Hali!
Tegnap voltunk a fül orr gégén, felvágták Marci nyelvét. Le volt nőve a nyelvféke, senkinek se tűnt fel évekig, hogy a gyerek azért beszédhibás, mert szerencsétlen nem bírja felemelni a nyelvét, és nem tudja jól formálni a hangokat!
Néhány hete kértem, ismételjen el utánam valamit, és hát rosszul mondta, kértem nyújtsa ki a nyelvét, próbálja meg csőrbe formálni, az állát megérinteni, az orrát...stb Hát nem tudta:( . Ha valamit mesélt, akkor gyakran visszakérdeztem, hogy mit mond, mert gyorsan is beszél és rosszul képezte a hangokat, alul artikulált, és nem mindig értettem/tük
Most talán jobb lesz, helyi érzéstelnítéssel, 3 ollóvágással nyisszantotta el a doktornő a nyelvfékét. Megkérdeztem, hogy ezt nem kellett volna újszülött korban észrevenni, hogy gyakorlatilag a száján nem tudja kidugni a nyelvét a gyerek, és mondta, hogy erről nem akar nyilatkozni (szóval de!) szal evvan..Most szegénynek 12 évesen kellett elszenvedni... Tegnap se inni, se enni se beszélni nem tudott, nagyon fájt neki. Mára azért már jobb a helyzet, de még mindog nehezen beszél, és pépeset evett.
Boginak pár hetesen vágták fel a nyelvét, meg se kottyant, persze akkor még kis hártya volt ott, 12 évesen már több, mint fél centis összefüggő hús....
Hja és hívtam én már néhány hónapja a nevelési tanácsadót, meg egykét ismerős forrást, kértem volna logopédusi segítséget, de mindenhol elutasítottak azzal, hogy már nagy a gyerek, és mivel kiskorban szűrik őket (hol? mikor? ki????) akkor küldték volna hozzájuk, ha gond lett volna..... Na persze!!!
Akihez meg Viust hordtuk nem akartam vinni, mert az fizetős volt, ráment volna a gatyánk is ha még Marcit is kellett volna hordani fizetős logopédushoz, hja meg el se vállalta volna, mert ő is csak kicsikkel foglalkozik...
Hja és azt se tudtam első körbe kihez forduljak, szájsebészhez, vagy gyereksebészetre, vagy fül orro gégére. Nem akartam rángetni a gyereket, mindig kimaradna a suliból, ha orvoshoz kellene mennie, és egyik nem vállalja, küldi másikhoz akkor megint másik időpont.....Hát telefonálgattam senki se tudott segíteni, mert ezt a beavatkozást mindig pici korban végzik.... Nagy nehezen találtam valakit, aki már csinált ilyet nagyobb gyereken is.... Na most csinált mégegyet
Szal így jártunk!
HJa és ha már a fül orr gégén vagyunk, megnézettem Vius torkát, pénteken még lobos volt+magas láz, vasárnap már olyan volt, mint egy kiló kiszórt bolha, semmi baja nem volt már, és hétfőre meg pláne. Na a doki adott igazolást, hogy mehet közösségbe, ugyanis a semmi nem sok, de annyi se látszott se a torkán se sehol, úgyhogy ahogy jött úgy el is ment a vírus.... Tegnap délután már vittem Vásárhelyre, meglátta az óvónénit és odament átölelte a lábát
nem sírt semmi gond nem volt, elköszöntem tőle, és otthagytam. Simán integetett.
Ha rossz lett volna neki a múlt héten, akkor tuti sírt volna, vagy nem akart volna maradni, de ő mosolyogva ment be a terembe, üdvözölve a többieket, szal minden oké (egyelőre)
Hja és a fül orr gégén előjegyeztek bennünket orrmandula műtétre, mert bazi nagy az orrmandulája, horkol, orrhangon beszél.Volt hallásvizsgálat (Bera) az rendben volt, de meglőzésképp... Március 23-án meg is csinálják...
Norus: Adom nekik a Grépfrútot is, meg C vitamint is, meg még multit is... Sajna nem ismerek Yess PLussos eladót, de nem is nagyon hallottam még errőla termékről...
Karmen: Ha túl leszünk az esküvőn eladó lesz az öltöny
Én mentem a suliba fotózni, szóltam a tanító néniknek, hogy adják meg a szülüknek az e-mailcímem aki kér annak küldök fotót. Ugyanis Bogiéknál zárt farsang volt, szülők nem voltak meghívva, én csak bepofátlankodtam, fánkot sütöttünk azt vittem be, és rákérdztem beugorhatok-e csak 3 percre fotózni, és mondák, hogy be
Mi volt amúgy Orsi a farsangon??? Norbiéknál volt farsang?
Eldugultam, apa vár