Találkoztam ma Vikivel és Barbussal. Csuda édes az a kicsi lány! Vikivel meg jót dumcsiztunk, csak aztán indulnom kellett a szülőire (így is késtem egy negyed órát
). Elvileg már otthon vannak, ígérte, ha tud, jön beszámolni.
Nálunk a család kórházi látogatása kilőve, egyrészt mindenki messze van, másrészt folyosós rendszerű a MÁV, harmadrészt meg tudtommal még tart a karantén. (Ennek ellenére a szobában beszélgettünk Vikivel!)
Nagyon szűk család még elfogadott lenne számomra (nagyszülők), de a többiek várjanak már kicsit. Tetszik Zuzmoo ötlete, hogy az értesítő sms végére odaírni, hogy mikortól várjuk szeretettel a látogatókat. Nálunk annó katasztrófa volt szüleim és bátyámék kórházi látogatása, Bori majdnem 1 hetes volt már, őt ugye nem láthatták, mert a PIC-re csak a szülők mehettek be, s amikor szembe jöttek velem a folyosón, az arcukról azt olvastam le, hogy eltemettek bennünket. Na, köszi!
Anya/anyós beleavatkozása a gyereknevelésbe: minden félnek a maga anyjával kell megküzdenie, s ha kell, összeveszés árán, de ne hagyjátok magatokat! A TI gyermeketek, ezt el KELL fogadniuk! Mondjuk anyám a mai napig is próbálkozik, már többször voltam úgy, hogy nagyon durván megmondom neki, hogy ne erőszakolja már a saját gondolatait, de hát nálunk kicsit más a helyzet, nem fogadja el, hogy Bori MÁS, sérült. Ebből adódnak a problémák. Ja, anyám ma is mondta telefonba, hogy már kinézte a buszokat, csak azt nem tudja, hogy kell a buszállomásról eljutni hozzánk (metró+villamos, baromi bonyolult
), ez nála a lelki zsarolás. Mert hogy ki fog nekünk segíteni. Megmondtam neki, hogy úgy néz ki, meg tudjuk oldani a dolgot, de ha mégsem, legyen csak készenlétben, mert először úgyis őt ugrasztjuk. Remélem, ettől lenyugszik, és ez nem is sértő.
A gyerekorvosnak kötelessége kijönni, mi nem adunk neki ezért pénzt, azért már inkább adnánk, hogy megalapozzuk a jövőt. De mi már ismerjük, így tárgytalan a dolog. Pl. amikor ide költöztünk, a postásnak bemutatkoztunk egy ezres kíséretében, hogy mi vagyunk az új lakók. Így tuti megjegyzett. Ja, egyébként ha nem kér pénzt a doki, vagy azt mondja, annyival tartoztok, amennyit gondoltok, nagyjából a benzinköltséget szokás megtéríteni neki.
Anyatej hűtőben tárolása: ha sterilet akartok (márpedig ez a cél), akkor ezekre figyeljetek:
"A lefejt anyatej tárolása
A lefejt anyatejet előzőleg fertőtlenített és lehűtött üvegedénybe vagy műanyag edénybe tegyük, egészséges újszülöttnél az anyatejfagyasztó zacskó is használható. A lefejt anyatejet rögtön tegyük hűtőszekrénybe. Plusz 4 Celsius hőmérsékleten 3 napig tárolható. A lefejt és lehűtött anyatejet - ha nem használjuk fel rögtön- helyezzük mínusz 18 fokos mélyhűtőbe, ahol koraszülött részére 3 hónapig, nem koraszülött részére 6 hónapig tárolható. A mélyhűtött anyatejet hűtőszekrényben lassan engedjük fel és vízfürdőben megmelegítve adjuk oda a kisbabának. Mikrohullámú sütőt a tej melegítéséhez ne használjunk."
Kiegészítés tőlem (mint annó anyatejadótól): A tejet ne tárold a hűtő ajtajában, inkább legbelül egy polcon, mert ott egyenletes a hőmérséklet. A polcon ne legyen nyers zöldség, gyümölcs, hús sem. A fagyasztottra való ráöntögetést nem támogatták, az már nem steril...
Na, megyek, meglátogatom a régi kórustársaimat.