit a dokinénim ajánlott, hogy valami keményebb rock zenét kell hallgatattni vele a fejénél, mert abban van valami, amit nem annyira szeretnek. Állítólag mikor Angliában volt gyakorlaton, ott nagyon jó százalékban ezt használták Kép
Szóval lehet próbálkozni, hajrá! Ha valamelyik beválik, majd szólj, én is kísérletezek majd, aztán meglátjuk...

Zsuzsi
zsisske

Sziasztok!

Elkezdtem inni a málnalevél teát, eddig semmi mellékhatása nincs, sőt mintha a kezeim kevésbé zsibbadnának. Kép

Babafordítás ügyben én is eddig a lámpa módszert hallottam, hogy elemlámpával kell megvilágítani ott ahol a feje van, mert nem szereti a fényt és akkor máshova fordul. Remélhetőleg jó irányba.

Magas vérnyomás ellen, étcsokoládét hallottam, hogy jó, de semmi tudományos magyarázatot nem tudok mellékelni. Kép

Engem is beijesztettek a 20. hét környékén a toxémiával, mivel elkezdett fájni, zsibbadni mindkét kezem, először a csuklóim, de az elmúlt, utána az ujjaim, ez most is van, de folyamatosan mértem a vérnyomást és alacsony maradt, eddig legalábbis, és hízni sem híztam hirtelen, eddig 8 kg-ot híztam egész terhesség alatt és fehérje sem volt soha eddig, meg vizesedés sincs, úgyhogy remélem a végéig így marad és elkerülöm a toxémiát. Kép De tény, hogy nem árt az óvatosság, ezért is nézik a vizeletet a védőnők, meg a vérnyomást érdemes gyakran nézni, otthonra is beszerezni vérnyomásmérőt.

ruz
35+3
ruzicsky

Zsu, Zsisske
Nem tudom, te hogy éled meg ezt az egészet, nekem szörnyű érzés, hogy nem sikerül megfordulnia, pedig elég intenzíven próbálkozik.
Főleg éjjel szokta csinálni, de nekem már 4-5 hete, úgyhogy fel is adtam a reményt, hogy sikerülni fog neki egyedül.

Kezdetben próbálgattam én is ezeket a praktikákat, sikertelenül. Mondjuk szerintem, ha meg akarnak fordulni (és meg akarnak, mert érezzük!), akkor annak oka van, hogy nem sikerül. Lehet, hogy annyira belegabajodtak a köldökzsinórba, hogy attól nem tudnak mozdulni. Ha pedig így van, akkor kár is ösztönözni őket, abból csak szenvedés lesz. Kép
Azt sem tudom, hogy mennyivel veszélytelenebbek ezek a módszerek, mint a kórházban történő fordítás. Tulajdonképpen a lényeg ugyan az, ösztönözzük őket a fordulásra. A különbség az, hogy a kórházban ultrahang és ctg ellenőrzés mellett csinálják és rögtön ott a segítség, ha baj van, ezeknél a házi módszereknél meg ugye nincs.
A dokidat egyébként azért nem értem, mert szerintem a faros szülésnél elég nagy az oxigénhiányos állapot bekövetkezésének esélye, számomra a fordítás megkísérlése sokkal veszélytelenebbnek tűnik. Persze biztos van erre valami orvosi magyarázat.

A rockzenés módszerről még nem hallottam, lámpával bevilágítósról már igen Kép, a hidas meg szerintem jobban le van írva a babanet rendelőjében, itt: http://www.babanet.hu/faq/szul05.php
A kolleganőmnek anno a sok lépcsőzést javasolták.

Remélem, nektek bejön valamelyik, én pedig már tudom, hogy a következő várandósságnál mit fogok másképp csinálni.

Zsana (36+0)
zsana75

Zsana!

Te érzed, hogy próbál megfordulni, de nem sikerül? De érdekes, nem is gondoltam volna, hogy érezni lehet. Mármint, hogy meg lehet különböztetni a mozgásokat, hogy mikor mit csinál. Én csak azt érzem mindig, hogy mozgolódik, de hogy mit csinál éppen... De akkor lehet, hogy tényleg oka van rá, hogy nem tud fordulni. Nekem is sokáig faros volt, aztán keresztben, de legutóbbi uh-n, már be volt fordulva, de néha amikor nagyon intenzíven mozog, mindig az a parám, hogy nehogy visszaforduljon rossz irányba. De remélem, hogy nem, hanem maradt szépen fejjel lefelé, mintha egyébként mostanában lenne nekem is csuklás, tudod a múltkor te is magyarázgattad nekem, hogy milyen is az, és párszor már éreztem ilyen ütemes pici mozgásokat és lent éreztem, úgyhogy remélem ez azt jelenti, hogy lent van a feje.

Jövő szombaton megyek uh-ra, akkor minden kiderül. Kép Addig izgulok.

Egyébként ismeretségi körömben volt olyan, hogy lámpás módszerrel sikerült megfordítani a babát, viszont mire eljött a szülés ideje a baba visszafordult, valamiért úgy jobb volt neki és így császárral született.

Amúgy olyan jó, hogy mindig raktok fel képeket friss anyukák, olyan jó nézegetni!! Kép Nagyon édesek.

ruz
35+3
ruzicsky

Timurr most néztem vissza a topikban, hogy mennyi volt a cukrod. 7,1. Ettől nem volt nagyobb értéked? Mert ha nem, akkor én nem diétáznék, csak a cukorfogyasztást fognám vissza. A másik kérdésem, hogy a vizeletedben volt cukor? Mert ha nem volt magasabb az értéked, akkor én kérnék egy beutalót az éhgyomri vércukorra és terhelésre és ha az 7 körül van, akkor nem diétáznék.
Monika
monazsu

Sziasztok
Bemásoltam, hogy mennyi és hogyan számolják a TGYÁS, GYED és a családi pótlékot 2005 -ben.

