Új privát üzeneted érkezett!

Doktor Úr,
rosszul írtam, még csak 14. hetet töltötte be a barátnőm, (a baba most 6,8 cm-es)!
oneil42

Oneil42: Gondolom te jársz fel a másik Jahn fórumra is, és értesz némiképpen a gyógyszerészethez, ha jól emlékszem. Kép Kérhetek tőled tanácsot nem terhes ügyben gyorsan? A férjem éppen egy ürülni nem akaró vesekővel küzd. Ilyenkor a rovatinex és a vízhajtók a jók, ugye? Kamillateát itatok vele liter számra, de mit lehet még tenni azért, hogy kijöjjön az a fránya kavics? A sört is hallottam, csak időnként fájdalomcsillapítózik, ami azért a sörrel nem túl szerencsés párosítás.
Üdv: V.
vantal

Igen gyógyszerész vagyok.
Szedhet görcsoldót (pl. No-Spa tabletta), fájdalomcsillapítót (pl. Algopyrin tabletta), jó a Rowatinex kapszula. Sok folyadék (min. 2 L) elsősorban víz. Vizelethajtót és sört inkább ne (a sör is vízhajtó hatású, így az elfogyasztott folyadéknál nagyobb mennyiségű vizelet ürítését okozza. Ez dehidrációhoz vezet, majd a bekoncentrálódó vizelet elősegíti a kőképződést.)
Igyon étkezés közben, étkezés után 2 órával és lefekvésnél is. Segít még a sok mozgás (pl. lépcsőzést szoktak javasolni). Diétázni is lehet (bár inkább megelőzendő a további kövek kialakulását), de a megfelelő diétához tudni kéne milyen típusú a kő. Orvos látta? Szívesen válaszolok, kérdezz, de ne itt (szétoffolnánk esetleg a topikot), elérsz pl. a másik fórumon vagy privin (itt nem találtam privi írási lehetőséget).
oneil42

Oké, kereslek, köszönöm!
vantal

Vantal,
szerintem Dolargant kaphatsz.
moncaberta

Az nemtom mi az :o)
Mondjuk eleve az a terv, hogy fájdalomcsillapító nélkül szüljek, de az egy dolog, hogy mit tervezek, és mi lesz belőle.
vantal

Ági!
Hogy csináltad ezeket az aranyos figurákat?

Kép

Kép
mtücsök

Tücsök!Kép

Bóklászok a neten és jobb egér-gombbal (kép mentése másként) gyűjtögetem őket. Aztán egy óvatlan pillanatban becsempészem ide.

ÁgiKép
aszemenyei

<!--attachment: n_vtelen-122197.unk*attachment_icon.gif*image/bmp*29.9**n%e9vtelen%2ebmp --><center><pre>
Kép
névtelen.bmp (29.9 k)</pre></center><!--/attachment-->
vantal

hát ez nem jött be, túl nagy :o(
vantal

Kép
vantal

Oneil42!
Adatai kicsit bizonytalanok, de nem gondolom, hogy a leírtak miatt abortust kellene kérni, de nem is indokolható, és a 12 héten már túl is van. A kis hematoma fel fog szívódni, én a pihenésen kivül mást nem is adnék ...

Kösz. Szerintem is sok olyan szöveg van ami inkább a csetekre való, így nehéz megtalálni az igazi kérdéseket.

Vantal!
Szülés alatt csak az EDA hatásos....
gyuri
Szeged

Sziasztok. Valaki meg tudná mondani mit jelent ez: corpus callosum részleges ageneisa? a uh-on babámnál ezt mondta a doki, és ezért neurológiai vizsgáűlatot javasol, valami MR vizsgálatot. Kép(
rgabriella

Kérdeztem a dokit is de nem szívesen válaszolt, és azt sem értettem.
rgabriella

Köszönöm a választ! Továbbítom...
oneil42

Sziasztok!

Biztos volt róla szó, de elfelejtettem... Kép
Ha 1 ágyas szobába kérem magam, akkor egész éjjel velem lehet a baba, vagy ott is csak ~5-~23-ig?

Zsuzsi

Kép
hbzs

sziasztok!!
Hogy van mndenki? Kép)
rgabriella

Gabi!
A corpus callosum a két agyfélteke közti fő összekötettés, kérges test a jelentése.
Az agenesia nem tökéletes fejlődés.
Arról nincs ismeretem hogy mit takar valójában és mivel jár-hat.
Az mr egy mágneses rezonancia vizsgálat amikor a kobakjáról "szeletekben" készítenek képet, így jól látható az elváltozás, ehhez viszont nem lehet ficánkolni, szerintem a bébiknél csak nagyon indokolt esetben csinálják mert szertintem altatják őket hozzá. Különben teljesen fájd. mentes a röntgenhez tudnám hasonlítani sugárdózis nélkül!
Kinga
döngy

Hbzs!

