Sziasztok lányok!
Kicsit lehiggadtam, így ha nem veszitek zokon, belekotyognék a dolgok folyásába, mert megint kikívánkozik belölem valami.
Elöször is szépek a szobák, bár nekem lenne helyem ilyen kis hangulatos ficakokat kialakítani. Persze panaszra sincs okom, elégedett vagyok így is a lakás hangulatával, a többi meg majd alakul.
Tegnap voltam fürkésznél, de nagyon nem voltam vele most se megelégedve. Már régen más doki után néztem volna, ha a rossz hírük nem elözné meg öket. Ennek a dokinak nincsen rossz híre, mégsem meggyözö a hozzáállása.
A régi dokim, akivel 3 terhességet csináltam végig, teljesen más kaliber volt. Olyan régi vágású kedves öregedö ember Erdélyböl. Sose beszéltünk egymással magyarul, mert gondolom szégyelte az ízes magyara tájszólását, ami nekem meg pont nagyon bejött volna. Na mindegy, nem is ez a lényeg. Ö mindig nagyon örült, ha a már elkészült gyerekkel vagy gyerekekkel jöttem hozzá. Ha uh volt, felültette a csapatot mellém, hogy ök is mindent lássanak és mindent megmutatott és elmagyarázott. Nagyon gondos volt, jó hangulatúak voltak ezek az idöszakok. Aztán amikor a 3.-at megszültem, nem sokkal utána lett volna ö is nagyapó végre, evégett volt böven közös témánk is, nagyon készült már rá, fogta magát és a saját praxisában dobott egy hátast és meghalt. Csak úgy. Sportos ember volt, nagyon odafigyelt az egészségére és mégse óvta meg ez öt a korai haláltól... Bögtem, amikor megtudtam, még a gyerekért is elfelejtettem elmenni idöben az oviba, mert leültem az ovitól nem messze a parkban és nem tértem magamhoz. Ehhez a mostanihoz hiába viszek gyereket, mindig nagyon ingerülten reagál, sose mutat meg semmit, nem magyaráz el semmit, nem néz meg semmit olyan alaposan, ahogy én azt megszoktam. Most se tudtam meg, hogy láb- és kézujjak szám szerint megvannak-e, vagy a kis arcán minden a helyén, stb. Képet se kaptam, mondván a kis keze takar és akkor meg minek. Ja bocs. Csak mert nem elsö attól még örülök egy félig eltakart arcnak is. Na mindegy.
Ircsi mi a különbség a ctg és az nst között? Láttam, hogy oldalt váltottál átmenetileg. Most már minden rendben? Többiek?
Ilus ami Németországot illeti: ez egy nagy ország nagy társadalmi és egyéb különbségekkel. Erösen függ attól, hogy merre mész, milyen a fogadtatás. A k-német rész lényegesen olcsóbb lakás bérlés ill. vétel tekintetében, pl. Görlitz (olyan századfordulós gyöngyszem, egy egész városnyi öregek otthona) városában egy lakás 3-4 szobával mondjuk 8-10 éve felújítva vételben 5 ezer Euro. Annyiért nálunk még egy elöszobát se kapsz!
Autó: ez is egy olyan dolog. A nulla és a pár száz Euro kategóriában nagyon sokat kapsz igen kevés pénzért, egy-két ezer Euroért már akár egy nagy Merci is összejöhet, szóval ez is relatív. Az egész rendszer többbuktatós: sok város már bevezette, mások egy-két éven belül bevezetik a környezetvédelmi zónát, emiatt esnek a dízel autók árai is, s az lehet akár 3-4 éves autó, nem mehet be a városba. Aztán a benzinár sem elhanyagolható...
A k-német jellemzöen barna beállítottságú, meglehetösen lusta, de elvárásai nagyok vannak. Magas munkanélküliség, erös társadalmi feszültség, aki teheti, menekül onnan. Csak bizonyos jellegü emberek maradnak ott...
Ny-német déli része, (a többiehez nem szólnék hozzá, mert nincs helyismeretem) nagyon szorgalmas - volt -, nem korrupt - ez is lassan múltidö -, skót - de nem a mi generációnk - , nem gyerekbarát. Nem egy élmény itt kisgyerekkel végigmenni az utcán. Azt a megvetést, amit kapsz, föleg ha kettönél többet terelgetsz magaddal, azt nehéz elviselni. Lakást gyerekkel nehezebben kapsz, az árak elviselhetetlenül magasak (Lipcse 3 szobás lakás 2-300 Euro, a mi két szobásunk itt 1000), a gyerekmegörzés problémásabb, mint a k-német részen. Jobb az álláskilátás, valamennyivel több is a kereset, de senki se kívánja a bevándorlókat, föleg ha nem tökéletesek a nyelvben. Már ott tartunk, hogy a török vendégmunkások is csomagolnak, fogy a nép évente 200 ezer emberrel. Gyerek után többet kapsz, mint otthon, de kell is. Vannak jó kis börzék, egyebek, lehet olcsón is gyereket nevelni, de ha különórákra járatod, az inged és a gatyád is simán rámegy. 10 alkalommal úszás (fél óra, de van ahol 3/4) 80 Euro például.
Nekem nagyon zavaró volt az egyetemen a standard kérdés: Ugye megyek haza, ha lediplomáztam? Kérdeztem, hogy miért is, hiszen itt a párom, ide tartozom, mire a válasz: mert oda tartozom, ahonnan jöttem én külföldi. Ja, rendben, bocs, hogy élek.
Közben elszállt az irományom többi része, így itt most befejezem az igehírdetést, mert ez kiverte nálam a biztosítékot.
Te melyik tájegységre vagy városra gondoltál? Ha mégis kitelepülnétek és segítségre van szükségetek, én is szívesen segítek, amiben tudok. Másrészt az itteni magyar közösség is nagyon összetartó (én nem vagyok a része, de ezzel együtt), az is támasz lehet.
Barbi