Új privát üzeneted érkezett!

vicky: szerintem hogy fosat mint a fene. Ami fosatja a mamát, fosatja a babát is.

Tényleg mellgyuszisok: infralámpázni is lehet a cicit, én is csináltam a kis egyszerű kézi lámpával.

A ma hajnalunk elég gáz volt. Szerintem valami van a levegőben, vagy ez az időjárásváltozás, nem tudom. Levente 4-kor szopott, de még 6 órakor is nyüglődött, nem tudott elaludni.

funky: tegnap nem válaszoltam. Nincs cora itt. De ez a 2-es pampers... hát baromi nagy, majd 5 centi a különbség a magasságában: kiváncsi leszek, ha Levi felébred, hogy mennyire nedves

Kép
stephie

Nem is tudom hol tartunk: ez egy nehéz nap éjszakája, vagy egy nehéz éjszaka nappalja. Bulcsú bőg ezerrel, nem bír elaludni. Éjjel mentünk kocsikázni. Én kb 5 perc után bealudtam. Aztán Bulcsú is. Hazaértünk, kinyitottam a lakásajtót: felpattantak a szemek és rögtön : ááááááááááh. Magunk közé fektettük az ordító gyereket végül így sikerült bealtatni. Rögtön le is húzott egyhuzamban vagy 8 órát!. Én meg hiába vagyok halál fáradt, a cicijeim kétóránként úgy feltelnek, hogy nem bírok aludni, így kómásan megyek fejni a kis szörnyetegnek, aki édesdeden alszik. Áááh, én se bírom.

Kétségbe ejt: van tejem, de vazze nem hajlandó kiinni: ami a szájába ömlik az ok, de amiért kicsit dolgozni kéne az már nem kell: ott pang a tej, és csak imádkozom, nehogy begyulladjon. Mert a kézi fejőgép se tudja kihozni. Kézzel meg iszonyú macerás.

zarja

Reni totál el van keseredve és be van parázva.

Ma írt:

Szia! Benn tartottak, mert valamikor elfolyt a magzatvizem. Észre se vettem, hogy mikor. Bekötik majd az oxyt és várunk, mert a fájások rendszertelenek. Félek.

RENI BABA! SZORÍTUNK NEKED! HISZ ERRE VÁRTÁL MÁR MIÓTA. HIGYJ A TESTEDBEN ÉS A DOKIBAN. MINDKETTEN TUDJÁK MIT CSINÁLNAK.

zarja

Jo reggelt!

Nori!
Szerintem nr vidd tulzasba a tejtermekeken valo idegeskedest. Szoptatas hianyaban nem voltam erintett a temaban, de belefutottam cikkekbe regen. Annyi jott at nekem, hogy ez olyan tema, mint a "Huzkodjuk-e a kisfiuk futyijet, vay sem?". Tehat nincs egyetertes. Ossze-vissza publikalnak, van, aki szerint a mama sok tejfogyasztasa nem befolyasolja a gyerek allergiajat, van aki szerint mar terhesseg alatt sem szabad sok tejtermeket fogyasztani.
Hat, nemtom. A sok info neha inkabb karos, mint hasznos.
Ha ez megnyugtat: Erik kakija is kicsit savanykas szagu,sarga, mint a folyekony arany es altalaban folyekony is, neha szo szerint kirobban. Tegnap este peldaul tornaztatas kozben ugy lef.sott, hogy melltarton es bugyin kivul mindent cserelnem kellett magamon.
Viszont tisztan emlekszem, hogy Kristof is ilyeneket produkalt es semmilyen allergiaja sincs, a tejre sem.
A laktozmentes tej tenyleg nem lenne megoldas, de kerdezted, hogy mlyen az ize: kevesbe edeskes, mint a sima tej, talan mintha vizesebb is lenne, de nem rossz. Ihato es mindenhez ugyanugy hasznalhato.
Ha valaki hosszabb tavon fogyasztana: anyagilag a sparos eri meg a legjobban, illetve az auchanban van belole igen olcso valtozat.
Vendég

Reni:

A dokim úgy néz ki, hogy sajnos nem tud benn lenni, mert az apukáját műtik. REmélem a legjobbakat, Majd írok még!

Beszéltem vele: beöntés kipipálva, most kötik az oxyt, nagyon fél, mert náluk nincs mellé EDA. Szülésznő mellette van, valószínűleg masszázst fog kapni (legalábbis nagyon remélem) fájdalomcsillapításnak. Szeretne állva vajúdni, mert azt mondta, akkor jobb, meglássuk mennyire engedik neki az oxy és ctg mellett.

zarja

Egyebkent nekem egy kis zabagepem van. Aldott jo gyermek, alig sir, max nyoszorog. Folyamatosan szopna, vagy enne uvegbol, neki aztan mindegy, csak guruljon a szajaba valami. Igazabol orulok ennek rafer a hizas, de en is nobol vagyok es felek is, nehogy az allando eszegetestol fajjon a pocak. De eddig meg nem faj, kopp-kopp. Bufi nehezen van, viszont sokat es jokat pukkant, idonkent bukik is, majd mar jon is a szinte onhanytato okolragas es a jobbra-ballra fejforgatas tatogassal, magyarul cicit keres. Viszont meg mindig jok az ejszakak, max tizre jo hosszu cicizes utan melyen bealszik, vele egyutt mindenki es ketto korul ebred eloszor, majd utana otkor, nyolckor.

Pelenka-tema:
Mi most hasznaljuk el a masodik csomag egyes liberot, illetve a sogornom kuldott majd egy egesz csomag egyes pamperst. Az is elfogyott. Kettesunk van, de nagynak tartom, viszont ezek sem jottek be, napi ket pisikifolyas bejtszik a liberoval is, pampersszel is. nem akarom magamat vedeni, de miutan 15 honapja folyamatosan pelenkazok, igy tuti nem en vagyok bena.inkabb a pelusok nem Erik-alakra valok.
Ma Feri meg Pestre, hoz dm-es babylove-t, ha az sem jon be, akkor terunk at huggiesra. Kristofnal is csak az jott be, bar nem bannam, ha jo lenne a babylove, mert a kiti helyzettel szemben ugy vettem eszre, hogy Magyarorszagon a Huggies nem epp a leggazdasagosabb aru pelenka. Nincs is tul nagy piaca, nincsenek nagy akciok. Kint mindig 18 fontert vettem ket hatalmas doboznyit, amiben merettol fuggoen rengeteg volt. hat igen, van, ami hianyzik.

Aranyer: nekem a mastu jott be ra, epp a mult heten kezdtem szenvedni. Nem volt jo. :(
Feri hozott kremet es kupot is es kb ke :( t nap hasznalat utan mar nem fajt.

Varratok:
a kipotyogo varratok mennyi ido utan esnek ki?
Nekem a mehszajamban van, de en meg nem taliztam veluk.

Koldok: Erike mar csodaszep, mar szinte teljesen begyogyult. Amiota leesett (szombat), azota napi egyszer kezelem, nem is akarom jobban zaklatni, mert mar tenyleg normal allapotu szinte. Es igy mar a pocakjan sem hamlik a bor. :D

Tej: hat, en tuti nem leszek milka. meg mindig valtozatlan a helyzet, csak reggel eleg neki a cici, egyebkent mindig a tapszerrel lakik jol kb egy oranyi szoptatas utan.
De banom is en, ez is tobb, mint amire szamitottam, amig van es jol esik mindenkinek, addig szoptatunk. :D
Vendég

Reninek kitartas, biztos nem lesz konnyu, fajni is fog, ezt mi is tudjuk, de azt is, hogy megeri. Bar kozben ezt o nem fogja aterezni.
Az oxy-s dolog nem lesz kellemesnek neki eda nelkul, remeljuk legalabb gyorsitja a folyamatot.
Bar bevallom, hogy nekem az oxy mentes gyors vajudas sem fajt kevesbe, mint az oxy-s gyor, annyi volt a kulonbseg,hogy oxy nelkul rendszeresebbek voltak a fajasok es lassabb a kitolas, oxyval meg jottek kedvuk szerint.
De fajni is maskepp fajt, az elso szulesnel oxy nelkul a hasamkezdett fajni, majd a derekam, a csucsponton mar a tudom es a combom is.
Oxival csak az alhasam fajt, mashol nem, igaz, hogy az kegyetlenul.
Vendég

Norinak meg valami!

