Új privát üzeneted érkezett!

Te jó ég!

Most látom, hogy a gratulációimhoz milyen fejek kerültek. Láttam, hogy valami furcsákat mond a program, de nem gondoltam, hogy az a baja.

Még egyszer MINDENKINEK GRATULÁLOK A KIS PICUROKHOZ!!! KépKépKép

Boglárka
(11+5)
boglarka

Hmmc

Örülök, hogy ilyen jól sikerült a 4D! Hová mentetek? A Praxisba? Azt hiszem ezt mi sem hagyhatjuk ki! Az az érzésem, hogy lányotok lesz, a fiúk nemét általában hamarabb meg tudják mondani. Tudom, hogy a párodnak mindegy, "csak egészséges lány legyen..." Kép

A névvel kapcsolatban már kitaláltuk a stratégiát... a francia követségen dolgozik egy francia barátunk, és nála kell majd a picúr érkezését bejelenteni, hogy ki tudja állítani a francia anykönyvi kivonatot. Ha már azzal megyünk a magyar anyakönyvi kivonatot elintézni, már nem szólhatnak bele, mert a gyereknek két neve nem lehet... ki van ez találva! Egyébként nem tudom, hogy ez a nyelvi szabály akkor is érvényes-e ha az egyik szülő nem magyar, lehet, hogy nem, és akkor ezt a sakkozást el lehet kerülni.

Cas

Nálunk nem csak Anyukám tudja elővenni a negatív énjét... nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ahogy megtugják az emberek, hogy babát várok, előszedik az ÖSSZES terhességel kapcsolatos rémtörténetet ami csak eszükbe jut! Amikor elmondtam a nagynénémnek, hogy a cukrom egy kicsit magas, egy rövid káromkodás után (mert hát az kell...) közölte, hogy ne ijedjek meg, de X asszony Y unokatestvérének szomszédainak a távoli rokona terhessége alatt cukorbeteg lett, és soha nem múlt el, azóta az inzulinozzák. Egyszóval mindenki azon fáradozik, hogy ezt a pár hónapot a lehető legkényelmesebbé és nyugodtá tegyék a számomra... Kép
Már meg se hallom az ilyeneket...

Philissa

Az elején nekem is volt egy torokgyulladásom, glycosept-tel kellett gargalizálnom, és gyógy-cukrokat szopogatnom. Köhögés ellen pedig Elixirum Thymi Compositum köptetőt írt fel az orvos.

MB
meglepibaba

Sziasztok,
Meglepibaba,
van egy ismerôs anyuka a közelben, akinek afrikai a férje. Tüneményes kislányuk van és a két keresztneve közül az egyik név afrikai, a másik meg angol. Simán elfogadták és nem is kértek semmilyen igazolást, hogy ezek anyakönyvezhetôek-e Magyarországon, mivel az apuka külföldi állampolgár. Szóval ne aggódj, csak a magyar állampolgárságú szülôknek kötelezô Magyarországon anyakönyvezhetô nevet adni.

Egyébként tudok ajánlani egy weboldalt ahol a magyar anyakönyvezhetô nevek vannak felsorolva + eredet + jelentés + névnap:
www.extra.hu/petika/nevlany/htm vagy nevfiu.htm a vége. 37 oldal lány és 37 oldal fiú név. Jó válogatást!

Philissa,
én egy nappal járok elötted? Mikor jössz AFP-re?

Írt valaki kérdôív ügyben a kutatómunkát végzô anyukának?

Laga 13+5
laga

Meglepibaba,
azt elfelejtettem megírni, hogy ahogy én tudom a málnalevélteát már félidôsen érdemes elkezdeni inni. A Flórián mögötti hosszú egyenes házsor Szentendrei úti végében van egy gyógynövénybolt. (vagy volt, amikor utoljára arra jártam.) Ha kifogod a tulajt, akkor ô jó tanácsokat tud adni ez ügyben. Nagyon ért hozzá.

Mucus,
szerintem nincs recept arra, hogy milyen korkülönbséggel érdemes szülni. Nálunk fontos szempont volt, hogy a fiam óvodás legyen mire megszületik a pici, de az én fiam egy gengszter!
Tulajdonképpen mindennek megvan a maga elônye és hátránya. Ha pici a korkülönbség, akkor talán jobban el tudnak majd játszani, vagy ahogy egy ismerôsöm szokta mondani: egy kosszal megvannak. A nagyobb korkülönbség viszont azért jobb, mert van az anyukának egy kis ideje kipihenni a bébikor viszontagságait és ha a nagyobbik már oviban van, akkor könnyebb otthon egy gyerekkel. A te gyereked nyugodt?

Laga
laga

MB!
A Brendonban voltunk. Az van a legközelebb és annak a telefonszáma akadt a kezembe.
Videókazettára és dvd-re írattuk fel. Szombat óta már kb. 50-szer végignéztük. Minél többször nézzük, annál több kivehető dolgot veszük észre. Nagyon aranyos, amit nyitogatja az ujjacskáit. Hatalmas meló volt átfordulni. Mozgott a két lábacskája, kezecské. Lökdöste magát, de azét sikerült. Sőt a hüvelykujját is szájába vette. Az is nagy munka volt, de sikerült jó helyre betenni az ujját. Ahhoz képest, hogy még milyen apró nagyon mozgékony. Naponta többször tart már nekünk is bemutatót. Kb. egy hete az apukája kezét is "megrúgta", aki hirtelen a legboldogabb ember lett a viágon. Kikockázta a 4D-s képeket és nagyon aranyos képek születtek. A kis szégyellőske sajnos csak az utolsó 10 percben volt hajlandó megmutatni az arcát, de utána mosolygott, tátogott és egy akkorát ásított.
Teljesen biztos vagyok benne, hogy kb. 2 hónap múlva újra elmegyünk, mert akkor már a arcvonásai is kialakulnak.

Jó akinek csak egy kicsit magas a vércukra.

A baba nemével kapcsolatosan pedig nekem teljesen mindegy, hogy kisfiú vagy kislány csak egészséges legyen. Amikor a lányom született az első ultrahangtól azt mondták, hogy kisfiú. De az a két kicsi gömböcske a sarka volt és nem a férfiúi büszkesége.
hmmc

Meglepibaba
Néha engem is megtalálnak a rémsztorik (pl. a magas AFP miatt anyám már teljesen rémeket látott), de akadnak kellemes élmények is.
Pl. tegnap volt nálunk egy barátunk, aki mentőzik. Ugyan a város túlsó végében, de a lelkemre kötötte, hogyha a férjem nem tud elszabadulni, vagy elakad valahol, akkor őt hívom, és akkor szirénázó mentővel már itt is vannak értem. Kép (Hozzáteszem: 1 villamosmegállónyira lakunk a kórháztól... és ezt ő is tudja.) Szóval ez nagyon jól esett...
A rémsztorikat meg egyik fülünkön be, másikon ki!!!

Hmmc
Jó hogy leírtad, hogy a kislányodat hogyan nézték fiúnak az UH-on! Azóta ezzel bosszantom a páromat (hogy a végén úgyis kiderül, hogy mégsem fiunk lesz, hanem lányunk)! Kép

Kép
Kép
Kép
cas

Sziasztok!

Mucus! Én az első babával a roomiban kezdtem, és másnap, mikor szabadult fel fizetős szoba, (meg mikorra tele lett a szamóca mintás napozóm a szobatársaimmal Kép) költöztem át a "luxi"-ba. Ha jól emlékszem, 7.900,- Ft./éjszaka volt az ára, de erre már nem vennék mérget. Gőzöm sincs, most mennyi lehet, biztosan emelték azóta.
Te milyen jó megfigyelő vagy! Nekem fel se tűnt, hogy az év nem stimmel, annyira csak hónap-napban gondolkozok, ha a szülésről van szó. Kép

Zsuzsa! Üdv a csapatban! Kép Az én első kisfiam is dec.23.-án született anno. Kép (Meg Nikcsi is Kép) Szóval ez egy nagyon szép dátum! Csak készülj fel egy konok kicsi kosra... Kép
Most nekem is az az egyik fő félelmem, hogy megszülök, mielőtt beérnénk a kórházba. Pedig az első gyermekem 12 óra küzdelem után lett meg. De mindenki azt mondja, a második gyorsabban megy...

