Új privát üzeneted érkezett!

Kedves lanyok,

csak egy megjegyzes a sargasag- temahoz : enyhen sarga babaknak valoban eleg, ha anyatejet kapnak,hisz egy ket nap alatt elmulik a sargasag es semmi bajuk nem lesz tole.
De peldaul az en kislanyom egy honapig(!) volt sarga, a legmagasabb SEBI( szerum billirubin)erteke 390 volt, aki mar atelt ilyet, az tudja, hogy ez nagyon magas ertek.Ilyen esetben igenis kell folyadek, leginkabb anyatej,viz, vagy barmi mas ,lenyeg, hogy atmosodjon a szervezete.Persze legjobb szoptatni ilyenkor is, de ezek a babak nagyon aluszekonyak, nehez oket ebreszteni es meg nehezebb ravenni oket, hogy sokat szopjanak, de muszaj inniuk valamit, igy cumisuvegbol dontik belejuk a folyadekot, hiszen itt mar magasabb kockazatrol van szo: agykarosodas es annak megelozesere a vercsere, ami szinten nem egy vidam dolog ilyen pici babaknal.
Hangsulyozom, hogy ez csak a sulyos sargasagra vonatkozik, nem akarok senkit megijeszteni, ez viszonylag ritka dolog.
Ja, a babam mar kilenc honapos es eszeben sincs abbahagyni a szopizast, most is harom-negy szopi van naponta(ejjel meg nem szamolom..:-))))

Persze legjobb elkerulni a cumisuveget, de azert lehetnek olyan esetek, amikor szukseg van ra.

Puszi minden anyukanak es babanak

Eva
Névtelen

Ja, es ilyenkor nem lehet orakig szoptatni,mert a babanak a kekfeny alatt kell lennie ejjel-nappal,ahhoz, hogy javuljon, mert erre ez az egyetlen gyogymod.
Ezt az elobb kifelejtettem.

Eva
Névtelen

Noémi!

Köszike biztosan oda fogunk találni! a mûtétet mikor csinálják meg? ha a hormonok okésak? És mennyi ideig kell korházban maradni vele? a margitban csinálja ugye? a páromnak már van egy gyerkõce!Én meg már voltam hormonvizsgálaton! akkor most mi van? Bár szerdán ugyis kiderül!!!!!Kép már nagyon várom! megirom majd mi volt!!!!!

pusza! mamacs
mamacs

Szia Mamacs!

Irtam melt, hogy ne untassuk itt a topicon a tobbieket!

Udv/Noemi
Noemi

Sziasztok!

Bóbita írása szakmailag teljesen korrekt, míg Judit a tied hemzseg a tárgyi tévedésektol. Akárcsak Rendszeres Olvasóé. Ez nem sértés akar lenni, csupán tény.

Sárgaság: Felmérések igazolták, hogy a gyakrabban szoptatott babák billirubin szintje alacsonyabb. Pl. a napi 8 alkalommal szoptatott babák esetében ez a szint 3mg/dl volt alacsonyabb, mint a ritkábban szoptatottak esetében. A colostrum (elotej), síkosító hatásánál fogva, stimulálja a beleket a billirubinban gazdag széklet ürítésére, mielott a billirubin újra felszívódhatna a sejtekben.
Ebbol is látható tehát, hogy NEM A VIZELETTEL távozik a felesleges billirubin, hanem a SZÉKLETTEL! Márpedig teától, forralt víztol egy baba sem fog kakilni!

A kékfényezés nem akadálya az igény szerinti szoptatásnak, csupán némi odafigyelésre, szervezésre van szükség mind a kórházi személyzet, mind pedig az anya részérol.

Azt írod: "a Margit nem arról híres, ha csak nem külön szobás vagy, hogy rögvest hozzák a gyereket szopni (eloször a mamát a nem baba mamás részre teszik, és csak ha van hely, kerül át a másik oldalra)."
Érdekes ez a megállapítás, üti egymást az eleje meg a vége. Helyesen ugye ez úgy hangzik, hogy amennyiben nincs hely a babás szobában, akkor kerül az anyuka a másik oldalra, majd pedig ha felszabadul egy ágy, akkor átköltözhet a babás oldalra. Mindenesetre, a másik oldalon is JOGA van az anyának együtt lenni a babájával, vagy kérheti, hogy minden alkalommal hozzák ki neki a gyermekét megszoptatni, amikor csak felébred. (Ezzel most persze lehet vitatkozni, hogy persze, majd egy gyerek miatt fog ugrálni a csecsemos novér, de a jogod megvan hozzá és ha elég elszánt vagy, gyakorolhatod is!)

Befelé forduló mellbimbó: Az LLL külön találkozót szentel a szoptatási problémáknak, ahol az általad felvetett problémára is kínál megoldást. Sajnálatos, ha te errol nem tudtál, és váratlanul ért, hogy ez gondot okozhat, de azt gondolom, hogy ezt nem írhatod a Liga számlájára.

Nagyszeru, hogy nem lett nálatok késobb probléma a kezdeti tápszerezésbol, de ez nem jelenti azt, hogy másnak sem lenne. Ne dugd homokba a fejed! Ugyanez vonatkozik a cumisüvegre is!

Azt írod: "Inkább egy két korty cumisüvegbol, mint utána már ne is dönthessek, mit és mibol kapjon, mert mondjuk kékfény alá került a gyerek. "
Mindig dönthetsz, a te gyereked!

"Persze, talán ha valóban segítenének a kórházakban a mamáknak."
Ez tényleg jó lenne, de sok múlik az anyukán is. Kézbe kell vennünk a saját dolgainkat.

Eva által leírt szerum billirubin érték valóban nagyon magas, ez már a patológiás sárgaság tárgykörébe tartozik, kezelést igényel, de nem akadálya a szoptatásnak, sot, az általam fentebb leírtak (meconium ürülése) indokolják is a gyakori szoptatást.

Kedves Olvasó, ugye nem azt akarod mondani, hogy a tea akadályozza meg a súlyesést? Tehát ha én hízni szeretnék, igyak teát???

Bóbita megjegyzéséhez csatlakozva én is elmondom, hogy sem nekem, sem a Ligának nem célja a gyozködés. Csupán információt szolgáltatunk annak, akit ez érdekel, de mindenki maga dönti el, hogy a kapott információt miként hasznosítja. Judit, veled sem azért szállok vitába, hogy meggyozzelek, hanem csak azt szeretném, ha Márti (és mások) helyes adatok birtokában hoznák meg döntésüket.

Üdvözlettel
Iboly
Iboly (iboly)

Kedves Iboly!
Én az elsõ szülés után bizonyos okok miatt nem lehettem együtt a gyerekkel. Aztán átkerülve egy nap múlva (akkor láttam elõször, õt még nem a Margitban szültem, de olyan kórház volt, ahol propagálják a szoptatást) ott szerencsétlenkedtem, mert nem tudta a baba bekapni a bimbót. Segítség persze nuku. És én még hevertem azt, ami miatt nem lehettem vele együtt (bocs, ha nem kötöm az orrodra), nem voltam nagyon kiállokmagamértésazasztalracsapok állapotban. Igy szórakoztunk másfél napig. Majd a gyerkõccel baj lett, összeomlott a keringése, megfigyelés, kékfény, infúzió (egyik verziója a dokiknak az volt, besûrûsödött a vére? nem vagyok szakértõ). Innentõl kezdve akarhattam ugrálni. Mivel még fejõgépem sem volt, ezért tápit kapott plussz játszócumit, és még sorolhatnám. De a simán besárgult babáknál sem szoptathattak akkor a mamák, amikor akartak, éjszaka pl. egyáltalán nem, három nap múlva már õ is csak a kékfény miatt volt külön. (Azért a kismamák többsége nem kapja ki engedély nélkül a kékfény alól a gyermeket, ráadaásul ahol az elsõt szültem, ott ez külön emeleten volt, a Margit ebbõl a szempontból szerencsésebb, mert az örzõben kékfényezik a babákat).

Nemrég szültem a másikat a Margitban, elõször a nem babamamaás részlegre tettek, majd utána kerültem át és másfél napig egyedül voltam egy szobában, az egész osztály pangott az ürességtõl. Lehet, hogy ellentmondás, de így volt. A szülés után fél nappal mehettem át csak. (Talán nem tejeltem eleget a dokiknak?, de nekem úgy tünt, az a szokás, egy napot a mama a nem babamamás részlegen van, majd utána mehet át, hogy miért nem tudom, én mindenesetre a fél napot sarkamra állással értem el).

A befelé forduló mellbimbóért nem az LLL-t okoltam. (De ha idézed, hol írtam ilyet, akkor megkövetem az LLL-t). Csak ez is gond volt a sok többi közt, amelyben a csecsemõsök nem segítettek.

Engem Iboly, nem kell meggyõznöd, szoptatáspárti vagyok, mindkét gyerek szopott/ik és az ujjukat nyammogják, de nem kéne azokban a mamákban lelkiismeretfurdalást keltenetek, akiknek valami miatt nem jön össze, hogy csak anyatejet kap és csak cicibõl a gyerek x éves koráig. Mert szörnyû érzés, amikor Te nagyon akarsz, de a körülmények nem teszik lehetõvé, és a gyerek csak alszik a kezedben, amikor végre engedik szoptatni. Nem azt írtam, bele a gyerek szájába mindenképp a cumisüveget, hanem csak annyit, jobb ha ott van kéznél, mert esetleg kerülhet olyan helyzetbe, hogy szükség lesz rá. És én igen, félek a kiszáradástól, mert nálunk ez is belejátszott a gyerek állapotába. Azért gondolom, ha valami miatt nincs tej, csak jobb annak a gyereknek, ha kap valamit. Számomra a Liga sokszor túlságosan agresszív, nem véve figyelembe, hogy vannak olyan esetek, amikor hiába tesz meg az anya mindent, mégsem sikerül megúsznia a cumisüveget és a tápszert. Én sokszor a kioktatást érzem, és nem a segítséget a nézeteikben. Talán be kéne juttniuk a kórházakba, és ott segíteni azokat a kismamákat is, akiknek valami miatt nem megy. Nem lehurrogni valakit, hogy mit is irtál? a homokba dugja a fejét?. Sok idõbe tellett, hogy megbocsássak magamnak, mert nem ment minden flottul, de ma már tudom, sokkal jobb anyja voltam/vagyok, mint azok, akiknek minden simán ment.