A multkor elmelkedtel azon, hogy a toredezett mehlepeny, rossz levallasnak nincs-e koze ahhoz, hogy mindkettonknek elol fekvo lepenye volt.
Vegulis annyiban lehet (jozan paraszti esszel belegondolva), hogy kitolasnal eleg durvan kell hasznalni a hasizmunkat, illetve ossze-vissza erolkodunk a kulso hasfalunkkal. Egesz terhesseg alatt meg epp az ilyeneket kell kerulni, nehogy a lepeny seruljon, levaljon az ilyen jellegu megterhelesnel. Terhesseg alatt is serulekenyebb az elol fekvol lepeny ilyen szempontbol en ugy olvastam.
Szoval nem tartom kizartnak, hogy ezert toredezett, szakadozott, meg valt le nem tul tokeletesen a lepeny mindkettonknel.
Vendég

sziasztok!

Reninek nagy drukkok mennek!!! ++++++++++

Egész jó éjszakánk volt, bár éjfél és 3 között Berci nem maradt meg a kiságyában, csak köztünk a nagy ágyban... Na mindegy, nem bírtam hallgatni az ordítást, és így mindhárman aludtunk legalább.

Este rámjött a pánik: a jól tejelő kis cicieim nem teljesítettek: 30 (:!: :cry: ) grammot evett csak meg belőle csontig kiszopzva, és a másik is üres volt... :( Bőgtem, hgy elapadt a tejem, kétségbe voltam esve. De ő elaludt a 30 grammal, pedig 70-80 hoz szokott.
Éjfélkor már volt 60 grammom a másikban, de nem volt elég, úgyhogy adtam neki egy kis tápit is, de csak 30 ml-t.
3-kor elég volt neki 60 gramm, 6-7 körül meg a 70 gramm is kevés volt - de akkor már nem tápot adtam neki rá, hanem a másik cicit, szóval összességében nem rontottam nagyon sokat a cumisüveggel.
Most 7 óta alszik.
Különben a kicsit összevissza étvágy ellenére kb 500 grammot eszik naponta, ami pont az előírt mennyiség, szóval tökjó. Csak ezen az átmeneti apadáson parázok.
És még mindig nem olyan feszes a cicim, mint korábban, nincs az a "majd szétdurran" érzés, úgyhogy nem vagyok nyugodt.
Egy barátnőm a görögszéna teát is ajánlotta tejserkentőnek, erről hallott vki?

boruska

Reni szül ma?? :lol: Mára mi vagyunk kiírva! :D
Megyek kiporszívózom a házat.. hátha...
Vendég

Szüléstörténet a blogomon meg a gmailen!

boruska

Sziasztok!

Anita, a kisfiadnak olyan gyönyörű kifejező szemecskéi vannak! Mindig megcsodálom.

Anita és Eszter, nálunk is HisztiKriszti volt a fiatalember reggel. Nem volt jó a cici, nem volt jó rajtam, függőlegesben, vízszintesen, oldalt, sehogysem. Ahogy becsukta a szemeit és én is elszenderültem, újrakezdte a nyekergést. Most bezzeg alszik, nekem kell várnom hogy fel méltóztasson kelni és étkezdeként szolgálhassak. :lol:

Reni! Szorítunk!

Boruska, nyugodtan etess minden alkalommal mindkét ciciből, vissza fog térni a mennyiség, de a sírást próbáld meg hanyagolni. Az nagyon nem tesz jót.

Csilla

KépKép

KépKép
csuppancs

Sziasztok!

HAJRÁÁÁÁ RENIIIIIIIIIIIIIIIÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ!!!!!!!!!!!!!!!

Én a tápot, ha kell, pohárból adom.
Múltkor itt volt a védőnő és előtte itattam meg a babót, azt mondta, hogy tankönyvi, ahogy a pohárból iszik:)
Persze sokszor félre megy és a nyakán csorog, de akkor pont tökéletesen sikerült.
Szerencsére nagyon ritkán kell adni neki, úgy 3 naponta 1x, ha épp valamiért kevesebb a milk.
De az én tejtermelésemre a sok alvás hat csodálatosan. Alvás nélkül 80g körül, most, hogy aludtam 5 órát, meg 160g volt, de úgy, hogy 6-7 perccel előbb ki is köpte a cicit.
Én 15-15 percet etetem mind2 ciciből.

Kattkat

Kép
kattkat

Reni

mennek a drukkok!! kitartás!!! erős leszel !!!

Gondolj arra hogy nemsokára a kezedbe tarthatod a kicsi fiad!!!

k
bchris

sziasztok!!
tejelés:
boruska!!nekem ugyanez volt, ne pánikolj ha egyszer volt tejed, akkor nem fog elapadni, ha csak valami nagyon-nagyon extra dolog nem történik,én is bőgtem, meg még szoktam is sírni a tejelés miatt, de semmi gáz!!!
tanulságosság:
aki olvasta-olvasta a tegnapi írásomat a túletetésről csecsemősnővér vs. védőnő.
lényeg:túletetem a gyereket,ciciből(!), fogjam vissza mert megterheli és azért nem alszik-így a védőnő
én is ezt gyanítottam.csecsemősnővér azt mondta hogy ne foglalkozzak semmivel, szoptassam ahogy akarja.
ja és a védőnő mondta h. 140grammnál állítsam le.
kár hogy a gyerek homlokára nem írja ki hogy "full" ha tele van

erre ma reggel:megkajált 190 grammot, az majdnem 2 deci(!!)
:oops: tudom hogy tudjátok
és lefeküdt aludni, és azóta alszik.

na erre varrjál gombot
mostmár szarok rá hogy mennyit eszik, mérlegelni is csak akkor fogok ha nyafog, hogy tudjam nem a kaja miatt van........

zsó
Kép
pcd1985

Reninek nagyon drukkolok, az EDA nélküli oxy szerintem kimeríti az emberkínzás fogalmát :?

Kattkat: ügyesek vagytok a pohárral. Enyémgyerek hat naposan szépen ivott belőle, aztán cumisüveget kapott, mára úgy elkényelmesedett, hogy nem a fele, de az egész a nyakába megy. Ma reggel is ez volt, kicsit fájt a szívem, hogy az aranyat érő anyatejet küldi a ruhájára, de hát az én hibám, én kényeztettem el.

Nóri: már nem tudom hol hallottam, de állítólag a szójatej sem jó. Marad a rizstej, bár igazad van, én sem vagyok hajlandó mással meginni a kávét, ezért inkább nem iszom. Meg is van az eredménye, az emésztésem tragikus, több mint tíz évig a kávé tartotta rendben...Tényleg, Te koffeineset vagy menteset iszol? Amúgy nekem azt mondta a védőnéni, hogyha a gyereknek a tejjel gondja van, az nem a kakiban, hanem a bőrén látszik, mert kiüt. Magyarán amíg nem pöttyös Noncsi, addig elvileg nem a tej a ludas a zöld kakiban. Én ettem szilvabefőttet, emésztésem attól sem állt helyre és Hanna sem nyűgösködött miatta.
Tegnap amúgy szénhidrátnapot tartottam a tejci érdekében, hát a gyerkőc nem aludt éjjel, fájt a hasa, na most legyek okos :oops:

Bori: én a kórházban hallottam róla, de azt még nem próbáltam. Ha a jelenegi módszer nem válik be, az lesz a következő. Amúgy ez a citromos malátasör közepesen szar csak, jobb, mint vártam, úgyhogy kortyolgatom a gyógytea mellé pár napig, hátha a kombinált terápia hat.

Kipróbáltam ma az elektromos mellszívót, tényleg jobb, bár Riskának érzem magam :oops:

Holnap megyek polarizált fényterápiára (Sensolite), állítólag az is hat a tejtermelésre, bár én a sebgyógyulás miatt megyek elsődlegesen.

Ha mindezek ellenére nem lesz elég tejcim, akkor viszont feladom és elfogadom, hogy annyi tejem van, amennyi. Majd mindig eszem/iszom valami aktuális csodacuccot, de parázni többet nem leszek hajlandó. Végül is anyukám engem is csak három hónapos koromig tudott szoptatni, azt is tápszerrel vegyesen, ehhez képest gyerekkoromban alig voltam beteg.

Kép
juci-77

lányok! feb 14-én megjött ugye a menszim, erre ma megint vérzek, ez nem normális szerintem :?

juci: én utálom a sört, de a citromos karamalz jól behűtve nekem bejön
stephie

Jó reggelt!

