Na visszaértem
Tirmurr
Jó a lista, igaz én kihagynék belőle egyet-kettőt, már csak azért is mert tudom felesleges pénzkidobás.
PL: pólya - én anno kölcsönkaptam egyet, gyönyörű huzattal, kimostam a huzatot kivasaltam, és ugyanúgy visszaadtam, mert egyszerűen nem tettem bele a gyereket. A testkontaktus az elején nagyon számít, főleg ha a szopcsi nem akar jól indulni.
Rékli - szerintem már nem is lehet kapni, nekem van még egy ami az enyém volt anno. Ez egy olyan vékony pulcsiszerűség, amit előlről adsz a babára és hátul, vagy kötős, vagy patentos módon, de egymáson záródik, így a baba hátán duplán van. ezt általában kisingekkel kombinálták régen. De nem praktikus, mert amint felveszed a babát a rugi alatt mind a nyakába csúszik. Jobb a hosszú újjú body. A kórházban Zsanin ing + rugi volt, de a gyereken csak vízszintesben volt úgy a ruha, ahogy kellett.
Pelenkázó bugyi- gumibugyi, csak aki textilpelust használ, nem eldobhatót
Cérnakesztyű - ha már a kezére húz az ember valamit az inkább polár legyen az melegebb, ha csak arra kell hogy ne karmolja ki magát meg egy kiszokni pont megfelel a célnak.
Vízhatlan lepedő - aki kókuszmataracot vett annak nem célszerű, mert pont az a matrac lényeg hogy szellőzön, na ez egy vízhatlan lepedőnél nem lehetséges
A babaápolásnál az elején jobb ha mindenki a gyerekorvos által felírt kencéket, olajokat használja. igaz a kórházban mindenki Jhonsons szagúan fogja kisbabáját megkapni. A gyógyszertáriaknak nincs szaguk, nincs is olyan "babaszag" tőle. De én anno nem bántam meg hogy nem vettem semmit, mert szinte mindenki hozott valamilyen kencét, igaz 90%-át mi hasnzáltuk le, mert 1 éves korig nem azért fürdettem a gyereket mert koszos, hanem mert izzadt volt, vagy büfis. Na de utána... Igaz nagyobb gyerekes anyukák ????
Cumisüveget se vettem, igaz az Avent mellszívóhoz adnak 2 db-ot, de a lányom sose tudott belőle inni. A csőrös varázsitatófejből tudott csak, igaz mi 10 hós kora óta sportkupakos palackból adunk neki isnni, 15 hósan már tudott pohárból is inni, igaz voltak balesetek, amikor teljes ruhatárcsere volt, de csak megtanulta. sőt most vettem észre ha nincs rajta az üvegen a sportkupak akkor is tud belőle inni.
köldöktapasz - nem ajánlják a gyerekorvosok se, sőt nem is nagyon lehet kapni. ha szabadon van a köldökcsonk az a legjobb, ha meg leesik akkor meg már minek vízbe úgy se lehet addig rakni míg ki nem tisztul, ez kinek mennyi idő. Zsaninak hamar leesett de sokáig váladékozott, a barátnőm kislányának 19 naposan esett le, majdnem 6 hetes volt mire kitisztult tökéletesen.
Almareszelő - na ezen jót nevettem, egy újszülöttnek tuti nincs szüksége almareszelőre, majd csak fél éves korában az anyukájának....
Bárányszőr - ez viszont tényleg bevállt, ha valakinek nyugtalan a babája akkor lehet ezzel is próbálkozni. Nekünk Zsani olyanokat aludt rajta. Először én is csak csodálkoztam rajta.
Ja és a MÉRLEG - van akinek tényleg kell mert kis súlyú, korábban jött apróságokat tényleg mérni kell hogy megvan e a napi adagja. De egy igény szeritn szoptatott babát tényleg nem kell. Nekem nem volt sose. akinek volt mind azt mondta, hogy nagyon stresszeli az, hogy most ennyit evett, most annyit. Főleg ha van hozzá egy olyan gyerekdoki aki még paráztatja is az anyukát, hogy egy gyereknek ennyit, vagy annyit meg kell enni. isemerek én olyan kislányt, aki nagyobb mint Zsani, korra ugyanennyi, sose ette meg az előírt adagot, még is felnőtt. jobban hasznosítja, vagy tudom is én. Meg azért mi felnőttek se eszünk egyformán, miért várjuk el ezt egy csecsemőtől.
Bocsi ha hosszú voltam, ezek csak személyes tapasztaloatok voltak.
Apás szülés: a férjem azt mondta 6 lóval se lehet távol tartani. ott akar lenni minden pillantaban. Zsaninál is ott volt. Csak azt sajnálja, hogy nem ő vágta el a köldökzsinórt, mert ahol én szülök megvárják míg nem lüktet és mikor szóltam hogy én fázom és zerintem a pici is, úgy elvitték, meg olyan pillanat alatt elvágták a köldökzsinórt, hogy szólni se tudtunk. A férjem ment a gyerekkel ismerkedni én meg maradtam anno vacogni, de 5 perc múlva hozták is visszafelöltöztetve szopizni.
Tamesz
Én anno Zsanival vezettem még az utolsó hónapban is. Ha beférsz a kormányhoz kénylemesen és nem zavar a poci vezetés közben nyugodtan lehet vezetni. Mondjuk ha negyonstresszel téged akkor inkább ne, de itt vidéken... nagyobb stressz a buszozás, főleg a bunkóbb utasa, aki látja hogy kisgyerekkel vagyok de majd feldönt úgy tolakszik.
Ja arra mindenki készüljön, hogy nem toleránsak az emberek a kisgyerekesekkel se, nem csak a pocakosokkal. Mondjuk vannak kivételek mikor segítenek feltenni a babakocsit, de ez ritka. Segítség: Az elején jó ha van, főleg a főzés és a takarítás az amiben igazán tud segíteni az anyósod. A babára elég leszel te is az elején (igaz lehetnek extrém estek, de a nagytöbbségében nem olyanok a babák) Nekem anno nagy segítség volt az, hogy mi anyósommal egy háztartásban éltünk, és minden nap volt meleg kaja, volt aki kimosott, kitakarított helyettem, és nekem tényleg csak a babával kelltt foglakoznom. Az első 3 hét utánmár majdnem minden visszazökkent a rendes kerékvágásba, de az elején jó volt.
Timka
Én álmomban Zsani születését éltem újra. Rémálmom nekem sose volt ezzel kapcsolatban, talán azért mert akkor se féltem tőle és most se nagyon. Azon igen hogy érünk be a kórházba, mert anno 5 percre laktunk most 25 perc, ha nyugi van és nem csúszik az út. És én Zsanit is 3 óra alatt megszültem pedig nem volt egy csepp gyerek a maga 3800g-ával és 36-os fejkörméretével (csak 3 öltésem volt, magam se hittem, csak mikor a doki mondta, hogy rendes kislány volt mert nem repedtem, csak annyit kellett varrni amit vágott)
Ilona
A havi 3000 Ft 1 gyerek esetén van, a másodiknál már 4000/gyerek, azaz 8000Ft, a harmadiknál már 10000/gyerek, azaz 30000Ft.
Na most már elmegyek aludni, ritkán jövök de akkor terjedelmesen.
Nadine