Szerintem kérni kell hogy veled legyen a baba, a gyerekorvos dönti el hogy engedélyezi e, a baba állapota és a te állapotod függvényében!
Különben normál rend szerint hozzák viszik a bébit!
Kinga
döngy

Kedves Doktor!
Hallottam valami olyat, hogy a kórházak januárig kaptak türelmi időt annak a bevezetésére, hogy nem lehet választott dokinál szülni, hanem csak annál, aki éppen ügyeletes. Ez valóban így van, és jó eséllyel - mivel január végén szülök - ezzel kell szembesülnöm?
Remélem ez a gyakorlatban azért nem így fog működni.
V.
vantal

Vantal!

Csak nem a híradót nézted? Ha jól értettem, akkor ez egyéni kezdeményezése volt a kórháznak (Veszprém?), ők akarták január 1-től bevezetni, de valami szomorú orvosi haláleset miatt előbb került erre sor.
Szerintem ez egyedi kezdeményezés, max. csatlakoznak hozzá mások is...

Ági
aszemenyei

Az egyik ismerősöm látta, én nem. De ő azt mondta, hogy valami eus szabályozásra hivatkoztak. Közben megtaláltam a cikket erről a neten - rtl-es hírről - ott csak a veszprémi kórházról ír, nem egységes szabályozásról. Úgyhogy remélem a lány értette félre.
Utálnék úgy szülni, hogy akkor látom először a dokit, azt se tudja, hogy milyen koplikációk voltak mondjuk a terhességem alatt, meg egyáltalán. Ez nem egy mandulaműtét. Tudom, hogy a Doki ezzel nem ért egyet, már beszéltünk anno erről személyesen is, de akkor sem voltunk egy hullámhosszon :o)
Nekem fontos, hogy bízzak a szülészemben, ismerjem a stílusát, és egyáltalán. Persze megint más, ha az ember a terhessége elejétől kezdve arra készül, hogy az ügyeletesnél szül. Akkor lenne rá 9 hónapom, hogy ezt megemésszem. De ha valaki már úgy tudja, hogy XY-nál fog, aztán közlik, hogy mégsem lehet, az úgy nem túl szerencsés. Szóval ha ilyen törvény lesz, és adnak rá egy egyéves átfutási időt, jó nyilvánosan, hogy mindenki tudjon róla, hogy így lesz és kész, akkor ez van, az ember elfogadja. Mást nem tehet.
Na nem magyarázom tovább :o)
Szerintem a csaj értette félre a dolgot!
V.
vantal

Na ilyen félinfókból lesz a pánik....

(Én láttam már olyat, aki beszélt olyannal, aki hallotta...)
aszemenyei

Igen, ezért is hangsúlyozom, hogy ez az egész egy lány félfüllel hallgatott tévézésén alapszik! Senki ne vegye készpénznek!!!!
vantal

Kétlem, hogy ez igaz, vagy jogszerüen bevezethetö.. Ha van ugyanis szabad orvosválasztás, márpedig ebben az országban az van, az ám, akkor szabad szülészorvos-választás is kell hogy legyen, ennek elvi akadálya nem lehet. Ha jogom van eldönteni ki vegye ki a mandulámat, akkor azt is jogom van eldönteni, hogy kinél szüljek. Persze a gyakorlati kivitelezés nehézkes, mert a szülés nem egy kiszámítható dolog, nem mondhatjuk, hogy holnapután 8-kor fáradjon be, mert akkor szülünk...
Emellett senkinek nem lenne jó. A szülészet kilóg a tipikus betegellátási formák közül, mert itt nem betegekröl van szó. Viszont ahány, annyiféle szülés, és igenis fontos a bizalom, meg az emberi tényezö, meg hogy ismerjük egymást és tudjon az orvos az ilyen-olyan problémáimról, ráadásul azért ez egy igen intim terület sokszor kényes problémákkal. Nem kötelezhetnek arra, hogy ezekröl én akárkivel beszéljek.
De tegyük fel, hogy tényleg terveznek valami hasonlót...Nem látom be miért kellene hagynunk, hogy a fejünk felett döntsenek ismét olyan dologban ami ránk is tartozik.
Persze vannak a rendszernek hibái, nyilván igazságtalan, hogy akinek nincs pénze, az szül az ügyeletesnél, akinek meg van, az jár magánpraxisba és az orvosa bemegy a szülésére. Az USA-ban van egy viszonylag jó rendszer: ott praxist választasz, egy praxisban 4 doktor van, közülük egy mindig elérhetö, mindegyikkel találkozol, mindegyik tud rólad, ha mész szülni, annál szülsz, aki pont bent van. Olyan praxist kell választani, ahol mind a négy dokiban megbízol, mind szimpatikus legalább valamennyire és kész. Itthon ezt miért nem lehet bevezetni, ha már?
moncaberta

