Új privát üzeneted érkezett!

Most is aludtunk kemény 10 percet!!!! :cry:

Kakti

KépKép

KépKép
kakti

Sziasztok!
anno probaltam csatlakozni, de sjnos elmaradtam. azert az olvasasban nem maradozok el..
roviden: febr 8an megszuletett Fiunk, Szabolcs.3,95, 51cm.most 6,3 kg, 60cm.
sajnos dokitol dpokiig jarunk, eleg sok bajunk van, de mind csak apro bosszusagok, evvan, le kell fussuk, szerencsere igy is egezsegesek.

Bea! eskuszom, mikor irtad a 2 gyermekrol a hsz-t, epp az aznapi gondolataimat irtad le. nalunk 1 ev 9 ho van, de ugy erzem, mintha 6 gyerekem lenne sokszor, pedig a nagy imadja apicit, illetve egyik sincs felkapatva, nem kell altatni, stb de egesz napom csak etetsebol/pelenkazasbol/sirasvigasztalasbol all.raadasul a nagy akkor lett szobatiszta mikor hazajottem a korhazbol(pszihomokus szerint ezzel vonaj fel magara a figyelmet, nekem jobban megfelel mind a hiszti), de nana, hogy pont akkor kell pisiljen, mikor szoptatok, vagy sir vagy barmi.

A spiralra en is kiv vagyok, nekem is az lessz. a dragabbik. sajnos epem miatt gyogyszert nem szedhetek, a gumit utaljuk, 60ban nem bizunk...azert leirom, hogy van egy injekcios megoldas is, asszem 3 havonta egy pici szuri minimalis hormontartalommal. sajnos a hormon miatt ez nalunk kiesik, na meg a 2 szulesembol(csaszar mind2) a szurik maradtak meg legnagyobb es egyetlen negativumkent.

3 honapos korban szerintem is korai a hozzataplalas, a mai tapokban minden megvan, amire szuksege van Okelmeknek, nem erdemes egy egesz eletre szolo allergist osszeszedni.

megprobalok csatlakozni, remelem sikerul, olvasni olvaslak, magamban millio hozzaszolasom van mar.
csisza

Kakti!
Domó nem érzékeny a frontokra, de ma Ő is nyuszipicsa volt.
Nyekergett és folyton enni akart. Naná, hogy ma alig van tejem :twisted: :twisted: :twisted: Már 82 l folyadékot legurítottam, minek következtében ma a fél életemet a rötyin töltöttem, mert tej helyett pisivé alakult...
Szegény gyerek már zöldet kakkant a sok Laktoherbtől.
Segíteni nem tudok, hogy mit kezd Lilivel, csak együttérzek.

Kattkat

Kép
kattkat

Kattkat, gyönyörű a "pici" fiacskád!

Hát én megkaptam a sorstól a figyelmeztetésem. A nagylány leesett délután a székről, úgyhogy túlvagyunk élete első koponyaröntgenén... De egy pici agyrázkódáson és a hatalmas ijedtségen kívül úgy tűnik nincs baja.

kakti, sajna nekünk is ilyen napjaink vannak. Ha rájössz a megoldásra értesíts :lol:

Jó éjt mindenkinek, megpróbálok én is aludni egy kicsit.

dalika

Jó reggelt!
köszönöm a pelusos válaszokat.. legközelebb kipróbáljuk a huggiest.. :lol: kiscica is nehezen aludt el este.. nem igazán sírós volt, inkább csak nagy tágra nyitott szemmel nézelődött,/ha ölben volt :lol: /, aztán 21.30körül elaludt és most 5kor kelt..persze 5.20óta már megint alszik.
Ma én sem főzök semmit, párom hoz este kajcsit..ebédre meg még van kajcsim.
asszem az altatásos részt mi elrontottuk.. Blanka vagy cicin vagy az apja ölében szeret csak elaludni.. van még más is így, vagy mindenkinek a kiágyban alszik el a csemetéje? mondjuk most még nem zavar, de nem tudom később hogy lesz? le lehet majd szokatni róla??? meg a folyton ölben levésről??

Kép
Kép
ronci

Hát ronci, nekem egyik csemetém sem alszik el magától a kiságyban... a nagylányom sokat volt kézben és most is nagyon igényli a fizikai kontaktust. A kicsi pedig szinte folyton rajtam van valamilyen formában:)

dalika

Jó reggelt!