Már voltam többször, de éjjel nem volt valami jó, így elmentem aludni egy órát. Óránként keltem, mert LUCA rosszat álmodott és zokogott. Mimó meg szörcsög. Nem kap levegő, így porszívózni kellett 2szer. Persze véletlenül sem akkor amikor etetni.. :lol: (itt jegyezném meg, hogy írtam a listába, hogy az üveg szívó vált be. Na írta Ildi, hogy neki meg pont nem. Én is ezen a véleményen voltam régen, meg hogy veszélyes. Vettem egy Ariannát. Na az az, ami lószart se ér. Nem fér be az orrlukacskájába és semmit nem szív ki rendesen. Tegnap vettem egy másik Csöpi üvegest és láss csodát, ömlött a takony!!! :twisted: )

Kaja: Bori, Te mi a fenének adsz tápszert? Így nagyon el lehet baszarintani a dolgokat. (ezt nehogy lebaszásnak vedd!!!! Csak saját hibáim okán próbálok segíteni!!! OK?) Én majd egy hétig éheztettem a gyereket. 40dkg!!!!! fogyott. Az rengeteg. És sírt, hogy éhes. Hát mellre tettem. Nem volt benne semmi. De az megnyugtatta. Még ha üres is volt, egy idő után (volt néha 1óra is) belealudt, mintha evett volna. Ha kevés a tejed, pont az a jó, ha éhes Berci. Nála nincs jobb tejserkentő.
Teszek fel két olvasnivalót.
Vendég

2010. február 21., vasárnap
Nutrasweet a tápszerbe?!?!

Az alábbi bejegyzés tulajdonképpen egy elkeseredett édesanya panasza a Budapesti Heim Pál Kórháznak a bent tapasztalt problémákról és az ott látottakról. Bár a Magyar Egészségügyi Minisztérium legutóbbi szakmai protokollja (a 8966. oldaltól), amelyet az édesanya többször is említ a panaszban, egyértelműen és kifejezetten a csecsemők igény szerinti szoptatását támogatja, és az ehhez szükséges feltételek megteremtését várja el az egészségügytől, ez még messze nem tükröződik a mai kórházi ellátásban.

Sajnos dúlaként és szoptatási tanácsadó tanoncként nem lep meg, mikor találkozom azzal, hogy mennyire nem, vagy nem jól, támogatják a szoptatást a magyar egészségügyben. De a nutrasweet a tápszerbe engem is mellbevágott.

Az édesanya kérésére a neveket nem tüntetem fel, de a panasz az ő engedélyével jelenik meg a blogon.

2010.február 05.-én felvételre került legkisebb gyermekem, V.N., ( szül: 2009.07.27.-én) a Budapesti Heim Pál Kórház gyerek belosztályára obstruktív Bronchitis gyanúval. Röntgen aznap nem készült, holott a gyermek orvosunk már előző nap tüdőgyulladásra gyanakodott, viszont hétfőn, 2010 február 08.-án igen, mely alapján a kezelő orvosa tüdő gyulladást állapított meg.

A felvétel napján közölték velem, hogy amennyiben a gyermekem mellett kívánok maradni, és az éjszakát az egyébként a szobában lévő kihúzott fotelágyon kívánom tölteni ezért éjszakánként 3000 Ft.-ot kell fizetnem. Felvilágosítottak, hogy ez a díj a vizet, villanyt ágynemű mosatást foglalja magába, mert a TB. által biztosított napi 2920 ft. csak az étkezésre elegendő. (Választani nem lehet, holott nyílván minden szülő inkább az ágyat választaná, mint az egészséges felnőtt ember számára nyilvánvalóan nem kielégítő mennyiségű étkezést.)

Megértem, hogy a kórház a fejlesztéseket más forrásból sajnos nem tudja finanszírozni, de a mi esetünkben elképzelhetetlen lett volna, hogy ne töltsem együtt az éjszakát a gyermekemmel. N. születése óta igény szerint szopizik, azaz, mint azt a melléklet is követendőnek tartja, akkor kerül mellre ha azt igényli, nem korlátozom sem a szopások idejét sem időtartamát, legyen szó akár nutritív akár komfort szopásról. Éjszaka együtt, egy ágyban alszom a gyermekemmel, és természetesen a férjemmel is, annak érdekében,hogy a kellő mennyiségü anyatejet magához tudja venni. Az érvényben lévő szakmai protokoll szerint a csecsemők több mint fele a hatodik hónapban is szopik éjszaka, és van aki ekkor veszi magához a napi anyatej mennyiség jelentős részét. Gyermekem az anyatejen kívül nem kap más folyadékot, így egy szopás akár szomjának oltását is jelentheti. Éjszaka ebből kifolyólag meghatározhatatlan időközönként szopik, de ezt álmában ( sőt az én álmomban) teszi, mivel a szenzoros jeladást azonnal észlelve erre rögtön tudok reagálni. Ebből kifolyólag átalussza az éjszakát, csak többször is szopik közben. Ezt anyaotthonból nem tudtam volna megvalósítani. Mivel a szoptatás ilyetén formája szolgálja a legkielégítőbben a csecsemő optimális fejlődését, szükséges volt, hogy egy szobában , sőt egy ágyban töltsük az éjszakát.

Panaszom egyik fele abban áll, hogy méltánytalannak érzem, hogy egy igény szerint szoptatott hat hónapos csecsemő édesanyjának napi három ezer forintot kell fizetnie azért, hogy a gyermekével tölthesse az éjszakát ágyon, mégha ezt kényelmi többlet szolgáltatásnak is nevezi az adott intézmény. Az általunk használt szoba egy kétágyas, WC, TV zuhanyzó nélküli szoba volt, melyet külömböző szobatársakkal együtt vettünk igénybe. Amennyiben nem lettem volna együtt a gyermekemmel nem tudom ki látta volna el, túl azon, hogy senki sem tudta volna megszoptatni, az ellátását is teljes mértékben én hajtottam végre.

Az első napon megkérdezték tőlünk, hogy mivel táplálkozik a gyerek: melyre elmondtam, hogy igény szerint szoptatom. Sajnos úgy tünt, hogy ezt a fogalmat nem ismerik az osztályos nővérek, mert sehogy sem tudtak abba belenyugodni, hogy nem tudok pontos tájékoztatásul szolgálni a gyermekem által elfogyasztott anyatej mennyiségéről. N. időre született teljesen természetes módon, mindennemű beavatkozás nélkül egészségesen 3490 gramm súllyal. Hat és fél hónapos korában 8350 grammal érkeztünk a kórházba és az ott tartózkodásunk hat napja alatt 200 grammal gyarapodott, ez mégsem volt elég a nővéreknek, minden nap többször is felszólítottak, hogy minden!!!! szopás mennyiségét mérnem kellene, hiába mondtam, hogy a gyermekem ugyanúgy szopik mint otthon, és ha nem lesz jó az étvágya vagy nem akar annyiszor szopni szólni fogok. Mint azt leírtam nem táplálkozási problémák miatt voltunk kórházban, hanem légúti megbetegedés miatt.

Az érvényben lévő protokol arra is kitér, hogy mivel a szopások mennyisége az elhanyagolhatóan kis mennyiség és a 240 ml. között változhat egy adott szopás mennyisége nem ad felvilágosítást a csecsemő tápláltságáról.

Amit a szoptatás kapcsán a kórházban tapasztaltam semmiben sem igazodik a szakmai ajánlásokhoz. A nővérek és az orvosok nem fektetnek kellő hangsúlyt a szoptatás és az igény szerinti szoptatás támogatására. A Főigazgató Úr tájékoztatott, hogy ismerik az igény szerinti szoptatást, csak nem értenek vele egyett. Megjegyzem ez ellentétes mind a Magyar Szakmai protokollal mind az Egészségügyi Világszervezet álláspontjával.Úgy érzem nekik az a kényelmesebb ha a csecsemő tápszert kap, mert azt jobban irányításuk alatt tudják tartani. Viszont a tápszerekre vonatkozó szabályokat sem tartják be, mivel a saját szememmel láttam, hogy nutrasweet nevű édesítőszert öntöttek egy három hónapos csecsemő tápszerébe, hogy biztos megigya azt.

Ezúton kérem panaszom megfelelő fórumokon való kivizsgálását, és tájékoztatásomat a kivizsgálás eredményéről. Panaszom mellékletként tartalmazza az érvényben lévő szakmai protokolból származó, véleményem szerint ide vonatkozó részleteket.
Vendég

Mitol lesz elég tej?