A veszprémi kórházban ez van. Egy másik fórumon két lány is ott fog szülni. Nekik még a nyáron bejelentették, hogy aug.31-ig lehet szülni választott orvosnál, utána már nem - és ez azóta így is működik. Ők is jogszabályoztak egy ideig, meg tiltakoztak, de semmit sem értek el, úgyhogy belenyugodtak, és bíznak benne, hogy jó orvoshoz kerülnek. Van választott orvosuk, de csak terhesgondozás terén. Ennyi.
Íme a cikk erről:

Szülés: csak az ügyeletésnél
Nem lehet fogadott orvosnál szülni Veszprémben
RTL Klub Híradó - Hujder Zoltán
2004-10-25 07:12:30

Mostantól nem lehet fogadott orvosnál szülni a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórházban. Ez azt jelenti, hogy minden baba az éppen ügyeletes orvos segítségével jön világra. Erről a szülészeti osztályon dolgozók maguk döntöttek. A kismamák először megdöbbentek a hír hallatán, mostanra azonban egyre többen jelezték, hogy szeretnének Veszprémben szülni.

Az orvosok már korábban is tervezték, hogy betartják a heti maximum 48 órás munkaidőt, de amikor nyáron egyik kollégájuk szívinfarktusban meghalt úgy döntöttek, hogy nem várják meg a - saját maguknak szabott - január elsejei határidőt.

A kismamák először megdöbbentek, hogy a doktorok nem vállalnak több fogadott orvosos szülést. A dolognak azonban már híre ment és egyre többen szeretnének Veszprémben szülni.

Szilágyi Imre, a kórház osztályvezető főorvosa szerint az asszonyok úgy gondolják, mivel senkinek nincs megkért orvosa, egyforma elbánásban részesülnek.

A fogadott orvosos szülés jogi körülményei sem tiszták. Ha a fáradt doktor magánpraxisban hibázik, a kórház nem vállal felelősséget érte. Az orvosok nagy részének pedig erre nincs biztosítása. Az intézmény vezetése ezért is örül a doktorok döntésének.

Egy-egy baba születésekor általában 30-40 ezer forintot adnak az orvosnak az anyukák. A veszprémi Kórház szülész-nőgyógyászai erről a pénzről önként mondtak le.
vantal

Vantal információja ezuttal pontos.
Információim szerint a "betegek" kezdik megszokni, az orvosok, pedig kezdik jól érezni magukat, nyugodtan tölthetik a szabad idejüket, talán infarctust is később fognak kapni...
Ugyanis nem csak betegjogok vannak, az orvos visszautasíthatja a beteg felkérését, ha az ellátás megnyugtatóan rendezett. És Veszprémben rendezett.
Meggyőződésem, hogy a veszprémi példát több vidéki városban is követni fogják.
Ha egy pesti kórházban döntenének így a kollégák, a kórház rövid úton csődbe megy, mert a "betegek" elmennek egy másik helyre, ahol tárt karokkal fogadják őket ...
A Veszprémihez hasonló helyzet csak Angliában van, az állami egészségügy teljesen ingyenes (adó van!), de létezik magánegészségügy, amit azonban az állam egy fillérrel sem dotál, aki oda megy a teljes ellátást fizeti. Amerikában is van ilyen de ott magánbiztosítók vannak, és ők fizetnek, ha valakinek a biztosítása erre kiterjed. Ha nem hát nem. Mivel nálunk csak Telki-ben van erre lehetőség, a betegjogok igy kétségtelenül szükülnek, de a budapesti tapasztalatok szerint alig ..
Egyébként Veszprémben is van lehetőség arra, hogy a szülést levezető orvosnak kifejezd a háládat.
gyuri
Szeged

Doktor: az "ezúttal" szót külön megköszönöm, külön öröm ez egy újságírónak :o)))
vantal

