Szanti!
Én Budapesten lakom (illetve most már csak a közelében).
Elvileg lehetne használni babakocsit mindenen, de gyakorlatilag néhány jármüvön lehetetlen.
Tehát nem is kell nem engedniük, mert ugysem fog menni!
Bizonyos villamosfajták már babakocsis ajtóval is el vannak látva (kivették a köztes kapaszkodót és egy üléspárt), de sajnos nagyon sokra esély sincs felvinni a babakocsit. Nekem a fiamnál elég kicsi babakocsim volt, amivel akkor is fel tudtam szállni, ha volt köztes kapaszkodó, de volt olyan villamos, amire még igy se. (Szükebb volt az egész ajtaja.)
Buszra a legkisebbek kivételével fel is fért.
Csak akkor volt gond, ha sokan voltak.
Metróra meg gond nélkül.
Sajnos az nagyon sok helyen, jármüvön nincs megoldva, hogy pl. a babakocsi felemelése és lépcsözés nélkül lejuss a metróaluljáróba, vagy fel a buszra.
Már pedig néhány hónappal a baba születése után a legkönnyebb kocsi is nehéz gyerekkel együtt.
Azt szoktam mondogatni, hogy mindjárt megváltozna a helyzet, ha a város vezetöinek jó része kénytelen lenne babakocsival vagy ne adj Isten mozgássérült kocsival közlekedni!
Nem igazán van kialakulva annak a kultúrája, hogy segítsenek (még a felszállásba-leszállásban hagyján, de pl, hogy ne üljön, álljon a babakocsis helyre, ha valaki éppen azzal száll fel, az nem.
Nem igazán voltak jó tapasztalataim: egyszer majdnem kiesett a fiam a kocsiból, mert valaki nagyon segített (jobban megemelte a kocsit leszálláskor), és jártam úgy is, hogy a pici kenguruban volt, és ennek ellenére nem adták át a helyet.
Most már nem igazán fogom "élvezni" a tömegközlekedést.
Inkább autóval járunk majd.
Beszti (8+4)