A TEJET A BABA TERMELI, NEM AZ ANYUKA. Mégpedig a szopival. Az anyuka szervezete a baba szopásának hatására termeli a tejet. Ha nincs elég ürítés, nem fog elég tejet termelni.

1. Szoptasd meg a babát a szülés után 1 órán belül, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a legeslegkorábban ahogy ez lehetové válik.

Hogyan?

A baba a szülés utáni 1 órában rendkívül élénk, éber, és képes valamire, amire legközelebb majd kb 6 hónap múlva lesz újra képes: kúszni. Ha ilyenkor a babát a mama hasára fektetik hogy borkontaktusba kerüljenek, akkor a baba szépen lassan elkezd felkúszni, küzd, keres amíg el nem éri a mellbimbót, elkezdi nyalogatni, és végül szépen magától bekapja és boldogan szopizik. A lehulés ellen egy rájuk vetett takaró véd. Az anyuka teste a legmegfelelobb inkubátor ami igazodik a baba testhomérsékletéhez; ha a baba testhomérséklete csökken, az anyuka képes a saját testének a homérsékletét növelni, ezáltal melegen tartva a babát, és fordítva. Erre ido és nyugalom szükséges.

Ha nincs mód ezt kivárni, rakd a babát mellközelbe, és várd míg érdeklodést mutat a mell iránt, forgatni kezdi a fejét, tátja a száját, és ilyenkor segítsd mellre.

Miért?
- A baba agyában rögzül hogy mi az elso dolog ami a szájába kerül. Ha ez anyamell, ez egyrészt a természet rendje, másrészt megeloz egy csomó problémát, mivel ha a baba agyában az rögzül ilyenkor, hogy hogyan kell egy cumit illetve cumisüveget szopni, akkor késobb elofordulhat hogy rossz technikával szopja az anyamellet, ami sérülést, fájdalmat okozhat, és csökkentheti a szopás hatékonyságát is, ami azt jelenti, hogy a kisbaba kevesebb tejhez jut és kevesebb tej termelésére serkenti a mellet.

- Az a pár csepp kolosztrum amit az újszülött lenyalogat, beszív az anyuka mellébol, óriási egészségügyi elonyökkel ruházza fel. Ez tulajdonképpen az "elso oltás" amit megkap a baba. A kolosztrum tele van immunanyagokkal, amik biztosítják a baba védekezoképességét a külvilági betegségekkel szemben.

- Ilyenkor az anyuka ismeros baktériumai kolonizálják elsoként a baba beleit, ami azért fontos, mert egyrészt ezek nem betegítik meg, másrészt elfoglalják a helyet a kórházi, agresszív baktériumi törzsek elol, amik rossz esetben súlyos betegséget okozhatnak és ráadásul rezisztensek lehetnek az antibiotikumos kezelésre is.

- Kimutatták, hogy azok a babák akik korán kerültek a mellre, és ezek után is igény szerint szophattak, a 3. napra lényegesen több tejet sikerült termelniük az anya mellében, mint azoknak a babáknak, akiknél ez nem történt meg.

2. Ne várd meg míg sír, szoptasd minél gyakrabban az érdeklodés elso jelére

Hogyan?

Az újszülött sok apró jelzéssel mutatja ki érdeklodését a szopi iránt. A sírás egy késoi jelzés, szinte az utolsó "eszköz" a baba tárában amivel magára vonja a figyelmet.

A korai jelzések közé tartozik a nyugtalanság, alvás közben a szemmozgás, az ökleinek a szájába tömése, keresgélo mozdulatok a fejével, cuppogás, szájnyalogatás, szájtátás.

A baba korai jelzéseit akkor lehet idoben észrevenni, ha az anyuka és az újszülött együtt lehetnek a nap 24 órájában.

Miért?

- Azért nem érdemes megvárni míg sír, mert ilyenkor már türelmetlenebb, fel van dúlva, nehezebben megy a mellrehelyezés, sok levegot nyelhet a sírás alatt, ami nyugtalanabbá és kevésbé hatékonnyá teszi a szopit. Ha nem szopik hatékonyan, akkor kevesebb tej fog termelodni és lassul a baba fejlodése is.

- Ha aluszékony a kisbaba, akkor lehet hogy csak ilyen vissafogottan jelzi, hogy éhes, és visszaalszik mielott belelendülhetne a sírásba. Az aluszékony baba kevesebbszer szopik, kevesebb tejet termel, könnyebben besárgul, még aluszékonyabb lesz. A bilirubin (a sárgaságot okozó anyag) a széklettel ürül, tehát a teáztatás, vízitatás NEM hatékony, sot, káros, mert elveszi a baba apró (cseresznyeméretu) gyomrában a tej elol a helyet.

- Az újszülött a szülés utáni elso pár élénk óra után beájul és az elso 24 órában aluszékony lesz. Ha ilyenkor nincs mellközelben, és nincs lehetosége szopni, akkor az anyukának lassabban fog beindulni a tejtermelése. A második napon viszont a baba egész nap mellen akar lógni, különben sír. EZ NORMÁLIS. Így csinálja magának a tejet. Minél többet szopizik, annál több tejet csinál magának, annál hamarabb. Ilyenkor az átlag baba adagja alkalmanként 10-20 ml körül mozog. NEM LEHET LEMÉRNI, nem is érdemes. Hagyni kell szopizni, és ilyenkor pár nap alatt elég tejet csinál magának.

3. Jól kapja be a mellet

Hogyan?

- Találjatok kényelmes testehelyzetet, mert jó sok idot fogtok így tölteni. Sok-sok párna és kitámasztás lehet szükséges.
- (Bölcsotartás) A baba és a mama hasa érjen össze, NE a hátán feküdjön a kisbaba, hanem az oldalán. Ne kelljen ot izomból tartani (párna!), és o se lógjon, ne legyen kényelmetlen egyikotöknek sem.
- Érintsd meg a pofiját, és mikor forgatja a fejét és hatalmasra tátja a száját, mintha ásítana, húzd a melled felé.
- A mellbimbóval célozz a baba felso ajka felé, így ha bekapja, akkor többet kap be a bimbóudvarból az álla felé, mint az orra felé.
- A bimbónak el kell érnie a baba szájában a kemény és a puha szájpad találkozásáig. (A saját szádban dugd hátra a nyelved, hogy ez milyen hátul van...) Ha csak a bimbó hegyét kapja be a baba, akkor azt fájdalmasan megcsócsálja, és tejet se tud szívni.
- A baba nyelvének a mell alatt kell lennie (ezzel húzza be a bimbót hátra), mégpedig az ínye és alsó ajka felett.
- Az ajkai kifelé fordulnak, nincsenek beszippantva.
- Az álla hozzáér a mellhez, és lehet hogy az orra is.
- Hallod hogy kortyol. Eleinte lehet hogy egy-egy kortyhoz többet is kell szívnia, de ahogy no a tejmennyiség, hallani fogod, hogy 1 szívás, 1 korty. (Kivéve ha álmos és komfortszopizik, akkor aprókat szív és néha kortyol egyet.)

Miért?

- Ha rosszul kapja be a mellet, az gyakran FÁJ! És kisebesíti a mellbimbót. A sebes mellbimbón keresztül könnyebben feljutnak a kórokozók, és mellgyulladást okozhat. Ha ez történt, ne turj csendben, hanem keress egy szopis tanácsadót, aki segít megoldani a helyzetet.
- Rossz mellrehelyezéskor kevesebb tejet tud kiszívni, tehát kevesebbet is termel, tehát nem lesz elég a tej.
- A baba nyugtalan és nyugös lesz, nem jut elég tejhez, nem fog jól gyarapodni.

4. Ne korlátozd sem azt, hogy milyen idonként, sem azt, hogy mennyi ideig szopik

Hogyan?

- Minden alkalommal mikor a baba a szopi iránti érdeklodés korai jeleit (kereso fejmozgás, cuppogás, szájnyalogatás, szájtátás, ököltömés, nyugtalanság, gyors szemmozgás alvás közben) mutatja, tedd neki lehetové a szopást.

Miért?

