Új privát üzeneted érkezett!

Antaledi, Babarozsa,

Koszonom az informaciokat. Nem is tudtam, hogy kulon ultrahangos kepesites kell, es ezert nem vizsgalhat a sajat orvosunk... erdekes... Ha jol tudom mar csak egyszer lesz UH vizsgalat (20. hetet toltom most), ugyhogy azt mar majd csak kibirom valahogy. Foleg, hogy ha nem is kell majd munkaba rohanni reggel az UH utan.

Antaledi, legkozelebb ha megyek a dokink magan rendelojebe, majd megkerdezem, hogy Teged mikorra hivott be, hatha kapok akkorra idopontot, es tudunk talalkozni Kép
En legkozelebb egyebkent 15-en megyek este 8-ra.
carezza

szerintem min. 2 lesz meg Carezza
a 28-30. het korul, meg a 36. heten, de nem biztos, de elvileg nezniuk kell, hogy befordult-e fejjel, vagy faros, es a 28 heten meg korai

Kép
babarozsa

Köszi Babarozsa,
ha minden igaz, a 29. hettol mar nem fogok dolgozni, ugyhogy kiülöm a sorom...
Jo lenne, ha mondana is valamit az orvos majd, de nekem annyira "idegen" ez a videokazetta melle csusztatott penz... Tok kinos... Fizetos maganrendelesre jarok, ott megmondjak mennyi egy szeansz es kesz. De egy ilyen UH-nal megis mennyit kell adni?
carezza

Sziasztok!

Elég nagy a gubanc az ultrahang körül,ahogy itt olvasgatlak titeket.Nekem a Vida az orvosom,és még soha nem fordult elő,hogy hasonló szituba keveredtem volna.Hogy néznek ki ezek a morcos dokik?És pontosan mik történnek,amitől igy ki vagytok akadva?Szerintem az lenne a legjobb,ha megkérnénk Ágit,hogy írja le nekünk az UH menetét,a képesített orvosokat,stb..Talán így letisztulna a kép..
Gumicukor! Az AFP-re nem kel éhgyomor,csak a cukorra,és a többi rutinra.
sziasztok A.
almavirág

Edina!

Priviben írd már meg légyszíves, melyik orvosra gondolsz!
Köszi
Zsu
tothzsuzsi

Sziasztok!

Képzeljétek két napja úgy szédelgek, mint aki becsípett! Elég vicces, de az utcán mondjuk riasztó! Nem merek egyedül menni sehova! Szerintetek ez mitől van?
Szilvi
15+1
asszony

Carezza, szerintem nem kell adni semmit
bar en nem is tudtam, hogy videot is lehet vinni

en a Schöpf-Mereiben voltam, es ott ki van irva, hogy 1000 valamennyi a videofelvetel, es vinni kell a kazettat, de azt nem az orvosnak fizeted, hanem a penztarban

Kép
babarozsa

ez nem maganrendeles...es ha nem adsz penzt majd mast mond, vagy mi?

Kép
babarozsa

Sziasztok,

Én tegnap voltam a felkészítőn, elég családias volt a hangulat, kb. 10-en voltunk papástul. Egy védőnő tartotta, a terhességról általánosságban volt szó, vizsgálatokról, baba feljlődéséről, éltemódról, juttatásokról....

Babarózsa,

Te ott voltál? A Schöpf-Méreiben hogy voltál van ismerődöd, doki ajánlotta, vagy csak közel volt? Akkor 3D, 4D-s volt az ultrahang?

Ami nem volt szimpatikus(felészítőn), hogy anyuka megjelent kb. 6-7 éves gyerekével, akivel gyerekfoglalkozást tartott, egyáltalán nem érdekelte, hogy a gyerek folyamatosan, normál beszédhangon beszél, anyuka vígan eltársalgott vele, csoda, ha valamit meghallott az előadásból. A legjobban akkor lettem felháborodva, amikor kiderült, hogy ja anyuka nem is kismama, hanem kezdő szülésznő. Már nagyon gondolkodtam rajta, hogy beszólok neki, de aztán vége lett.... Persze ez nem az előadást tartó hibája volt....
srain

Sziasztok !

Tudom hogy nem magánrendelésről van szó, de higyjétek itt is igy működik. Nem mond mást, csak mindent elmagyaráz, megmutat, esteleg tovább próbálja kikukucskálni a baba nemét stb. Én megtapasztaltam mind a két esetet, és jókora különbség van közte.Jöttem ki összeszorult gyomorral is !
antaledi

Srain:
nem, oda kaptam beutalot, mert magas volt egy kicsit az AFP...

Kép
babarozsa

es nem 4 D volt, hanem sima

Antaledi!
en akkor sem vagyok hajlando a korhazban adni, egy uhert? ne vicceljunk mar!

majd megyek fizetos helyre, ott fizetek szivesen

Kép
babarozsa

Almavirág
Lehet nem kell, de nekem éhgyomorra kellett lassan 3 éve.

