Sziasztok!
Köszi, Ágnes, a biztatást, hogy itt is írhatunk az örökbefogadásról!
Nem akartam addig semmit sem írni, amíg valamilyen visszajelzés nem jön tőletek…
A Kaális öf. topikot, nekem úgy tűnik, nem nagyon lehet feléleszteni. Valaki megpróbálta szeptember végén, de egyetlen ember reagált rá 1 héttel később, s már 2 hete semmi…
Szóval, mi múlt hét szerdán voltunk, most már úgy, hogy regisztráltatjuk is magunkat. Ez gyakorlatilag néhány személyi adat felvételét jelentette rólunk, valamint azt, hogy milyen korú, nemű és egészségi állapotú gyermeket szeretnénk, s hányat, valamint, hogy nyíltan vagy titkosan. A TEGYESZ jórészt titkos öf-sal foglalkozik, az alapítványok pedig csak nyílttal és csak csecsemőkkel. A várakozási idő 3-4 év – de ez persze mindattól függ, amit megadunk a gyerekekre vonatkozóan. Csecsemőre természetesen többet kell várni (nyíltan, az alapítványoknál 3-4 év, de pl. a TEGYESZ-nél titkosan ennél sokkal több is lehet – mert alig egynéhány van ilyen öf. náluk évente).
A jelentkezés után lesz majd minimum egy beszélgetés a TEGYESZ pszichológusával (ez akár 4 is lehet), és egy családgondozójuk kijön hozzánk környezettanulmányra. Jelenleg nagyon „el vannak havazva”, így mi a pszichológushoz november 12-én megyünk, a családgondozó meg majd hív minket, most még időpontot megbeszélni sem tudott velünk, pedig pont benézett, amikor ott voltunk… Ezen kívül felveszik a kapcsolatot a háziorvosunkkal, hogy meggyőződjenek arról, alkalmasak vagyunk-e gyermeknevelésre (egyrészt egészségileg, másrészt nem vagyun-e drogosok, vagy alkoholisták
), és egy felkészítő tanfolyamon is részt kell vennünk. A TEGYESZ-nek 60 napja van, hogy ezek alapján összeállítsa az anyagunkat és a javaslatát (azaz dec. 13-ig a mi esetünkben), amit majd felterjeszt a Gyámhivatal felé, s ők hozzák meg a végső döntést (de lehet, hogy még ők is kijönnek egy környezettanulmányra, mert állítólag mostanában szeretnek
), s egy határozatot hoznak, amiben benne van, hogy alkalmasak vagyunk-e öf-ra, s ha igen, hány gyermekre, s milyen korúra. Ez nálunk állítólag februárra várható - már csak azért is, mert a decemberi tanfolyamba már nem fértünk be, így csak januárban mehetünk. S ha ez a határozat a kezünkben lesz, akkor lehet ezzel menni az alapítványokhoz. Hallottam egy riportban a Bölcsős vezetőt; ő azt mondta, hogy ők annak idején 4,5 évet vártak az ő lányukra, de őnáluk még senki nem várt ennyit.
: várakozási idő < 4,5 év – ennyi tudható. Ehhez persze még hozzájön az is, hogy bár a törvényben max. 45 év korkülönbség van meghatározva, az alapítványok szabhatnak szigorúbbat a jelentkezés feltételeként, így pl. a Bölcsőnél max. 40 évesek jelentkezhetnek, míg a Gólyahírnél max. 42. Mindez pont a várakozási idő miatt van, hogy mire egy pár kezébe kapja a babát, ne csússzon ki a 45 éves határból, meg állítólag az anyák – akik gyakran nagyon fiatalok – sem szeretik a (hozzájuk képest) túlságosan „idős” párokat. S mire eljutunk hozzájuk, én már betöltöm a 39. évemet...
Igazából most csak a fenti adatok felvétele történt a hölgy részéről gépbe, utána egy másik papírt nekünk kellett kitöltenünk kézzel ugyanezekről az adatokról (az állam bácsi részére, ahol annyi volt a plusz, hogy azt is meg kellett válaszolnunk, hogy mi a célja az öf-unknak, de a válasz elég volt ennyi: „szeretnénk gyermeket”
), s kaptunk egy tájékoztatót arról, hogy mi vár még ránk (a pszichológus neve és mikor találkozunk vele; a családgondozó neve és tel. száma, meg hogy ő fog keresni minket), meg azt a tájékoztatót, aminek az elérhetőségét korábban már megadtam nektek.
Most talán ennyit. De ha van még bármi kérdésetek, szívesen válaszolok!
Belluska!
Köszi szépen neked is az érdeklődést, és a bíztatást! Én is nagyon bízom benne, hogy lesz vérszerinti és örökbebabánk is! Hogy milyen sorrendben, az mindegy. De az a lényeg, hogy 3-4 éven belül mindenképpen lesz gyermekünk!