Ha tényleg nem megy csödbe a veszprémi kórház, az azt jelenti, hogy van egy ilyen "fogyasztói igény" , ami elég nagy ahhoz, hogy eltartsa. Nyilván azok mennek oda így, akik amúgy sem szívesen fogadtak volna orvost, elvböl, vagy mert nincs rá lehetöségük. De mindig marad egy olyan igény is, hogy meg szeretném választani (és nyilván hajlandó vagyok megfizetni) a szülészorvosomat. Jó, ha van lehetöség arra, hogy eldöntse egy kismama ö mit szeretne- de ehhez nem kellene kórházanként eltérö politikát követni a kérdésben. Elég lenne hozzá az, hogy nem lenne kötelezö orvost választani (mint ahogy néhány helyen állítólag helytelenítik, ha valaki nem teszi) és jó lenne, ha mindenki megkapná ugyanazt a bánásmódot és ellátást, akár választott orvosnál , akár az ügyeletesnél szül. Az extra ne az ellátás színvonalában legyen, hanem csak abban, hogy ismerem az orvost, vagy így jobban bízom, vagy problémás terhes/szülö vagyok. Ráadásul itt tényleg sok múlik a megegyezésen, mert nincs minden szigorúan leszabályozva - ezzel kapcsolatban már cseréltünk eszmét Gyuri.
Szerintem a megoldás az orvosok túlterheltségére nem az lenne, hogy ne lehessen választani, hanem nekik nem lenne szabad több beteget bevállalni, mint amennyit még el tudnak biztonsággal látni. Nekem az elözö orvosom pl nem vállalt csak a kíírás szerint heti egy vagy két szülést. És ami még zavar: ha egy orvos szakmailag vagy emberileg kifogásolható, akkor elvileg elfogynak a betegei.De ha nincs szabad orvosválasztás, akkor ez az elv sérül. Kinek az érdeke tehát hogy ne lehessen választani? A rossz orvosoké, akikhez magától csak kevés beteg tévedne oda.
moncaberta

A két lány, akit ismerek, és Veszprémben szülnek szerettek volna fogadott orvosnál szülni. Sőt az egyiknek volt is - a napokban szül már - csak közben bejött ez az új szabályozás. A másikkal már az elején közölték. Szóval mindketten gondoltak arra, hogy átmennek máshova, de az egyik már nem akart a terhessége végén átutazni más városba, új helyre ezért maradt, a másik viszont kora a tél vége felé szül, és félő, hogy ha megindul a szülés nem lesz arra idő, hogy más helyiségbe kocsikázzanak át. Lehet komplikáció is, meg hóvihar, szóval bármi, így nem merte bevállalni. Szóval van ennek egy ilyen oldala is... Most meg egymást vigasztalják - mi meg őket - hogy nem lesz gond, és csak jó orvost fognak ki...
V.
vantal

Milyen hibásan tudok este felé írni! Vagy máskor is, csak most tűnt fel? Kép) "Helység-helyiség" "kora a tél vége felé" Kép) Nem baj, ráfogom a terhességre! De azért remélem, hogy kivehető, hogy mit akartam tegnap írni Kép)
Amúgy meg a derekam már nem is érzem egyáltalán, úgyhogy gyógyultnak nyilvánítottam magam.
Valaki nem tudja - ne kelljen már visszakeresgélni a fórumon - hogy kinél milyen telefonszámon lehet érdeklődni a szülés felkészítő tanfolyamról? Szerintem jövő kedden kezdődhet a novemberi sorozat, arra pedig már nagyon kéne menni! Valaki nem készül még erre?
vantal

Vantal!

A Doktor úr 2004. augusztus 23-i hozzászólásából részlet:

"2847610/kérd a szülőszobán Békési Erzsit. Minden kedden délután lesz."

Ez segít?
Ági
aszemenyei

Persze, hogy segít, ezt kerestem!
Köszönöm szépen! Kép
vantal

Vantal!

Mint azt már korábban írtam, én készülök a szülés felkészítő tanfolyamra és íme a beosztás: november 02. szülésről előadás, szülőszoba látogatás
november 09. újszülött gondozás
november 16. konzultáció egy szülész nőgyógyásszal.

Egyébként én úgy tudom,hogy német országban sem lehet orvost választani.
Nekem az a személyes véleményem, hogy ha ezt itt is bevezetnék minden kórházban akkor ismételten megnőne az indított illetve császáros szülések száma, és akit lehetne az ügyeleti időbe látnának el. Ez így mégse olyan feltűnő és mégis mindenki annál az orvosnál marad akinél akar. Azt viszont nekem ne mondja senki, hogy ha valaki az éppen ügyeletes orvosnál szül és még meg is van vele elégedve nem ad neki pénz?! Szülésznőt sem mindenki választ mégis kap, sőt a nővérekről ne is beszéljünk, úgyhogy aki azt mondja majd így megszűnik a hálapénz az nagyot téved. Ha viszont már adok valakinek, akkor had döntsem el én, hogy kiben bízok, kinek akarok adni, és egyáltalán kinél akarom megszülni a gyerekemet.

Ha valaki szült már gátvédelemmel ebben a kórházban az írja meg nekem a tapasztalatait.Köszönöm.