Srain
Lehet tényleg zavaró volt ez a kisgyerekes anyuka, de hidd el, hogy simán hallott mindent. Majd ha lesz gyereked (nem tudom van-e már), akkor majd megtudod, hogy bizony lehet még 100felé figyelni.

g

KépKép
KépKép
gumicukor

Sziasztok,

En teljesen megertem Antaledit. Az ember nem olyan sokszor terhes az eleteben, es nem jar gyakran UH-ra. Ez az egyetlen lehetoseg, hogy megnezd a babat, amig ott van bent. Persze, hogy elvarjuk/om, hogy igenis reszletesen mondja el, hogy mit lat, es mi hol van, es miket ir a papirra, es milyenek a meretei stb. Miert olyan nagy keres ez? Az meg tenyleg felhaborito, hogy ha ezt varja az ember, azert adjon penzt. Persze tisztelet a kivetelnek. En is az elso két UH-on olyan orvoshoz kerultem, aki penz és kulon keres nelkul mondott mindent folyamatosan a vizsgalat alatt. Es a legutobbirol pedig ugy jottem ki, mint aki szivesseget ker, hogy vizsgaljak mar meg, es van pofaja nem adni penzt ket ora varakozas utan... Persze ez mindenhol igy van, nem csak az orvosoknal. Van lelkiismeretes orvos, pedagogus, kozertes, konyvtaros, es van mindenhol lelketlen vagy mufurc is... Ilyen az elet... de azert hadd haborogjunk megha nincs is tole valtozas...
carezza

Srain, sajna nem tudtam menni

ma nem jossz?
en tervezem

Kép
babarozsa

Sziasztok!
Nem szoktam ide írni, de most beleolvasgattam és engem is felháborított ez az UH-s dolog. Én most vagyok a 9. hétben. Az első UH-m a 7. héten volt, fent a kórházban. A saját orvosom csinálta meg amikor ügyeletben volt és ő nem a Mészáros. Utána én megkérdeztem hogy mennyivel tartozom és ő csak mosolygott, megsimogatta a hátam és azt mondta, csak annyival hogy vigyázz magára és ha baj van jelentkezik. Én úgy örültem neki, olyan rendes volt. Pedig a magánrendeléseken szép kis összegeket kér, de mióta terhes vagyok semmit nem kért. 3 hét múlva megyek a rendelőintézetbe 3D Uh-ra, ott kell fizetni? Azt mondták bejelentkezéskor, hogy vigyünk kazettát ha szeretnénk felvételt, de árat nem mondtak.
Eláruljátok, hogy mikor kell elkezdeni járni ezekre a felkészítő tanfolyamokra?

Előre is köszi

Nicol

Kép
nicol

Nicol,
A 3D nel, ha viszel kazettat, akkor 2.000 Ft a videofelvetel. Egyebkent a korhazban is rogzitik videora a vizsgalatot, ha viszel kazit. Ott nekem nem kellett fizetni.
A tanfolyamokkal kapcsolatban nekem azt mondta a szervezo Rakoczi Agi, hogy raerunk vele, lesznek jovore is. En marciusra varom a babat, es az 5 eloadas kozul kettot hallgatok meg decemberben, a tobbit majd januar-februar-marciusban.

Remelem segitettem valamit Kép
carezza

Carezza,

Köszönöm az infokat, mégis jobb így odamenni, hogy tudja az ember mire számíthat. Én is úgy gondoltam ráérek jövőre elkezdeni. Akkor már az idő is szebb lesz.

