Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok,

Franciska,

Mindanyian könnyű szülést tervezünk Kép Kép

Angéla
angéla

Helló Franciska!

Én úgy vagyok ezzel az egésszel, hogy iszonyúan be vagyok rezelve! Kép

De nincs mit tenni valahogy ki fog onnan jönni, és nekem, mint anyának kötelességem lesz segíteni neki ebben! Azon gondolkodtam, hogy nem lehetne szülés alatt vedelni valami alkoholosat, mint ahogy a western filmekben szokták, amikor a hős mondjuk golyót kap és nincs kórház meg minden, hanem a bajtárs késsel kiszedi a golyót, akkor mindig előtte leitatják érzéstelenítésként. Kép Kép Kép

Szerintem ez nálam is használna, elkábulnék és vigyorognék közben. Kép Kép

De félre a tréfát én is könnyű szülésre készülök, de félek nagyon és próbálok addig is felkészülni, tudtok például valamit a kismamajógáról, azt mondják az is nagyon hasznos, mert valahogy megtanítanak a fájdalmat is uralni vagy valam ilyesmi.

r
ruzicsky

Nekem nagyon tetszett a SzülőszobaKép Ismét nem bírtam ki könnyek nélkülKép Szerintem a világon a legeslegjobb és legeslegmeghatóbb dolog az, amikor a kisbabát az anyuka mellkasára teszikKép Iszonyúan várom már én isKép Szerintem én ott is bőgni fogok a boldogságtólKép
Én is voltam már jópár szülésen, sőt, én teliben néztem végig az egészetKép Nekem nagyon van gyomrom az ilyenekhezKép És gyönyörű volt látni, ahogy kibújik egy új életKép Egyedül a gátmetszést volt kicsit rossz látni, de az már ilyenkor szerintem lényegtelen apróság.
És ennyi szülés ellenére sem sikerült megijednem a saját szülésemtőlKép Én ebben nem a fájdalmat, meg a szenvedést, meg a vért látom, hanem a csodátKép Egy olyan csodát, amihez semmi más nem foghatóKép

Timka
Nem szertenék már kislánytKép Én Kristófomat akaromKép

Babus

Kép
babus2005

Zsu!

Mi is választottunk már nevet, bár úgy vagyok vele, hogy ápr. közepe még messze van, így nem esküdnék meg, hogy nem változhat, de egy ideje (vezetéknév: Urbán) az Aliz, és az Olivér a kedvenc, méghozzá azért is, mert sem nem cifra, sem nem régies és szerintem nem is kifejezetten "tömegnevek".Kép

Nekem is havonta 1X nézi a doki a méhszájat, és ez szerintem így jó is. És természetesen kézzel csinálja, illetve ilyenkor azt is megállapítja, hogy mekkora a méhem.

A Szülőszobát én nem láttam, csak reménykedem benne, hogy a tesóm nem felejtette el felvenni nekem.

Muki
KépKép
KépKép
mukika

Babus!

De jó neked, hogy így tudod látni a dolgot! Kép

r
ruzicsky

Sziasztok!
Én márc 4-re vagyok kíírva Laura nórával, ő a 2. kislányunk lesz.
Hozzászólások:nekem is 3-4 hetente nézik a méhszáj állapotát, mivel 14 hetesen kicsit "lazának" találta a doki, de azóta nem romlott.
Az én kicsim rengeteget mozog, de ennek ilyenkor még szerintem sincs túl nagy jelentősége.
A szülőszobán sajnos én is elaludtam, pedig készültem rá.
kriszta_28

Sziasztok!

Régen tudtam írni, de azért nagyjából elolvasgattam amiket írtok.
Mi a helyzet a találkával? Jó lenne megejteni, mielőtt bejönnek a nagy hidegek. Vagy már letettetek róla?
Csütörtökön voltam genetikai UH-on, és minden parám egyből nevetségessé vált amikor azt mondta a doki, hogy "tökéletes". Szóval minden rendben van. Ma 19+4. Amúgy mostanában Ő is elég lustácska.
Ja és a lényeg: KISLÁNY!!! Kira baba! Czicza Kira. Jól hangzik, ugye?
Ha őszinte akarok lenni, talán egy picit jobban örülök, hogy kislány, bár tényleg mindegy volt, hogy mi lesz, csak egészséges legyen.
Én is néztem a Szülőszobát. Nagyon jó + megható, csak nem biztos, hogy kellene ijesztgetni magunkat. Már én is annyi mindent hallottam a szülésről (persze csak rosszakat), hogy teljesen be kellene, hogy legyek szarva. De ha belegondoltok, már egy páran végigcsinálták és ha ők kibírták, akkor mi miért ne bírnánk ki. Főleg, hogy elég jó fájdalomcsillapítási módszerek léteznek és hát az eredmény megér ennyit. (amúgy volt aki azt mondta, hogy az szülés az semmi, a köv 6 hét a húzós).

Jók legyetek és vigyázzatok magatokra!

Üdv.:

Maya
maya29

Lányok Kép

figyelek egy ideje, hogy mi a mai téma Kép

Szerintem totálisan felesleges előre stresszelni, hogy milyen lesz a szülés. A babócák úgyis ki fognak jönni, mert ez a természet rendje... ez nyilván nem lesz egy kéjhömpöly, de talán érdemes belegondolni, hogy nekik viszont több szempontból lehet sokkal rosszabb... Kép

És valószínűleg nem tud olyan rossz lenni, hogy (és ebben a legtöbb szüléstörténet megegyezik) abban a pillanatban, amikor megvan a baba, semmi átélt fájdalom, gyötrődés nem számít többé Kép

Lir
lirian

Sziasztok!

Sajna én nem láttam a műsort Kép és megnézni sem tudom, mert sehogy sem akarja a gép elindítani Kép

Szerintem is baba többet szenved a szülés alatt, nekünk legalább nem kell egy szűk alagúton összepréselődve az éles fénybe kibújni. Lehet hogy sokan idiótának néztek, de én sokat beszélgetek a kisbabámmal (amolyan belső hangon) és szerintem ez jó. Legalábbis nekem. A szülésről is beszéltem már neki, hogy legyünk partnerek, segítsük egymást Kép Lehet hülyeség, de én így is megpróbálom, nem vesztek vele semmit.

Ruzicsky Kép Ha ez a piás dolog nem ártana a babának, esküszöm én infúzióban kérnék mondjuk egy kis vodkát, tuti még énekelnék is szülés közben Kép

Babus, te egészségügyben melóztál? Hogy írtad, sok szülést láttál már.

Kriszta, Maya, gratula a kislányokhoz Kép úgy látszik helyre áll az egyensúly a nemek arányánálKép

Jó hétvégét nektek!
cicmerák

Cicmerák

Küldök neked emailtKép

Babus

Kép
babus2005

Megkaptad? Mert valami furi angol üzenetet kaptam vissza?

És én is rengeteget beszélgetek a kisbabámmalKép Szerintem ez fonos isKép

Babus

Kép
babus2005

Babus, nem kaptam Kép Postafiókom még félig üres. Nem tudom mi lehet a gond, de próbálok utánna nézni.
cic
cicmerák

Ismét elküldtem, de ismét visszajött egy féloldalas angol duma arról, hogy nem tudja elküldeniKép
Nem tudom miért. Holnap majd újra próbálom.