Kép

Kép
mtücsök

Köszi Mtücsök! Lehet, hogy írtad már, de mostanság már arra sem emlékszem délutánra, hogy mit reggeliztem :o)
Azt tudod, hogy hány órakor kezdődnek a programok és hol tartják őket?
Amúgy nekem is kapásból az ugrott be, hogy mennyi indított szülés lesz ezentúl ott, ahol ezt már bevezették...!
Nekem inkább a lelki háttere fontos. Mármint, hogy annál szüljek, akit nem aznap látok először. És eleve, minden kismamának más típusú orvos "jön be". Van aki a vicceskedő dokikat bírja, van aki azokat, akik két szót se mondanak, de ha igen, azt komolyan kell venni, és még sorolhatnám. Ha egy személyiségemtől tök eltérő dokinál szülök, akkor nem tudunk annyira összehangoltan közreműködni. Esetleg frászt kapok a stílusától, ideges leszek, hisztizni kezdek (hajajjj...!) és az meg senkinek sem jó. De ha fogadott dokinál szülök, akkor az neki is és nekem is jó abból a szempontból, hogy tudjuk egymást dilijeit kezelni. Pl. az én mostani dokim már tökéletesen tudja, hogyan kell a paráimat kezelni. Bemegyek aggódva, vagy idegesen valamivel, ő meg kb. kettő perc alatt meg tud nyugtatni. Ez meg nem megy első alkalommal, és szerintem egy szülésnél nagyon fontos a lelkiállapot. Sokkal könnyebben túl vagyunk az egészen mindketten, ha képbe vagyunk a másiknál.
Elhiszem, hogy a nőgyógyászoknak meg nincs hétvégéjük, meg semmi, de valamit valamiért. És egyetértek: nem kötelező magánbetegeket vállalni, azaz meg lehet szabni a számukat. Ráadásul ezer olyan szakma van még, ahol ugyanez a helyzet, és még választásuk sincs. Lásd újságírás. Nekem sem volt hétvégém, sem ünnep, se semmi, sőt még éjfélkor is kaptam párszor telefont a szerkesztőmtől, mert felmerült ez meg az a tördelésénél. És én ezért nem kaptam plusz juttatásként semmit. Ma már azért ez a folytonos készenlét nem olyan extra negatívum, ami csak a nőgyógyászoknál fordul elő. Amikor valaki szülésznek megy, szerintem ezt pontosan tudja.
Szóval én változatlanul pártolom a fogadott orvosnál való szülést. Persze ha behoznak egy kötelező szabályozást, akkor bizonyára nem fogják a kismamák véleményét kikérni. Úgyhogy akkor alkalmazkodni kell, mese nincs. Így jártak Veszprémben is. Sok választásuk nem volt, ha nem akartak elutazni a világ végére amikor beindul a szülés :o(
vantal

Vantal!

Tudod én azt gondolom,hogy akár kimondjuk akár nem nagyon sok pénzt hagyunk ott a nőgyógyásznál, ha már csak egy átlag vizsgálat árát nézzük is, nemhogy amennyit egy szülésért ki "kell" fizetni. Azt hiszem, hogy ezek után az a legkevesebb, hogy nincs hétvégéjük.

És boccs, hogy ilyen szókimondóan fogalmazok, de az első látásra szimpatikus nemkem nagyon fontos, arról már nem is beszélve, hogy szeretném én eldönteni, hogy kinek rakom szét a lábam. Hallani egy-két érdekes esetet.

A másik fele pedig, hogy nem tudom, te figyeled-e amikor a kórházba mész, de egyik másik orvos úgy beszél a betegével mint más a kutyájával se. Mindenre vágja a pofákat, én azt gondolom, hogy akinek bizonyos dolgok nem tetszenek ami egy orvosi munkával jár az keressen magának más elfoglaltságot. Lehet, hogy nem jól láttam, de már többször figyeltem pl. azt is, hogy nincs az orvosoknak a neve kiírva a köpenyükre, amit én szintén nagyon sajnálok, mert akkor legalább az ember tudná, hogy ki kicsoda és nem a vakvilágba tapogatna.

Egyébként a felkészítő mindig 14 órakor kezdődik, de azt sajna nem tudom, hogy hol, de majd megkérdezem az orvosom asszisztensét, mert az időpontokat is ő adta meg nekem. Ha megtudom, pl. holnap akkor megírom, de figyeld a leveleket.

