Új privát üzeneted érkezett!

Dió!

Mi ugyan egyidösek vagyunk, de tessék nyugodtam kérdezni a dolgokról, mert én egyszer ezt már mind végigcsináltam.
Az UH-ra eröszakold be a kispapát.
Olyan nincs, hogy nem jöhet, miért???
(Csak zárójelbe téve jegyzem meg, hogy velem még a fiam is (2,5 éves) ott volt, mert nem akartuk otthon hagyni).
Én magánrendelésre járok, és elöre szoktam szólni (de most már tudja is) az asszisztensnek, hogy szeretném, ha a párom is bejöhetne.
És akkor ö úgy hív be minket, hogy senki se legyen éppen az öltözöben. (Nagyon kedves! Kép)
Az pedig tényleg borzazstó, hogy megkérdezik, hogy meg akarod-e tartani. Én ilyet az elsönél sem tapasztaltam.
Egyébként nekünk látszott a babóca, a babszák azon felén, ami bemélyed, egy pici fehérség (de azért kivehetö volt, hogy baba).
A védönö meg mindenfélét kérdezni fog, készülj!
Utolsó menzesz, fogantatás idöpontja, párod és saját munkahelyi adataid, otthoni adataid, ha jól emlékszem, akkor a háziorvosod adatai, elözö terhességek és szülések lezajlása (ha volt). Érdemes öket elöre összeírni (pl. ha a párod munkahelyének címe macerás). Másra most nem emlékszem.

Chris!
nekem is volt olyan, hogy a terheléses magasabb lett, mint kellett volna, de utóbb kiderült, hogy valószínü csak az volt a hiba, hogy nem telt el elég idö a két vérvétel között.

Beszti (6+6)
Beszti

Sziasztok!

Tapasztalt kismamák, kérem, segítsetek: mikortól kell a magzatmozgást számolni? És fõleg, hogyan?
Most voltam dokinál, de nem szólt, hogy kezdjem el a számolást, legközelebb azonban dec 10-re kell mennem, ekkor már 30 hetes leszek !?!

Köszönöm!
Móni
sjmoni

Szia Beszti!
Remélem tényleg csak ennyi a hiba!
Bár az idõ a két vérvétel között 1+1/2 óra volt.
Annyira félek.Kép
Pusszz. Chris
Chris

SjMóni!

Nálunk a magzatmozgást a betöltött 32. héttöl kell számoni. Ma pl. 5-nél tartok Kép

Ágci!
Ha nincs semmi gond, akkor az orvosom megvárja, hogy beinduljon a szülés magától Kép
A rossz nst azt takarja, hogy a babám a szívhang vizsgálat alatt nem akart mozogni, össz-vissz egyszer, ami nem volt elegendö ahhoz, hogy megnézzék, hogy reagál a szíve a mozgásokra. Próbálkoztak az ébresztéssel, de sikertelenül Kép

Gabi
BGabi (bgabi)

Halli Kismamák!

Tegnap megkaptam az injekciót - elég sokat vártunk..ez így a munkahellyel együtt heti2x egész napos "buli" így. Annyira jó volt hazaérni tegnap ebben a ronda idõben és magunkra zárni az ajtót! Babóka is rögtön kalimpált egy sort örömében!

Felvetném a kérdést, hogy Ti mennyire étkeztek baba-barát módon??? Gondolom persze, hogy Velem együtt mindenki megpróbál megtenni mindent, de mennyire figyeltek oda konkrétan arra amit nem szabad(na) pl. majonéz v. hamburger stb)?? Ti a munkahelyen pl. MIT esztek??

MENTA! Mi is túlestünk effajta munkálatokon. Vigyázz a festék vagy lakk-szaggal!! Inkább kíméld magad és pihenj!

Dojika! Köszi, ha bevettetek, remélem tudunk idõpontot egyeztetni.

ZSUZZS! Ezek videókazetták, amiket írtál? Nekem sincs energiám munka után már semmihez és tudom, hogy csak a harmadik harmadban jutok majd hozzá a tornához. Igaz, hogy 6-tól is van Tápainé-féle torna, de ahhoz nekem állatira rohannom kell át a városon és nincs sok kedvem ahhoz sem, hogy fél8 után bóklásszak a Baross u-ban totál sötétben és bumlizzak ki Budára. Remélem én is, hogy egy kis kondícióhoz és a légzéstechnika elsajátításához legalább nem lesz még késõ a végefelé..??

Ágci!! Köszi Kép Mindjárt megnézem a mailt! Te milyen gyógytornászhoz jársz?

Dió!! Szerintem is felháborító, hogy nem engedték be a Kispapát az UH-ra!! Ne hagyd magad!

Mummy (18+4)
Mummy

Gabi!

Nálatok rossz NST után UH következik? Itt, ha alszik a baba, vagy nem akar mocoogni akkor felhúznak egy kis órát 1 percre (olyan konyhai visszaszámlálósat) és lépcsõznöd kell. Külön erre a célra van bent egy olyan fellépõ, amit magas konyhaszekrényekhez javasolnak. Kép

További jó egészéget Mindenkinek!

Juca
Juca (juca)

Chris!

Ne aggódj, a legtöbb vizsgálatnak az a célja, hogy elöre jelezzenek dolgokat, és korrigálni lehessen. Ne késön ismerjék fel a dolgot, amikor már baj van.
Nekem a második ismételt vizsgálat már teljesen OK lett. Biztos te is igy jársz majd. Kép

Beszti
Beszti

Sziasztok!

Menta:akkor ma tornan talalkozunk, en ha kihagyom a kovetkezo utan izomlazam van, ugy latszik eleg gyenge vagyok. Elege fogyogatunk a tornarol, bar szerencsere mindig jonnek ujak isKép

Dio!Biztos azert nem engedtek be, mert huvelyi uh volt, de legkozelebb legyetek hatarozottabbakKép
en mar noveremet is becipeltem az uh-ra mert kivancsi volt hogy milyenKép

En most toltom be a 33. hetet, en szoktam nezni,hogy mozog-e,de nem tudom, hogy kell szamolni!? Reggel tuti mindig felebred velem, vagy csak almaban mozog, es este is nagyom virgonc, mikor lepihenek, napkozben meg inkabb csak mintha nyujtozkodna, de hogy lehet ezt szamolni?

Tiduj(holnap 33)
Tiduj

Chris!!
Fel a fejjel, szorítunk! Kép
Maminti
maminti (maminti)

Sziasztok!