Babus

Kép
babus2005

De mégisKép Apuci email címéről sikerült elküldenemKép Ugye most meg is kaptad?

Kép
babus2005

Szisztok!

Jövök egy hülye kérdéssel: nem szoktátok úgy érezni, hogy jaj mindjárt kiesik a baba???

Tegnap reggel óta érzem, igaz nem folyamatosan, de időnként. Persze lehet, hogy csak a mozgást észlelem (bár azt eddig is éreztem talán, de az tök más volt), de én azt hittem, feljebb van a baba, ezt meg nagyon alul érzem.

Egyébként nem fáj semmi, csak ez az érzés nem kimondottan jó.

Tapasztaltatok ti már ilyet?
zsana75

Sziasztok!

Vicces, hogy a szülôszobát ilyen késôre rakják, a legtöbb állapotos nô, akit ez mondjuk nagyon érdekelne, simán bealszik addigra. Kép Én is kétszer próbáltam eddig megnézni sikertelenül...

A találkát tényleg jó lenne megejteni mostanában, csak egy idôpontot kéne kituznünk!!

Na és a hét meglepetése, azt hiszem, tényleg érzem a baba mozgását!!! Kép A múltkori "akármiislehet" érzést követôen egy ideig nem is nagyon figyeltem, azt gondolva, hogy ááá, úgysem érezhetem még... De tegnap reggel, amikor felébredtem, feküdtem még egy picit az ágyban, és a hasamra tettem a kezem. És 99%, hogy BeniBogit éreztem!! Ha nem lett volna ott a kezem, nem érzem magamtól. De így valahogy a kezemmel is és a hasamban is leheletfinom "rúgásokat" éreztem. Teljesen belelkesültem, mindjárt hívtam Apucit is, de ô sajnos semmit nem érzett. Viszont ma reggel ugyanez megismétlôdött, és ugyanazt, ugyanúgy éreztem. Kép Kép Kép Régen picit tartottam attól, hogy ez majd olyan furi alien-érzés lesz, de hát nagyon nem olyan! Inkább a csodálatos és leírhatatlan jelzôkkel tudnám jellemezni... Kép

Kép
Borbolya
17+0

ui. A terhességem elejétôl kb havonta készítek egy fotót a pocim növekedésérôl. Felteszek egyet, hogy lássátok, miért jön rám idônként az aggódás a méreteim miatt...

Kép

KépKép

Kép
borbolya

Sziasztok!
Micsoda egy vacak idő Kép Kristóf kicsit megbetegedett, így a tegnapi napot és a mait biztosan bent töltjük Kép
Ilyenkor iszonyú ideges és türelmetlen bírok lenni, mert ők is iszonyúan türelmetlenek és ki akarnak menni (ha nem is mondják, de igénylik a mozgást). Tiszta idegbajos anyának érzem magam Kép Jó lenne most egy kis társaság, de sajnos a férjem ma is dolgozik, a család meg mindenfelé a világban kirándul. Kép

Viszonylagos a rend és nyugalom, így most tudok írni egy keveset.

Maya!
Nem akarok beleszólni, mert ez tényleg a ti dolgotok, bár a babátok dolga is lesz, ha már ovis és iskolás és felnőtt lesz, de szerintem nem szerencsés a Czicza Kira párosítás. Kép Bocs, nem akarlak megbántani, de tanultam némi névtant, meg hát úgy bele is gondolotam. A két szótagú vezetéknevekhez általában a több szótagú keresztnevek a szerencsések, de nem csak emiatt gondolom, amit írtam. Az ia-ia kicsit olyan cica-mica hangsorra emlékeztet. De ez tényleg csak az én véleményem, nem bántásnak szánom. Kép

Zsana!
Nem úgy érzed, hogy feszül szét az ágyékod? Én minden terhességemnél éreztem ilyet. Bernáttal is éreztem már akkor, amikor kőpadlón jártam zokniban, és össze kellett tartanom a belső combizmaimat, hogy biztosan ne csússzak el. Ez persze nem csak ilyenkor jön elő. Ha ezt érzed, akkor ne aggódj, csak a csípőcsontok csúsznak széjjelebb, hogy majd kiférjen a baba. Rosszul hangzik, de normális. Kép

Szülés:
Én is azt hittem, hogy majd pityeregni fogok, ha majd a hasamra teszik az első gyerekemet, de érdekes módon annyi minden történt ott egyszerre, hogy ez akkor elmaradt. Alig emlékszem a konkrét eseményekre is, mert úgy egészében, globálisan volt egy fantasztikus, ésszel fel nem fogható élmény, amit én még hónapokig képtelen voltam feldolgozni. Ez nagyon rossz volt, úgy szerettem volna valakivel hosszasan beszélni róla, de valahogy úgy alakult, hogy erre nem volt lehetőségem.
Aztán a második szülésnél már minden sokkal másabb volt. Ott már nem bénított le az újdonságtól való félelem. Bálintnál tényleg sírtam örömömben és megkönnyebbülésemben, hogy egészséges és minden rendben ment.
Kíváncsi vagyok, hogy Bernát születése milyen lesz, de nem akarok félni. Én amúgy sem a fájdalomtól félek, ha félek, hanem amiatt aggódom, hogy egészséges legyen a baba, a szülés közben ne adódjon semmilyen komplikáció sem vele, sem velem.
Bálint születése utáni órában rosszul lettem, akkor nagyon megijedtem, hogy mi a baj, de állítólag csak a fájdalomcsillapítót adagolták túl. Szerintem pedig a vércukorszintem ingott. Nem mertem Bálintot a kezemben tartani, mert annyira remegtem, hogy féltem, leejtem. Így legalább Lőrinc kezében lehetett hosszasan Kép Azóta is közeli a viszonyuk Kép Persze Kristóffal is.

És amint Maya is írta és én is már korábban, nem annyira a szülés szokott a maradandó szenvedés-élmény lenni, hanem az utána következő néhány hét. Vannak szerencsés kivételek! Remélem és kívánom, hogy itt mindenkinek gyönyörű élmény marad mind a szülés, mind az után következő időszak.

A szülés élményét pedig próbáljátok valakivel hosszasan, nyugodtan, többször, kimerítően megbeszélni. Akár a párotokkal, akár az orvossal, szülésznővel, barátnővel, anyukátokkal, pszichológussal. Nem tudom, hogy minden többedszer szülő elmondhatja-e, hogy kívánta kibeszélni a szülését, de kíváncsi is lennék rá!
Megírjátok?

