Új privát üzeneted érkezett!

csillag no para!! Neked lányod lesz! de had reménykedjek én is a fiúban!!! :wink: :wink: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
gtunde75

Tünde neked fiad lesz :wink: :wink:
Kép

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
evilany

ÁMEN! :lol: :lol: :lol:

Kép
gtunde75

:D legyen mindenkinek IGAZA! :D D:

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Tündi!
Akartam kérdezni...minden rendben van?....de ezek alapján jól vagytok!!! ez a lényeg!!! :D

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Na jóccakát csajok! megyek, mert idenövök a géphez!!! :lol: :lol: :lol:
Kép

Kép
gtunde75

na még egy negyed óra.......és csicsííííííííííííja babúúúúúúúúúja van :D

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Szép álmokat Tündi!!!
Vigyázzatok magatokra!!! :D

Kép

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Katus nem egy átlagos csajszi ezek szerint! Mutogatja magát, az AFP: 1,3 volt... :lol: :wink:

Évi
Jobbulást anyukádnak!
Ébredő szoba :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Ircsi!
Akkor lehet hogy az 1 felettiek a lányok :wink: :) :D :lol:

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Most kaptam a hírt :D
Babakocsink nemsokára hazafelé tart :D :D :D

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Mindenkinek szép álmokat jó éjszakát és Nagyon Kellemes Hétvégét Kívánok!
Vigyázzatok magatokra!
Kép Kép

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Sziasztok!

Babaholmik a Teszen:
http://teszvesz.hu/show_user_auctions.php?uid=10879551

Saját kinőtt rucik, pár nagyobb holmi is.

Kép
Kép
Kép
aida
Halásztelek

Ircsi!

Köszönöm szépen a választ! :wink: Mi is nagyon sokat beszélgetünk Bencével, főleg amikor szomorú dolgok történtek, akkor megnyugtattuk, hogy nincs baj, csak Anyu szomorú, de mindennap beszélünk vele. :roll: Érdekes témában kutattok, kíváncsi leszek majd az eredményekre! Ez igaz, hogy nagyban befolyásolják a gondolatok az álmainkat, ha valami nagyon foglalkoztat, biztosan azzal fogsz álmodni, lásd én érettségi előtt álmodtam, nagyon izgultam, hogy kicserélték az egész tételsort, és megbuktam. :shock: De szerencsére nem jött be, 5ös lett minden. :D

Csillag! Nekem is 1,3 lett az AFP-m, mint Ircsinek, és tuti biztos kisfiú, hiszen mind a kétszer megmutatta a fütyijét a lába között!!! :wink: :wink:

Kép

Kép

Kép
barbcsi

Sziasztok!
Olyan rég jelentkeztem már, hogy talán nem is emlékeztek rám. :-)
De azért követlek titeket. Csak már reagálni nem tudok, ritka az olyan eset, hogy gépem is van (most a párom a haverokkal sörözik a laptopja meg itthon van), és ne lennék hulla fáradt, hogy beájuljak az ágyba. Szilvinek teljesen igaza van. Aki teheti most aludjon sokat, mert utána indul a zombiképző. :-) Mostanában Bogihoz 5-6-szor is fel kell kelni éjszaka, de tegnap pl. óránként ébredt.
No gyorsan, amíg eszembe vannak a dolgok:
Szilvi, Barbcsi! Sajnálom a sok szomorúságot, ami titeket ért mostanában, és kívánom, hogy csupa jó dolgok történjenek.
Barbcsi! Nagyon csini menyasszony leszel. Gyönyörű a ruha!
Évi! Jópofa a sapkás kép. :-) Anyukádnak pedig mielőbbi felépülést kívánok!
Vanilla! Nem semmi az álmod. Brrr... És gratula a leányzóhoz.
Csillag! Látom egy napra vagyunk kiírva. Képzeld a gyerkők méretei fej-fej mellett haladnak. Szerdai uh-n: BPD:45 mm.
Maccs! Sok sikert a munkálatokhoz! és gólyákat ezerrel!
Tina! Neked is egész gólyacsaládot!
Bmaas! Barátságos a gyerekbirodalom, biztos nagyon jól érzik ott magukat a gyerkők. A sok bosszúságot a beiskolázással kapcsolatban pedig sajnálom, hátha a másik sulival nagyobb sikeretek lesz.