Az allergiáról meg attól tartok nem csak a korai tápszerezés tehet (nagymamámba még a sima bociból fejt tehéntejet tömték, és nyolcvan évesen jobb állapotban van néhány harmincasnál) , hanem az a sok adalékanyag, szennyezés, és még sorolhatnám, ... Ebben az értelemben már az anyatej sem az igazi, de hangsúlyozom, még mindig a legjobb, mert nem tudunk teljesen ezektõl megszabadulni, hacsak nem a világ végén élünk, és termelünk magunk mindent.

Én annak a híve vagyok Iboly, hogy a világ nemcsak fehér és fekete. Vannak néha átmenetek is.
(Valahol mintha azt olvastam volna, hogy az elso babádat nem sikerült sokáig szoptatni, akkor én most, mert bõven egyéves korán túl szopott, jobb anya vagyok mint Te. Persze hogy nem, mert nem ez az értékmérõje az anyaságnak)
Én lezártam a témát.

Judit
Névtelen

Kedves Judit!

Akkor most már nem tényekrol vitázunk, hanem érzelmekrol. Természetesen tiszteletben tartom a véleményedet, pár gondolatot engedj meg még mindehhez.

A Liga nem tagadja, hogy vannak olyan anyák, akik nem tudnak szoptatni, nem vet rájuk követ, nem tartja oket rosszabb anyának. A Liga célja, hogy a megfelelo információt átadja. A Ligában kizárólag olyan édesanyák dolgozhatnak, akik maguk is szoptatták gyermeküket, így saját tapasztalattal rendelkeznek a szoptatás terén. Ezek között pozitív és negatív tapasztalatok egyaránt megtalálhatók, lásd az én esetemet is. Mi önkéntesekként végezzük a munkánkat ebben a non-profit szervezetben, ingyen, egy fillér fizetség nélkül. Nem sírok miatta, félre ne érts, csak szeretnék rávilágítani neked arra, miért nem megoldható, hogy mi bent töltsük a napunkat egy kórházban. Bár hozzáteszem, hogy közülünk sokan, én is, szívesen tennénk. Szívügyünknek tekintjük, hogy minél több baba és mama tapasztalhassa meg a szoptatás nagyszeruségét. Ez talán megbocsájtható. Nem vagyunk agresszívak, sot, támogatnunk kell az anyákat abban, hogy meghozzák a SAJÁT döntésüket, s ha már mindent megtettünk, félreállunk. A lelkesedés, a mindenáron segíteni akarás esetleg összetévesztheto az agresszívabb agitálással, de végtére is nem valami szörnyuséget hirdetünk! A tudásunk pedig több ezer anya, valamint orvosok, laktációs szaktanácsadók tapasztalataiból, kutatási eredményekbol tevodik össze. Mindenki tapasztalatára kiváncsiak vagyunk, a tiedre is! Abból is tanulunk!

Oszintén örülök, hogy az elso babádat jóval egyéves korán túl szoptattad.

Azt hogy homokba dugod a fejed, arra írtam, hogy, idézem: "Nagyszeru, hogy nem lett nálatok késobb probléma a kezdeti tápszerezésbol, de ez nem jelenti azt, hogy másnak sem lenne. Ne dugd homokba a fejed! Ugyanez vonatkozik a cumisüvegre is!"

"A befelé forduló mellbimbóért nem az LLL-t okoltam. (De ha idézed, hol írtam ilyet, akkor megkövetem az LLL-t). "
Idézem: "Én az elso elott m... felkészültem, stóc LLL-es anyagom volt, (...) Ha felkészítenek arra a részére is a dolognak, hogy esetleg én leszek az, akinél nem fog minden simán menni, lehet megúsztuk volna azt a tápszerezést az elején"

Most már szerintem is lezárhatjuk a témát.

Üdv.
Iboly
Iboly (iboly)

Sziasztok!

Cumisüveg és tea ügyben: Most légy okos BMárti... Kép
Hmm... Számszerüen 6:3 az "esetleg kellhet cumisüveg" oldalon, de a másik oldalon az LLL (általam nagyra becsült) tudása és tapasztalata... Jól elbizonytalanítottatok...
Mindenesetre köszönöm mindenkinek, aki megosztotta velem tudását és tapasztalatait. Végül is az érem mindkét oldalát ismerve talán kevésbé fogok elbizonytalanodni, bármi történik is.

Judit! Nekem ugyan még nincs személyes tapasztalatom, de a szülésre felkészítö tanfolyamon hallottak alapján úgy tünt, hogy a Margit igazán szoptatásbarát kórház. Elhangzott ugyan az is, amiröl te is írtál, hogy elöször inkább nembabás szobába teszik a szülés után az anyukákat, hogy tudjanak pihenni, és hogy a babát egy kicsit inkubátorba tegyék, hogy ne azonnal kelljen alkalmazkodnia a testmeleg és a szobahömérséklet közötti 10 fok különbséghez.
Neked rosszak voltak a tapasztalataid?

Iboly! Kedves, hogy még emlékszel rám, igazán jól esett. Kép Egyelöre nincs több kérdésem, igyekszem átolvasgatni a szoptatás topikot, aztán majd decemberben lehet, hogy elárasztalak benneteket a kérdéseimmel!

BMárti
BMárti

Így jár az, aki azt írja, többet nem ír a témában. Én azt, hogy befele forduló mellbimbóm van, csak a kórházban tudtam meg. Hiába voltam felkészült, olvastam, jártam a kórházba felkészítõ tanfolyamra, jártam védõnõhöz, és olvastam rengeteget, pl. a Liga szinte összes füzetét is (elmenni hozzájuk nem volt lehetõsdégem fizikai korlátok miatt), csak ott derült ki. Sajnálom, ha azt olvastad ki az írásomból, hogy a Ligát okolom érte, de ez azt hiszem nem engem mínõsít.
Az agresszivitást arra értem, hogy azzal pánikoltatjátok a mamákat, ha tápszert kap a gyerek egyéves kora elõtt, akkor mindenképpen allergiás lesz, ha cumisüveg éri a száját, többet nem fogadja el az anyamellett, és egyebek. Statisztikát még sosem olvastam errõl, de mint tudjuk, "csak" nagyobb az esélye a gyereknek (kb mint az auto és a repülõn való utazás veszélye, bár ma már ezt is ki tudja.). Vagy a legújabb dolgok, ha nem kerül rögtön mellre, akkor egész életre szóló hátrányt szenved a gyerek. Ahhoz, hogy a mama napi 8-12 szer tudjon szoptatni, együtt kellene lennie a babával, de azért sajnos ez még a Margitban sem mindig van így. Lehet, hogy Te úgy gondolod, csak gyõzködsz de akkor ezt egy kicsit finomabb és a másikat kevésbé sértõ hangnemben kellene csinálni. (Bocs, de az utolsó elõtti leveled tele volt olyan dolgokkal, amiben az én irásomban még a kákán is csomót kerestél). Másik, az itatást a kórházban is mondták, a Margitban is, mert a szobatársam ugyanazon ment át, mint én az elsõvel. Nekem annyi maradt meg ebbõl, sárga babáknál nagyon figyelnek arra, hogy megfelelõ legyen a tápanayag és folyadékbevitel, valószínûleg nem véletlenül. Egy aluszékony babát elég nehéz amúgy igény szerint szoptatni. És ha jól emlékszem (de ezt valami miatt elfelejtetted idézni), hogy odaírtam, nem vagyok orvos.

További jó gyõzködést! Pl ahelyett, hogy az én írásomat elemezgetnéd, esetleg írhatnál itt arról, mit tegyen a mama, ha valami miatt külön kerül a babától, honnan tudhatja meg, befele forduló mellbimbója van-e (mert az enyém egész terhesség alatt böködött mindent kifele, csak szülés után nem volt hajlandó elõbujni), hogy hogyan szoptassunk, ha esetleg koraszülött lesz, vagy beteg, hogyan gyõzzük meg a személyzetet, ha kékfényezik a babát, engedjen minket szoptatni, hogyan fejjünk, ha nem szoptathatjuk a babát, stb... Mert ezekre kevés úgy gondolom, a ne vigyél cumisüveget a kórházba.

Saját tapasztalat, az ismerõseim mind nagyon sokáig szoptattak, de néha hagyták másra a babát (volt aki rendszeresen, mert tanult), mégsem kavart be, mert csak akkor kapott abból, ha tényleg nem volt másképp megoldható. Egyikük problémák miatt szintén cumisüveggel volt "elrontva" az elsõ hetekben, mégis kétéves koráig szopott. Ne keltsetek az anyákban felesleges bûntudatot azért, amirõl sokszor nem is tehetnek, nem mindig sarokra állás kérdése a dolog. Igenis közöljétek, elõfordulhat, bekavar a cumisüveg, de a nagyobb részénél a babáknál nem jelent általában hátrányt, ha egyszer-kétszer kap cumisüvegbõl. Ugyanez a tápszer dologgal. Mert mint tudjuk, szoptatáshoz kiegyensúlyozott, magabiztos mama kell, aki hisz magában, és nem folyton azon pánikol, mit csinál rosszul, mivel tett helyrehozhatatlan károkat a gyerekben.
Nekem szoptatás témában a legtöbbet egy könyv segített, a címét sajnos nem tudom már (kölcsönkaptam), persze lehet, hogy ehhez is köze van a Ligának, de nekem lényegesen használhatóbbak voltak az ott leírtak, mint a füzetecskékben olvasottak (ez kritika akart lenni).