Zsuzs! Az érzékenység ugylátszik általános dolog. Meg a bénaság is! Kép Én iszonyatos béna lettem. Mindent elejtek, stb. Kép Jól szórakoztatom a környezetem! El tudod küldeni a babócád képét? Én is elküldöm neked a pici fiacskámat! catnet@freemail.hu

Lányok!A magnézium pezsgõtabletta is jó vagy inkább MagneB?
Ma 8 óta 3 keményedésem volt. Ez azért nem rossz. Azt mondta a védõnõ, hogy rossz a 8 óra alatt 8-nál több.

Nyuszimanó! Te ugye Zsófi vagy? Finno-ból? Nálatok nincs ilyen 3D uh?

Pusszancs lányok!
Catnet-Niki(29h/4n)
catnet

Dio, Tiduj!

Szerintem akkor is joga van bemenni, ha huvelyi UH van, még a következö is az lesz.
Én nem értem, hogy a hüvelyi UH miért kizáró ok. Hisz ö a gyermeked apja nem?
Ha valaki elött, akkor a doki elött sokkal nehezebb levetközni a gátlásokat, a párja elött biztosan nem szégyellös.
Egyébként nekem eröt ad az, hogy ott sem vagyok egyedül.
Már többször jól jött, hogy ott volt a párom, még a sima nögyógyászati UH-n is. (Lehet, hogy emiatt furcsán néznek ránk, de ez engem nem érdekel. Joga van mindenröl tudni, és ezt a jogot nem a doki adja, hanem én.) Mert volt, hogy nem jó hírt mondtak (szerencsére nem babánál), és azután tényleg nagyon kellett a jelenléte.
Szóval szerintem egyetlen mód az eröszak! Akarjon bemenni, és akkor nem hiszem, hogy ne engednék.

Beszti (6+6)
Beszti

Juca!

Nálunk ha nem megy a mocorgás, akkor szobakerékpáron kell biciklizni, kb. 1 percig. De most sajnos az sem segített, ezért kellett menni uh-ra Kép

Gabi
BGabi (bgabi)

BGabi,
már értem. Remélem azért minden rendben lesz! Különben az én babám, kimondottan utál mindenféle vizsgálatot. Úgy a 32. heti orvosi vizsgálaton annyira elbújt, hogy a szívhangját nem találta az orvos vagy 5-8 percig. Már tiszta rosszul voltam... Aztán csak bújócskázott a lelkem!
Mummy,
még a 2. harmadban jártam intimtornára, amit gyógytornász tartott, Kriston Andreánál végezte. De mivel táppénzen voltam végig, az elõzõ orvosom elvi okokra hivatkozva, nem adott papírt, hogy járhassak terhestornára, így önszorgalomból csináltam itthon (20. héttõl), mint írtam a Kállai Ildi félét.
Zsunya,
légy nyugodt, én pl. a 12. héten mentem elöször a védönénihez, és ö küldött el laborba (toxo meg mindenféle vizsgálatra). Úgy látszik "ahány ház, annyi szokás".
Chris,
nálunk el kell telni teljes 2 órának, míg másodszorra vért vesznek! Ezek szerint ez sem igazán egységes.
Ágci
Ágci

Sziasztok!

BGabi! Mi az az nst?
Beszti! Gratulálok, remélem szép babavárásod lesz.
Rita! Nagyon örülök és szúrkoltam neked, hogy semmi gond ne legyen és ne izgulj annyira.
BMárti! Nem akarlak cukkolni, de képzeld én ma voltam a védõnõnél és engem meg alig akar látni. Eddig egyszer voltam nála, és azt mondta, igy majd februárba jelentkezze, Az ugye a 8. hónap. Szóval õ nagyon lazán veszi. (hála a jó égnek)

Kele
kele (kele)

Sziasztok!

Ágci,
Köszi a tanácsot torna ügyben, megnyugtattál.

Mummy,
Amiröl írtam, mindkettö videokazetta, és a nagy Libri melletti könyvesboltban vettem öket. Eredetileg Kállai Ildi kazettáját kerestem, de éppen mindenhol elfogyott.

Catnet Niki,
Elküldtem a képeket! Várom a babócádét is! KépKépKép

Zsuzs (28h/3n)

ui: bocs a távirati stílusért, félpercenként ledölök a padlóra, különben elájulok. Most is..
Zsuzs

DRágáim!
Felhívtam a dokimat, aki azt modta, hogy ez az eredmény még jó.Kép
Kövek legurultak. Asszisztensnõ a frászt hozta rám.

Szóval mostmár minden jó!
És TI nagyon drágák vagytok, hogy drukkoltatok.

Nagy Pusszzz. Chris
Chris

Halihó!
MOst beszéltem Vikóca apukájával, és a Viki benn van a kórházban, megindították nála a szülést.Kép
Nem is tudom elmondani mennyire drukkolok neki!
Hajrá!!!!Kép

Sziasztok! Chris (30+3)
Chris

Tényleg nem vagyok már normális!
Zsuzs!
Miért kell ledõlnöd a padlóra?
Pusszz. Chris
Chris

Sziasztok !

Móni!
ha megnézed a kiskönyved ott a 34.héttõl javasolják a magzatmozgások figyelését-számolását.
én inkább szeretném számolni hogy mikor nem mozog.
Kisbence egyfolytában ügyködik valamin. éjszaka ülve aludtam/próbáltam aludni mert iszonyúan égett a nyelõcsövem a felnyomott savtól.próbáltam lefelé tolni õkelmét a kezemmel de csak dühösen rúgdosott.nekem napi 10 méhösszehúzodásom van általában.néha nagyon fáj.de a méhszájam még zárt.

Ágci !
nekem azt mondta a védõnõ és a doki hogy a 37.hétig lehet szedni a MagneB6-ot. te kevesebbet írtál. most akkor melyik az igaz?

Dió !
az egészségügyi törvény elõírja és biztosítja hogy a beteg 1 kiválasztott rokonát beviheti magával a vizsgálatokra ha nem zavarja a rendelést és más betegeket.ez nem kívánságmûsor.
Kisbencét 6 hetesen nézték meg elõször hüvelyi UH-án és az apukája is ott volt.már zakatolt a kisszíve így mindketten bömböltünk az örömtõl.