Ja, és még valami, engem nagyon zavart, hogy a szülés utáni kórházi napokon nem tudtam a férjemmel meghitten beszélni például a szülésről. Egyrészt a kórházi körülmények (folyosó), másrészt a rengeteg jószándékú látogató miatt. Én úgy vágytam rá, hogy a férjem és az anyukám jöjjön be. Anyukám egyszer volt bent, mert vidéken él, de Lőrinc hiába jött ahányszor csak tudott, mindig ott volt a családból még valaki. Megértem őket, és tényleg csak a jószándék vezérelte őket, de én nagyon depis lettem. Biztosan a hormonok is dolgoztak, de hiányzott az élmény közös feldolgozása.
Szerencsére Bálinttal már sikerült jobban felkészülni erre, talán kevesebb látogató is jött, meg már nem az első élmény volt.
Ilyenkor irigylem az egyágyas szobában levőket, máskor nem biztos. Jó, ha tanácsot tudsz kérni, ha tudsz valakihez szólni, ha vigyáz valaki a babádra míg lezuhanyzol stb.

Mondjuk nekem csak egyszer nem volt szerencsém a szobatársammal, de az csak egy nap volt. Addig a finom babaszuszogás helyett hallgathattam a Danubius rádiót és a remek történeteket a sztárvilágból Kép
A többi szobatársam mindig rendes volt. Remélem, most sem lesz ez másként.

Ti mit gondoltok a szülésznő-választásról? Nekem az orvosom (idős prof.) nem rajong az ötletért, de persze megtehetem, hogy fogadok szülésznőt. Abban igaza van, hogy ő tudja, kivel tud a legjobban együtt dolgozni, és ha az orvos stílusa szimpatikus, akkor valószínűleg az ő általa kedvelt szülésznő nekem is meg fog felelni. Ehhez képest én mindig az ügyeletes szülésznőnél szültem. Nem volt jó élmény egyik sem. Túlságosan rossz sem, de a stílusuk nem tetszett.
Még két dolog miatt nem választottam idáig szülésznő: a pénz (az orvosnak sem tudok annyit adni, amennyit egy prof. megérdemelne), a másik, hogy nem tudom egyiket sem megismerni. Az orovosválasztás más. Ott már korábban is lehet tapogatózni, keresgélni, a terhesség előtt és közben is, de a szülésznőt úgy tudod választani, hogy valakik (akiket esetleg szintén nem ismersz) ajánlják. Más, ha minden barátnőd őt választotta, mert akkor megértem.
Szóval ismét gondban vagyok, mert végülis végig a szülésznővan a férjeden kívül ott a szülésnél. Az orvos ott van valahol a kórházban, időnként megvizsgál stb., de a szülésznőtől kérhetsz tanácsot, vígasztalást, segítséget. Nekem fontos lett volna (főleg az elsőnél). Ti hogyan vélekedtek?

Ja, és bocsánat, de még meg sem köszöntem nektek, hogy olyan kedvesen írtatok a naplómról és írói vénámról. Nagyon jóleső érzés! Kép Örülök, hogy tetszett!! Kép

Sziasztok!
Dorka
dorka

Dorka

Nálam a szülésznőválasztás pont fordítva történt. A szülésznőm egy jó ismerősöm,(talán barátnőnek is nevezhetjük)és megkérdeztem, hogy ő melyik dokit ajánlja és kivel szeret együtt szülést levezetni és így kerültem a mostani dokimhoz. De meg vagyok vele elégedve teljesenKépÍgy talán reménykedhetem egy kellemes hangulatú szülésben. Én csípem a szülésznőmet, ő szeret a dokival együtt dolgozni, csak megleszünk így együttKép

Zsana
Én még nem éreztem ilyet.

Ma viszont szörnyű rémálmom volt.
Azt álmodtam, hogy míg aludtam, azalatt megszületett a kisbabám (ez kicsit fura lenne), 250 gr volt mindössze, apuci hívta a Cerny (koraszülött) mentőt, akik helikopterrel jöttek a kisbabánkért. Itt a lakásunkban úgy ahogy szállítható állapotba hozták és mondták apucinak, hogy jobb, ha elbúcsúzik tőle, mert kicsi az esélye, hogy életben marad, és ezzel el is vitték a kisbabánkat magukkal. Én persze ezalatt végig aludtam, nekem senki se szólt. Csak mikor (álmomban) felébredtem, akkor kérdeztem, hogy hová lett a pocakom és a kisbabám és persze őrjöngtem az idegességtől. Erre a valóságban is felébredtem, teljesen leizzadva és örömmel nyugtáztam, hogy minden(ki) a helyén vanKép De iszonyú egy álom volt.

Babus

Kép
babus2005

Helló Lányok!

Én most néztem meg a szülőszobát, mivel én sem tudok fenn maradni addig, úgyhogy felvettem videóra és most jutottam oda, hogy megnézzem. Úgyhogy ha van videótok ezt a módszert tudom javasolni. Kép Amúgy tetszett, aranyos volt a néger doki Kép, eddig nem nagyon akartam epidurált kérni, de most meggondolom, úgy láttam a műsorban, hogy sokat segített.

Babus

A sógornőm is álmodott ilyeneket, biztos az aggódás miatt van. Én is álmodtam már kétszer a kisbabával, mind a kétszer kislányom született és nekem is az egyik álomban túl korán jött és nem volt rendben minden, de a másik álmomban meg minden oké volt.

Borbolya

Nem semmi alakod van, én örülnék, ha ilyen lennék, az is voltam kb. 23 éves koromig, aztán elmúlt... Kép, úgyhogy én eleve 65 kg voltam a baba előtt is és 165 cm és a hasam volt a legdagibb, már mindenki egy éve azt kérdezgette, hogy jön a baba? Én meg egyre idegesebb lettem, hogy ennyire nem lehetek dagadt. Most már nem annyira ciki, mert tényleg babát várok, de nekem meg azt hiszik, hogy egy-két hónapon belül szülök, pedig még félidőbe sem vagyok, akkora hasam van 18 hetesen. És egy ismerős nőcinek, aki most szült pont ilyen alakja volt, mint neked és neki 9 hónaposan is csak akkora kis pocija volt, hogy ha felvett volna egy bővebb ruhát, szerintem simán le tudta volna tagadni. Úgyhogy ne aggódj, tudja az a gyerek, hogy neki mennyi hely kell.

Dorka

A szülésznő választást nekem a dokim egyenesen javasolta. Mondjuk abban a kórházban nekem úgy tűnt, hogy ez szokás is. Úgy javasolta mindezt a doki, hogy olyat válasszak aki nekem szimpatikus, mert az a fontos és hogy ha minden rendben megy, akkor a szülésznő többet tud segíteni és többet foglalkozik majd velem, mint az orvos. És ilyen szempontból nekem nagyon szimpi az a felfogás egy orvos részéről, hogy őt érdekli a szülésznők anyagi helyzete is, nem csak a sajátja, mert ha választok, akkor fizetni is illik. De azért a hálapénzezést szerintem nem kell túlzásba vinni, számoljátok bele azt is, hogy ez egy illegális, adómentes, ellenőrizhetetlen jövedelem. Adni kell ezt nem vitatom, ez az ami még egy kicsit is megmenti a csődtől a magyar egészségügyet, de az sem jó ha túlzásokba esünk. És szerintem annyit kell adni, amennyit te jónak látsz és megtehetsz és nem kell azzal törődni, hogy mennyit ad a szobatársad vagy a többi kismama. Szerintem.