Judit
Névtelen

Noémi!

Megkaptam köszönöm! Elolvastam, válaszolok!

THX!Kép Mamacs
mamacs

Apropó szülésre felkészítés! Biztosan olvassák ezt a topikot olyanok is, akik még a terhesség elején járnak, de majd a Margit kórházban fognak szülni. Nekik szeretném ajánlani ezeket az elöadásokat / beszélgetéseket. Ne hagyjátok ki!!! Mi a hónap elején kezdtük, szóval eddig három témán voltunk.

A hónap elsö hétföjén Dr. Szép "Az osztály bemutatása" címszó alatt a szülés menetéröl beszélt, konkrétan behelyezve az eseményeket a Margit kórház beli gyakorlatba. Érdekes elöadás volt, és hasznos is, mert hiába olvassa el az ember a kismamakönyvben, hogy ez után az következik, egészen más az, ha a helyi szokásokat pontosan megismeri az ember. Ráadásul Dr. Szép egészen egyéni humora füszerezte, ami egy kicsit elfogadhatóbbá tette a várható kínos részleteket. (Pl. szülés során távozó széklet)

A hónap második hétföjén egy gyermekorvos hölgy és a kórházban dolgozó védönö beszélt az osztály életéröl. Többek között a nagy vihart kavart cumisüveg-ügyröl. Ez is nagyon jó volt, nagyon gyakorlatias módon elmondták, hogy mi a szokás az osztályon és miért. Nekem, aki az eslö babámat várom, különösen hasznos volt. Így már tudni fogom, hogy mire és kire számítsak, biztosan sokkal kevesebb lesz bennem a fölösleges aggodalom, és ha esetleg úgy járnék, mint Judit írta, hogy nem kapott segítséget a szoptatáshoz, akkor rögtön számonkérhetem az ígéretét személy szerint a (nagyon szimpatikus) védönön.

De ami miatt igazából billentyüzetet akartam még ragadni, az a tegnapi elöadás. Hónap harmadik hétföje: "Mi történik a szülöszobán". A beszélgetést vezeti Horváth Ottóné, föszülésznö. NAGYON JÓ! Ne hagyjátok ki! Ugyanazok a dolgok, amikröl ezerszer hallottunk, ezer helyen olvastunk, de végre teljesen érthetöen. (Kár is volt mást elolvasni, meghallgatni... Kép) Néha szinte "anyu mesél" hangulatom volt, de szerintem másoknak is, mert idönként olyan angyalkás csönd volt, és szájtátott hallgatás, mint az oviban, a mesesarokban. Kép Igazi beszélgetés volt, és nem elöadás, kicsit el is szaladt a ló egyesekkel a fájdalomcsillapítás téma körül, de még az elszabadult indulatokat is nagyon jól le tudta kezelni a Föszülésznö. Pedig volt néhány olyan igazi kötekedö okostojás is, akik az egész este hangulatát tönkretehették volna. Én mindenesetre eddig is bíztam a Margit kórházban, és az ott dolgozókban, igazán nyugodt szívvel készülök ott megszülni a kisbabámat, de ez a beszélgetés még tovább mélyítette a bizalmamat és megnyugvásomat. Jó kezekben leszünk a kisbabáinkkal együtt ott, ahol ez az ízig-vérig megértö és odafigyelö Anya vezeti a szülésznök "csapatát". Kép Végül is a szülésznök lesznek velünk a legtöbbet a vajúdás során, és a vezetök személyisége mindig meghatározza a csapat hangulatát, légkörét. Szóval a sok hasznos és végre laikusként is igazán érthetö információn kívül pozitív élmény volt megismerni a föszülésznöt is. Ne hagyjátok ki a lehetöséget!

BMárti
BMárti

BMárti!
Ha telt ház van, akkor nem biztos, hogy egybõl babamamásba kerülsz, (az egyágyasokat nem tudom hogy mûködnek) de ilyenkor szerintem is át lehet menni az örzöbe, hogy megnézd, esetleg megszoptasd a babát. De elvileg csak három óránként viszik ki szoptatni õket.
Engem a felvételkor megkérdeztek, hogy hova akarok kerülni, és csodálkoztam is, amikor szülés után elõször a nem babamamásra kerültem (igaz a szülés elõtt pár órával felvettek, mert nem voltak benne biztosak, hogy megindult).
A kiskocsiba majd adnak teát (jó édes trutyi, nekem nagy rendesen az egyik csecsemõs még plusszba bevágott egy kanál cukrot a cumisüvegbe, pedig már az eredeti lötty is kész émely volt, ha valami miatt itatni kell, érdemes forralt vizet hozatni otthonról. Sok segítség nem lesz, bár van egy védõnõ, nagyon aranyos, és nagyon eltökélt, és minden apró sikerért megdicsér, és veled örül, de sajnos csak hetköznap kb du. háromig van ott. Õ tényleg nagyon segítõkész, a csecsemõsök többségével ellentétben . Ha véletlenül fejni kell, hát erre én csak a szobatársam sztoriját tudom, aki szerencsétlen kapott egy üveget, cumisüveget, szük felsõ lyukkal, kinlódott. És ráadásul oda se adták a kékfényezett gyereknek éjszaka a csecsemõsök, reggel ugyanott találta meg a hûtõben, szóval nem árt résen lenni. Egy pohárba könnyebb kézzek fejni. De nem valószínû, hogy valaki ezt megmutatja, és szerintem ezt könyvbõl nem lehet megtanulni. Általában a többgyerekes kismamák a legjobb tanácsadók.
Nekem tényleg az a bajom a mai dolgokkal, hogy az ujságok és a felkészítés (kórházi is) sokkal rózsaszínûbbnek tünteti fel a dolgokat, mint a valóság. És a kórházak többsége nem halad a korral. Elvileg jog van a szoptatásra és az együttes elhelyezésre, de az is ott áll, ha a baba és a mama állapota engedi. Ez pedig elég tágan értelmezhetõ dolog, hogy ki mit tart akadályozó tényezõnek.
De minél többet mellre kell tenni, minél többet szoptatni, mert valóban akkor indul be a baba bélmûködése, és kisebb esélye van besárgulni (nálunk Rh negatívság miatt nagyobb volt az esély), és ha véletlenül nem megy valami akkor viszont nem kell elkeseredni, mással is megtörténik. Mert amíg a mama bizonytalan, ideges, addig a csecsemõ is az lesz, és sokkal nehezebb szoptatni.

Egy másik, én még mindig azt vallom, ha nagyon nem megy (mondjuk már több mint két napja nem sikerül szoptatni valami miatt, pl. az én esetem befele forduló mellbimbó, és nem tudja rendesen bekapni), akkor inkább fejni, azt odaadni cumisüvegbõl (persze elõtte próbálkozni rendesen szoptatni, és mindig csak utána), mint hagyni a dolgot, mert a cumi miatt majd elutasítja a cicit, olyan cumit kell szerezni, amibõl dolgoznia kell, nekem a bimbóvédõ sem igazán jött be, egy idõ után már csak arra használtam, hogy kiszivta a bimbót vele, majd gyorsan levettem, és visszadugtam a szájába a cicit, igazából csak ekkor indult be a tejtermelés is, amikor már így is tudott szopni). Késõbb, ahogy nõ a baba, megtanulja bekapni a befele forduló mellbimbót is, és közbe mégsem megy el a tej sem, kezdettõl fogva kapja a finom tejcsit, ... De ez csak az én véleményem.

Judit
Névtelen

Szia Judit!

Ezek szerint azért a Margit kórházi gyakorlat nem olyan rózsás, mint az elmélet... Mondjuk nekem, laikus kezdöként, az, hogy három óránként megkapom a babát elég gyakorinak tünik. Végül is nem lehet örökké a szájában a cici, csak felázna töle a mellbimbóm, ö meg megszokná, hogy a mell az egy tök jó játszócumi. (A növérem így járt, a végén már aludni is csak úgy akart az egyik kisfia, ha cici volt a szájában közben. Nesze neked, igény szerinti szoptatás...)
Azzal megleptél, hogy a terhesség alatt "peckes" mellbimbók is befelé fordulóvá válhatnak a szülés után. Bennem eddig fel se merült, hogy ilyen gondom is lehet, hiszen a mellbimbóim most, 5 héttel a várható szülés elött, olyan hetykén állnak, hogy képet lehetne akasztani rájuk. Kép
Az egyágyas szobák úgy müködnek, hogy kettö van belölük, és az elég borsos áruk ellenére örökké óriási túljelentkezés van rájuk. Ott a baba akkor és annyit van veled (ha az állapota engedi Kép), amennyit csak akarod. Én elöször úgy gondoltam, hogy szeretnék ilyen szobába kerülni, a külön zuhanyzó és WC, na meg a szabad látogatás miatt, de mióta láttam az egyik ilyen szobát, (a szülésre való felkészítéskor éppen takarításra várt az egyik, úgyhogy megnézhettük) nem vágyok rá igazán. Valahogy olyan sivár és barátságtalan, hogy rossz érzés lenne benne egyedül maradni. Ráadásul abban biztosan igazad van, hogy egy rutinos szobatárs segíthet a legtöbbet.

BMárti
BMárti

Ez a befele forduló dolog, nekem terhesség elõtt nem mindig állt ki, de én azt hittem ez így természetes. Aztán a terhesség alatt viszont állandóan bizsergett, állandóan bántotta minden, stb, és valahogy én azt hittem, ha valakinek befele forduló mellbimbója van, annak mindig befele forduló (persze ez az én naívságom). Persze nem ezt jelenti. Viszont a szoptatás az elsõvel jót tett neki, a másodiknak már nem jelentett gondot. Ezt persze a védõnõk felismerhetnék, mert lehet segíteni rajta a bimbókiemelõvel vagy mivel, ha pár hónapig hordja az ember. De ez is egy olyan téma, amirõl csak mellékesen esik szó a felkészítéseken (mindenfajta felkészítésen), mert nem érint mindenkit.