Boglárka! Az "Az a 9 hónap" című kismamakönyv ezt írja "A gyarapodás üteme" címszó alatt: "Egy átlagos testsúlyú nőnek mintegy másfél-két kilót kell hízni az első három hónapban, és körülbelül heti fél kilót, összesen öt és fél-hat kilót a terhesség második harmadában. A hízásnak a hetedik és nyolcadik hónapban is a heti félkilós ütemben kell folytatódnia, a kilencedik hónapban pedig összesen fél-egy kiló engedélyezett, de inkább kevesebb. Az utolsó három hónapban tehát a hízás ne haladja meg a három és fél-négy kilót. ..."
Egy másik megközelítés a "Terhesség hétről-hétre" című könyvből: "Hízhatott bármennyit terhessége alatt, az egész súlygyarapodás negyedét a 12. és 20. hét között, felét a 20. és 30. hét között, megmaradó negyedét pedig a 30. és 38. hét között érte el."
Aztán persze ahány kismamakönyv, annyi szakvélemény, és persze minden orvosnak is megvan a maga saját nézőpontja a kérdésben... Kép

Névadás témában: nem kötelező ám a magyar utónévkönyvhöz ragaszkodni, fonetikusan írni, meg ilyenek. Ha valaki Dzsenifer helyett Jennifert, vgy Vanda helyett Wandát, vagy bármi hasonlót szeretne, elég aláírnia egy nyilatkozatot, hogy ő Magyarországon élő nemzetiségi. Semmi igazolás, vagy más papír nem kell hozzá, csak te aláírod, hogy márpedig te pl. német nemzetiségi vagy, és máris úgy írod a gyerek keresztnevét, ahogy akarod. Legalábbis 3 éve így volt, ha valaki ilyesmit szeretne, érdemes utánakérdezni.
Nálunk fel se merült, hogy az elsőszülött fiú ne az apja és a nagyapái nevét kapja. Persze ha nem tetszett volna a név, biztosan én is fellázadtam volna. Kép Nem mondom, egy jól irányzott "Laciiii!" kiáltás mókásan hangzik a családban. Kép A névnapi buliról nem is beszélve. Kép Most viszont gondban vagyok, mert egy Lacika mellé a másodiknak már fura lenne ritka, különleges nevet adni. A Péter nekem kicsit idegen, bár tetszik, csak olyan nem is tudom... érzésem van vele kapcsolatban. Viszont az egész családnak egyhangúlag tetszik, nekem meg nincs jobb 5letem egyelőre.

BMárti

BMárti
bmárti

Sziasztok,
Hogy mennyi is legyen a korkülönbség a terstvérek között. Nos erről nekem vannak tapasztalataim. A lányok között (12,11 évesek) 9 nap híján van egy év. (Merthogy papírom van róla, hogy meddő vagyok, eszembe se jutott, hogy szoptatás kellős közepén becsusszanhat egy újabb terhesség. Örültem, hogy összejött az első, gondoltam -akkor- egyetlen bébi.) Szinte egyszerre nőttek fel. Sokat játszottak együtt, no meg persze veszekednek megállás nélkül. De ha nincs itthon valamelyikük kihal a lakás, hiányzik az állandó vita.
Aztán nagy kihagyás, Zsombi 2 éves. Vele ugye már csak a korkülönbség miatt sem rivalizálnak a csajok. De nagyon sokat játszanak együtt, Zsombi igényli a társaságukat, míg ők tanulnak, mellettük ül és rajzolgat (igaz néha a könyvbe, füzetbe, de hát istenem). Kint együtt fociznak a kertben. Szinte anyáskodnak felette. Most, hogy majd megszületik a hugi, kiváncsi vagyok, mi változik.
Szóval mindkettőnek megvan a maga szépsége, én örülök, hogy így jöttek a gyerkőcök.

Névválasztással mi is gondban vagyunk, Csak annyit tudok, hogy vmi. régi magyar nevet szeretnék a gyerkőcnek. Kedvenc lánynevem az MSE, csakhogy a családnév Lengyel, Lengyel Emese kicsit sok lenne az e.
A lányok Nóra, Angéla, fiam Zsombor.

Vércukor,
Az vmi rettenet. Az enyém túl alacsony. Terhelés után mértek 2,9-et. Azt hittem a végére, hogy elájulok, mire kajáldához értünk, már össze-vissza beszéltem, gondolkodni se nem bírtam. De ebből érezhet valamit a "kívánóshormonom".
Gyerekeim örömére szinte minden nap sütök sütikét, fánkot vagy vmi. édességet. Szerencsére nem vagyunk az a hízós fajta, úgyhogy remélem nem fog meglátszódni ez a pár hónap senkin sem.
Ha gondoljátok, szívesen megosztok veletek egy-két gyorsan, gyerekekkel is könnyedén készíthető sütis receptet.

Most jó az idő az íráshoz, Beethoven (kutya, RTLklub) leköti a gyerkőcöket, még két éves fiacskám is fel-fel kacag.
Erről jut eszembe, nálatok mi a helyzet a reklámokkal, Zsombi azokat éjjel-nappal el tudná nézegetni, ha jön a szignál, mindent otthagy, és leül a tv elé. Néha jól jön egy ilyen reklámblokk, csak később nem tudom, milyen romboló hatásai lesznek.
Na csak győzzétek végigolvasni ezt a litániát.
Sok puszi
Zsuzsa
zsuzsa99

Laga
Ami a nyugodságot illeti azt hiszem az én kisfiam az átlagos gyerekek közé sorolható. Mivel egy éves múlt, így elkezdődött nála is az első dackorszak, de a legtöbben azt állítják róla, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott kis hapsi.
Az én véleményem is az, hogy nem lehet tökéletesen megítélni, mennyi legyen az ideális korkülönbség. Nagyon sok érvet és ellenérvet lehet felsorolni az 1-2 év, az ovodáskor, vagy a még több év mellett. Sokan tanácsolják, hogy legyen ennyi vagy annyi, mert az nekik is bevállt. Azt gondolom, hogy mindenki saját maga tudja azt, hogy mennyi + munkát bír el (fizikailag és idegileg egyaránt), hogy van-e segítsége, anyagilag hogy tudják megoldani stb. Ezért, ha az egyik anyukának tökéletes volt pl.az egy év, a másiknak lehet, hogy a fent említett okok valamelyike miatt nem lenne jó.
A magam részéről min. két évet szeretnék köztük, de a három a maximum (remélhetőleg).
A Te kisfiad most kezdte az óvodát?

Tényleg! Lányok akik az elsőt várjátok!
Szeretnétek kistesót is majd?

Bmárti
Csak azért tűnt fel az év a táblázatban, mert azt néztem, hogy kitől fogunk legközelebb szülési beszámolót olvasni, ill. hogy kik vannak közel egymáshoz.

Üdv

Lilypie - Personal pictureLilypie Pregnancy tickers
mucus
Tm

Sziasztok Lányok!

