Köszönöm a tanácsokat
igyexem megfogadni őket, de a dokit hanyagolom amig lehet (orvos-kórház fóbiám van mostanság)
A neten találtam ezt, szerintem jó tanácsok vannak benne:
Mellgyulladás
Ez egy szörnyű dolog, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük.
Mindig legyen kiürítve a mell, ha kell fejjünk rendszeresen. A hónalj-felöli részekről nehezebben ürül, erre figyelni kell.
Rendszeresen ellenőrizni kell, hogy van-e csomó, vagy fájdalmas rész, mert ha igen, azonnal alaposan szét kell masszírozni, bármennyire fáj is (lehetőleg forró zuhany alatt).
Lehetőleg ne szorítsuk el semmivel a mellet, sem szűk melltartóval, sem hason alvással.
Ha mindezek ellenére a következőket tapasztaljuk, azonnal intézkedjünk:
Hirtelen felszökő láz, gyengeség, erőtlenség, izületi fájdalmak (összességében influenza-szerű tünetek), a mell egy bizonyos pontján fájdalmas csomó, duzzanat, esetleg vörös folt van.
Nagyon fontos, hogy próbáljuk minél alaposabban kiüríteni a mellet, elsősorban természetesen szoptatással. Masszírozzuk ki alaposan, bármennyire fáj is. Nekem a legnagyobb enyhülést a forró vízzel töltött jegkockakészítő tasak hozta.
Homeopátiás szerek:
-nehéz, esetleg piros, fájdalmas mellek: Belladonna 9 CH ( a tünet múlásáig 5 bogyó óránként)
- picit "eldugul" , nehéz mellek, melyek mozgásra fajnak: Bryonia alba 5 CH ( 5 bogyó 3x naponta)
Fájdalmas , berepedezett mellbimbó : Graphites 5 CH (3 bogyó 3x naponta)
Ha mindezek ellenére a tünetek nem múlnak, vagy súlyosbodnak, azonnal forduljunk orvoshoz
Elég tejem van?
A legnagyobb idegeskedést mindig az okozza, hogy elég-e a tejci a babának. Sajnos az ember melle nem átlátszó, a mérlegek sokszor csalnak, a kisbabák sírnak, és mindenki jön a jótanácsokkal, sokszor teljesen ellentétes dolgokat hall az ember. Néhány ezek közül:
Ha van elég pisis-kakis pelus, biztos hogy eleget eszik.
Na de mennyi az elég? Azt mondják 5-6 darab per nap. A mai modern nadrágpelenkás időkben nem is olyan egyszerű megállapítani, hogy mennyi pisi is van ott. Aztán ott a kaka-téma. Teljesen normális dolog, hogy egy tiszta anyatejes baba 4-5 napig sem kakil. Ez önmagában nem probléma, hiszen napok multán is szép folyós állagú lesz a kaki, nem "sül be" (ugyanez a tápis babákról nem mondható el). De az is előfordulhat, hogy minden pelusban van kaki. Ez is teljesen normális dolog. Tehát akkor eleget eszik az a gyerek? A válasz: igen.
Ha szépen gyarapodik, nincs gond.
A gyarapodás üteme gyerekenként változó, a kisebbek általában roham tempóban hozzák be magukat, míg a nagyobbak nem sietnek. Az sem biztos, hogy egyenletes a súlynövekedés. Én azt figyeltem meg Emmánál, hogy szinte leáll a súlygyarapodása, mikor szellemileg vagy mozgásügyileg fejlődik. Egyszerűen másra fordítja az energiákat. Legkésőbb 3 hónapos korban is visszavesznek a kezdeti tempóból. Egy betegség, vagy a fogzás is visszafoghatja a súlygyarapodást. Általános szabály: ha a baba megduplázza a születési súlyát, nincs probléma (a legtöbb gyerekkel ez megtörténik már 3-4 hónapos korára, pont akkorra, mikor az első szopis gondok jelentkeznek).
Amíg átalussza az éjszakát, minden rendben.
A legtöbb gyerek 7-8 hónapos koráig nem alussza át az éjszakát, így tehát ez nem mérvadó. Ha többször ébred, előbb kell a Fogmanóra gyanakodnunk, mint a kevés tejcire.
Ha tudsz fejni szopi után, eleget evett.
Ha az ember lány rutinos fejő, akkor nagyjából bejöhet ez a módszer, de sokan nem- vagy nem jól fejnek, így ez is csalóka lehet. Mindenesetre ha van bőven idő, akkor érdemes fejni szopi után, főleg az első hetekben. Nagyon szépen szaporít.
Ha megette az adagját, akkor nem lehet éhes.