Ha választasz szülésznõt, õt biztos meg lehet kérni, hogy segítsen a szoptatás nehézségeiben is.

Judit
Névtelen

Sziasztok!

Elnézést a kontárkodásért, de szerintem a mellbimbó állapotát (befelé forduló) a gondozó (választott és sokszor keményen fizetett!) orvosnak kötelessége lenne ellenõrizni, és szükség esetén tanácsot adni, mint Judit is írja. Elgondolkodtató, érdemes lenne csinálni egy statisztikát róla, hogy a kül. orvosok hány százaléka teszi ezt meg! (enyém megtette...)

sziasztok
Ildi
PIldi (pildi)

Sziasztok!

Hát, nekem még se a védönö, se a terhesgondozóban dolgozók, se a nögyógyász soha nem nézte meg a melleimet... Ti tudjátok, miröl lehet felismerni, ha befelé forduló lesz? Tényleg csak megjegyzés szinten olvastam eddig erröl, és azt hittem, az feltünöen látszik, ha valakié olyan...

BMárti
BMárti

Szia BMárti!

Azért írok mert én már a második babát várom és az elsõt is a Margitban szültem tehát van némi tapasztalatom. Nos a szülésfelkészítõk tényleg nagyon jók és hasznosak voltak csak éppen a gyakorlat egy kicsit másképp volt. Én például a bent töltött hat nap alatt egyszer sem találkoztam védõnõvel, hogy hol voltak nem tudom. A csecsemõsök meg tényleg nagyon leterheltek tehát tölük sem sok segítséget kap az ember legfeljebb ha elég határozott és rámenõs. Én rögtön a baba-mamás osztályra kerültem de 10.20kor szültem és délig velünk volt a baba, utána viszont másnap reggelig nem adták ki az õrzõbõl mert nem nézte meg a gyerekorvos. Szoptatni szoptathattam volna ott az õrzõben egy széken de friss szülés után valahogy az ülés nem nagyon ment és délután már hulla fáradt voltam egyébként is. A másik hogy sem a szoptatásban sem a fejésben nem segített senki, ja és nekem iszonyúan fájt a mellem ha szopott a baba, ezzel kapcsolatban sem volt semmi hozzáfûznivalójuk csak annyi hogy ja anyuka ez ezzel jár. Nem akartalak megijeszteni, ez több mint három éve volt és nagyon remélem, hogy javult a helyzet. Ennek ellenére most is itt fogok szülni igaz hogy most már van némi tapasztalatom ezért úgy érzem nem leszek olyan kiszolgáltatott mint az elsõvel.

Szia Tiktakora
tiktakora

Az elõbb azt még elfelejtettem, hogy a szülõszobán igazán maximális odafigyelést és biztonságot megkaptam, amire csak szükségem volt. Jó lenne ha a gyermekágyas részen töltött pár nap is ilyen légkörben telne, de az eddigi beírásokból erre még várni kell egy kicsit.

tiktakora
tiktakora

Kedves BMárti,

még egy-két okosság, hátha jó lesz valamire...
Bimbó-ügyben: nekem a védõnõ kifejezetten megnézte és valahova le is írta, hogy nem fordul befelé, ha bizonytalan vagy és bízol benne, kérdezd meg õt.
Rooming-in: én júliusban szültem és egybõl ide kerültem. Dél körül jöttem az osztályra, a baba egy-két órát kék fény alatt volt, de utána bármikor magamhoz tolhattam. Az elsõ éjszaka azért visszatoltam a babatárba, mert elég fáradt voltam és inkább aludtam, de utána végig velem volt. Ezt javasolják is egyébként a nõvérek, legalább a szülés után pihenjen mindenki egy utolsót...
Egyágyas szoba: szerintem nem érdemes törni magad miatta, mert ahogy mi elnéztük az ott lakókat, egyáltalán nem irigyeltük õket. Egyrészt, mert kicsit "felsõbbrendûen" viselkedtek õk is és a látogatóik is, volt, hogy a büszke és láthatóan pénzes nagypapától zengett az egész folyosó, így nem nagyon érintkeztek velünk, egyszerû földi halandókkal. Szerintem halálra unták magukat, mi a többiekkel együtt ettünk, megbeszéltük a tejtermelés, pelenkázás rejtelmeit, és tényleg egymásnak adtunk tanácsot. A közös zuhanyzó teljesen kulturált volt,- szinte egész nap pancsoltunk, ha aludtak a babák,- a WC majdnem, de ki lehetett bírni.
Hashajtó: nem adtak automatikusan, kérni kellett, (az elsõ szülésemnék kértem, most nem volt rá szükségem, barackszezon volt), de két nap után azér nagy nagy megkönnyebbülés, ha sikerül... Ráadásul a gátseb miatt nem mindegy, milyen a minõsége, ha érted...
Egyébként meg: amit itt olvasol, az csupa kihegyezett dolog, ennek ellenére szerettem a Margitban szülni, mindenkinek ajánlom is, sok vacakabb hely van nála. Bizonyos dolgokkal nem érdemes foglalkozni, pl. ha nem tetszik a cumisüveg, szó nélkül vigyél másikat, ha akarsz adsz teát, ha nem, nem, ez mind rajtad múlik. Ha valóban problémád van, légy határozott, nem teszik meg veled, hogy nem segítenek. Szerintem mindenki azt a plusz törõdést hiányolja, hogy elébe menjenek a problémáknak és maguktól elmondjanak, megtegyenek dolgokat (pl. hogyan kell kézzel fejni) - de igaz, hogy kevesen vannak.

És nem bírom ki, hogy szoptatás-ügyben ne írjak, mert régóta a bögyömben van a dolog és nagyon egyetértek Judittal. Valóban dráma, ami ma a szoptatás körül zajlik, és amihez az összes ingyenes és pénzért vehetõ kiadvány (kismamáknak szóló újságok)remekül asszisztál. Az ezekben olvashatókból és az LLL-esek betanult szövegeibõl süt, hogy aki nem szoptat évekig, de legalább és kizárólag fél évig, az másodrendû állampolgár, azonkívül tönkreteszi a gyerekét. A BMárti által írottak is - tényleg nem szeretném megsérteni - szép kerek betanult formulák, nyüzsögnek a statisztikáktól, a "tudományos kutatások szerint-kifejezésektõl", a stílusuk ellentmondást nem tûrõ, és persze csak az marad ki mindebbõl, hogy minden baba, anya és élethelyzet más. És sokszor nem döntési helyzet, hogy szoptatok-e vagy se, hanem a körülmények alakulnak úgy... Az egész propaganda tényleg ijesztõ sokszor és akinek szoptatási problémája van, nem megnyugszik, hanem ideges lesz tõle, az meg ugye árt a tejtermelésnek. Azoknak a praktikáknak a nagy része, amellyel fenntartható vagy növelhetõ a tejtermelés azt igényli, hogy az anya mással szinte ne is foglalkozzon, vagy személyzetet tartson a gyerek, esetleg a másik gyerek és a háztartás ellátására, mert õ szoptat és fej nonstop. Komolyan vicc, hogy szinte sztahanovistákról szóló cikkek jelennek meg: "Napi egy litert termelek..."
És hogy kell egy 3-4 hónapos babát, aki jó alvó, az addiginál többször szoptatni? Hogy elég legyen neki a tej, ha egyébként átaludná az éjszakát, kínozzam azzal (magamat is), hogy keltegetem? A babáknak 6 hónapos korukig minden igényüket fedezi a tej- ez az ellentmondást nem tûrõ, de nagyon divatos kinyilatkoztatás igaz is lehet, csakhogy az ismeretségi körömben nincs olyan baba (pedig vérmes szoptató anyukák vannak), aki 3hónapos kora után jóllakott volna csupán tejjel. Kb. olyan, mintha mi levest ennénk - a fiamnál legalábbis éreztem, hogy lötyög a hasában és nem érzi jól magát.Tehát kapott szilárdabbat - már csak azért is, mert 3 hónap után nem volt hajlandó szopni -, de fontosnak éreztem, hogy kapjon anyatejet is, ezért még hónapokig fejtem és beleraktam a fõzelékébe.
Egyébként meg mindig vannak õrületek, fent említett fiam 9 éves, az õ babakorában lehetett hamarabb fõzeléket és gyümölcsöt adni, de szigorúan csak kanálból - õ meg úgy nem volt hajlandó, így két hónapig cumisüvegbõl ette - falta - a fõzeléket, aztán amikor ült és velünk vacsorázott, rájött, hogy kanállal hangulatosabb. Soha semmitõl semmi baja nem volt.
Most meg ez a szoptatási fanatizmus, és a bébiõrzõ ha kell, ha nem a divat.
Tehát kedves BMÁrti, olvass szakirodalmat, beszélgess gyakorló szülõkkel, ha véletlenül problémád lesz, biztos felhívod majd a gyerekorvost is (õ egyébként mindenben sokat segíthet), ismerd meg mindennek a másik oldalát is, majd csukd magadra az ajtót és TE döntsd el, hogy neveled a gyereked, mi mit ér meg neked.

Bocs, hogy ilyen hosszú voltam, és lehet, hogy nem itt kellett volna, de végül is nincs mennyiségi korlát és ez most kijött...

Üdv mindenkinek: Bimbi
Bimbi

Sziasztok!

Tiktakóra! Remélem javult a helyzet az elsö szülésed óta a kórházban (én csakazértis optimista vagyok Kép), és most kapni fogunk segítséget, ha kell. Ezért is jó, hogy az elökészítön megismertem a védönöt, ha el mer menni a folyosón felismerem és elkapom, ha bármi gondom adódik. Kép
Mikorra várod a másodikat?