r
ruzicsky

Ruzicsky!
Két dolog az, ami eltántorít a szülésznööválasztástól: az egyik, hogy nincs honnét megismerni a szülésznööket még úgy sem, hogy már kétszer szültem ott, mert azokat úgysem választanám. Maradt mondjuk még 3-4 talán. Közülük ismerek egyet, akit azért nem szívesen választanék, mert az orvosom nem kedveli valamint nekem túl mézes-mázos a stílusa. Különben öö a legismertebb bába ebben a kórházban. Állítólag a pénzre megy rendesen, de ezt nem tudom igazolni.
A többi szülésznööt nem ismerem, senki sem szült az ismerööseim közül ott, így most akkor menjek be és nézzem meg, ki megy be a szülööszobára müüszakváltáskor és válasszak egyet?
Szerintem különben minden szülésznöö sokkal rendesebb, kedvesebb, jobban lesi a kéréseidet, jobban figyel rád, ha felkéred, ha csak veled kell foglalkoznia és természetesen ha még fizetsz is neki. De ha már én választanék, akkor valamiféle bennsööségesebb kapcsolatra vágyom vele, ez meg nem igen kivitelezhetöö.
Persze biztosan van kivétel, van olyan szülésznöö, aki amúgy is kedves, rendes, ha csak egyszerüüen öö van ügyeletben.
De az szerintetek hogyan van, hogy ha mondjuk pont az a szülésznöö van ügyeletben, akit ti választottatok? Akkor behívnak egy másikat is vagy akkor bizony öö nem csak veled lesz, hanem a többi vajúdó kismamával is? Mert akkor minen választani? Igaz, az orvos is így van, ha két betege szül, de minthogy az orvos a szülést csak távolról kíséri, viszont a szülésznöö állandóan ott van a közelben.

És az, hogy mennyit is ad az ember... hát én az orvosomnak tényleg sosem tudtam annyit adni, amennyit megérdemelt volna, amennyit szerettem volna vagy akár csak amennyit illett (?) volna. Rosszul is éreztem magam miatta, de én hülye is vagyok. A vizsgálatokkor is mindig fizetek 4 hetente 6000 forintot, így a szüléskor már rendes summát kicsengettünk, akkor "csak" 30.000 tudtam fizetni. Tegyétek hozzá, hogy professzor, 82 éves, a Tudományos Akadémia tagja és még ezernyi szakmai kollégium tiszteletbeli vagy rendes elnöke, tagja mind Magyarországon, mind külföldön. Szóval illene megfizetni, ha öö mondjuk bejön éjjel vagy hétvégén. Szerencsém volt az elöözöö két alkalommal, mert akkor pont bent volt a kórházban, így nem miattam jött be, de miattam maradt még tovább. Igaz, nem kellett egész nap, mert gyorsan szültem.
Viszont abban egészen biztos lehetek (ez az öö jó értelembe vett fixa ideája), hogy a szülés megindulásakor bejön (azonnal, ha én beérkezem a kórházba), és addig el sem megy (bár múltkor még a szülés elején hazaugrott, de errööl tájékoztatott), míg a baba meg nem született. Ezt azért nem minden orvos teszi így. Sokan csak akkor jönnek be (akkorra kérnek értesítést a kórháztól), amikor már beindult a szülés rendesen, és van mit tenniük. Burkot az ügyeletes is tud repeszteni... de én örülök, hogy nálunk ez nem így megy. Engem a két szülés alatt összesen egyszer vizsgált meg más orvos, mint a sajátom!!! Meg persze a szülésznöö megvizsgálja az ember néhányszor (brrr).

Dorka
dorka

Dorka
Szülésznő-választás ügyben még én sem döntöttem, vannak érvek mellette és ellene egyaránt. Én talán abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egyikükről sem hallottam még rosszat, tehát nekem akár mindegy is, hogy melyikük az.
Személyesn megismerni tényleg nehéz őket, de úgy látom, írogatsz a kórházas topikba is, onnan azért sokminden kiderül.
A pénzről az a véleményem, hogy mindenki lehetősége szerint ad, ez így normális.
Az valóban érdekes kérdés hogy mi van akkor, ha a választottad az ügyeletes. Azt gondolom, anyagilag is különbséget kell tenni, hogy miattad jön-e be, vagy egyébként is dolgozik.
Arra nem gondoltál, hogy szülésznő-választás helyett felkérsz egy dúlát? Ő végig téged tudna pátyolgatni, az ügyeletes szülésznő pedig "csak" a vizsgáltokat csinálná. (Ha nagy butaságot írtam, számítsd hozzá, hogy én még nem szültem.Kép)

Kristófnak jobbulást, neked pedig sok türelmet kívánok!

Borbolya
Szerintem ne aggódj a pocid mérete miatt majd alakul az még! Szívesen cserélnék veled. Nekem előtte is volt némi hasam, most az a jó, hogy már nem kell szégyellnem, sőt.

Találkozó ügyben tényleg jó lenne valamit dönteni. Esetleg dobjunk fel konkrét időpontokat, és ami a legtöbb embernek jó, az legyen. Tartok tőle, hogy nem fogunk mindannyian egyszerre ráérni.
zsana75

SziasztokKép

Ma kezdtük a 24.hetetKép Ez már fordulópontKép Mától már koraszülöttnek számítana. De ezt csak halkan mondom, nehogy meghalljaKép Február 1. előtt nem javasoltam neki, hogy megszülessenKép

Borbolya
Szerintem se aggódj a pocid miattKép Ez alkati dolog. Én épp a másik véglet vagyokKép:

Kép

Babus+Kristóf

Kép
babus2005

Dorka!

Szerintem amit te adtál az pont elég! Úgyhogy te egy percig se érezd rosszul magad! Most nem részletezem, hogy miért gondolom így, de én nagyon túlzásnak tartom azokat a magas "tarifákat" amiket néha hallok!!

Ez a dúla dolog jó ötlet lehet, bár a szülésznőt nem tudja helyettesíteni, de tud tanácsokat adni és ő végig veled tud lenni.

Egyébként tényleg érdekes kérdés ez az ügyelet dolog, szülésznőnél és orvosnál egyaránt, hát nem tudom, de végül is utólag adjuk a pénzt, ezért még eldönthetjük, hogy a szülés alatt megfelelően foglalkozott-e velünk vagy sem és annak megfelelően leszünk "hálásak". Mert végül is nincs előre meghatározva, hogy mennyi az annyi vagy van olyan, hogy igen? Viszont engem az is foglalkoztat, hogy nem igazságtalan dolog-e hogy az orvost felkéri az ember és az ő fizetését kiegészíti "egy kis plusz pénzzel", de a szülésznőt meg nem, ő meg éljen meg abból, amit az állam ad neki, mert én úgy gondolom azért adjuk a borítékot, mert az állam nem fizeti meg őket rendesen és akkor ez a szülésznőre is igaz. Vagy szerintetek nem?

Borbolya!

