Új privát üzeneted érkezett!

Nyugodtan varakozz, nyugodtan indulj majd be es nyugodtan szulj Kép Kép Az sokat segit majd.
moosejaw

Helló!

Pipocska!

Nagggyon rávilágítottál annak egyik lényeges pontjára, hogy miért is káros és veszélyes ez a hálapénz kérdés!! Gondoljatok bele, hogy azon versenyeznek az orvosok, hogy ki tud több hálapénzt kivarázsolni a kismamákból! (nem mondom, hogy mindegyiknél ez van, de az ember gyarló, mint tudjuk). És tényleg milliós jövedelmek adómentesen. Gondoljatok csak a hírhedt MÁV kórházas dokira, akit megszédített a pénz, és "elintézte", hogy amikor bent van a kórházban akkor szüljenek a kismamák és minél többen... jó mondjuk ez egy extrém eset, de az biztos, hogy a pénz motiválta ezekre a cselekedetekre és nem más.

Votiv!

Örülök, hogy te is így látod. Sok probléma van még Mo-on ami megoldásra vár, remélem, hogy ez a hálapénz dugdosós korszak mihamarabb véget ér majd, mert éppen itt lenne az ideje.

r
ruzicsky

Jucusmamus !
Köszi oda majd mindenképpen el akarok menni !
Előadáson senki sem volt ?

Kép
Kép
greenolive

Szerintem ezen a kórházak privatizációja mit sem fog segíteni.

Azért elgondolkodtató ez a szülésznős dolog! Lehet, hogy egy olyan szülésznő volt, aki amúgy tök rendesnek mutatkozik, többen imádják, felfogadják, csak akkor ő éppen nem volt felfogadva. Jó lenne mégis tudni a nevét, én azt mondom.
Ráadásul nem tervezem szülésznő felfogadását, tehát főleg. Amúgy ha beindulna a szülés, nem várnám, hogy ő hívja fel a dokit, majd hívnám én, vagy az emberem. ...hacsak nem az ügyeletesnél szülnék. Akkor nem tudom mit tennék, mindenesetre ezt a fenti ügyet nem hagytam volna annyiban.

Amúgy a gátvédelemről nem sokat tudok, de egy igen távoli ismerősöm ezzel szült, és megjárta, de sajnos nem tudom, hogy mi lett vele, csak még anno mondta, hogy nagy bajai lettek belőle.

Én nem mernék EDA-t kérni, azért ez mégis csak egy gerincvelőbe adott érzéstelenítés, ráadásul a helyéről elfolyhat a folyadék, stb.stb. Apukámnak egyszer csak sokadszorra tudták beadni. Képzelhetitek milyen kellemes volt neki. Na meg a másod- és harmadnap...

ancsipancsi

Sziasztok!
Gigi, naaagy gratula a kisfiadhoz, de jo Nektek Kép
Engem is erdekelnek a reszletek, amiket Votiv kerdezett. Pont azokra vagyok en is kivancsi Kép
Votiv, amit multkor irtal a Spockrol, teljesen egyetertek Veled! En is neha be vagyok mar sozva, pedig meg 5-6 het hatra van Kép

Szerintetek erdemes menni Babaklubba? Volt mar valaki közületek?

KépKép
fibi

Votiv!
Szerintem nyugodtan írd meg a témát szülés után újságban, nem árt!
Ki volt az a szülésznő, akiről az ismerősöd mesélt??? Nagyon érdekelne, ugyanis én választottam valakit! Kérlek írd meg nekem akár emilben (a profilomban van)!!! Köszi!

Egyébként ma voltam a Herbaházban, vettem illóolajokat, egyet mehetek is vissza kicserélni, mert rózsafa helyett rózsaolajat vettem!
Meg fogom csinálni a derékmasszázs olajat, ami a Bába válaszol könyvben van! Csakhogy 1-1 csepp kell csupán abból a sok olajból, amit vettem!
Ha valaki szeretne társulni, akkor írjatok, mert nem hiszem, hogy később elhasználom majd mind ezeket!
ildi76

Ildike! de szerintem párologtatóban ezeknek fincsi illata lehet, nem csak masszázsra jók. (ha véletlen a nyakadon marad)

A nőcis kérdésre én is kíváncsi lennék, habár neked nem lehet bajod, mert választottad, tehát PERKÁLSZ Kép, míg Votiv ismerőse gondolom nem tette. Ajjaj, basszus, hova lesz ez a világ!

ancsipancsi

az ismerősöm nem emlékezett a szülésznő vezetéknevére, csak arra, hogy Zsuzsa. na és épp azt mondta, mint Te, Ancsi, hogy tök szimpi volt, aranyos, helyes, biztos sokan szeretik stb. csak abban a helyzetben nagyot bénázott - hogy azért, mert nem volt felfogadva, vagy csak épp rossz napja volt, azt nehéz lenne megmondani. persze még a legjobbak is bénázhatnak néha.