Zuzs!
hát egy darabig én tornáztam otthon de már nincs erõm a napi munka és utazás után. különben annyit mozgok egész nap és otthon is a háztartási munkában hogy lustának egyáltalán nem vagyok nevezhetõ. az intimtornát ismerem néha csinálom.
a légzéssel meg úgy vagyok hogy majd meglátom mihez lesz erõm és kedvem a szüléskor.a szagatott légzés nagyon megy fõleg lépcsõzés után!!

Zafi !
remélem felismerjük egymást ma.drapp kantáros kismama nadrágban vagyok.
Kisbence
Kisbence

Sziasztok!

Chris, azért kellett elhevernem a padlón, mert ebéd után úgy leesett a vérnyomásom (remélem legalábbis, hogy csak ez volt a baj), hogy már éppen leájultam a székemröl, és mivel nem volt itt senki, gondoltam biztonságosabb a földön heverészni, mint leesni. Aztán késöbb bejött egy kollégám, aki kinyitotta nekem az ablakot (erre sem voltam már képes), és lassan jobban lettem. Visszaültem a gép elé, erre megint elzöldült a fejem, elment a kép, megint a padlót választottam. Most már (lekopogom) kicsit feljebb ment a vérnyomásom. Már nem vagyok zöld, csak hullafehér KépKépKép
Nektek volt már ilyen?

Zsuzs (28+3)
Zsuzs

Sziasztok!

Azt hiszem, néhány tanáccsal már elkéstem, de azért ...:

Chris!
Nekem 7.1 lett a 120 perces vércukor, amire a laboros szintén azt mondta, hogy nem jó. A dokim is elküldött diabetológiai rendelésre, mert most állítólag már más értékeket tartanak jónak. A diabetológián viszont azt mondta a dokinõ, hogy 7.8-ig jó az érték, nem kell semmit csinálnom. Persze elõtte még kikérdezett a családban lévõ cukorbetegekrõl, meg megmérte a súlyomat.

sjmoni!
Itt a védõnõtõl az elsõ látogatáskor kapunk egy eseménynaptárt és abban az van (meg tényleg a terheskönyvben is, hogy a 34. héttõl kell számolni a magzatmozgást, amit gondolom a kiskönyvbe be is kell írni.

Bgabi!
Nem semmi kis lurkód van! Kíváncsi vagyok, mennyivel fog születni!

Na, rohanok tornázni!

Puszi!
Juca2 (28 hét, 3 nap)
Juca2 29

Sziasztok!

Gabi!
Tegnap Medve László (Maci-Laci Kép ) volt bent a genetikai uh-n. Futószalagon ment a dolog, de azért csak megleshettem Szívem Csücskét. A kolléganöm mesélte, hogy mikor ö volt, egy kismamára nagyon ráordított, mikor meg akarta nézni a babát. Mondta, hogy ne azzal törödjön, hanem azzal, hogy egészséges-e. Szóval nekem úgy tünik szerencsém volt. Amúgy Fügedi az orvosom. Nekem nagyon bejött, mikor kiderült, hogy nehezen fog összejönni a baba, szinte pszichiáterré lépett elö, a végsökig bíztatott, lelket öntött belém. S nem is kellett sok idö.. Kép Az utcán is megállított, kérdezte mindig, hogy mi újság, hogy állok. Mikor nyaralni ment, akkor is megadta a számát, hogy bármi van, hívjam. S mikor nem hívtam fel (Pethö nem látott terhességet az uh-n, így nem láttam értelmét, hogy zavarjam nyaralás közben) lestoppolt a zebra közepén, hogy miért nem hívtam vissza, nagyon aggódott miattam.
Csak sajna ö nem csinál genetikai uh-t. Kép
Te Fábiánhoz jársz, ugye?

Remélem holnap minden a legnagyob rendben lesz! Biztos csak lustizott egy kicsit. Szorítok!

Mummy!
Kaja-ügy: Eddig bent kajáltam a mhelyemen, ahol hatalmas adagokat pakoltak elém, pláne, miután elõbukkant a pocakom. És én becsületesen meg is ettem mindent. Ennek következménye +6 kg lett, amiért húzhattam a nyakam a védönönél. Most már jobban odafigyelek, minden falatnál végiggondolom, hogy jó lesz-e a babának. De olyan édességhiányom van, hogy simán le tudnék küldeni egy nagy szatyor édességet! S rosszabb, hogy itthon vagyok, mert csak erre gondolok.

Cris!
Örülök, hogy nincs semmi gond. Asszisztensnök, védönök, s egyéb szerzetek kíválóan értenek ahhoz, hogy hogy lehet az örületbe kergetni a kismamákat bizonytalankodó kijelentéseikkel.

Rita
Krita

Zsuzs!

Még dolgozol ilyen alacsony vérnyomással? Nem lenne szabad, nem mondta a dokid? Nekem is alacsony szokott lenni, de mióta terhes vagyok, kezd magához térni.
Szerintem mindenképpen említsd meg a dokidnak, hogy mi történt!

Vigyázz magatokra, kérlek!

Rita
Krita

Gabi!

Már régebben meg akartam kérdezni: az alapítványi szobát elöre kell igényelni? Ott éjszaka is Veled van a Picur? Segítenek a növérek, ha kéred?
Köszi elöre is!

Rita
Krita

Pucur!

Mi most elég gyorsan el lettünk intézve, mert még voltak kint, és lejárt a rendelési ideje.
"Ó, igen itt van, itt a szikhólyag, az ott a baba." (Szívhang, ilyesmi nem volt, de úgy emlékszem korábbról, hogy ez egy gyengébb UH készülék, a genetikai stb. UH-kat mindig a kórházban csinálta a fiamnál, meg amikor arra volt komolyabban kiváncsi, hogy most akkor van-e másik petefészkem vagy sem, akkor is.)
Aztán finoman eltiltott a komolyabb "akcióktól" a 3. hónap végéig (merthogy olyan nehezen jött össze), meg rákérdeztem a progeszteronra, aztán mehettünk is. (Itthon jutott eszembe, hogy pl. a vitamin-vas kérdésre nem is tértünk ki).
Alíg akart papírt adni a védönöhöz (a fiamnál pl. rögtön adott), pedig én mihamarabb a kezemben akarom tartani azt is, mint bizonyítékot.