Képzeljétek megszületett uncsitesómék babája ma reggel. 3900 g és 56 cm. Császármetszés lett a vége, de még nem tudok részleteket. Úgy örülünk az új kis jövevénynek :lol:

Hát eddig szerencsésnek mondhatom magam, mert nekem sokat van a kiságyban, ha ébren van is meg aludni is leginkább ott alszik el. Most is dumál a zenélő forgónak, pedig még nem is zenél :lol: Csak ha nagyon nyügi akkor alszik el kézben. Kop-kop-kop, remélem így is marad...

bellerreni
Eger

Reni!

Gratula a jövevényhez! Sógornőd is babát vár, akkor nagyon beindult a család bővülés... :D
Vendég

Viki!
Nem akartam eroszakosan ervelni, remelem, hogy nem ugy jott le. Tudom, hogy a legjobbat akarod Barbusnak, ahogyan optimalis eseteben mindenki a legjobbat teszi a gyerekevel. En leirtam, hogy nekem mi tunt/tunik a legjobb megoldasnak es mivel mar egyszer bejott, igy most is ezzel probalkozom, de mivel minden gyerek mas, igy lehet, hogy most baromira nem lesz vele sikerem. :D
Egeszen pontosan ugy volt ez nalun, hogy 4,5-5 honaposan tejpeppel kezdtunk, az lett a tizorai. Eleinte keveset kapott, de semmi gondot nem okozott.
5,5 hosan jott a gyumolcs uzsonnara, ra egy ettel a zoldseg ebedre, 1-2 httel kesobb ezt hussal kombinaltam. Kb mindent kevernem kellett babarizsporral (Magyarorszagon van ilyen???), mert bukos baba volt es a hig purek visszajottek, suritve bent maradt.
Viszont nalunk a kostoltatas nem mukodott. Tehat az, hogy kap 1-2 kanallal, naprol-napra tobbet, majd 15-20 perc mulva a rendes adag tejet, hogy ne keveredjenek es aprankent valtsa ki a kaja a tejet. Kristof orditott, ha kstoltatas utan nem kapott tobbet, igy egybol kellett adnom a normal adagot. Tehat en ebbencsaltam.
Egyebkent, mindketto tapos itt is.
Vendég

Nóri!

Jaja, nagyon beindultunk :wink: Még utánunk egy héttel született még egy baba a rokonságban, csak velük nem nagyon tartjuk a kapcsolatot, mert elég távoli rokonok, úgyhogy most babaeső van nálunk :lol: És a másik tesómék is próbálkoznak, csak náluk az első babára is több mint 2 évet kellett várni úgyhogy náluk is bármikor sikerülhet. Jah és a másik unokatesómék is már 4 éve próbálkoznak, ők már dokihoz járnak úgyhogy náluk is hamarosan sikerülhet. Uhhh, bele se gondoltam, hogy mennyi purgyé :lol:

bellerreni
Eger

Kakti Nálunk is volt ilyen nap, 3 nappal ezelőtt. Lehet ma álombaba lesz kislányod. Ha nem, akkor marad a kendőbe kötés, gyakori szopi. (Megnyugtatás, testközelség miatt, nem a kajáért.)
Nugodtan viheted sétálni kendőben esőben is. Felsőtestére ne adj sok göncöt, azt Te fűtöd. Gondolom úgyis kabát alatt lesz. Lábát viszont öltöztesd be! Zoknik, rugi, kistutyi/cipőcske, ami van. Legalábbis nálunk ott mindig kihűl.

Dalika Remélem nagylányod jól van és az ijedségen kívül túl nagy baja nem esett! Gondolom ez most jól felrázott a kezdődő depressziódból (minapi hsz-edből az jött le.)

Megyek. Levi is nyekergős ma. Eső, eső :( .
pammut

Enyém baba is cicn, kézben, kendőben alszik el. Magától csak ritkán. Azt is a nagyágyon.
pammut

Reni!

Ti 4-en vagytok tesók? Mert Neked van egy öcséd is... :shock:
Vendég

Köszi pammut, úgy tűnik jól van. Most még el kell vinni szemészetre meg a házidokihoz. Apjával el is mentek. Hát az tuti, hogy kizökkentett!!

dalika

Kattkat: Domó nagyon édes baba. Nem csoda, hogy egyszerűen szerelmes vagy belé!