No biztos kihagytam néhányótokat. Ne haragudjatok. legközelebb jobban figyelek... :-)

Ja és magunkról :-) Szerdán volt genetikai UH. Minden OK. AFP-m: 1,1 és cáfolom a statisztikát. Kislányunk lesz! :-) Neve. Tímea
Ma pedig babamozizni voltunk. A kisasszony nem olyan, mint a nővérkéje volt, és nem mutatta az arcát. A kezecskéjét viszont sokat láttuk. :-) De rendesek voltak és kaptunk másik időpontot, amikor újrapróbálkozunk meglesni a drágát. :-)

Jó éjszakát!

Katka
KépKép
katka77

sziasztok!

Katka de jó hogy jöttél és még jobb, hogy cáfolod a statisztikát!!! :lol:
le fogom menteni a táblázatot magamnag és kibővítem az AFP eredménnyel... most már kíváncsi vagyok... :)

Kép
gtunde75

háááát, megpróbáltam visszakeresni, hogy kinek mennyi az AFP-je... 5 oldal után feladtam... :lol: szóval megköszönném, ha még egyszer megírnátok az eredményeket a baba nemével együtt...
könnyebb dolgom lenne... :lol: :lol: :lol: :lol: köszi!

Kép
gtunde75

Jó reggelt
Új vonalzó :wink:

Tündi,1.54 az AFP és ez fütyis bizony :)

Katka hogyne emlékeznénk,gratulálok Tímeához,szép név.

Ti beszélgettek a babókkal? Én próbálkozom,de olyan fura kicsit....a gondolataim nem hallja? 8) :lol:

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
evilany

Ja anyám minden orvosi és eü-i ténykedés ellenére egész jól van :) de a drainek még maradnak,azt mondják nagyon csúnya volt az epehólyagja,perforálás szélén :? de hiába pofáztam....

evilany

21.hét
Kép

evilany

Évi, nagyon szép a pocid!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :!:

Katka, neked is köszi a gólyákat! :!:

Türelmesen (?) :? :oops: :shock: 8) diétázom, szedem a metet, és járok dokihoz.

Vanilla, nagyon szuper, hogy növekszik a girl power családban a kispasik után!

Ircsi, Kata természetesen azért nem hozza a népi babonákat, mert a kivétel erősíti a szabályt! :)

Csillag, majd dobj képet a babakocsiról, ha megérkezett!

Kép

Kép
xtina75

szijjja Évi!

hűűű! szép pocak!!! :lol: :lol: :lol: köszi az AFP-t..., beírtam! :lol:

Anyudnak küldöm a drukkjaim a mielőbbi felépüléshez!!!

én nem beszélgetek a picivel... :oops: csak néha beszélek hozzá... de sokszor megnevettet amikor rúgdal... :lol:

Kép
gtunde75

Sziasztok!

Csak bekukk, főzök - mposok - takarítok. Igaz a java már készen van.

Tündi nekem 1.75 az AFP, de még nem tudjuk mi lesz.

Évi anyukádnak jobbulást. Szép pocak.

Én sem nagyon beszélgetek a babával, lefoglal a nagyobbik gyerekem. Igaz Bencével sem nagyon dumálgattam. Annál többet mikor megszületett.

Kata hogyne emlékeznénk. Gyere mikor tudsz. Gratula a kislányhoz.

Hmmm tegnap rámnézett egy csajszi az oviban és megállapította, hogy lány. Hát nem tudom, én ilyeneket nem tudok megállapítani. Egyébként ő is cáfolja a statisztikát, mert 1.8-al lett lánya...

Hűha még valamit akartam, de elfelejtettem. Na most adok enni gyermekemnek, mert ha hihetek neki akkor rögvest éhen hal :lol:

királylány

Tina!
Ez jön cakumpakk :D
Kép

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Kép

na... pillanatnyilag így állunk: három 1-es érték feletti kiscsaj... :lol: :lol: :lol:

ha tud valaki új adatot adni, szóljon... :lol: :lol: :lol:

Kép
gtunde75

Csillag, nagyon tuti járgány!!!!!! :)

Kép
xtina75

Szép napot mindenkinek!