Beszti
Beszti

Rita,

Aranyos vagy, hogy aggódsz miattunk, de már "csak" 2 hetet kell kibírnom itt az irodában. Eddig még nem fordult elö, hogy napközben ennyire lemenjen a vérnyomásom, bár eddig is mindig alacsony volt mikor mérték, de ülve még nem ájultam el. Ma tényleg nem kellett volna bejönnöm, mert már reggel is ájuldoztam. Azért köszi, jól esik, hogy foglalkoztok velem! Kép))

Mummy,
Kaja ügyben igyekszem odafigyelni, föleg az éttermekben, de bizony nem mindig sikerül elkerülni a tiltólistás kajákat. Néha pl. nem jut eszembe egy kajáról, hogy esetleg nyers tojás lehet benne, de talán nem okoztam ezzel semmi bajt a kisleánynak. Majonéz: pl. a gyorskajáldákban nem aggódom emiatt, mert tudom, hogy ott nem frissen készítik, így biztos nincs benne nyers tojás, akkor meg nem árthat (gondolom én), de pl. éttermekben már nem kérek tartárt, de az elején volt, hogy néha elfelejtettem. Némelyik "okos könyv" egész sor kaját tiltólistán ír, olyanokat is, amit másik okos könyv kifejezetten ajánl (pl. a camabert, vagy más penészes sajtok). Mikor a védönöt kérdeztem a tilos kajákról, azt mondta, hogy mindent szabad enni, csak ne essek túlzásokba. Azóta nyugodtan rendelek újra rántott camambert, mert az az egyik kedvencem KépKépKép

Én viszont más miatt jobban aggódom: szombaton voltunk Presser koncerten, mivel az Erkel színházban volt, gondoltam nem lesz túl hangos, és végig ülni fogok. Hát nagyon hangos volt (kismama füllel mérve), viszont tényleg kár lett volna kihagyni! De félek nem ártott-e a hangzavar a picuri füleinek??!! Igaz, hogy 3 vastag pulcsit rápakoltam még hangszigetelésnek, de gondolom így is nagyon hangos lehetett neki, mert néha óriásiakat rúgott a lelkem. Nyugtassatok meg, hogy emiatt nem szenvedett halláskárosodást!!

Zsuzs (28+3)
Zsuzs

Rita!

Igen, Fábián dr-hoz járok. Medve dr-ral szerencséd volt, eddig én nem sok jót hallottam róla. Pontosabban egyszer nagyon nem jót, és azóta nem kedvelem.

Az alapítványi szobát nem lehet elöre igényelni, elvégre gondolj bele, honnan tudhatná az ember, hogy mikorra foglalja le. Általában szokott lenni üres, de volt már olyan, hogy valaki nem kapott.
A baba mindig ott van, ahol Te akarod, tehát ha éjszaka is kint akarod hagyatni, akkor kint marad, ha beküldöd, akkor beviszik. És ott sokkal segítökészebb mindenki, mintha bárhol máshol lennél. Mondjuk ez elég szomorú, de ez van.

Gabi
BGabi (bgabi)

Sziasztok!

Kisbence!
Kár, hogy nem egyeztettünk pontosabbanKép Most már így utólag tudom ki vagy, a szülõszoba elõtt egymás mellett ültünk. Én szõke vagyok, kék kertészgatyóban voltam. De legalább, ha összefutunk szülésnél vagy az osztályon, akkor már tudni fogjuk. Valahogy sejtettem, hogy Te lehetsz, de amilyen béna vagyok, nem mertem megkérdezni!

Zsuzs!
A zene miatt szerintem ne aggódj! A magzatvíz sokat szigetel. Egyébként én két hete még kórussal felléptem, zenekari kísérettel és közvetlenül a trombiták mögött álltam. Na, azt a hangzavart is el lehet képzelni!
Szerintem biztos nem árt a babának, legfeljebb a Presszer nem lesz az esete Kép

Magzatmozgás: nekem még senki nem mondta, hogy számolni kéne, de már én is gondolkodtam rajta. Aki már csinálja/ta: minden egyes megmozdulását számolni kell, vagy egy sorozat számít egynek?
Egyébként nekem is könnyebb lenne a nem mozgást számolgatni, mert az én babám is örökmozgó! Kép

Torna: én sem akartam munkaidõben tornára járni, de valaki felhomályosított, hogy mivel a terhességgel kapcsolatos minden vizsgálatra el kell engednie a mhelynek, így tornára is. Remegõ lábakkal mentem a fõnökömhöz és simán beleegyezett, hogy heti kétszer elmenjek korábban. Pedig nálunk komoly beléptetõrendszer is van, számolja a ledolgozott órákat kõkeményen. Szerintem egy próbát megér, max. nem enged el. Én sokszor torna után még vissza is mentem dolgozni.
Szóval, akit ez a megoldás lázba hozott, annak merem ajánlani a MÁV-os tornát! Kép

Ha már a negatív gondolatoknál tartunk, mostanában nekem is eszembejut mindenféle baromság, hogy a párommal való kapcsolatunkat mennyiben fogja megváltoztatni a pici, ill. mennyiben változtatta már most meg! Ettõl nagyon el tudok keseredni, mert én még mindig szerelmes vagyok a férjembe és nem is tudom mi lenne, ha megváltoznának egymás iránti érzelmeink! Atyám, hogy elérzékenyültem hirtelen!!! Na, ez a 3.harmad Kép

Eldugulok, bocs a hosszúságért!

Pussz,
Zafi (33)
Zafi

Kisbence!
az egy Kép jel akart lenni, bocsKép
Zafi
Zafi

Sziasztok Kismamák!

Újra itthon vagyok, ma engedtek haza a kórházból. Köszönöm a bátorító szavakat! Hát, túl sok mindent nem tudtak mondani, a saját dokim szerint kisebb a baba, egy másik doki szerint éppen megfelel az életkorának, a harmadik doki szerint pedig ilyen méretkülönbséggel még egyáltalán nem érdemes foglalkozni. Jó fejek, mi? Mindkét nap csináltak UH-t és NST-t, és nézték azt is, hogy a köldökzsinór el tudja-e látni a funkcióját rendesen (flowmetria a neve, és az UH-val együtt csinálják).
Majd' elfelejtettem: a kislányom visszafordult újra medencevégû fekvésbe. Kép Picit aggódom emiatt, de szerintem õ csak demonstrálni szeretné, hogy nem akar még kijönni, ne foglalkozzunk vele (mármint: ne nyaggassuk) ennyit.
Ami azt illeti, jobb lett volna itthon tölteni ezt a két napot, de végül is abból a szempontból jó volt, hogy megnyugodtam és legalább szoktam egy picit a kórházi életet.