Köszönöm a tippeket, oscillot már bekapdostam, azt szoktuk mi is itthon rendszeresen szedni (heti egyet megelőzésképp) a téi időszakban, de mégisKépKép
Holnap mindenesetre konzultálok mind a nődokimmal, mind a háziorvosommal, mert nem javulok ma is volt lázam. Féltem a babámat nagyon, de a lánykámat is, aki 3 hétig hiányzott a bölcsibőlKépKépKép

Laga,
November 24-re kaptam időpontot, nekem csak egy kérésem volt, hogy ne legyen a hétfő, mivel dolgozom, az igen húzós, főleg a délelőtt. Januártól már mindegyKép

Boglárka,
Hát igen, jobb egy nicket választaniKép

A táblicskuhoz:
Korom: 36 Kép
Második baba, akinek neve még nincs, talán Kincső, ha hugi lesz.
Kiírás: 2005.05.06.
Lakhely: Bp, de remélhetőleg mire megszületik a tesó, akkor már Szentendrét írhatokKépKép

Sziasztok:
Philissa
(13+3) Tegnap elírtamKép

Philissa
Csenge Boglárka 2002.09.23.
Kép
és Hanga Bíborka 2005.05.05.
Kép
philissa

Zsuzsa
Üdv a csapatban! Nekem is van már egy Zsomborom, csak ő a férjem. Kép (Érdekes, hogy amikor ő született, mennyire ritka volt, az utóbbi 10 évben pedig ugrásszerűen megnőtt a népszerűsége ennek a névnek. Mondjuk tényleg szép név!)
A cukor után nekem is 3,3-at mértek (majdnem elájultam hazafelé menet), és ha nem eszem rendszeresen, akkor én is szabályszerűen rosszul tudok lenni (de olyan szinten, hogyha nem vacsizom elég későn, akkor hajnalban felébredek a rosszullétre). A dolgot nálam bonyolítja, hogy ugyanakkor a cukortól még mindig émelygek (bár sokat javult a helyzet az első 14-16 héthez képest...), és a súlyomra is oda kell figyelnem, tehát nem nagyon bánom a csökkentett cukormennyiséget.
Szóval a sütireceptek jöhetnek (majd legfeljebb kicsit kevesebb cukorral készülnek... Kép), mert nagyon ki vagyok éhezve a finomságokra!

Mucus
Hát persze, hogy szeretnénk kistesót! (A férjem-uram szám szerint vagy hármat, de erről még folynak a tárgyalások.) CSak sajnos a mikorral vannak még gondok... Kép Jelenleg albérletben lakunk (bár ismerős lakása, és nagyon kedvező áron), és néhány év múlva, ha lejár a lakástakarékunk, szeretnénk venni sajátot. Na most addig még vagy nagyon gyorsan belehúzunk majd a kistesóba, hogy egy picit ő is megnőjön, mire elkezdődik a lakáshisztéria, vagy már csak utána. Persze tényleg beleszól majd, hogy én hogyan fogom tűrni idegileg (ettől kevéssé félek), mennyire leszünk rákényszerítve anyagilag (azért a törlesztést is fizetni kell majd vmiből, tehát lehet, hogy hamar vissza kell mennem dolgozni). Szóval félek attól, hogyha nem jön hamar a kistesó, akkor csak sokkal később lesz rá lehetőségünk, és azt nem akarom!

Philissa
Vigyázz magatokra és gyógyuljatok meg!!!
(Anyu is 36 volt, amikor az öcsikém született. Nálatok mekkora lesz a korkülönbség a két lurkó között? Azért jó dolog, ha az embernek van egy KIStesója, akivel lehet babázni (nálunk 13 év a korkülönbség)! Kép

Kép
Kép
Kép
cas

Sziasztok!

Alig vártam a mai napot. Gondoltam, hogy sokat írtok, de hogy ennyit? Kép

Bmári
Ne haragudj az elírás miatt, mindjárt jön a javított és bővített változat!
Doki neve: tudhatnád, hogy miért nincs beírva. Van egy aki a kiskönyvemben szerepel és egy általam választott, de ő még nem mondta, hogy vállalja a szülést! Ahogy ez kiderül (talán holnap) beirom. Amúgy nem hiszem, hogy én vagyok a "mérce", tehát azért mert én nem írom be, attól még ti nyugodtan! DE MÁR ÉN IS BE SZERETNÉM ÍRNI! Csak legyen 100%!
Könyv: végre valaki, aki a 9 hónaposat olvassa. Mivel más ilyen fajta szakirodalom nem volt a kezembe, ezért nagyon jónak tartom!

Meglepibaba
Teljesen jó lesz, ha Te magyarul, férjed pedig franciául beszél velük. Irigykedek is. Szomszédomba lakott egy házaspár, ahol a csaj angolul beszélt a gyerekekkel (Mo.-on született, de 56-ba Canadába emigráltak a szülei), férj pedig magyarul. A nyelvváltás csak kisebb (néhány évesen) korban volt problémásabb, ma már nem (kislány 7 éves, kisfiú 5). Fél éve pedig már Canadában élnek.....

Orbis
Köszi! Én is nagyon örültem a táblázatnak!
Dokidnak biztos van ez is az is (mármint magán és kórházi rendelése). A név dehogy ciki! De végigolvasva nem semmi anyósod van.... Kép A névválasztás érdekes, nektek is mindkét név B betűs. Először nekünk is D-D volt (Dominik, Dorina).

Névválasztás: Házi feladat volt az utónévkönyvből kiírni azokat a neveket, ami a férjemnek tetszik. Elötte titkosan én is megcsináltam és most lesz az összevetés és döntés.... Kép

Mucus
Névválasztás teljesen egyet értek, mind a két emberes döntés (férj, feleség), mind a családi hagyományok elhagyásában!
Igen Bmárit idejét elírtam, köszi, hogy szóltál! Tényleg azt nem is néztem, hogy egymás után fogunk menni...
A korkülönbséges véleményeddel is teljesen egyet értek!
Kistesó egyelőre tervbe van, de majd meglátjuk milyen "élmény" lesz a szülés. Min. 2 év pihi, de max. 3-4 év után! De persze ez sokmindentől függ (anyagiak, meló, picuri beszokása a közösségbe, stb.).

Zsuzsa
10-es út nem semmi tényleg. Nem irigylem azt akinek saját autóval (villogó nélkül) dugóban kell bejönnie. De fel a fejjel! A picuri is ha jót akar magának, akkor éjszaka jön... Kép A dec. 23-at már Bmárti említette, szerintem is szép nap! Kép Irigyellek az édesség miatt, én imádom a sütiket és készíteni is, ja meg persze elpusztítani is - na ez utóbbit nem kéne! Kép

Laga
Persze, hogy felveszlek a táblázatba, de az nem az enyém!

Nikcsi 23+5
nikcsi

<pre>
Anyuka neve Kora Szülés várható ideje baba s.sz. Neve lakhely Orvos
Bmárti 33 2005.02.14. második Péter Békásmegyer
Cas 26 2005.03.16. első lesz még nem tudjuk Óbuda
Hmmc 32 2005.03.31. második Szabolcs v. Sára Dr. Sárvári János
Labdácska 28 jövőre tervezzük a kistesót második --- Sztanyik
Laga 32 2005.05.03. második még nem tudjuk Óbuda
Meglepibaba 24 2005.04.02. első lesz még nem tudjuk II. ker.
Mucus 28 2005. év elejétől "gyártásban" lesz a második baba ---
Mzsx 27 2004.12.24. első lesz Bence Káposztásmegyer Dr. Horváth Ernő
Nikcsi 27 2005.02.23. első lesz még nem tudjuk Óbuda-Testvérhegy :o)
Orbis 23 2005.02.01. első lesz Borka v. Botond I. ker. Dr. Sárvári János
Philissa 36 2005.05.06. második talán Kincső, ha hugi lesz Bp.
Zsuzsa99 2004.12.23. negyedik
</pre>

Mi szerint rendezzem? Most névsor szerint van, de megcsinálhatom, hogy szülési sorrendbe legyen....
nikcsi

Bocsi már megint én

Szombaton voltunk a Lehel úti Babadiszkontba (másik topicban ajánlották) és tényleg érdemes elmenni oda! Babakocsit és kiságyakat néztünk. Nagyon elfogadható áron vannak a dolgok, és nagyon készséges a tulajpasi! Mindenkinek csak ajánlani tudom! www.babadiszkont.hu
nikcsi

Nikcsi

Véleményem szerint talán praktikusabb, ha a táblázatot szülési sorrend szerint rendezed.
Így mindig csak a legelejére kell nézni és látjuk, hogy ki a szerencsés következő.
De azért írják meg a többiek is véleményüket!
A dokimhoz beírhatod a Sztanyik dr. A többit pedig végül is ugyanúgy írhatod mint Labdácskáét.