Katka
Gratulálok Tímeához! :lol: :lol: :lol: :lol:

Évi
Nekem valahogy úgy jött, hogy beszélgetek a babámmal!
Anyukád :lol:
Határozottan kismamis már a pocid!

Csillag
Jó a babakocsi!

Tünde
Ezekben az AFP-értékekben én semmi olyant nem látok, ami tényleg jósló jel lehetne a nemre vonatkozóan :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

[quote="lombikbaba"]
írta:
lombikbabaTünde
Ezekben az AFP-értékekben én semmi olyant nem látok, ami tényleg jósló jel lehetne a nemre vonatkozóan :lol: :lol: :lol: :lol:

én sem... :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
gtunde75

Kép Kép

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Ircsi, nagyon csini a pocakod, és szép a montázs is!

Kép
xtina75

Sziasztok

Már nagyon régen voltam, jók a pocis képek.

Nekem is az AFP 0,96 lett

Voltam 4D uh-n, azt mondták kislányom lesz :)
Ha igaz és tényleg kislány Lilianna lesz.

Kép

Kép
Kép
schopin

Még teszek magamról is egy képet, ez most készült a 17. héten
Kép

Kép
Kép
schopin

Ircsi jó a montázs!! Szépen gyarapodtok :)

Schopin,gratulálok a kislányhoz! Szép név! És a pocid is szépen nő!
Apa mit szól a kislányhoz?

evilany

Schopin, nagy gratula a kislányhoz! És tényleg lehet valami ezekben a pocakformákban - a kisfiaddal is ilyen alakú volt? Mondjuk, ez nem éppen tudományos hozzáállás részemről :lol:

Tünde, :oops: akkor hajrá a fiúhoz!!!
Egyébként, megoszthatnád velem, hogy edzed magad lélekben a lány gondolatához. Ugyanis, engem a tudatalattim még mindig rendszerint félrevezet és megviccel: egy csomó helyzetben még emlékeztetnem kell magam, hogy kisöcsink lesz :roll: :shock: :D Pedig nem mondhatnám, hogy annyira nagyon beleéltem volna magam az elején a lány gondolatába. Bár a látszat most nem ezt támasztja alá. :wink: :wink: :wink: Azt nem tagadom, hogy a megérzésem lány volt. :lol: Biztos a hormonok miatt meg vagyok kavarodva, vagy már nem tudom, mire gondoljak :lol:

bekri

Ja, AFP...

Kristófnak 0,6 volt - napra pontosan ugyanakkor vették le a vért, mint most. Bálintnak meg 1,02 volt.

bekri

Kép

evilany

Ircsi látom tettél fel babaruhákat,nagyon édes szerzemények!!Nálatok is alakul Kata babakelengyéje :wink:

evilany

Feltettem én is ezt azt a közösre.

evilany

Ircsi nagyon édesek a rucik! Ezeket mind újonnan vetted? Wouw! :)

A pocakmontázsok is nagyon szuperek, így olyan látványos! Én nem vagyok se ilyen szorgalmas, se ilyen következetes, de azért terhességenként egy-két képem azért van. Kiásom öket és felteszem a közösbe.

Én olyan marha vagyok.Teljesen abban a hitben voltam, hogy jövö héten indulunk haza, pedig még pár nappal több van hátra, ha megyünk egyáltalán. Rajtam volt a mehetnék na. :)

Most mennem kell, mert a legkisebb a legbüdösebb és tennem kell ellene - mármint a terjedö szervesanyag szag ellen - valamit. Mondjuk beáztatom a fülénél fogva... :)

Nekem nem lesz és sose nem is volt afp-m, így az enyémre ne várjatok. Marad a nem tudományos jellegü jóslás! :)

Barbi
Vendég

Jó reggelt

Barbi várom a képeket :) Mikor is jöttök pontosan?
Pécsi lányok,akkor mikor lesz a tali? Ápr.8?

evilany

sziasztok!