Kép

Kép
mtücsök

Oké, köszönöm előre is!
Amúgy tökéletesen egyetértek azzal amit írtál.
Különben meg nekem az a fura, hogy míg az orvosok egyre inkább tiltakoznak a magán beteg fogadás ellen - persze nem mind azért - a szülésznők egyre inkább igyekeznek meggyőzni a terheseket, hogy fogadjanak szülészt is, ne csak orvost. Eddig erről három szülésznővel beszéltem. Mind a három azt mondta: őket kell csak igazán fogadni, fontosabb, mint orvost...
vantal

A kórház-választott orvos témához egy cikk az nlc-ről:

http://www.nlcafe.hu/cikk.php?id=79&cid=15623

Ági
aszemenyei

Az orvos választás témájáról már nagyon sokat polemizáltam a Babaneten, újat nem tudok hozzátenni.
De
Veszprémben most egyszerűen nincs választási lehetőség. szerintem
1. a szülőnők nem fognak máshova menni, mert a legköüzelebbi kórházakban (Ajka, Várpalota) a körülmények nem jobbak, pl. Veszprémban van koraszülött ellátás.
2. Nem ismerik az ottani orvosokat, minek mennének oda.
3. A terhesgondozáshoz lehet orvost választani (magánrendelők működnek továbbra is) és, ez az én véleményem: a terhesgondozás sokkal fontosabb, mint a szülőszobai munka. A hatékonyság a siker szempontjából 80-20 a gondozás javára. Ezt is már többször leírtam itt.
gyuri
Szeged

Vantal!

Ha már ez a szülésznő téma szóba került te választasz magadnak és ha igen kit?

Egyébként,ha jobban belegondolsz és nézed a szülőszoba c. műsort akkor a szülésznőnek bizonyos szempontból fontosabb a szerepe - tisztelet a kivételnek, hiszen tudjuk, hogy vannak olyan orvosok akik mellé nem kell szülésznő, persze ez a ritkább eset -. Egyébként a szülésznő választásról félig úgyan az a véleményem mint az orvos választásról. Csak az a különbség, hogy ők azért tartják ezt annyira fontosnak, mert addig amíg az éppen ott tartózkodó szülésznőnél szülsz és mondjuk adsz neki 5.000 Ft-ot addig, ha ő a fogadott akkor nem biztos, hogy ennyit adnál neki. Tehát pénz beszél kutya ugat - tisztelet a kivételnek -. Egyébként én azt sem tudom, hogy hogy lehet szülésznőt fogani, hiszen én ha a kórházba megyek az orvosomon kívül és egy két nem túl kedves rohangáló ápolónőn vagy mit tudom én kicsoda van a fehér köpenyben, nem beszélek senkivel. Sokszor még a kismamák is tök savanyúak az ultrahang váróban, annak ellenére, hogy vannak akik rendszeresen ott vannak és általában nem elöször találkozunk egymásssal.

Én javasolnám a dokinak, hogy derüljön ki a fehér köpenyesekről, legalább az, hogy milyen beosztásban vannak, ha már a nevüket nem merik vállalni. Mert én még nem vettem észre ilyen "táblát" senkin, vagy rosszul látok és figyeljek jobban oda?!

Kép

Kép
mtücsök

Gyuri!

Ne haragudjon, hogy ez a véleményem, de ha már a szüléshez nem lehet orvost választani akkor a terhesgondozáshoz miért kéne? Azért, hogy a rendelő ajtón szereplő árat az ember minimum havonta egyszer kifizesse. Azért ez mégis csak fura, hiszen azt gondolom, hogy egy nő szemével nézve ezeket a dolgokat nem az a nagy szám, hogy egy hónapban egyszer találkozik valakivel aki megcsinálja az ultrahangot,válaszolgat a kérdéseire és elteszi érte a pénz - mert ugye köztudott, hogy egy magánredelésen fizetni kell -, hanem az amikor megszüli a gyermekét, és az a nem mindegy, hogy ezt kinél teszi! Lehet, hogy ez csak az én véleményem, de én ezt vállalom is.