Kata 007! Megteszed, hogy a táblázatban kijavítod az életkoromat 29-rõl 30-ra? Azt hiszem, ennél szebb ajándékot nem is produkálhatott volna az élet, hogy végre újra együtt aludhatok a párommal! Kép Kép Aaannyira hiányzott!

Ágci! Boldog szülinapot neked is! Kép Kép Kép

Zsuzs! Gratula a kislányodhoz! Egyébként én is ilyen sírós vagyok, a kórházban is többször majdnem elbõgtem magam, csak úgy...
És én is éppen ilyen "sportos" kismama voltam/vagyok, mint te. Az elsõ harmadban én nem is szándékoztam tornázni, a másodikban meg annyira fáradékony lettem, hogy egyszerûen nem esett jól a torna. (Pedig van itthon Kállai Ildikó és Kriston Andrea-kazettám is.) A harmadikban pedig már fölöslegesnek találtam elkezdeni.

Mégegykata! Érdekes volt, amit írtál a férj-gyerek szeretetérõl. Ezen én is szoktam rágódni. Imádom a páromat és néha úgy érzem, hogy Pocaklakó "közénk áll". Pedig annyira vártam már, 6 hónapig próbálkoztunk mire megfogant, és várom már, hogy megszülessen, és több gyereket is szeretnék, és mégis... Általában az anyáknak a legdrágább kincsük a gyerekük, én meg félek, hogy nekem a párom marad életem értelme. Ez némi bûntudattal tölt el, már most. Bár azt hiszem, ez egy nagyon eszetlen kérdés, hogy melyiküket szeretem jobban, nem kéne ezen agyalognom.

Szia Catnet Niki! Máskor azért ne tûnj el! A magnéziumról: vigyázz, mert ha gyógyszertárban veszel Mg pezsgõtablettát, annak jóval magasabb (állítólag) a Mg tartalma, mint pl. a Plussz magnéziumnak. Várj egy picit ... Na, megtaláltam. 1 db Magne B6 tablettában 48 mg Mg van, 1 db gyógyszertári Magnesium pezsgõtablettában 250 mg van (tehát kb. az ötszöröse!) és 1 db Haas Mg pezsgõtablettában 133 mg magnézium van. Erre figyelj oda!

SJMóni: a magzatmozgásról én annyit tudok, hogy ha reggel, koradélután és este kiválasztod bármelyik 1-1 órát, akkor abban az egy órában minimum 10-szer kell mocorognia. (A pici rezdülések is mozgásnak számítanak.) Mondjuk én mindig csalok, mert vannak olyan órák, amikor egyáltalán nem érzem mocorogni. Ezért én úgy szoktam számolni, hogy reggel, ha Õ elkezd mocizni, akkor elkezdem számolni, és - mily érdekes - így mindig megvan a tíz. Kép De múltkor pl. takarítás közben egyáltalán nem éreztem õt egy fél napig. Meg hát gondolom ezzel te is így vagy, ha valami másra figyelsz, vagy egyáltalán csak vásárolsz, jössz-mész, fõzöl, stb., akkor nem érzed úgy. Aztán ha leülünk, akkor egészen más.

Na, mára eldugulok, sok-sok puszi mindenkinek: Laura (37. hét)
Laura

Sziasztok!

Lányok, másodjára csinálták meg a terheléses vércukrot nálam és a másodjára még rosszabb lett az eredmény: éhgyomri: 6,5 terheléses:8,5 Kép Kép az elözönél az éhgyomri 4,5 volt, a terheléses 6,5. A dokim még nem tudja, de biztosan diéta lesz a dolgoból... Remélem megúszom diétával és nem nyilvánítanak cukorbetegnek Kép

Lassan csökken bennem a stressz, ahogy "elfelejtem" a munkahelyi dolgokat, nagyon jó érzés, hogy egyre kiegyensúlyozottabb vagyok. Már nincs mindentöl böghetnékem, egyre inkább átérzem a boldogságot amit a nagykönyv szerint kellene. Persze, mint BMárti és sokan mások én sem ülök rózsaszín fehön, mert sokszor eszembejut, hogy jó anyuci leszek-e és egyeltalán mi lesz ha itt lesz még egy kisbaba is velünk? Teljesen másképp kell majd élnünk. Zafihoz hasonlóan én is fülig bele vagyok zúgva a férjembe és most egy kicsit veszélyben érzem a romantikát. Nade remélem a szerelem nem szenved majd nagy csorbát, sõt esetleg mélyebb lesz ha már a gyümölcse is "kézzel fogható" lesz.

Margaréta,
A mozgás nekem is nagyon hiányzik! Terhességem
elõtt és még az elején is aktívan aerobikoztam. Most már vagy 6 hónapja kevesebbet mozgok és olyan sokszor eszembe jut, hogy nagyon szeretnék újra ugrálni Kép Ajánlom neked én is a Kállai Ildikó kazettát, én minden másnap erre tornázom, annyit amennyit birok belöle. Mostmár érdemes lenne videóra venni ahogy fújtatok meg nyögök közben Kép Kép meg nem tudok egyik oldalamról a másikra fordulni Kép de ezért van a távírányító, megállítom, megfordulok és folytatom Kép Lassan perverz kismama-vágyaim között szerepel, hogy újra kínozhassam magam a steppaerobikon és egy ici-picit fogyózhassak Kép Kép

Hangzavar: biztosan nem árt a picinek. Egyébként meg észre lehet venni ha zavarja, pl. mi is nemrég voltunk színházban, és a legvégén a tapsvihartól úgy megijedt, hogy menekülni szeretett volna valamerre szegénykém, és elkezdett csuklani is. Kép Kép De hát szokniuk kell a zajos világhoz.

Magzatmozgásokat én sem számolok. Asszem' meg is zavarodnék és 100 után már nem számolnám, olyan élénk a kiscicám.
Most olvasom amit Laura írt, hogy egy óráig kell figyelni, na így már elviselhetöbb lenne Kép De az eredmény nem hiszem, hogy hiteles lenne, hiszen az egyik órában alszik, mint a bunda, a következöben meg felébred és mocorog.