Terhességi-gyermekágyi segély – TGYÁS (havi ellátás)
A szülési szabadság időtartamára (168 napon keresztül) jár és összege a napi átlagkereset 70 százaléka. (A szülési szabadság a szülés várható időpontja előtt 28 nappal megkezdhető.)

Ha az anya a fenti irányadó időszakban nem rendelkezik 180 napi jövedelemmel, az ellátás naptári napi összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszerese – 2005-ben 114.000 Ft – harmincad részének figyelembevételével állapítják meg. Ha azonban az igénylő egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelme a minimálbér kétszeresét nem éri el, a tényleges jövedelmet veszik figyelembe.

A terhességi-gyermekágyi segély összegéből nyugdíj-, illetve egészségbiztosítási járulékot nem, kizárólag személyi jövedelemadó előleget vonnak.

Néhány gyakoribb ellátás összege:

2004-es minimálbérből (évi 636.000 Ft jövedelem, kieső idő nincs) számított bruttó tgyás 30 napos hónapban 36.492 Ft, nettóban is ennyi, mert semmi nem jön le belőle.
Ugyanez 31 napos hónapban bruttó=nettó 37.708 Ft.

2005-ös minimálbér kétszereséből számított bruttó tgyás 30 napos hónapban: 79.800
Nettóban adójóváírás nélkül: 65.436
Nettóban adójóváírással: 74.736
Nettóban adójóváírással, 1 gyerek utáni családi kedvezménnyel: 77.736
Nettóban adójóváírással, több gyerek utáni családi kedvezménnyel: 79.800

2005-ös minimálbér kétszereséből számított bruttó tgyás 31 napos hónapban: 82.460
Nettóban adójóváírás nélkül: 67.617
Nettóban adójóváírással: 76.617
Nettóban adójóváírással, 1 gyerek utáni családi kedvezménnyel: 79.617
Nettóban adójóváírással, több gyerek utáni családi kedvezménnyel: 82.460
Ki jogosult rá, ki után
Az ellátás annak a nőnek jár, aki
– a szülést megelőzően két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt és a biztosítás tartama alatt szült,
– a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül, vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon túl táppénz (illetőleg baleseti táppénz) folyósításának ideje alatt, vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szül.

Az előzetes 180 napi biztosítási időbe beszámít
– a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának ideje,
– a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok ideje.

Hol és mikor igényelhető
A terhességi-gyermekágyi segély megállapítása iránti igényt a munkáltatóhoz (munkanélküli esetében a munkaügyi központhoz) kell bejelenteni. Társas vállalkozók és egyéni megállapodás alapján fizetők is közvetlenül az Egészségbiztosítási Pénztárnál igényelnek ellátást.

Az igényt a
– társadalombiztosítási kifizetőhellyel rendelkező munkáltató esetén a kifizetőhely,
– ha az igény elbírálására a Magyar Államkincstár Megyei Területi Igazgatósága (MÁK) az illetékes, akkor a MÁK;
– ha nincs kifizetőhely, illetve az igénylő egyéni vállalkozó, akkor a vállalkozás székhelye szerint illetékes Megyei (Fővárosi) Egészségbiztosítási Pénztár bírálja el és folyósítja.

Ha a munkáltató nem rendelkezik társadalombiztosítási kifizetőhellyel, az igényt abban az esetben is a munkáltatóhoz kell benyújtani, s majd ő továbbítja a székhelye szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztár részére.

6 hónapra visszamenőleg lehet igényelni.

Szülés előtti igénylése esetén számítani kell rá, hogy folyósítása csak a megszületett gyermek iratainak benyújtása után kezdődik.

Milyen okmányok kellenek az igényléshez
Az igénylő
– személyi igazolványa,
– lakcímnyilvántartó kártyája,
– adóazonosító jelét tartalmazó adókártyája.

Az igénylő és a gyermek(ek)
– TAJ kártyája.

A gyermek(ek)
– eredeti születési anyakönyvi kivonata.

– Terhesállományba vételről szóló igazolás, ha a szülés napjánál korábban igénylik a TGYÁSt.

Nem kifizetőhelynél történő igényléskor a munkáltató által kitöltött
– “Foglalkoztatói igazolás a terhességi-gyermekágyi segély megállapításához”,
– “Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához”,
– “Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról”.

A terhességi-gyermekágyi segély alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a táppénzszabályok szerint állapítják meg.

Az ellátás napi összegének megállapításánál jövedelemként azt az összeget veszik figyelembe, amely után a biztosított szülő egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett volt. A prémium, jutalom összegét, valamint az egyéb nem rendszeres jövedelmet arra az időszakra kell figyelembe venni, amelyre tekintettel adták.

Az ellátás alapját az irányadó időszakban elért jövedelem alapján állapítják meg.

Irányadó időszak: a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultság első napját közvetlenül megelőző naptári év első napjától a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultságot megelőző napig tart, ha a biztosítási idő folyamatos.