Bimbi! A védönöm egy borzalom, leginkább saját maga érdekli, elöszeretettel elmélkedik jó hosszan arról, hogy mindenki mennyire hülye. Így a célegyenesben, a legutóbbi látogatásakor éppen azt közölte, hogy a férjem úgyis meg fog csalni amíg a szextilalom korszaka tart, mert azt a férfiak nem bírják. Aztán "anyai" jóindulattal ellátott tanácsokkal, hogy ne hagyjam el magam, ne hanyagoljam el a külsöm a szülés után, mert akkor talán még megtarthatom a pasit. Aztán közölte, hogy észnél legyek a babacucc vásárlásnál, mert a kismamák mindig minden hülyeséget megvesznek, mert olyan ééédi, aztán néznek bután, mikor megérkezik a baba, hogy 10 cumijuk van, de mi az az orrszívó?!?! További tanácsot, listát, hogy mi fog kelleni, vagy ilyesmit nem adott, csak felsöbbrendüen tudatta velem, hogy úgyis hülye vagyok... De pl. az elsö tanácsadáson arról tájékoztatott, hogy nekik nincs TV-jük, és nem is lesz, méghozzá elvi alapon, aztán ezt az elvi alapot jó sokáig ragozta. Ja, és hogy a számítógép meg az Internet, az is csak szemét, és árt az embereknek. Elötte két perccel írta be a kiskönyvembe, hogy informatikus mérnök vagyok... Kép Amikor (tévedésböl) a babával kapcsolatos dolgokról beszélt, akkor meg sajnos szakmailag nem állta meg a helyét, amit mondott (hogy az UH-s súlybecslés csak és kizárólag a combcsont hossza alapján történik, vagyis az is hülyeség). Bocs, hogy ilyen hosszú lett az indoklás, de ezek után gondolom megérted, hogy nem fogom a véleményét megkérdezni, söt, már utánajártam, hogy hogyan menekülhetnék meg töle. Kép
Köszi az infót a Rooming-in-röl, azt hiszem meggyöztél, tényleg jobb lehet, mint a külön szoba. Igazából nincs kedvem egyedül lenni, de az jó lett volna, ha Életem Párja bármikor bejöhet. Annyira várja az ö pici fiát, hogy néha mármár féltékeny vagyok. Kép Biztosan a különszobában van a legtöbb nagyarcú újgazdag, de nem hiszem, hogy csak azok lennének. Meg az ember kifoghat a Rooming-in-ben is olyan szobatársat, akitöl a falra mászik...
Szoptatás ügyben saját tapasztalat hiányában inkább hallgatok, és azt teszem, amit tanácsoltál: gyüjtöm az információkat pro és kontra is, aztán majd meglátjuk, ha PiciLaci cicit kap a szájába, hogy mi fog történni. Kép

Iboly! Jól emlékszem, anno a terhességem elején te ajánottál egy gyermekorvost itt, Békáson, akit ismersz, és nagyon rendes, talán még körzetileg is hozzá tartozunk? Gondosan felírtam a nevét, aztán jól eltettem a cetlit, persze azóta se találom. Ha te voltál, írd meg újra légyszives, mostmár kezd tényleg aktuális lenni. Kép

BMárti
BMárti

Sziasztok!

Amikor én szültem a másodikat, akkor a kék fény alatt lévõ babáknak odaadták éjjel a lefejt anyatejet. Mindenki ráírta az üvegre a gyerkõc nevét, és azt kapta.
De én ha ébren tudtam maradni, vagy felébredtem, akkor bementem hozzá, és megszoptathattam a PIC-en is.

Bimbi, Judit: maximálisan egyetértek veletek.
A fiam 8 hónapos koráig nem volt hajlandó kanállal enni. Utána viszont egyik pillanatról a másikra, és 1 évesen pedig már önállóan.
A szoptatás, cumisüveg témáról pedig már bõvebben irtunka Cumi, cumisüveg c. topicban. A Gyermekek témakörnél.

Piglet
Piglet

Nekem inkább az a bajom, hogy prospektusokból nem lehet megtanulni szoptatni, és ott a kórházban, amikor esetleg a legnagyobb bajban és kétségek közt vagy, nem járható út, hogy felkeresem a Liga egyik összejövetelét. Ott és akkor van szüksége a mamának segítségre. Lehet a csecsemõsöket szidni, de elsõsorban õket kellene felkészíteni, hogy tudjanak segíteni a mamának, és az orvosokat megnyerni annak, hogy olyan helyzetekben is támogassák a szoptatást, amikor valami gond van a babával, mert neki is ez az érdeke. Sajnos több kórházban ilyenkor egészen más rendszer lép életbe. Nekem tetszett, hogy a Margitban pl. a császárosok is már az elsõ naptól szoptathattak, amikor én szültem az elsõt, sok helyen kizáró tényezõ volt a császár és a rooming-in, de legalább az elso két napban. Persze, fontos dolog a mamákat is meggyõzni, de a kórházakat, orvosokat is, mert bemegy a mama szülni, és aztán azt látja, hogy ott nem úgy állnak hozzá a dologhoz, ahogyan azt õ olvasta, hogy jó, és összezavarodik.
Nekem a Ligával még egy bajom volt (a ne vegyél cumisüveget és fejõgépet -n kivül), ne szedj fogamzásgátlót, mert ki tudja mit juttatsz be a baba szervezetébe, és ha szoptatsz, akkor az úgyis véd.

Szerintem is jó korház a Margit, szülni pl. nagyon. Nekem a WC és zuhanyzó azért annyira nem nyerte meg a tetszésemet, de túlélhetõ volt. Nekem tetszett az is, hogy a Margitban megnézik ultrahanggal a csecsemõket, ez azért máshol nem általános.
Nekem szülésznõ volt, aki közölte, befele forduló, valahogy így, na megint egy kismama, akire a védõnõ nem figyelt. Kérd meg pl. akit választasz, hogy nézze meg. De azért ez annyira nem gyakori, csak elõfordul, és nem is akadálya a szoptatásnak, csak odafigyelést kíván.

BMárti, ha ugyanaz a védõnõ volt az elõadáson, mint aki a csecsemõosztályon dolgozik, õ fog keresni téged, (persze ha nem hétvégén szülsz), nekem rögtön ott volt, amikor kihozták a babát. Õ szerintem egy jó választás volt a kórház részérõl, én ilyesfajta formában tudom elképzelni ezt a segítséget, csak mondjuk 24 órában a hét hét napján.

Judit
Névtelen

Sok dolgot nem szeretnék hozzátenni leirtakhoz, néhány mégis kikivánkozik!

1/Mindenekelött: nagyon-nagyon nehéz úgy információt átadni, hogy az mindenkinek tessen! Aki, ezt úgy érzi tudná jobban csinálni - az LLL nyitott és épp az ilyen mamákra "vadászik".
Azt hiszem, hogy mint a legtöbb ilyen jellegû "csoport" - melyek szinte kivétel nélkül az USA-ból származnak és próbálnak itthon a mi kis hazánkban meghonosodni, nehezen találják meg az utat és a hangot az emberekkel. Egész más kulturális adottságokkal rendelkezünk mi itt, mint az amerikaiak vagy nyugat-európaiak. Az emberek Magyarországon kevésbé nyitottabbak - nem hiszem, hogy itt minösiteni kellene, hogy ez jó vagy rossz - és nagyon nehéz megtalálni az utat feléjük! Ráadásul, mi tanácsadók is csak most tanuljuk ezt a fajta kommunikációt. Tehát becsúszhatnak hibák és agresszivnak tünhet a szoptatás propagálása! Több empátiát!: mi is emberek vagyunk, CSAK segiteni szeretnénk!!
2/Kíváncsi vagyok hogyan lehet a szoptatást propagálni, segiteni, magyarázni anélkül, hogy ne kellene "tudományos magyarázatokba" belefogni?! Persze, hogy betanult szöveg: nem vagyunk orvosok, kutatók, de a képzés és - fogalmazzunk igy - a vizsga alkalmával ezt is számonkérik, tehát meg kell tanulni és továbbadni a személyes tapasztalattal együtt, ami lehet kudarccal végzödõ folyamat is, de mégis tanulságos utólag! Nem támadás, birálat, hanem tény az, amit leirtunk. Amit lehet nem elfogadni. Nem kötelezõ érvényü!
De: minden anyának más tapasztalata van a szoptatás során, ezáltal mindenki a saját útját járja végig. Ezek lehetnek negatív vagy pozitiv tapasztalatok, az lenne a jó,ha a negativakból tanulnánk - mások is! és most megforditom: nem kellene más kezdõ szoptató mamáknak is végigjárniuk a fokozatokat, és ezeket a kiküszöbölhetö hibákba beleesniük! Hisz van rá példa, hogy lehet könnyen szoptatni, gond nélkül, összegyüjtve, leirva, tudományosan bebizonyitva, kinek mi kell! Nem kellene mindenkinek végigmennie a rögös úton. A dolog nem arról szól, hogy ki meddig szoptat, ki meddig kap kizárólag anyatejet, hanem arról, hogy minden anya bátoritva érezze magát ahhoz, hogy a saját útját járja és ehhez sok és kielégítõ információt kapjon!!! Bár én is tapasztalom, hogy beindult egy sajnálatos versenyfolyamat ilyen irányba IS!
3/ Ezt irtam, idézem: "Egy egészséges újszülött számára..."
4/A saját elsö gyerekemmel való kinlódást nem szeretném leirni (ráadásul nem csak a szoptatás terén volt) - túl hosszú lenne és nincs sok idöm: volt vele, tanultam belöle.
Viszont egy egészen új tapasztalat: a szomszédunkban van egy három hetes baba. Sokat beszélgetek a mamájával, meséltem neki a ligáról és a szoptatásról is. Három gyereket szoptatott eddig. Most nem sikerül neki! Szinte naponta jártam be hozzájuk segiteni... Úgy döntött, hogy ö ezzel többet nem akar "kinlódni", még a felajánlott segitséggel sem.
Nem érzem kudarcnak, és föleg nem utálom öt emiatt! Nem érzem a babáját kevesebbnek, mint az enyéim és öt sem, aki kerek perec - infók birtokában - azt mondta: elég volt! Elfogadom a döntését és helyeslem, mert: nem én vagyok az, akinek ezt végig kell járni és a nehézségeket is beleértve következetesnek maradni, hanem ö. Én megtenném, mert nekem ez fontos. Neki más a fontos és látom, hogy mennyire szereti a babáját és hogyan törödik vele. A babájának pedig az fontos, hogy a mamája kiegyensúlyozott legyen. Csak annak lehet segiteni, aki maga is akarja!!! Ettõl emberileg lehet nálam több is!