Nicol

Kép
nicol

Nicol, azt hiszem ott kell fizetni, de nem tudom, hogy mennyit

Kép
babarozsa

Hu! Ma jutottam géphez és látom egy kicsit forrong a hangulat. De nem baj, legalább tudom a "másik oldalról" hogyan is néz ki a dolog. Először is az UH-ról: minden nap 9 és dél között van UH vizsgálat az osztályon. Minden nap más az UH-ás orvos és természetesen ahogy többen is írták ez egy plusz szakképesítés, tehát azért van, hogy egyes kismamáknak (és nőgyógyászati pácienseknek) a saját gondozó orvosa végzi a vizsgálatot (általában az ügyeleti időben, ilyenkor aztán nincs sorbanállás), másoknak pedig az aznapra kijelölt UH-rendelős. A 12. heti nyakiredő-szűrés a 3D UH-on történik a rendelő negyedik emeletén. Ez a gép nem a szülészeti osztály tulajdona, úgynevezett gépidőnk van erre a szűrésre. Ezt az OEP téríti, tehát nem kell érte fizetni (a video felvétel egy plusz dolog) Aki "babamozit" szeretne, annak külön időre kell bejelentkezni a 06/30/667-6165-s telefonon és 8000Ft-ért 20 perces felvételt készítenek (hozott kazettára) és fotókat kap a kismama. Az osztályon készült vizsgálatokat szintén az OEP téríti, ezért egyetlen orvos nem vár(hat)el pénzt (mégha morcosnak látszik is ami szimplán fáradtság is lehet).
Pár évvel ezelőtt próbálkoztunk az előzetes bejelentkezéses rendszerrel. Sajnos nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Nem volt olyan nap, hogy ne jöttek volna olyanok akik nem jelentkeztek be, de pont aznap kellet elvégezni a vizsgálatot, sürgős esetek is gyakran felborították az előjegyzést és legyünk őszinték, akkor is voltak, akik valami miatt előrekerültek. És a zúgolódás ebben az időszakban volt a legnagyobb, hiszen aki vette a fáradtságet, betelefonált , időpontot kért és kapott, joggal volt türelmetlen és dühös, ha ez fél- egy órát csúszott. Hiszen akkor minek az előjegyzés. Nehéz egyébként is kiszámolni, kire mennyi időt kell "szánni". És persze a vizsgálat "gyorsasága" függ az orvos rutinjától is. A hosszabb ideig tartó vizsgálat nem azt jelenti, hogy az az orvos nem tud vizsgálni, egyszerűen csak annyit: ahhoz, hogy a nevét adja jó lelkiismerettel egy lelethez, számára több időt vehet igénybe, mint aki tíz-tizenöt éve végzi ezt a munkát.
Császármetszésről: sajnálom, hogy nincs jó tapasztalat, de megbocsátják ugye nekem, ha próbáálok választ keresni a történtekre. Az elmondás szerint a baba azért mégis a mamájához került ( a műtőben tényleg hideg van és ezért mutatjuk akkor csak rövid időre a mamának), de amikor kikerülnek a kismamák, mindenki megkapja a babáját rövidebb- hosszabb időre. Bizony előfordul, hogy sírnak az újszülöttek és valóban nagyon nehéz fekve és főleg nagyon kifáradva egyedül ügyeskedni. Ahogy írta is, a csecsemősnek a többi babát is el kellett látnia, nyílván ez volt az oka annak, hogy nem töltött elég időt a friss műtétes kismama mellett. (Saját ismerősöm friss tapasztalata egy bababarát kórházból: fél tizenkettőkor hozták ki a műtőből és kivitték a babát. Este fél nyolcig rá sem nyitották az ajtót sem a csecsemős, sem az osztályos szülésznő) Szóval mindenhol vannak hibák, nem is gondoltam egy percig sem, hogy mi tökéletesek vagyunk. De legalább próbálkozunk, és ezért köszönöm az észrevételeket.
Felkészítő tanfolyam prospektusa a pulton: narancssárgás színű, Materna hírdetés az elején. Az első két előadást (várandósságról, dietetikáról) érdemes kisterhesként meghallgatni, a második részt (szülésről ,gyermekágyról és szülőszobalátogatásról) a várandósság vége felé.
Egyéb kérdés, kérés, kívánság?
Üdvözlettel: Rákóczi Ágnes
rákóczi

volt valaki ma az eloadason?
nekem kicsit gyorsnak tunt, szivesen hallgattam volna tobbet egyes dolgokrol

meg pl. az EDAval kapcsolatban tobb valtozatot is hallottam, az egyik, hogy ejjel-nappal van, de most azt mondta a holgy, hogy ahhoz kulon orvos kell akivel elore meg kell beszelni
tehat csaszarnal van, de ha sima erzesteleniteshez kell huvelyi szulesnel akkor nem? vagy valamit keverek?

Kép
babarozsa

Sziasztok!

Van annak valami konkrét időpontja, hogy mikor kell az AFP-t megcsinálni? Olvastam olyat, hogy ha a 16. héthez képest túl későn vagy túl korán veszik le, akkor is lehet eltérés? Engem a dokim akkor rendelt be AFP-re,amikor már 17 hetes leszek! Szerintetek ettől jó lesz az eredmény?
Szilvi
15+3
asszony

Babarózsa!

Ahogy én tapasztaltam az EDA-t:
Az EDA főleg hüvelyi szülésnél, fájdalomcsillapításra javasolt a Kútvölgyiben, és csak pénzért, előzetes megbeszélés alapján vehető igénybe. Nekem az egyik anesztes tavaly 25 ezret mondott, amikor erről egyeztettünk, nem tudom, hogy mindenkinél egyforma-e a tarifa. Csak akkor kell fizetni, ha ténylegesen igénybe is veszed, tehát a megbeszélés még nem kötelez semmire. Azt is mondták nekem, hogy ha szülés közben ébredek rá, hogy nem bírom EDA nélkül, akkor hívnak be hozzám orvost, de ő is a fenti feltételekkel dolgozik, vagyis zsebre. A szülészetnek nincs saját anesztese, ez itt extra szolgáltatás, persze számla azért nincsen... :-)
A császár más kérdés: többnyire spinális érzéstelenítésben csinálják, ez annyiban más, mint az EDA, hogy a gerincben máshova szúrják, sok órára teljesen lebénít deréktól lefelé, és szövődménye lehet az erős fejfájás. Állítólag "kevésbé ügyes" anesztes is meg tudja csinálni. A sürgősségi csaszinál a sebészetről jön fel az ügyeletes anesztes. A programcsaszit nem tudom tapasztalatból, de most érdeklődtem, és ez is spinál (vagy altatás), és az jön fel a műtéthez, aki éppen "szolgálatban van". Gondolom, ilyen esetekben is ad a mama pénzt, de tarifa nincs, csak az EDA-nál.

