Sziasztok lányok!
Ki hogy van ma?
Ephi, örülök, hogy jelentkeztél! Polipűző drukk, bár gondolom, hogy őt csak műtétileg lehet elkergetni??? Mikorra tervezed?
A lombikos összköltséget én már régóta nem is számolom. Brutális.
Előre nem igazán lehet kikalkulálni. Azt tudom, hogy a gyógyszereket külön kell nézni, én most vagyok stimu alatt, de tökre ki vagyok akadva rajta, hogy mennyibe került.... Ha külföldön vettem volna meg mindezt, TB támogatás NÉLKÜL, akkor 1/3-dal olcsóbb lett volna, nagyon durva! Csak hát a hűtőszekrényes gyógyszereket miatt nem tudtuk megszervezni....
A szülést nem tudom, hogy mennyire tarifálják, sajnos még nem volt benne részem.
Szóval sok.
Mi van ebben benne? Nekem általában a stimu alatt 3-4 uhu volt, vérvételekkel együtt. De az altatáshoz szükséges vérvétel, Aids, Hepatitis, Siphilis már megint külön költség. Az árban benne van maga a punkció még, és az eljárás - kinek mi, nekünk ICSI.
A PGD - prenatális géndiagnosztikát takar. A megtermékenyített embrikékből a 3. napon levesznek egy-két sejtecskét és megvizsgálják x betegségre (nem tudom pontosan hányra) a génszerkezetük alapján. Így már egy csomó betegség kizárható, és csak akkor van beülti, ha egészségesek. Nekem most azt mondták,hogy ebből a petesejtről is kapnak infót, ami nálunk szükséges lehet, mivel kétszer volt már szupi jó minőségű embrike beültetés, mégsem tapadtak meg, így felvetődik a gondolat, hogy a petesejt lehet az oka...??? Így lényegében a genetikai szűrést nem a terhesség alatt végzik el, hanem előtte. Ez például megoldás olyan pároknak, ahol öröklődne a fiú utódban egy x betegség, mert bizony ezzel már a nemét is meg tudják állapítani.
Illetve ki tudják szűrni az emlőrák, vastagbélrák, stb. jelenlétét, így olyan embriót nem adnak vissza, ahol ezek kialakulásának magas lenne a valószínűsége.
Tudomásom szerint - leginkább emiatt az etikai probléma miatt (fiút, ill. lányt akarok!) - nagyon sok országban tilos, pld. itthon is.
Illetve az önkényes embirószelekció miatt is, hogy ha pld. egy embrióról kiderül, hogy súlyos beteg lesz majd 40 évesen, felnőtt korában, akkor meg se szülessen, még akkor sem, ha addig a korig teljes életet tudna élni.
Hát ilyen viták lengik körül a témát, konkrétan nem tudom, hogy Magyarországon miért nem lehet csinálni, pedig nagy előrelépés lenne, és csomó hiábavaló reménykedéstől megmentene minket, ha eleve csak olyan embirkét ültetnének vissza, amelyiknek van is esélye a megtapadásra.
Persze attól, hog elvégzik, a teherbeesés valószínűségét - sajnos - nem növeli.
Bocs, ha hosszú volt. Még tudnék erről regélni
:):)
Puxa