Üdv

mucus
Tm

Mucus
Okés, így van a következő változáskor már születési sorrendbe lesz! Ez jobb, csak már utána jutott az eszembe, meghát a Ti véleményetek is számít!

Az a bizonyos kérdőív. Én úgy tudom, hogy olyan emberek kellenek, akiknek már egy gyerekük van, tehát még jó páran nem tudunk segíteni... Kép
nikcsi

Nikcsi
A szülési sorrend szerintem is szerencsésebb... És hozzám is beírhatod dr. Sárvárit. (Amikor elkezdtem olvasgatni a topikot, alig volt itt kismamája, most meg egész sokan lettünk... Kép)

Kép
Kép
Kép
cas

Boglárka
Lehet, hogy szobatársak leszünk a Margitban????Én is május 18-ra vagyok kiírva!!!!!

Ma voltam 12.heti UH-n, AFP-re december 6-ra vagyok behívva. Te mikor mész?
jano74

Sziasztok!

Mucus

Én is sokat gondolkozom a két gyerek közötti korkülönbségen. És oda jutottam, hogy jó lenne a két és három év közötti időszak. De hát tudjátok, ember tervez....
Nekem nem volt választott szülésznőm. És az ott lévőt természetesen Anikónak hívták.

Kép
labdácska

Sziasztok!

Mi szeretnénk most nyitni egy 4 éves lakástakarékossági számlát, miután megszületett a baba. És ha lejár a négy év, úgy tűnik, még kölcsönt kell felvennünk, annak a visszafizetéséhez viszont kell a két fizetés. És addig mi szeretnénk mégegy babót, de legalább 2 éves koráig itthon szeretnék maradni vele... szóval úgy tűnik, két év lehet köztük max.

Én tanultam a suliban gyerekpszichológiát, és ott azt mondják, hogy azért nem jó, ha túl kicsi a korkülönbség, mert annyira egyszinten mozognak, hogy nincs szükségük rá, hogy mással is megértessék egymást, ezért skszor jóval később szocializálódnak. De ezt én nem gondolom, hogy feltétlenül így lenne. Ráadásul kit érdekel, ha kicsit később kezd beszélni? Sokszor az az érzésem, hogy úgy nézik a gyerekeket, mint a versenylovakat. ÚÚÚÚRISTEN, A SZOMSZÉD JULIKA MÁR TUD JÁRNI....
Én ismerek olyet, aki 3 éves kora után lett szobatiszta, meg olyat is, aki szinte már iskolába járt, mire megértettük, mit beszél, de ezt szerencsére nen kérdezik az egyetemi felvételin, és később senki nem mondja meg róluk.

NNa kicsit eltértem a témától, ez most úgy kibukot.. Sokat bosszankodom ezen, meg a hülye táblázatokon, hogy mennyi idős korra mit kell tudniuk. Szegények biztos nem olvassák a táblázatokat.

Van egy könyv, mindenkinek nagyon tudom ajánlani, érdekes és olvasmányos és hasznos:
Mérei Ferenc - Binét Ágnes: gyermeklélektan
Tényleg nagyon jó!!!

Ja, még annyi!
Jár valaki a Sárvárihoz a kórházba? Már úgy értem, nem a magánrendelésére? Nem tudjátok, bent mikor rendel?

Na eldugulok, pusssz:
Orbis
orbis

Cas
Én is tanultam egy kis pszichológiát (pedagógus volnék, vagy mifene), és amennyire emlékszem a pszichológus-tudorok oda nyilatkoztak, hogy minél kisebb a korkülönbség, annál nagyobb a megrázkódtatás a nagyobbiknak... (Én olyan 3 év körüli korkülönbséget szeretnék közöttük... Hát majd meglátjuk. Kép)

Kép
Kép
Kép
cas

HOpp, az előzőnél kicsit elmászott az aláírás... Kép

Orbis
Lóverseny! Ez találó kifejezés!!!
Szörnyű, hogy a gyerekeket manapság már óvodás korukban fejlesztő (!!!) tanfolyamokra hordják, hogy mire iskolába mennek, felkészültek legyenek!
Szerintem minden kicsinek megvan a saját üteme, a gyerekek nem egyformák (szerencsére), kár őket versenyeztetni.
Nekem az a halálom, amikor az anyukák nekiállnak produkáltatni a kicsiket.
Tapsolj szépen! Mutasd meg a néninek/bácsinak, milyen ügyes vagy! Guggolj le! Állj fel!
Jó hogy nem: "Lábhoz!"...

Kép
Kép
Kép
cas

Voltam ma a dokinál, és ő is igyekezett megnyugtatni az AFP eredményekkel kapcsolatban. Ő sem tartja szükségesnek a magzatvíz vizsgálatot. (Szerencsére...)
Meghallgattuk Zsebi szívhangját is, olyan jó volt hallani!!! Majd kicsattantam, úgy vigyorogtam közben! Kép
Viszont nem enged tornára engem sem a méhlepény helyzete miatt. Kép

Kép
Kép
Kép
cas

Sziasztok

Cas
Ezek aztán a jó hírek! Kivéve a méhlepény helyzetét és a tiltást! Amikor még nem voltam terhes, én is úgy terveztem, hogy fogok majd járni tornázni, vagy úszni. Háát...., nem így alakult.
Azért amennyire lehet, használjál ki minden mozgási lehetőséget, mert hihetetlenül le tud gyengülni az ember. Igaz, én a 3. hónaptól nyomtam az ágyat, és ennek sajnos meg is lett az eredménye. Az izmaim és a csontjaim egyaránt, teljesen "leépültek".
A kövtkezőig rá kell hajtnom rendesen egy kis kondizásra.

Következő baba:
Igen, én is úgy gondolom, hogy a kis korkülönbség jobban megviseli a "nagyot". Hiszen azért még jóformán ő is kicsi, és maximálisan szüksége van az anyjára. Ahogy a kisfiamat elnézem, most nem hiszem, hogy rajongana érte, ha egy másik babával is foglalkoznék. Szinte még azt sem engedi, hogy főzzek mellette, teljes embert kíván.
Hátha egy év múlva......

Labdácska
A következőnél sem szeretnél szülésznőt választani?

Jó éjt mindenkinek

mucus
Tm

Mindenki, akinek feküdnie kell!!!

A novemberi kismama magazinban tornagyakorlatok vannak torna alól felmentett meg fekvésre ítélt mamiknak!!!
orbis

Sziasztok,

a korkülönbségről még csak annyit, hogy állítólag a 2 év különbség akár még életveszélyes is lehet, mivel a 2 éves akár meg is ölheti a picit, mert dühös rá és még nem tudja ennyi idősen, hogy mit csinál. Néhány szakember azt tanácsolja, hogy nem szabad a 2 évest az újszülöttel egyedül hagyni egy ideig. (Nem akarok senkit sem megijeszteni.) Egyébként a tesóm és köztem is 22 hónap van és mégsem ölt meg. (Lehet, hogy anyu ügyes volt?)

