Taxi
Szerintem azért a legtöbb taxis biztos segítene, ha mégiscsak azzal kellene menni. legalább a lifitg elvinni a batyut, onnan meg a portáról tuti segítenek, azért nincsenek annyira fából az emberek. esetleg néhány taxitársaságot érdemes lenne körbetelcsizni, hogy melyik vállalja szülő nő szállítását
alapítványi szoba
én abban voltam, 2személyesben 2002-ben. 1szemályesbe tuti másodjára sem mennék. először azért, mert egy első szülő nő sokkal bizonytalanabb az első napokban (szoptatás, fejés, babagondozás), hogy jobb, ha legalább ketten vannak. meg hát van kivel beszélgetni. igazából a másik anyuka babája egyáltalán nem zavart, nagyon ritkán sírtak a picik, mindkettő nyugodt volt. volt az 1 hét alatt egy másik szobatársam is, az ő babája is békés bébi volt. másodjára sem lennék egyedül, márcsakazért sem, mert ugyan van már tapastalatom az első gyerek óta, de sosem ehet tudni, hogy másodjára milyen lesz, esetleg könnyebb, de lehet nehezebb is. és azért jó érzés, ha más is tartja az ember lányában a lelket, mert ugye a nővérek nem mindig tudnak ott lenni.
Babarózsa
Kórházi cuccba jó ha viszel:
- kamillatea filtert + vattacsomag + kis műanyag tálka = gátseb esetén minden WC-zés alkalmával langyos kamillás lemosás csodákat tesz. a kórházban is van vmi lemosás, de az csak napi 1-2x.
- jégakku = törölközőbe vagy pelenkába csavarva hűti a gátsebet
- zokni a szülőszobára = nekem nagyon fázott a lábam, apukám húzta fel a 2 órás megfigyelés alatt
- textilpelus = bébikét pelenkázni a pelenkázóra tenni, baba feje alá, szopizáskor a bébi feje és a kar közé tenni az összeizadás elkerülése végett.
- sok folyadék = sima ásványvíz, nem muszáj szoptatós teának lenni, úgyis a gyakori szoptatás hozza meg a tejet
- családi állapotról papír = ha házas vagy, annak alapján kapja meg auomatikusan az apa vezetéknevét, hacsak nem kéred, hogy a te vezetéknevedet kapja, de utána a többi gyereknek is azt kell kapnia. aki nem házas, annak apasági beleegyező nyilatkozat kell, és az alapján kapja a kicsi a vezetéknevét, különben automatikusan az anyjáét kapja.
- hálóing = jó ha visztek sajátot is, igaz adnak, de pl.2 éva, amikor én szültem annyian voltak, hogy nem jutott, csak a szülésre. vittem be kettőt és úgy elég volt.
- saját cumisüveg = jó ha van nálatok, mert a kórházi boci cumi elég gáz. ha kéritek ki is főzik az otthoni cumisüveget.
- mellszívó = nekem nem volt gusztusom a közöset használni, na meg otthon úgyis a sajátot használtam volna.
- homeopátiás sebgyógyulást segítő golyócskák (Arnica Montana 9CH) - csaszis sebnél is jó
egyébként a kútvölgyiben minden automatice intéznek. szüléskor beadod a 30 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat másolatát és mire hazamentek kezedben lesz a gyerek lakcímkártyája anyakönyvi kivonata, a TAJ kártyát meg kiküldik az ottoni címre, szóval nem kell rohagálni. a házassági anyakönyvi kivonatot pedig apuka is el tudja intézni. én anno együtt intáztema párommal, és nem esett egyáltalán nehezemre.
Cinicini
nekem egyáltalán nem fájt a torkom. nem is kiabáltam. ilyen torokfájást nem is hallottam még.
én ásványvizet ittam, azt vittünk a kórházi pakkban.
gumicukor