roni, én 25-öset használtam. A 10-es érzékenyebb, nem?
Lehet kapni 30-ast is, nekem szerintem az kellett volna.
Pár jó tanács, nekem ezek beváltak:
"A naponta végzett tesztelés során megfigyelhető, hogy a hormonszint hogyan változik. Általában a második csík erőssége fokozatosan nő, de előfordul, hogy ideiglenesen egy picit visszahalványodik. Ettől nem kell megijedni, mert a vizelet hormonkoncentrációja függ attól is, hogy mennyit ittunk és mikor volt utoljára vizeletürítés a vizsgálatot megelőzően.
Éppen ezért a tesztelés előtt kb. 2 órával érdemes csökkenteni a folyadékbevitelt és kerülni a vizeletürítést." "
Célszerű délután vagy este, mindig megközelítőleg azonos időpontban végezni a tesztelést."
angie, amikor én első alkalommal rendeltem lh teszteket, utána néztem a kritikáknak, mert fogalmam sem volt, hogy melyiket válasszam. (A gyakorikerdesek.hu-n sok jó van!) Őszintén én az árakat néztem, nem akartam drágát venni. Két tesztről írtak inkább, az egyik a One Step, a másik a Wondfo. Nálam a Wondfo nyert, amit a vateráról meg is rendeltem, de biztos jó ez a One Step is. Pannynak is bejött.
Próbálj utána olvasni a tapasztalatokról.
Hátha megnyugszol tőle.
roni, kíváncsi vagyok, hogy mi lesz.
Jó lenne ismét örömhírt hallani!
Reméljük bejön nálatok a Jónás nap!
laura, sok helyen azt olvastam, hogy a rectus diastasis csak egy "esztétikai" probléma, amit csak indokolt esetben műtenek térítéses módon, amúgy fizetni kell érte. Te tudsz ilyenről, hogy mikor fizeti ki a tb? Én már terhesség előtt is szenvedtem ettől (akkor még nem tudtam, hogy ez az), de rettentő rossz volt. Gyűlöltem. Estére mindig úgy néztem ki, mint aki terhes. Már tudom, hogy ez mitől volt, és ha lehetne, tuti megműttetném majd. Azért van hozzá ilyen is (képek nélkül):
Funkcionális hasizomedzés 1.
A várandósság idején a kétoldali elhelyezkedésű egyenes hasizom, hormonális hatásokra „elgyengül”, azaz csökken a feszessége, hogy a méhben növekvő magzatnak helyet adhasson. Az izmok elvékonyodnak és oldalra tolódnak.
Szülés után minél korábban helyre kell állítani az izmok állapotát, de ez nem azt jelenti, hogy bármilyen edzésbe belekezdhetünk.
A funkcionális izomerősítéssel az izmot eredeti szerepében erősítjük, növeljük annak terhelhetőségét. Ehhez figyelembe kell venni az általa támogatott szervek működését is, a hasizmoknál ilyenek a kismedencei szervek (pl. méh, húgyhólyag), kismedencei szalagok, a medencealapi izmok és a gerinc. A funkcionális edzés meghatározza a testhelyzetet is. Így pl.
a hátonfekvés kedvezőtlen póz a hasizmok funkcionális edzésére, mert ez a teljes ellazult helyzetük, valamint kedvezőtlen a méh regenerálódása szempontjából is. A kizárólagos emelgetések fej felől indítva hátonfekvésben, azaz, a felülések kedvezőtlen nyomást gyakorolnak a sérült gátizmokra, de a gerinc szempontjából is károsak, ezért el kell kerülni őket!
Az előnyös kiindulóhelyzetek a térdelőtámasz, könyök-térd támasz, az oldalfekvés, az ülés és az állás.
Különösen nagy a jelentősége a gerincet szegmentálisan stabilizáló haránthasizomnak.
Funkcionális hasizomedzés 2.
Gyakorlatok 1.
A gyakorlatsorozatot dinamikus izomműködéssel kell elkezdeni, kicsi emelési terheléssel: a felsőhas keskenyedik, az alhas pedig rövidül, mindehhez a kilégzés támogatását is fel kell használni.
A bevezető gyakorlat, közvetlenül szülés után, már az első napon végezhető kispárnával a has alatt, majd a tejbellövellés után tegyünk egy hengerpárnát a mellek alá is- (nem az ágy és a mellek közé!).
A korai gyermekágyas időszakban ez elegendő bemelegítésnek is.
0. Gyakorlat - bemelegítés:
- KIH (kiindulóhelyzet):Hasonfekvés, két kezünket tegyük a homlok alá.
- Feladat: a hasi légzés - belégzésnél a hasba irányítjuk a levegőt, majd a kilégzés végénél akaratlagosan is húzzuk be a köldökünket a gerincünk felé.
A kilégzés 2-3 ütemmel legyen hosszabb a belégzésnél.
Az erősítését lassú és finom izomösszehúzásokkal kell elkezdeni, a max. erő 20-30%-val és 20-30 mp-ig kitartva a működésüket. A medencealapi izmok így szintén aktiválódni fognak, mint funkcionálisan együttműködő izmok.
Erősítő gyakorlatok:
1. - KIH (kiindulóhelyzet): hasonfekvés kispárnával a has alatt
-Feladat: tedd U tartásba a kezedet a fej mellé és nyomd a tenyeredet a felületbe kilégzés alatt! 4x-5x
Majd a kezek lenyomása mellett, a hasizmok feszítését is tardsd meg 2-3 légzéscikluson keresztül, 20-30%-os izommunkával. Egy légzéscikluson át lazíts és ismételd újra a gyakorlatot min. 10x
2. - KIH: térdelőtámasz vagy könyök térd támasz:
-Feladat: -mozgasd meg a derekedat le-fel, majd középhelyzetben tartsd meg!
- a továbbiakban anélkül, hogy megmozdulna a derekad, húzd be a köldöködet a gerinced felé és egy picit a szegycsontod felé felfelé is!
Nyomd a jobb tenyeredet és a bal térdedet
egyszerre a talajba!
Itt is 4x-5x ismételj a saját légzési ütemedben, kilégzés alatt behúzva, belégzéskor ellazítva a hasat. Majd a következő min. 10 ismétlésnél folyamatos légzés mellett is tartsd meg az izomfeszítést! A has nem domborodhat ki a feszítés alatt!!!
Minden ismétlés között tarts 4-5 másodperc szünetet!
Végezd el a bal kézzel és jobb térddel is!
3. - KIH: helyes ülés (emeld ki a mellkasodat, engedd le a vállakat és tartsd meg középhelyzetben a derekadat), egyik kéz a köldök alatt, másik kéz a szegycsonton:
- Feladat: húzd be lassan és finoman az alhasadat, mintha a kabát bélésétől szeretnéd eltávolítani! Az itt levő kezed kísérheti is a mozgást, de ha úgy könnyebb, akkor el is húzhatod tőle az alhasadat.
4x-5x ismételj a saját légzési ütemedben, kilégzés alatt behúzva, belégzéskor ellazítva a hasat. Majd az ismétléseknél folyamatos légzés mellett is tartsd meg az izomfeszítést. A szünetek 4-5 másodpercig tartanak vagy 1-2 légzéscikluson át.
Ne feledd, a teljes izomerőd 20-30%-ával dolgozz csak az első két hétben. Sokkal fontosabb, hogy ezt kitartsd 15-20-30 másodpercig is és min. 10x ismételd a gyakorlatokat!
Figyelmeddel folyamatosan ellenőrizd a hasizmok munkáját.
Mindez akkor is igaz, ha nem rögtön szülés után kezdtél hozzá az edzéshez.