Kórházprivatizáció témában inkább külön írok, hogy könnyű legyen átugrani annak, akit nem érdekel:
Cas! Szerintem éppen a 6. és 7. pontban vannak olyan demagóg, hangulatkeltő ködösítések, amiket olvasva akkor is felülvizsgálnám a nézeteimet, ha eddig elszánt privatizáció ellenes lettem volna. Tudom, én vagyok, aki mindig kötekedik, de egy két gondolatot ki kell emelnem:
"A valamennyiünk tulajdonát képező kórházak és rendelőintézeteknek nem szabad magánbefektetők kezébe kerülniük" Na, ez jó duma a hangulatkeltéshez. Az emberek szeretnek birtokolni, még akkor is, ha nevetséges gondolat, hogy mondjuk egy fél tégla az enyém a kórházból. Akkor se adom, mert az ENYÉM!
Én a magam részéről szívesebben megyek be egy jól felszerelt, működő kórházba, ami kicsit sem az enyém, mint egy olyanba, aminek nem lehet becsukni az ablakait, és 6 fok van a zuhanyozóban. Sajnos nem emlékszem, melyik kórház ez, de itt van Bp.-en, a multkor volt egy riport róla az RTL Klub híradójában.
"Nem szeretnénk, hogyha az egészségügy kettészakadna, egy gazdag és egy szegény orvosi ellátásra" Miért, most nem ez van?! Van egy alapellátás, mindig van ügyeletes nőgyógyász, de valahogy mégis mindenkinek van választott orvosa... Vagy éppen elmegy 4D UH-ra, aki megengedheti magának, aki meg nem, az örül, hogy a kórházi hagyományos ultrahangon láthatja a kicsikéjét. De ugyanez vonatkozik a kórházi egyágyas szobára, vagy ha kicsit eltávolodunk a szüléstől, akkor a minőségi szemüveg vásárlásáról és mondjuk a fogászatokon érvényben lévő rendszerről is beszélhetnénk.
"Nem szeretnénk, ... a szegények kiszoruljanak a minőségi betegellátásból." A miből?! Röhögnöm kell... Mert ma Magyarországon minden téren minőségi a TB alapon nyújtott betegellátás?! Jó is lenne...
"azt javasoljuk, hogy az állam ne vonuljon ki a betegellátásból" Hogyan is vonulhatna ki, amíg a TB-t beszedi az állampolgároktól?! Gondolom a privatizáció után is az állam szedné be a TB járulékokat, és az alapellátás költségét szépen kifizetné a kórházaknak.
"az egészség nem áru és az élet nem eladó" Na, ez aztán szép, hangzatos nagy lózung...
Olyan igazi transzparensre való duma.
"hogyha kórházainkat privatizálnák, megnyílna az út a társadalombiztosítás egész rendszerének piacosítása előtt és az eddiginél lényegesen magasabb járulékot kellene fizetnünk" Ez a testvére a miénk, tehát nem adjuk gondolatnak. Ki szeretne többet fizetni?! Ja, hogy csak feltételes módban hagzott el?! Persze, hiszen semmi tény-alapja nincs, kijelenteni nem lehet. De azért a hangulatot már a feltételezés is szépen befolyásolja. Én nem hiszem, hogy megdrágítaná az alap ellátást, ha léteznének extrák is. Különösen, hogy azoknak aztán jól meg lehet kérni az árát (pl. "luxi" szoba, 4D UH), és ez a bevétel szépen hozzá tudna járulni a kórház fenntartásához. Szerintem éppen hogy olcsóbbá tudná tenni az alapellátást, ezáltal javítani lehetne a minőségén, ha extra szolgáltatásokat kérhetnének azok, akik meg tudják fizetni, és őket ezért jól meg lehetne vágni. Ugyanakkor ez is egy alapvető (és a közvélemény manipulálásában remekül felhasználható) emberi tulajdonság, hogy sokaknak csípi a szemét, hogy vannak, akik többet, jobbat kapnak, mint ők. De ez az élet minden területén megjelenik, van, aki autóval jár, van, aki BKV-val, az egyik ember luxusvillában lakik, a másik meg a híd alatt, és még sorolhatnám.
Laga! Ez a kórház tovább üzemeltetés, de máshol, érdekes kérdés... Akkor a befektető monjuk lakóparkot vagy plázát építhet a frekventált, könnyen megközelíthető helyen, ahol eddig a kórház volt, és kiköltöztetheti a kórházat a világ végére?! Ha ez igaz, akkor ez az első számomra komolynak tűnő érv a kórházprivatizáció ellen.
Naná, hogy vissza kellene államosítani, amit már privatizáltak, ha a népszavazás úgy dönt, hogy a kórházak ne legyenek privatizálhatóak. Az is naná, hogy a visszaállamosítás sokkal többe kerülne, mint amennyi bevételt a privatizálás hozott. Ezzel is lenne, aki jól járna, de az megint nem az államkassza, vagy az átlagember lenne.
Ahhoz, hogy
"A tegnapi Óbuda újságban az van, hogy a Margitban megmarad a szülészet-nőgyógyászat!" egy rövid, ám annál cinikusabb kérdésem van csak: MEDDIG?!
Annyi hazugságot és mellébeszélést hallottam már politikusoktól, hogy meg se lepődnék, ha az Óbuda újság következő számában az ellenkezőjét nyilatkozná ugyanaz az illetékes, aki most ezt mondta. Ha meg számonkérnéd, azt felelné, hogy igen, a múlt héten még azt mondtam, és a múlt héten még működött is.
Bocs, de vércinikus vagyok, ha politikáról hallok.
Egyébként abból, hogy szőröztem itt a kórházprivatizáció ellenes érveléssel, nehogy azt gondoljátok, hogy szerintem privatizálni kellene a kórházakat. Ha a másik oldal hasonló minőségű érvelését idézte volna itt valaki, akkor azzal kötekednék. Az a fő bajom ezzel (és a határon túli magyarok kérdésével is), hogy nincsenek rendesen kidolgozva a megvalósítás részletei. Megkérdezik a "nép"-et valamiről, úgy általánosságban, és mindenki a saját elképzelései szerinti megvalósításról szavaz. Meg lehetne valósítani a kórházprivatizációt úgy is, hogy jó legyen, és úgy is, hogy rossz. Ha én most igennel szavazok, felelős leszek azért, hogy utána mit fognak művelni a politikusok az én akaratomra hívatkozva?! Nos, az én véleményem az, hogy abból a tengersok pénzből, amibe a népszavazás és a reklámkampányok kerülnek, érdemesebb lett volna az ablakokat megcsináltatni azon a bizonyos kórházon. Kár, hogy arról nem lehetett szavazni, hogy legyen-e népszavaszás...
BMárti