- Az átlag, normális, egészséges újszülött MINIMUM 8-12x szopik 24 óra alatt, de van aki sokkal többször, és az is normális ha alkalmanként akár 45 percet is eltölt a mellen. Megfigyelték, hogy olyan népeknél, ahol a babát mindig testközelben hordozzák, a baba 24 óra alatt több mint 40x szopott, és ezeknél a népeknél nem ismerik az újszülöttkori hasfájás, kólika, jelenségét.
- A baba a szopás hosszával és gyakoriságával saját maga szabályozza a tej zsírtartalmát. A tej zsírtartalma 1 és 12% között ingadozik, ami hatalmas különbséget jelenthet tápértékben. A tej zsírossága több mindentol függ, pl az etetés stádiuma (elso tej vs hátsó tej), a legutóbbi szoptatás idopontja (minél közelebb, annál zsírosabb), a mell telítettsége (minél üresebb, annál zsírosabb) és a napszak (estére zsírosabb). Ezért sem érdemes mérni, mennyit evett a baba, mert a térfogat nem mutatja, hogy mi volt a zsírtartalma annak a tejnek amit a baba megivott. A baba tudja, mit csinál, rá kell hagyni. Érdemes méregetés helyett a babára figyelni, hogy elégedettnek tunik-e, kortyol-e szopi alatt, van-e elég pisis és kakis pelenkája (napi minimum 3 pisis, és minimum 3 kakis), gyarapodik-e.
- A baba a szopások gyakoriságával és hosszával szabályozza a tejmennyiséget. A mennyiséget a baba szabályozza, nem az anyuka. Minél többet ürít a mellbol a baba, annál több tej fog termelodni. Minél üresebb a mell, annál gyorsabban termelodik a tej. Minél teltebb a mell, annál lassabban termelodik a tej. Ezért nem érdemes etetések között "tartogatni" a tejet, mert ezzel lassítjuk a tejtermelést.
- Ha igény szerinti szopi mellett nem gyarapodik megfeleloen a baba, nincsen elég kakis pelenka naponta, akkor fel kell keresni egy szoptatási tanácsadót hogy megtalálják ennek az okát.
- A baba számára a szoptatás nemcsak élelem, hanem nyugtató, altató és fájdalomcsillapító hatású is. A baba ideális lelki és testi fejlodéséhez szüksége van a szopás mozdulataira, tegyük ezt neki lehetové.

5. Ismerd a normális újszülött viselkedést

- Az újszülött élete elso pár órájában éber, de utána aluszékonnyá válik. Az elso 24 órában sokat fog aludni és ritkán ébredni. Ragadj meg minden alkalmat, hogy mellre tedd, ha nem ébred magától, 3 óránként ébreszd fel szopni (CSAK ÚJSZÜLÖTT KORBAN, ha már beállt a tejtermelés és a baba súlya stabilizálódott, akkor nem kell a babát ébresztgetni). A második napon viszont a baba EGÉSZ NAP szopni akar. Ez teljesen normális és élettani. Váltogasd nyugodtan a melleket vég nélkül és hagyd annyit szopni, amennyit akar. A baba MOST csinál magának tejet. Ha nem hagyod szopni, nem tudja beindítani a tejtermelést. Ha sebes a mellbimbód, kérd ki egy szoptatási tanácsadó segítségét. Bár az elso napokban normálisnak számít egy kis fájdalom, kényelmetlenség, a szopinak nem szabad hosszútávon vagy nagyon fájnia! Ez a rossz mellrehelyezés következménye, nem a hosszas szopié.
- Egy átlag, normális, egészséges újszülött naponta MINIMUM 8-12x szopizik, alkalmanként akár 45 percig is. Az is normális viselkedés, ha belealszik a szopiba, és csak ritkábban kortyol egyet. Az újszülött még könnyen elfárad, de ez még nem jelenti azt, hogy végzett a szopival.
- Szinte minden babának van nyugösebb napszaka, leginkább az esti órákban, amikor úgy tunik, hogy végtelenségig cicin lógna, vagy kézben lenne, különben sír. Ez élettani és normális, NEM feltétlenül azt jelenti, hogy nincsen elég tej. Ez a viselkedés kb 2-3 hetes korban kezdodik, 6-8 hetes korra csúcsosodik, és 3-4 hónapos korra általában spontán megszunik.
- Az is normális, ha a baba éjjel-nappal rendszeres idoközönként szopik, és az is normális, ha egyik napszakban óránként szopik, majd alszik egy nagyot, és ezek után újra óránként kér.

6. Ismerd a tejtermelés menetét (avagy a noi mell mint WC tartály)

Korai és gyakori szopi mellett az elso nap az anyuka 1-2 ml tejet (kolosztrumot) termel, a második nap kb 5 ml-t, a harmadik nap kb 10-et. TÖK FELESLEGES MÉRNI, mert a mérleg ezeket a mennyiségeket úgysem tudja kimutatni. A baba gyomra születésekor kb akkora mint egy érett cseresznye. Ahogy no, úgy tágul, de kb igazodik ahhoz a tejmennyiséghez amit anyuka képes termelni (mivel részben ezek a mennyiségek tágítják a gyomrát). Ezért sem jó, ha az elso napokban beledöntenek a babába 10-20 ml pótlást, mert kitágítják a gyomrát, és már tényleg nem lesz elégedett azzal az 5-10 ml-vel amit anyukája meg tud termelni. Egy 3 napos baba gyomorkapacitása max 20 ml, egy 1 hetesé 60 ml, egy 1 hónaposé 80 ml. Ezért is szeretne az újszülött és a kiscsecsemo keveseket, de gyakran szopizni.

A tej mennyiségét a baba szabályozza azáltal, hogy mennyi tejet ürít a mellbol. A mell szinte vég nélkül képes tejet termelni, de anatómiailag nem alkalmas a tej tárolására. Úgy lett megtervezve, hogy ami tej termelodik, az ürül. Ha nem ürül, akkor nem termelodik. A mell méretének nincsen köze a tejtermelés kapacitásához, viszont a tej tárolásának kapacitásához igen. Magyarul egy kismellu no is tud ugyanannyi tejet megtermelni mint egy nagymellu no, de tárolni nem tudja! Csak úgy képes lépést tartani a nagymellu társával, ha gyakrabban üríti a mellét. Ennek az oka, hogy mikor a mell telítodik, akkor lassul a termelés.

Képzeljük magunk elé a jó régi WC tartályt. Ebben egy úszó méri a víz szintjét, az úszó pedig egy zsinórral csatlakozik a WC tartály tetején egy záró szelephez. Minél magasabban van a vízszint, annál jobban záródik felül a nyílás. Mikor alacsony a vízszint, akkor a nyílás teljesen kinyílik, és dol be a víz. Tehát ha az a célunk, hogy naponta minél több vizet fogyasszunk, akkor azt úgy lehet elérni, hogy ha minél gyakrabban lehúzzuk a WC-t, mivel ilyenkor felül DOL be a víz. De egy ido után leáll, mert megtelik a tartály. Az, hogy két lehúzás között "tartogatjuk" a vizet nem fogja idoarányosan növelni a víz mennyiségét, mert egy ido után megtelik a tartály és nem jön bele több víz, akármeddig várunk.

A mell ugyanígy muködik. A tej akkor dol befelé felülrol, ha a mell üres. Ha tele van, akkor ezt érzékeli a szervezet, és lassítja a termelést, majd le is állítja. Tehát ha az a célunk, hogy minél több tej termelodjön, akkor a leheto leggyakrabban kell "lehúzni a WC-t" illetve üríteni a mellet.

Most tegyük fel, hogy van, akinek 10 literes tartálya van, és van akinek 20. Ha naponta 100 liter vizet szeretnének lehúzni, mindketto képes rá, de a 10 literes tartály gazdájának ehhez 10x kell lehúznia, a 20 literes tartály gazdájának pedig csak 5x.

7. Ne kapjon a baba sem vizet, sem teát, sem cumit, sem cumisüveget

- Se vízre, se teára nincs szüksége az újszülöttnek, sot, kifejezetten káros, mivel elfoglalja a cseresznyényi gyomrában a helyet az anyatej elol, amely immunanyagokat és táplálékot jelent a számára. A sárgaságot okozó bilirubin a széklettel ürül, nem a vizelettel, tehát a babának táplálékra van szüksége hogy kiürítse a szervezetébol. A cukros víz pedig nemhogy rendezné a baba vércukor szintjét, hanem felborítja.
- A cumi és a cumisüveg használata RÖGZÜL. Ezeket más technikával kell szopni mint az anyamellet, és ha a baba az anyamellet is így próbálja szopni, akkor nem fog hatékonyan szopni (ergo nem tud magának elég tejet termelni) és ki is sebesítheti a mellbimbót a rossz szopási technikával. Érdemes ezek bevezetésével 6 hetes korig várni, amíg az újszülöttben rögzül a jó szopási technika, de még ilyenkor is okozhatnak problémát: sebes mellbimbót, szopi sztrájkot, cumizavart. Ilyenkor legjobb elhagyni oket.