Ancsi, abban is igazad van, hogy azt mondod, nem hagytad volna annyiban a dolgot. csakhogy a szülés közben iszonyatosan ki vagy szolgáltatva a kórházi személyzetnek (meg utána is), és valószínű örülsz, hogy élsz, és inkább arra figyelsz, hogy végre már ki tudd nyomni a babát. az egyetlen, aki ilyen helyzetben "észnél kell legyen", az a párod - már ha papás szülés van. én az enyémet jól kiképeztem, hogy próbáljon meg józanul odafigyelni a dolgokra, arra, hogy előkerítsék a dokit, ha kell, meg minden gyanús dologra kérdezzen rá, hogy ez mi és miért kell. hátha én nem leszek abban az állapotban...

votiv 8)
votiv

ja és biztos, hogy nem a Fantha Zsuzsa, hanem vki más. Van Molnár Zsuzsa?

votiv 8)
votiv

Ancsi!
Igazad van, szoktam párologtatni, de én párologtatóban csak a citromolaj illatát tudom elviselni, ilyen finnyás vagyok! Amúgy meg abból is jó sokáig el szokott tartani egy üvegcse! Nem üzletelni akarok, csak hátha mást is érdekel, nekem meg úgysem kell ennyi!
ildi76

Votiv!
Köszi, akkor nem az én szülésznőm volt! Úgy értettem, hogy a barátnődnél is felfogadott szülésznő volt, azért akadtam ki! Bár így sincs sok mentség ilyen hozzáállásra szerintem!
ildi76

Ildi, van még egy csomó lehetőség arra, hogy elhasználd az olajokat. én most csinálok majd vajúdó olajat - szintén bábarecept Kép
csinálhatsz ezekből gátmasszázsolajat vagy mell-edző (szoptatásra felkészítő) m.olajat, striákra való olajat, tejképző olajat stb. is, és még bőven jól fog jönni a kis készleted. (a rózsaolaj, amit visszacserélnél épp kell is a gátmasszázsolajhoz, és a baba fürdővízébe/a sajátodba is tehetsz pár cseppet).

Otthon is párologtathatsz, ahogy Ancsi mondta, és a legjobb: használhatod ezeket az "olajmaradékokat" babamasszázshoz is! a Bába könyvében van erről is szó. a babák imádják az illatokat, nagyon érzékeny a kis orruk. a simogatást meg még annál is jobban szeretik, és rengeteg előnye is van, pl. javítja az emésztésüket, fokozza a nyirokmirigyeik aktivitását stb stb.

ma találkoztam egy 3 éves gyerekkel, akit az első perctől kezdve masszíroztak + csak homeopátiával kezeltek stb. (a szülők term.gyógyászok), és olyan egészséges, intelligens, szép, önálló, boldog stb. gyerek, hogy csak na. persze a nevelés/a genetika meg sok minden más is számít, de vhogy azt éreztem, ritka egészséges és boldog gyerek. ha lehet, az antibiotikumokat majd én is ki akarom kerülni, meg szívesen szoptatnék, amennyit csak bírok, és a babamasszázst is szeretném csinálni.

a gyakorló anyukák közül próbálta már valaki? és van reális esélye, hogy ilyesmire is lesz időm/energiám? Kép

votiv 8)
votiv

Na, majd én is kiképzem a páromat ügyesen, hogy mire figyeljen. Felháborodós típus, ha veszély áll fenn, tehát biztos kezekben tudhatom majd magam. Kép
Szerintem a csaj csak ment volna szabira, és ilyenkor az ember az egész világra mérges, próbálja lerázni a gondokat. Csak hát tudni illik, hogy mi illik. Egy szülő nővel ezt nem lehet megtenni, egy bolti ügyfelet meg ha elküld egy hasonló helyzetben lévő dolgozó, hát na bumm.

Ami foglalkoztat, hogy a csaj azt hitte, hogy maradnia kell? Ha ő indít meg valakit, akkor marad? Mert ha nem kell maradnia, csak végig vinni a műszakot, akkor nagy fülest érdemel a hisztije miatt!

ancsipancsi

Helló!