Asszony, szerintem betöltött 16. héten kell, hogy számolsz? Ha 16 hét+1-6 nap, akkor okés, de ha épp betöltött 17. hét, az sem gáz.

Kiváncsi vagyok, mennyiben változott a kórház tavaly óta, pl. a csecsemősrészleg... Bennem a gyermekágyas időszak elég rossz emlékeket hagyott, igaz, a másodikkal biztos amúgy is más lesz. Majd beszámolok, nem is sokára. :-)

Réka2
réka2

Reka!
mostmar ertem, a luxusert fizetni kell!
25 ezer? inkabb szenvedek, de komolyanKép
akkor mar lassan 200 ezernel tartunk halapenzbenKép
es meg akkor nem is ugy tortenik semmi, hogy az ember lanya szeretne, na mindegy

de ertem, hogy a ketto nem ugyanaz!
erdekes az eloadason nem mondtak, hogy penzbe kerul...

az eloadorol a velemenyem lehet, hogy szubjektiv, masnak lehet, hogy szimpatikusabb volt

Kép
babarozsa

miert voltak rossz emlekeid?

es most az alapitvanyi szobakrol sem meselt a holgy, csak hogy van x 3, 4 agyas szoba
de lehet, hogy azt egy masik eloadason mondjak el

Kép
babarozsa

Kedves Rákóczi Ágnes,

Az elmult napokban meg az a kerdes merult fel, hogy mi van akkor, ha a felkért (választott) szülésznő épp ügyeletes akkor, amikor mi bemegyunk szulni. Hogyan tudjak ezt megoldani?

Koszonjuk
carezza

Nicol
Én 2002-ben szültem és én is a Kútvölgyi rendelőintézetben voltam 3D uh-n, akkor 8000 Ft volt, adtak róla igazolást, amit utána az adóbevallásnál egy részét vissza lehetett igényelni. Most nem tudom mennyibe kerül, én anno megkérdeztem. Ebben az árban benne volt, hgy felvették videóra is, természetesen a kazit mi vittük. Egy nőci vizsgált, kedves volt nagyon. de sajnos a felvétel nem lett valami jó, a fiam, mint egy grillcsirke, úgy néz ki a felvételeken Kép persze azóta sokkal formásabb kiskrapek lett belőle Kép

g

KépKép
KépKép
gumicukor

Gumicukor, de mind ugy nez ki, nem? a szine miatt mondod?

Kép
babarozsa

nem csak a színe miatt, de még a formája is olyan volt, alig lehetett kinézni, mit is látunk. valszeg azért volt tortz a felvétel, mert kicsi fiam végig csuklott a vizsgálat alatt Kép mert anyuci míg vártunk bezabált egy nagy túrós rétest Kép
láttam már sokkal jobban kivehető felvételeket.

KépKép
KépKép
gumicukor

ha gyorsan mozog azt nem tudja jol kovetni a 4D, de nyilvan fugg a gep minosegetol

nekem meg a video nem tetszett, nem is mozgokep volt, hanem kockarol kockara

Kép
babarozsa

Én ezt nem értem, azt sem tudtam, hogy van 3D-s UH a Kútvölgyiben. És a 12. heti nyaki redőt is a kórházrészben csinálták. Most akkor az jó vagy nem? Különben már mindegy, így a 35. héten. Kép))
kriszta35

Sziasztok!
A csecsemős részleget szeretném egy kicsit védeni, mert sokaknak azzal van problémájuk. Az előző szülésem alkalmával nekem is rossz tapasztalataim voltak, de most felkészülten mentem, és határozott elképzeléseim voltak a szülés utáni időre is.
Nekem programozott császárom volt, ami reggel 1/2 9-kor volt, és saját kérésre altatásban. 10 óra körül toltak be a szobába, és elég kába voltam, sokszor elszunyókáltam, ezért csak délután 5-kor hozták ki a babámat, de akkor sem tették rám, hanem mellém tolták a kiskocsiban. Szerencsére legkisebb fiam békésen szundikált, kértem is, hogy velem maradhasson. Ettől kezdve végig velem volt, csak fürdetésre vittem be, de kértem, hogy azonnal hozzák ki, ha sír. Nagyon jól működött ez a rendszer, egyáltalán nem kapott cukros vizet. A csecsemősök segítettek a kisfiamat megtanítani szopizni, mert eleinte kicsit nehezen ment neki, de sok türelemmel gyakran mellre tettem, és csak szoptattam. Bár a születési súlyából elég sokat fogyott, már a kórházban elkezdett visszahízni. Igaz, hogy nekem ez volt a harmadik szülésem, és az előző gyerekeimet is szoptattam, tehát viszonylag hamar beindult a tejem.Kép Köszönöm a csecsemősöknek az együttműködést és a türelmet!Kép