Ircsi nahát! ez aztán a montázs!!! :lol: :lol: :lol: :lol: szép! :D

schopin köszi! beírtam és be is pirosoztam! :lol: :lol: :lol:

Bea hááát a mentális edzés most még csak arról szól, hogy eddig csak a fiús cuccokat nézegettem és csak a fiúneveket... :) most már nem siklik át a szemem a rózsaszín rucikon, és elkezdtem nézegetni a lányneveket, hogy azok közül melyik tetszene... a fiú nevek között is volt egy, amelyikkel viccelődtünk: Jukundusz! most a lány nevek között is megtaláltam azt, amelyikkel "idegesíthetem" apát: Orália! :lol: :lol: :lol: :lol:

Bmaass és mit jósolsz Magadnak? ki lapul a pocakban?

na megyek képeket nézegetni, ahogy olvasom...vannak újak! :lol: :lol: :lol:

Kép
gtunde75

Évi nekem az április 8 lenne a jó, mert április 1-én délre megyek az eredményért és kontrollra, és ahogy a kolléganőm mesélte, még az is lehet, hogy 5-6 órát is kell várni, mert 1 doki van 40 nőre, aki közben el-el ugrik műteni egyet... :(
szóval túlélő csomaggal, könyvvel kell készülnöm... :( és nem szeretnék ez miatt lecsúszni a taliról!!! :shock:

Kép
gtunde75

Váó 5-6 óra,hát nem semmi napod lesz :?
Oké,akkor ápr.8 ha jól emlékszem Barbinak is az volt jó?

evilany

Évi, Tünde!

Felraktam a képeket, ami digitalizálva volt. Megnéztem Évi a szerzeményeidet, nagyon jók. Nekem leginkább a sárkányos póló tetszik, az olyan tünemény! :)

Tünde szerintem lány. Csak a lányoknál volt hányingerem, voltam ennyire fáradt, ennyire motiválhatatlan, stb. A fiúknál egészem kivirultam, fatörzseket tudtam volna kitépni, annyi volt bennem az energia, állandóan mászkáltam a gyerekekkel, nem voltam fáradékony, hemzsegtem ezerrel. Most meg punnyadnék legszívesebben egész nap.

