Mieza!
Örülök, hogy egyik picike nagyon extra jól van és a másik miatt se aggódj!
Leírom, hogy nekem mik a tapasztalataim és én milyen válaszokat kaptam annó ezekre a kérdéseinkre, de nem kell a rosszat látni!!!!
Nekem volt néhány áthisztizett hetem amiatt, hogy nagyon magamra vettem a rideg és nyomasztó szomorú statisztikákat, pedig nem kellett volna, aztán mikor meg nem agonizáltam rajta és tudtam, hogy minden ok lesz, akkor mégiscsak kellett volna azokkal a statisztikákkal foglalkozni
Bár így legalább 2 hét kivételével végig nyugodt és nagyon boldog kiegyensúlyozott kismama voltam.
Nos szóval:
igen, van hogy az egyik később tapad meg mint a másik. Mi konkrétan tudjuk, hogy Zoé tapadt meg először és utána tapadt meg kb 6-7 órával a másik kis blasztonk, amiből lett aztán 3 baba, majd maradt Noa és Kim.
Már a beültikor láttuk, hogy a két legesélyesebb kis életkezdeményeket kapjuk, de egyikük blasztociszta volt, másikuk mono-blasztociszta az ET-nél.
De ez nem baj, csak kicsi idő van köztük, ezért az egyikük mindig picit kisebb lesz a terhesség korához képest, hiszen mindent picit később csinál, mint a tesója! De ez tök általános. nincs olyan, hogy mindketten pont tök egyformán!!!!! Gondolj csak Macsra, aki szintén soha nem jött egyforma méretekkel! Azért, mert olyan nincs!
Ha valami most nem tesz jót neked, az a folyamatos stresszelés!
Nyugi!
Próbálom érthetően megfogalmazni, hogy én hogyan csináltam akkor...
Tudom, hogy most, hogy tudod, hogy ketten vannak bent, mindkettőjüket szeretnéd! Én is így voltam ezzel, majd később mindhármukhoz ragaszkodtam!
DE!!!! Az első pillanattól igyekeztem úgy felfogni a dolgot, hogy csak az a fontos, hogy rendben legyenek, egészségesek legyenek! Ha valamelyikükkel baj lenne, vagy neki nem jó, vagy komoly betegsége lenne, akkor úgy voltam vele, hogy inkább még az elején picúrként szívódjon fel, mert akkor ő magától eltűnik, és nem lesz semmi baj a másik babával! Ahogy így utólag is azt mondom, hogy így jobb, mert ha akár 2 egészséges babánk lenne, és egy súlyosan beteg, akkor sem tudnánk 100%os szülei lenni nekik, hiszen annyira másképpen kell fejleszteni őket! És az ember ezer százalékos szuperanyu szeretne lenni. Arról nem is beszélve, hogy mindenki egészséges gyerekekre vágyik
hogy hogyan működik ez?
Hát, ilyenkor az elején "szerencsére" felszívódnak maguktól és nem kell operálni, sem semmilyen beavatkozást csinálni.
A 16. hét után úgy tudom, hogy ha egy mód van rá, akkor nem nyúlnak az elhalt babához, csak erős antibiotikumot adnak, hogy a másik baba ne kaphasson el semmi fertőzést. Ilyenkor a baba, amelyik elhal, ugyanúgy elkezd zsugorodni és összemegy, majd a szülésnél, mikor az egészséges másik babó születik, akkor őt is kiveszi a doki (el is szokták küldeni szövettanra, hogy az esetleges okot feltárják).
A kórházban volt egy szobatársam, lombikos, 2 babájuk volt, a 24. héten az egyiknél nem volt szívhang, a másik jól volt. Aztán befektették, nehogy úgy járjon mint én, hogy elindul a koraszülés. A 28. héten császározták meg, mert Petra, az egészséges 1070 grammal született kisbabájuk megunta bent, és a magzatvíz elkezdett zavarossá válni. Utóbb kiderült, hogy semmi köze nem volt az elhalt babának a korábbi szüléshez!
Az elhalt babát kiszedte császárnál a dokija, a lány anyukája látta, és azt mondta, hogy kicsike volt, olyan kis ráncos, és az uh-on még mikor élt az a baba is, a becsült súlynak és méretnek kb az 1/3-ára zsugorodott össze.
Petra azonnal a PIC központba került és már aznap tudott levegőt lélegezni!!!
Azóta otthon vannak
Szedd a magzatvédő vitamint! Az egyelőre valóban elég. Majd ha az 1. trimeszteres vv-nél látják az eredményeket, még kaphatsz majd vasat, de csak akkor ha kell!!!!
A Magne B6 az jó! Segít megelőzni a görcsöket, méhösszehúzódásokat és a méh fala is könnyebben alkalmazkodik így!
A pihenést majd ők diktálják! Csináld mindig ahogy jól esik! Ha olyan nap van, hogy álmos vagy, aludj, de alapvetően nem kell magadra erőltetni a folyamatos fekvést, mert a terhesség nem betegség
sőőőőt a legfantasztikusabb dolog a világon
élvezd ki minden pillanatát, mert olyan hamar elszáll
Sajnos a hülye száraz statisztika szerint a lombik ikerterhességek nagy százaléka csak "fantom-iker terhesség", azaz az egyik baba nem marad meg, de sosem lehet tudni, hogy kinél hogyan alakul!
Nyugi!
Tudj róla, hogy van ilyen is, olyan is, de ne akard magad bekategorizálni! Csak bíztasd őket, hogy szépen fejlődjenek egészségesen! Én sokszor elmondtam nekik, hogy jelezzék, ha valami baj van, és mindig reagáltak rá
ha épp nem voltam rosszul és kezdtem beparázni, akkor azt mondtam nekik mindig, hogy jelezzenek, hogy jól vannak, mondjuk egy hányingerrel is kiegyezem
másnap reggel tuti Vukkal keltem
Szóval hallgatnak az anyukájukra
Drukkolunk, hogy minden sikerüljön, és szépen behozza a lemaradását a kisebb baba, de ne idegeskedj rajta előre!!!
Ennyi erővel folyamatosan lesz min izgulni, és sosem lesz egy perc nyugtod sem
hol a vv miatt, hol az AFP miatt, aztán a genetkai uh-k, kombi teszt,...blablabla...levezethetném odáig, hogy hánykor jön haza a buliból és ugye nem cigizik
érted???
Remélem sikerült úgy fogalmaznom, hogy nem félreérthető!
Mi mind veletek vagyunk és drukkolunk, hogy minden rendben legyen!
és rendben is lesz! hidd el! csak adj nekik egy pici időt, hogy elinduljon a fejlődésüknek ez a leggyorsabb szakasza
De biztos vagyok benne, hogy csütörtökön megnyugszol, ha végre két kis dobogó szivecskét látsz majd
És ne hagyd lehangolni magad, legyél nyugodtan boldog, kiegyensúlyozott, büszke kismama!