Zsanával egyetértésben én is szivesen cserélnék veled poci ügyben, mert az én hasam is csak azért nagy, mert előtte is az volt és az viszont okozott néhány igen kínos szituációt, amikor megkérdezték, hogy mikorra várom a babát és még nem voltam terhes...

r
ruzicsky

Húúúúúú, Babus, azért irigyellek ám! Kép Kép Kép Persze, tudom, örüljek annak, hogy még "nem akadályoz" semmiben a pocim, de ugyanakkor már úgy szeretném, ha állapotosnak "néznék ki"!! De tényleg nem is ez a legnagyobb bajom, hanem az idônként rámtörô aggodalom, hogy hol fér így el, és minden rendben van-e vele. Persze amikor így megnyugtattok Kép, olyankor mindig jobb. Ilyenkor tényleg nem aggódom. Úgyhogy mindenkinek köszönöm a megnyugtatást!!! Kép

A szülésznôválasztással kapcsolatban én mindig úgy gondoltam, hogy ha választok, akkor elôbb legalább picit elbeszélgetek velük, hogy legalább minimálisan megismerjem ôket. Vagy ez egy utópisztikus elképzelés? Még erre sincs lehetôség? Mert ha nincs, akkor tényleg csak hasraütésszeruen tud választani az ember, annak meg mi értelme... Ennyi erôvel rábízhatom magam az éppen ügyeletes szülésznôre is...

Borbolya

KépKép

Kép
borbolya

Borbolya,
Mint írtam, engem nem érint a szülésznőválasztás, de én úgy tudom, hogy sok kórházban van szülésrefelkészítő, vagy ahogy a mi kórházunkban hívják, "Szülők Iskolája", ami az utolsó hetekben van(úgy tudom a 33.héttől szerdánként). Itt az orvosok mellett szülésznők is jelen vannak, őket is meg lehet valamennyire ismerni, kérdezhetsz tőlük és sokan ennek alapján választják ki a szülésznőjüket.

Babus

Kép
babus2005

A dúlás szüléssel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Ilyenkor pl dúla és szülésznô is van, ha jól tudom... Ez nem okozhat konfliktust? Vagy milyen pl az orvosok hozzáállása a dúlákhoz? Nemrég hallottam csak elôször errôl a lehetôségrôl, de nem tudtam még eldönteni, mit is gondoljak a témáról... Van-e akkora segítség, mint sokan mondják... Vele persze biztosan bensôségesebb viszonyt lehet kialakítani, ami sokat számít egy ismeretlen és félelmetes helyzetben, mert pont az ellazulásban segíthet, ami roppant fontos ilyenkor. Ugyanakkor mégiscsak még egy ember pluszban... Ha apás szülést tervez valaki, akkor már kisebb tömegjelenet alakulhat ki a szülôszobában, ami meg szerintem azért csak feszélyezi az embert... De nem tudom... Ti mit gondoltok errôl?

Borbolya

KépKép

Kép
borbolya

Nem is mondtam, az elôbb villámgyorsan jött rám egy rosszullét, de valami 1 perc alatt, így irány a fürdôszoba! Egyszerre hánytam és eredt el az orrom vére, hát nem volt vicces... Eddig csak 'sima rosszulléteim' voltak, azaz egyszer sem hánytam, hát ez most elég meglepetésszeruen ért... Kép Szegény férjem teljesen elhult, hogy ez most mi volt, jól megijedt ô is... Kép

Borbolya

KépKép

Kép
borbolya

Hú Borbolya ez tényleg elég durva amit írtál...fel tudod hívni ilyenkor az orvosodat, hogy mi volt ez?

Amúgy nekem meg napok óta fáj a csuklóm, főleg a bal, pedig jobbkezes vagyok. Még soha nem volt ilyen és nem erőltettem meg, főleg nem a bal csuklómat. Nagyon érdekes...

r
ruzicsky

Sziasztok!

Én is álmodtam már ilyet babus, csak nekem annyiból volt más, hogy én átéltem a szülést, és azt mondták, attól, hogy kicsi, teljesen egészséges a baba Kép

Szülésznővel kapcsoltaban, én megkérdeztem a dokimat, hogy kivel szeret együtt dolgozni (még fényképen is megmutatta), valószínű szólni fogok neki.A fizetéssel én is gondban vagyok, sosem tudom, hogy mennyit "illik" adni. A magándoki egyrészt ezért jó nekem, mert fix összeg van, kifizetem és kész. Bár szüléskor nem tudom mennyit kéne, de ezen majd még filózok.
Csajok, nevezzetek tudatlannak, de mielőtt nem jöttem ide a babanetre, én nem tudtam, hogy szülésznőt is fogadni kell. Azt hittem, az ügyeletes lesz. Hát tévedtem. (Hm...talán eljön az az idő, mikor takarítónőt, ruhatárost, mosónőt is fogadnunk kell a kórházban? Kép ) Nem is tudom. Én úgy vagyok vele (most még kis naivan), hogy jó-jó a dokinak odaadom a pénzt. De mondjuk a szülésznő díjazását úgy gondoltam, hogy ha tényleg segít, ott van, foglalkozik velem, nem durva... stb. akkor nyílván. Ha csak immel-ámmal....Ebben maximálisan egyetértek Dorkával, hogy nem lehet őket megismerni, mert jó, ha szülés előtt találkozol vele 1x-2x.
Mondjuk én nem azért adnék neki(k) pénzt, mert hogy az állam nem ad eleget, nekem sem ad, mégis melózok, ők is ezt választották. Én azért adok, mert tényleg hálás vagyok (legalábbis az szeretnék lenni majd a szülés után)

Borbolya, tényleg ne aggódj a pociméret miatt, nekem sem lehetett észre venni, aztán szinte egyik napról a másikra hatalmasat nőtt. Kép
Az orrvérzés lehet vérnyomásprobléma is, de lehet hogy csak a hányás miatt történt. Azért majd beszélj a dokiddal.

Jaja, nem szeretném én sem, ha sokan lennének körülöttem, főleg, ha még tanulók is bejönnének Kép

Üdv. cic
cicmerák

Helló!

Cicmerák, nem akarok kötözködni, csak kíváncsi vagyok, hogy miért hálából adsz? Neki ez a dolga, ezért kapja a fizetését, miért kell külön hálálkodni? Neked ki hálálkodik a munkádért ilyen formában?

r
ruzicsky

Borbolya
A dokit mindenképpen hívd fel, egyébként pedig magnézium és pihenés! (gondolom az jót tesz)

Jó, hogy feldobtam ezt a dúla dolgot, én sem tudok ám többet róla.
Én úgy képzelem, hogy a dúla főként a vajúdás során segít. Azoknak jöhet különösen jól, ahol apuka nincs jelen, vagy esetleg kevésbé talpraesett. Szerintem a szülésznővel nem zavarják egymást, esetleg még örül is a szülésznő, hogy kevesebb a dolga. Szülésznőt fogadni és dúlát hívni szerintem is túl sok, tehát vagy-vagy.
Az orvost meg szerintem végképp nem zavarja a dúla, mert ugye nem egyidőben teszik a dolgukat.
Tanulók felőlem jöhetnek. Mondjuk szenvedni én leginkább egyedül szeretek, de a finisben asszem nem fog zavarni, hogy hányan állnak körülöttem.

Ami az összeget illeti, én úgy tervezem, nem kérdezek rá. Van egy összeg, amit rászánok az egészre, az arányokat (kinek mennyit?) meg a szülés alapján döntöm el.