Nikcsi,
szerintem is a szülési sorrend jó.

Philissa,
ez azt jelenti, hogy januártól nem dolgozol?
Tényleg, többiek, ti meddig tervezitek a munkát?

Bmárti,
a dec. 23 nem bak? (A Kos március végétől van, nem?)

Mucus,
igen, a fiam szeptemberben kezdte az ovit, bár 2 évesen kezdtük igazán, mert visszamentem dolgozni. Szóval 2 éves volt, amikor beirattam egy magánoviba. Nagyon meg voltunk elégedve ezzel az ovival, csak hát az anyagiak... Miután a fiam évvesztes (évnyertes) lesz, így 5 évet járt volna oda. Ez kb egy autó árát jelentette volna. Arról nem is beszélve, hogy már tervezgettük a kistesót, és ha az egyiknek jár a magánovi, akkor a másiknak is. Na az már 2 autó ára. Sajnos ennyire jól nem megy. Úgyhogy a kis pasi önkormányzatiba jár most.

Laga 14+0
laga

Sziasztok,
ti hogy álltok az őssejt levétel kérdésével? Szeretnétek és egyáltalán csinálnak ilyet a Margitban?

Laga
laga

Sziasztok!

Mucus! Hé-hé, miért csak az első babásoknak szól a kérdés a kistesóról?! KépKépKép

Nikcsi! Doki neve ügyben ezer bocs, előbb járt a kezem, mint az eszem... Kép Kismamakönyvem nekem egy csomó van, a Nővérem védőnő, komoly gyüjteményt zúdított rám a témában. Ez a kettő a kedvencem, amikből idéztem.

Laga! Igazad van, persze, hogy bak. Gőzöm sincs, hogy írhattam ekkora butaságot. Kép Nikcsi doki-ügye után ez az elírás végképp bizonyítja a teljes szellemi leépülésemet. Kép

Korkülönbség témában én is azt gondolom, az első (előzö, legkisebb) gyerek egyénisége nagyon meghatározó. Én 2-2 évet szerettem volna, de mikor Lacika 1 év 3 hónapos volt, képtelen lettem volna egy második terhességre. Iszonyúan anyás volt, le se szállt rólam, éjszakánkánt jópárszor ébredt, én meg teljesen ki voltam merülve. Akkor kezdett stabilan (utcán is) önállóan járni, örökké menni akart, de hamar elfáradt, és sokat esett, mert persze már futni is szeretett volna. Állandóan emelgetni kellett, rengeteget cipeltem, meg se tudott volna maradni szerintem egy terhesség. Már 2 éves volt, mire abba mertem hagyni a védekezést, és így utólag azt mondom, nagyon jól jött, hogy még fél évig nem estem teherbe. Tudta a bölcs természet anyácska, hogy mit csinál. Kép Igaz, hogy így már nem fog beleférni 35 éves korom előtt a 3. baba, de megbolondultam volna minden segítség nélkül, messze a nagyszülőktől, egy kicsivel meg egy picivel.

A "mit tud a gyerek" témában elviekben teljesen egyetértek veletek. Ugyanakkor tudom, milyen érzés, mikor mások az enyémmel azonos korú gyereke már mondatokban beszél, az enyém szókincsét meg még egy kezemen meg tudom számolni. Persze ráér, meg úgyse marad néma, meg ilyenek, de az emberben óhatatlanul felmerül az aggódás, hogy nincs-e valami nagy baj az én gyerekem képességeivel (nagyon buta lesz-e?!), vagy éppen nem rontottam-e el máris jóvátehetetlenül valamit, ami esetleg később egész életében hátrányos helyzetbe kényszeríti őt...

BMárti

BMárti
bmárti

Sziasztok

Bmárti
Ne haragudj, 1000 bocsánat! Csak ma már olyan ritka, hogy egy max. kettő gyereken felül vállalnak a szülők. Tehát akkor még1* felteszem a kérdést. Ki szeretne egy vagy kettő kistesót?

Engem még egyenlőre nem aggaszt a dolog, hogy a kisfiam az állathangok utánzásán kívül még nem igen mond mást.
Azt olvastam, hogy azok a gyerekek akik már mondatokban beszélnek, ellentétben a kuka gyerekekkel, nem biztos, hogy okosabbak. Mert sokszor egy ilyen kis kuka gyerek értelmesebb, mint a folyamatosan beszélő társa.
Tehát senkinek sem kell elkeseredni! remélem én sem fogok!

Laga
Húha! Tényleg elég húzós ára van a magán ovinak.
Abban viszont igazad van, hogy ami az egyiknek jár az a másiknak is.

mucus
Tm

Mucus
A 3. hónaptól végig feküdtél?! Te jó ég, azért az nagyon kemény lehetett! Persze a babáért én is mindent megtennék, de azért örülök, hogy ezt elkerültük (eddig).
A mozgásban eddig sem volt hiány (háromszor voltam szüretelni, néhányszor kirándulni, és kevés olyan nap van, hogy csak itthon ülnék), és szeretek sokat sétálni. De érzem, hogy kellene valami célirányosabb és rendszeres mozgás is. Úgyhogy marad az óvatos itthoni torna. Még nincs meg az ehavi Kismama, de majd megveszem. És az egyik könyvben is vannak gyakorlatok.
(A doki utasítása egészen pontosan úgy hangzott, hogy "mozogni szabad, de mondjuk ne cselgáncsozzon"! KépKépKép)
A nem beszédes gyerekek kapcsán... Hány olyan sztori van igen nagy koponyákról, hogy rettenetesen későn kezdtek el beszélni? (Persze most egy név se jut eszembe...)
(Még vicc is született, hogy a gyerek 6 évesen szólalt meg először, közölve hogy "Ez a puding rossz.", a szülők pedig örömkönnyen között faggatták a gyereket, hogy hát eddig miért nem beszélt?! "Eddig minden teljesen rendben volt." - jött a válasz. Kép)

Laga
Unokatesóm 14 hónappal idősebb nálam, és amikor először megmutattak neki, le akart húzni az ágyról, és ki akarta nyomni a szemet. Kép
(Az ágyat nem érte fel, és nem látott engem rendesen, a szemem meg pislogott, és korából adódóan meg akarta fogni. Kép)
A szülők persze időben közbeléptek (szerencsémre)... Kép
Ismerősöknél a 2 évvel nagyobb véletlenül úgy fejberúgta a picit, hogy rohantak vele az ügyeletre. (Szerencsére nem történt baj.)
Szóval tény, hogy két pici mellett igencsak résen kell lenni.!

Bmárti
Jó-jó, abban igazad van, hogy az ember elkezd aggódni, ha a saját gyereke egy másikkal való összehasonlításban jelentősen alul marad (nekem ezt még büszke nővérkeként is nehéz volt néha feldolgozni, egy anyának még sokkal nehezebb lehet). Engem tényleg az zavar igazán, hogy ma szinte verseny lett a gyereknevelés, ami aztán (az első) diploma megszerzéséig sokszor be sem fejeződik a szülőknél... Kép A legelborzasztóbb tényleg az számomra, amikor már teljesen jó képességű ovisokat különórákra hordanak!!!
Magamat ismerve az, hogy nem rontottam-e el máris valamit kb. a gyerektől teljesen függetlenül folyamatosan motoszkálni fog bennem... Kép

Lányok!
Van Nektek pozitív anya-képetek? (Olyan ismerősre-rokonra gondolok, akinek nagyon tetszenek a gyereknevelési módszerei, a személyisége, stb...)
Mert persze az elsődleges modell a saját anyánk, de abból általában az ember csak azt szűri ki, hogy mi az amit BIZTOSAN NEM úgy fog csinálni, mint a saját anyja. (Ami meg jó volt belőle, azt úgyis automatikusan alkalmazzuk, mert az a természetes.)
Illetve (ez főleg azoknak szólna, akiknek már van gyerekük) az otthonról hozott negatív mintákat mennyire sikerült "kinevelnetek" magatokból?