Vicky: Bulcsú is tápos, én is rühellem a tápot, mégse kéne elkezdeni a hozzátáplálást. Mondjuk nálunk anyu tejfehérje allergiás, így még a Ha-s tápot kapjuk nem is a sima 1-est. Bőven ráérsz. Mellesleg megsúgom Pécsen vagy egy gyermekorvos anyuka, van egy tüneményes angyalhajú kislánya aki már 1 éves és csak kizárólag anyatejen él (szal ennyit arról, hogy 6 hónaposan el KELL kezdeni a hozzátápit). Szerintem is – Bea után – a gyermek fogja eldönteni. Hogyan tartja magát, meg tud e ülni a kezedben, és nem utolsó szempontként egyáltalán el fogja e fogadni az új ízeket. Lehet, hogy annyira nem ízlik neki, hogy 5-6 hónaposan is az alapvető élelmiszer nála a táp lesz. Várj még nyugalommal. Szerintem.

A hízás nem kóros. Én is félek, hogy túlpuffasztom Bulcsút. (bár nálunk újra a nem is kérek enni, álmos vagyok sláger megy), Bulcsú is volt hogy két héten keresztül 300 g-okat hízott, aztán most meg 100-akat. Nyugodj meg, várj egy kicsit. Tudom, nálad is nálam is beleköptek az oly nagy hanggal szónokolt különleges anya-gyerek kapcsolatba, mégis azt mondom, próbálj meg bízni elsősorban magadban, TE vagy az anyja, TE tudod a legjobban mi a jó neki, nem a védőnő nem a gyerekorvos. Ők csak az átlagokat meg a percentiliseket látják. De Barbus különleges, és egyedi. És hogy neki mi a jó egyedül te tudod. Szal, ha úgy látod, hogy kér még adj neki. Akkor adtál túl sokat, ha rád hányja. :D Akkor végy vissza. Ha meg nem kér, akkor nem kér. Pont.

Bulcsú már megint csak alszik csak alszik és alszik. Más örülne, én meg aggódom. Megint nem eszik csak alszik. Megőrjítenek, várok még egy órát, és felébresztem enni. Azért ez mégse normális.
Zuzmoo: látod nálunk meg ez megy: Bulcsú 9-kor fekszik, reggel 8-ig fel se kel. Ok, mostanában felkel 4-kor, mikor mondtam a védőnőnek nagyot sóhajtott: azt mondta az mégse normális, hogy egy ilyen pici baba 10-12 órákat aludjon. Ez már jobb. Ha nyomottabb az idő nappal is simán átalszik 6-8 órákat. Persze utána meg remeg az éhségtől és nem bírja kivárni míg a szájába folyik. Ilyenkor kispohárral öntöm belé, hogy lenyugodjon. Így inkább felébresztem. Muszáj. Megőrülök, mindenki ájuldozik, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy ilyen jó alvókája van a babának, én meg ott toporgok, hogy lassan már ébreszteni kéne. (egyébként nem érzem magam ettől szerencsésnek, mert ennyit alszik. Inkább gyanús)

zarja

ktc: ha olvasol, nagyon kéne beszélnünk, skype-on írj rám lécci!!!

Edit

Kép
ézsóné

A mi éjszakánk is szörnyű volt. :( Egész nap nem aludt csak fél órákat. Gondoltam majd éjszaka bepótolja. Fürdetés, evés és nem alvás következett. Ráraktam cicire, de ugye estére sosincs tejem, na mindegy bealudt rajta. 10 perc és felébredt. A napközben fejegetett tejet kapta meg kiskanállal utána cici és talán fél egykor aludt el. Szörnyű volt.

Hajnalban nekem meg olyan fejfájásom volt, hogy már hánytam, szédültem. Reméltem nem ébred fel enni, de nem volt szerencsém és fél 5-kor felkelt, szerencsére akkor visszaaludt kaja után.

Hozzátápláláshoz én nem értek. MÉG. :roll:

Reméltem ma nem lesz ilyen fos idő, de sajnos látom, hogy ugyanolyan mint tegnap. Hogy lesz így séta?