Gabi
efgabi

a rendeloben van 3D

Kép
babarozsa

Hát... Eső után köpönyeg.
kriszta35

Rákóczi Ági, annyit megkérdezhetek, hogy milyen hosszú ideig próbáltátok a bejelentkezős rendszert? Mert tapasztalataim szerint egy új rendszernek idő kell, még egy jónak is, amíg rendesen beindul.. Valahogy a rendelőintézetben működött a bejelentkezős rendszer.. pedig én ott is vártam, mert az orvos épp műtőben volt, és kb egy órát kellett rá várni, de ezt sokkal jobb hangulatban viselte mindenki megfigyeléseim szerint. Kiszóltak, hogy mindjárt jön, műt, és kb ennyit meg ennyit kell rá várni, és mi addig elmentünk büfébe, meg elbeszélgettünk kedélyesen a többiekkel.. Említetted, hogy voltak sürgős esetek, meg előre be nem jelentkezettek, akik felborították a menetet.. Nem lehet az ilyet úgy megoldani, hogy a sürgős eseteknél legalább egy félszavas mordulással jelezzék, h. bocs, azért megy előre, mert sürgős (mikor én voltam, volt ilyen, és azt mindenki (vagy legalábbis szinte mindenki) szó nélkül elfogadta), aki meg nem jelentkezett be előre, de aznap kell megcsinálni, de nem annyira sürgős, az meg kerüljön a végére? Nomeg ez utóbbi, amint rutinná válik a beküldő orvosok és az odajárók között a bejelentkezés, valószínűleg igencsak megritkulna.. de ez egy hosszabb idő.
És úgy legalább joggal ordíthatom le (még ha képletesen is) annak a fejét, aki előre akar tolakodni, plusz így lehetne név szerint behívni embereket, ami mégha nem is akar senki tolakodni, lehetővé teszi, hogy ne kelljen végigkérdezni a fél világot, hogy hova ki az utolsó, amivel nem tudom, más hogy van, de én kínosnak, kellemetlennek, és zavarosnak találom, főleg, ha nagyon sokan vannak.. Vagy ha nem is időpont, de ezen egy olyan sorszámos-kijelzős rendszer, mint a vérvételnél, sokat segítene.. nekem legalábbis nagyon megnövelné a komfortérzetemet. Na meg azis (nem tudom, mennyire megoldható, és tudom, hogy egész biztos nem te vagy felelős érte, de nem tudom, kinek mondhatnám ezt el), ha mondjuk sorszám nincs, akkor legalább valami ivási, neadjisten WC-lehetőség lenne a várakozóknak (mondjuk anélkül, h. külön kelljen kunyerálni, uis azt annyira nem szeretem, és nem vagyok vele egyedül, hogy valószínűleg közvetlen az összeesésem előtt kezdenék kérni ilyesmit..). Ugyanis ahogy nézem, a délelőtti rendelésen elég gyakori a hosszas várakozás.. Amúgy a sorszám ezen is segítene, akkor tudnám, h. na még vannak előttem 3an, akkor átmehetek a szomszéd épületbe WC-re, vagy a büfébe enni-innivalóért, mert ráérek, és nem kell attól tartanom, hogy bemegy előttem valaki, és felborul a nagy nehezen kibogozott sorrend..

Kérdezte valaki a példát, hogy mit kifogásoltunk az orvos viselkedésében (mondjuk én egy idősebb, őszes hajú orvosnál voltam, nem fiatalnál). Nos, ami rosszulesett, az az volt, h. a 18. héten ott állok már egy csomó ideje, bejutok végre, odaadom a kazettát, siettet, h. feküdjek már le (igazán nem lassukáltam, de a nadrágom hadd toljam már le..) és mikor elkezdi a vizsgálatot, kérem, mégcsak nem is azt, h. külön keresse meg a baba nemét, mert ugye énis láttam, h. késő van, csak annyit, hogy ha látja, akkor mondja meg, abból kiindulva, hogy többször hallottam innen-onnan, hogy ha nem kéri külön az anyuka, akkor nem mondják meg, még ha látják is, mert van, aki nem szeretné előre tudni, aztmeg sejtettem, h. a rohanás kapcsán ő rákérdezni valszeg nem fog, erre elég keményen rámszólt, hogy Kedveském, azt még nem tudom megnézni (a fejénél járt épp a babának). Namost 1, engem ne Kedveskézzen le senki, pláne ne egy idegen orvos, 2, én spec értek annyit az uh-hoz, h. lássam, h. a fejénél tart, de ezt ő nem tudhatta, és nem mindenki látja sztem első pillantásra, 3, és ha ezt nem is nézzük, nem sürgetve mondtam, mégcsak nemis azt mondtam, h. most mondja meg, csak annyit, h. ha látja, akkor mondja meg.. most ezért mért kell így beszélni?
Aztán max 5 perc alatt végigrohant az egészen, mutatni nem mutatott semmit (mondjuk ezt elfogadom, késő volt, én meg nem erőltettem), a végén odavetett egy félmondatot, h. nem látja a nemét, majd már siettetett is, h. keljek már fel, úgyhogy a zselét rendesen letörölni se volt időm, azaz csurom zselé lett a nadrágom. Két sietés között azon a fél percen már igazán nem múlt volna semmi szerintem..
Namindegy én megértem, hogy fáradt lehetett, meg sietett meg ilyenek, de ha énis visszaszólok hasonló hangnemben, mert fáradt vagyok, szédülök az éhségtől-szomjúságtól, plusz feldühítettek a soronkívül bemenők, akkor kíváncsi vagyok, ő mit szólt volna..