Kép
Kép
Kép
cas

Cas
Írok is gyorsan, mert holnap nem leszek gépközelben.
Hát tényleg kemény volt az állandó fekvés, amit az elején még nem vettem komolyan. Amikor azonban 4,5 hónaposan azt mondta a dokim, hogy már megrövidült a méhnyak, és az elkísérő Anyukámnak is a lelkére kötötte, hogy ne engedejnek szaladgálni,(mert egyébként a tempómon nem lassítottam) mert fenn áll a koraszülés veszélye, akkor már becsülettel nyomtam az ágyat. Meg az is engem! Az utolsó két hónap pedig már annyira gáz volt, hogy pl.nem tudatam szinte az asztalhoz ülni,mert nyomtam az egyébként kis hasamat, ami rögtön vadul görcsölni kezdett. Annyira bénának éreztem magam, és olyan kiszolgáltatottnak. Széken ülve zuhanyoztam, a kocsiban félig fekvő helyzetben utaztam stb. Mit mondjak, rohadt volt! Akkor azt mondtam, a szülés ennél csak jobb lehet.
Utólag viszont olyan szépnek tűnik.
Szóval! Ne tapasztaljátok meg, tényleg nem kívánom senkinek!!!!
Én is meg fogom venni a novemberi Kismamát a fekve tornázásra kíváncsi vagyok. Hátha ilyen lesz a második is.
Bár reménykedek, hogy nem. Végülis ez is döntő fontosságú volt abban, hogy mikor jöjjön a követekző baba.

Egyébként köztünk a tesómmal 15 hónap van, és álítólag soha nem volt semmi probléma. De lehet, hogy csak azért mert tesóm az alkalmazkodóbb és Ő a nagyobb. Ha én jöttem volna előbb, lehet én is "piszkálgattam" volna egy kicsit.

Anya-kép:
Igen nekem van! Részben az Anyukám is, mert én is sok mindent úgy csinálok mint Ő, de tény, hogy legalább ugyanennyi olyan dolog is van, amire azt mondom, hogy -na ezt nem! Nem feltétlenül azért, mert az rossz, hanem csak másképp gondolom.
Akinek viszont nagyon tetszik a nevelési módszere, hozzá állása a dolgokhoz, az egy ismerős anyuka. A tanácsát, bármiről is van szó mindíg megfogadom, ezért sokszor szoktam is tőle kérdezni, hogy Ő hogyan csinálta ezt vagy azt.
Sőt! Amikor már Anyu is tanácstalan, és nem akar Nekem rossz tippeket adni, akkor inkább megkérdezi az ismerőst. Láttuk, hogy hogyan nevelte fel a gyerekeit, és az egész családunk Őt tartja a legjobb példának.

üdv Mucus

mucus
Tm

Mucus
Le a kalappal előtted! Én a helyedben biztos elviselhetetlen hárpiává változtam volna ennyi megpróbáltatás után! Kép
Anya-kép: nálunk is sokminden van, amit ugyanúgy fogok csinálni, mint anyu, és legalább ennyi, amit nagyon nem. Ismerős anyukák közül több is van, akiben ez tetszik, van, akiben az, sokat lehet tőlük tanulni! (Az érdekes az, hogy nálam 3 ilyen van, 3 teljesen más korosztály. Az egyiknek felnőtt gyerekei vannak, sőt már az unokái is egyetemista-korúak, a másiknak kamasz gyerekei vannak, a harmadik pedig egy barátnőm, aki velem egyidős.)
Anyáink között pedig az a különbség, hogy az enyém akkor is osztogatja a tanácsait, ha fogalma sincs a problémáról sem a megoldásáról (de ezt a világért sem vallaná be). Na ilyenkor szoktunk veszekedni... Kép

Kép
Kép
Kép
cas

Üdv mindenkinek!

Jano74

Én hol május 18, hol május 19-re vagyok írva, attól függ ki nézi. AFP-re én is Mikulásra vagyok behívva. Pont akkor kell édes trutyit inni, amikor a Mikulás hozza a sok finom csokit. Kép Estére lehet, hogy elmegy a kedvem minden édességtől.

Orbis

Én is a Sárvárihoz szeretnék járni, de kész röhej, hogy egyszerűen nem tudok vele beszélni telefonon, éppen akkor ment el egy másik osztályra, stb. Már a nőgyógyászaton kérdeztem meg, hogy mikor rendel, erre ott azt mondták, hogy ott nem rendel. ????? Hogy van ez????
A terhesgondozóban a Sárvári csütörtök 13-14-ig van írva, az más??? Én már nem tudom. Oda kellene-e mennem a gondozóba minden bejelentkezés nélkül és ott kérjem meg, hogy vállaljon, vagy fogalmam sincs. Holnap még teszek egy kísérletet, a gondozót felhívom és megkérem, hogy világosítsanak fel, hogy hol beszéljek a dokival, ill. hova kell járnom a dokihoz: csütörtökön a gondozóba, vagy fel a II. emeleti nőgyógyászatra, vagy magánrendelésre????

Laga

Én is akarok őssejtet levetetni, biztos ami biztos. Meg is kérdeztem a gondozóba attól a nővértől aki az első alkalommal veszi fel az adatokat, és ő azt mondta, hogy csinálnak a Margitban is, de ahhoz majd egyéb vizsgálatokat is el kell végezni (HIV...). Majd a dokit is megkérdem.

Boglárka
(11+6, azaz 1,5 óra híján 12+00) Kép
boglarka

Boglárka!
Én is sokáig kerestem, mire rátaláltam, végül csak magánrendelésen találom azóta is. Meg tudom adni a számát, ha gondolod, kell kérni időpontot. Az oktogonnál rendel.
Orbis
orbis

Sziasztok!

Mucus! Nincs harag! Kép Szóval mi lehet, hogy bevállalunk még majd egyet... Kép
Nekem beszéd témában azt mondta egy kedves idős gyermekorvos bácsi, hogy amelyik gyerek későn kezd beszélni, az a reál tudományokban fog jobban jeleskedni. Majd meglátjuk. Kép Egyébként Lacika két éves kora után átmenet nélkül kezdett el mondatokban beszélni, és most már beszél úgy, mint bármelyik korán kezdő kortársa. De valahogy annyira tud parázni az ember lánya, ha a gyerekéről van szó... Kép

Cas! Abban teljesen egyetértek, hogy szörnyű ez a teljesítménycentrikus világ az óvodásoknak szervezett különórákkal, meg a többivel. Ráadásul sok szülőnek megvan a saját elképzelése a gyermeke "karrierjéről", és még csak azt se veszi figyelembe, hogy szegény gyerkőc szeret-e pl. balettozni, márpedig oda járatja, és kész. Kép

BMárti

BMárti
bmárti

Tegnap este végre a büszke apuka is ki tudta tapintani a lurkó mocorgását!!! (Már hetek óta rágta a fülemet, hogy ő mikor fogja már érezni?! Kép)
Ja, és beigazolódott amit sejtettem, hogy azért ébredek már hetek (hónapok) óta korán én, aki azelőtt mormota voltam, mert Zsebi reggeli tornával kezdi a napot minden reggel (úgy 1/2 6 és 1/2 7 között, mostmár érzem is). Kép
(Micsoda sportember... Nem is a mi gyerekünk... Kép)

Kép
Kép
Kép
cas

Sziasztok!