Mindenkinek kellemes gömbölyödést! Kép

Mamacica(31hét3nap)
Mamacica

Nálunk nem így kell számolni a magzatmozgást.
Reggel 9-kor kell elkezdeni figyelni, hogy mikor mozog a baba. Egy mozgás sorozat számít egynek. Tehát ha mozog egyhuzamban fél órán keresztül, az is csak 1. És addig kell számolni, amíg nem jutok el 10-ig. Ennek este 9-re kell meglennie.

Laura, örülök, hogy jól vagy Kép

Gabi
BGabi (bgabi)

Sziasztok!

Mostmár mint boldog anyuka irok nektek! :-)

Kértétek a részleteket, bár lehet,hogy az egészet csak szakaszonként tudom majd leirni, mert ugye már itt van a kisfiunk és nincs sok idõm.

Tehát 30-án éjjelre vesegörcseim lettek a bal oldalon és mivel már volt vesekövem, bementünk a szülészetre, hogy most mit csináljunk?
Egy óráig ctg-re kötöttek és szinte mozdulatlanul kellett feküdnöm (közben persze a vesegörcsök nem szûntek).
Ezután a szülésznõm megvizsgált és a méhszáj már 1 ujjnyira nyitva volt. Elküldött UH-ra, hogy van-e kõ a vesémben, de nem volt. Ezután kaptam görcsoldót és a szülésznõ azt mondta, hogy a vesében pang a vizelet, a terhesség miatt van ez, és csak akkor fog elmúlni, ha a terhesség megszûnik. Ezért felhelyezte a tágitó zselét és vártuk a fájásokat. Még csak nagyon gyenge fájásaim voltak, a férjemmel jókat beszélgettünk közben és nem gyõztünk csodálkozni, hogy talán reggelre szülõk leszünk. Pláne érdekes volt a dologban, hogy nem tudtuk, hogy fiunk vagy lányunk lesz-e.

A Klinikára éjjel fél kettõkor mentünk be és délben a magzatburkot repesztettek. A ctg szerint a baba szivhangja nem volt tökéletes, ezért nagyon gyakran meghallgatták azt.
Rögtön ezután oxitocint kaptam, ami nagyon erõs fájásokat okozott.

Nem volt szörnyû dolog, közben mindig elképzeltem, hogy hogyan tágul a méhszáj, ez segitett, hogy leküzdjem a fájdalmat. A férjem végig velem volt és nagyon sokat segitett: szorithattam a kezét, vigasztalt és mindig megnedvesitette a számat a fájások után. (Természetesen az összes holmit otthon hagytuk, mivel nem számitottunk szülésre, ezért borzasztóan fázott a lábam, csodálkozom, hogy nem fáztam fel)

Folyt. köv..
Helga

Beszti!
Gratulálok! Este már nem volt eröm megnézni, hogy mit írtál. Ugye milyen jó érzés volt???

Dió!
Neked is gratula! Tényleg milyen furcsa, én is annyira örültem annak a kis babszemnek... KépKépKép

Ágci!
Javítottam!
Mivel elötte 8 nappal és utána 8......,
szóval BOLDOG SZÜLINAPOT!!!
Sajnálom, hogy nem sikerült a kakaós Kép

Gabi!
Nem mondod komolyan????? Ekkora baba nem is létezik Kép Csak miattad, együttérzésböl mondom, de remélem tévednek a méreteivel kapcsolatban Kép

Laura!
Javítottam!
Mivel elötte 8 nappal és utána 8......,
szóval Neked is BOLDOG SZÜLINAPOT!!!

Norci!
Ne szomizz, én is nagyon fáradékony vagyok az utóbbi pár napban. Talán nem volt jó ötlet még visszamenni dolgozni. Délutánonként szinte nincs bennem erö Kép

Kata007
Kata007

Margaréta!
Csak most tudtam elolvasni a hozzászólásod. Teljesen stimmelünk! Nekem augusztus 19-én volt az utolsó mensim ezért május 26-ra vagyok kiírva! Tényleg minden téren egy nap az eltérésünk! Kép

Norci!
Hétfõ ota szinte megszünt a hányinger!!! Új dolog van a porondon Kép Nagyon alacsony a vérnyomásom , de ez mindíg is így volt. Tegnap mégjobban leesett és fogtam magam és elájultam! Kellemes dolog volt egyedül a csemetémmel. Kép De szerencsére csak pár másodpercig tartott! Hát ez történt velünk!
Pénteken megyünk a dokibácsihoz , bizti ad majd valamit ami remélem hatni fog! Uh is lesz , már be van készítve a kazi! Kép Majd beszámolok! Kép
Remélem már Te is jobban Vagy és mindenki akinek hasonló problémája volt!!!
Üdv
Kanga (12hét3nap)
Kanga-Zsebibaba

Szia Helga!

Ezúton gratulálok a kisfiadhoz, és sok örömet, jó egészséget kívánok Nektek! Kép

Javaslom, ha majd ráérsz anyai teendõid mellett, nézz el az Elsõ hetek, napok és a többi topikba is, sok hasznos ötlet összegyûlt már és sok helyen a társaság is remek!

Üdv: (földi) Juca
Juca (juca)

Chris! Örülök a Jó híreidnek!
Maminti Kép
maminti (maminti)

Sziasztok!

Örömmel tudatom mindenkivel, hogy Vikóca kisfia tegnap megszületett!
Kép
4350 gramm, 57 cm, neve: Máté.
Részletekrõl Viki ír majd, ha otthon lesz.
Ezúton is NAGY GRATULA!
Pusszz. Chris
Chris

Sziasztok!

Én is gratulálok Vikinek!

any
any

Én is gratulálok Vikinek az óriásbébihez!

Kanga!
Vasárnap hajnal óta én se hánytam, néha azért még elõfordul, hogy hányingerem van, mindenestre enyhülnek a tünetek. Örülök, hogy ta már jobban vagy, a vérnyomásoddal meg vigyázz, ha szédülsz azonnal üljél, vagy inkább feküdj le.

Kata007!

Én abba reménykedek, hogy kicsit jobb lesz ha a hányás elleni gyógyszert abbahagyhatom, mert az külön altató hatású. Meg rögvest itt a harmadik harmad amikor állítólag nagyon energikusak a kismamák. Remélem bejön, ha az elején a nagykönyv szerint voltam rosszul.

Norci
Norci

Sziasztok!