Kép

Kép
mtücsök

Ha ez Veszprémben így van, akkor ott szépen meglovagolnak egy "joghézagot". Szabad orvosválasztás van, de kötelezö betegfogadás -szerencsére- nincs. Veszprémben az utóbbi javára döntöttek, de az elöbbi rovására. Egyébként nem félek, hogy ez nagyon elterjedne. Én biztos hogy elmennék máshova szülni, ahol választhatok, és szerintem min. a nök fele így van ezzel. Az hogy nem ismerek máshol orvost, nem igazán lenne akadály, majd megismerek. Még mindig jobb, mint bárkinél szülni (engem még az is zavar, hogy ha beesek szülni és nem ügyel az orvosom, akkor egy vadidegen vizsgál meg és hoz esetleg döntéseket, de ez nyilván elkerülhetetlen, ha ezt sem birom ki, szüljek otthon.)
A terhesgondozás szerepe tényleg fontos, az egészség szempontjából biztos áll ez a 20%-80% . De pont arról van szó, hogy a szülés nem csak egy élettani aktus, hanem igenis egy kulcsélmény az életünkben, és nekem egyáltalán nem mindegy kivel osztom meg. És ha azt megengedjük, hogy eldöntsem kire bízom a mandulamütétemet, de azt nem, hogy kinél szüljek, akkor ezzel a gyerekszülést abszolút egy orvosi aktussá degradáljuk, ami még annyit sem ér meg , mint egy mandulamütét.
Azért furcsa a dolog egyébként, mert egy csomó harc árán már elértük, hogy a szülést egy kicsit másképp kezeljük. De a veszprémi példa pont az ellenkezö irányba hat.
A fö érvem pedig az, hogy a szülés sajnos még kevésbé egzakt dolog, mint az orvoslás sok egyéb területe. Sok múlik az orvos praxisán, tapasztalatán, a megbeszélteken, a kismamán, de hogy ez mind érvényesüljön, ismerni kell a másikat, hogy tudjuk mire számítsunk. Ha nem baj mondok egy példát: nekem az elsö császár volt. A másodiknál kerestem egy orvost, aki nem császároz automatikusan császár után, mert én szülni akartam,ha a feltételek engedik, mivel abszolút jó alany voltam egy próbálkozáshoz, az összes szigorú feltételnek megfeleltem. Nem merem megsaccolni, de az orvosoknak csak egy hányada vállal szülést császár után, a másik hányad automatikusan müt (és ezen a bevállalós hányad mindig csodálkozik, de tessék körülnézni a neten, hogy mit tapasztalnak a kismamák, sok helyen gyakorlatilag alig tudnak olyan orvost találni, aki vállalja, az ismeretségi körömben én vagyok a második több ellenpélda ellenében). Most ha én beesek szülni egy ügyeleteshez és ö olyan aki császár párti, meg fog müteni, ha fejre állok is, mert azt mondja, nem vállalja a rizikót. És még hányféle egyéb probléma lehet, amiben eltérö az orvosok álláspontja. Például ha valaki EDÁ-t akar, de az orvosa nem preferálja. Ha nem kérne fájdalomcsillapítást de az orvos akarja. Gátvédelem, vagy nem. Gyorsítás vagy nem. Egész más, ha elöre tisztátam az orvossal, hogy ö milyen gyakorlatot folytat, és elfogadom,és bízom benne, meg egész más, ha szülés közben szembesülök ezzel. (Nekem most a választott orvossal is elmaradt ez a beszélgetés, mert korábban jött a baba, és bizony zavart, és bizony szülés közben nyaggattam a kérdéseimmel, meg aggályaimmal, az agyára mehettem, de jobb lett volna elötte tisztázni dolgokat.)
Nem tudom mit akarnak Veszprémben megoldani ezzel, de én is szívesen megnézném a statisztikákat pár év múlva.
moncaberta

Nincs választott szülésznőm, de még lehet, hogy lesz. Nem döntöttünk a témába. A fő oka, hogy róluk mindről csak jót hallottam. Viszont elvileg találkozol majd velük, mert az uccsó héten járni kell arra a... hű minek hívják? Amikor minden nap menni kell és hasadra raknak kis izéket (amit a bébi lerúg - az enyém legalábbis egészen biztosan, mert most már az uh fejét is ki akarja rugni a dokim kezéből Kép)) és nézik az életjelenségeket, vagy a fene tudja mit. Hű, de szakszerű voltam, mi? Kép) Szóval tudtommal azt a szülőszobán csinálják, az éppen dógozó szülésznőnél.
De a Doktor kijavít, ha tévedek.
Közben meg is kérdezném, hogy a volt Csepeli Kórházból esetleg nem ment át a Dél-pestibe a két szülésznő valamelyike? Kutassyné Ancsa és Mészáros Erzsébet.
Mert őket még - egy korábbi szülészetes-bezárásos cikk kapcsán - ismerem, és akkor nagyon szimpatikusak voltak, csak nemtom, hogy mi lett a sorsuk később.
Mtücsök: olyan szinten egyetértek, hogy a terhesgondozást én a szülésre való felkészítés során tartom fontosnak. Magyarán, pont azért, hogy az orvosom, akinél később szülni fogok(!) megismerje a terhességem körülményeit, én meg őt, és mire eljön a szülés, addigra ne idegenként találkozzunk. Szóval szerintem a terhesgondozásnak ez a fő lényege, nem pedig az, hogy ha nyűgöm van kérdezzek. Azt akárkitől meg tudom tenni. Rossz esetben felhívom a kórházi ügyeletet és megkérdezem, hogy dagad a kezem, mit csináljak. Úgyhogy ilyen szempontból nekem se lényeges a terhesgondozás, csak mint szülés előtti lépcsőfok. Úgy nagyon is. De ennek lényege az, hogy annál szüljek, akihez jártam a terhesség alatt.
Hű, de kiveséztük a témát! :o)
vantal

Vantal!

