Szia Ágó!
Hát, tényleg jó sok kérdésed van.
Így vagyunk ezzel mindannyian szerintem, és az a baj, hogy a legtöbb kérdésedre nem is igazán létezik (szerintem) általános válasz.
- Saját orvos szerintem nem _kell_, és elég pofátlanság eröltetni, hogy válassz. Ha már van választott orvosod, akkor annak persze szokás fizetni, de (elvileg) az egészségügyi ellátás ingyenes kellene, hogy legyen. Szóval szerintem egy extra lehetöség, hogy választhatsz orvost, és nem kötelezö. Én megmondanám a helyedben a növérkének, hogy nem kívánok orvost választani, és kész, ha tényleg eldöntötted, hogy nem akarsz. Ugyanakkor sajnos én is azt tapasztaltam, amit te. Még amikor már volt választott orvosom, de a rendes terhesgondozó beli rendelésére jártam, akkor se vizsgált meg szinte soha, és ö is ilyen "rámförmedös" volt. Bezzeg amikor a magánrendelésén "feltüntem", azonnal marhára fontos lett, hogy 4 hetente menjek vissza ellenörzésre, és jó alaposan meg is magyarázta, milyen fontos ez.
Na mindegy, erröl oldalakat lehetne írni, van is a témáról egy külön topik.
- Az, hogy szülés közben mit választhatsz meg, és mit nem, nagyon függ attól a kórháztól, ahol szülni fogsz, ott érdemes megkérdezni. Pl. az elvileg már joga a szülö nönek, hogy legyen vele egy általa választott családtag vagy barát, de sok kórházban erre egyszerüen nincs meg a lehetöség (pl. több személyes a szülöszoba). Azért persze az ilyen kórházakat se zárják be, akinek nem tetszik, szüljön máshol.
- Terhestornára járni szerintem a legelején el lehet kezdeni, pl. ahol én fogok szülni, ott van is két külön csoport "kis" és "nagy" terheseknek. Az persze már egyéni, hogy ki mikortól megy ténylegesen. Én pl. mindig készültem, hogy majd lassan elkezdem ám már, de most a 31. héten kezem belátni, hogy úgysem fogom...
- Az, hogy a terhesgondozáson ki vizsgál és hogyan, megint teljesen különbözö. Engem a választott orvosom se vizsgált meg a terhesgondozóban félidöig egyszer se. (Akkor mentem át a magánrendelésre
) Bementem, megkérdezte, hogy van-e panaszom, mondtam, hogy nincs, ö meg beírta a kiskönyvbe, hogy panaszmentes, és mehettem Isten hírével. Arra is külön kellett megkérni, hogy a labor-leleteimet azért csak nézze már meg, mert nekem nem tünik okésnak.
Amióta a magánrendelésére járok, azóta 4 hetente hív vissza, súlyt és vérnyomást mér, manuális vizsgálatot csinál, babaszívhangot hallgatunk, és minden buta kérdésemre türelmesen válaszol. Többen is írták itt, hogy van olyan doki, aki 4 hetente UH-t is csinál, az enyém nem szokott. (Nincs a magánrendelöjében.)
- A hízásról is sokféle nézet létezik. Az én "kedvencem" az, hogy az elsö harmadban 1,5-2 kg., utána folyamatosan heti fél kg., és az utolsó hónapban már csak 1 kg. Azért ennél kicsit inkább kevesebbet, mert ez 15 kg.-ra is kijöhet a végén, ami állítólag már sok, de így a fél kilókkal elég jól követhetö. De szerintem a hízás kérdésköre erösen túl van lihegve. Ha jól érzed magad, és nem híztál hirtelen sokat (ami nagy baj tünete lehet), akkor mindegy. Én mindig azt és annyit eszek, ami éppen jól esik. A saját szervezetem majdcsak jobban tudja, mire van szüksége, mint egy "nagykönyv". Egyébként én a 27. héten +6 kg.-nál tartottam, és most (31. hét) +7 kg.-nál. De ez teljesen egyéni.
- Az, hogy mikor kezdessz el vásárolgatni, megint egyéni. Van, aki az utolsó percre hagy mindent babonából, van, aki már az elsö pozitív teszt napján vesz valamit a kicsinek. Én a második harmad vége, harmadik harmad eleje körüli idöszakot tartom a legalkalmasabbnak, de ez is csak magánvélemény. Érdemes figyelembe venni azért a szállítási határidöket, mert találkoztam pl. a MegaToys-ban olyan kismamával, aki rémülten nézett az eladóra, hogy hogyhogy 4-6 hétre szállítják a megrendelt bababútort, dehát ö holnapra van kiírva! Azért nem lehet jó így járni, de nagyon elöre vásárolgatni se hiszem, hogy érdemes.
- Jellemzö derékméret szerintem nincs. A legkülönbözöbb méretekröl indulnak a kismamák, talán a változást lehetne figyelni, mint a súlynál... (?)
- Az alacsony vérnyomással én is sokat szenvedtem, szenvedek. Fontos, hogy soha ne kelj fel hirtelen, ha le kell hajolnod, lassan, óvatosan egyenbesedj fel, és lehetöleg legyen a kezed ügyében kapaszkodó. Terhesen összeesni különösen ciki... Napi 1-2 kávé még nem árt a babának, és sokat segít a fekete tea is. Nekem a nagy elájulások ellen legjobban az vált be, hogyha soha nem éheztem meg igazán. Mondjuk mióta terhes vagyok, erre amúgy is figyelek. Elötte volt olyan, hogy egész nap nem ettem, sok volt a dolgom, eszembe se jutott, aztán délután kiterültem, mint a béka. Jót tesz a mozgás is, nagy séták lehetöleg friss levegön, terhestorna, ilyesmi. A kedvenc kismamakönyvem erre a gondra javasolja a szextornát is
, egy jó nagy léhulás után tuti megemelkedik a vérnyomás!
Sok kérdésre hosszú-hosszú válasz, csak gyözd elolvasni.
BMárti