Ha az anya a szülést megelőző évben nem rendelkezik legalább 180 naptári napi jövedelemmel, az ellátás összegét a jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi átlag alapján kell megállapítani.
Gyermekgondozási díj – GYED (havi ellátás)
A gyermek 2. életéve betöltésének napjáig jár és a díj összege a naptári napi átlagkereset 70 %-a, 2005-ben is maximum 83.000 Ft. A maximális összegben megállapított gyermekgondozási díj összegét minden év január 15-ig hivatalból felülvizsgálják, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével január 1-i időponttól újra megállapítják.

Ha a gyermekgondozási díjat ugyanazon gyermek után és ugyanazon személy számára ismételten állapítják meg, úgy a díj összege azonos lesz az első ízben megállapított díj összegével.

Maximális gyed: bruttó 83.000
Nettóban adójóváírás nélkül (ha valakinek előtte annyira magas volt a jövedelme, hogy nem kéri vagy nem érdemes kérni):
Nettóban adójóváírással: 70.005
Nettóban adójóváírással, 1 gyerek utáni családi kedvezménnyel: 73.005
Nettóban adójóváírással, több gyerek utáni családi kedvezménnyel: 75.945

2005-ös minimálbér kétszereséből számított bruttó gyed 30 napos hónapban: 79.800
Nettóban adójóváírás nélkül: 58.653
Nettóban adójóváírással: 67.653
Nettóban adójóváírással, 1 gyerek utáni családi kedvezménnyel: 70.653
Nettóban adójóváírással, több gyerek utáni családi kedvezménnyel: 73.017

2005-ös minimálbér kétszereséből számított bruttó gyed 31 napos hónapban: 82.460
Nettóban adójóváírás nélkül: 60.608
Nettóban adójóváírással: 69.608
Nettóban adójóváírással, 1 gyerek utáni családi kedvezménnyel: 72.608
Nettóban adójóváírással, több gyerek utáni családi kedvezménnyel: 75.451
Ki jogosult rá, ki után
A gyermeket saját háztartásban nevelő
– biztosított szülő, aki a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 180 napon át biztosított volt,
– továbbá az a szülő is, aki a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült, de a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély folyósítása alatt szűnt meg, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett. Természetesen, ebben az esetben is, a szülést megelőző két éven belül 180 nap biztosítási idővel kell rendelkezni.

Az előzetes 180 nap biztosítási időbe a tényleges biztosításban töltött időn túl beszámít még:
– a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának ideje,
– a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok ideje.

Hol és mikor igényelhető
Az igénybejelentést a munkáltató társadalombiztosítási kifizetőhelyéhez, a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz (pl. egyéni vállalkozó), illetve a munkanélküli járadékban részesülőnek a Megyei Munkaügyi Központhoz kell benyújtani.

Az igénylő
– személyi igazolványa,
– adóazonosító jelét tartalmazó adókártyája,

– TAJ kártyája.

A gyermek(ek)

– Magánnyugdíjpénztári belépési nyilatkozat záradékolt példánya.

– GYED igénybejelentő lap

– “Foglalkoztatói igazolás gyermekgondozási díj megállapításához”,
– “Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához”.

Ha a gyermek(ek) megszületése után a szülő(k) alanyi jogon, illetve biztosítási jogviszony(uk) alapján egyszerre több ellátásra jogosult(ak), akkor választásuk szerint csak az egyik jogosult vehet igénybe csakis egyféle ellátást. Érdemes a lehetőségeknek alaposan utánanézni, hogy a család számára a legelőnyösebb helyzetben legmagasabb összegű ellátást igényeljék.

Az ellátások igénylésére három variáció van:

van úgy, hogy a TGYÁS és a GYED sokkal jobb a gyesnél (havi szinten 150.000 Ft bruttó jövedelemmel és 180 napnál hosszabb biztosítási idővel rendelkező anyának a TGYÁS, majd a GYED és végül a GYES a megfelelő választás),

van, amikor a GYES mindkettőnél jobb (egy minimálbérre bejelentett, ikergyermekeket szülő édesanyának, vagy 4 órás, minimálbér felére bejelentett anyukának érdemes ikerGYESt illetve GYESt igényelnie, mert magasabb összeget kap kézhez, mintha TGYÁSt és GYED-et igényelt volna),

és van, amikor a nettó TGYÁS még több, mint a GYES, ezért az elején az éri meg, de a GYED a levont a nyugdíjjárulék miatt már nem, ezért GYED helyett meg a GYES jobb (ikres anyukának, ha az irányadó időszakban bruttó 66.000 Ft jövedelme van, akkor a TGYÁS majd GYES kombináció a legjobb).

További példák (a teljesség igénye nélkül):

Ha anyukának jobb a munkahelye és a fizetése apukáénál, és munkahelye megtartásához hamar vissza kellene mennie szülés után, érdemes megfontolni, hogy apuka maradjon-e egy idő után otthon a gyermekkel. (Hasonlóképp mérlegelést érdemel apuka friss munkanélkülivé válása.)

Ha a családban már van gyermek, és újabb érkezik, viszont az előző gyermek után magasabb ellátást kap anyuka, mint az új után kapna, a magasabb ellátás lejártáig azt érdemes igénybevenni.

TB-szakértő rovatunkban felteheti kérdéseit, és testre szabott tanácsokat is kaphat.
Gyermekgondozási díj – GYED (havi ellátás)
A gyermek 2. életéve betöltésének napjáig jár és a díj összege a naptári napi átlagkereset 70 %-a, 2005-ben is maximum 83.000 Ft. A maximális összegben megállapított gyermekgondozási díj összegét minden év január 15-ig hivatalból felülvizsgálják, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével január 1-i időponttól újra megállapítják.