Volt olyan ismerősöm, aki mindkét gyermeke születésénél megkérdezte, mondtak is neki egy összeget, aztán kevesebbet adtak, mert apuka úgy gondolta, nem volt ez olyan nagy meló. Kép
Na azért ezt semmiképpen nem csinálnám!
zsana75

Ruzicsky Kép Hát ez az, nekem sajnos senki Kép Node én nem is segítek egy új életet világra, nem csillapítok fájdalmat. Egyszerűen ha minden rendben, segített nekem a doki vagy akárki, én szeretném valamilyen formában megköszönni. S mivel egy köszönömmel nem tudom kifejezni azt, amit tett (tenni fog), így más nem marad.
De ne érts félre, én sem rajongok a hálapénz miatt, de tudom, hogy fogok adni. Hogy miért kell hálálkodni? Ha csak arra gondolok, hogyha más szférában segít valaki elintézni valamit, annak is "meghálálom" valamivel, akár egy bonbonnal, vagy akármivel.
Csak amiatt, hogy az állam nem fizeti meg, nem adok, mivel én magánrendelésre járok, s ha az nem jövedelmezne, nyílván nem csinálná.
Hát röviden ennyi. Lehet kicsit zavaros voltam Kép

Üdv. cic
cicmerák

Ruzicsky
Az "ez a dolga" szerintem az ügyeletesre vonatkozik. Az, hogy valaki miattunk lemondjon a családi programjáról, vagy akár csak a pihenéséről, szerintem is hálát érdemel.
Gondolom te sem mész be csak úgy dolgozni hétvégén és ünnepnap, vagy mondjuk éjszaka. Persze ha valaki megkér és tudod, hogy számíthatsz a "hálájára", akkor te is meggondolod.
zsana75

Hát igen, az egyis ismerősöm, mikor szült (vidéken), a férje odaadta a borítékot. a doki kiment a wc-re (gondolom megszámolta) majd visszaadta, hogy köszöni, de már kávézott Kép Na azt hiszem az ilyeneket kellene egy kicsit meggyepálni.Nem tudom, mit szeretett volna ezzel kifejezni.
cicmerák

Sziasztok!
A pociméretről én is tennék fel képet, ha a férjemet sikerül rábeszélnem, hogy ha lejött a szárítóból (nálunk ő mos és tereget!!! Kép ), akkor fotózzon le. Még úgysincs pocakos képünk Bernátról Kép
Talán Babus pocakméretével azonos vagy egy kicsit nagyobb az enyém, pedig nekem nem volt konkrétan hájam a terhesség előtt, csak állítólag az előző terhesség alatt szétszakadtak a hasfaltartó szalagok, így egy hiába mentem vissza kilóban, mindig úgy tűnt, hogy van egy kis pocim. Nem nagy, de ez a terhességnél számított, mert a baba rögtön mindent feljebb nyomott Kép

Orrvérzés: nekem az első terhességem alatt volt ilyen furcsa, nagy mennyiségű egyszerre, de nem tartott hosszan. Furcsa és ijesztő volt, de csak egyszer fordult elő. Mondjuk nem társult hányással. Szerintem nálad is csak megpattant egy ér az erőlködéstől vagy a hirtelen felugrástól, lehajolástól hányás elött, után.

Szülésznő-dúla: szerintem a dúla, ha nem abból a kórházból való szülésznő, akkor nem szólhat bele egy csomó mindenbe (illetve ha mégis beleszól, akkor nagy feszültség keletkezik a kórházi személyzet és a szülő nő között). Nem szerencsés, mert szerintm annyit a férjed is tud segíteni. Itt egy otthonosan mozgó, kompetens segítőről lenne szó, aki ad absurdum le is vezetheti a szülést.
Cicmerák! Kép
Nem kötelező választani, nekem még sosem volt választott szülésznőm. Csak minthogy ő van veled végig ott, meg a férjed, talán érdemes. Ha tudsz valami alapján választani. És anyagilag is megteheted. Én úgy tudom, hogy kb. 10-15.000 forintot szoktak adni a szülésznőnek, ha választott. Persze biztosan van, aki sokkal többet, de az átlag ilyesmi.
Orvosi hálapénzekről én is hallottam már hajmeresztő számokat is. Van is egy topic itt a babaneten, ahol egy szülész feleség írogat. Az ő férje vidéki kórházban van, ott az orvosnak szokás (ha adnak egyáltalán) max. 10-15-öt adni.

Itt a kép, de igen rosszul nézek ki rajta, mármint arcilag. Bocs Kép

Holnapra szebb napot, mint a mai. Remélem, végre kimehetünk sétálni!
DorkaKép
dorka

Dorka Kép Csini kismami vagy!
cicmerák

A hálapénzről én is olvastam egy aranyos történetet (amúgy a férjem például tegnap is dolgozott ingyen, pedig tanár. Itthon is jól el tudtuk volna tölteni az időt, Kristóf is beteg volt, mégis mennie kellett. De mindegy. Csak azt akartam ezzel mondani, hogy aki ilyesmi hivatást választ, az ezzel számol. Meg azzal is, hogy a magánrendelésén számla nélkül keres annyit óránként, mint mi naponta se! Ez szerintem elég mellékes ahhoz, hogy hétvégén is be tud jönni. Én például a terhesség alatt kifizetek négy hetente 6000 forintot + az utolsó hetekben még plusz kb. 12.000 forintot. És nem kell csinálnia ezért szinte semmit (megnézi a méhszáj állapotát, vérnyomást és vizeletet néz). A szüléskor viszont tényleg ott kell lennie. Ha még a szülés után is fizetek kb. 30.000 forintot, szerintem meg van fizetve. Ha meg ő úgy érzi, hogy nincs, akkor sincs semmi. Mert ha nekem egy orvos ilyet mondana, hogy már kávézott, bizony soha többé nem mennék vissza hozzá, de még be is panaszolnám az tuti!

A történet: a leendő apa és anya a szülés előtt vidékre utazott (38. hét körül). Beindult váratlanul a szülés. Irány a legközelebbi kórház. Minden rendben, sima szülés. Mindenki megkönnyebbült, szülők iszonyú hálásak. Apuka másnap hatalmas ajándékkosárral meglátogatja dokibácsit. Persze a kosár alján ott lapult a boríték is 100.000 ! forinttal. Doki meglátta a kosarat, majd közölte, hogy ne vicceljenek, nála 60.000 forint egy szülés. Apuka rezzenéstelen arccal kiveszi a kosárból a borítékot, leszámol 40.000-et, azt zsebre vágja, a többit átadja dokibácsinak Kép))
Én mondjuk nem adtam volna egy árva fillért sem, de azért ez így nagyon frappáns volt. A doki meg főhetett a mohóságában meg a levében Kép

Ne értsetek félre, én tisztelem az orvosokat. A hozzám emberi orvosnak én nagyon hálás tudok lenni. Ha nem is tudom anyagiakban kifejezni, de szóval, személyesen készített ajándékkal igen. Ennek általában a normális orvosoknál sikere szokott lenni. (Mindig adtunk a születéskori fotókból készített montázst az orvosnak és a szülésznőnek. Mindkettőnek személyéhez szóló, nem sablonos szöveget írtunk. Ezeket szerintem mai napig őrzik.)