Nah ennyit a panasznapról, és bocsi, tudom, hogy nem te tehetsz róla, de csak el kellett mondanom valakinek, hogy a mégoly türelmes beteg oldaláról is hogy néz ki az egész Kép
allyra

Allyra, van WC a folyoson, es barki bemehet, es bufe is a foldszinten

es szerintem a rendelointezet mas, mint a korhaz

Kép
babarozsa

Aham.. jó, a WCben lehet, igazad van, bár engem spec. meglep, h. oda bárki bemehet, de akkor én voltam tájékozatlan. A földszinti büfébe te le mernél menni, mikor ilyen állapotok vannak a sorbanállással? Én nem mertem :/ Mind1, akkoris fenntartom, a sorszám nem lenne annyival bonyolultabb, mint amennyi haszna lenne
allyra

jo, csak tajekoztatas vegett mondtamKép

hat nem tudom, hogy barki bemehet-e de nyitva van, es en bementem
ha kell, akkor kell

en volt, hogy lementem a bufebe is, de inkabb vittem kajat, amugy is mindig viszek inni-enni, hatha rosszul leszek
ha tudod, hogy ki utan jossz akkor nem gond

jo sorszam azoknak akik nem akkut esetek, de igy is ugyis jonnek szulni stb.
nekem annyira nem volt szornyu a varakozas, lehet, hogy Te egy rossz napot fogtal ki

Kép
babarozsa

Sziasztok,

En is haborogtam UH ugyben, ezert hadd irjak nehany szot.

Amit nagyon nagyon jonak talalok, peldaul a labornal a (digitalis) sorszamos rendszer. Persze, ertheto, ott tobben vannak sokkal, de szamot tepni esetleg itt is lehetne.

A masik ami nagyon pozitiv volt, a rendelo intezeti UH. Bejelentkezeskor beirtak sorban a nevunket, aki megerkezett elkertek a kiskonyvet, es nev szerint szolitottak. Semmi felhaborodas nem volt a surgos esetek, vagy egy kis csuszas miatt. Aki meg nem jelentkezik be az viselje a kovetkezmenyeket, es varja ki a sor veget.

Ami negativ elmeny volt a korhazi UH-nal (egy fiatal orvos volt, nem tusom a nevet):

- radobta a hasamra a zseles flakont
- nem adott papirt a vegen letorolni magam
- nem volt formanyomtatavany, amire rairjak az eredmenyemet
- az egvilagon semmit sem mondott, pedig tobbszor rakerdeztem, hogy mit lát? (kulon irja az irodalom, hogy milyen reszletes ez a genetikai UH, es mennyi minden megallapithato)
- a vegen annyit tudtam kiszedni belole, hogy "minden rendben"
- a stilusa kifejezetten mufurc volt, mintha meg lett volna sertve, hogy meg kell vizsgalni

Hirtelen ennyi, de nem panaszkodom, mert a legfontosabb, hogy a babaval minden rendben van. Kép

Agitol még mindig szivesen vennem a valaszt arra a kerdesre, hogy mi tortenik, ha a valasztott szulesznom epp ugyeletes aznap?

Köszönöm elore is!
carezza

Hát igen, az biztos, hogy rossz napot fogtam ki.. Mire odaértem (mert előtte a saját dokimnál kezdtem ugye), már az egész előtér tömve volt, uis volt egy csomó ctg-s, mert elromlott az egyik ctg gép, és őközülük is vártak uh-ra is, úgyhogy még azt is elég nehéz volt kideríteni, ki után jövök Kép
Namindegy, ez még nem is lett volna olyan rossz, csak így ez az egész (ugye a morcos dokival a végén), már sok volt Kép
Enni-innivaló: hátigen, vinnem kellett volna, csak nem számítottam rá, hogy ez lesz (úgy készültem, h. csak az AFP eredményért megyek, és azt hittem, a köv. 18. heti uh is ugyanúgy bejelentkezéses lesz, mint a 12. heti, így a férjem pl. nem is volt velem Kép ), mikor meg felértem, és megláttam a tömeget, hát ha akkor megyek el bármiért, nem megyek oda vissza, aznap legalábbis (lehet, így jártam volna a legjobban Kép )
Sebaj, tanultam az esetből Kép

Carezza, látom, egyetértünk Kép
allyra

Carezza, nem lehet, hogy tobb szuleszno van szolgalatban?