Ha a gyermekgondozási díjat ugyanazon gyermek után és ugyanazon személy számára ismételten állapítják meg, úgy a díj összege azonos lesz az első ízben megállapított díj összegével.

Maximális gyed: bruttó 83.000
Nettóban adójóváírás nélkül (ha valakinek előtte annyira magas volt a jövedelme, hogy nem kéri vagy nem érdemes kérni):
Nettóban adójóváírással: 70.005
Nettóban adójóváírással, 1 gyerek utáni családi kedvezménnyel: 73.005
Nettóban adójóváírással, több gyerek utáni családi kedvezménnyel: 75.945

2005-ös minimálbér kétszereséből számított bruttó gyed 30 napos hónapban: 79.800
Nettóban adójóváírás nélkül: 58.653
Nettóban adójóváírással: 67.653
Nettóban adójóváírással, 1 gyerek utáni családi kedvezménnyel: 70.653
Nettóban adójóváírással, több gyerek utáni családi kedvezménnyel: 73.017

2005-ös minimálbér kétszereséből számított bruttó gyed 31 napos hónapban: 82.460
Nettóban adójóváírás nélkül: 60.608
Nettóban adójóváírással: 69.608
Nettóban adójóváírással, 1 gyerek utáni családi kedvezménnyel: 72.608
Nettóban adójóváírással, több gyerek utáni családi kedvezménnyel: 75.451
Ki jogosult rá, ki után
A gyermeket saját háztartásban nevelő
– biztosított szülő, aki a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 180 napon át biztosított volt,
– továbbá az a szülő is, aki a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült, de a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély folyósítása alatt szűnt meg, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett. Természetesen, ebben az esetben is, a szülést megelőző két éven belül 180 nap biztosítási idővel kell rendelkezni.

Az előzetes 180 nap biztosítási időbe a tényleges biztosításban töltött időn túl beszámít még:

Hol és mikor igényelhető
Az igénybejelentést a munkáltató társadalombiztosítási kifizetőhelyéhez, a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz (pl. egyéni vállalkozó), illetve a munkanélküli járadékban részesülőnek a Megyei Munkaügyi Központhoz kell benyújtani.

Az igénylő
– személyi igazolványa,
– adóazonosító jelét tartalmazó adókártyája,

– TAJ kártyája.

A gyermek(ek)

– Magánnyugdíjpénztári belépési nyilatkozat záradékolt példánya.

– GYED igénybejelentő lap

– “Foglalkoztatói igazolás gyermekgondozási díj megállapításához”,
– “Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához”.

Családi pótlék (havi ellátás)
Összege 2005--ben

– egy gyermekes család esetén 5.100 Ft,
– egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 6.000 Ft,
– két gyermekes család esetén (gyermekenként) 6.200 Ft,
– két gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként) 7.200 Ft,
– három vagy többgyermekes család esetén (gyermekenként) 7.800 Ft,
– három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként) 8.400 Ft,

Monika
monazsu

Valaki érdeklődött a múltkor a kakikuka felőlKép
Ime ilyen hurkákat csinál és már vihető is le a szemétbe:

Kép

Babus

Kép
babus2005

Monazsu

7.1 a kaja utáni érték lett,utána mentem cukros lötyit inni.Csak nálunk félóránként vettek vért nem csak kétszer (pedig akkor tökéletes lett volna az eredmény.).Ott a legmagasabb értékem 7.6 volt utána lement 6.2-re és az volt a baj,hogy utána visszament 7.0-ra.7.0 volt a két órás érték ami 7.8-ig jó,nekem mégis azt mondta a doki feküdjek be vércukorprofil vizsgálatra,mert "húzódó".Tehát most azért diétázom,hogy a kórházbe jók legyenek az értékeim.Azóta itthon egyszer csináltam ugyanolyan tesztreggelit és 6.1 lett,lejjebb ment a cukrom.Egyébként csináltak olyan vizsgálatot is amikor az elmúlt 3 hónap cukorátlagát nézték és éppenhogy a minimumértéknél lett az eredményem.A vizeletembe sem volt cukor se.Nem is értem ezért ezt az egészet,én a látott eredmények alapján elkönyvelem,hogy no problém,a doki meg egyből befektet a kórházba,király.Félek tőle.
Meg tudom úgy is oldani a diétát,hogy ne korogjon a gyomrom (csak ha olyan kaja van amit nagyon szeretek csalok egy kicsit),dehát had ne mondjam már két hete csak édességeket látok a szemeim elött.Begolyózom.Kép

Hú,hogy most szóba van ez a bébiforgolódós téma kezdek ezen is aggódni,20 héten fejjel lefelé volt,de annyit mozgolódik,és mindig máshol üt-rúg,remélem nem fordul meg.

Azt nem tudja esetleg valaki,hogy nem írnák-e felnekem a vércukormérőbe a csíkokat?

Timurr
Vendég

Babus
Én voltam a valaki aki kérdezte.Nagyon jól néz ki.Kép
Bár nekem végül nem lesz,mert egyezményre jutottunk.Vettünk egy pandás kukát,meg direkt olyan szagosított chicco szatyorkákat ami pelenka tárolásra való.Így nem lesz hurka,de így is jó lesz.

Timurr
Vendég

Sziasztok!

Babus
Szép kis kígyó!
Kristóf még mindig olyan nyugis? Sokat alszik még, vagy szórakoztatja a családot?

