Köszi Mtücsök! Lehet, hogy írtad már, de mostanság már arra sem emlékszem délutánra, hogy mit reggeliztem
)
Azt tudod, hogy hány órakor kezdődnek a programok és hol tartják őket?
Amúgy nekem is kapásból az ugrott be, hogy mennyi indított szülés lesz ezentúl ott, ahol ezt már bevezették...!
Nekem inkább a lelki háttere fontos. Mármint, hogy annál szüljek, akit nem aznap látok először. És eleve, minden kismamának más típusú orvos "jön be". Van aki a vicceskedő dokikat bírja, van aki azokat, akik két szót se mondanak, de ha igen, azt komolyan kell venni, és még sorolhatnám. Ha egy személyiségemtől tök eltérő dokinál szülök, akkor nem tudunk annyira összehangoltan közreműködni. Esetleg frászt kapok a stílusától, ideges leszek, hisztizni kezdek (hajajjj...!) és az meg senkinek sem jó. De ha fogadott dokinál szülök, akkor az neki is és nekem is jó abból a szempontból, hogy tudjuk egymást dilijeit kezelni. Pl. az én mostani dokim már tökéletesen tudja, hogyan kell a paráimat kezelni. Bemegyek aggódva, vagy idegesen valamivel, ő meg kb. kettő perc alatt meg tud nyugtatni. Ez meg nem megy első alkalommal, és szerintem egy szülésnél nagyon fontos a lelkiállapot. Sokkal könnyebben túl vagyunk az egészen mindketten, ha képbe vagyunk a másiknál.
Elhiszem, hogy a nőgyógyászoknak meg nincs hétvégéjük, meg semmi, de valamit valamiért. És egyetértek: nem kötelező magánbetegeket vállalni, azaz meg lehet szabni a számukat. Ráadásul ezer olyan szakma van még, ahol ugyanez a helyzet, és még választásuk sincs. Lásd újságírás. Nekem sem volt hétvégém, sem ünnep, se semmi, sőt még éjfélkor is kaptam párszor telefont a szerkesztőmtől, mert felmerült ez meg az a tördelésénél. És én ezért nem kaptam plusz juttatásként semmit. Ma már azért ez a folytonos készenlét nem olyan extra negatívum, ami csak a nőgyógyászoknál fordul elő. Amikor valaki szülésznek megy, szerintem ezt pontosan tudja.
Szóval én változatlanul pártolom a fogadott orvosnál való szülést. Persze ha behoznak egy kötelező szabályozást, akkor bizonyára nem fogják a kismamák véleményét kikérni. Úgyhogy akkor alkalmazkodni kell, mese nincs. Így jártak Veszprémben is. Sok választásuk nem volt, ha nem akartak elutazni a világ végére amikor beindul a szülés
(