Na befejezem,
Bóbita
Bóbita (bóbita)

Judit!

Úgy érzem, az indulataid elhomályosítják a valóságot és csak vagdalkozol. Ha picit figyelmesebben olvasol, láthatod, hogy általában feltételes módban írok olyasmirol, hogy a korai tápszerezés, hozzátáplálás allergiát okozHAT, elutasítHATJÁK az anyamellet, stb. És bizony az esetek nagyobb részében jelentHET gondot a cumi, cumisüveg használata.

Ha a cumisüveg kerül szóba, akkor arról írok, ha a sárgaság, akkor arról. Ha kérdés merül fel, válaszolok. De elég unalmas lenne, ha egy adott kérdésre válaszolva leírnám egy hatszáz oldalas szakkönyv összes tudnivalóját.

Érdekes, amit a fogamzásgátlásról írtál, ilyet sem mond egy szoptatási tanácsadó. Az ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók "bekavarhatnak" a tejtermelésbe, ezért nem ajánlják. Az orvosok sem. A Continuin csak sárgatesthormont tartalmaz, ilyen gondot általában nem okoz. (Errol viszont itt a Babaneten írtak többen is, hogy állandóan vérezgettek tole, meg nem túl megbízható, stb.) A szoptatásnak statisztikailag nagyon jó a fogamzásgátló hatása (99,8%, ha jól emlékszem), de mivel senki nem tudhatja, nála muködik-e, ezért biztos módszerként nem ajánlható.

A sérto hangnemrol is vitatkozhatnánk (lásd Bóbitának címzett elso írásodat), szerintem azért érzed sértonek a tényeket, mert nem egyeznek a te nézeteiddel. Számomra nem okoz gondot elfogadni, hogy a véleményed különbözik az enyémtol, de mivel egy kismama informálásának indult az egész, kötelességemnek érzem, hogy a helyes információkat eljuttassam hozzá, amelyek birtokában majd meghozhatja a saját döntését. Ami lehet, hogy a tieddel fog egyezni.

A szoptatós füzetekkel kapcsolatos kritikádat vettem, esetleg megírhatnád a Ligának. Ha készen lesz a többi füzet magyar nyelvu fordítása is, akkor szélesebb köru információval tudnak majd szolgálni. Szerencsére, ez a néhány füzet is segítségére volt már jó pár anyának. Ha gond van, telefonon is fel lehet hívni a Liga képzett segítoit, még hétvégén is, nem feltétlenül kell elmenni egy csoporttalálkozóra. (Bár vannak esetek, amikor látni kell a babát és a mamát.)

Mindenesetre ezt a témát inkább a Szoptatás vagy a Cumisüveges topikban kéne kivesézni, a személyeskedés pedig a Dühöngobe való, de ez utóbbit szívesen kihagyom.

Bimbi!

Mindig nevetnem kell, ha valaki a szoptatást támogató propagandát sokallja, amikor a szoptatást segíto szervezetek alig bírják fenntartani magukat, ellenben minden csapból tápszer és bébiételreklám folyik. Beloled is az indulataid beszélnek, LLL-es vagy bármilyen más szoptatási tanácsadótól nemigen hallasz olyat, hogy "másodrendu állampolgár" ha nem szoptat X ideig vagy egyáltalán. A szoptatást az anya ideális esetben addig folytatja, amíg a gyermeke kinövi ezt a szükségletét, és ez változó, hogy kinél, mikor következik be.

Dráma? Ha arrogáns akarnék lenni, azt mondanám, csak mellre kell tenni a kisbabát és megy minden magától, végtére is a szoptatás a legosibb és legtermészetesebb táplálási mód. Mit kell annyit vacakolni vele? Minek a dráma? Ellenben ahogy írtad, "minden baba, anya és élethelyzet más. És sokszor nem döntési helyzet, hogy szoptatok-e vagy se, hanem a körülmények alakulnak úgy."
Na ezért van szükség ránk.

Márti!

Írj egy emil címet lszi, és küldöm a doki néni nevét!
Az általad említett foszülészno szerintem is nagyon kedves, sok hasznos dolgot hallottam tole én is az eloadáson anno.

Üdv.
Iboly
Iboly (iboly)

Iboly, ha Bóbitát sértettem meg, akkor talán neki kellene erre reagálnia, és nem neked úgy, hogy minden szavamba belekötsz. És ha Õ jelzi, vagy akár nem jelzi, tõle bocsánatot is kérek, érdekes nem azzal vágott vissza, hogy hemzseg hibáktól a levelem, és ellentmondásokat írogatok, hanem írt egy teljesen szolid levelet arról, miért is érzi a szoptatást szívügyének, beismerve, hogy esetleg õ is tévedhet amikor megpróbálja a szoptatást propagálni, és ezt olvasva én is érzem, hogy valóban, túlságosan a szivemre vettem valamit, és valóban túl indulatosan reagáltam valamire. Tulajdonképpen csodálom, hogy ennyire szolidan tudott reagálni az itt irottakra, és ez azt jelzi, nagyon is jól csinálja amit csinál.
De egy olyan levél csak ellenszenvett fog kelteni bennem, ami minden szavam kiforgatja, mégha esetleg az illetõ valóban ért is és elkötelezettje is annak, amit csinál.
A szoptatásra a mamákat azzal vedd rá, hogy mert szép, mert jó, mert a legegyszerûbb dolog a világon, mégha az elején nem is így tûnik, ne ijesztgetésekkel, ...
Én még mindig szivesen veszek bármilyen fajta információt arról, hogy mire készüljünk, ha esetleg probléma lesz, honnan kaphatunk olyankor segítséget, ha valami nem megy majd flottul (akár mert velünk, akár mert a babával van valami probléma). Mert ezt a témát az egész felkészítés (nem csak a Ligáé) kerüli. Akár hatszáz oldalban is, és akár egy új topikban is, és mi lenne alkalmasabb arra, hogy minél több kismamához eljusson az információ, mint az internet. És ha baj van, akkor talán segít, ha a férj itthon letölti, és beviszi. Én a több évvel ezelõtti füzeteket ismerem, talán azóta van is ilyen témájú füzetetek, és jó lenne ha ezek megtalálhatóak lennének a kórházakban, hogy olyan mamák kaphassanak belõle, akiknél probléma van. (Szerintem még nem ingyért is jól jönnének, mert tudom a pénz mindig gondot jelent). Akkoriban engem nagyon bántott, hogy arra a részére nem készítettek fel, hogy mi van, ha több napra elveszik a gyereket, és nem engedik szoptatni, talán mert annyira azt súlykolták belénk, és az egész felkészítés (mindenfajta felkéssítés) csak arról szólt, hogy mi van, ha minden szépen és flottul zajlik.

A fogamzásgátlós dolog egy négy és fél évvel(kb) ezelõtti füzetben szerepelt, én pl. ennek határása nem szedtem be a Continuint, mert féltem, hogy rosszat teszek a gyereknek. Akkoriban még ilyen kis mindenen parázó mama voltam. Ha azóta ez a füzet már nincs, visszavonva az egész. Majd megpróbálom feltúrni a lakást, és megnézem, pontosan mit is írt. De ez valami miatt megmaradt.

Judit
Névtelen

Iboly!

MElyik csapból folyik tápszer és bébiétel reklám??
A bébiétel-reklámok kifogásolása pedig enyhén szólva is nevetséges. MEte lõbb szoptat az ember - ha valamiért nem jön össze akkor tápszer, és csak utána jön a bébiétel. Ez utóbbi aztán igazán nem a szoptatás rovására megy.

Amúgy ez az egész dolog igen erõteljesen emlékeztet engem az "otthonszülés" c. dologra és annak híveire. Pontosan ugyanazt a lekezelést, agresszivitást, vehemenciát, és "mimindentjobbantudunk" érzést sugallja.

Na mindegy, én már abban az ominózus cumicüveges topicban is leírtam a véleményemet.

Piglet
Piglet

Márti!

Mi anno Békáson a Hegyfelõli oldalon laktunk. Én nagyon kedveltem a doktornéninket, aki fejlõdött a korral. A Csobánka téri rendelõben rendelt, de nem tudom, ott van-e még, mi 5 éve eljöttünk onnan. Õt Dr. Megyeri Erzsébet-nek hívják, ha van kedved, nézd meg õt is.

Ildi

Lányok! Nekem mindig "érdekes", hogy ma milyen túlzásnak érzik sokan a szoptatás "erõltetését". Azt hiszem, ez az egész módszer azért valahol mégis hatásos volt, beszélgessetek csak olyanokkal, akik 8-10 éve akartak 4-6 hóig csak anyatejesen táplálni! Akkor még az orvosok többségével is azért kellett megküzdeni, hogy meggyõzzük õket arról, hogy ez is lehet jó! Hiszem, hogy abban, hogy ma ez már könnyebben megy, nagy szerepe van az LLL-nek és hasonló szervezeteknek.

Ildi
PIldi (pildi)

Sziasztok Mindannyian,

elõször is kedves Márti, ha nem egyszemélyes szobába mész a Margitban, akkor is bármikor bemehet napközben a a párod, van egy "találka" szoba, ez csak a délutáni látogatáskor zsúfolt.

