2011.07.28 12:12
Szerző: clárika
1 éves baba étrendje
Vida gi - baba receptek, Hozzátáplálás - 2007 11 10 | 30 komment
Az egy éves babák többsége ideális esetben még naponta 1-2 alkalommal szopizik vagy tápszert kap. Ezen a téren azonban hatalmas eltérések lehetnek.
Az is lehet, hogy már egyáltalán nem szopik és a tápszert is elutasítja, ebben az esetben tejjel, tejtermékekkel, illetve magas kalciumtartalmú zöldségek fogyasztásával biztosíthatjuk a szervezet kalciumigényét.
A kalcium mellett az egyéb tápanyagok, vitaminok bevitele is fontos, ezeket legkönnyebben zöldségekkel pótolhatjuk. A hónapok óta fogyasztott főzelékek mellé most már becsempészhetünk az étrendbe másféle elkészítési módokat is, hiszen a pici 1 évesen már ügyesen rág és szívesen fogadja az önállóan ehető, kézzel megfogható rágcsálnivalókat is.
Rakott zöldségek Adhatunk neki rakott zöldségeket (brokkoli, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, tök stb.): ezek elkészítése rendkívül egyszerű, a vízben puhára párolt zöldségeket kikent kőedénybe, üvegedénybe vagy tepsibe lerakjuk, szósszal nyakonöntjük és tejfellel megkenve, sajttal megszórva 20 percig sütjük az előmelegített sütőben (amíg a tejfel meg nem sül, a sajt le nem pirul). A szósz többféleképpen készülhet:
Húsból: egy fej vöröshagymát megpirítunk kevés olajon, hozzáteszünk fél kiló darálthúst, kevés sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük, esetleg tejfellel összekeverjük, így adjuk a zöldséghez.
Sajtból: egy fél liter tejet 2-3 evőkanál liszttel csomómentesen elkeverünk, sóval borssal ízesítünk, amikor már jó meleg hozzáadunk 20 deka reszelt trappistát és ízlés szerint 2 gerezd összetört fokhagymát, addig főzzük, amíg a sajt szét nem olvadt benne.
Tejszínből: 3 deci tejszínt kevés sóval, borssal, oregánóval ízesítünk és 1 evőkanál liszttel sűrítünk
A variációk száma gyakorlatilag végtelen, csak arra kell ügyelnünk, hogy ne legyen túlságosan fűszeres a szósz.
Felfújtak Ha a kicsi nem szívesen eszik zöldségeket, akkor kicsit ügyeskednünk kell, hogy bele tudjuk őket csempészni az étrendjébe. A felfújtak jó megoldást jelethetnek. Az alaprecept igen egyszerű: az alaposan megfőtt zöldséget (spenót, brokkoli, sóska, répa, tök, spárga stb.) összeturmixoljuk, 3 egész tojással (nagyjából fél kiló zöldség esetén) és 1 evőkanál liszttel keverjük, ízlés szerint fűszerekkel, fokhagymával ízesítjük. Kikent üvegtálban, jénaiban vagy akár muffinformában 20-30 percig sütjük. A kicsi kockákra vágott darabokat vacsorára, uzsonnára vagy az ebéd mellé köretként tálaljuk.
Levesek A legtöbb gyerek szereti a leveseket, azonban a kicsik felettébb ügyesen tudják kiválogatni a zöldségeket a léből. Ilyenkor jó megoldást jelenthetnek a krémlevesek, amikbe beleturmixoljuk a zöldségeket. Levesgolyóval vagy galuskával a válogatósabbak is szívesen megeszik. A legkönnyebb módon úgy tudunk krémlevest készíteni, hogy a zöldséget puhára főzzük (fokhagyma, hagyma, brokkoli, póréhagyma, vegyes zöldségleves, spárga, zeller stb.), jól összeturmixoljuk, főzhetünk bele kevés krumplit, így rögtön sűrű lesz vagy kevés tejszínnel a turmixolás után tovább forralhatjuk. Ha tejszínt teszünk bele, akkor érdemes kicsit utánfűszerezni.
Tészták Zöldségekből szuper szószokat is készíthetünk tésztafélékhez, ezeket szívesen eszik a gyerekek.
Melyik zöldség milyen vitaminokat tartalmaz?
Brokkoli
béta-karotin, B-, C-, E-vitamin, folsav, kálium, kén, kalcium, foszfor.
Karfiol
B2-, C-, K-vitamin, folsav, kalcium, vas, fehérjék.
Kelbimbó
béta-karotin, B6-, C-, E-, K-vitamin, magas fehérjetartalom, cukor, klór, jód, kén, kálium.
Kelkáposzta
A-, B6-, C-vitamin, kalcium, kén, jód, klór, kálium.
Spenót
A-, B-, C-vitamin, kalcium, vas, kálium, nátrium, foszfor.
Sóska
béta-karotin, C-vitamin, kalcium. A spenóthoz hasonló biológiai értékekkel rendelkezik, azonban
Gumós édeskömény (pl. teának)
A-, C-vitamin, kalcium, magnézium, nátrium, cukor.
Spárga
A-, B1-, C-vitamin, kalcium, foszfor, vas, kálium.
Kukorica
béta-karotin, B-, C-vitamin, cukor, pektin, foszfor, magas szénhidráttartalom.
Borsó
B1-, B2-, C-vitamin, béta-karotin, foszfor, kalcium, cukor, fehérje, magas szénhidráttartalom.
Zöldbab
C-, K-vitamin, béta-karotin, kalcium, cukor.
Cikória
béta-karotin, C-vitamin, foszfor, kalcium, magnézium, vas, kolin, inulin, arginin.
Endivia
A, B1-vitamin, kalcium, vas, kálium, nátrium, magnézium.
Kerti zsázsa
béta-karotin, B-, C-, K-vitamin, kalcium, magnézium, kálium.
Clárika
...alig tudom elhinni, hogy teljesült az álmom, hogy mindig itt leszel velem, hogy belőlem lettél, és általam létezel. Én pedig Teáltalad.