CTG-nek hívják azt amire az utlolsó hetekben járni kell, nem a szülészeten van hanem az ultrahang melletti szobában.
Nem tudom,hogy a te orvosodnál ki csinálja, de az enyémnél az ő asszisztense.

Egyébként te tudod már, hogy fiú vagy kislány van a pocidban?

Kép

Kép
mtücsök

Az egyik ismerősömnek a szülészeten csinálták! De ettől még lehet, hogy nem ez a gyakorlat. Nemtom.
A bébi nemét viszont már tudjuk a 15. hét óta (most vagyunk a 27.-ben), és azóta is erősödni látszik, hogy fiú. A 4D-n is tutira mondták, meg utoljára már a saját orvosom is látta a "hímtagját" :o) Erik Dániel lesz belőle a jelek szerint :o)
Kedden akkor találkozunk a felkészítőn? Egyedül mész, vagy az apukával? Velem jön a férj. Eleve távmunkázik, na meg szeretném is, ha jönne, ha már apás szülés lesz.
Tényleg, mikorra vagy kiírva? Lány, fiú?
Viki
vantal

Viki!

Nem tudom, hogy fiú vagy lány, mert nem akarja megmutatni nekünk, úgy látszik szégyenlős. -remélem azért mert lány -. Elméletileg megyek kedden, de az biztos, hogy egyedül, mert a párom nem tud eljönni. Mi még azt sem tudjuk, hogy apás szülés lesz-e, hogy mi lesz a neve. Egyébként a 20. hetet taposom, és elméletileg 2005. március 19-én kell megszületnie.

Ti fiút szerettetek volna, vagy a mindegy kategóriába tartoztok. Hány éves vagy?

Kép

Kép
mtücsök

A szülésfelkészítő tanfolyam a nővérszálló 1. emeletén volt kb. 1 éve, a főbejárattól jobbra található épület az. A földszinten kellett gyülekezni és az előadóval együtt lehetett felmenni a terembe az esetek többségében, de a portás ott tud erről felvil.-t adni.

Kinga
döngy

Hát, nálunk első gyerek, és legalább kettőt tervezünk - vegyesen. Úgyhogy igazából mindegy volt, hogy fiú vagy lány lesz-e. A párom fiút szeretett volna. Neki jött be, meg anyámnak :o) Én anyósommal és apukámmal lányra gyúrtam. De nem baj, a következő már az lesz és kész. Talán jobb is, ha a fiú születik először.
A 27. évemet taposom, két év múlva szeretnénk a kistesót.
Ha kedden összefutunk, akkor keress egy vörös, - hosszú, hullámos - hajút barna gatyóban, és talán egy fekete kapucnis felsőben. A férjem minden bizonnyal a kedvenc sötétkék szabadidőrucijai egyikében fog virítani.
Te nem akarsz apás szülést, vagy a párod? Az enyém se akart az elején, vagy legalábbis voltak kétségei, de most már ott tart, hogy mindenáron látni szeretné a bébi megérkezését, és rájött, hogy azért sokat tud nekem segíteni lelkileg.
Nálatok is első baba?
vantal

Köszi Kinga!
Bár jut eszembe, dokihoz is kell mennem úgy is a jövő héten, úgyhogy szerintem előtte oda is felszaladok. Ja. Jó hülyén hangzik ez a szaladás így a 6. hónap legvégén :o)
vantal

Viki!

Egy cipőben járunk félig. Én is a 27. évemet taposom, és szintén az elős babánk lesz, és mi is kettőt szeretnénk, egy fiút és egy lányt. Viszont az a problámám, hogy én két fiút semmi képpen sem szeretnék és ezért félő, hogy ha az első fiú lesz akkor lehet, hogy nem lesz kistesója szegénynek.

Hát akkor a férjed jól csinálta a dolgokat, végül is ő akart fiút, hát megcsinálta "magának".

Nem tudjuk még, hogy mit akarunk az apás szülést illetően. Tudod én olyan típusú ember vagyok aki nem bírja elviselni, hogy ha van valami baja -fájdalom- akkor még azt sem tudom elviselni,ha valaki a hajamhoz nyúl. A párom undorodik a vértől és a szenvedéstől, de lehet, hogy majd meggondolja ezeket a dolgokat.

Kép

Kép
mtücsök

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?