Ruzicsky
Lehet érezni, a két oldalamon egyszerre érzem, hogy nyom. Valószínűleg addig eljut, hogy a hátát kiemeli a medencémből, és nyomja az egyik oldalt fel, amásikat le, de nem sikerül neki. Ha belekezd, ez több órás program szokott lenni. Kép
Ha csak simán mozog, akkor nem a két oldalamon egyszerre szoktam érezni, hanem mindig máshol.

Timurr
Neked tilos még ezen is aggódni, tudod, az sem tesz jót a cukornak!
zsana75

Babus,
Én is kérdeztem a kakikukát, köszi! Majd megmutatom a páromnak is este.

KépKép
connie

Megfordításhoz ill. faros szüléshez:

Jógaszülésen volt erről azó, azt hiszem, hogy ezeket csak azok a dokik szokták bevállalni, akik profik benne. Vagyis ha a dokitok javasolja a megfordítást, vagy vállalja a faros szülést, akkor az azért van, mert biztos benne, hogy rendben végig is tudja vezetni. Aki meg nem biztos benne, az nem vállalja, de sztem jobb is.Kép

KépKép
connie

Zsana
Igen, még mindig nagyon nyugisKép (kopp-kopp)
Eszik, alszik, bár naponta már van 1-2 alkalom, amikor egyszerűen nem akar elaludni, ilyenkor csak nézelődik, meg felveszem kézbe és járkálunk a lakásban, megnézünk mindent, imádja felfedezni a világotKép Óriási szemekkel nézi az akváriumot, a zenélős játékait, meg mindent, ami a szeme elé kerülKép
Éjszaka még ennél is jobb kisfiúKép, nálunk még átvirrasztott éjszaka nem voltKép (na erre majd a mai az leszKép)
Ráállt a pontban 3 óránkénti evésre, de olyan pontos, mint az óra, ma éjszaka 1-kor tettem be az ágyikóba és 3:59-kor ébredtKépÉs ilyenkor se sírva ébred, hanem csak gügyörészik, nyöszörög, de anyu már fut is hozzáKép, gyors peluscsere, éjszaka relatíve gyorsan eszik, 20-30 perc alatt jóllakik és már alszik is visszaKép

Babus

Kép
babus2005

Húúú, de irigyellek! Én is ilyet szeretnék! Kép Persze, ha nem ilyen lesz, akkor is imádni fogom.
Olyan jó látni, hogy minden nehézségen túl lehet jutni. Örülök, hogy ismét kiegyensúlyozott vagy (legalábbis nagyon annak tűnsz). Kép
zsana75

Sziasztok!
A nyári topikból vagyok,sokat olvaslak beneteket nagyon jó kis csapat vagytok,grat.a babókhóz!Én a harmadikat várom Júliusra.
Monazsu!
Remélem tudsz nekem segiteni,úgy jártam hogy az előző évben(2004)minimál bérrel voltam bejelentve van is 274 napom ,útána munkanélkülin voltam akkor most hol és mit igényelhetek?????
Nagyon szépen köszönöm a segitséget!!!!!!!!!
Rita 20hét

rita77

Rita!

a TGYÁS számításánál az előző naptári év (ha ott volt) utolsó 180 nap biztosításban eltöltött idő (tehát vagy ledolgozott nap, vagy munkanélküliként eltöltött) az irányadó időszak. Tehát, ha van 2004.-ben ilyen is, olyan is, akkor tudtommal az utolsó 180 nap átlagkeresetét veszik igénybe.
lirian

Zsana
Legalábbis igyekszem kiegyensúlyozott lenniKép
Rengeteget segített ebben, hogy nem kellett végleg elszakadnom a 12 éve szeretgetett kutyusomtólKép

Babus

Kép
babus2005

Eveka
Írtam mailtKép

És egy hülye kérdés:
Szerintetek szülés után, pláne így már 2 és fél héttel utána, lehet hason aludni?????
Én eddig nem mertem. De már iszonyatosan vágyódom rá. Már 9 hónapja csak az oldalamon fekszemKép

Babus

Kép
babus2005

Babus Kép,
biztos lehet hason aludni, hacsak a melleid miatt nem érzed kényelmetlennek. Kép
Valahol olvastam, hogy azoknak a szült kismamáknak, akiknek lassabban húzódik vissza a méhük, kifejezetten javassolják is.

Örülök, hogy ilyen jókedvű és kiegyensúlyozott vagy újra. Kristóf baba gyönyörű! Kép

Beatrix
beatrix28

Babus Kép,
biztos lehet hason aludni, hacsak a melleid miatt nem érzed kényelmetlennek. Kép
Valahol olvastam, hogy azoknak a szült kismamáknak, akiknek nehezen (lassabban) húzódik vissza a méhük, kifejezetten javasolják is.

Kristóf baba gyönyörű! Kép És örülök, hogy újra jókedvű és kiegyensúlyozott vagy. Kép

Beatrix
beatrix28

Bocs a duplázásért, először nem jelent meg.
beatrix28

SZiasztok!

Egy-két napos újabb kényszerszünet után végre megint itt vagyok!
Cicmerák, Babus!
Gyönyörűek a Babáitok!!! Annyira édesen mosolyognak! Ilyenkor mindig hosszasan elfog a vágy, hogy legyen már kint az én Csöppségem is, aztán lassacskaán lenyugtatom magam, hogy nem szabad. Maradjon csak bent, hízzon, növögessen szépen, fejlődjön a kis tüdeje!