8. Szoptasd éjjel is a babád

- A tejtermelésben fontos prolaktin hormon szintje éjjel magasabb mint nappal, ezért az éjjeli szopik többszörösen hatékonyak a tejtermelés szempontjából.
- Az éjjeli ébredés leginkább alkat és fejlodési stádiumtól függ, nem az éhségtol. Sok csecsemo pl 3-4 hónapos korában elkezd újra ébredni éjjel, még akkor is ha eddig szépen aludt éjszaka.
- Maximalizáld a saját pihenésed azáltal, hogy közel veszed magadhoz éjjel a babát.

9. Ne méregesd az etetéseket

- Foleg az elso napokban a baba nem fog annyit szopni, amit egy mérleg ki tud mutatni, és csak idegeskedéshez vezet a dolog. A méricskélés helyett figyeld a baba jelzéseit: elégedettnek tunik-e szopi után? van-e elég kakis pelenkája egy nap? (ami kijön, annak be is kellett mennie...) hallod-e hogy kortyol mikor szopik?
- Mérd inkább hetente, de LEGFELJEBB naponta, és csak azért, hogy gyarapszik-e.
- Az igény szerint szoptatott újszülött 7%-ot veszít a születési súlyából, majd 10 napos korára újra eléri azt.
- Az igény szerint szoptatott csecsemo súlygyarapodása MÁS mint a tápszeres babák súlygyarapodása (és a védonok és orvosok ez utóbbit veszik alapul a gyarapodási görbékhez). A WHO szerint az igény szerint szoptatott babák normális súlygyarapodása:
0-4 hónap között: heti 150-250 gramm
4-6 hónap között: heti 90-130 gramm
6-12 hónap között: heti 50-80 gramm
Összességében, az igény szerint szoptatott csecsemo az elso 4 hónap alatt rohamosan gyarapszik, majd lelassul. A tápszeres babák gyarapodása egyenletesebb.

10. Ha gondod, kérdésed van, minél hamarabb kérj segítséget

A tejtermelést sosem késo visszahozni, de minél hamarabb lépünk, annál jobbak az esélyek, illetve annál egyszerubb a dolog. Gondokkal fordulj szoptatási tanácsadóhoz, akiknek a listáját és elérhetoségeit itt találod: http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=ibclc_szak

Ha kérdéseid, kételyeid, aggodalmaid vannak, gyere baba-mama csoportba, ahol megbeszélheted ezeket más szoptató anyukákkal és a csoportot vezeto szoptatási tanácsadóval. Ezek listáját itt találod: www.szoptatasportal.hu -> Események -> Baba-mama csoportok

Ha bármilyen egészségügyi dolgozó bármilyen egészségügyi problémára az elválasztást, illetve a tápszeres táplálást javasolja, kérd ki szoptatási tanácsadó véleményét is ha nem szeretnéd elválasztani a babádat! A legtöbb helyzetben van más megoldás is.

A BABA TUDJA MIÉRT SZOPIK PONT AKKOR PONT ANNYIT. BÍZD RÁ!

rokica kukac gmail pont com
Vendég

Na ez az utóbbi elég hosszú, de egy dúla és szopis tanácsadó ismerősöm írta. Akinek két tejfehérje érzékeny kislány van.

Itt a blogjuk: www.tejmentes.blogspot.com
Vendég

Nóri
Nagyon jó ez az írás a szopiról! köszi...

Reni
drukkolok!!!!!!!!!!!!!!

Judy

Kép
Kép
Kép
juti

Nóri!

Ez tök jó, hogy közzétetted. Sajna már ismertem és majd végigbőgtem. HIába minden amit én szeretnék, az egész el lett hibázva:
1, rögtön az első nap kimosták a gyomrát (azt a kis cseresznyemagnyit) kíváncsi lennék mennyi vízzel.
2, aztán hiába szóltam, hogy ébresszenek fel, inkább amikor felsírt az első éjszakán megitatták cukros vízzel, természetesen cumisüvegből.

Akkor még jó volt a szopási technikája, azt a későbbi felhizlalással mi magunk rontottuk el. HIába bőgtem, hogy nem így akarom etetni, kihasználták a kétségbeesésem és bizonytalanságom, csupa csupa jóindulatból Zsolti is barátnőm is tolta bele a cumisüveget. :( HIába bőgtem, Zsolti le hisztis p*csázott. Most meg látom a szemén, lelkiismeretfurdalása van, és próbálja magát mentegetni. Főleg amikor csak azért is gyötörtem a mellet Szoptaníttal és itt zokogtam, hogy fáj, fáj, fáj)

A legnagyobb gond azzal van, hogy megszokta, hogy a szájába ömlik a tej, táp tök mindegy. Tehát amíg spriccál ezerrel az tetszik, de amit neki kéne kifejni azt inkább ott hagyja és inkább éhezik. És ugye a táptól többet alszik, ergo kevesebbet szopik gyakoriságban és egy szopinál is ergo kevesebb a tej is.

Ez egy ördögi kör, és nincs kilépés belőle. Nem akarok károgni, de a topik fele fel fogja adni a szoptatást jócskán akár az előre ajánlott 6 hónap előtt.

Aki cumisüveget ad neki, az számítson arra, hogy rövidesen elutasítja a mellett akár bimbóvédő akár nem, és aztán fejni meg semmivel sem tudsz olyan hatékonyan. Lassan de biztosan apadni fog a tej, bármit eszel iszol.

Bimbóvédőben nem tud olyan hatékonyan szopizni, több az esély, de nem sokkal.

Pohárban a tápszer: azt a mennyiséget nem tőled eszi meg. Tehát legközelebb nem fogod kitermelni. Vagyis legközelebb is pohárból kell adnod a pótlást. Aztán egyre több lesz. Így egyre kevesebb tejed lesz.

Gyűlölöm azt a felfogást, hogy engem hibáztatnak, mert kevés a tejem. NEM nekem kevés a tejem, a gyermek nem hajlandó kienni (a fent említett okok miatt). Minden szopi után látom, hogy van még tejem az a szép tiszta fehér tej, mégis se a gyerek se a mellszívó nem képes kiszívni. Ergo nem is termelődik több. De ezt senki sem hiszi el nekem (kivétel az IBCLC-s nőci, ő is látta, még van tejem, de Bulcsú már kiverte a hisztit, hogy nem jön több). Erre jön az a kifogás: biztos túl híg a tejem. Igen, túl híg, mert a hígat kiissza, a zsírost meg ott hagyja.

Mindez onnan indult, hogy a kórházban rögtön az első nap...

Én meg kínlódjak és az a válasz: hogy biztos kevés a tejem...

Nem vagyok degenerált, van tejem, csak társnak kéne Bulcsúnak lenni. De ezt hiába mondom neki: őt az ösztön vezérli: keresi a könnyebb utat, és tudja hogy van. Ha nem adják, akkor jön a hiszti és adni fogják.

Ti sem vagytok azok! Mindenkinek van elég teje, csak felejtsétek el a pótlást és az idő szerinti szopit. Ne, ne, ne jussatok el ide, ahol én vagyok, itt már kínlódás.

De úgyis úgy csináljátok, ahogy nektek a legkönnyebb.

(Bocs, ez most kibukott belőlem Nóri írásának hatására. És senkit nem akarok megbántani, csak legyetek tisztában a tetteitek hosszú távú következményével!)

zarja

Ja, most jut eszembe. Valaki mondta, hogy a sok tejtermék tejserkentő. Erre a dokim mondta anno, hogy hülyeség. :roll: Elvégre a tehenek sem isznak tejet, csak sok folyadékot... (köszi, mi lennénk a tehenek. Mondjuk hasonlítok rájuk... :lol: )

Zsófi!