Pénteken azért megembereltem kicsit magam, csináltam marhahúslevest, gombás tyúkciciket rizzsel és almáspitét. Gyerekcserés nap volt, mert Eni ment egy osztálytársnöjéhez játszani, helyette meg jött Imi kis barátnöje. Öt nehezen viseltem el, bevallom hösiesen, mert ha valamire bepöccenek, akkor az eleve unatkozó gyerekre. Ö nem eszik meg mindent, leginkább édességen él, a szabadidejében meg tv-zik (Barbie filmek és társaik. Mindegy, csak rózsaszín legyen és jó buta. ). Az anyja nem hagy neki sok szabadidöt, sok különórára járatja. Egyébként kanadai származásúak. A gyerek kicsit rosszul viseli, hogy a szülei különváltak és ö két otthon között ingázik. A 15 évvel idösebb nagytesója is csak féltesó, jó kis családi kavarodás van.
Nem is haragszom rá, csak nehezen viselem az unatkozó, motivációmentes arckifejezését. Jó idö volt, hát kimentünk a játszótérre. Örültek neki, de mire én leértem a többi gyerekhez az utcára Döncivel, közölte ez a kislány, hogy ö tulajdonképpen nem is akar már kimenni, mert ö már volt kint tegnap és inkább otthon - nálunk - játszana valamit. Mondtam neki, hogy azt most felejtse el, elindultunk, akkor megyünk is. Aztán egész jól el is voltak a gyerekek kb. 2 órát, hazamentünk, sütiztünk, barkácsolni kezdtünk ablakdíszt, de neki most ahhoz se volt kedve, mert tv-zni akart. Nálunk ez nem müködik, mert nincsen tv-nk! Persze tudtak volna a számítógépen dvd-t nézni, de nem akartam. Innentöl kész diliház volt. Ö nem akart semmit se csinálni, ha nem tv-zhet, nekem meg elegem lett és hazaküldtem a párommal. Ö persze nekiállt alkudozni, hogy az anyjának mindegy, ha estig haza se jön, amit értek én, de mit csináljak egy tv-függö 7 éves gyerekkel, aki nem viseli el a többi gyerekemet és nem motiválható ezen körülmények között? Mondtam neki, hogy nem azzal van a baj, hogy az anyjának nem hiányzik, hanem Enit el kell hozni lassan és ö ennek a kislánynak a szomszédjánál van, tehát össze lehet a kettöt kötni. Imi haza is kísérte öt a párommal gyalog. Ez is egy külön szám, mert ez a kislány életében nem ment még gyalog haza, se az oviba, mert mindig mindenhová autóval furikázza az anyja. Ki is volt készülve, mire ideértek hozzánk és gondolom a hazaút is viszontagságos volt, de biztos jót is tett neki, mert kissé elhízott az utóbbi egy évben. Szégyenlem a fejemet, hogy ennyire nem vagyok más gyerekével szemben toleráns, de vannak viselkedésformák, amit már gyerekként se fogadtam el más gyerektöl és felnött fejjel se lett jobb a hozzáállásom.
Pl. tegnap éppen a H&M-be indultunk kicsit körülnézni terhesfelsö témában, mert használtam nem sikerült csak egy felsöt kifogom eddig. Éppen beülni készültünk a kocsiba, amikor hív a 3 és fél gyerekes (ö is terhes) barátnöm, akiktöl sok gyerekruhát kapunk, hogy unatkoznak testületileg (!), nincs-e kedvünk átmenni. Hát a H&M-et hamar letudtuk, mert semmi izgalmas nem volt, viszont olyan rossz volt a levegöl a boltban, hogy mindannyian rosszul lettünk! :shock: Elmentünk hozzájuk, engem szokás szerint bezavartak a konyhába sütni, aztán ennyi. Csináltam pizzát és salátát, a sütisütést most megúsztam szerencsére.
Volt egy megjegyzés, aminek helyt adtam, mert igaz: mi sose hívjuk meg öket. Ez így van. Nekünk két szobánk van és nincsenek állataink, nem fogadok kutyát sem. A gyerekei sose mosnak kezet, én zavartam el öket evés elött kezet mosni és ellenöriztem az eredményt, mert ahogy bejöttek a kertböl, úgy kezdtek el a retkes kezükkel túrkálni a kajában. Azt se tudnám itthon elviselni, ha mindennel úgy bánnának, mint otthon. Minden szét van szórva, félig tönkre van téve, minden mindegy, ha két nap alatt kész, vesznek másikat, nem gond, a játék egy része a kertben landol vagy a kutya szájában, stb. A wc-t sose pucolják, kezet sose mosnak, törülközö sosincs, a használt ruha a frissel mindenhol fellelhetö és még sorolhatnám. Nekem ez nem kell itthon, így hozzánk nem jöhetnek, csak ha házon kívül találkozunk. A másik fö gond, hogy minden találkozásunk azzal végzödik, hogy beteg lesz a legifjabb, mert ott mint az eszelös, mindent a szájába vesz. Mintha fizetnék érte, én nem is értem! Rohanok és elszedem töle, megmosom a kezét, de nem tudok mindent kivédeni. Hát most is meglett a baj, a gyerekem füstöl, olyan lázas! Megáll az eszem tényleg!
Azért még végszóként annyit, hogy nem vagyok azért ennyire rémes, több gyerek van, akiket szeretek, mint fordítva. Azt se mondthanám, hogy ezeket a fent említett gyerekeket nem szeretem, csak nem szeretném, ha nálunk müködnének, mint dúvad.

Mentem lázcsillapítani. Sík ideg vagyok!

Bocsi a kifakadásomért, kikívánkozott belölem.

Barbi
Vendég

Barbi,elképesztő a hasad Regövel a 8 hónapban!!! Meg kellett mutassam Mikinek is bocs...leesett az álla...(mondtam neki,fiús pocak,készüljön fel :) )