Írta Ancsi a kórházprivatizációt, hát az valóban nem segítene a dolgon, mert akkor ugyanez lenne, csak legálisan. Szép és jó, amit a kórházprivatizáció ellenesek mondanak, hogy akkor a szegényebbek háttérbe szorulnának, de hát most is ez van, csak épp fű alatt megy a dolog, ellenőrizhetetlenül. Úgyhogy ne csak az ellen ágáljanak már, hogy ne privatizálják a kórházakat, hanem tegyenek is valamit azért, hogy normális legyen a rendszer, és ne olyan, hogy ha nem adsz pénzt, akkor a szülésznő sem úgy végzi a munkáját! Ha meg privatizálnák, akkor ugyanez az anyagias rendszer lenne, ami most van és az még kérdéses, hogy akkor is fű alatt mennének-e a dolgok vagy legálisan.

r
ruzicsky

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ MI JUTOTT ESZEMBE!!! Most, hogy olvaslak titeket, eszembe jutott, hogy éjjel bazira viszketett a bal cicibimbóm Kép Van ilyen??? Reggel láttam a korábban sima barna részen (udvar) egy-két picurka izét...mi lehet, nem tudom. Mirigyduzzanat, vagy mi? Kép)))
Bekenhetem testpátyolóval, nem?

ancsipancsi

Privatizációhoz: az állam eladná a kórházakat, de továbbra is ő fizetné a működtetésüket, hiszen a TB fennáll. Namost. Hülye vagyok én (mint állam), hogy az általam működtetett, amúgy is veszteséges dolgot, átadjam valakinek, ha úgyis nekem kell fizetnem?? Az a valaki még rosszabbul fog bánni a pénzzel, ott lopnak majd, ahol tudnak.
SZERINTEM!

Mert ha egy áramszolgáltatót privatizálnak, akkor azt mi érezzük meg, de ha egy továbbra is állami pénzből finanszírozott intézményt, akkor az állam fizet rá!

ancsipancsi

privát válasz | válasz erre

nadinka (38)2004-09-05 13:09
Sziasztok!
Én is EDAval szültem mindkét gyermekemet, és a bizonytalankodóknak csak ajánlani tudom. A legelterjedtebb tévhit, hogy az EDA teljesen kiüt és nem érzel semmit. Holott az EDA nem érzéstelenítés (hacsak nem fokozzák idáig pl. császármetszés miatt), hanem fájdalomcsillapítás. Minden egyes fájást éreztem, éreztem, ahogy fordul a baba a szülőcsatornában, ahogy kibújik a kis feje, a vállai, a teste, mindent. Csak a fájdalom élét vette el (másodjára még gátmetszés sem volt). Így megmaradt a szülésélmény, kicsit úgy tudnék fogalmazni, hogy nem megszenvedtem, hanem átéltem a szülésemet.

Ugyanakkor azt is fenntartom, hogy ahol alternatív vajúdási lehetőségek vannak, ott sokkal kisebb arányban lehet rá szükség, mert azok már önmagukban is sokat elvesznek a fájdalom éléből.

Uff!
Mindenkinek felhőtlen babavárást kívánok!
nad

vera70 (37)2004-09-04 22:54
Sziasztok!Az EDA -ról csak jókat tudok mondani . Mindhárom gyermekem igy szültem egyáltalán nem bántam meg hogy éltem ezzel a lehetőséggel. Mellékhatásról nem tudok beszámolni nem volt semmi bajom. A harmadik kisfiamat tavaly szültem nem volt gátmetszés és a szülés után három órával saját lábon mentem zuhanyozni . . . Bogyo!Szerintem ne hagyd ki ezt a lehetőséget ha kétségeid vannak a fájdalomtűrőképességedet illetően. . . attól nem lesz valaki se jobb se rosszabb anyuka ha szenved . . . . Jaaaaa és a Klinikákon terápiás célzattal is adják a koraszülések problémátlan levezetéséhez.
sok sikert a továbbiakban. Üdv. Vera

mauzenusz (36)2004-09-04 22:29
Szia! Gratulálok!!!
Csak jó tapasztalatokról számolhatok be.
Én az első babámat szültem EDA-val 2 és fél hónappal ezelőtt. A szülésznők a szülés után többször megkérdezték, nem bántam-e meg, csak ebből lehetett tudni, hogy valószínűleg ez sokaknál rosszul sül el; én hálás vagyok az EDA-nak.
Hajnalban fájásaim voltak már, de. 11-ig egészen felerősödtek, du. 1-kor folyt el a magzatvíz, éjfélig iszonyú kínok közt vajúdtam, viszont nem tágultam. Ekkor kaptam meg az EDA-t, s rá 2 óra 52 percre született meg a kisfiam. Ez az utóbbi pár óra mosolygással telt, nagyon örülök, hogy megkaptam az EDa-t, szépen éreztem a tolófájásokat, onnantól kezdve haladtak előre a dolgok. Csak az (egyébként már igen fájdalmas) kitolás húzódott el picit, dehát a finisben már nagyon igyekszik és boldog az ember. Nem kellett vágni sem, mivel az EDA ellazított, először szülő létemre gátvédelemmel szültem.
A doki szerint nemhogy hajnalra, csak valamikor délelőttre lett volna meg a baba az EDA nélkül, nem beszélve a fájdalmakról, amik ugye jópár órán át tartottak. . .
Utóhatása sem volt, mégcsak fejfájás vagy zsibbadás sem: semmi. Ha pedig a megúszott gátmetszésre gondolok, ismét egy pozitívum.
Hasonló szép, felemelő második szülést kívánok Neked!!!
Előzmény: bogyo111

