Kedves Cory!
Megígértem, hogy leírom milyen volt a találkozó csütörtökön a Kicsi@Világ teázóban.
Sajnos elfelejtettem engedélyt kérni erre a többiektõl, de semmi ellentmondást nem tapasztaltam senkinél aközött amit ott mondott illetve amit itt a topikban leírt.
Azokat az infokat akarom megosztani veled/tek, ami számomra érdekes volt.
Elõször is: nagyon jó hangulatú infocsere volt, felmerült, hogy esetleg máskor is tarthatnánk, de ez majd még adódik a topik témáiból. Nem egymás meggyõzésérõl szólt a dolog, hanem ahogyan reméltem is: az egymást jobban megértésrõl!
Nyolcan voltunk: (ahogyan körben ültünk
GEA - Érden szült,
egy anyuka, aki csak olvasója a topiknak - egyszer szült kórházban,
egy anyuka, aki szintén csak olvasója a topiknak - két babája van,
Léda - és kisfia
Edóka - 3 gyermeke van, kórházban születtek, de járt már Érden, infoesten,
Ágnes - 3 gyermeke van, szülésznõként dolgozik,
egy szülésznõ, aki nem is olvasója a topiknak, csak hallott róla, - 2 gyermeke van,
Ilon - Érden és itthon is szültem (2 gyerek).
(Azt hiszem ezzel nem árultam el semmilyen titkot, csak összefoglaltam ami eddig is kiderült már itt a neten.)
Ha bármire rosszul emlékszem elnézést elõre is, azt hiszem itt van lehetõségetek a késõbbiekben korrigálni a dolgokat.
Beszélgettünk, szülésekrõl, tapasztalatokról, személyes tervekrõl...
Ami számomra a legfontosabb volt, és mindenkinek tanulság, hogy a szülésznõk szerint õk maguk mindent megtesznek a kórházi, humánusabb szülések megvalósításáért, de kell, hogy a kismamák is tudják, mit szeretnének!
Ugyanekkor rendkívül nehéz a helyzetük, hiszen gyakorlatilag szinte õk vezetik a szülést (nem õk mondták így), míg jogilag, munkakörileg az a feladatuk, hogy az orvos utasításait betartsák.
"A mai nap története" (fentebb elolvashatjátok) kapcsán Ágnes elmesélte azt a rossz élményét, ami a kórházi dolgozók számára is nagyon rossz emlék maradt. Próbáltam elmondani (és úgy érzem, megértettük egymást), hogy mi megy végbe ilyenkor a beérkezõ párban: alapvetõ pl. a félelem, a korábbi, más kórházak esetében tapasztalt negatív élmények miatt. (pl. a kísérõket, miután leválasztották a mamáról, késõbb esetleg egyáltalán nem, vagy csak beavatkozások sora után engedték be a vajudóba, míg az egész éppen arról szólna, hogy ezek közben az anya ne legyen egydül. Nem elsõsorban azért, hogy a férje esetleg megpróbálja kétségbeesetten felülbírálni az orvosi beavatkozások szükségességét, hanem hogy ismerõs arcok vegyék körül az ismeretlen helyen, stb.)
A másik: a TB támogatási rendszer olyan, hogy ha a pár órákon belül hazamegy, a kórház gyakorlatilag ingyen dolgozott! - azt hiszem, ez mindenképpen felháborító. Itt jön megint a háttérkórház szerepe és szükségessége, (amirõl ott nem esett szó, de a Peticióban hangsúlyozottan igen), és amit úgy lehetne megoldani, hogy minden egyes intézeten kívüli szülésért a TB a kórháznak is fizet a készenlétért!!! Akkor is, ha nem kellett bemenni.
Abban megegyeztünk, hogy az otthonszülések száma valószínûleg semmivel sem lenne több, ha engedélyeznék, de fontos, hogy nem is errõl van szó: csak azt szeretném, ha annak a néhány ezer vagy tízezer embernek, akinek fontos, legyen lehetõsége az intézeten kívüli szaksegítséggel(!!!) történõ szülésre.
Felmerült az is, mi lenne, ha nem lehetne otthon szülni. Én akkor is azt tenném, ha nincs más megoldás, akár egyedül. Edóka elsõ reakciója az volt, hogy ez olyan, mint valami zsarolás. Nem így gondolom: egyrészt nem hiszem, hogy ilyesmivel bárki csak ezért próbálkozna, és azt sem, hogy ez bárkire hatással lenne. Másrészt viszont: nincs más választásom! - innen így látszik. Ha azért nem akarok kórházban szülni, hogy ne legyek kiszolgáltatva egy bürokratikus rendszernek, akkor lehet az a kórház bármilyen "alternatív", amint belépek az ajtaján, el kell fogadnom azt a szabályrendszert, ami mindenkire vonatkozik ugyanúgy. Ez tényleg hasonlít a hadsereg hasonlathoz, ha felesküdtem, nem tagadhatom meg a tûzparancsot és az engedelmességet. A lehetõség ma már adott: polgári szolgálat. Nem akarok mást ebben a témában sem, csak a lehetõséget!
Megkérdeztem még, hogy vajon befolyásplja-e a szülésznõk helyzetét a Petició (jól vagy rosszul). A válasz az volt, hogy tulajdonképpen nem, a már elõbb leírt speciális helyzet miatt, amiben a szülésznõk vannak. Én azért titkon azt remélem, hogy sokan legalább elgondolkodnak a kismamák közül, hogy hogyan is tudnának még jobban együttmûködni a szülésznõjükkel, aki sok helyen már szintén választható.
Beszélgettünk még háborúról, oltásokról, mesékrõl, ... receptekre nem maradt idõ...
Még sok minden van, amit a következõ alkalommal esetleg jobban meg tudnánk beszélni, hiszen minél jobban ismerjük egymást, annál nyugodtabb hangon kereshetjük a mindkét (vagy több - gondolok itt pl. Piglet ellenvetésére) "fél" számára kedvezõ megoldást.
Ilon
U.i.: Cory, nem tudom, ilyen beszámlóra gondoltál-e, ha mást kellett volna elmondanom, kérdezz!