Nálunk, ha nincs nyügi elalszik a kiságyban. Ha kendőben alszik be, akárhogy kötöm felébred. :x
Vendég

Zsizell hun van??? Meg Csipi, meg mások is!!! :shock:
Vendég

Ja! Tegnap ültünk vonaton. Nálunk a Hatvannál kiszállok nem megy. Mind2-en a gyorsvonatot részesítjük előnyben, csak mivel ritkán utazunk, apa nemhogy Hatvannál, de Kőbánya-Felsőn kiszállt. Én meg maradtam egyedül... :shock: :shock: :shock: :lol:
Mire lezuhiztam, már aludt! :x :evil: :twisted:
Vendég

Szegény Nóri... Szar lehet egyedül a vonaton... :lol: :lol: :lol: Akkor már inkább felöltözünk a vonatozáshoz... :lol:

Na, az esténk:
1/2 11-kor előugrott a szélcső, mert annyira húzta Cincike a pocakját... Segített is. Egy stadionnyi levegő és kb hasonló mennyiségű kaka jött ki. Utána már nem is sírt, csak gagyarászott a zenélő-forgónak. :) Aztán kicsit még ciciztünk, és fél 12-kor elaludt, de elég nyugtalanul. Fél 5kor ébredt, akkor tiszta pelust kapott meg cicit és mostanáig aludt. De most nyugodtan. Viszont az ebek már bepisilnek, így asszem gyorsan megszopiztatom, és átadom a szomszédba, míg a kuttyok könnyítenek magukon.
Aztán majd elmegyünk sétálni kicsit. Muszáj. Szerintetek a kendő+esernyő párosítást vagy babakocsi+esővédő kettőst válasszam???

Kakti

KépKép

KépKép
kakti

Jó reggelt!

Szuper éjszakánk volt! 9-es kaja után nyüglődött egy órát, de aztán 10-től 3-ig aludt, aztán kaja, és tovább fél 7ig.
Akkor megint kaja, utána már nem maradt meg a kiságyban, úgyhogy bebújtunk az ágyba, és ott 40 perc sírás-dajkálás után elaludt félig rajta, - közben tévéztem, aztán kimásztam alóla, és átpasszoltam apa karjaiba, és most mindketten durmolnak (apa szabin van). Mondjuk most mindjárt esedékes az újabb kaja, addig kegyelmi időn vagyok :)

Nóri, Zsizellt és is hiányoltam! Kíváncsi vagyok, hogy boldogulnak Samukával.

Viki, hízás: nálunk is volt olyan hét, hogy 400 grammot felkapott, de előtte meg csak 150-et, szóval egyelőre nem aggódom - bár kezd Berci is egy jó kis babaszaurusz lenni :)

boruska

Kakti: nektek sem volt akkor egyszerű éjszakátok. Sétához én kutyusok miatt talán inkább babakocsival mennék. Kendőzésnél esernyőt is fogni, meg ha kutyusok pórázon vannak azt is. Bár nem tudom. :roll:

Reni: én babe fürdetővel fürdetem a lánykát.
Vendég

zarja, én is kicsit irigykedek az alvóbabádra, de elhiszem, hogy aggódsz, mert ő mindig is inkább bealvós volt az evés rovására ...

boruska

Jaaaa!
Kutyák itthon maradnak! :)
Őket kivittem, most jöttünk be - Lilire addig a szomszéd vigyázott.

Kakti

KépKép

KépKép
kakti

Valogattam ossze kepeket. Nehez volt, tekintve, hogy kb a semmibol kellett valogatni. Nem is igazan jo minoseguek, mert nem Feri fotozott, hanem a nagyi es tulzas lenne azt allitani, hogy minden rafert a kepekre, amiknek rajtuk kellene lennie... :lol:
Szoval itt-ott csak fel gyerek van. :lol:
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Vendég

Bea!
Az alvós tök ari... :lol:

Kakti

KépKép

KépKép
kakti

reni: Nálunk 6-án született meg unokatesóm kislánya és már lassan a sógornőm is szül. Micsoda véletlen.

