Íme az ájer-májer termék
Teflonos, 25cm átmérőjű. Talán az Intersparban vettem (75%), de még szóba jöhet Auchan és Tesco is.. már nem emlékszem pontosan.
Ez a palacsinta recept a mindmegette fórumon van, átalakítottam, eredetiben csak finomlisztet használnak (egy csomó helyen azt olvastam, hogy feltétlenül rétesliszt) és nem raknak bele cukrot. Én viszont úgy tudom, hogy egy csipet cukor, és jobban kijönnek az ízek... meg a férjem anyukája is úgy készítette
Ja, és anyukámmal ellentétben Én nem rakom hűtőbe pihenni arra a 30-40 percre, mert azt olvastam több helyen, ha túl hideg a tészta, gyakrabban előfordul, hogy szakad. Ez a palacsinta nekem
mindig sikerült! Remélem, hogy nem egyedül leszek ezzel
:):)
Hozzávalók:
* 20 dkg liszt (10dgk rétesliszt+10dkg finomliszt)
* 1 csipet só
* 1 kockacukor
* 3 tojás
* 2,5 dl tej
* 2,5 dl bubis ásvány- vagy szódavíz
* 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A lisztet és a sót keverőtálba szórjuk. A tojásokat egyenként felütjük, tálkába csúsztatjuk, és a liszthez adjuk. Apránként, több adagban hozzáöntjük a tejet, és habverővel vagy a kézi robotgép habverőbetétjével minden egyes tejadaggal simára kikeverjük, nehogy csomós legyen. Ezután több részletben hozzáadjuk a buborékos ásvány- vagy szódavizet, simára keverjük. Alufóliával letakarjuk, legalább fél órát pihentetjük (hogy a liszt kiázzon, és ne szakadjon a tészta!). Közepes nagyságú serpenyőt (még a teflonbevonatút is!) az első palacsinta sütése előtt vékonyan kikenünk olajjal. A többi olajat a palacsintatésztába keverjük, és ha túl sűrűnek találjuk, még egy kevés ásvány- vagy szódavizet adunk hozzá. A serpenyőt felforrósítjuk, beleöntünk 1 merőkanál tésztát, és úgy forgatjuk a masszát benne, hogy lehetőleg ne maradjon lyukas, egyenletesen kitöltse a serpenyő alját. Erős tűzön kb. 1 percig sütjük, aztán kerek hegyű késsel vagy tortalapáttal óvatosan (hogy mind a palacsinta, mind a serpenyő teflonbevonata épségben maradjon) fellazítjuk a szegélyét, alányúlunk, és határozott mozdulattal megfordítjuk - az ügyesebbek és a gyakorlott palacsintasütők ezt sokak ámulatára a levegőbe feldobva teszik. A palacsinta másik oldalát is megsütjük (ez már csak 1/2 perc), és továbbra is határozott mozdulattal nagyobb lapostányérra borítjuk. A kisült palacsintákat forró vízzel telt edény fölé helyezve vagy mélyebb tállal lefedve melegen tartjuk, amíg a többi palacsintát is kisütjük.