Rémesen nézek ki a képen Kép
De majd a találkozón majd talán javítok valamit Kép

Nekem mindegy, de jó lenne már valamit megbeszélni, mert hamarosan belecsúszunk a karácsonyi őrületbe!
Mit szólnátok a 30-ához vagy 30-éhez? Szerintem a többségnek a mindenféle felmerült szempont alapján az IKEA megfelelne az Örs vezér téren. Vagy nem? Írjatok válaszokat, hogy kiokoskodhossuk. Nem akarok erőszakos lenni, csak valakinek konkrét helyet és időt kell javasolnia, hogy legyen miről beszélnünk, ugye? Szóval? Ti jöttök!

Puszi, Dorka
dorka

helló Zsana!

szóval én azért kérdeztem, hogy miért hálából adja, mivel ahogy te is mondtad ha bejön a hétvégén vagy szabadidejében, akkor azt fizeted meg a plusz munkát vagy azt, hogy te őt kéred fel és nem az ügyeletesnél szülsz (elvileg azt mondják a nagyokosok, hogy a TB járulék nem fedezi azt, hogy te választhatsz és ragaszkodsz egy orvoshoz) és akkor az nem hála még ha úgy is hívjuk, szerintetek nem így van?

Én két okból adom, egyrészt, mert tudom, hogy nem fizeti meg őket az állam (valahogy úgy van náluk, mint a benzikutasnál, hogy már be van számítva a fizetésbe a jatt) és hát még ha én is azt mondom, hogy engem sem fizetnek meg, de, mint ahogy Cicmerák írta ő azért életet segít a világra stb. ezért biztos vagyok benne, hogy több fizetést érdemelne. Másrészt, mert ha fogadok orvost és ragaszkodom, hogy ő legyen ott a szülésnél akkor is ha épp hétvége van, akkor ez plusz munka. (bár erről is tudnék mesélni, hogy ez se jó, hogy ezzel is mi a gond, de ezt most hagyjuk). És még van egy okom, mégpedig az, hogy pont amiatt, hogy ez ennyire kialakult szokás és úgymond be is számítják az orvos jövedelmébe ezért úgy érzem nem húzhatom magam ki alóla, annak ellenére, hogy rendkívül rossz és káros dolog és most már hogy az EU tagjai vagyunk most már aztán tényleg meg kellene ennek szűnni, hogy borítékot dugdosunk az orvos zsebébe és lefizetjük őket és fenntartunk egy bizonyos "korrupciót", mert ez bizony az. Szóval bízom benne, hogy egy ilyen rendszer hosszútávon nem maradhat meg, de ahhoz a nagy embereknek kellene jó döntéseket hozni, megfizetni az orvosokat, hogy ne szoruljanak a borítékra.

meg ez a magánorvosdi is érdekes kérdés, amikor szülésről van szó. Egy szülésnél az a magánorvos, aki a saját kórházában, a saját eszközeivel vezeti le a szülést meghatározott tarifáért. És ott nincs hálapénz. Számla van, amit a végén kifizetsz és ő még adózik is utána.

r
ruzicsky

Sziasztok,

Nekem jó a 30-a az Őrs vezéren.

Angéla
angéla

Dorka!

Szerintem jól nézel ki a képen! Kép

Ezt a sztorit én is hallottam már, hát ez az egyik káros hatása a hálapénznek nevezett "korrupciónak". Sokat lehetne még erről beszélni, amint látjátok nekem elég markáns véleményem van a dolgokról. Ez azért van, mert én egyrész ilyen vagyok, hogy amellett, hogy minden tiszteletem az orvosoké, el tudok ettől vonatkoztatni és egyébként biztos vagyok benne, hogy, sőt nem egyszer hallottam már, hogy a rendes és lelkiismeretes orvosok (nem az olyanok, mint akiről Dorka története szól), éppannyira utálják és rossznak találják ezt a borítékdugdosást, mint én.

r
ruzicsky

Sziasztok!

Pénteken voltam a dokinál! Végre túl vagyok ezen a sok vizsgálaton..... Ez
történt: Odamentünk 8-ra, pontosabban csak szerettünk volna, mivel pénteken
a csúcsforgalomban kicsit késtünk. Vida engem is megpisiltetett, mert azt
mondta, hogy a nyaki redő vizsgálat a legfontosabb. Tehát pisi ki, irány az
ultrahang. Szerencsére minden rendben volt, a nyaki redő 1,8 mm. Mevan keze,
lába, gerince ép, és még pisilni is tud. :-) Van nyelőcsöve, megvannak az
ujjai, mozgatja kezét-lábát. És még bukfencezni is tud!!!!!! Képzeld, az
ultrahangon bukfencezett kettőt!!!!! Csodálatos volt!!!!.....
Irány a vérvétel. Ettől paráztam, mert mindig rosszul vagyok ,természetesen
most is ez volt. Levettek 5 kémcsővel, szinte azt hittem már nem is maradt
bennem!!! Egy örökkévalóságnak tűnt. Szerencsére ezen is túl voltam, irány a
vizeletvizsgálat. Persze nem volt bennem egy csöpp sem! Fél liter víz,
őszilé..... Nagy nehezen kipréseltem magamból az első kis mércéig. Remélem
elég lesz!!! Aztán még hátra volt az EKG. Erdemény sok-sok vonal, azt
mondták normális vagyok!!! Kb.11-re végeztünk is!! A babucim 58 mm, és 12
hetes+ 4 napos. Legközelebb az AFP-re kell menni. Már most félek tőle!!!!!!!
Egyébként azt mondta a doki, hogy hétfőre meglesznek a labor eredményei!
Mindenki nagyon rendes volt, még az a nővérke is, aki a vért vette. Pedig
szegényeket alapból utálom.
A vérnyomásomat megmérte, teljesen normális colt, azt mondta, hogy csak a
védőnő idegesített fel. Megkérdeztem, hogy hányszor kell elmenni hozzá,
mondta, hogy 12-szer biztos nem, 4 a kötelező. Vida mesélte, hogy hozzájuk
is kiment a védőnő, mikor a felesége a babájukat várta. Összetapicskolta a
lakást a sáros cipőjével, mire Vida tájékoztatta, hogy talán többet tud a
szülésről, mint ő, és kidobta a lakásból. Többet a színét sem látta!
Egyszerűen szerintem ez felháborító, hogy még a szülészeket is zaklatják
ezek az idióta védőnők!!!
Ti isztok kávét? Szerintetek koffeinmenteset lehet inni? Elfelejtettem a Vidát
megkérdezni!!!

Szép napot!!!
Szilvi
asszony

Ruzicsky! Kép Sok mindenben igazad van, s jó, hogy van véleményed, és hangot is adsz neki, én is ilyen vagyok.

