Zsana
Köszi
Angéla!
És számlát is ad???
Én a magam részéről nagyon nem szeretem, ha előre megmondja egy szülész, hogy ő mennyiért vállal szülést.
Szerintem nem jó a hasonlat a magántanárral, mert nem ő tanítja alapból a gyerekedet, hanem egy másik iskolából más tanárt kérsz fel. Azért persze fizetni kell. De! Például én tanító leszek (talán már áprilistól
) és nekem ingyen kell korrepetálnom a lemaradókat délután a kvázi szabadidőmben. Illetve az is olyan szabadidő, hogy akkor kell készülnöm a másnapi óráimra. Én már tudom, hogy mennyi munka a készülés! Sokan el sem hiszik, hogy egy 45 perces órára legalább annyit készül egy tanító/tanár, ha már van gyakorlata. Nekem most felkészülni egy órámra legalább 70-80 perc! És nem azért, mert nem tudom, mennyi 2+2, hanem mert megfelelő módszertani feladatokat (játékosat, kreatívat, változatosat, érdekeset, motiválót és még ezer szempontnak megfeleleket) kell kitalálnom, ami szakértelmet és sok figyelmet igényel. Nem beszélve az ezekhez szükséges tanítási segédeszközökről, amiket szintén el kell készítenem előre. Tehát - eloszlatva egy tévhitet - a pedagógusok nem csak napi 4-5-6 órát dolgoznak, hanem 10 óra körül, és akkor még ott a kirándulás, tábor stb., amit nem fizetnek meg. A férjem egyszer vissza is mondott egy tanulmányi tábort, mert akkor már elöntötte az agyát a tudjátokmi. Neki kellett volna fizetnie azért, hogy egy hétig távol legyen tőlünk és tanórákat tartson naponta 2-szer 2,5 órát. Imádja a gyerekeket, szeret tanítani, de erre már az ő zsebében is kinyílt a bicska. Ennél jobban csak akkor nyílik, amikor a hálapénzről kerül szó, és valaki azt mondja, hogy az orvsok nincsenek megfizetve, ezért indokolt. Akkor a pedagógusnak és még sok más hivatást végzőnek lenne indokolt, mégis csak a pedagógust büntetik akár börtönnel is, ha úgymond hálapénzt fogad el. Nem is lehet saját diákot korrepetálni pont ezért. Mármint házhoz kijárni. Az iskolában persze lehet és elvárható, hogy csoportos korrepetálást, konzultációt tartson - ingyen...
Mit szólnának a szülők, ha mondjuk kifüggesztenénk egy táblázatot, hogy érettségin 5-ös 10.000 forint, 4-es 8.000 forint stb.
És hogy előre megmondja, nála mennyi egy szülés??? Ezt én iszonyú etikátlannak tartom. Képzeld el, hogy évek óta jársz egy orvoshoz. Megbízol benne, szeretnéd, ha az az orvos lenne ott a szülésednél, aki ismeri a kórtörténetedet, de ő erre közli, hogy nála bizony 50.000 a szülés. És míg ki tudtad köhögni az évi egy vizsgálati díjat, addig ezt nem tudod. Akkor most keress másik orvost? Én keresnék, de az első szülésem előtt nagy gondban lettem volna. Ilyen helyzetbe hozni valakit, amikor tényleg kiszolgáltatott... szerintem nem tisztességes.
(persze, ha évek óta ki van függesztve jól látható helyre, akkor idejében lehet dönteni, de a legtöbb ilyen orvos csak szóban mondja meg, amikor már terhes az illető).
Ja, és még valami! Nem kötelező szülést vállalni, sőt, nem kötelező ügyeleti időn kívül szülést vállalni. Ismerek olyan - számomra egyébként nagyon szimpatikus, fiatal orvost - aki azt mondta, neki a családja fontos, ő nem áldozza fel a hétvégéit, szabadságát stb., csak akkor vállal szülést, ha épp a kórházba van. Minden munkanap meg az ügyeleti napjain. Ezt előre közli, tehát nem ér váratlanul. Szerintem ez tisztességes. Így nem érzed te sem, hogy szívességet tesz ingyen, ő meg azt, hogy korrumpálható. És lássuk be, azért a legtöbb orvos le tud vezetni egy szülést korrekt módon
Én Bálintnál tulajdonképpen nem bántam volna, ha ügyeletesnél szülök. Az első szülésnél féltem volna eleinte, de most már nem.
Még írtátok, hogy megérdemelne több pénzt is, hiszen egy új életet segít a világra. Hát, igen, de a szülésznő is, sőt, a csecsemős egy új életet visz le (sokszor a kezében, lifttel) az újszülöttosztályra. Aztán amikor a gyereked óvodába megy, egy picike gyermeket bízol az óvónőre. Mekkora felelőség??? Adsz neki hálapénzt? Amikor a gyereked elsőbe megy... hű, én aztán tudom, mennyi módon lehet elrontani szegényt. Egy életre meg lehet utáltatni a tanulást, el lehet hitetni egy kisgyerekkel, hogy ő teljesen hülye a pl. matekhoz stb. Rengeteg felelősségteljes hivatás, foglalkozás van, akiknek eszünkbe sem jut "hálapénzt" adni.
Nem beszélve arról, hogy az orvosok közt is, nem ez a leginkább cikis, veszélyes szakterület. De egy mandulaműtétbe is bele lehet halni, úgyhogy szerintem nem emeli ki az orvosok közül a szülészt más, mint a mi érzéseink. Az, hogy ez a pillanat NEKÜNK mit jelent. A mi életünk fordulópontja. Ezt pedig nagyszerűen ki lehet használni csakúgy, mint az esküvői virágcsokor, amiben egy szállal sincs másabb virág, mint a születésnapiban, mégis többe kerül. Vagy a gyerekcipőben fele annyi anyag sincs, mint a felnőttben, mégis sokszor többe kerül. Vagy a rácsos kiságy 10.000-nél kezdődik, amennyiért már egy felnőtt heverőt kapsz (ágykeretről beszélek). És még sorolhatnám.
Úgy gondolom, ki vagyunk használva érzelmileg. Az érzelmi kiszolgáltatottságunk elvakít minket, és mohóvá teszi a körülöttünk lévőket
És bármilyen nagy a szám, én is ott fogok szülés után feszengeni a lapos kis borítékommal, és lesem majd az alkalmat, amikor nem érzem annyira hülyén magam, és átadhatom. Közben pedig lázasan számolgatom, hogy hogyan jövünk ki a hó végén... Ő meg beül elégedetlenül a jó kis autójába, hazamegy a házába és fintorogva meséli, milyen fukar emberek vannak...
Remélem, az én orvosom nem ilyen, de biztosan nem repes azért, hogy csak ennyit adok. Például megtehetné, hogy a rendelője helyett a kórházba hív a havi vizsgálatokra (tudja, hogy pedagógusok vagyunk, tudja, hogy harmadik babát várjuk), mégis behívott egymás utáni két héten a rendelőjébe, hogy meggyőződjön, tényleg terhes vagyok-e. Legalább másodjára hívhatott volna a kórházba,nem?
Ilyenkor úgy el tudok keseredni
Viszont süt a nap!!!!!!!!!!! De Kristóf újra lázas lett éjjelre. Pedig a hétvégén már láztalan volt!! Most megint bentről nézzük a kintet
Puszi, Dorka