Bocs, még a szoptatás-LLL vitához: úgy tudom, ez a liga nem amerikai találmány, hanem spanyol. Amerikában egyébkén a dolgozó nõknek a hat hét szabin kívül nincs semmi, mehetnek dolgozni, ezért sokan nem szoptatnak. És Európa fejlettebbnek mondott, nyugati részén nagyon sok helyen emiatt szintén nem szoptatnak (pont múlt héten olvastam errõl egy összeállítást, van ahol egy napot sem kap szülési szabit senki), illetve van, ahol egyáltalán nem divat. Konkrét belga példát tudok erre, ahol a papa belga és nem értette, minek akar a mama szoptatni, errõl nem lehetett meggyõzni, egyszerûen beletörõdött a mama "hóbortjába". Ezt nem azért írom, mert így helyes szerintem, hanem mert nehogy abba a hibába essünk - mint sok másban, de ez már politika -, hogy lemaradva érezzük magunkat a fejlett, szabad világhoz képest, illetve megint a valóságnak csak az egyik oldalát nézzük.(Három év gyesszerûség rajtunk kívül sehol nincs, más kérdés, hogy máshol elég, ha a papa dolgozik, abból is megél a család.)

Egyébként én jóban vagyok a védõnõmmel, õ az országban az elsõk között volt, aki- azt hiszem, 10 éve - elvégezte az LLL tanfolyamát. A fiam születésekor (9 éve) még elég túlzónak és erõszakosnak, hogy ne írjam fafejûnek tûnt a szoptatási világképét illetõen, mára már árnyalódott a hozzáállása azzal együtt, hogy a véleménye változatalan a szoptatással kapcsolatban.

Kedves Ildi! 8-10 éve is voltak normális orvosok és ma is vannak idióták: nekem soha, senkivel - orvossal, védõnõvel - nem kellett megküzdenem, nem erõszakoskodtak velem. Meghallgattam õket, magamra csuktam az ajtót és eldöntöttem, nekünk mi a legjobb. Ez annak okoz problémát - van ilyen barátnõm - aki bedõlt az orvos általi ijesztgetéseknek, mindent elõírás szerint akar csinálni és nem mer semmit a szíve szerint tenni, de a nagykönyv nem mûködik gyerekénél. Az egész nõ egy nagy görcs lett ettõl.
Azt gondolom, a véleményét mindenki írja le - ha elolvassák, van miért, de nem szabad ezeket,mint a Földön levõ egyetlen igazságot tényként megfogalmazni, mert ami egyik helyen mûködik, máshol nem. Ezzel csak felesleges pánikot kelthetünk azokban, akiknek problémájuk van.
Sziasztok: Bimbi
bimbi

Ligások! Tényleg úgy gondoljátok, csak az anyán múlik a kórházban, hogy szoptatja-e a kezdetektõl akár a kékfényezett babáját is, akkor amikor szeretné? Hogy ez csak akarat kérdése? Mert ebbõl nekem egy kicsit az jött le, akinek a babáját valami miatt megtömték teával vagy mással, az magára vessen, mert nem volt elég elszánt. Remélem, csak félreértettem.
Névtelen

Sziasztok!

Judit! Igen, a kórházi védönö nekem is nagyon szimpatikus volt. Tényleg kár, hogy nincs belöle 4, hogy napi 24 órában ott lehetne. Kép Mondjuk annak, hogy csak úgy általában legyen ott egy valamilyen védönö nem lenne értelme, mert pl. az, aki nekem az "itthoni" igazán nem hiányozna oda... Kép

Iboly! A szoptatás fogamzást gátló hatására itt vagyok én ékes ellenpéldaként, persze aki nagyon akar megfoganni, annak a 0,2% esély is elég. Kép Szerencsé(m)re úgyis akartak a szüleim mégegy gyereket, ha nem is ilyen hirtelen... Kép
Az e-mail címem mbakos@axelero.hu, várom a leveled!

Ildi! Mi a Duna felöli oldalon lakunk, de végül is ez nem gond, szabad orvosválasztás van, pl. körzeti orvoshoz Csillaghegyre járunk. Köszi az infót!

Bimbi! Láttuk a "találka szobát" is (nagyon jó elnevezés Kép), de arról mondták, hogy ugye össze kell hangolni mindenkinek, aki használni akarja, két család is bemehet egyszerre, és gondolom szülés után nem is nagy élmány ott üldögélni. Szóval azért a "luxus-szoba" ebböl a szempontból csak sokkal kényelmesebb. Ez és a külön fürdöszoba mindenképpen elönye, ugyanakkor ott van a mérleg másik oldalán, hogy drága és magányos hely. Még nem döntöttem el igazán, merre billen a mérleg.

BMárti
BMárti

Sziasztok!

A szoptatás témához nem tudok hozzászólni, tapasztalat híján.

BMárti, csak annyit szerettem volna kérdezni, hogy ugye nem rám gondoltál, mikor a "kötözködö okostojásokról" megemlékeztél??!! Nem állt szándékomban kellemetlen helyzetbe hozni a szülésznöt, nekem is nagyon szimpatikus volt, és ha nem választottam volna már mást, biztosan megkeresem. (Ettöl függetlenül továbbra is rettegek az EDA-tól...) Egyébként nekem is nagyon tetszettek az elöadások, még akkor is, ha a valóság nem ennyire rózsás. Szerintem is mindenkinek hasznos, ha elmegy, és meghallgatja öket!

Üdv,
Zsuzs
Zsuzs

Kedves Zsuzs,

én szültem EDA nélkül és most EDA-val, nagyon jó, melegen ajánlom, ne rettegj tõle! Ha gondolod, szívesen leírom a tapasztalatomat, ide vagy más topicba, esetleg mail-ben.

Üdv: Bimbi
bimbi

Lányok!
Muszáj hozzászólnom, mivel én kezdtem, hogy ne vigyen BMárti cumisüveget.
Szóval, nekem két gyerek "rágta" órákon át a mellemet (ikrek) még sem lett semmi baja a mellemnek.
Ezen kívül 6 hónapos korukig csak szoptak (ismétlem ikrek), és a súlyuk 6 hónaposan ugyanannyi volt, mint egy teljesen egykorú kisfiúé, aki majdnem két(!) kilóval nagyobb súllyal született, mint az enyémek.
A Ligáról csak pozitivan tudok szólni. Mindenki (védõnõ, gyerekorvos, csecsemõsök) azt mondta, hogy ikreket nem lehet csak szoptatni, nem lesz nekik elég, stb., stb. Egyedül a Liga bíztatott.
Elismerem, hogy valószínûleg nagyon szerencsés vagyok a gyerekeimmel több szempontból is, de azt gondolom, hogy az én elhatározásom (ami jórészt a Liga tanácsain alapult)is sokat számított a sikerünkben.
Még annyit a propagandáról, hogy szerintem igenis nagy szükség van rá, mert a nagyszülõk, idõsebb védõnõk, csecsemõsök igencsak meg tudják gyõzni a tapasztalatlanabb/határozatlanabb kismamákat a pótlás szükségérõl.
Ja, és még egy. Miért ne tudnál vásárlásnál, bárhol máshol szoptatni??? Én szoptattam mindenhol: strandon, kórházban, áruházban, vendégségben, stb. Most már egy évesek a gyerekeim, és sokkal nagyobb a macera a fõzelékkel, mint volt a szoptatással.
Tényleg vissza kellene térnünk a Margitos kérdésekre!
Cicus
Cicus

Cicus!

Kicsit megbántva olvasom, hogy a Ligán kívül senki se bíztatott... Kép
Én úgy emlékszem, itt a szomszédban, az ikrek topicban többek között én is bíztattalak. Kép

Ildi
PIldi (pildi)

Cicus, én legalábbis nem azt kérdõjeleztem meg, hogy ha tudsz zsoptatni akkor is cumisüveg, hanem ha valami miatt nem megy, akkor ne legyen bûntudat a cumisüvegbõl (elvett baba, kékfényezett baba, koraszülött baba, vizsgázó mama, nagyobb gyermek beteg, esetleg mama beteg, hozzátartozó haldoklik és még produkál számos ilyen helyzetet az élet, nemcsak vásárlás, étterem van a világon, ilyen helyeken én is simán szoptatok, de az apukámnak nehezen menne a gyerekkel egyedül). Sose tömtem a gyerekem szájába cumisüveget akkor, ha ott volt a mellem, és szopni is tudott belõle, kivétel valóban a másodiknál a kórházban való tartózkodáskor, mert rettegtem, hogy besárgul, és végigmegyünk ugyanazon a tortúrán, amivel az elsõnél. De egy idõ után, mikor már fejni tudtam az anyatejet tömtem bele, nem a forralt vizet. De nagyon okosan az esetek többségében kitolta. És attól is rettegtem, majd nyafognak a súlya miatt, és azért sem engednek minket haza, de ezek szerintem megint nem az én "bûneim", hanem egy adott helyzetre való reagálásom (mi a kisebb rossz). És igen, azt mondják hogy sárga babát itatni kell, mégha nem is helyes, ott ez hangzik el, ez ne az én "bûnöm" legyen. És igenis vannak az életben olyan helyzetek, amikor rákényszerülsz (tudom, lehet pohárból kiskanállal, csak nekem a cseppenként megküzdött anyatej fele a nyakába ment így, az idõtényezõrõl nem is beszélve). Én nem azt kérdõjeleztem meg ha minden megy, tej is van elég, gyerek is szopik, akkor is bele a szájába a cumisüveget. Sokkal egyszerûbb csak rátenni az anyamellre, aki csinálta, tudja. Csak ne csináljatok lelkiismereti kérdést azoknál, akik valami miatt rászorulnak erre vagy akár a tápszerre.
Én pl. nagyon elítélem a játszócumit (de ez is saját vélemény, mert minden baba és mama más), de az elsõ gyerkõc kapott az elsõ hónapokban, mert a kórházban már a szájába nyomták, én meg féltem drasztikusan elvenni tõle. Aztán amikor azzal szórakozott éjjelente, hogy kiköpte, üvöltés, visszatettem, kiköpte, ...akkor elvettem tõle. És én azt vettem észre, olyan a játszócumi kicsit, mint a kábítószer, bedugod, csend lesz, majd egyre többet dugod be, egyre hisztisebb lesz, ... Mindkettõ jól elvan az ujján, (a nagyobb három éves kora óta nagyon ritkán, csak este szopja már néha, tehát a leszoptatással sem volt gond)maguktól alszanak el, és már a kicsi is végigdurmolja az éjszakát, amit nem tudom mennyiben köszönhetek annak, hogy az ujjuk ott van kéznél.