Kép
babarozsa

xxx
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2010.04.12 11:39-kor.
Vendég

Kedves Kismamák!
Örülök, hogy ilyen jó kis párbeszéd kezd kialakulni, nagyon tanulságos számomra. UH-ról megint: A bejelentkezéses rendszer nem volt új, évekig működött (vagyis inkább döcögött) már akkor is amikor még az un. átjáróban volt gépidönk és a rendelőben a mostani 3D helyén üzemelt az a készülék ami most az osztályon van. Amikor átkerült hozzánk az ötödikre (számtalan hátránya mellett - előnye, hogy ha az osztályon, szülőszobán van egy sürgős eset, nem kell átszállítani a rendelőbe, akát a szülőszobára is betolható a készülék.) De ezzel az osztályos szülésznők, nővérek feladata is növekedett, hiszen az (időnként jogosan) elégedetlen páciensek ott veszekedtek velük a pultnál pedig ők nem is tehetnek semmiről. Sajnos azt kell, hogy mondjam az egészségügyben lévő általános pénztelenség is az egyik oka annak, hogy nem tudjuk jól működtetni a rendszert: ha lenne még egy státuszunk arra, hogy külön asszisztens legyen az UH vizsgálatoknál (ahogy ez a rendelőben van) akkor talán ő jobban tudná szervezni a bejelentkezéseket, sorrendet, gyorsabb lenne a leletírás, kevésbé sietős és ideges a vizsgáló orvos. Tudom ez nem érdekli a várakozókat (én sem kérdezem a pénztáros már hány órája ül a pénztárban étlen-szomjan), de sajnos ez is hozzátartozik az igazsághoz. Kétség kívül kisebb átszervezéssel valószínüleg jobbá tehető ez a rendszer. Sorszámtépő készülék beszerzése nem rossz ötlet, utána fogok járni. Valóban sokszor nem tudni, ki vár CTG-re és ki UH-ra vagy csak éppen hozzátartozó aki a szülőnőre vár. Mindenképpen átbeszéljük ezt az UH-vezető orvossal és megpróbálunk valamit javítani a rendszeren. Sajnos azon, hogy valaki morcos nem tudok segíteni legfeljebb elnézést kérni a nevében.
Mi van akkor, ha a választott szülésznő szolgálatban van? (És ha a választott orvos éppen operál, rendelős vagy éppen két szülése van?)Ha a választott szülésznő "osztályos" műszakban van akkor általában van egy "váltótársa" aki bejön és leváltja őt az osztályos munkából és ők egymás között ezt majd elintézik - visszadják. Ha a szülőszobás van éppen szolgálatban akkor úgyis ott van a szülőszobán és nem kell "messzire" mennie. Van amikor több szülésznő is van egy műszakban (főleg délelőtt amikor amúgy is nagyobb a forgalom a CTG-k és az esetleges program császárok miatt). Előfordul az is, hogy egy szülésznő egyedül van műszakban mondjuk éjjel és egyszerre több szülés zajlik (nem választott) akkor behívnak osztályról egy szülésznőt segíteni, mivel az osztályosok is mind képzett szülésznők, többségük forgórenszerben dolgozik az osztály és a szülőszoba között. Október végén volt egy nemzetközi bábakonferencia Budapesten és egy osztrák független bába volt a szállóvendégem. Soket beszélgettünk az ottani (nem is olyan messzi!) ellátásról és én is kérdeztem mi van akkor, ha éppen két asszonynak indul a szülése. Ők párban dolgoznak, de ha véletlenül beindul egy harmadik szülés is (frontok ott is vannak) akkor a másik bábapárosból hívnak fel valakit. Persze lehet ekkor azt mondani és mivan akkor, ha ott is éppen kettő van egyszerre...... Percre akkor sem szülnek egyszerre az asszonyok. Mindig lehet egy és mivan akkor, ha... Eddig még úgy érzem sikerült megoldani ezeket a nem gyakori helyzeteket.
AFP-ről: a válasz profi volt!
Nyaki börredő szűrésről: nem tudom miért volt a vizsgálat az osztályon, de nyugalom: az eredmény ugyanúgy látható azon a készüléken is mint a 3D-én. A látvány más a mamáknak, de a vizsgáló orvos ugyanúgy meg tudja mérni. Pár évvel ezelőtt sehol sem volt 3D és Magyarországon a legtöbb helyen ma sincs. Örüljünk, hogy budapestiek vagyunk és még válogatni is lehet, hol csináltassak 3D felvételt.
EDA-ról: valóban meg kell különböztetni a műtét kapcsán szükségessé váló altatás és érzéstelenítés esetét. Ezt az ügyeletben lévő (nem a sebészetről, hanem az intenzív osztályról feljövő) anaesztheziológus orvos végzi. Nem ügyesség vagy bénaság kérdése, hogy ki tud EDA-t csinálni. A köztudatban ezek az eljárások összemosódnak, tudni kell, hogy bár hatását tekintve hasonló (sőt szülésnél alkalmazott EDA "elmélyíthető" egy esetleges császármetszéshez), de technikáját tekintve más az EDA és a spinális érzéstelenítés. Ahogy egy nőgyógyász sem biztos, hogy minden nőgyógyászati műtét repertoárját tudja, altatós orvosoknál is így van ez. Ezért van az az eset, hogy műtéthez mindig van ügyeletes, de nincs mindig szolgálatban olyan altatós aki EDA-ni tud. Sajnos ebből adódik az, hogy csak külön kérésre, megbeszélésre működik ez a dolog, hiszen ugyanúgy állandó készenlétben vannak ezek az emberek, mint a szülészek. Sőt, még több időt töltenek a kismamával, mivel nekik már a vajúdás elejétől ott kell lenni, a legtöbb szülész pedig csak a végén érkezik. Tudom, hogy nem egy jól működő rendszer, de így van. Azt pedig el tudom képzelni, hogy esetleg van közöttük olyan aki számlát is tud adni egészségügyi szolgáltatásról. Bár nem tudom ez hol számoltatható el, esetleg akinek van magánbiztosítása. Rá kell kérdezni.
Üdvözlettel: Ágnes
rákóczi