Na de mekkora az adagja? És mennyit evett? A mérleg csal, a gyerekek nem egyforma étvágyúak. Az újszülöttek 30-40 grammot esznek egy alkalommal, a nagyobbacskák 100-120-at, fél év felett 150-200 az adagjuk. De rengeteg tényező játszik ebben szerepet. Mikor evett utoljára, és mennyit, kinti-benti hőmérséklet, Nap-Hold állás, front, Fogmanó, nyűgösség-jókedvűség, BUX-index. Jóformán lehetetlen pontosan belőni egy gyerek adagját.
Tejszaporítás
Gyönyörű téma, kifogyhatatlan tanácsokkal. Mindig, mindenkinek van egy-két jótanácsa a tejszaporításra.
Lássunk ezek közül néhányat:
Ennivalók:
Általános szabály, hogy érdemes jó sokat változatosan és rendszeresen táplálkozni, nem kampány-szerűen zabálni (ahogy én tettem). De azért a legjobbak:
Tészta - lehetőleg jó sok
Édesség - napi 1-2 túrórudi megteszi
Dinnye - minden fajtája, lévén jóformán cukros víz, tehát ideális
Csülök pékné módra - azaz fehérjében (zsírban), energiában gazdag ennivalók.
Rántott leves - állítólag nem is annyira jó, mint ahogy azt a néphit tartja, nejem a nagymamám mindazonáltal minden alkalommal elmondta, hogy amikor anyut szoptatta, jóformán csak ezen élt, és annyi teje volt, hogy még...
Innivalók:
Abban ugyebár mindenki egyetért, hogy jó sokat kell inni (de nem túl sokat). Napi 2,5-3 l bőven megteszi. De amik mégiscsak a legjobbak:
Sör - mivel "folyékony kenyér", igen hatásos.
Baracklé - hónapokig éltem rajta, pedig eleinte nem is szerettem.
Multivitamin - csak óvatosan, a citrusok allergizálhatnak, és meg is hajthatják az érzékeny babákat!
Birsalmalé - ha az ember eltekint az ízétől, egész hasznos lehet.
Macikávé - a kedvencem, a kopottas menza-feeling garantálva.
Csodateák - örök sláger! Kettő közismert, a Laktoherb és a Fitolac. A Laktoherb nekem semmit sem használt, viszont a gyerek iszonyú hasgörcsöt kapott tőle. A Fitolac részemről meggyőzőbb és szaporít is.
"Gyógyszerek":
Elsősorban természetesen a homeopátiás szerek, amik tényleg jók:
Urtica Urens D6 - napi 3x5 Óvatosan, megcsikarhatja a baba hasát.
Alfa Alfa D9 - szopi előtt 15-20 perccel 3-4 szem. Nekem a legjobban ez jött be.
Tejszaporító cseppek - Nandutól szerezhető be. Én nem tudtam rájönni, hogy haszál-e vagy sem, mások esküsznek rá.
Tejszaporító masszázsolaj - szintén Nandutól szerezhető be, én nagyon szerettem.
Életmód-beli vátoztatások:
Ez a legkevésbé kivitelezhető, de a legfontosabb:
Rengeteg pihenés-alvás - csak akkor megoldható, ha van aki segít ellátni a gyereket és a háztartást. Ha nincs, akkor is érdemes pár napra mindent elhanyagolni, és heverészni naphosszat.
Beszüntetni az aggódást és az idegeskedést - ez nagyon nehéz, de muszáj erőt venni magunkon, mert nagyon lélekromboló és a gyerek is zizi lesz tőle.
Eltávolítani a fontoskodó, idegesítő embereket - jobb ha mélyen a lelkünkbe nézünk, és megkeressük a számunkra irritáló személyt a környezetünkben (leggyakrabban anya vagy anyós), és kíméletesen eltávolítjuk (vagy eltávolíttatjuk a férjünkkel). Egy fontoskodó, mindent jobban tudó, mindenbe beleszóló ember teljesen letörheti a kezdetben amúgy sem túl sok önbizalmunkat, és a segítségük nincs arányban azzal a kárral, amit a lelkünkben és az önbecsülésünkben tesznek...
Szoptatás:
A legjobb módszer a szaporításra. Lehetőleg két óránként és éjszaka is. Fontos a megfelelő mellretétel. Költözzünk a babával az ágyba 1-2 napra, és lehetőleg csak akkor szálljunk ki, ha wc-re megyünk.
Fejés:
Jó sokat és jó gyakran. A Muter-féle fejés közismert a fórumon. Lényege: felváltva fejni mindkét mellből 7-7, 5-5, 3-3 percig, akkor is ha már nem jön semmi. Így kap ingert az agy a fokozott termelésre.
Később visszaolvasok és reagálok. Most vár a kötelesség