Sajna én elkezdtem vizesedni. A vizeletem is zavaros volt a múlt héten, a vérnyomásom 130/80 volt, de a dokim szerint nincs ok aggodalomra. SZerintetetk sem? Kicsit kezdek aggódni. Ma reggel már elég szörnyen néztem ki önmagamhoz képest.

Angéla!
Én ma 37+0 napos vagyok. Március 15-re vagyok kiírva, de az már 41+3. nap, csak korábban azt hittük, hogy egy héttel fiatalabb a Manó, de erre minden ultrahangos eredménye rácáfolt, a kiírás időpontját viszont változatlanul hagyta a doki. Nem tudom, hogy ebben a bonyolult esetben javíthatók-e az adataim a táblázátban Kép. Ha nem, az se baj Kép!

Zsana!
Teljesen egyetértek Veled azzal kapcsolatban, hogy veszélyes a faros szülés. A MÁV-kórházban csak második gyereknél vezetik le természetes módon a farfakvéses baba születését. Én sem szeretném azt sem, ha befordítanák. Főleg így, hogy a mi Manónk már próbálkozott 3 alkalommal, de nem sikerült neki. Biztosan meg van az oka. Én nem erőltetem. Nekem sem szívem vágya a császár, de ha neki így a legbiztonságosabb, akkor legyen! Állok elébe! Egyébként épp az egyik kórház újszülött intenzív osztályának vezető nővérével beszélgettem, aki kérdezte, hogy hogyan fogják levezetni a szülést, mivel tudta, hogy farfekvéses. Mikor mondtam, hogy csázsár lesz, csak annyit tett hozzá, hogy jobb helyeken császárral születnek a faros bébik. Gondolom van mögötte némi tapasztalat... ENgem ez megnyugtatott. Így megbékéltem a műtét gondolatával. AZért valljuk be, sok hátránya van a császárnak, de megvannak a maga előnyei is Kép! Szerintem ez utóbbit kell szem előtt tartania annak, akinek úgy sincs más választása.

Tamesz!
Üdv újra itt! Várjuk a képeket és a szüléstörténetet!!!

Eveka

Kép
eveka

Timurr!

Milyen az a pandás kuka? Vagy csak azt jelenti, hogy pandamaci alakú? Hol lehet venni illatosított zacsikat? Mi már egy jól (szagmentesen) záródó kukának is örülnénk, de egyelőre nem sikerült ilyet találnunk. Nekem mondjuk a kakikuka is szimpi, de borzasztó drágának találom az utántöltő zacskót bele. Ha jól tudom egy hosszú zsákocska bele 2.000 Ft körül van. Ahogy mi számítgattuk 1,5-2 hétre elég egy ilyen utántöltés. Babus! Nektek már van személyes tapasztalatotok. Mennyi időre elég egy ilyen óriászsák? Tényleg 2000 Ft körül van az utántöltő ára vagy ti találtatok olcsóbban is?

Eveka

Kép
eveka

Lányok,
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de a pelenkázótáskának van valami specialitása, vagy csak egy egyszerű táska? Mert egyszerű táskából már egy csomó van itthon.Kép A Corában semmi különös nem volt az állítólagos pelenkázótáskában.

Köszi,
Connie

KépKép
connie

Connie
Szerintem egyszerű táska, esetleg sok zsebbel, hogy könnyebben meg tudd találni a dolgokat, ne kelljen feltúrni az egészet.
Babakocsikhoz "extra"-ként adják, de annak csak az az előnye, hogy olyan színű/mintájú mint a kocsi.
Szerintem külön venni felesleges, ha úgyis van otthon elég táska.
zsana75

Eveka
Én is meglepődtem, de úgy működik ez az egész, hogy beleteszitek az utántöltő zsákot, aztán gyűlik benne a pelus, amikor már nem fér a kukába, akkor elvágjátok benne a zacsit(abból lesz az a nagy hurka, amit a tegnapi képen is láthattál), aztán elkötitek a kukában lévő zacsi végét és folytatódhat a gyűjtés. Nem kell minden alkalommal új utántöltő bele. Mi már 3-szor ürítettük a "hurkákat" a 3 hét alatt, mégis tart még az első zacsiKép
Nem tudom, mennyire sikeredett érthetőreKép

Akit érdekel! Kiegészítettem Kristóf szobájáról az albumotKép Van kép a szőnyegjéről, függönyéről, a járókájáról, amiben még egyelőre a mi szobánkban alszik, meg egyéb új kiegészítőkről:
http://babanet.hu/album/main.php?album=4196

Majd igyekszem Kristófról is csinálni egy albumotKép

Babus

Kép
babus2005

Babus!

Ez biztató! Ha még egy-két hétig bírja az első zacsi, akkor lehet, hogy nekünk is lesz kakikukánkKép!!!!
Kristóf szobája nagyon szép lett. Nem csodálom, hogy szereti felfedezni Veled a kis birodalmát! Csupa izgalmas és érdekes dolog. A nagy nyuszitok és macitok a mi lakásunkba be sem férne Kép. Majd a következőbe! Remélem 1-1,5 éves korára költözünk majd. De talán a kis lakásunkban is jól érzi majd magát!
Küldtem mailt!

Eveka

Kép
eveka

Sziasztok!

Nem tuntem el csak betegek vagyunk elkaptunk vmi nyavajat kohogunk faj a torkunk stb. Itthon volt a parom is a mult heten neki emg laza is volt meg Pattinak is egyszer. Szegenykem nehezen viseli es nyugos is miatta, de most mar lassan kilabalaunk belole.