Luca a kórházban evett 180g-ot 5naposan. Mirci milyen időközönként eszik és mennyi a súlya most? 4kg felett a babák többynire áttérnek a 4óránkénti evésre. Akkor nagyobb mennyiség is kell nekik. 5kg alatt viszont napi 6kajának minimum lennie kell! Illetve Nálatok is az lehet a "gond" hogy ömlik a tej belé az első pár percben és teleeszi magát max 10perc alatt. Nálam is ez van. De megpróbálom kifejni az elejét. Akkor csak zsírosabb tejet kap, tovább szopik. Gyarapodni ugyanúgy fog, csak nem az első tejjel és nem kell talán olyan sok.
Vendég

Ha már ennyire a tejcsi a téma. Ismét megkérdezném, hogy szerintetek mitől lehet az amit már írtam és Judynak is hasonló gondja van: ha ráteszem a mellszívót, néhány pumpálásig szívja, majd nem jön belőle több tej, ha leveszem - visszateszem, megint jön néhány nyomásig, majd semmi ...és így tovább, igazgatni kell...
zuzmooo

Zsuzsa!

Sztem mindenkinél így van. Gondolom azért, mert abból a részből kiszívod, majd ha arrébb teszed, máshonnan szívja ki. Én masszírozni is szoktam közben, mert akkor a hátsó részből is kijön rendesen. Most pl megebédelt, de jobb mellem, amiben több a cucc érintetlen maradt. Nem akartam hagyni, így fejtem. Abból az egyből simán ki szokott enni 140-160g-ot. Fejni meg 100-at tudtam csak. Illetve nem tudom, mekkora lehat az eltérés a ml-ben vagy g-ban mért adatok közt. De 100ml jött le.
Ha megfigyeled, Benő sem egyenletesen szívja le a cicidet. Én szoktam közben nyomkodni a keményebb pontokat, hogy onnan is kiegye a kaját, nehogy begyulladjon...
Vendég

Honnan tudod, hogy magyar vagy?

* Amikor több tejfölt használsz, mint ketchupot.
* Amikor a paprika legalább olyan fontos, mint a só és bors.
* Amikor valamelyik rokonod Attila. Vagy József. Vagy János. Vagy László. Vagy István.
* Amikor szereted a Túró Rudit, de nem igazán tudod elmagyarázni a külföldieknek, mi a fene az, amíg ki nem próbálták.
* Amikor külföldi barátaid megkérdezik, hogy hiszel-e még abban, hogy a Mikulás ajándékot hoz december 24-ről 25-re virradóra, a válaszod némiképp zavart, hiszen a Mikulás nálunk december 6-án ajándékoz, és amúgy karácsonykor a kis Jézus ajándékoz, és az ajándékok már 24-én este ott vannak.
* Amikor nem beszélsz teli szájjal.
* Amikor 5 percen keresztül tudsz egy levegővel káromkodni úgy, hogy nem használod ugyanazt a szót kétszer.
* Amikor az eljegyzési gyűrűdet az ellenkező oldalon viseled.
* Amikor a vonat még el sem hagyta az állomást, de te már eszed a szendvicsed (általában egy fél paprika vagy paradicsom van benne, és többnyire rántott hús).
* Amikor egy 79 km hosszú tavat Magyar Tengernek hívsz.
* Amikor soha nem mész el otthonról vizes hajjal, mert megfázol, és mindig viszed a hajszárítót, ha külföldre mész, és megdöbbensz, amikor valakinek nincs legalább egy otthona.
* Amikor mindig ugyanazon a helyen, vagy széken foglalsz helyet, még akkor is, ha a terem, szoba üres és a te helyed a szoba végében van.
* Amikor tudod mi az a pogácsa/dobos torta/kürtőskalács/főzelék/túrógombóc, és szereted is őket.
* Amikor sokkal találékonyabb vagy, ami a csalást illeti, bármelyik nemzetnél.
* Amikor a Micimackó és a Flinstone család sokkal viccesebb szinkronizálva.
* Amikor tudod, hogy a 'rézfánfütyülő rézangyalát' igazából egy káromkodás.
* Amikor névnapod van, és senki nem érti, mire jó az.
* Amikor gyümölcsöt használsz leveshez is.
* Amikor tudod, hogy minden zseninek vagy hírességnek van magyar kapcsolata, vagy csak szimplán magyar.
* Amikor mindenkinek elmondod, hogy a Rubik kocka magyar találmány.
* Amikor esküszöl, hogy a fokhagyma és a mézes tea kiűzi belőled a nyavalyát kevesebb, mint egy nap alatt.
* Amikor gyerekként folyton répát kellett enned, és arra a kérdésedre, hogy miért, a szüleid azt válaszolták, hogy azért, hogy jobban tudj fütyülni.
* Amikor nehéz elmagyarázni, hogy családnév az első helyen van, vagyis ez nem a keresztneved.
* Amikor tudod, hogy a vörösbor - kóla kombináció finom, és furcsa, hogy a külföldiek furcsállják.
* Amikor boldog szülinapot kívánnak, meghúzva a füled.
* Amikor termálvíz vagy fürdő van a városodban, vagy közel hozzá.
* Amikor tudod, hogy melyik nemzet adta a legtöbb Nobel-díjast a világnak.
* Amikor tudod, mi az a tepertős pogácsa.
* Amikor ha esőben állsz, megnősz.
* Amikor el tudsz beszélgetni idegenekkel a buszon vagy az orvosra várva intim dolgokról, de felháborodsz, ha az anyagi helyzetedről érdeklődnek.
* Amikor nem jó a normál méretű párna, mert vagy óriásinak, vagy nagyon kicsinek kell lennie.
* Amikor magyarul beszélsz külföldieknek, de lassabban és hangosabban, hogy "értse".
* Amikor madártejet eszel desszertnek.
* Amikor nem pazarolod az ételt, a maradékot elteszed másnapra.
* Amikor a mesék nem úgy végződnek, hogy örökké boldogan élnek, hanem hogy boldogan élnek, míg meg nem halnak.
* Amikor a nagyid azzal "fenyeget", hogy ne vágj pofákat, mert úgy maradsz.
* Amikor saját erős paprikát termesztesz az udvaron, vagy az erkélyen kis cserépben, hogy garantáld az erősségét.
* Külföldiek nem értik, ha azt ecseteled, hogy ne egyenek görögdinnyét augusztus 15-e után, mert Lőrinc belepisilt.
Vendég

Nóri: köszi a választ :) és nagyon jó volt ez a kis iromány is :lol:
zuzmooo

Írtam Reninek sms-t, Zsolti válaszolt:
[quote]& írta:quot; még csak 2 ujjnyira tágult. Kapja az oxit. Percenként fájások. Legjobb esetben 6ra lesz vmi!"
zuzmooo

Hajrá Reni!!!

Csajok, aki ért hozzá segítsen please,mielőtt megöl az ideg.
Tegnap éjszaka bevettem 1db Augmentin 1g tablettát, mert ugye már lassan 1hete beteg vagyok, s a doki ezt írta fel. Nos utána szinte azonnal beduzzadt kicsit a szám és baromira szédültem. Kb. 1,5 óra múlva beájultam. De reggel újra szarul voltam, persze többet nem vettem be, hívtam a dokit; aki szerint már nem kell ilyen reakcióktól tartanom. De nem bírok megnyugodni, basszus tényleg 2-3 nap alatt ürül ez az 1 db tabletta?
Eddig amúgy nem voltam penicillin érzékeny, többször kaptam már Augmentint...

Kép
Kép
szana80

nem 1 hanem 4hete...bocsi

Kép
Kép
szana80

Kriszti!

Szóljál rám máskor mert gyíkagy vagyok!!!!! :lol:

[url=http:(EZT TÖRÖLD KI)//lilypie.com][img]http:(EZT%20TÖRÖLD%20KI)//lb1f.lilypie.com/maERp1.png[/img][/url]

[url=http:(EZT TÖRÖLD KI)//lilypie.com][img]http:(EZT%20TÖRÖLD%20KI)//lb3f.lilypie.com/cNVYp1.png[/img][/url]
Vendég

KAKTUSZ!!!!! HOL A FENÉBEN VAGY????????? :!: :!: :!: :!: :!: :!: :?: :?: :?: :?: :?:
Vendég

Nóri!

ITT!!!! :) Ennyire hiányoztam? :lol: Miben segíthetek???
Amúgy elaludtam a kölkömmel a hasamon... :)

És kezd az agyam eldurranni a rengeteg papír miatt, amit intézni kell... Mehetek be a munkahelyemre is... :( Úgyhogy péntek reggel be kell surrannom oda is... Mi lesz addig a pici lányommal??? :)

RENI!
HAJRÁ! Nagon drukkolok! +++++++++++

Kakti

KépKép

KépKép
kakti

Hát luxus-e vagy sem, nekem jól jött a fizetős cucc. Csomó intézni való lett vóna. Luca hiányzó cumóit is intézték ( EU-TAJ vagy mi szösz, adókártya...stb) és így lett 20eFt. Sztem ha utána rohangálok üzemanyaggal (nekem Vácon kellene intézni) meg idővel is szarabbul járok... :oops:

(aggódtam, mert hátha Lili köldöke a gáz, vagy mittudom én)
Vendég

Anita!