Kép
Kép
pipocska

Az epidurális fájdalomcsillapítás (EDA)

Dr. Móricz Katalin

A szülési fájdalomcsillapitás az emberiség történetének egyik legtöbbet vitatott, sarkallatos problémája, melyet minden korszak orvoslással foglalkozó gondolkodói –tudásszintjüknek megfelelően- megoldani igyekeztek.

Számos szülési fájdalomcsillapitási módszert ismerünk és alkalmazunk, azonban áttörést a szülési fájdalomcsillapitásban az epidurális érzéstelenités bevezetése jelentett. Jelenleg ezt a fájdalomcsillapitási módot tartják világszerte a leghatékonyabb szülészeti fájdalomcsillapitó eljárásnak.

Angolszász tapasztalatokra támaszkodva 1976-ban vezettük be osztályunkon, a Péterfy Sándor utcai Kórház szülészetén, a lumbális epiduralis érzéstelenitést (EDA) . Dacolva a szakma és a kollégák ellenállásával, valamint a szülőnők ismeretlentől való félelmével a módszert egyre többen elsajátitottuk, míg végül a szülőszobai munkánk elmaradhatatlan, alapvető részévé vált. Az osztályon dolgozó szülész orvosok, valamint szülésznőink az elmult 25 évben “ profi” szintre fejlődtek, igy megoldhatóvá vált, hogy az EDA éjjel-nappal szűlőnőink rendelkezésére álljon.

Az epiduralis érzéstelenitéssel kapcsolatos munkát, saját és más kórházak orvosainak, valamint a szülésznők képzését az osztályon dolgozó két szakvizsgával rendelkező, szülész-anaesthesiologus orvosok szervezik és irányitják. Az ő munkájuk eredménye, hogy a császármetszések 95 %-a is epidurális érzéstelenitésben történik.

Az EDA lényege: a szülési epiduralis érzéstelenités során a gerinc közelébe juttatott érzéstelenitő szerrel csillapitjuk, illetve megszüntetjük a szüléssel kapcsolatban fellépő fájdalmakat, miközben a méh tevékenysége zavartalanul folyik tovább.

Az érzéstelenitő szert az ágyéki csigolyák magasságában behelyezett vékony kanülön (műanyag cső) keresztül adagoljuk . A kanül bevezetése nem okoz több fájdalmat, mint amennyi egy injekcio beadásakor fellép. Az érzéstelenitő szer adagja szükség szerint ismételhető, a fájdalomcsillapitás a szülés hosszától függetlenül mindvégig fenntartható.

EDA, néhány kivételtől eltekintve csaknem minden szülőnőnél alkalmazható.

Alapvető feltétel, hogy a szűlőnő kérje a fájdalomcsillapitást. A szülőnők egy része már a vajudás elején igényli, mások csak a szülés előrehaladtával érzik úgy, hogy fájdalomcsillapitásra szükségük volna.

Kifejezetten ajánljuk az EDA-t azoknak a szülőnőknek, akik valamilyen fizikai terhelhetőséget csökkentő megbetegedésben szenvednek (pl. terhességi mérgezés [ún. toxémia], magas vérnyomás, rövidlátás stb.), vagy amikor a magzat fokozott védelmet igényel (pl. koraszülés, ikerszülés, stb.), valamint ha előre tudjuk, hogy a szülést követően beavatkozásra lesz szükség, illetve, ha a szülés várhatóan császármetszéssel fejeződik be.

Az EDA kialakitása időigényes feladat, ezért amennyiben a szülés fél órán belül lezajlik, a technikai kivitelezésnek nekifogni nem érdemes.

Az EDA számos előnyt nyújt a vajudó és a magzat számára egyaránt.

A fájdalom kikapcsolásával csökken a szorongás és a félelem, a stressz megszünésével:

csökken az energiafelhasználás,

normalizálódik az anyai pulzusszám,

szabályossá válik a légzés,

ezzel javul az anyai és magzati szervezet oxygénellátása,

javul a méh vérellátása,

a méhösszehúzódások rendeződnek és

a szülés rövid úton lezajlik.