Kedves Ágnes!

A válaszaiból kimaradt az az információ, ami nagyon érdekelne engem: sima szülés után is minden babát elvisznek inkubátorba 1-1,5 órára, vagy csak akkor, ha indokolt a kicsi állapota miatt?
Másik kérdésem, hogy a szoptatásról, gyermekágyról szóló előadás milyen időközönként "kerül sorra"? Fentebb írta, hogy ezt a várandósság vége felé érdemes meghallgatni.
Válaszát előre is nagyon köszönöm,

Zsu
18+3
tothzsuzsi

Zsuzsi, nem hiszem, hogy elviszik oket inkubatorba, de majd valaszoljon az illetekesKép

Minden honapban van eloadas, a prospektusban benne vannak az idopontok!

Kép
babarozsa

Üdv mindenkinek!
Miért nincs már az a táblázat, amiben régen valaki vezette, hogy ki mennyi idős? Vagy lemaradtam valamiről?
Asszony
15+5
asszony

Tavaly az én kisfiamat is elvitték, pedig nem volt semmi baja. Úgy tudom, hogy arra az időre berakják őket, amíg anyuka szusszan egyet. Gondolom, ha valki kéri akkor nem teszik, de biztos nem véletlenül találták ki. Szegény gyerek kijön a 36 fokból a hideg 20-23 fokba biztos nincs tőle elragdtatva.
Erre mondják, hogy még fáj nekik az élet, túl nagy a változás. De van olyan kismama, aki sajátlábán jön ki a szűlőszobából és, ha bírja akkor biztos megkapja a babát. Viszont sokan majd összeesnek a fáradtságtól, még felálni sem tudnak maguktól azoknak szerintem nem baj,ha a babája 1-2 órát jó melegben van.
Vendég

Cincini!

Egyetértek, valóban nem az a baj, ha inkubátorban van a baba, csupán az a gond, hogy pont ez az 1-2 óra a legéberebb időszak, amikor a szopóreflex nagyon erős. 3 éve a kisfiam is mélyen aludt, mikor visszahozták az inkubátorból a szülőszobába, ébren nem is láttam 3 napig. Így a gyakori mellrehelyezés, igény szerinti szoptatás nemigen valósulhatott meg. (+ engedély nélkül tápszerezték, nem hozták ki, amikor sírt, éhes volt, inkább adtak neki cukros vizet és tápszert, de ezt már többször írtam) Nem állítom, hogy csak ez volt az oka, hogy nem tudtam később sem szoptatni, de kétségtelenül befolyásolta a dolgokat, mégpedig negatív irányba. Ez az, amit most szseretnék megelőzni, kiküszöbölni mindent, nehogy megismétlődjön ez a szoptatási kudarc.

Zsu
18+4
tothzsuzsi

elvileg a szules utan megszoptathatod a 2 oras megfigyeles alatt
es igazabol az a legjobb inkubator neki, nem? ha az anyja testmelege melegiti

ezert szeretnek en kulon szobat kerni

Kép
babarozsa

Babarozsa,

igen, jól írtad: elvileg. Legalábbis 3 éve ez csak elv volt. Születése után 2-3 percig a hasamon volt, aztán elvitték, és csak egy bő óra múlva láttam viszont édesdeden szunyókálva. Úgy meg nem lehet szoptatni.
Én nem szeretnék egyágyas kórterembe kerülni, jobb, ha van társaság, lehet beszélgetni.

Zsu
tothzsuzsi

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?