Sziasztok!
Amúgy sem tudok aludni
Meg eszembe jutott nekem is pár dolog. Például, amit Claire is írt. Hogy Európa más országaiban kezdenek rájönni, hogy kevés az a szülési szabadság, amit adnak - és most nem elsősorban anyagi megközelítésről van szó! (Kicsit az jut eszembe párhuzamként, amikor Európával példálóznak, hogy a felsőoktatásban a bolognai rendszert is át kellett vennünk, pedig kiderült, hogy nem jó...akkor miért kéne követni Európát, ha téved?)
Ha mondjuk megkérdeznénk pár neves itthoni pszichológust, Vekerdyt, Ranschburgot, mégha bizonyos dolgokat különbözőképpen látnak is, úgy tudom, azt gondolják, hogy kb. 2 éves koráig a kisgyerekeknek az anyukájuk mellett a legjobb. Azért nekik inkább hisz az ember, mint a politikusoknak. Legalábbis, én inkább innen közelíteném meg a dolgot, mint a politika vagy az anyagiak szempontjából.
Arról nem is beszélve, hogy Magyarországon anno az elmúlt rendszerben lett ez a 3 éves gyed-gyes kitalálva, mert az államnak így jobban megérte - anyagi szempontból.
Ha ez tényleg így volt/van, akkor az elgondolkoztató
Másrészt meg, a személyes élményemet is elmesélném. Ugye Kristóf 2011. március 8-án 3 éves lesz. Ez azt jelenti, hogy 2011. március 9-én már az óvodában megkezdhetné pályafutását. Ennek megfelelően mi szépen be is irattuk.
Lehet tippelni, hogy a 80-90 férőhelyes (mellesleg csúcsrajáratott) kereten felül még hányan jelentkeztek és Kristófom az óvoda rangsorolása szerint hányadik helyen áll.
Na de inkább elmondom: kb. 200-an jelentkeztek, ha nem értettem félre a dolgot. Mivel Kristófnak ugye minden valószínűség szerint ideális esetben kistestvére fog születni hamarosan - erre rá is kérdeztek a beiratkozás sroán -, ő a 189. helyet csípte meg. Na most, kiderült az is, hogy a beiratkozás után az a rendszer él az oviban, hogy szépen átbattyognak a gyerekorvoshoz/védőnőhöz és ellenőrzik, amit a szülő mondott (hány testvére van a leendő ovisnak, van-e anyukája pocakjában úton kistesó stb.) - kvázi, hogy mennyire rászorult a kisgyermek az óvodai ellátásra.
Én értem, hogy valahogy rangsorolni kell a gyerkőcöket. De egyszerűen nem veszi be a gyomrom, hogy lecsekkolják, anyuci várandós-e... Biztos túlérzékeny vagyok...
És azt is értem, hogy az óvónénik így is túl vannak terhelve egy 28-30 fős csoporttal. Emiatt pl. nem jut megfelelő figyelem minden egyes gyerkőcre. Nem részletezném, hogy ez miben nyilvánul meg.
De tény, hogy miután a saját szememmel láttam a dolgokat és rájöttem, hogy nemcsak városi legenda, amiről az anyukák beszélnek, kezdem megérteni, hogy néhány ismerősöm miért gondolja azt, hogy még 3 évesen sem adja óvodába a gyerekét.
Jó, tudom, lehet fizetős óvodába is adni a gyereket.
De csak én érzem úgy, hogy ezzel még nem vagyok kint a vízből? Na, mindegy.
Csillag, aggódom érted! Jól tetted, hogy nem nospát vettél be. Elvileg lazítja a méhszáj izmát... Gyakorlatilag én ezt személy szerint nem tudom alátámasztani... Remélem, holnap jó hírekkel térsz vissza!
Ircsi, köszi az infót, tényleg igazad lehet, hogy az 5-ös érték a savas, a 8-as a lúgos. Ph 5.5
Egyébként, annyira nem igzulok a cukor miatt, csak jó érteni, mi miért zajlik a szervezetemben. Eléggé figyelek Kristóf kajálására is - és az enyém is ezzel van összhangban. Kristóf mellett nem lehet bort inni és vizet prédikálni
Nincs össze-vissza nasi, főétkezések vannak, max utána lehet még valamit bekapni, ha üresen maradt egy csücsök a gyomorban
Jaj, erről jut eszembe, hogy nagyon zavar, amikor valaki a sütit és az édességet akarja tukmálni minden áron, főétkezés előtt, akár velem is direkt szembeszállva, "megsajnálva" Kristófot... Fogorvoshoz meg persze nem az illető fogja vinni (én azt hittem, ma már mindenki tudja, hogy a tejfogakra ugyanúgy vigyázni kell, mint a maradandókra), a többi cukorral kapcsolatos betegségről meg ugye nem is beszélve...
Szóval, ekkor jövök én, a gonosz anya, aki szól...
Van, aki megérti és elfogadja, amit kérek, mondok, van, aki meg csak azért is "jót akar" és egy egész tábla tejcsokit hoz a 2 éves fiamnak. Tomi mondta is, hogy de jó, apa kapott csokit
Bocs, hogy ilyen hosszan tágítottam az agyatokat
Na, most már megyek aludni. Mi lesz itt később??? Még van pár hét a végéig egyrészt, másrészt, nincs a nyári hőseg sem, ami miatt nehezebben alszik az ember...
Csak egy dolog, szép anyák napját nektek! Jövő ilyenkor már...