A hüvely és a gát izomzata ellazul, mely különösen a fokozott védelmet igénylő koraszülöttek és kissúlyú ujszülöttek esetén jelentős.

Az esetleges gátmetszés illetve annak a szülés utáni ellátása fájdalmatlan.

Az EDA során alkalmazott érzéstelenitő szerek a fájdalom csillapitása mellett különböző mértékben hatással vannak az alsó végtag izomműködésére is, mely a láb zsibbadásában, elgyengülésében jelentkezik. Ennek következtében a szülőnők a vajudás alatt ágyhoz kötöttek. Felmerült az igény olyan módszer kialakitására, melynél a szűlőnő mozgásában nem korlátozodik. Ennek érdekében kidolgoztuk az un. “sétáló EDA”-t, ahol a fájdalom csillapitás megtartása mellett az izomerő csaknem teljes mértékben megtartott marad.

A legújabban forgalomba került érzéstelenittőszerek már ennek az elvárásnak probálnak eleget tenni.

A szülészeti fájdalomcsillapitás céljából kezdett epidurális érzéstelenités könnyen átalakitható műtéti érzéstelenitéssé, akár hüvelyi szülésbefejező műtétre (vakuum, fogó), akár császármetszésre van szükség.

Császármetszések érzéstelenitése nem tartozik az aneszteziológusok legkönnyebb feladatai közé. Egy időben két ember, az anya és a magzat érdekeit figyelembe véve kell a műtéthez a legmegfelelőbb érzéstelenitési módot kiválasztania. Amennyiben kellő idő áll rendelkezésre elsősorban az epiduralis érzéstelenitési módszert választjuk, mint a legideálisabbat és legkiméletesebbet a rendelkezésre álló lehetőségek közül (altatás, spinál anaesthesia, EDA). A szülőnő a műtét során ébren van, ujszülöttjét azonnal megnézheti, a hüvelyi szüléshez hasonlóan résztvesz a szülésben. A beadott gyógyszerből a magzat szervetébe azonban semmi nem jut át, nem úgy mit például az altatás sotán, amikor az alatatószer újszülöttnél kialakuló hatásaival is számolnunk kell. A műtéti utáni fájdalomcsillapitást az EDA kanulön át adott fájdalomcsillapitóval biztositjuk,

A lumbalis epiduralis anaesthesia kiválóan alkalmas nőgyógyászati hüvelyi műtétek érzéstelenitéséhez is. Előszeretettel alkalmazzuk hüvelyi méheltávolitáshoz, valamint egyéb nagyobb szeméremtesti beavatkozásokhoz.

A közhiedelemmel ellentétben az epidurális érzéstelenités nem okoz:

bénulást,

derékfájást.

Kép
Kép
pipocska

Remélem elnézitek nekem, hogy ilyen lusta voltam, és csak bevagdostam a véleményeket, és a leírást az EDÁ-ról. Persze én is hallottam olyanról akinek nem jött be, mert rossz helyen érzéstelenítette el, de ez általában akkor fordul elő, ha valaki gerincferdüléses. Még ha csak kismértékben is.

Egyébként nem biztos, hogy kérném, de a tudat, hogy ha kell, akkor van, az sokat segíthet szerintem.

Ancsika!
Nem adják a gerincvelőbe!
Szerintem ezzel csak azért riogatnak az orvosok, hogy a még ennyi macera se legyen nekik a szülés alatt amivel esetleg foglalkozniuk kell.

Votiv!

Kitartás még arra a "pár" napra!

Kép
Kép
pipocska

Ancsi, termeszetes, hogy megduzzad a mellbimbo, de ne nagyon kenegesd, mert nagyon felpuhul, es az nem jo a szopira, de neha persze nem artKép

Kép
babarozsa

Ildi, ossze kene mar irni ezeket az olaj recepteket, mert en is csak olvasgatom aztan amikor meg kene csak nezni fogok, hogy te jo eg, most mi kellKép

A gatmasszazst tudom...

Kép
babarozsa

Ancsipancsi!

Figyi ez úgy van ez a privatizáció, hogy megveszi egy cég a kórházat, ahova te bemehetsz ellátást kérni. Ott kapsz szolgáltatást aminek x forint az ára, akkor te nem fogsz kapni számlát nem kell fizetned semmit, hanem ő a TB-nek számlázza ki az általad igénybevett ellátás költségét és a TB fizet neki, mivel te meg fizeted havonta a TB-t. Ez most is így működik, csak éppen a kórház is az állam, pontosabban a legtöbb az önkormányzatok tulajdonában van.