Neked is akartam írni: sztem übergáz a vérzés én nem ártana egy UH! :oops: Nem paráztatás végett, csak hogy tuti ne legyen gond!
Vendég

Köszi Nóri

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers
bchris

Ja! :oops:
Köszi Nóri az aggódást! Már sokkal szebb a köldöke a csibének. Persze a fotót elfelejtettem, de a következő pelenkázásnál lekapom, és elküldöm a dokumentációt! :D

Kakti

KépKép

KépKép
kakti

Csajok, segitsetek, szerintetek mi ennek az oka???

Villo febr.17-en szuletett 3138 grammal 10 napos
tulhordas utan.2 es fel napos korhazi tartozkodas utan 2870 grammal
hoztuk haza.8 naposan mertek ujra akkor 2880 gramm volt.majd 11
naposan ujra mertek 2840 gramm majd masnap 2820 gramm volt.hozza kell
tennem minden alkalommal mas merleggel mertek.A gyerek 3-4 orankent
szopik,tejem sarga es surunek tunik.Babam hasfajos infacolt adok
neki,nyugodt kisbaba csak akkor sir ha faj a hasa.Ezen kivul ebredes
utan atlagosan 3-4 orankent sir ha ehes.Naponta tobbszor produkal
pisis pelust, szeklete 2-3 naponta van.Ha
rendesen szopizik naponta 7-9 alkalommal mitol lehet,hogy sulya nem
gyarapszik?

Tok teljesen tanacstalan vagyok.

Kép

Kép
editmk

Szana!

Nem vagyok otthon antibigyóban... De sztem nem kéne abbahagyni. Mi a fenét ír majd fel a dokker, ha ez már nem fog hatni. Antibigyóból meg édeskevés 1db. :oops:
Vendég

nóri:
tök jó az irományod, elolvastam, annyira általános, és mindenki találhat benne rá vonatkozó részt
én 2x is bepánikoltam és tápoltam
az első után azt mondtam, soha többet nem tápolok, erre képes voltam másodszor is, tiszta hülye vagyok
most is kezdek pánikolni
mirci ruhában most 5 kg.
és végíg alszik 4 órát, sőt, pl tegnap este fél 9 kor etettem, 11 körül aludt el, és nem kelt föl az éjszaka közepén, hanem csak reggel kb5 kor.
nekem tul képpen az a bajom, hogy mindíg rettegek, hogy minden ok legyen.
azt figyeltem meg:
ha mindkét ciciből szoptatok+fejek, pár nap és annyi lesz hogy nem bírok annyit etetni meg fejni, hát hagyom, erre kevesebb lesz, ez logikus, erre pánikolok.
ez már 2x előfordult.
ez sose áll be???
azt várnám, hogy lassan beálljon egy "rendszer" hogy mennyit fejek, mennyit eszik, nagyjából az időpontok, hogy ne kelljen mindíg ugrásra készen állnom, pattanásíg feszült idegekkel.
vagy ne várjam, mert erről szól a gyerekvállalás?
folyamatos készenlét, idegbaj??

zsó
Kép
pcd1985

jah, látom nóri, mindenki téged akar!! :P

zsó
Kép
pcd1985

Edit!

Ez nem hangzik ám túl jól... :cry: Nektek nincs mérlegetek? Sztem szerezz be egyet, hogy gyakrabban tudd mérni! Rendesen alszik?
Vendég

Edit: én nem vagyok szopi szakértő, de ha jól tudom 2 hetes korára illet volna elérnie a születési súlyát (vagy legalább megközelíteni, ha más mérlegen nézik is). A 7-9 alkalom jó, de mennyi ideig szopik alkalmanként? Nem alszik be rajta? Jól kapja be a bimbót? Nem csak komfortszopizik? Úgy tudom, a napi kb 5 pisis pelus azt jelenti, jól eszik, a széklet pedig igen nagy határok között normális. Nálatok nincs védőnő vagy szoptatási tanácsadó, aki segíthetne?
zuzmooo

A merleget mar megrendeltem, par nap amig ide er.

20-30 perceket szopizik, a vegere bealszik, de csak ha mar jol lakott, ha meg ugy erzem meg nem teljesen full a gyerek akkor felebresztem es meg esetleg eszik, de nem jellemzo. Az elejen nem volt jo a szopi technika, jol ki is sebesedtek a bimbok, de mostanra mar jol megy a szopi. Pisis pelusunk eleg sok van egy nap, kiszaradva nincs.

A szulesznok jarnak hozzam, de csak paraztatnak, es egyfolytaban tapszerrel tomnek, amivel nincs is baj, de ha jo a tejem akkor miert nem gyarapszik?

Most megyunk gyerekdokihoz, mert mar nem birom tovabb, meg kell nezetnem, hogy minden rendben van e vele.

Kép

Kép
editmk

Ja igen, rendesen alszik, esnem sirha nem ehes. Amugy tok nyugis baba, viszont nagyon figyelmes, nem tulsagosan aluszekony.

Kép

Kép
editmk

Teszek fel egy képet a valaha volt kedvenc babaruhánkról! Nekem annyira tetszik... :D
Ez volt Luca keresztelő rucija és ez lesz Mimóé is.
Kép
Vendég

Juci, nekem is ezt mesélte apukám, hogy abban az időben nem szoptattak éjjel, csak teáztattak. Aztán mondja is, hogy micsoda új divat van most, hogy éjjel is szoptatnak :D

Vicky, igen emléxem, hogy mindkét nagyobbnál 3-4, sőt ennél több napig sem volt kaki, az első hetek után. Mondta is a doki meg a védőnő, hogy annyira jól megemésztik az anyatejet, hogy ilyen ritkán keletkezik felesleges cucc belőle.

Anita, ez a Levi fiú, nagyon jóképű kispasi!! :)

Zarja, igazad van, hogy a szoptatás sikere nem csak az anyukán múlik, mert kell hozzá egy partner-baba is! Én tudom, mert az első gyerekem akármit csináltam nem lett soha szopibajnok (bár 1 évig szoptattam akkor is), bezzeg most Léna, szív mint az állat, ergo vele teljesen más, mint az elsővel.

Nóri
, nálam van a haskötő! Tegnap elhozta emberem! Köszi szépen! Hány napig érdemes viselni, hogy látszódjon is valami hatás?
Isteni ez a szopis írás!!
EU-TAJ, az meg micsoda? külföldi utazásnál jó? dehát ellátnák enélkül is, nem? adókártya minek Noéminek?

Edit, az első baba pár hónap után kevesebbet gyarapodott, mint a nagykönyvben meg volt írva. Elkezdtem mérni és valóban kevesebbeket szopizott, mint az "előírt". Ennek ellenére volt pisis pelus, aludt sokat, nem sírt. A doki azt mondta erre, hogy vannak babák, akik megszokják a kevés kajcsit és simán elvannak vele. Nekik teljesen oké, csak annyi, hogy nem gyarapodnak megfelelően.
Én is a mérleget javasolnám! Kiváncsi vagyok mit mond a gyerekdoki!

Reni, nagyon szurkolok!!!
lara

Nóri, ez a ruha egy mese! Isteni!
lara

Lányok! Megint meg jött a várva várt kaki. Reggel egy adag és kettő most etetéskor. Viszont a mostani pelenkázás csúcs volt. Hallottam már repülő bébifosról, de tapasztalnom még nem sikerült. Eddig. Kibontottam, persze a köldökéig caros volt. Takarítom le, hát olyat lőtt ki, hogy alig bírtam elugrani. Aztán meg arra kellett figyelnem, hogy ne lépjen bele a teli pelusba. Persze mikor bukunk vissza? Mikor anyának most fostuk össze az egész kezét. És mindeközben a gyerek mit csinál? Jó ízűen vigyorog. Szóval kb. 10 popsitörlő a kezem a pelenkázó lap és a gyerek megtörlésére és a textil pelus a domestosban ázik. De legalább kakált. :D

Jó volt a séta, bár jó nagy szél volt. Megyek visszaolvasok, mert most végre alszik.
vicky79
Budapest III. kerület

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?