Dió! Az elsö UH-on én is pont úgyjártam, mint te, gözöm nem volt róla, hogy nem hasi lesz. Kép Mondták, hogy vetközzek, én meg néztem bután, hogy mennyire? Erre azt mondta az asszisztensnö, hogy derékig. Nekem vissza kellett kérdeznem, hogy merröl indulva? Mire kicsit türelmetlenül közölték, hogy mint a nögyógyásznál. A férjemet beengedték, soha nem fogom elfelejteni az arckifejezését, mikor jött a doktornö azzal a marha nagy, vastag és hosszú izével, és kezdett mindkettönkben felderengeni, hogy mi következik... Kép Életem Párja elöször is elsápadt, aztán gyorsan el is fordult, és mereven a monitorra szegezte a tekintetét. Ami aztán hirtelen el is fátyolosodott, amint megjelent a monitoron egy pici szivecske kalimpálása... Kép
Felháborítónak tartom, hogy ilyeneket kérdeznek egy kismamától, hogy meg akarja-e tartani a babát! Miért nem lehet ezt alapértelmezésnek tekinteni?! Majd szól, aki esetleg nem, de akkor is annyira bántó lehet annak, aki akarta, várta és örül, hogy sikerült...

Ágci, Laura! Boldog szülinapot! Kép

Zsuzs! Ünnepélyesen beismerem, én se tornáztam. Eleinte (mikor még lett volna rá energiám) a munka miatt nem tudtam eljárni (legalábbis arra fogtam), de hiába vagyok már betegácsiban, azóta se járok. Nekem mostanában nagy túra a boltba lemenni, örökké fáradt vagyok, és se kedvem, se energiám bármit is csinálni. Eleinte folyton készültem, hogy majd a jövö héten, de mostanában már nem is igérgetek magamnak olyasmit, amit úgysem fogok betartani... Kép
Túlérzékenységgel éppen tegnap vádolt meg finoman a férjecském, amit én vadul tagadtam, ("MIIIII?!?! ÉN IDEGES!!??!!?? Kép") aztán mikor megismételte a rágalmazást rögtön el is sírtam magam. Hát hogy lehet egy férj ilyen lelketlen, ilyen undok, ilyen gonosz, hogy igazságtalan vádakkal illesse, söt egyenesen rágalmazza a terhes feleségét?!?! Kép

Móni! Nekem se mondta még senki, hogy számoljam a magzatmozgásokat, bár láttam a kiskönyvben, hogy van ilyen rovat, de nem foglalkozok vele. Majd ha mondják. Ahogy olvasom, elég sokféle módszer van rá, hát akkor én most melyiket csináljam? Kép

Kele! Vadul irigyellek, de sebaj, teszek róla én is, hogy hanyagoljon a védönéni. Pl. legközelebb nem engedem be... Kép

Kisbence! Csatlakozom, én is inkább azt tudnám megszámolni, hányszor pihen meg egy nap PiciLaci. Mert az alapértelmezés, hogy folyamatosan, a tér minden irányába rúg és kapál. Kép Még jó, hogy az UH-n láttam, hogy csak két keze és két lába van, mert már aggódnák, hogy százlábú lesz. Kép Én is ülve próbálok már néha aludni kínomban, mert rendszeresen jön fel félútig a torkomban ami éppen a gyomromban van. Te hogy vagy az evéssel? (Alig merem megkérdezni, de nagyon érdekelne...) Mert én alig birok néhány falatot letuszkolni, és utána úgy érzem, hogy az utolsó morzsáig minden ott is marad a gyomromban. Nagyon aggaszt, mert az utóbbi néhány hétben már a fogyásig fajult a helyzet, és félek, hogy PiciLaci hiányt szenved valamiben...

Zafi! Nagyon megértelek, én is rémülten nézem mostanában a kapcsolatunk változását Életem Párjával. Soha többé nem lesz olyan, amilyen volt. De fel a fejjel, biztosan sokkal jobb lesz! Kép Az én hangulatomnak jót tett, hogy kisütött a nap, remélem már te is felvidultál! Kép

BMárti
BMárti

Sziasztok Lányok!
Viki gratulálok és sok boldogságot kívánok!

Kata007, Laura, BMárti: KÖSZI!

Laura, én is sok boldogságot kívánok neked!!!!

A magzatmozgásokat én sem számoltam eddig tudatosan, pedig én már eléggé a végénél tartok, de igazából nem mondta a kutya se, csak annyit, ha sokáig nem mozogna akkor kell figyelni rá. Nos, én mikor egy picit lefeküdtem, pihentem, mindig életjelet adott magáról a pici. A kiskönyvben én is láttam, hogy van ilyen, de gondoltam majd szólnak. Azért este gyorsan utánanéztem:
"Feküdjön le a kismama, és eressze el teljesen magát. Ha teljesen ellazult, kezdje el számolni: hány mozgást észlel fél (vagy egy) óra alatt. Lehetöleg 2-3x ismételje meg napközben a müveletet. Ha a magzat minden napszakban óránként legalább 10x megmozdul, akkor tökéletesen megnyugodhat, minden rendben van. Ha a gyerek kevessebbet mozog, a próbát folytatni kell."

No, ezek után jó pocakmozgást mindenkinek!
Ágci
Ágci

Vikóca: nagy gratula!!!!!!

cory
cory

Sziasztok!

Gratula Vikinek! Kép

Mamacica, de jó, hogy jelentkeztél! Szorítok a cukrod miatt!

Laura!Köszi, hogy utánanéztél. Nekem most ilyen Haas magnézium pezsgõtablettám van. Reggel iszok belõle egyet. Gondolom az elég. 2 naponta beveszek egy elevitet is abban is van magnézium.

A szülinaposoknak boldog szülinapot! Kép

A mocorgit én sem számolom, de elég sûrûn jelentkezik pici Roland-baba! Kép

Puszika mindenkinek!
Catnet-Niki(29h/5n)
catnet

Dojika, Norci, Pucúr, Mummy és a többiek, akik tornára jelentkeztetek:

Ma délután 6-ra elmegyek a Baross utcai tornára Tápaynéhoz. Megnézem milyen. Ha valakinek volna kedve ma velem jönni, akkor írjon ide!
Az lenne abban a helyben jó, hogy sok idõpontban vannak órák a hét 4 napján és szerintem nincs messze sem.

Csilla1 14h0n
Csilla1

Sziasztok Lányok!

ÁGICI, LAURA!
SZÜLETÉSNAPOTOK ALKALMÁBÓL MINDEN JÓT KÍVÁNOK!