A privatizáció azért lenne jó, mert akkor nem az államnak kell foglalkozni a kórház fenntartásával, és működtetésével, hanem azt a privát cég csinálja és lehet, hogy hatékonyabban csinálná. Szóval az állam végül is terhet adna le a válláról ezzel de persze igen szigorú szabályokhoz lennének kötve ezek a cégek.

Veszélye viszont elég sok van, mert egy magáncég ugye a profitra hajt és például úgy tud profitot termelni, hogy plusz szolgáltatásokat kínál, mint ahogy most is plusz szolgáltatás a saját orvos vagy szülésznő fogadás és persze ezért plusz pénzt kérne a betegtől vagy kismamától és egy idő után akinek nincs pénze, az kapja a legrosszabb ellátást, akinek meg van az a legjobbat.

De hát most is ez van, csak még rosszabb, mert pl. most az Sztk-s szar ellátásért is tarifát kérnek, mert most meg szabadrablás van.

r
ruzicsky

Votiv!
Köszi a tippeket! A gátmasszázs-olajhoz már bennevagyok egy társulásban, de én is még a csíkokra való, meg a derékmasszírozó olajat akarom megcsinálni! Csak az a rossz, hogy mindegyikhez más olaj kell! De egyébként én is imádom ezeket a term. gyógy., meg aromaterápiás dolgokat !

Pipocska!
Hát ez az, hogy "a tudat, hogy, ha kell, akkor van EDA-ra lehetőség," az segít! Biztos így van, csakhogy a Szt. Imrében nem mindig kaphatsz, ez a tudat engem viszont stresszel!

Babarózsa!
Leírom neked a recepteket emilben!
ildi76

Ildi, kosziKép

Kép
babarozsa

Sziasztok!
A mai NST nagyon jól sikerült, nemhiába ittam kólát előtte... Kép Annyi fekete vonalka lett a papíron (annyit nyomtam a kis bigyót, ahányszor mozgott a picurka), h feketéllett az egész papír. Kép És hogy vert a szíve! Tisztára hullámzott az egész hasam, ott vigyorogtam rajta. Jajj, de jó, menni akarok megint! (1 hét múlva esedékes...)
neet(még 24 nap??)
neet

amúgy mi az az NTS? Kép gratulálok a jó eredményhez!

bekentem a bimbimet, megmutattam a páromnak is, kicsike duzzanatok nőttek rajta, és kellemetlen, ha jobban hozzáér valami Kép

csak hogy legyen min Kép -ni, tegnap újabb tesztet csináltam Gabriellel, ami pontosan olyan halvány rózsaszín, mint az első. szerintem nem vagyok normális. :]

ancsipancsi

Ancsi!
nekem is vannak, nyugi marKép

Kép
babarozsa

teljesen higgadt vagyok Kép. ha nem lenne ennyi melóm, még nyugisabb lennék ;-)

ancsipancsi

dehogy vagy, be vagy sozvaKép de erthetoKép

Kép
babarozsa

en mar ugy varom, hogy megszulessen a kis bokszbajnok a hasambanKép

Kép
babarozsa

Neet!

Vagyok csak elszállt a tegnapi hozzászólásom is!
Te már nagyon a finishben vagy.
Nem voltam a kórház tájékán sem azóta,de a szülésznő gátmasszázs,részletes,látványos leírása még mindig üldözKép
NST-re hova kell menni az UH mellé az első emeletre a Bártfaiba?
Jucus
20170114224602

sziasztok!

az NST a Bártfaiban, a 2. em/1 (201) szobában van. telefonon (4648600/1604-es mellék) kell majd időpontot kérni, mikor a doki mondja, kb. a 36. héten. Nekem az elsőt végigaludta a babus, alig volt értékelhető. de tegnap már egész eleven volt, én is próbáltam bíztatni, és végig beszéltem hozzá (csak magamban): ez az, kisfiam, most mutasd meg, rúgd szét a seggüket (már az ufótappancsokét, amiket a hasamra tesznek). ez hatott.

ma csináltam vajúdó olajat. kipróbáltam az alkaromon - hát, nem kellett volna. most egész nap azt szagolgathatom, és még a végén beindulnak tőle a fájások?? Kép

Ancsi, szerintem ezek a kis dudorok a mellbimbódon, meg az érzékenység lehet a terhességi hormonoktól (a legtöbb kismamának ilyen), és akkor márpedig tényleg babát vársz! a halvány csík is csík, mert ha nincs csík akkor halvány sincs. na ezt jól elmagyaráztam. Kép

szép napot mindenkinek!
votiv - még/már csak 16 nap

votiv 8)
votiv

még vmi: akinek fájna, égne a gyomra, puffadna a hasa, sokat büfizik vagy szélgörcse van, annak ajánlom az édeskömény-teát. 2 napja iszom, és mintha elvágták volna a gyomorégésemet. bárcsak korábban kipróbáltam volna. szóval nagyon szupi, és az íze se rossz. most a málnalevéllel keverve iszom, és így még a fránya málnalevél is jobb.