Aztan hogy apuci itthon volt kihasznalta az alkalmat es ujra telepitette a gepet,mert mar szornyu volt. Informatikus kul. de a mienk mindig a legsz..bb ugyebar suszternek is rossz a cipoje.

Monazsu: Szuper ez a levezetes a tgyasal kapcsolatba koszi!

Babus:
Orulok, hogy vissza all minden a regi kerekvagasban remeljuk igy is marad.Kép Kristof egy kis tunemeny!

Gratulalok Tamesznak is a kicsihez! gyonyorusegesKép

Es mindenkinek a csodaszep kis babokhozKép

Pocilako jol vanKép csutortokon megyunk 4d-s uh-ra nagyon kivancsi vagyok mar ra hogy milyen.

Megprobalok vissza olvasni hatha sikerul!
neszi

Sziasztok!

Eveka!

A vizesedésed mire terjed ki? Kezed, lábad bedagad ilyenkor? És idővel lelappad? Azért kérdezem, mert ma a kézfejem bedagadt rendesen, de egy fél óra elteltével szépen lelappadt. A lábam, meg semmi másom nem volt duzzadta, de azért eléggé megrémültem. Emellett kellemetlen érzés is ez a vizesedés...

Dalmi
dalmi

Zsuzsa Kép

Ez a baba hihetetlenül szép Kép Semmi gyűröttség, pír, vagy akármi Kép
Ezer gratula nektek, és minden jót az (új) kis családnak Kép

Lir
lirian

Zsuzsa!

Nagyon édes a Kicsi! De jó Nektek! Otthon, nyugiban egy gyönyörű Manóval! Remélem legkésőbb 4 hét múlva az én Fiam is ilyen édesen fog itthon aludni a kiságyában!

Dalmi!
Nekm karácsony körül fordult elő először, hogy estérebedagadt a bokám. Akkor nagyon keveset pihentem. Most kb. 1 hete reggel arra ébredek, hogy az arcom fel van puffadva, a kezemre nem jön már fel könnyen a gyűrű ésa bokám is dagad egy kicsit. Eddig lelohadt, most megnéztem a bokámat, de az sajna most is be van dagadva. Érzésre nem kellemetlen csak látványra Kép. Ha nem kóros, akkor nem igazán érdekel, mert eddig tökéletesen problémamentes volt a terhességem. Azt mondtam, hogyha az utolsó hónap gyötrelmesebb lesz is, azt kibírom. Csak ne legyen terhességi toxémia...
Nincs valami jó tippetek, hogy lehet a vízvisszatartást csökkenteni?

Eveka

Kép
eveka

Eveka,

Nekem petrezselymet ajánlottak rá, de van többféle vízhajtó növény ami nem káros pl.: uborka, zeller, stb.
jammie

Eveka!

Létezik egy tea, Aloe-Verás, ami épp ezt a sejtközi vizet hajtja ki. Ha érdekel mesélek róla.
lirian

Zsuzsa!
Hát ez a picur nagyon-nagyon szépKép

Eveka!
Azt javasolják, hogy ha az ember veséjével nincs gond, akkor vízhajtó gyanánt lehet fogyasztani pl. fekete retket, petrezselyemzöldet(ezzel pl meg lehet szórni a szendvicset), na és persze a só megvonása.

Muki(31+2)

Muki
KépKép
KépKép
mukika

Jimbone!
Gyönyörű a kisfiad!
Babus! Nagyon szép a babaszobátok, bárcsak minden babát ennyire szeretnének a szülei.(Itt a nem várt babákra gondolok)
Szerdán leszek 39 hetes. Ma voltam dokinál, volt uh is. Babuci 3500g körül van, de kicsit aggaszt, hogy 3 hét alatt a Bpdje csak 1mm-t nőtt, most 91mm Viszont érdekes, hogy a combcsontja meg 1mmvel kevesebb az ofd meg 3mmvel kevesebb. Összemegy a feje? Remélem csak elmérték. A hasa az bezzeg nő Ac354mm
ÚGy látszik kis fejű tömzsi babám lesz. A 32 hetesen meg be volt csillagozva a bpd olyan nagy volt. Nem értem hogy mérnek. De inkább nem idegesitem magam vele. A súlya is a múltkor 3 hét alatt 900gmal nőtt most meg 3 hét alatt csak 400got. LEhet, hogy már kifelé készülődik? Jó lenne

Kép

KépKép
búzaszem

Sziasztok!

Minden új babához gratulálok! Sok boldogságot és sok-sok tejcsit kívánok.Kép

Cic,
Pici fiad nagyon édesKép

Asszony,
Nekem a körömvirág kenőcs jött be.

Panny, Dalmi,
Üdv köztünkKép

Babus,
Kristóf is nagyon édesKép
Hason alvás mehet, csak a cicikre vigyázz, meg nem nyomódjanak, mert abból könnyen lehet gyulladás.

Búzaszem,
Nekem is küldhetsz ám sms-t, ha megszületett a pocaklakó.Kép

Mi múlt héten voltunk 4D-s uh-on, szupi volt, babucival szerencsére minden rendben. Ide feltöltöttem egy pár fotót róla.

Panka

panka

Sziasztok!

Zsuzsa Kép,
csudaszép a Kismanó! Kép

Connie Kép,
pelenkázótáska: az igazinak az a lényege, hogy a külső borítása lepattentolható, így azt a rendelőben vagy bárhol le tudod teríteni és azon lehet öltöztetni, pelusozni a bébit. Ezért a belső borítása, amire a babát fekteted, az vízhatlan. Ezenkívül persze van több zsebe is, de a lényeg a borítás, ami levehető.