Cas,
te milyen szakos vagy, ha nem titok? Csak azért kérdezem, mert a fiamnál (3 éves) most felmerült egy olyan lehetőség, hogy elkezdjük a nyelvoktatást a Helen Doron módszerrel. Nem tudom, hogy hallottatok-e már róla, de kedden elmentem egy bemutató órára és nem tűnt rossznak. Tulajdonképpen a módszer abban áll, hogy már piciket is lehet tanítani ugye képek, segédeszközök (játékok) és hanganyagok segítségével. Persze az írástudatlanokat nyilván másképpen nem lehet, ez logikus. A kérdés igazán az, hogy beirassam-e a gyereket, vagy ne?
Van pro és kontra:
Pro: állandóan be nem áll a szája és kitalálta, hogy ő angolul beszél (gyakorlatilag halandzsázik) + azt mondta, hogy ő már nagyfiú és iskolába akar járni + iszonyatosan fogékony és érdeklődő + ha nem kötöm le szellemileg, akkor kezelhetetlenné válik.
Kontra: nem akarom erőltetni, vagy rákényszeríteni az akaratomat + nem akarom hogy teljesítményorientált legyen + ha mégsem válik be a dolog, akkor lehet, hogy elveszem a kedvét attól, hogy később nyelvet tanuljon.

Szóval én is beszéltem óvónővel, aki nagyon ellene volt minden külön foglalkozásnak, de másrészről meg úgy látom, hogy amit én tanítottam neki angolul, azt könnyedén használja. (Mégsem tartom jó ötletnek, hogy én tanítsam, mert elidétlenkedi és nem vesz annyira komolyan mint egy idegent.)
Hozzá kell tenni hogy a Helen Doron tanfolyam havi díja 10.600,-Ft (heti 2x30 perc esetében) + a tananyag 10 hónapra 9.200,-Ft. Szóval aranyárban van. (egy 45 perces óra 2.400,-Ft!!!, ja és minimum 4 fő, max 8 fő van egy csoportban)

Szóval mi a tapasztalatotok?

Bmárti,
neked hasonló korú a fiad, te mit gondolsz? Jár már oviba?

Mucus,
ne aggódj, ha a gyereked még "csak" állathangokat tud. Az enyém is csak ezt tudta ennyi idős korában és tegnap már eljutottunk oda, hogy azért könyörögtem neki, hogy csak 2 percre maradjon csendben!

Laga 14+1
laga

Sziasztok!

Laga! Lacika szeptember óta jár egy óvodai minicsoport félébe. Igazából a bölcsibe, de csupa majdnem 3 éves gyerekkel egy csoportba. Hú, mit össze törtem a fejem, mire eldöntöttem, hogy beadom... Kép Az óvodai nyelvoktatásról semmilyen tapsztalatom sincs, a Helen Doron módszerről meg nem is hallottam még. Bár azt mondják, a kicsik könnyen, játékból tanulnak nyelveket. Lehet, hogy kár lenne kihagyni, pláne, hogy érdeklődik is a nyelvtanulás iránt, de az is lehet, hogy ez is csak fölösleges terhelés... Nem könnyű döntés, az biztos.

Itt lógok a gép előtt egész nap. Teljesen kiütött a megfázás (vagy valami fertőzés?), folyik az orrom, duda a fejem. Brühühü...

BMárti

BMárti
bmárti

Bmárti,
hová adtad Lacikát, magánba?

Laga
laga

Boglárka
Akkor biztos összefutunk Mikuláskor!

Ti meddig dolgoztok szülés előtt? Párommal májusban költözünk saját házunkba, legalábbis ez az elképzelés. Még javában folyik az építkezés. Ez azt jelenti, hogy éppen a terhesség vége felé lesz költözködés, bútorvásárlás stb. Szerintetek mennyi az az idő, amit már otthon, ráhangolódással érdemes tölteni. Tegyük fel, hogy minden komplikáció nélkül zajlik.
jano74

Laga
Informatika szakos vagyok. Tehát nyelvtanítás szempontjából nem igazán szaktekintély... Kép Bezzeg ha az óvodai informatika oktatásról kérdeznél... Kép (Abban se lennék!)
Így csak a saját véleményemet tudom neked prezentálni: szerintem próbáljátok ki. Azok alapján, amiket érvekként írtál mellette és ellene, szerintem egy próbálkozást megér. Ami nagyon fontos, kizárólag csak addig csináljátok, amíg a kicsi ÉLVEZI! Amint egy kicsit is tiltakozik ellene, szerintem abba kell hagyni (esetleg később újra felhozni, hogy emlékszel, milyen jó volt? akarsz újra járni?). (Ilyen kicsi korban még úgysem lehet fegyelemre szoktatni, hogy márpedig fiam amit elkezdtél azt be kell fejezned! Szerintem ez olyan 10 év múlva lesz aktuális... Kép)
Nekünk legalábbis (főleg az ilyen kicsikkel kapcsolatban, de még nagyobbacskákkal is) modern pedagógia kapcsán ilyesmi nézeteket hirdettek. No meg a másik oldalt is: a tanár tartson olyan órákat-foglalkozásokat, hogy a gyerekek élvezzék, és szívesen járjanak. (Ez nem is olyan könnyű, mint gondolnátok!)
És sajnos az anyagiakat sem szabad nézni (kifizettem az egész hónapot, jó lenne, ha végigjárnád...), persze a guta ütögeti az embert a kidobott pénz miatt, de tényleg egy életre el lehet venni a kedvét a tanulástól.
Zárszóul egy pozitív példa: öcsém óvodás kora óta tanul angolul (asszem középsőben kezdték), persze az elején ők is csak dalokat, játékokat, alapvető beszélgetés-paneleket tanultak (köszönés, kérés, stb...). És nem utálta meg, mert a tanítónéni (egy fiatal, nagyon kedves, frissen végzett lány) meg tudta szerettetni velük a nyelvet. (Na jó, meg az összes kisfiú szerelmes is volt belé - így megvolt az inspiráció. Kép)
Ma 14 éves a legény (azóta is uaz a tanító néni tanítja), és megvan az angol középfokúja. És mivel ennyire kicsi kora óta természetes számára egy másik nyelv, így nem esik nehezére még egy másik nyelvet is tanulni.
Ui: (és végre eldugulok) A kicsi sokat néz angol nyelvű adót? (Vagy honnan jött az "angolul beszélek" halandzsázás?)

Kép
Kép
Kép
cas

Bmárti
Én is full beteg vagyok, tegnap előtt este kezdődött nálam is eszement torokfájással és rettenetes náthával, a fejem majd szétszakadt. Ma már egész jól vagyok, úgyhogy kitartás Neked is!
(Persze én szedegetem az oscillo-t meg C vitamint.)

Kép
Kép
Kép
cas

Cas, Bmárti

Jobbulást mindkettőtöknek!!!

Én eredetileg angoltanár volnék. Véleményem szerint minnél előbb érdemes a nyelvoktatást elkezdeni. Úgy vélem, ha igazán jó tanárt fogtok ki, akkor a gyerek nem tanulásként és kötelező programként éli meg az egészet, hanem játéknak, így örömmel fog eljárni a foglalkozásokra. (Az már csak külön szerencse, ha ti is beszélitek a nyelvet és ki tudjátok elégíteni az érdeklődését, esetleg finomítani a kiejtését.) Arról nem is beszélve, hogy a szocializációjában is sokat segít, ha szokja a gyerekek társaságát és azt, hogy időnként osztoznia kell a felnőttek figyelmén. (Ez talán segítheti az óvodai beszoktatást is.) Egyébként szerintem a játék a legjobb módja a nyelvtanulásnak. Én felnőtteket tanítottam és rengeteget játszottam velük - nem fogok szerénykedni - célravezető volt a játékos oktatás.

Én már fejembe vettem, hogy a kisbabámnak mielőbb minnél több nyelven fogok hanganyagokat lejátszani, mert azokat a hangokat, melyek képzését kiskorban nem sajátítja el sosem fogja tudni megtanulni.