votiv 8)
votiv

en vettem babaknak valo edeskomeny tea almalevel, hat nem nagyon izlett , nem tudom a babaknak izlik-eKép

Kép
babarozsa

Sziasztok,

Megvettem az általok javasolt a Bába válaszol c. könyvet és tényleg nagyon jó. Kicsit ellentétben áll azzal, amiket az orvosok mondanak. Pl. a dokik valami hüvelyi fájásra nem javasolnak se ülőfürdőt, se joghurtot, se semmit. A bába könyv pedig nagyon is.Kinek higgyen az ember.. Én persze teljesen term.gyógy beállítottságú vagyok, igy aztán inkább neki hinnék.

Meg aztán mit szólnak a dokik, ha majd mindenféle olajokkal állítunk be a szülészetre? Nem fogják rossz néven venni. Én általában megfigyeltem, hogy bármilyen területen, ha az ember "okosabb", mint a doki, vagy legalábbis meg akarja érteni, hoy mi zajlik le benne, akkor az már nem tetszik nekik. Vakon kell nekik hinni, szerintük, mert ők ezért végeztek el több éve egyetemet...:-)

Ti jártatok relaxációra? Egyáltalán jók a foglalkozások amiket a kórház tart? Járt valaki intimtornára. Mert az engem nagyon érdekel.

Köszi Johanna

Kép
Kép
johanna1975

De az intimtorna az nem majd szülés után jó inkább??

Votiv! Kösz, hogy megválaszoltad a fel sem tett kérdést. Párom tegnap kérdezte, ha egy szűz lány elvégzi a tesztet, neki lehet-e halovány rózsaszín a csík. Ezekszerint nem.

ancsipancsi

Ancsi, az azert kell, hogy a szules utan ne legyen gond, meg szules kozben is jo

utana mar nehezebb rendbehozni az izmokat

Kép
babarozsa

Sziasztok!

Én jártam intimtornára (igaz Székesfehérváron), és sajna azóta nem nagyon csinálom. Barátnőm akkor volt 7-8 hónapos terhes, és ő is csinálta velünk. Egy olyan nő tartotta, aki korábban szülésznőként dolgozott a kórházban.

Szerintem érdemes minél hamarabb megtanulni, a szexben is örömet tud okozni :-), illetve állítólag a szülésnél is sokat segít. Egyébként is ha az ember megtanulja a feladatokat, akkor szülés után már könyebb leszb a regeneráció. Akkor már tudod hogy mit kell pontosan csinálni, illetve egy edzett szerv utána könyebben tud újra "fitt" lenni.

Dorka

Kép
szdorka

Ok, akkor megyek minél elöbb, én is sok jót hallottam róla.

Johanna

Kép
Kép
johanna1975

Sziasztok,

Most beszéltem Lukács Borival, ő tartja a különböző tornákat és az intimtorna ingyen van. Hát ez micsoda hir, máris jobb lett a napom. Nem azért mert smucig lennék, de jó érzés, hogy végre kapok is valamit az áldott állapotomért...:-)) Persze kapok sok jót, de nem állambácsitól...

Voltatok, kinek vannak tapasztalatia a tornákkal és előadásokkal kapcsolatosan??Várok minden infót.

Köszi johanna

Kép
Kép
johanna1975

Neet, tényleg én is "be vagyok sózva" már, főleg, hogy tegnap a gyerekágyas osztály előtt vártam a dokira, a kismamák meg ott tologatták a babákat...Kép Türelem és nyugalom, már alig három hét!
Oxitocin (bocs, hogy is írják helyesen?)meg gátmetszés kérdésben: van, amikor kell, és ha bízol a dokiban, akkor elhiszed, hogy ezt ő jobban el tudja dönteni. Én is kaptam a végén, hogy ki bírjam tolni a gyereket, mivel nagyon lerövidültek a fájásaim. S a gátvédelmet is csinálták, amíg lehetett, aztán szükségesnek látszott két pici vágás, hogy kiférjen a baba szép nagy fejeKép Különben a gátmetszés tényleg másnap rosszabb, a vágáshoz-varráshoz kapsz egy adag érzéstelenítőt.
Boldog várakozást mindenkinek! Kép
Kata
soosoo