Szerintem sok víznek le kell még folynia a Dunán, hogy ne legyen ilyen hálapénzesdi itt nálunk. De ebben nem csak a dokik, az állam, hanem mi is hibásak vagyunk - szerintem. Hagy említsem USA példáját, hogy ha ott kiderül, hogy az orvos fogadott el pénzt, felfüggesztik. Jó, ott meg vannak fizetve, gondolom én. De hozhatnak akármilyen döntést a nagyokosok odafent, mindig lesz olyan, aki elfogadja. Míg el nem indul az a folyamat, mikor a doki mondja azt, hogy nem fogadja el, addig úgyis ez lesz. És itt nem feltétlenül a megfizetésről van szó, hanem más dolgokról is.

Mindenesetre, mikor én az első kisbabámmal elvetéltem, és kimondhatatlan fájdalmakkal mentem be a kórházba, a dokim ott volt velem. Ügyeletes volt, vizitek stb. vártak rá, ágy semmi.. mégis velem foglalkozott, ágyat kerített. Műtét előtt beszélgetett velem, utánna is ott volt az ágyamnál. A férjem kérdezte, hogy mégis "mennyivel tartozunk", nem akart elfogadni semmit. És lehet szemétség, egyáltalán nem érdekelt, hogy kit és mit hanyagol el miattam, miért vagyok kiváltságos helyzetben.
Mégis adtunk, igaz jelképes összeget, mert nem fejezte ki a hálámat, amiért annyira emberséges, együttérző volt velem. HOlott átpasszolhatott volna másnak, hivatkozhatott volna a teendőire, lehetett volna türelmetlen. Nem tette. Na én ezért voltam, és vagyok hálás.

Üdv. cic
cicmerák

Szilvi!

Gratula a jó eredményhez, az afp is biztosan jó lesz Kép
Nekem mindenhol azt mondják, hogy lehet kávét inni, de ne vidd túlzásba. Napi egy vagy kettő belefér.

cic
cicmerák

Ruzicsky
Lehet, hogy tényleg nem szerencsés a "hálapénz" kifejezés erre a dologra, de jobbat nem tudok. Viszont a "korrupció" szerintem kicsit erős kifejezés. Én legalábbis arra asszociálok, hogy valami illegális dolog történik ellenszolgáltatás fejében, ez meg szerintem nem illegális.

Gondolkodtam már én is, hogy melyik a jobb:
- mond egy konkrét összeget, ami lehet több is és kevesebb is, mint amire az ember gondolt
- annyit adsz, amennyit gondolsz, ő meg vagy többet várt, vagy ezzel is meg van elégedve.

Szerintem az utóbbi jobb, adjon mindenki lehetősége (és elégedettsége) szerint.

Dorka
Szerintem ez valahol olyan, hogy ha felkérünk egy tanárt, hogy korrepetálja a gyereket, mert a saját tanára rosszul magyaráz, akkor azért fizetni kell. Nem?

A találkára ha mindenkinek jó a 30-a, akkor én is megoldom, bár az a hétvége elég sűrű a halottaknapja miatt (több helyre kell menni, vidékre stb.). Amit végképp nem tudok megoldani azon a hétvégén, az a nov. 1.

Egyébként furi dolog, hogy itt irogatunk, és közben én egy csomó embert elképzelek valamilyennek, aztán meglátom és teljesen más.
Most Dorka a második meglepetés, Cic volt az első. KépKép
zsana75

Zsana, milyennek gondoltál? Kép Egyébként én is mindig másmilyennek képzelem el az embereket, mint amilyenek valójában.
cicmerák

Téged rövid hajúnak képzeltelek, ez akár igaz is lehet (mondjuk ez nem látszik egyértelműen az esküvős képen), viszont ami a hajszínt illeti, sötét vörösre tippeltem. Valami sötét mahagóni, esetleg pirosas beütéssel.

Dorkát pedig szőkének képzeltem (nem lélekben! félre ne értsétek!) és ducinak.
zsana75

Az orvosomnak fix tarifája van. A korházban nem praktizál, illetve csak a saját "betegei" miatt megy be. A rendelőjében ki is van függesztve, hogy milyen műtétet, beavatkozást, vizsgálatot mennyiért végez el.
angéla

Angéla
Végülis ez sem rossz, így legalább elkerülhető minden félreértés.
Akinek meg nem tetszik, az megy máshova.
zsana75

Helló!

Zsana, jó, jó tudom, hogy erős kifejezés Kép, de amúgy ha igazán belegondolunk akkor igaz, de mivel nem az orvosok tehetnek a dolgok ilyen alakulásáról (és azt is felejtsétek el de gyorsan, hogy mi kismamák vagy a betegek tehetnek róla - legfeljebb a mértékéről, mert néha a kiszolgáltatottság miatt túlzásba visszük - de a felelősség azoké, akik nem csinálnak megfelelő egészségügyi rendszert ennek az országnak, pedig feladatuk lenne) nem érdemlik meg, hogy ilyen durva szóval mondjam, de mindenképpen illegális, nem a tevékenységre gondolok, hanem a jövedelemre. Az mindenképpen illegális, mert számlát nem ad róla és nem is adózik utána, meg tb-t sem fizet, pedig gondoljátok el, hogy így mennyi hiányzik a tb kasszájából, amit amúgy az ellátás minőségére lehetne fordítani, vagy a dokik fizetésére...
Az 50000-et én is sokallom... bár ha a terhesgondozás során nem várja el,hogy fizess, akkor talán nem annyira, magánrendelőbe meg akkor hívjon, ha megbeszélte veled, hogy vállalod a plusz költséget.

Én pont amiatt, mert eléggé rossznak találom ezt a hálapénz dolgot, ezért nagyon nem tudom, hogy mennyit adjak, vagy megkérdezzem-e, hogy mennyit gondol, igazából nem akarom tudni, mert hagy döntsem el én, ha már adómentesen juttatom pénzhez, ami nem is legális, akkor örülnie kell, bármennyit adok és nincs joga reklamálni, elvileg, de közben meg nem árt tisztázni, hogy én mondjuk örülnék, ha ő lenne ott a szülésnél és lehet, hogy akkor viszont ő konkrétan kiköti, hogy oké, de ennyiért. Aminek nem örülnék, de akkor meg váltsak gyorsan dokit és mi van ha ő is ugyanazt mondja, hogy ok, de csak ennyiért, és nem mehetek orvosról, orvosra...
Nem beszélve arról, hogy ha van egy szimpatikus doki, akivel meg vagyok elégedve a terhesgondozás során és szeretném ha ő lenne ott, akkor csak azért, mert ő úgy alkalmazkodott ehhez a hülye dologhoz, hogy úgy gondolja, jobb, ha megmondja, hogy ő mivel lenne elégedett, mert azt tapasztalta, hogy ezzel megkönnyíti a kismama dolgát is...

Látjátok, ezért is utálom a hálapénzt, mert nincsenek vállalható szabályai, hanem ez a bizonytalankodás, hogy akkor miért és mennyit és akkor ha meg vagyok elégedve, vagy akkor is ha nem, mert bejött a szabadidejében, és akkor csak az orvosnak adjak, vagy a szülésznőnek is, vagy akkor már adni kell a portásnak is???? Brrrrrrrrr utálom már most az egészet, pedig én csak egy kisbabát szeretnék szülni...Kép

r
ruzicsky

Angéla!

És számlát is ad róla?

r
ruzicsky

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?