A hozzátápival kapcsolatban köszönöm a hozzászólásokat. Szerintem most kipróbáljuk az új tápot, majd kiderül. Ettől állítólag könnyebben fog kakilni. Meg azt sem bánnám ha kicsit jobban eltelítené és nem akarna 3 óránként enni. Az adaggal az a baj, hogy bármennyit megenne, utánna meg jön vissza belőle. Egyébként meg lettünk dícsérve, hogy milyen szépen tartja magát. Meg a kanállal is szépen bánik, szóval remélem ezzel nem lesz gond.
vicky79
Budapest III. kerület

bea Nagyon szépek vagytok.
vicky79
Budapest III. kerület

Bea!
Szunyás kép rulez! :lol: :lol: :lol: :lol:
Meg az utsó előtti vigyori :)
Jó neked, hogy ilyen vékony vagy. (na persze, te biztos vitatkoznál ezzel)

Én is Babéval fürdetek.

Arra gondoltam most, hogy kinyomtatom a jókívánságaitokat, amikor szültem, (feltéve, hogy a nyomtató is úgy akarja, mert elég véres a torka) és beragasztgatom a babanaplóba D.-nek emlékbe. :D

Kattkat

Kép
kattkat

Bea!

Botrányosan vékony vagy! Utállak! :twisted: :lol:
Vendég

Kérdés: nektek is viszonylag sokat tüsszent a babó?
Olyan napi 4-5-öt kb.
És néha köhög is, bár inkább kaja közben, amikor turbó fokozaton küldi le a kaját.
A tüsszentésre védőnéne azt mondta, hogy nincs orrszőrük még és minden kis szálló fiszf@sz birizgálhatja az ormányukat.
Remélem csak ennyi.
Túl sok tüdőgyulás történetet olvastam mostanában. Nem akarom! :twisted:

Kattkat

Kép
kattkat

Kattkat: igen, tüsszent, néha köhög és csuklik is! Ezen kívül még eszik, alszik, sír és néha játszik. Te is ezt a fajtát vetted? :lol: Olyan, aminek két szeme van és ha megnyomod a hasát fingik? :lol:
Vendég

Jééééé... Nóri! Én is ezt a modellt választottam!
Adjatok javaslatot lécci a sétára!

Ma vagyunk 8 hetesek... :)

Kakti

KépKép

KépKép
kakti

Most csak gyors beírás: nézzétek meg ezt az oldalt, nagyon jó linkgyűjtemény!!!!!!!!!! http://www.gazdagmami.hu/nyitolap/ev-an ... 0#szavazas

Szavazni is lehet, ha nincs ötletetek, ajánlom a 36. számú versenyzőt, Fazekasné Kocsis Beátát. Ha beleolvastok a bemutatkozójába, kiderül, miért őt ajánlom. :) De nagyon sok jó oldalra találtam itt!
ktc

Kosyonom lanzok a sracok neveben is. :D
Az alvos kep nekem is nagyon tetszik, hat meg az milyen jo lenne, ha ez nem egyedi eset lenne, hanem kb minden reggel tudna olyan fotot kesziteni az apjuk, amin harman alszunk egyszerre. Ilyen sajna ritkan van. :evil:
Hat, a vekonysagom tenyleg vita targya lehetne. Bakker, 70 kg vagyok. Meg mind a hetet raktarozom, ami szules utan rajtam maradt. Nori, kb ugyanakkora seggunk lehet, ezt a multkori vasarlasos leirasodbol gondolom. Akkor hogy lehetnek en vekony, ha te meg fogynal??? :lol: :lol:
Amugy is: amikor Anyaeknal voltam, akkor mindenki azzal jott, hogy most milyen jol nezek ki es bamultak a csipomet, combomat. Ez annyit tesz, hogy kb ot kilot fogynom kell. Mert ennyi szokott lenni a difi a csalad es en szerintem jol kinezo Bea kozott. :roll: :roll:
Vendég

Megjegyzem: Nóri is elég jól néz ki - szerintem. Ha ilyeneket olvasok tőletek, mindig anyám szövege jut eszembe: köhög a bolha.... :lol: :lol: :lol: :lol:

Kakti

KépKép

KépKép
kakti

Erik is kohint neha, tusszenteni rendszeresen szokott. Szerintem normalis.
Vendég

Bea, édesek vagytok a két kölökkel :)

köhögés: Berci evés közben akar majd megfulladni, és olyankor köhög, de előtte fél percig nem vesz levegőt - a frász tör ki engem is :? :)

Tüsszentés is van, fázós a szentem.

