Sziasztok!
Mint inzulinnal,gyógyszerrel és diétával is kezelt cukorbeteg (nem terhességi cukor), dietetikussal ellátva a következőket tudom mondani a diétával kapcsolatban:
- nem szabad diabetikus termékeket venni,mert aránytalanul sok benne a CH (min.50-60 g/szelet,pl.:nápolyi),arról nem is beszélve,hogy baromi sokba kerülnek,hiszen visszaélve a cukorbetegek hiszékenységével,erre is egy iparág épült rá
- én a következők szerint étkeztem a terhesség előtt: reggeli (7:00):20 g CH, tízórai(9:00):15 g CH,ebéd(12:30): 30gCH,uzsonna(15:00): 15g CH,vacsora(18:00):300 g CH,utóvacsora(20:30): 15 g CH- 125g CH, 1200 KCal. Ha jókor,jókat esztek,nem lesztek éhesek, én például az utóvacsorát kínok között erőltettem magamba. NEM ÉHEZTEM EGYSZER SEM ÉS SOSEM VOLT HYPOM!!!
A lényeg a szénhidrát típusokban rejlik,hiszen a gyorsan felszívódó CH hirtelen megemeli a cukrot,így viszont nem is tart ki a CH,ergó éhesek leszünk,zabálunk és kész is a diétánknak.
A következő elosztás kell szigorúan a diétához:
reggeli: csak lassú CH
tízórai: 50% gyors,50% lassú
ebéd: max.10 g gyors CH-t tartalmazhat
uzsonna:csak gyors
vacsora:max.10 g gyors CH-t tartalmazhat
utóvacsora: 50% gyors,50% lassú CH
Most a terhesség alatt a következő a diétám:
reggeli:25 g CH
tízórai:20g CH
ebéd: 45 g CH
uzsonna:20 g CH
vacsora:35 g CH
utóvacsora:20 g CH
160 g CH
1500-1600 KCal
Ez abszolút beválik. Én sem vagyok soha éhes,a cukraim nagyon szépek, a korábbi 13-16 helyett a terhesség alatt fele inzulinnal,mint korábban pedig ilyen korú terhességnél már nő az inzulinigény,tehát több inzulint is kellene kapnom,de mégsincs így, nekem most 4,6-5,6 között vannak a cukraim.
Ami fontos még:
-nem eszünk fehér pékárut csak teljes kiörlésűt,barnát,graham-et
- az édesítőszernek is van CH-tartalma,tehát csak óvatosan azzal is
Vannak még alapszabályok,de teljesen betartható a diéta, én ennek a segítségével és a rendes kezeléssel fogytam a terhesség előtt és a terhesség alatt is rengeteget.
gyors CH: gyümölcs, tejtermékek, stb.
lassú: gabonatermékek,stb.
Vannak még szabályok a mérésnél is, illetve az étkezésnél, ha valakit érdekel,szívesen leírom azt is.
Bocsi,hogy hosszú voltam!