Babus Kép,
nagyon szép a szoba, igazán kitettetek magatokért, Kristófka biztos élvezi majd a kis birodalmát. Kép

Búzaszem Kép,
tényleg ne aggódj, szerintem az előző mérésnél jól elmérték a bébit, abból adódhat az eltérés.

Neszi Kép,
mielőbbi gyógyulást az egész családnak! Kép

Mi ma voltunk NST-n, egyenlőre semmi méhtevékenység, legalábbis a vizsgálat alatt. Legközelebb szerdán lesz NST, akkor UH is lesz, nagyon kíváncsi vagyok a méretekre.
Kérdésem is lenne, a teásokhoz: Ti mennyi málnalevélteát isztok egy nap?

Beatrix
beatrix28

Beatrix
Készülj fel, hülye kérdésem lesz! Mi van akkor, ha a pelenkázás során "baleset" történik a pelenkázótáska lepatentolható részével? Mert az jó, hogy vízhatlan, na de akkor is...

Teából én egy csészével (3 dl)iszom csak naponta. Nekem az a bajom, hogy székrekedést okoz még ez a kevés is Kép
De, ha már itt tartunk! Ti ízesítitek?
zsana75

Zsana Kép,
Nem hülye a kérdés. Nálam mindig volt/lesz törlőkendő, letörlöm és kész, nem szívódik be semmi. Amúgy a táska a külső, levehető rész nélkül is táska, vagyis a levehető rész nem érintkezik a táska tartalmával. Na, látod nem a kérdés a hülye, hanem a válasz. Kép Nem tudom, érthető így? Ha akarjátok, lefotózom. Kép
Én nem ízesítem a teát, régen, amikor gyógyteákat ittam (salaktalanító, elhízás elleni, stb), akkor azt mondták, hogy ízesítés nélkül a leghatásosabb, de ha kell, lehet bele tenni kicsi mézet vagy cukrot és citromot is.

Babus Kép,
azt a kék polcot (az adagolósat) hol vettétek? Nagyon klassz és praktikus.

Beatrix
beatrix28

Sziasztok!
Timurr: szerintem nem lesz gond.

Rita: azt nem tudom, hogy hol igényelheted a járadékokat, mert a családinet.hu oldalról másoltam be az adatokat. Bár ha befejezem a főiskolát talán én is "szakértője" leszek a munkajog, TB-s kérdéseknek. Legalábbis többet fogok érteni hozzá. De ezt csak az utolsó évben fogjuk tanulni. De az biztos, hogy ha minimálbérre voltál bejelentve és onnan mentél munkanélkülire, akkor neked a minimálbér után fogják számolni a járadékokat (TGYÁS, GYED. Ajánlom neked a következő címet: http://forum.index.hu és itt a TGYÁS, GYED, GYES-t keresd.

Be kell fejeznem, mert vacsi készítésl
Monika
monazsu

Panka!

Nem akarok totál analfabélának tűnni, de én nem tudom, hogy hogyan kell megnézni a fotókat a PicurkádrólKép Rákattintok az "Ide"-re és aztán hogyan tovább?

Muki

Muki
KépKép
KépKép
mukika

Sziasztok

Raktam pár képet fel a készülő szobáról,meg egyet a szerintem pici pocakról.

Eveka
Sima kuka csak ilyen panda kinézetű.Veszünk ilyen 50 db-os chicco bigyót,olyan mint amibe a gyümölcsöt lehet rakni a boltba,olyan füles,és illatosított,annyiban más hogy így bele kell rakni megkötöd a fülét aztán kész.Jó lesz így is.

Még lefényképezem a pelenkázó táskát is és felrakom azt is.

http://babanet.hu/album/main.php?album=4025

Timurr
Vendég

Nem minden pelenkázótáska lepatentolható.
Nekünk Pierre Cardin táskánk van, olyan mint egy utazótáska, rengeteg praktikus rekesszel, cumisüvegtartóval, használt pelus-tartóval, és van hozzá egy külön lemosható pelenkázóalátét, de nem lecsatolható, meg ilyesmi, hanem csak bele van téve a táskába.

Reggel elkiabáltam magamKép Ma volt az első nap, hogy "rosszalkodott" Kristófka. Reggel 8-tól du. 3-ig ébren volt, nyűglődött, hisztizett.
3-kor már majdhogynem együtt sírtunk, végkimerültségemben magam mellé vettem az ágyban és mindannyian bealudtunk. (Dolfi kutyus is, persze ő nem az ágyban, hanem a helyén)
De nem tartott sokáig az idill, 5 órakor újra rázendített a srác, anyukám vígasztalta, míg mi megvacsiztunk, mert már szédültem az éhségtől. Utána jött a pancsi, extra hisztivel, most belakott 100gr-mal és úgy néz ki, bealudt. De ezt inkább lekopogom(kopp-kopp), mert még a végén újrakezdi.
Nagyon kifárasztott ma.
Na már gügyörészik is. Nem tudom mi van ma. "Kikészítem anyut"-nap.

Babus

Kép
babus2005

Zsuzsa
Nagyon aranyos a kisfiad,én még nem is láttam ilyen kis szöszi babát.

Kérdeznék pár (lehet) butaságot:_
A babák minden evés után böfiznek,buknak?
Teát vagy vizet kell plusszba adni nekik?
Amikor kihozzuk majd a kórházból le kell takarni az arcát?

Hétvégén ömlött felém az infó meg a hülyeség,ezek maradtak meg bennem.

Timurr
Vendég

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?