Mindent egybe vetve, ha időd és pénzed engedi szerintem próbáljátok meg, kárt biztosan nem teszel vele. Magam egész kiskoromban németül tanultam és a mai napig tökéletesen emlékszem a mondókákra, versikékra, amit tanítottak.

A módszerről még én sem hallottam, próbáld meg, de ne erőltesd!!
jano74

Jano74
Köszi a jobbulást! Kép
A hanganyagokkal pedig igazad van! A kiskoromban ezerszer hallgatott német mondókákat én is tudom máig és pontosan olyan kiejtéssel, amilyennel annak idején ezerszer hallottam... (Leírni már nem tudnám, mert mindent elfelejtettem németből.)

Kép
Kép
Kép
cas

Sziasztok

Cas
Na nehogy azt gondolod, hogy én nem váltam egy kicsit hárpiává. De nem hiszem, hogy a megpróbáltatások miatt, inkább a hormonoknak köszönhetően. Ez is inkább az utolsó hetekben volt rám jellemző, azt hiszem ilyenkor már egyébként is feszült az ember. Nyár lévén dög meleg volt, alig szuszogtam ....stb. Alapjáraton is kínlódik az ember. Szóval szerintem ez minden terhesnek megbocsátható.

A babi rugdolódását tekintve, örülj neki, hogy "csak" korán kel, és nem az éjszaka közepén kezd bele egy jó kis párnacsatába.
Egyébként pedig! Állítólag az a baba aki már a terhesség alatt beáll ugyanarra az időszakra egy kis dorbézolásra, születése után is egy ideig
megmarad ez, és valszeg akkor is felfog ébredni éccaka. Az enyém éjel kettőkor csinálta, és még születése után öt hónapig kelt kettőkor.
Ez persze nem törvényszerű, nem kell megijedni!

Laga
Kíváncsi vagyok, hogy én mikor fogom a fiamat egy kis csendre bírni. Beszélni nem beszél, de hangja az van!!!

A betegeknek jobbulást!

Mucus

mucus
Tm

Sziasztok,

Jano74,
akkor mi kollégák vagyunk, mivel az én elsô diplomám is angoltanárságról szól. (A profilomban azért adtam meg a közgazdászt, mert az a második diplomám és hol ezt mondom, hol azt.)
Egyébként azért vagyok ennyire tanácstalan, mert nincs tapasztalatom a kicsik oktatásával kapcsolatban. A legfiatalabb (magán)tanítványom 8 éves volt, vagyis ô már írt és olvasott, tudta mi az az ige, stb... Nyelviskolában és egy fôiskolán tanítottam eddig, úgyhogy semmilyen anyagom nincs a kicsikhez, se módszertani gyakorlatom.
A másik dolog, hogy szeptemberben elkezdtünk úszni és annyira nem szerette a fiam, hogy egy hónap után azt mondta, hogy ô még a Balatonban sem fog ezentúl pancsizni. Teljesen rosszul lettem erre! Az én fiam, aki egy halacska volt eddig! (Persze így utólag tényleg nem voltak ideálisak a feltételek az uszodában, de ez csak menet közben derült ki.)
Arra gondoltam, hogy talán kipróbálunk egy hónapot, megvesszük a tananyagot és ha nem tetszik neki, akkor megpróbálom itthon én folytatni.
Ha szakmailag érdekel a tananyag, csak szólj és majd referálok.

De tényleg, azért vagyok ennyire bizonytalan, mert ti is azt írtátok, hogy nem szabad túlterhelni, vagy ambicionálni semmit a gyereknél.

Egyébként innen van a fiamnak az angol halandzsázása, hogy engem is hallott angolul beszélni.
Képzeljétek, a férjem az MTV-n az idôjárást hallgatja pont most és az a pasi van, akit Reisz Jánosnak hívnak. Hallottátok, hogy milyen tájszólása van? Na a férjem utánozta éppen most és a fiam erre azt mondta: Apa, miért beszélsz angolul? Ha-ha-ha

Cas,
létezik óvodai informatika tanítás is?

Laga
laga

csak egy kis sztori ezzel a angol nyelvvel kapcsolatban.

Ismerős kisgyerek is gyakran hallotta a szüleit angolul beszélni. Ez a kisfiú is, mit többnyire minden gyerek meghallja a káromkodást, amiről a szülők több féle módszer bevetésével próbálták leszoktatni, ill. a tudomására hozni, hogy ez csúnya szó, ilyet nem mondunk.
Az egyik ilyen módszer az volt, hogy az anyukája értetlenül nézett, rá és közölte, hogy - én ezt nem értem. Erre a kisfiú: -Anya, pedig ez angolul van!

mucus
Tm

Mucus
A kölök egy kakukkosóra. Ha éhes, akkor hajnali 1/2 4 - 4 felé kezdi a viháncolást (mint pl. ma éjjel, de egyszerűen nem vagyok hajlandó hajnalban felkelni enni). Úgyhogy másfél órán keresztül nem hagyott békén... (Szívtelen vagyok?!) Kép
Ez egyébként kitolódik a korábban említett 1/2 6 - 1/2 7-re. Na ez utóbbi egész kellemes volna, klassz lenne ha így átaludná az éjszakákat! Kép (Anyai álmok... Majd tavasszal térjünk vissza a témára! Kép)

Laga
Elvileg!
(Nem hallottatok a botrányról, hogy kaptak az óvodák 1-1 db 1 millió forintos "kakaóbiztos" gépeket az államtól. Szakemberek kicsit sokallották az árat, és össze is rakták ugyanazokat a gépeket kb. fele áron. Aztán nemtom mi lett a vége, elhallgattak a hírek erről a témáról.)
Szóval elvileg és pedagógiailag cél az ovis korosztály, volt is olyan tárgyunk, ahol ilyen programot írtunk, amivel a kicsik tudnak játszani. Egész jópofa volt.
Gyakorlatilag én még nem hallottam olyan oviról, ahol tényleg volna informatikai foglalkozás. (Mondjuk ha minden óvodának 1 azaz egy db gépe van, akkor nem is lesz. Ahhoz meg még sokat kell gyalogolnunk az EU-ba, hogy minden ovinak legyen 1 gépterme legalább tizenpár géppel...)

Kép
Kép
Kép
cas

Nahááát!!
Micsoda pedagógus banda gyűlt itt össze!!
Egész otthonosan érzem magam KépKép
Én meg tanítónéni volnék. (tényleg csak volnék, most végeztem, de az államvizsgán már tudtunk a babáról, így meg se próbáltam állást keresni...3 hónapra?)
Na majd jövök még, most sietek doktorbácsihoz, csak beugrottam hozzátok!
Üdv
orbis

Orbis
Akárcsak én! Kép
A diplomaosztó előtt 2 nappal voltam dokinál, aki megerősítette, hogy 6 hetes terhes vagyok.
(Apukám ezt csak úgy aposztrofálta, hogy "Nem sokat vártatok a vizsgaeredményre..." Kép Mármint az államvizsgáéra, mert a férjemmel mindketten most végeztünk.)
Így nem is vágtam neki az álláskeresésnek én se (kinek is kellettem volna, ha bejelentem, hogy akkor én legkésőbb januárban eltűnök babázni?!).
És így most mit csinálsz? Ha nem túl indiszkrét... Csak azért, mert néha van egy kis lelkiismeretfurdalásom, hogy nem túlzás-e itthon lógatni a lábamat?! (Szóval nyugtass meg, hogy nem! Kép)
(Jójó, azért nemcsak itthon ülök, mert tanítok meg a családi vállalkozásba is besegítek, de azért a héten pl. itthon punnyadtam végig.)

Kép
Kép
Kép
cas

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?