És vki kicserélte a gyerekemet, mert aki most van itt, az jószerivel csak alszik este 10 óta :)

boruska

Hát én 52-55kg között vagyok jól. 168cm még mindig. 36-38as méret. Most ez kilóban 64kg méretben 40-42. Az nagyon sok. Még akkor is ha most szültem. És ha egyfolytában nasiztam is 58kg voltam. Most meg már nem is teszem. Szóval nasi nélkül 52kg-ra kellene lemennem. Ami 12kg. Az nagyon sok. Tudok egy gyógyszert, ami az agyalapi mirigyre hat és csökkenti az étvágyat. Elég brutál, de nagyon hatásos. Nem nagyon szeretik felírni a dokik, de pl sztem szopi után pont jó. Mert ugye megnövekedett az étvágy, kitágult a gyomor. Ha nem akarsz folyton éhezni, beszedsz egy dobozzal és utána már eléggé összemegy a gyomrod ahhoz, hogy ne zabálj annyit. Én azt az elvet vallom, hogy egyszerűbb 10kg-t leadni és megelőzni a nagyobb mértékű hízást, mint 20-30kg-ig várni és onnan fogyózni.
Vendég

Kakti!
Mivel nekem nincs olyan kabátom, ami körbeérne a gyerekkel a puttonyomban, ezért fóliasátrasított babakocsiban vinném ki a Prüntyőkét sétálni.

Kattkat

Kép
kattkat

Én két réteg cuccal kendőben mennék. :lol:
Vendég

Két réteg cucc alatt mit értesz?
Nekem a korábbi melegítőfelsőm akkora, hogy átér engem, meg a kölkecet a kendőben (össze is tudom húzni a cippzárat).

Fogyás:
én megyek vissza majd akupunktúrázni (ha már egyszer bevált, talán megint segít majd).

MSN-en épp most reklamálok Barbinál, hogy el van tűnve (ő is).

Kakti

KépKép

KépKép
kakti

A gyerekre gondoltam a 2réteget. Mondjuk rugi alá harisnya. Vagy hosszú ujjú rugi fölé melegítő.
Vendég

Hát én ugyanolyan magas vagyok mint Nóri és 65 kg. Nekem még egy 5-öst kellene fogynom. Voltam én is 55 kg, de már anorexiásnak néztek, nekem az már nagyon kevés. Nehezek a csontjaim. Meg férjecském megmondta, ha 60 alá megyek elválik. Látott ő is 55 kilósan és nem tetszett neki a látvány. Cickóm sem volt meg gebe voltam nagyon, bár én nem láttam magam vékonynak.

Lánykám még mindig alszik. :shock: Kipiheni az éjszakát.

Kakti: ha kutyusok nincsenek én is kendővel mennék sétálni.
Vendég

Köszi a véleményeket!

Kismaki:
ha együtt visszük a kutyákat Lilivel, esélytelen a babakocsi. Két pórázzal a kezemben lehetetlen a babakocsit is tolni. :) Ráadásul a kuttyok ketten 5 felé mennének és állandóan körbecsavarnak - pedig nem is terelőkutyák... :)

Kakti

KépKép

KépKép
kakti

Mi a fenét főzzek... :?:
Vendég

Fenét?? Azt hogy kell??? :lol:

Nálunk rakott krumpli lesz a koszt. Tegnap este összeraktam, így ma már csak a sütőbe kell bevágni... Tegnap bolognai volt. Holnapra fasírt lesz aztán a héten még vmikor lesz egy tésztás kaja (túrós, mákos vagy sajtos-tejfölös). És gubát is tervezek - most nézem: jó sok a szénhidrát basszus... :oops: :lol:

Kakti

KépKép

KépKép
kakti

én is tésztát főzök, az szinte nem is főzés, szósz készen, rá sajt, kész :)

Buci ma olyan sokat bukik! Pedig ált. alig szokott. De most másfél-két órával kaja után is visszajött, és ráadásul vmi inkább víztiszta, nem olyan fehéres, mint a táp - ilyen, ha megemészti?

boruska

na, ez egy szebb napon történt, mint a mai:

Kép

boruska

Bevetettétek az otthoni babakocsit? :D
Vendég

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?