Megértem az ellenérzéseid,én sem szeretem a rendetlen,koszos,stb.embereket...mi is vigyázunk arra amink van,nyilván azért is,mert nincs Dunát rekeszteni...gyerekkoromban is megtanultam,ruhára,cipőre,könyvre stb.vigyázni...azóta is így van.
(csak egyre kevesebb gönc jön rám na az már más kérdés)
Ha eljönnek Miki bátyjáék,3 fiuk van,11,8 és 5 évesek,elképesztően rossz és neveletlen gyerekek!! Mert az OK hogy a gyerek főleg ha fiú,eleven és csintalan,de hogy berobogni valahova mint a szélvész és amit érnek pakolnak dobálnak törnek na az már nem. Legalább vendégségben viselkedjenek. Ezt biztos meg fogom tanítani az enyémnek. Mikiék 5-en testvérek,5 fiú(!),de ő is azt mondja, meg volt nekik tanítva,vendégségben leülsz,viselkedsz,sütiből csak egyet veszel és a többi :lol:
És amit a macskáimmal művelnek na attól tényleg felforr az agyam,kergetik,űzik,ha elkapják szorongatják ütik őket. Mostanában már becsukom szegényeket előre,ne kapjanak... :?
Szóóóval...
Jaj szegény Regö megint lázas?! Jobbulást neki...

evilany

Barbi, szerintem teljesen érthető a kirohanásod az 'ilyen' gyerekek miatt. Persze sosem a gyerek a hibás. De mintha az előző generáció 80%-a elfelejtette volna átörökíteni a "nevelő" gént, vagy régebben mindenki olyan rosszul nevelt, hogy a mostani szülők inkább mindent megengednek? Vagy rohanó a világ, és semmire nincs idő, módszeres, következetes tanításra, nevelésre, illetve inkább példamutatásra sem? Vajon én is elrontom majd a saját gyerekem? Engem ilyen kérdések foglalkoztatnak... Szinte csak tomboló, torkaszakadtából visítozó, fenekét a földhöz verő - hisztiző, mindent kierőszakoskodó gyereket látok, és már üdítő az a példa, amikor pl egy boltban a gyerek csak simán el van, és nem üvölt erőszakosan valamiért. Ezt ma már nem lehet megelőzni? Komolyan kérdezem.

Kép
xtina75

Nem Regö, hanem megint Dönci. 39,6...
Vendég

Bocsánat összekevertem a neveket :oops:
39.6 az nem kevés,mi a fenét nyalhatott össze? :(

evilany

Csillag, 0,69 volt, ha jól emlékszem és kislány.

babaimádó
Kép
babaimado

Évi egy óra kínlódás után lement a láza és most iszik, mint a gödény, de nagyon nyügös. Más baja eddig nincsen. Mivel ilyen hirtelen jött és ennyire magas a láza, valami jó kis víris, mondjuk adeno. A hátára a body alá vizes pelenkát tettünk, mert máshol nem türi meg, onnan meg nem tudja kiszedni.

Lenne egy kérdésem: elajándékoznék a csörgökészletemböl egy jópár darabot. Van egy cicás is közötte, talán tetszene neked. Csinálok képeket és felrakom, kinek mi kell, válasszatok! :)