Fájdalomcsillapítás kérdésében, nekem valami sima szurit adtak a végefelé, ami arra volt jó, hogy szinte bealudtam a fájások között, de azt hiszem, fájni ugyanúgy fájt. Csak jobban bírtam. Nem tudom pontosan mi volt, de ehhez nem kellett hátbabökni.

Judit
Névtelen

Leszoktatással nem volt gond, mielõtt valaki félreértené. :-)
Judit
Névtelen

Sziasztok!

A feleségem februárban fog szülni a Margitban. Õ svéd és elég jól beszél magyarul, de inkább még én írok helyette :-)

Mi itt lakunk a Margit mellett a Gyenes utcában és az érdekelne, hogy miként mûködik a gyermekorvos választás? Leginkább az érdekelne, hogy ismer-e valaki olyan gyerekorvost a környéken, akinek nem az elsõ gondolata az antibiotikum, tehát inkább homeopátia-párti?

Harry Potter
Harry Potter

Szia Zsuzs!

Jaj, dehogyis gondoltam rád a "kötözködö okostojás" címszó alatt! Kép Te megemlítetted, hogy félsz töle, én hozzátettem, hogy miért is kell nekem választani (dönteni), aki nem értek hozzá. Aztán szépen fokozódtak az indulatok, és ha jól láttam, a végén te is legalább annyira megbántad, hogy megszólaltál, mint én... Kép Nem akartam személyeskedni, de végül is mindegy, név és személyleírás nélkül maradjunk annyiban, hogy ketten mentek az agyamra. Az egyik az a pasi volt, aki ott háborgott, hogy miért is propagálják itt a fájdalomcsillapítást, mikor a nagyanyja is meg tudott szülni anélkül, biztosan anyagi érdeke füzödik hozzá valakinek. A másik, akitöl kiütéseket kaptam az a hölgy volt, aki mindenek elött közölte, hogy ö egészségügyis, szóval tudja mi a dörgés, és hogy is müködnek a dolgok, úgyhogy neki mondják meg, ért-e egyáltalán hozzá, aki az EDA-t csinálja, és mekkora a gyakorlata. Szerintem nagyon sértö volt mindkettöjük viselkedése azokra nézve, akik a kórházban dolgoznak, és (majd nekik is) segíteni akarnak.

BMárti
BMárti

Sziasztok!

Judit, az utolsó hozzászólásodat olvasva, úgy gondolom, teljesen felesleges a cumisüvegen problémáznunk. Hiszen te is elismered, hogy annak, aki problémamentesen tud szoptatni, felesleges a cumisüveg. A Liga pedig azt is mondja, hogy ha valamiért egy babát nem tudunk szoptatni, akkor cumisüvegbol KELL etetni, sot a játszócumi is segítségünkre lehet, ugyanis a csecsemok természetes szopásigényét ki kell elégíteni! Úgyhogy szó sincs bunttudatébresztésrol.

Idézlek: "A szoptatásra a mamákat azzal vedd rá, hogy mert szép, mert jó, mert a legegyszerubb dolog a világon, mégha az elején nem is így tunik, ne ijesztgetésekkel, ... Én még mindig szivesen veszek bármilyen fajta információt arról, hogy mire készüljünk, ha esetleg probléma lesz, honnan kaphatunk olyankor segítséget, ha valami nem megy majd flottul (akár mert velünk, akár mert a babával van valami probléma) (...) Akkoriban engem nagyon bántott, hogy arra a részére nem készítettek fel, hogy mi van, ha több napra elveszik a gyereket, és nem engedik szoptatni, talán mert annyira azt súlykolták belénk, és az egész felkészítés (mindenfajta felkéssítés) csak arról szólt, hogy mi van, ha minden szépen és flottul zajlik."
Judit, akkor most pontosan mit szeretnél? Csak a széprol és a jóról beszéljünk, vagy készítsük föl a mamákat az esetleg felmerülo problémákra is? Ne érts félre, nem kötözködök, tényleg szeretném tudni.

Bimbi! A "La Leche" valóban spanyol szó, azt jelenti: "A tej", de ettol függetlenül a Liga még amerikai szervezet, 1956-ban alapították Amerikában, amerkai nok.

Piglet, mi már tényleg vitatkoztunk errol a témáról, és úgy érzem, hogy ott is elbeszéltünk egymás mellett, hiszen senki sem bántotta/bántja azokat az anyákat, akik mindent megtettek azért, hogy szoptatni tudják a babájukat, de ez valamiért mégsem sikerült.
Bébiétel: ebbe most nem mennék nagyon bele, talán csak annyit mondanék a bébiétel-szoptatás összefüggésérol, hogy a korai hozzátáplálás bizony mehet a szoptatás rovására.

Névtelen, valóban félreértetted!

Márti, két napja bedöglött a számítógépünk, de most már küldöm a mailt.

Cicus, örülök, hogy leírtad a történeted és annak is, hogy pozitív tapasztalatokat szereztél a szoptatásról valamint a Ligáról.

Ildi, köszi!!!

Üdv.
Iboly
Iboly (iboly)

Iboly, szerintem mi valami miatt elbeszélünk egymás mellett. Valahol leírtam, hatalmas bûntudatom volt, mert a gyereket betápszerezték méghozzá jó nagy lyukú cumisüvegbõl napokig. És ez a bûntudat annak volt köszönhetõ, hogy mindenhonnan az jött, ha egyéves kora elõtt kap tejet vagy akár tápszert, mert az is abból készül, akkor allergiás lehet késõbb a tehéntejre, ha cumit kap, akkor annyi a szoptatásnak(ezt értem ijesztgetés alatt), a korai testkontaktust és az elõtej (amit sajnos az én gyermekem nem kapott meg) jelentõségét már meg sem említem.
A másik problematikus témakör a szoptatási problémákra való felkészülés(befele forduló mellbimbó, probléma a mamával vagy/és a babával). Utóbbi esetek ugyanúgy elõfordulnak valamekkora százalékban, mint az is, hogy a túl korán kapott tápszer problémát okozhat, de érdekes mód az utóbbiról sokkal gyakrabban esik szó. Emögött valószínûleg az van, hogy az allergia emlegetésével rá lehet venni a mamákat a szoptatásra, a problémák emlegetése viszont tabu a terhesség alatt. (Nos igen, ki mit tart ijesztgetésnek, szerintem egyik sem az, ha korrekten a valóságnak megfelelõen tájékoztatják a mamát, se nem eltúlozva, se nem alulbecsülve az elõfordulását .)

"A Liga pedig azt is mondja, hogy ha valamiért egy babát nem tudunk szoptatni, akkor cumisüvegbol KELL etetni, sot a játszócumi is segítségünkre lehet, ugyanis a csecsemok természetes szopásigényét ki kell elégíteni! "

Ezek szerint mégiscsak hasonlóképp gondolkodunk. Örülök, hogy tisztáztuk.

Ha jól sejtem, ebben a pár sorban is lesz ellentmondás számodra (pedig minden mondatomat tizszer rágtam át Kép), de ettõl függetlenül kívánom, minél több mamát segíts abban, hogy szoptatni tudjon.
Judit
Névtelen

Bocsi Ildi, másnap rá is jöttem, hogy benneteket nem említettelek meg. Illetve azt az ikres ismerõsünket, akikrõl már írtam, és két ikerpárt is kizárólag szoptatott egymás után. Igazából azt akartam hangsúlyozni, hogy a hivatalos/szervezett szakemberek/szervezetek/helyek a Liga volt az egyetlen, aki megvalósíthatónak tartotta a dolgot és bíztatással/tanáccsal tudott szolgálni.
Cicus
Cicus

Judit, köszönöm, és ezennel ünnepélyesen javaslom, hogy szívjuk el a virtuális békepipát. Oké?

Iboly
Iboly (iboly)

Kedves Harry Potter!
Ajánlanám Neked Piglet honlapját, ahol nagyon klassz adatbázist találsz, sok homeopátiás orvos neve és telefonszáma megtalálható.
Piglet, belinkelnéd?
Köszi: Judó
judó

Pöf, pöf, pöf
Judit

Cicus!

Oké, meg vala bocsátva Kép

Ildi
PIldi (pildi)

Judó:-))))

[url=http://www.netacademia.net/piglet" TARGET="_top]Piglet és honlapja[/url]
Piglet

Piglet!

Azért neked címzem, mert úgy emlékszem,hogy Te is Ruzsvánszkynál szültél. Mi most tervezzük a következõ babát, megint hozzá járok, mert Clostyt kell szednem és ma mondta egy ismerõ, hogy már nem dolgozik a MArgitban. Ezt nem tudom elhinni, mert a barátnõm kb. 6 hét múlva szül nála, és egy szót sem szólt neki errõl. Nem tudsz róla véletlenül valamit? Ez ugye csak kacsa? Lehet, hogy csak a rendelõben nem dolgozik már?

Rita
ritasol

BMárti,

Megnyugodtam... KépKép Az a két tag egyébként nekem is az idegeimre ment!

Üdv,
Zsuzs
Zsuzs

Rita!

Nyugi. Megvan él és egészséges, és természetesen még mindig a MArgitban dolgozik. PErsze az lehet, hoyg már csak magánrendelése van, és a rendelõben nincsen ezt nem tudom. De az én barátnõm is 6 hét múlva szül nála:-)))
úgyhogy csak tudnék róla.
MEg amúgy megkérdeztem.

Piglet
Piglet

Judit!

Részemrol is pöf pöf!!!

Iboly
Iboly (iboly)

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?