Johanna! És ki az a Lukács Bori? Kép Terhes csajszik járhatnak ingyen erre a tornára? Én is akarok, én is én is! Amúgy felénk több ezerben mérhető egy ilyen óra, úgyhogy én is nagyon megörültem az ingyenes hírnek! Már épp azon gondolkodtam hogy fogom még ezt is kiperkálni.

ancsipancsi

Ó JAJ!!! FELÁLLÁSKOR VALAMI NYILALLÁST ÉREZTEM, ÉS ELMENTEM SLOZIRA, Kép(. B A R N Á S IZÉ volt a papíron, mikor megtöröltem!! Kép(( brühühü! nem vér, de lehet alvadt is ez, nem? mi a fene van velem?? csak nem most megy el a gyerekem??????? Kép((((((((((((((

ancsipancsi

Ancsi! orvos
lehet, hogy semmi, lehet hogy beagyazodasi verzes, hormonhiany stb.
de egy uh nem artana

es fekves!

Kép
babarozsa

sajna az is lehet, hogy megis megjon
de azert jobb, ha az orvos megnez!

Kép
babarozsa

a dokim az nem ér rá! Kép így is csak nov. végére kaptam ip-t, mondjuk lehet, hogy soron kívül fogadna, de ma 100%, hogy nem tudok menni

na mindegy. voltam azóta is vc-n, és ha megtörlöm papírral, akkor barnás izé van rajta!!!Kép( két hét késéssel akar már megjönni??

amúgy kicsit fáj, mintha pisilnem kéne!

Francba, úgy elment a kedvem mindentől.

ancsipancsi

Johanna, az olajok miatt ne aggódj, a legtöbb Sztimrés szülésznő is alkalmazza, pontosan ugyanezeket, mint amiket a bába ír.

A kismamaklubban - amit mindenkinek ajánlok, és épp ma du. lesz, de nem kell parázni, minden hónapban van - pl. még a gátmasszázsolaj receptjét is "leadják" , én is ott hallottam először. vajúdás közben is használhatod az olajokat, a párod is masszírozhat (a papa a masszázstechnikát megtanulhatja a kismamatorna "Papás óráján", ez is havonta van) +hallgathatsz zenét/párologtathatsz illatmécsest ésatöbbi, szóval az egész szülőszoba olyan lehet, mint valami ezoterikus illatbarlang. szerintem biztos segít, főleg ha vki 10-12 órát vajúdik. ha gyors a szülés, nem nagyon lesz masszázsidő Kép

ha ma du. ráértek kismamaklubra, menjetek el, vigyétek el a párotokat is! megnézhetitek a szülőszobákat, megismerhettek pár szülésznőt stb. igazán nagy élmény!

a keddi kismamatornát is ajánlom, én félidő óta csináltam (ha tudtam volna róla, korábban is elkezdtem volna, és tán nem formátlanodom így el), de sajna 2 hete a dokim letiltott róla. ez is ingyenes (vagyis "önkéntesen" 200 forintot szoktunk adni a torna végén az Andinak, a gyógytornásznak) Kedd du. picit sokan vannak, de van egy délelőtti időpont is, aki teheti, válassza azt, mert lényegesen kisebb a tömeg. vinni kell egy plédet/polifoamot/törcsit stb. és kényelmes mackót, meg a kiskönyvedet. mindenki járhat, akinek az orvosa nem ellenzi mert pl. veszélyeztetett. én nagyon szerettem, mindenkinek ajánlom. a kórház programjairól olvashattok a honlapjukon, www.imreszul.itx.hu

relaxon én sose voltam, de sok jót mondtak már itt róla. próbáljátok ki.
pusz

votiv 8)
votiv

ja, és kissé szorosnak érzem a gatyámat, eddig nem zavart, hogy elasztikus, de most igen Kép

ancsipancsi

Ancsi, ne gondolj a legrosszabbra! azért jó lenne egy doki. nyugodj meg, pihenj le.
ha most megjön, az se olyan nagy baj, hiszen még lehet próbálkozni! az élénkpiros vér mindig rosszabb jel, mint a sötétbarnás. vetéléskor is élénkpiros, mint menzeszkor, ahogy hallottam.
de ne is gondolj erre! szorítok, puszillak. v.

votiv 8)
votiv

rendesek vagytok
pihenés no way, melóban vagyok, sokáig leszek Kép

ez nem piros, hanem barnás-fehéres, mint egy randa folyás kb. és a bugyimon nem látszik, csak ha megtörlöm, speciálisan "ott". némi pici lüktetést is érzek, de persze csak a felfedezése óta!!! :/

most inkább le kellene higgadnom, de szerintem legkésőbb hétfőn, minden bejelentkezés nélkül, beállítok a dokihoz
(csak akkor rendel este)

ancsipancsi

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?