A barátnömnek elöbb, vagy utóbb kénytelen leszek mesélni a higiénia és a betegségek közötti összefüggésröl. Szignifikáns mindenesetre ez a statisztikai eredmény: ha náluk voltunk, másnap beteg legalább egy gyerekünk. Másokkal valahogy nincsen ilyen jellegü problémánk, pedig elég sokat mozgunk társaságban. Náluk pl. az is gond, amire én viszont nagyon háklis vagyok és nagyon vigyázok, hogy elkerüljem, hogy a gyerekek ne igyanak vagy egyenek bele egymás poharába/kajájába. A barátnöm meg nemhogy nem ügyel erre, hanem direkt itatta Döncit már nem elöször az ö használt poharából, vagy etette a saját kajájából és nem tudtam olyan gyorsan közbelépni, hogy ez ne történjen meg. Ráadásul öt még sose láttam kezetmosni és a körmét is folyton rágja, vagyis a nyála mindig a kezén van... Én azt is megtanítom a gyerekeimnek, hogy más csecsemöjét nem fogdossuk össze, nem puszilgatjuk, nem lehelünk rá, hanem tiszta kézzel mondjuk max. a ruhával fedett részen simogatjuk meg, ha megengedi a szülöje. Erre is nagyon háklis vagyok. Úgy utálom, amikor a nép behajol a csecsemöt megszemlélni a babakocsiba és rögtön tapizni kezdik a kis kezét, vagy rászuszognak vagy tudomisén. Itt annyira elmúltak azok az idök, amikor az emberek ügyeltek a higiénia alapelveire. Már rendesen egészségügyi kampányolás megy a tv-ben ezügyben, mert a férfiek kétharmada, a nöknek pedig 60%-a nem mos pl. a wc-zés után kezet és még sorolhatnám. Az én gyerekeim úgy vannak nevelve, hogy ha hazajönnek, cipö, koszos ruha le, kézmosás és csak akkor kezdenek bármi másba. Ha úton vagyunk, az nem jelenti azt, hogy a szokások mások. Akkor se eszünk koszos kézzel, hanem keresünk mosási lehetöséget, ha meg nincsen, van kulacsban víz, vagy végszükség esetére nedves törlö, amivel nagyon alaposan kezet kell "mosniuk". Csak akkor van táposztás. Útra is mindenkinek külön viszek étkészletet, poharat, nem keveredik a cucc, mindenkinek megvan a maga szettje. Ezzel ált. sikerül elkerülni a keresztfertözéseket, legalábbis a nyálas részeket. A cseppfertözés természetesen nem kizárható, de erre is nevelve vannak.
Tudják, hogy nem köhögünk, tüsszögünk másokra, még a testvérünkre sem. :) Ha tüsszögünk, akkor a kezet a száj elé, de jobb még ennél is a kar, mert a kézzel aztán megfog az ember automatikusan ezt-azt és a következö, aki megfogj, az esetleg tovább is viszi az arcára, a szájába és akkor ugyanott tartunk, ahol a part szakad. Szóval ha kézbe tüsszögnek, el is ballagnak kezetmosni. Azóta nem taknyos mindig egyszerre az egész banda, javuló tendencia tapasztalható.
Aztán a kaja is egy sarkallatos pont nálunk. Annyit veszek ki, amennyit megeszek, ha mégse tudom megenni, elteszem késöbbre a hütöbe lefedve és megeszem a következö étkezésnél. Nem dobunk ki kaját, az utolsó morzsáig minden megevödik és kész. Tudják, hogy csak akkor van más, ha az elözö elfogyott és nem kupacolnak többféle maradékot, mert másra van ínyük. Elfogadták és betartják, erre sincsen gondunk. Még Dönci is megcsinálja, pedig néha nagyon rákattan, hogy ö mindent egyszerre enne. Ö is tudja, hogy nincs maradék, nincs kuka, valamikor meg kell enni és idöben annyira tempósan, hogy ne pimpósodhatjon meg.
Aztán a játékokra is nagyon vigyáznak, alig ment tönkre valami az elmúlt 7 és fél évben. Tényleg nem lehet rájuk panaszom. Vigyáznak egymásra is, nehogy a kisebbek lenyeljenek valamit, vagy beledugjanak kicsi tárgyakat elérhetetlen, lehetetlen helyekre.
Szerintem minden nevelés kérdése. A barátaink szerint nagyon kellemesek a gyerekeink - szerintem van azért még mit csiszolni, de talán a jó úton vagyunk. A kajáról még az is eszembe jutott, hogy a teli szájjal nem beszél és a nem csámcsog szintén alap. Alig látni olyan kisgyereket, akinek a szülöje erre az elvre még ad valamit. Rémesek az ilyen közös tápanyagfelvételek... :(

A barátnöm egyébként óvonö... A szülei egyetemi profok. Szerintem a trehányság nem nevelési, hanem alkati probléma vagy a rebellió egy kifejezési formája. Öt biztos nem így nevelték, ahogy anyámat sem...

Mentem enni, aztán jöhet a barackos túrótorta közös elkészítése. Legalább elbíbelödünk azzal is. Aztán kéne egy kicsit vasalni is, ha Dönci nem lóg rajtam.

Bocsi a mosszú regékért, de nem lehet ezt két szóban megfogalmazni. Egyébként én is minden nap elfilozofálok, hogy jól reagáltam le az adott helyzetet a gyerekekkel, hogy jól nevelem-e öket, hogy elég idöt és megértést, figyelmet szentelek-e nekik és nem mindig vagyok biztos a dolgomban. :)

Barbi
Vendég

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?