Nos, nekem tegnap volt a nagy nap. Kereken 30 éves lettem. Kicsit szomi voltam, mivel mikor a férjem hazajött, egybõl mondta, hogy sajnos nem volt ideje virágot venni, vizsga után sietett haza. Pedig én úgy szerettem volna kapni -ha nem is 30 szál rózszsát, de- legalább 1 szál rózsát Tõle, ill. 1 szál virágot a lányomtól.
Megérkezett a húgom, hogy vigyáz Gyöngyre, míg elmegyünk vacsizni, õ is egybõl, hogy még nem volt ideje, majd hétvégén bepótoljuk. Kezdtem depis hangulatba esni, hogy ilyen Nap egyszer van, és nem máskor.
Nos elmentünk apival vacsizni egy görög vendéglõbe. Megérkeztünk, de a férjem le se ült, mondta, hogy neki ki kell mennie. Mondtam, jó, de a kabátját leveheti. Erre õ azt mondja, hogy lehet, hogy hideg van, inkább viszi magával. Ekkor arra gondoltam, hogy biztos telefonálni szeretne valakinek, hogy hozzon egy szál virágot. Nos leült végre a férjem is az asztalhoz, erre jön a pincérnõ és letesz elém egy doboz Ferrerót. Nyugtáztam magamban, hogy biztos ezért ment akkor le. Ekkor megszólalt a kedvesem, hogy meg sem nézem? Rápillantottam a dobozra, és akkor vettem észre, hogy a szalagra rá van erõsítve egy szép aranygyûrû. nagyon fincsi volt. Szóval készült az én kedves férjecském nagyon is! Nagyon meghitten, ünnepélyesen szerette volna átadni, és ez sikerült is! Én pedig nagyon boldog vagyok -nem a gyûrû miatt-, hogy Õ a férjem!

"Egyébként" annyira izgulok! Ma kellene megjönnie, de még semmi jele. Remélem még egy évig nem is fog.

Üdv:
Gyöngyöske
gyöngyöske (gy&

Sziasztok Kép

Tegnap voltunk Uh-on.
A gép szerint 12 hetesek és 6 naposak voltunk (tehát ma lenne a 13.), 6,77 cm hosszúak vagyunk, izgünk mozgunk... Kép
Csináltattunk videófelvételt róla, otthon gondosan tanulmányotunk este.
Láttam a kis fejét, a kezeit, az egyik talpacskáját és a lábujjait is meg tudtuk számolni Kép

Most szinte folyamatosan vigyorgok azóta (kezdek bedilizni??).

Áginak, Laurának boldog szülinapot így utólag is!
Ági, majd írok neked ma!

Vikinek, Helgának gratulálok!!!!

Sziasztok
Dojika
dojika (dojika)

Csilla1!

Fel tudnál hívni valamikor napközben ? 06/30/200-2303
Mert nem biztos hogy a mai nap meg tudom oldani, hogy Veled menjek, de szeretnék beszélni Veled erröl

Köszi
Dojika
dojika (dojika)

Sziasztok !
gratula a friss anyukáknak.irigyellek benneteket.

Zafi !
hát én is kedélyesen elücsörögtem melletted.
gyanús voltál, hogy te vagy az, de annyira beszégettél a férjeddel, hogy nem akartalak zavarni. ráadásul én a kórházban mindig rosszul leszek és azon ügyködtem hogy ne ájuljak el.
nagyon aranyos kismama vagy, éveket letagadhatsz a korodból. egyébként a kedves párom volt az aki a kispapák szülés alatti állóképessége után érdeklõdött. állandóan humorizál.
te értetted amikor azt mondta az Otti hogy 4 napig nem láthatják az apukák a csemetéjüket?
én nem egészen. és nagyon nem tetszik.ha velem van a tökmag a szobában éjjel-nappal akkor az apja miért ne foglalkozhatna vele? különben én már jeleztem a dokimnak hogy nem óhajtok 4 napig bent lenni, inkább visszamegyek a 4.napon a vérvételre Kisbencével. persze ha nem lesz velem semmi komplikáció.

BMárti !
hát az én evészetem is érdekes. szinte bulémiás rohamaim vannak néha, mindent felfalok. máskor pedig egész nap csak 2 alma. kiszámíthatatlan.
és még mindig kívánós vagyok.bevallom õszintén az édességet sem vetem meg, imádom a gesztenyepürét.
Kisbence mindig lelkesen visszajelez ha torkoskodunk. szerencsére a cukrommal semmi gond.
ne agggódj a fogyás miatt. lehet hogy víz ment le rólad. az utolsó hetekben már nem kell olyan látványosan híznunk. akajában pedig a minõség nem a mennyiség számít.

a babamozgásokkal kapcsolatban egyre tanácstalanabb vagyok. hogy lehet óránként számolni ha állítólag ebben az idõben már a nap 90%-át átaludják?találkozott valaki ilyen tökmaggal aki tényleg ennyit alszik?
hát most kaptam egy jó nagy rúgást az oldalamba...
Kisbence
Kisbence

Sziasztok!

Csilla köszi a tornát, én még azért kivárnám a 12. hét végét, meg hogy teljesen jól legyek.
De az már remélhetõleg nincs messze.
Természetesen kb. két hét málva szívesen csatlakozom. Nincs esetleg plntek délutáni verzió?

Túlérzékenységrõl. Hát én ma reggel ahogy aludt mellettem a férjem elsírtam magam, mert olyan édes volt. Erre õ teljesen megijedt, mert utoljára akkor csináltam ezt, ha megjött és amiatt voltam elkeseredve. Azt hitte a babával van gond. Aztán mondtam, hogy csak azért sirok, mert nagyon nagyon szeretem. Nem vagyok normális. Aztán elkezdtünk beszélgetni arról, amirõl itt többen írtatok, hogy mi lesz ha hármasban leszünk, nem esik e csorba a kapcsolatunkon és ugy megnyugtatott, hogy dehogy inkább tökéletesebb lesz, mert az lesz az õ kis családja. És mivel mérnök ember, már rögtön kezdte tervezgetni a kistesót is. Most is könnyes a szemem, és ugy örülök, hogy ilyen édes férjem van nekem.

Bocsi, de ma ilyen romantikus érzelgõs hangulatban vagyok.

Puszi mindenkinek.
Norci
Norci

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?